Penyediaan papan catur mengandungi 6 jenis kepingan unik dalam catur iaitu raja, ratu, rook, knight, dan uskup. Catur adalah permainan papan rekreasi kemahiran strategik yang dimainkan antara dua pemain. Warna catur tradisional berwarna hitam dan putih. Catur dimainkan di papan persegi yang mempunyai 64 kotak yang disusun dalam grid lapan demi lapan. Catur mengandungi 32 keping: 2 raja, 2 ratu, 4 rooks, 4 ksatria, 4 uskup, dan 16 bidak. Setiap pemain (satu mengendalikan kepingan putih dan 2 mengendalikan kepingan hitam) mengendalikan 16 keping. Objek catur adalah menyerang raja pemain lawan, dari mana mustahil melarikan diri. Catur kadang-kadang dikenali sebagai catur Barat atau catur antarabangsa untuk membezakannya dari variannya seperti xiangqi. Potongan catur dikenali sebagai catur atau catur. Catur telah dikenal sebagai "permainan kerajaan", selama 15 abad yang lalu, kerana popularitinya di kalangan bangsawan.

Catur

:chess_pawn: Pengenalan

Catur adalah permainan strategi dan taktik. Catur adalah permainan yang sukar dan sukar untuk dipelajari kerana 16 keping dan pergerakannya yang unik. Set catur terdapat dalam pelbagai jenis dan warna tetapi warna catur tradisional berwarna putih dan hitam. Tujuan utama catur adalah untuk memerangkap raja pemain lawan. Setiap pemain mahu memerangkap raja pemain lawan. Apabila raja anda terperangkap maka raja anda dipanggil "rakan sekeping" dan permainan selesai. Anda juga boleh memenangi permainan apabila lawan anda menyerah. Sekiranya seseorang menyerah dalam catur, itu disebut "mengundurkan diri" dalam catur. Pemain dengan kepingan putih mendahului dan pemain dengan kepingan hitam menduduki tempat kedua. Kedua-dua pemain mesti memindahkan satu bahagian ke petak baru dengan setiap giliran. Tidak ada dadu dalam catur dan ada cara unik untuk memindahkan kepingan dan terpulang kepada pemain mana yang mereka mahu pindahkan terlebih dahulu. Setiap catur mempunyai kekuatan yang unik dan untuk menjadi pemain pro, anda harus memahami kehebatan semua kepingan dan bagaimana ia dapat digunakan untuk memenangi permainan. Catur pertama kali muncul di India, pada abad ke-6 dan tersebar dari Asia ke Timur Tengah dan Eropah pada abad ke-10.

:chess_pawn: Sejarah Catur

Sejarah catur dapat dijumpai hampir 1500 tahun tetapi asal catur paling awal masih belum diketahui. Mungkin permainan ini berasal dari India pada abad ke-6.

:pencil2: India:

:sparkles: Pendahuluan catur moden yang paling awal berkembang di India pada abad ke-6 dan disebut "chaturanga". Chaturanga mempunyai kepingan yang berbeza yang mempunyai kekuatan yang berbeza tetapi kemenangan hanya bergantung pada satu bagian (seperti dalam catur moden kemenangan bergantung pada raja). Terjemahan chaturanga adalah "empat bahagian" iaitu gajah, kereta kuda, berkuda, dan infanteri. Bentuk-bentuk ini diwakili oleh potongan-potongan yang akan berkembang menjadi uskup, rook, uskup, dan ksatria masing-masing. Ashtāpada (papan segi empat dengan lapan dengan lapan grid) digunakan sebagai papan utama untuk bermain chaturanga. Walau bagaimanapun, Dasapada (papan persegi grid sepuluh-sepuluh) dan Saturankam (papan persegi grid grid sembilan-sembilan) juga digunakan untuk bermain chaturanga.

:sparkles: Pada akhir abad ke-18, Hiram Cox mengemukakan teori yang kemudian dikembangkan oleh Duncan Forbes. Teori ini dipanggil teori Cox-Forbes. Menurut teori Cox-Forbes, "chaturanga" berasal dari permainan chaturaji (chaturaji adalah permainan yang dimainkan antara empat pemain, warna tradisional chaturaji adalah hitam, hijau, merah , dan kuning) ". Walau bagaimanapun, sekarang teori ini tidak dapat diterima.

:sparkles: Dalam bahasa Sanskrit, makna chaturanga adalah "mempunyai empat anggota badan". Dalam puisi naratif, makna chaturanga adalah "tentera" dan empat bahagian tentera adalah gajah, kereta kuda, penunggang kuda, tentera. Chaturanga adalah permainan rangsangan pertempuran.

:sparkles: Beberapa orang bermain chaturanga dengan menggunakan dadu. Dadu digunakan untuk menentukan pergerakan kepingan. Orang menggunakan nama yang berbeza untuk kepingan catur. Nama-nama ini adalah

Nama lama Nama moden
Raja Raja
Penasihat Permaisuri
Gajah Uskup
Kuda Kesatria
Kereta Rook
Askar kaki Pajak gadai

:pencil2: China

Di China , orang bermain permainan yang disebut "xiangqi". Xiangqi berasal dari chaturanga. Xiangqi juga dikenal sebagai "catur Gajah" atau "catur Cina ". Ia dimainkan antara dua pemain. Objek xiangqi mirip dengan catur, "untuk menyerang raja lawan". Terdapat 7 keping dalam permainan ini. Ini adalah jeneral, penasihat, gajah, kuda, kereta kuda, kanon, dan tentera. Potongan xiangqi rata, seperti dalam permainan "Checker". Potongan xiangqi diletakkan di persimpangan garis, seperti dalam permainan "Go (permainan yang dimainkan di China pada abad ke-6)" Ia tidak dimainkan dalam kotak. Masyarakat China percaya bahawa catur moden berasal dari xiangqi.

:pencil2: Jepun

"Shogi" adalah varian catur di Jepun . Ia dimainkan di papan persegi grid sembilan demi sembilan. Penangkap dapat menggunakan kepingan yang ditangkap sebagai kekuatannya dalam permainan ini. Kemudian shogi ditukar menjadi "dai shogi". Dai shogi dimainkan di papan persegi dari grid lima belas dengan lima belas. Ia mempunyai banyak kepingan. Pada abad ke-14, dai shogi diubah menjadi "chu shogi" yang dimainkan di papan persegi yang lebih kecil dari grid dua belas dengan dua belas. "Catur kurier" juga merupakan varian catur di Jepun dan ia dimainkan di papan grid lapan demi dua belas.

:pencil2: Eropah

"Tamerlane catur" adalah varian catur di Eropah . Ini pertama kali dimainkan oleh Amir Timur (penakluk Turco-Mongol yang mengasaskan Kerajaan Timurid). Kita tahu bahawa hitam dan putih adalah dua warna catur tradisional tetapi di Eropah, warna hitam dan merah digunakan untuk membuat papan catur. Permainan ini mewakili budaya tinggi dan bangsawan Eropah.

:pencil2: Dunia Arab

Di dunia Arab , catur dikenal sebagai "Chatrang". Ketika pemain mengancam raja orang lawan, dia disebut "Shah" dan ketika raja tidak dapat melepaskan diri dari serangan, situasi ini disebut "Shah mat". Kemudian, Chatrang diberi nama "shatranj".

:pencil2: Thailand

Di Thailand , varian catur disebut "Makruk". Makruk juga berasal dari chaturanga permainan India. Makruk juga mempunyai 6 buah, Khun (raja), bertemu (ratu), khon (uskup), ma (kesatria), ruea (rook), bia (bidak).

:pencil2: Mongolia

Di Mongolia, varian catur disebut "Shatar". "Haishatar" juga merupakan varian catur yang dimainkan oleh orang-orang Mongolia. Ia dimainkan di papan persegi grid sepuluh hingga sepuluh. Ia juga mempunyai enam keping seperti catur moden.

:pencil2: Nama-nama catur dalam pelbagai bahasa

Bahasa Inggeris Bahasa Latin Orang Bengali Bahasa Sanskrit Parsi Bahasa Itali Sepanyol Bahasa Perancis
Raja Rex Raja (raja) Raja (raja) Shah Re Rey Roi
Permaisuri Regina Mantra (menteri) Mantri (menteri) Vazir Regina Reina atau dama Syaitan
Uskup atau kiraan atau ahli majlis Calvus atau datang atau episkopus Hati (gajah) Gajah (gajah perang) Pil Alfiere Alfil atau Obispo Fou
Kesatria Batu atau ekuivalen Ghora (kuda) Ashva (kuda) Asp Cavallo Caballo Cavalier
Rook atau margrave atau istana Rochus atau marchio Nowka Ratha (kereta kuda) Rokh Torre atau rocco Torre atau roque Lawatan
Pajak gadai Pedes atau pedinus Shoinnya Padati (rakan kaki) Piadeh Pedone atau pedina Peon Pion

Ringkasan:

Catur adalah permainan strategi dan taktik permainan. Ia dimainkan antara dua pemain. Ia mempunyai 6 jenis kepingan unik. Hitam dan putih adalah warna catur tradisional. Tujuan utama catur adalah menyerang raja pemain lawan. Catur disebut permainan diraja kerana popularitinya di kalangan bangsawan. Tidak ada dadu dalam catur. Chaturanga adalah pendahulu catur moden yang paling awal. Ia dimainkan di India pada abad ke-6. Menurut teori Cox-Forbes, chaturanga berasal dari permainan chaturaji. Orang Cina bermain permainan, yang disebut xiangqi. Xiangqi berasal dari chaturanga dan juga disebut catur Gajah atau catur Cina. Shogi adalah varian catur di Jepun. Catur Tamerlane adalah varian catur di Eropah. Shatranj, makruk, dan shatar adalah varian catur di Arab, Thailand, dan Mongolia masing-masing.

:chess_pawn: Potongan catur

Terdapat enam jenis kepingan unik dalam catur, raja , ratu, uskup, ksatria, rook, dan bidak. Jumlah kepingan ini adalah 32, 2 raja, 2 ratu, 4 rooks, 4 knight, 4 uskup, dan 16 bidak. Setiap pemain catur mempunyai kekuatannya yang unik dan jika anda ingin memenangi permainan, anda mesti memahami kehebatan setiap pemain catur. Setiap pemain mengawal 16 keping. 16 keping berwarna hitam dan 16 keping lagi berwarna putih.

:pencil2: Raja

King (♔, ♚) bukan catur paling kuat tetapi ia adalah catur paling penting. Terdapat dua raja dalam permainan. Satu raja berwarna hitam dan yang lain berwarna putih. Anda kehilangan permainan jika anda kehilangan raja anda. Tujuan permainan ini adalah untuk menyerang raja lawan. Setiap pemain mahu melindungi rajanya. Ketika raja Anda diserang langsung, itu disebut "cek" dan ketika raja Anda terjebak, itu disebut "teman sekutu". King adalah bahagian terpenting tetapi pada masa yang sama, ia adalah bahagian permainan yang paling lemah.

:sparkles:Penempatan:

Raja putih diletakkan di alun-alun e1 dan raja hitam diletakkan di alun-alun e8. Warna persegi e1 dan persegi e8 mestilah bertentangan dengan warna raja sehingga warna persegi e1 harus gelap kerana warna rajanya berwarna putih dan warna segi empat sama harus putih kerana warna rajanya berwarna hitam.

:sparkles:Pergerakan:

Raja tidak boleh melompati bahan dan dapat memindahkan satu persegi ke arah mana pun (mendatar, menegak, atau menyerong). Oleh kerana raja tidak dapat melompati potongan lain sehingga tidak dapat bergerak pada awal permainan kerana dikelilingi oleh potongan lain. Sekiranya

:sparkles:Semak dan rakan sepasukan:

Jika seorang raja diserang langsung , itu disebut cek dan jika raja tidak dapat melepaskan diri dari serangan itu, itu disebut sebagai checkmate. Sekiranya raja cekak, permainan akan selesai.

:pencil2: Permaisuri

Ratu (♕, ♛) adalah bahagian catur yang paling kuat. Terdapat dua ratu dalam catur, satu berwarna hitam dan yang lain berwarna putih. Ini menggabungkan pergerakan kedua-dua rook dan uskup. Ia boleh bergerak ke arah mana pun.

:sparkles:Penempatan:

Ratu putih diletakkan di d1 sementara ratu hitam diletakkan di d8. Warna kotak d1 dan d8 mestilah sama dengan warna permaisuri yang diletakkan di atasnya (warna d1 harus putih dan warna d8 harus gelap).

:sparkles:Pergerakan:

Ratu boleh bergerak ke arah mana pun (mendatar, menegak, atau menyerong) dan ke dataran yang tidak dihuni. Ratu tidak dapat melompati catur lain dan ia digunakan untuk menangkap kepingan pemain lawan.

:pencil2: Rook

Rook (♖, ♜) menyerupai istana . Terdapat empat rooks di catur, 2 rooks berwarna hitam dan 2 yang lain berwarna putih. Ia juga merupakan bahagian yang sangat kuat dan dianggap sebagai catur utama. Rook hanya dapat diungguli oleh permaisuri.

:sparkles:Penempatan:

Batang putih diletakkan di atas a1 dan h1square dan rooks hitam diletakkan di petak a8 dan h8. Ini bermaksud keempat-empat rooks diletakkan di empat penjuru papan catur.

:sparkles:Pergerakan:

Rook dapat bergerak ke arah mana pun (mendatar, menegak, atau menyerong) tetapi tidak dapat melompati potongan lain. Ini bermaksud ia tidak dapat bergerak pada awal permainan kerana dikelilingi oleh bidak dan kesatria. Rook juga menolong raja dalam gerakan khas yang disebut istana.

:pencil2: Uskup

Uskup (♗, ♝) adalah catur kecil dan tidak terlalu kuat jika dibandingkan dengan catur lain. Terdapat 4 uskup, dua uskup berwarna hitam dan 2 lagi berwarna putih. Uskup bekerja secara berpasangan.

:sparkles:Penempatan:

Uskup putih berada di kotak c1 dan f1 dan uskup hitam diletakkan di petak c8 dan f8. Ini bermaksud mereka terletak di sebelah raja dan permaisuri.

:sparkles:Pergerakan:

Para uskup boleh bergerak secara menyerong sebanyak petak tetapi mereka tidak dapat melompati bahagian lain kecuali kesatria.

:pencil2: Kesatria

Ksatria (♘, ♞) juga catur kecil. Ia kelihatan seperti kuda atau diwakili oleh kepala dan leher kuda. Ia mempunyai pergerakan yang sangat unik dan inilah sebab mengapa ia disebut bahagian paling rumit untuk difahami. Terdapat empat ksatria dalam catur. Dua kesatria berwarna hitam dan dua lagi berwarna putih.

:sparkles:Penempatan:

Kesatria ditempatkan di sebelah uskup. Ksatria putih diletakkan di petak b1 dan g1 dan ksatria hitam diletakkan di petak b8 dan g8.

:sparkles:Pergerakan:

Ksatria adalah satu-satunya catur yang dapat melompati catur lain. Ksatria dan bidak adalah satu-satunya kepingan yang dapat bergerak pada awal permainan.

:pencil2: Bidak

Bidak (♙, :chess_pawn: ) adalah kepingan asas dan paling banyak dalam permainan catur . Terdapat 16 bidak dalam catur. 8 bidak berwarna hitam dan 8 lagi berwarna putih. Pawn adalah kepingan paling lemah tetapi tidak diragukan lagi bahawa mereka memainkan peranan penting dalam permainan catur.

:sparkles:Penempatan:

Mereka diletakkan di hadapan semua kepingan. Pawn putih diletakkan pada kotak a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2, dan h2 sementara bidak hitam diletakkan pada kotak a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7, dan h7.

:sparkles:Pergerakan:

Pada giliran pertama, pemain dapat menggerakkan bidak mereka satu atau dua langkah lebih jauh pada giliran pertama tetapi setelah itu bidak dapat digerakkan hanya satu persegi. Gadai tidak boleh bergerak ke arah belakang. Potongan lain menyokong bidak pada peringkat awal tetapi kemudian bidak memainkan peranan penting dalam pergerakan potongan lain.

Ringkasan:

Terdapat 2 raja, 2 ratu, 4 rooks, 4 knight, 4 uskup, dan 16 bidak dalam catur. 16 keping berwarna putih dan 16 yang lain berwarna hitam. Setiap pemain mengawal 16 keping. King bukan catur yang paling kuat tetapi ia adalah catur yang paling penting sementara ratu adalah catur yang paling kuat. Semua kepingan tidak boleh melepasi kepingan lain kecuali Kesatria.

:chess_pawn: Persediaan papan catur

Sekiranya anda ingin bermain catur maka perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyediakan papan catur.

:pencil2: Langkah pertama

Adalah paling penting untuk meletakkan papan pada kedudukan yang betul. Anda harus meletakkan papan dengan kotak cahaya di sudut kanan bawah setiap pemain. Anda boleh mengingatnya sebagai "putih di sebelah kanan".

:pencil2: Langkah kedua

Letakkan semua bidak anda di baris kedua dari sudut pandangan setiap pemain. Untuk meletakkan semua bidak terlebih dahulu akan membantu anda membersihkan timbunan kepingan.

:pencil2: Langkah ketiga

Letakkan 4 rook anda di 4 penjuru papan catur sama seperti menara di istana yang sebenarnya.

:pencil2: Langkah keempat

Letakkan keempat-empat ksatria anda di sebelah empat rooks.

:pencil2: Langkah kelima

Letakkan empat uskup anda di sebelah empat kesatria.

:pencil2: Langkah keenam

Terdapat sedikit kekeliruan dalam penempatan kedua-dua permaisuri. Jadi cara mudah untuk mengingati tempat permaisuri adalah bahawa ratu ingin memadankan pakaian mereka. Ratu putih diletakkan di alun-alun putih dengan uskup dan ratu hitam diletakkan di alun-alun gelap dengan uskup.

:pencil2: Langkah ketujuh

Letakkan raja-raja anda di sebelah kedua ratu.

:pencil2: Pastikan penyediaan papan catur betul

:sparkles: Semua petak dari baris pertama dan kedua (kedua-dua sisi) mesti dihuni.

:sparkles: Semua kepingan harus digunakan dalam penyediaan papan catur.

:sparkles: Semua kepingan catur harus saling bercermin. Sebagai contoh, raja putih harus secara langsung menghadap raja hitam di seberang papan.

:sparkles: Petak kanan bawah setiap pemain mestilah ringan. Sekiranya tidak, maka persediaan papan catur anda benar-benar salah dan anda harus melakukannya dari langkah 1.

Apabila persediaan papan catur selesai, permainan akan dimulakan. Pemain dengan kepingan putih selalu mendahului dan pemain dengan kepingan hitam berada di tempat kedua. Sekarang, terpulang kepada anda siapa yang akan mendahului dan siapa yang akan menduduki tempat kedua. Anda boleh menentukannya dengan melemparkan duit syiling atau dengan hanya bersetuju.

Ringkasan:

Penyediaan papan catur yang betul diperlukan untuk bermain permainan catur. Pemain dengan kepingan putih mendahului dan pemain dengan kepingan hitam menduduki tempat kedua. Terpulang kepada pemain yang mendahului.

:chess_pawn: Pertandingan catur di seluruh dunia

:pencil2: Pertandingan dan kejohanan

Catur dimainkan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa . Ribuan pertandingan, festival, dan pertandingan catur diadakan setiap tahun di seluruh dunia.

:sparkles: Pertandingan round-robin diadakan di mana sebilangan kecil pemain dapat mengambil bahagian. Dalam kejohanan round-robin, setiap pemain harus bermain satu perlawanan menentang setiap pemain lain.

:sparkles: Kejohanan sistem Switzerland juga diadakan di mana sebilangan besar pemain dapat mengambil bahagian. Dalam kejohanan sistem swiss, setiap pemain digandingkan dengan pemain lawan yang mempunyai skor yang sama (atau serupa mungkin) pada setiap pusingan.

:sparkles: Pertandingan yang berbeza juga diadakan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Dalam perlawanan, dua pasukan dibuat, kedua-dua pasukan bermain satu sama lain.

:pencil2: Tajuk dalam permainan catur

Pemain yang menang dalam pelbagai perlawanan dan kejohanan dianugerahkan gelaran seumur hidup oleh FIDE (persekutuan catur antarabangsa). Gelaran ini diberikan mengikut sistem penilaian Elo peringkat catur Elo (sistem mengira kemahiran relatif pemain dalam permainan catur).

:dizzy: Guru Besar (GM):

Gelaran ini diberikan kepada tuan catur bertaraf dunia. Grandmaster adalah gelaran tertinggi dalam permainan catur. Pemain yang mempunyai sekurang-kurangnya 2500 mata mengikut sistem penilaian Elo diberikan gelaran ini. Pemain, yang memenangi gelaran, mesti menjadi pemenang "kejuaraan catur junior dunia".

:dizzy: Sarjana antarabangsa (IM):

Pemain yang mempunyai sekurang-kurangnya 2400 mata mengikut sistem penilaian Elo diberikan ganjaran ini.

:dizzy: Fide master (FM):

Sekiranya pemain mempunyai sekurang-kurangnya 2300 mata mengikut sistem penilaian Elo, dia akan mendapat gelaran ini.

:dizzy: Calon induk (CM):

Pemain yang mempunyai sekurang-kurangnya 2200 mata mengikut sistem penilaian Elo dianugerahkan gelaran Calon Master (CM).

Tajuk di atas boleh diberikan kepada lelaki dan wanita. Terdapat juga tajuk yang berasingan untuk wanita. Tajuk-tajuk ini adalah,

:sparkles: Guru Besar Wanita (WGM)

:sparkles: Master Antarabangsa Wanita (WIM)

:sparkles: Master Fide Wanita (WFM)

:sparkles: Master Calon Wanita (WCM)

Magnus Carlsen mencapai penarafan FIDE tertinggi iaitu 2881 pada bulan Mac 2014.

:chess_pawn: Varian catur

Terdapat lebih daripada dua ribu varian catur.

:sparkles: Chaturanga yang dimainkan di India.

:sparkles: Shatranj yang dimainkan di dunia Arab.

:sparkles: Xiangqi, Makruk, Janggi, Shogi, Sittuyin, dan Shatar. Ini semua adalah permainan di Asia Timur.

:pencil2: Catur komputer

Catur komputer mempunyai perisian dan perkakasan yang mampu bermain catur. Anda juga boleh bermain catur komputer sekiranya tiada lawan manusia. Catur komputer memberi peluang untuk analisis, hiburan , dan latihan.

Ringkasan:

Catur dimainkan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Ribuan pertandingan dan pertandingan catur diadakan setiap tahun di seluruh dunia. Gelaran berbeza diberikan kepada pemenang pertandingan dan kejohanan ini. Terdapat tajuk yang berasingan untuk wanita. Terdapat lebih daripada dua ribu varian catur. Ini adalah chaturanga, shatranj, xiangqi, makruk, janggi, shogi, sittuyin, dan shatar. Anda juga boleh bermain catur di komputer walaupun tidak ada lawan manusia.

:chess_pawn: Kelebihan bermain catur

Terdapat banyak faedah otak bermain catur. Catur membantu dalam meningkatkan kesihatan otak.

:pencil2: Mencegah penyakit Alzheimer

Tisu otak berfungsi semasa anda bermain catur. Catur adalah senaman terbaik untuk tisu otak dan otot. Sekiranya tisu dan otot otak tidak berfungsi, otak akan kehilangan kuasanya. Catur adalah cara terbaik untuk tisu senaman dan otot otak. Dengan cara ini, catur melindungi kita dari banyak penyakit otak seperti penyakit Alzheimer .

:pencil2: Meningkatkan kreativiti

Seperti yang kita semua tahu bahawa hemisfera otak kanan bertanggungjawab untuk kreativiti . Catur dapat meningkatkan tahap kreativiti hemisfera otak kanan. Remaja mesti bermain catur untuk meningkatkan kreativiti mereka.

:pencil2: Meningkatkan ingatan

Bermain catur dapat meningkatkan ingatan anda. Menurut kajian catur pada tahun 1985, “pelajar muda, yang bermain catur setiap hari, menunjukkan hasil yang lebih baik dalam semua mata pelajaran. Mereka mempunyai kemahiran organisasi dan kemahiran verbal yang lebih baik ”.

:pencil2: Meningkatkan kemahiran membaca

Dr Stuart Margulies, pada tahun 1991, membandingkan pelajar yang bermain catur dengan pelajar yang bermain catur. Dia mendapati bahawa pelajar yang bermain catur mempunyai prestasi membaca yang lebih baik berbanding dengan pelajar yang tidak bermain catur.

:pencil2: Meningkatkan pertumbuhan dendrit

Bermain catur meningkatkan pertumbuhan dendrit. Lebih banyak dendrit di otak membantu kerja tisu dan otot otak dengan lebih baik.

Ringkasan:

Terdapat pelbagai faedah bermain catur setiap hari. Ia meningkatkan daya ingatan, meningkatkan pertumbuhan dendrit, meningkatkan kemahiran membaca, meningkatkan tahap kreativiti, dan juga mencegah banyak penyakit otak.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Siapa yang digelar bapa catur?

Wilhelm Steinitz dianggap sebagai bapa catur kerana dia adalah juara dunia pertama dalam catur. Dia memberikan banyak petunjuk mengenai catur dalam bukunya "The Modern Chess Instructor" yang diterbitkan pada tahun 1889.

2. Mengapa catur diberi nama catur?

Catur adalah singkatan.

:sparkles: Kereta (C)

:sparkles: Kuda (H)

:sparkles: Gajah (E)

:sparkles: Askar (SS)

3. Kepingan catur mana yang paling penting?

King bukan sekeping terkuat tetapi ia adalah catur terpenting. Sekiranya raja pemain terperangkap maka pemain akan kalah dan permainan selesai.

4. Apakah tujuan utama catur?

Tujuan utama catur adalah untuk memerangkap raja pemain lawan. Sekiranya seorang raja diserang langsung, ia disebut cek dan ketika seorang raja terperangkap, itu disebut sebagai checkmate. Permainan selesai selepas rakan sepasukan.

5. Kepingan catur mana yang tidak dapat bergerak ke arah belakang?

Gadai tidak boleh bergerak ke arah belakang. Ini adalah satu-satunya catur yang tidak dapat bergerak ke arah belakang.

6. Bolehkah bidak membunuh raja?

Tidak, bidak tidak dapat membunuh raja pemain lawan. Mereka membantu menyekat dan memerangkap raja untuk rakan sekerja.

7. Bolehkah catur meningkatkan tahap IQ anda?

Ya, catur dapat meningkatkan tahap IQ seseorang. Ia dapat meningkatkan kecerdasan, empati, dan ingatan anda.

8. Adakah catur tidak baik untuk anda?

Catur sangat baik untuk otak tetapi pada masa yang sama, ia dianggap berbahaya dan buruk bagi minda, badan, dan jiwa. Catur boleh menyebabkan kebiasaan buruk alkoholisme, anti-semitisme, kesombongan yang melampau, pendendam dan mendorong perkembangan penyakit mental.

9. Mengapa catur dianggap permainan yang sukar dan sukar?

Catur dipanggil permainan yang sukar dan sukar kerana 32 kepingnya (16 untuk setiap pemain) dan pergerakan unik dari semua kepingan.

10. Apakah kelebihan bermain catur setiap hari?

Sekiranya anda bermain catur setiap hari, ia akan meningkatkan pertumbuhan dendrit yang menghasilkan kualiti komunikasi saraf yang lebih baik ke seluruh otak.

Kesimpulan:

Catur adalah permainan strategi dan taktik yang dimainkan antara dua pemain. Ia dimainkan di papan persegi grid lapan demi lapan. Ia mempunyai 6 jenis kepingan unik, raja, ratu, uskup, ksatria, rook, dan bidak. Putih dan hitam adalah warna catur tradisional. Catur terkenal sebagai permainan kerajaan kerana popularitinya di kalangan bangsawan. Catur berasal dari permainan chaturanga yang dimainkan di India pada abad ke-6. Varian chaturanga yang berbeza juga dimainkan di negara yang berbeza. Varian ini adalah Xiangqi, Makruk, Janggi, Shogi, Sittuyin, dan Shatar. Penyediaan papan catur yang betul sangat penting dalam bermain catur. Pertandingan dan pertandingan catur yang berbeza diadakan setiap tahun di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan gelaran berbeza diberikan kepada pemenang. Bermain catur setiap hari sangat membantu meningkatkan tahap kreativiti dan meningkatkan stamina otak.

Artikel berkaitan: