Kompleks,

Definisi Kompleks:

 1. Psikologi: Keinginan, fikiran dan ingatan dinyatakan secara emosional, tetapi ditekan, yang mengaktifkan dalam minda seseorang yang tidak sedar dan mempengaruhi tingkah laku mereka (atau gangguan neurologi) tanpa ada yang memperhatikan. . Nama kompleks (seperti kompleks inferior, kompleks electra, kompleks Oedipus) digunakan untuk tujuan deskriptif sahaja dan tidak semestinya menunjukkan keadaan patologi. Dalam istilah umum, istilah ini sinonim dengan kegilaan.

 2. Ia terdiri daripada banyak bahagian yang berbeza dan bersambung.

 3. Kompleks dengan atom lain (satu atom atau sebatian).

 4. Ion atau molekul di mana satu atau lebih kumpulan dihubungkan ke atom logam dengan ikatan yang disambungkan.

 5. Sistem: Bahagian yang mempunyai banyak komponen yang terpisah dan bebas, tetapi saling berkaitan dan saling berkaitan atau dihubungkan oleh pelbagai sambungan (ketat).

 6. Rawatan: Gejala dan Gejala Penyakit atau Gangguan.

 7. Penunjukan atau penyertaan yang terdiri daripada bahagian nyata dan khayalan dari suatu bilangan atau kuantiti.

 8. Sekumpulan teori penting emosi yang ditekan sepenuhnya atau sebahagiannya dan menyebabkan konflik psikologi yang membawa kepada keadaan mental atau tingkah laku yang tidak normal.

 9. Merujuk kepada ion atau molekul di mana satu atau lebih kumpulan disambungkan ke atom logam dengan ikatan padu.

 10. Sekumpulan bangunan atau kemudahan serupa di tempat yang sama.

 11. Umum: Sekumpulan bangunan, kemudahan, atau struktur yang berdekatan, saling berkaitan (biasanya terpencil dari kawasan di sekitar pagar atau dinding) yang dibina untuk menjalankan fungsi yang sama, misalnya B. Kompleks perumahan, kompleks perubatan atau kompleks industri ketenteraan.

 12. Kimia: Sebatian yang membentuk molekul atau ion bukan logam dengan mengikat molekul logam atau ion. Kompleks organik (di mana molekul organik melekat pada molekul logam) disebut chelates.

Sinonim Kompleks

Kekacauan, Keliru, Dorongan tak tertahankan, Snafu, Paksaan obsesif, Trait-complex, Ambiguous, Pusat budaya, Kompaun, Bilangan bulat, Konglomerat, Loused, Beyond one, Matted, Strenuous, Ticklish, Compound, Snarl, Implicated, Tangled skein, Culture , Membingungkan, Idea tetap, Hasrat memerintah, Morbid drive, Thorny, Jawbreaking, Tic, Superiority complex, Confused, Byzantine, Thrown together, Embrangled, Mysterious, Reticular, Culture trait, Difficile, Heterogeneous, Mingled, Meander, Knotted, Integrity, Jumbled , Roda dalam roda, Berduri, Tersembunyi, Syncretic, Compounded, Brutal, Garbled, Vague, Pluralistic, Multi-sided, Many-faceted, Hypercathexis, Set with thorns, Structure, Multiplex, Culture pattern, Jungle, Totality, Confounding, Mesh, Simpul Gordian, Karya Web, Susah, Ringkas, Menyeleweng, Berkerut, Tepat, Komposit, Kasar, Tangis, Pergeseran budaya, Jalan rakyat, Balled up, Kolektiviti, Multinasional, Tidak terlibat, konflik budaya, Labirin, Terlibat, Rumit, Susah, Sulit, Oedipus c omplex, Monomania, Kompaun, Tidak jelas, Kompleks budaya, Perplexing, Halus, Kasar, Tanpa piknik, Etos, Abstruse, Simpul, Operose, Kompleks Diana, Mengganggu, Membingungkan, Mores, Menarik, Sifat utama, Integrasi, Daedal, Berjuang keras, Kritikal, Mengganggu, Overtechnical, Hang-up, Patchy, Equivocal, Knotty, Hairy, Wilderness, Mystifying, Hard, Hard to Understanding, Halus, Prepossession, Amphibious, Multiracial, Mixed-up, Preoccupation, Medley, Obfuscated, Miscellaneous, Development, Tidak mudah, Membingungkan, Menuntut, Berpusing, Gabungan, Ravel, Perpaduan, Bewildering, Herculean, Idee fixe, Bekerja, Kompleks, Elektik, Bervariasi, Mucked, Hard-earned, Mother complex, Father complex, Tricky, Mixed, Ramified, Screwed ke atas, Obsesi, Sulit, Bangunan, Tanpa pandang bulu, Kesatuan, Lima Puluh Lima Puluh, Tegas, Bermotif, Bingung, Multifaset, Labirin, Beraneka Ragam, Kompleks rendah diri, Bergegas, Twisted, Mazy, Terikat, Fiksasi, Canggih, Dapled, Ironis, Teka-teki Cina, Maksud, Separuh setengah, Promisc uous, Whole, Parent complex, Roundabout, Castration complex, Cramp, Blended, Trait, Composite, Wicked, Ambivalent, Possession, Tangled, Amalgamated, Gordian, Perplex, Persecution complex, Culture area, Labyrinthine, Mixed up, Complicated, Maze, Embodiment , Curam, tong cacing, Fouled up, Peradaban, kontak budaya, tangguh, kusut, kepiting, lubang ular, kompleks Electra, masyarakat, teruk, paksaan, kesatuan organik, mendaki, akulturasi, penuh, Involute, kekacauan, peralatan Rube Goldberg, Berkelok-kelok

Bagaimana menggunakan Kompleks dalam ayat?

 1. Kompleks pangsapuri baru.
 2. Kompleks ini baru-baru ini diubah suai, jadi kawasan ini masih baru, tetapi dengan jumlah penduduk per unit.
 3. Dunia kewangan adalah mesin yang besar dan kompleks. Setiap bahagian sambungan dan berfungsi sebagai fungsi biasa. Kita adalah gear mesin, kita harus terus menjalankannya.
 4. Apabila ion kompleks dinamakan, ligan diberi nama pertama.
 5. Selama kira-kira enam hingga lapan jam, dia nampaknya tidak mengalami pengalaman ketegangan otot kronik, yang menurut Reich adalah gejala komplikasi mental atau emosi yang tidak sihat.
 6. Rangkaian air yang kompleks.
 7. Wanita tua itu menyukai teka-teki sepanjang hidupnya dan tidak pernah berhenti menyelesaikannya sehingga anak saudaranya membeli yang paling rumit yang pernah dia cuba.
 8. Telah diketahui bahawa kompleks oksigen ionik dan burung hantu mempunyai struktur fosfokolin gliserol kompleks dengan kumpulan fosfodaster logam.
 9. DNA dilengkapi dengan ekstrak asas.
 10. Mereka juga mengkategorikan nombor nyata dan kompleks menjadi kategori bebas.

Makna Takrif Kompleks & Kompleks