Struktur Lewis CO2 adalah ikatan kimia antara satu atom Karbon dan dua molekul Oksigen yang digabungkan untuk membentuk karbon dioksida. Model ini dikemukakan oleh Gilbert N Lewis yang pada tahun 1916 mengemukakan artikel yang menggunakan kaedah titik dan garis untuk mempersembahkan pasangan yang dikongsi. Karbondioksida mempunyai satu atom karbon dan dua molekul oksigen yang terikat bersama. Karbon mempunyai total 6 elektron, dua di orbit pertamanya sementara selebihnya empat di orbit luar. Oksigen mempunyai 8 elektron, dua di orbit pertama dan 6 di orbit paling luar. Sebaiknya terdapat sejumlah lapan elektron di setiap orbit kedua di setiap atom. Apabila terdapat kekurangan jumlah bilangan elektron di orbit paling luar maka atom menjadikannya reaktif untuk menyelesaikan bilangan elektronnya. Bilangan elektron di orbit paling luar di karbon dan oksigen keduanya memberikan persekitaran yang sempurna untuk menggabungkan dan membentuk molekul karbondioksida. Karbon memerlukan empat elektron lagi untuk menyelesaikan cengkerang paling luarnya sementara oksigen memerlukan dua elektron lagi. Jadi satu karbon dan dua oksigen bergabung untuk membentuk ikatan. Elektron di cangkang karbon paling luar diwakili oleh 4 titik dan elektron di shell paling luar oksigen ditunjukkan oleh 6 titik. Dalam rajah yang menunjukkan ikatan digambarkan melalui penggunaan garis dan setiap garis menunjukkan ikatan antara atom. Sekiranya CO2, ikatan mempunyai dua garis di kedua-dua sisi Karbon.

Karbon C dan Oksigen O melengkapkan bilangan elektron di sekitar setiap cangkang paling luar dengan berkongsi elektronnya. Dua garis di sisi C menunjukkan bahawa terdapat ikatan berganda antara keduanya. Dengan cara ini kedua-dua nombor elektron mereka dilengkapkan sehingga memberi mereka kestabilan.

Struktur Lewis

Struktur Lewis menunjukkan elektron valensi dalam atom dan ikatan antara molekul. Titik menunjukkan bilangan elektron valensi dan garis atau garis menunjukkan bilangan ikatan dalam molekul. Ini tidak menunjukkan bagaimana ikatan terbentuk melainkan ia berfungsi untuk tujuan menyampaikan konfigurasi elektronik yang merupakan kepuasan peraturan oktet dan cas pada atom. Cara melukis Struktur Lewis Struktur Lewis didefinisikan dengan contoh NO3 berikut. · Elektron valensi atau bilangan elektron di setiap atom harus diketahui sekiranya terdapat NO3-. Mereka adalah jumlah kumpulan semua atom dan casnya. N = 5 O (x3) = 18 Charge = 1 24 · Struktur akan terbentuk di mana atom pusat akan menjadi yang paling banyak membuat ikatan dengan atom lain. Nitrogen N akan berada di tengah struktur rangka dan Oksigen O akan berada di ketiga sisi.

· Sepasang elektron tunggal pada oksigen adalah 24. Daripada mereka 6 digunakan untuk membuat struktur rangka. Untuk melengkapkan elektron oktet, pasangan atom tunggal perlu ditambahkan.

· Elektron yang tinggal harus digunakan untuk melengkapkan oktet atom di tengahnya. Tanpa elektron di sisi, elektron atom pusat dapat diambil dengan membuat ikatan berganda. Di sini apabila Nitrogen N mempunyai dua elektron yang lebih rendah maka elektron satu Oksigen O akan digunakan untuk melengkapkan oktet.

· Pengiraan caj formal adalah langkah seterusnya, di mana bilangan atom kumpulan dikurangkan dengan separuh daripada bilangan elektron ikatan yang dikurangkan dengan bilangan elektron pasangan tunggal.

Kita harus mengetahui bilangan minimum caj formal yang mungkin bermaksud seberapa banyak atom cas formal 0 mungkin. Cas positif akan sesuai dengan elektronegativiti. Cas positif akan berada pada atom elektronegatif yang lebih rendah sementara cas negatif pada atom elektronegatif yang lebih rendah. Sekiranya atom bersebelahan mempunyai muatan +1 dan -1 maka ia dapat dikeluarkan dengan mengambil sepasang elektron tunggal dari -1 untuk membuat ikatan dua atau tiga dengan atom cas +1. Oleh kerana kita bercakap tentang N di sini yang hanya mempunyai dua cengkerang maka oktet akan menjadi 8 hanya untuk atom lebih banyak cengkerang, jumlah oktet juga akan meningkat.

· Struktur Lewis terbaik terbentuk apabila oktet selesai dan cas serendah mungkin tercapai. Biasanya cara menunjukkan struktur adalah penggunaan garis untuk pasangan ikatan dan caj dapat ditunjukkan sebagai cas jaring dan bukan semua cas.

Struktur Lewis dapat dilukis dengan cara yang berbeza bergantung pada apa yang cuba ditunjukkan oleh ahli kimia. Namun terdapat lebih daripada sekadar struktur Lewis yang perlu difahami di sini.

Geometri Molekul

Ini adalah persembahan struktur tiga dimensi penyusunan atom dalam molekul. Ia menentukan aktiviti biologi, daya tarikan, warna, fasa jirim dan kekutuban. Di sinilah struktur Lewis membantu kita dalam memahami bentuk molekul dengan menentukan pasangan dan ikatannya. Tugas itu tidak dilakukan sepenuhnya di sini dan teori lain diterapkan yang disebut Teori Penolakan Pasangan Elektron Valence Shell (VSEPR). Ini akan menentukan geometri molekul dan geometri kumpulan elektron. Terdapat fenomena lain yang berfungsi dalam geometri elektron iaitu sudut ikatan. Struktur Lewis membantu dalam memahami elektron valensi yang telah dibincangkan.

Teori Penolakan Elektron Valence Shell

Struktur Lewis membantu dalam memahami elektron valensi pada atom pusat. Teori tolakan elektron shell valensi mengatakan bahawa pasangan elektron saling tolak satu sama lain walaupun mereka berada dalam pasangan ikatan atau pasangan tunggal. Oleh itu, pasangan elektron akan pergi sejauh mungkin antara satu sama lain untuk mengurangkan tolakan ini. Fokus VSEPR adalah pada pasangan elektron dan kumpulan elektron kedua-duanya. Kumpulan elektron boleh menjadi ikatan dua atau tiga, pasangan elektron tunggal, pasangan tunggal atau pasangan elektron. Bentuk molekul ini akan diramalkan menggunakan teori menentukan pasangan ikatan dan pasangan tunggal pada atom di tengahnya. Elektron pada atom lokasi inti menentukan bentuk molekul. Kedua-dua elektron dan inti masuk ke posisi yang akan memaksimumkan daya tarikan dan meminimumkan tolakan. Untuk mewujudkan keadaan keseimbangan dengan sistem yang mempunyai tenaga serendah mungkin bentuk molekul adalah penting. Geometri molekul dan geometri kumpulan elektron keduanya bergabung untuk meramalkan bentuk molekul. Nombor kumpulan elektron menentukan geometri kumpulan elektron. Kumpulan elektron Geometri kumpulan elektron 2 Linear 3 Trigonal planar 4 Tetrahedral 5 Trigonal bipyramidal 6 Octahedral Kumpulan elektron dan pasangan tunggal kedua-duanya menentukan geometri molekul. Geometri kumpulan elektron dinamakan pasangan bon seperti yang disebutkan di atas.

Apakah sifat Karbon?

Karbon mempunyai sifat unik kerana ia dapat membentuk rantai ikatan dengan unsur lain sehingga menanamkan ciri khas untuk komponen lain juga. Sifat kimianya juga berbeza dengan yang lain. Di tempat yang dianggap bertanggungjawab terhadap jejak karbon dan pemanasan global, penggunaannya yang lain menjadikannya sangat penting dalam kehidupan seharian. Ikatan terbesar dan paling penting berlaku dengan karbon adalah hidrogen. Rantai yang dibentuknya menjadikan asas kimia organik yang khusus menangani bidang ini. Lebih daripada sejuta struktur asas organisma adalah komponen organik. Sebatian organik lain yang paling penting yang dihasilkan melalui karbon adalah petroleum dan produknya yang mendorong industri moden dan dunia seperti yang kita ketahui. Karbon juga membuat sebatian bukan organik tetapi jumlahnya lebih rendah. Unsur karbon wujud secara eksklusif dalam dua bentuk kristal, grafit dan berlian. Bentuk lain adalah asap hitam dan karbon vegetatif. Bentuk karbon murni juga dapat disiapkan dengan menguraikan gula sekiranya tiada udara. Sifat kimia dan fizikal berbeza dalam struktur kristal yang berbeza. Karbon unsur tidak larut dan tidak larut dalam larutan yang berbeza termasuk pelarut organik dan air asid dan basa. Apabila suhu tinggi, ia akan bergabung dengan oksigen untuk membentuk karbon dioksida atau karbon monoksida. Ia bertindak balas dengan logam untuk membentuk karbida dan menjadikan asid logam dengan kalium nitrat dan asid nitrik. Fluorin adalah satu-satunya halogen yang bertindak balas dengan unsur karbon. Karbon dalam bentuk berlian adalah bahan paling sukar di dunia dan dengan grafit ia digunakan kebanyakannya dalam industri dan penggunaan harian. Ia tersebar di seluruh alam dalam banyak bentuk menjadikan 0,032% kerak bumi. Ia boleh didapati dalam bentuk arang batu keras dan bentuk amorf dalam karbon-hidrogen-nitrogen dalam sebatian kompleks. Jumlah karbon di persekitaran ini semakin meningkat dengan pembakaran bahan bakar fosil dan pelepasan metana. Karbon telah membentuk asas kehidupan dengan ikatan berterusan yang stabil menjadikan asas struktur sel hidup.

Apakah sifat oksigen?

Oksigen adalah unsur bukan logam yang tergolong dalam kumpulan 16 jadual berkala. Ia tidak mempunyai rasa, tidak berbau dan tidak berwarna dan yang paling penting bagi organisma hidup sama ada haiwan atau tumbuhan. Haiwan mengambil oksigen yang kemudian digunakan dalam banyak fungsi tubuh. Bagi tanaman, mereka bertanggungjawab untuk menghasilkan oksigen melalui proses fotosintesis di hadapan cahaya matahari. Mereka menggunakan oksigen yang sama pada malam hari untuk pelbagai fungsi tanaman. Oksigen memainkan peranan penting dalam pembakaran juga di mana ia membantu membuat cahaya dan api dengan menggabungkan dengan unsur yang berbeza dan memberikan haba sebagai tindak balas. Walau bagaimanapun, sebatian yang paling penting adalah kehidupan yang memberi air. Oksigen menempati 46% jisim bumi sementara kehadirannya di udara terdiri daripada 21% dan 89% terdapat di air laut. Sebatiannya boleh didapati dalam bentuk oksida, (berasid dan asas), fosfat, aluminat, silikat, karbonat dan sulfat. Walau bagaimanapun, ia bukan sumber oksigen kerana menguraikannya dan mengeluarkan oksigen daripadanya sangat mahal. Oksigen dapat diperoleh dari udara melalui penyulingan atau pencairan pecahan dan digunakan dalam pembuatan, penyulingan dan pencairan pelbagai logam dan keluli. Pengoksidaan membantu dalam pembuatan bahan kimia. Ia juga membantu proses seperti pendorong roket dan sistem sokongan hidup dalam biologi dan perubatan. Pengeluaran kaca, pembuatan batu dan perlombongan adalah penggunaan oksigen yang lain. Bekalan oksigen yang diberikan sekiranya berlaku kecemasan di kapal terbang adalah dalam bentuk natrium klorat. DNA dan sebatian biologi penting yang lain dan kepentingannya sangat penting sehingga haiwan memerlukannya setiap saat untuk menghirupnya untuk bertahan hidup. Hemoglobin dalam darah mengambil oksigen dan membekalkannya ke setiap sel badan. Oksigen dalam darah kemudian menggunakan oksigen itu untuk pernafasan dan memberikan tenaga yang diperlukan untuk bertahan hidup. Sekiranya terkena sejumlah besar oksigen, kerosakan pada paru-paru juga. Mereka yang terdedah kepada jumlah oksigen yang lebih besar harus menjalani ujian fungsi paru-paru mereka sehingga mereka dapat mengetahui fungsi paru-paru mereka. Ia juga disimpan pada suhu yang lebih rendah sehingga untuk mendapatkannya pakaian khas harus dipakai agar seseorang tidak membeku. Oksigen juga bertanggungjawab untuk pembakaran pada skala yang jauh lebih besar seperti kebakaran liar kerana kepekatan yang lebih tinggi di persekitaran. Api meletus di Apollo 1 dan menyebar dengan begitu cepat sehingga tidak dapat dikawal. Ini disebabkan oleh adanya oksigen murni bukan dengan sepertiga tekanan atmosfera dan tekanan atmosfera normal.

Apakah sifat karbon dioksida?

Karbon dioksida adalah gas tidak berwarna dengan sedikit bau samar dan rasa masam. Kehadiran gas ini sangat sedikit di atmosfera tetapi sebenarnya mempunyai kesan kuat menjadi bahagian penting dalam rumah hijau. Pelepasan karbon dioksida di persekitaran lebih daripada yang diperlukan menyebabkan pemanasan global dan peningkatan jejak karbon secara keseluruhannya membawa perubahan iklim yang drastik. Dalam industri, hasilnya dihasilkan sebagai produk sampingan dari pembuatan limekil atau amonia. Bentuknya yang beku disebut ais kering yang mempunyai pelbagai kegunaan terutama di mana ais dari air tidak tahan. Ia sering digunakan dalam penyejukan, jaket pelampung, peledakan arang batu, pemadam api. Ini mendorong pertumbuhan tanaman di rumah hijau dan membentuk plastik dan getah. Minuman berkarbonat dan melumpuhkan haiwan sebelum disembelih. Gas tidak membantu pembakaran sebahagian besar bahan tetapi dapat menyala magnesium. Kepekatan karbon dioksida 5% atau lebih boleh menyebabkan ketidaksadaran dan kematian.

Jadi terdapat lebih banyak karbon dioksida daripada struktur CO2 Lewis . Gelembung yang keluar dari minuman bersoda kerana karbon dioksida larut dalam air. Proses ini juga boleh dipulihkan sehingga tekanan jatuh gas melepaskannya sendiri. Kegunaannya dalam alat pemadam api adalah kerana ia lebih padat daripada gas sehingga memotong bekalan oksigen untuk pembakaran dan kemudian memadamkan api. Walaupun banyak penggunaannya, peningkatan pelepasan adalah tanda yang membimbangkan. Semua sinar berbahaya yang dikirim oleh matahari dipantulkan kembali ke ruang yang telah menjaga keseimbangan di atmosfer bumi. Kerana selimut karbon dioksida di atmosfer, sinar tidak dipantulkan kembali dan tersebar di angkasa yang meningkatkan suhu bumi. Oleh itu, semakin banyak kesan diperlukan untuk membalikkan kesan jejak karbon di persekitaran.

Apakah jenis ikatan kimia?

Sebatian kimia menghasilkan ikatan kimia apabila dua atau lebih atom bersatu untuk membentuk pautan yang mengekalkan atom bersama. Suatu atom harus mempunyai oktet lengkap, yang bermaksud bahawa terdapat sejumlah elektron di setiap orbit di sekitar nukleus. Walau bagaimanapun selain gas lengai tidak ada atom yang mempunyai bilangan elektron yang lengkap yang memberi mereka pertalian untuk menarik dengan atom lain dan membentuk ikatan. Segala sesuatu di sekitar kita terdiri daripada atom dan semua sebatian yang berlainan yang wujud secara semula jadi atau buatan adalah hasil ikatan kimia ini. Air adalah ikatan kuat antara dua atom yang disebut oksigen dan hidrogen. Sebilangan atom mungkin terlalu reaktif sementara yang lain ringan dan yang lain menjadi kurang. Ahli kimia bermain dengan unsur-unsur ini dan telah merancang jenis ikatan berikut

Teori ikatan kimia Lewis

Menurut teori Lewis, atom dapat dianggap sebagai Kernel yang bermuatan positif yang merangkumi cangkang luar, nukleus dan elektron. Cangkang luar boleh mempunyai maksimum lapan elektron. Sudut kubus yang mengelilingi Kernel mempunyai lapan elektron tersebut. Kehadiran lapan elektron ini menunjukkan konfigurasi yang stabil. Kestabilan ini harus dicapai kerana setiap atom mempunyai lapan elektron di cangkang paling luar. Ikatan kimia adalah jawapannya dan atom memperoleh kestabilan apabila mereka berkongsi atom antara satu sama lain atau memberi atau mengambil atomnya dari satu sama lain. Tidak semua elektron di dalam atom mengambil bahagian dalam proses ikatan kimia dan sebaliknya di dalam cangkang paling luar melakukan perniagaan. Elektron ini adalah elektron valensi yang dapat ditunjukkan seperti sebelumnya dalam struktur CO2 Lewis . Nilai valensi setiap elemen sama dengan titik-titik yang mengelilingi unsur-unsur dalam struktur Lewis atau bilangan titik yang dikurangkan oleh lapan.

Teori ikatan kimia Kossel

Terdapat dua jenis elemen dalam jadual berkala. Gas mulia adalah sesuatu yang sama sekali tidak reaktif. Selain dari mereka dua jenis adalah halogen yang berada di satu hujung jadual berkala dan bersifat elektronegatif kerana cenderung memperoleh elektron. Oleh kerana elektron diberikan kepada mereka, semua casnya menjadi negatif. Sementara di bahagian luarnya adalah logam alkali yang sangat elektropositif. Akibat kehilangan elektron mereka menjadi positif. Oleh kerana cas pada logam halogen dan alkali ini menjadi sangat reaktif dan kerana daya tarikan positif dan negatif atom ini juga bergabung dan membentuk ikatan antara satu sama lain. Inilah sebabnya mengapa gas mulia tidak bersentuhan antara satu sama lain dan mereka tetap tidak aktif kerana mempunyai konfigurasi yang stabil. Hanya atom atau unsur yang bersatu dan membentuk ikatan yang belum mempunyai konfigurasi yang stabil dan ingin mencapainya.

Jenis ikatan kimia

Ikatan ionik

Ikatan ikonik mempunyai pemindahan elektron dari satu atom ke atom yang lain. Terdapat unsur-unsur yang mempunyai pertalian untuk elemen tertentu. Ini membantu mereka dalam mencapai kestabilan dan membentuk ikatan yang kuat. Ikatan ionik terhasil apabila dua atom cas positif dan negatif bergabung bersama. Ini adalah salah satu ikatan terkuat yang dikembangkan antara dua elemen kerana daya tarikan yang kuat antara caj yang berlawanan.

Ikatan kovalen

Ikatan ini adalah mengenai perkongsian elektron. Elektron satu atom kini dikongsi dengan yang lain juga. Ikatan jenis ini dilihat dalam sebatian organik juga yang menjadi asas struktur kehidupan. Molekul ini terbentuk sekarang mempunyai elektron yang beredar di sekitar dua inti atom. Ikatan dalam metana CH4 adalah salah satu bentuk ikatan kovalen.

Ikatan kovalen kutub

Air adalah contoh bukan ikatan kovalen polar. Dalam jenis ini elektron tidak dibahagi sama rata. Salah satu atom akan mempunyai cas yang lebih tinggi daripada yang lain. Akibatnya atom yang lebih elektronegatif akan menarik elektron ke arahnya sendiri. Ini adalah ikatan kovalen kutub. Sekarang satu hujung elemen akan positif dan hujung yang lain akan mempunyai cas negatif. Perbezaan ini timbul kerana elektron tidak sama diedarkan ke seluruh molekul sebaliknya kerana daya tarikan tidak sekata satu bahagian akan lebih positif / negatif daripada yang lain.

Ikatan hidrogen

Hidrogen mempunyai sifat unik yang hanya mempunyai satu elektron dan satu proton. Tidak seperti unsur-unsur lain dalam jadual berkala mereka kekurangan neutron. Ikatan hidrogen melibatkan hidrogen di dalamnya yang merupakan ikatan yang lebih lemah berbanding ionik. Ia serupa dengan ikatan kovalen polar dengan hidrogen yang terlibat di dalamnya, ia mempunyai muatan positif di atasnya dan oksigen molekul yang lain mempunyai muatan yang lebih negatif sehingga menarik elektron ke arahnya lebih banyak. Sebab hidrogen mempunyai muatan positif yang lebih rendah adalah pengedaran proton di salah satu inti. Hidrogen mengandungi hanya satu proton sementara oksigen mempunyai lebih banyak sehingga dapat menarik elektron dengan mudah. Ikatan dalam air ini memberikan khasiatnya yang unik.

Faktor apa yang mempengaruhi ikatan?

Panjang bon

Semasa proses pengikatan kimia berlaku, atom-atom saling berdekatan. Apabila mereka semakin dekat, tenaga berpotensi terus berkurang dan ketika mereka berada paling dekat, tenaga berpotensi adalah minimum. Walau bagaimanapun, tolakan semakin dekat mula berlaku sehingga meningkatkan potensi tenaga lagi. Pada jarak keseimbangan atom bergetar di tempat mereka. Jarak antara inti dua atom yang terikat antara satu sama lain adalah panjang Ikatan. Apabila panjang ikatan berkurang, kekuatan ikatan kimia bertambah apabila panjang ikatan bertambah ikatan menandakan kelemahan.

Entalpi ikatan

Tenaga sama ada dibebaskan atau diserap oleh atom ketika mereka berdekatan untuk membentuk ikatan. Sekiranya memutuskan ikatan juga diperlukan tenaga sehingga jumlah tenaga yang diperlukan untuk memisahkan molekul antara satu sama lain. Tenaga ini adalah entalpi ikatan atau entalpi Dissociation ikatan. Kekuatan ikatan ditentukan oleh entalpi ikatan juga. Semakin besar entalpi ikatan semakin besar kekuatan.

Pasukan Penyebaran London

Kekuatan penyebaran London lebih lemah dan timbul kerana ketidakseimbangan sementara dalam cas atom. Atas sebab ini apabila terdapat tiang-tiang yang terbentuk di atom-atom itu menimbulkan tarikan di antara mereka sehingga menyatukan mereka.

Faktor apa yang mempengaruhi ikatan?

Faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan bon bergantung pada jenis ikatan. Kestabilan kristal ion ditentukan oleh tenaga kisi yang diperlukan untuk menyatukan atom dan ditentukan oleh tarikan antara ion. Dalam sebatian koordinasi, kestabilan ditentukan melalui struktur elektronik, dimensi dan tahap pengoksidaan. Keseluruhan kestabilan dapat ditentukan oleh pusat jisim rendah juga di mana kestabilan meningkat dengan pusat jisim rendah. Saiz sokongan asas meningkat sehingga meningkatkan kestabilan juga. Faktor lain yang penting untuk kestabilan adalah garis graviti dan peningkatan inersia atau jisim badan. Kestabilan ikatan ion ditentukan oleh elektron valensi semakin banyak atom mampu menandingi oktetnya semakin banyak kestabilan berlaku di antara unsur-unsur. Bagi kompleks, faktor yang mempengaruhi kestabilan adalah kesan stearik atau halangan stearik, kesan resonans, kesan makrosiklik, kesan chelating, sifat ligan dan sifat ion logam pusat.

Ringkasan

Ikatan kimia membentuk struktur kehidupan. Atom menjadi unit yang sangat mendasar bagi setiap perkara dalam kehidupan yang menjadi pendorong kehidupan. Mempelajari itu menunjukkan bahawa ia mempunyai banyak aspek yang menentukan perincian minit di dalamnya hanya memberikan banyak kejutan. Struktur CO2 Lewis adalah salah satu contoh ikatan atom yang menggambarkan bahawa pada tahap atom kelihatan mudah untuk membuat ikatan tetapi terdapat banyak aspek yang perlu dipertimbangkan. Ia bermula dari mengira bilangan elektron valensi dan kemudian casnya pada setiap atom. Untuk memahami struktur Lewis atom dan struktur asasnya perlu difahami dan bagaimana elektron saling membantu dalam ikatan antara satu sama lain. Setiap atom mencari kestabilan dan dalam usaha membentuk ikatan yang berbeza. Ikatan ini menghasilkan sebatian yang berbeza dan memberi peluang kepada ahli kimia untuk membawa yang lebih baru dalam perkara inovatif di lapangan. Ini semestinya bidang yang menarik yang akan membantu dalam memahami bahawa bagaimana fenomena semula jadi bermula dari struktur yang sangat asas dan hubungannya antara satu sama lain membawa seluruh keindahan dunia.

Soalan lazim

Apakah peraturan untuk Struktur Lewis?

Ikatan tunggal, dua, tiga, pasangan tunggal dan elektron tidak berpasangan menentukan kedudukan elektron valensi pada setiap atom dalam struktur Lewis. Semua unsur mematuhi peraturan oktet terutama yang mempunyai dua cengkerang di atomnya dan selepas itu mereka mempunyai lapan elektron total kecuali hidrogen.

Mengapa struktur Lewis penting?

Struktur Lewis mentakrifkan ikatan antara atom melalui persembahan titik atau garis. Ini tidak hanya terhad pada gambar rajah tetapi juga membantu dalam meramalkan kereaktifan, kekutuban dan geometri ikatan kimia.

Apa yang menjadikan struktur Lewis yang baik?

Struktur Lewis diselesaikan melalui penggunaan caj formal tanpa penempatan dan penggunaan caj formal ini dan ini juga diperlukan dalam jumlah minimum yang mungkin.

Apakah struktur Lewis yang stabil?

Bayaran formal menentukan kekuatan struktur Lewis. Ikatan di mana caj paling hampir dengan sifar menjadikan struktur Lewis paling stabil.

Adakah ikatan ion berkongsi elektron?

Ikatan ion memindahkan elektron dari satu atom ke atom yang lain sementara ikatan kovalen yang berkongsi elektron antara satu sama lain.

Apa itu oktet?

Dalam kimia oktet adalah susunan elektron di kulit luar gas mulia dengan nombor 8. Ini membawa inersensi gas-gas ini kerana ini menjadikannya tidak reaktif. Mana-mana atom lain yang hampir dengan konfigurasi ini sangat reaktif dan akan berusaha dan berusaha mencapai oktet. Akibatnya ikatan yang berbeza ini terbentuk. Sekiranya kita bercakap mengenai halogen yang terletak di sebelah gas mulia, konfigurasi di sel luarnya kurang daripada satu yang menjadikannya tidak stabil dan untuk mendapatkan kestabilan, mereka mudah untuk bertindak balas dengan unsur lain yang dapat membantu mereka menyelesaikan oktet mereka.

Apa itu duplet?

Satu oktet mencapai konfigurasi lapan elektron di cangkang paling luar. Sekiranya terdapat duplet, konfigurasi dua elektron diperlukan di cangkang paling luar untuk membentuk kestabilan.