Anugerah tunai,

Definisi anugerah Tunai:

  1. Pembayaran tunai tunggal yang diberikan kepada pekerja atau peserta. Syarikat boleh menggunakan penghargaan tunai untuk mengenali orang atau mengimbangi idea atau konsep. Wang ini tidak mempengaruhi kadar gaji individu, tetapi dianggap sebagai pendapatan bercukai.

  2. Penghargaan wang tunai bertujuan untuk menunjukkan penghargaan kepada pekerja atas kerja dan masa mereka di syarikat. Walaupun pujian atau pengakuan terhadap pekerjaan yang dilakukan dengan baik dalam buletin atau perjumpaan syarikat adalah satu isyarat yang bagus, namun kesannya jauh lebih rendah daripada bonus tunai. Tidak ada kos untuk syarikat mengucapkan terima kasih secara lisan, jadi penyerahan wang tunai sebenar dianggap sebagai ukuran penghargaan, kesetiaan, dan kestabilan yang jauh lebih konkrit.

  3. Penghargaan tunai adalah penghargaan yang diberikan kepada pekerja dalam bentuk wang atau aset lain, seperti pilihan saham, yang boleh diserahkan dengan wang tunai. Penghargaan tunai diberikan kepada pekerja kerana memenuhi atau melampaui tujuan untuk projek khas atau fungsi pekerjaan biasa mereka, pada tarikh ulang tahun, atau bahkan cuti.

Bagaimana menggunakan anugerah Tunai dalam ayat?

  1. Wang tunai dikenakan untuk penerima dan boleh ditolak sebagai perbelanjaan perniagaan untuk majikan.
  2. Item yang boleh menjadi penghargaan tunai termasuk pilihan saham, kad hadiah, atau rancangan pembahagian keuntungan.
  3. Anugerah tunai diberikan untuk memenuhi atau melebihi matlamat prestasi, ulang tahun kerja, atau semasa musim cuti.
  4. Penggunaan penghargaan tunai bertujuan untuk memberi insentif kepada pekerja dan mengekalkan kakitangan yang berprestasi dan berpengetahuan.
  5. Anugerah tunai adalah penghargaan yang diberikan kepada pekerja dalam bentuk wang atau aset lain yang boleh diserahkan secara tunai.

Makna Anugerah Tunai & Definisi penghargaan tunai