Bergantung pada sifat repertoar yang dilakukan, aktiviti konsert biasanya dianggap terdiri daripada dua bahagian utama: philharmonic (dari phileo Yunani - cinta dan Harmonia - harmoni) dan pop (dari stratum Latin - lantai, platform). Penugasan genre ke filharmonik secara langsung berkaitan dengan repertoir yang dilakukan.

Genre konsert berikut biasanya dikelaskan sebagai filharmonik:

Simbonik

Konsert orkestra simfoni yang melakukan simfoni, cantatas, oratorio, suite, overture, adegan dari persembahan muzik, dan lain-lain. Ia boleh dilakukan dengan penyertaan pemain solo vokal, instrumentalis, atau paduan suara.

Dewan

Konsert orkestra ruang atau ensemble yang melakukan karya muzik dalam bentuk kecil - sonata, trio, kuartet, quintet, dan lain-lain. Konsert bilik juga boleh dilakukan dengan pemain solo vokal atau instrumentalis.

Konsert paduan suara, kumpulan tarian

Koir, kapel, lagu, dan ensembel tarian, ensembel tarian, dll. Konsert band tembaga, orkestra atau ensembel alat muzik rakyat.

Konsert pemain dengan repertoar klasik persembahan solo .

Reciters - penguasa seni kata, penyanyi (opera dan ruang), solois instrumental, penari balet. Mereka mengiringi pengiring, ensembel, dan orkestra. Konsert muzik dan sastera, di mana karya muzik dan sastera dan dramatik dilakukan oleh instrumentalis, vokalis, reciters - master of the artistic, penari balet.

Konsert-ceramah

Ceramah tematik mengenai karya komposer , penulis, pelakon cemerlang, mengenai karya muzik dan sastera, disertai dengan persembahan karya yang relevan dan petikan dari mereka. Anda boleh melayari https://www.seatsforeveryone.com/ untuk konsert berhampiran saya .

Konsert pelbagai merangkumi

Konsert orkestra pop-simfoni dan pop, orkestra jazz dan ensembel, ensembel pop-instrumental mempersembahkan muzik instrumental ringan. Konsert kumpulan vokal, vokal-instrumental, dan tarian vokal. Kumpulan operetta mempersembahkan karya muzik vokal ringan. Konsert artis-vokalis komedi muzik , muzik pop , dan penyanyi lagu rakyat. Konsert seniman genre yang dituturkan (pelakon drama, teater boneka, pentas, feuilletonists, duet, dll.).

Persembahan pop teater, serta konsert kumpulan pop dengan program teater (teater miniatur, ruang muzik, tarian pop, pantomim, balet ais, kumpulan boneka). Konsert kumpulan pop dan rakyat mengadakan persembahan ringan, repertoar yang menghiburkan. Konsert seniman sukan dan sarkas, atau genre pelbagai dan sarkas. Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa pembahagian konsert menjadi konsert filharmonik dan pop kadang-kadang ternyata agak sewenang-wenangnya.

Beberapa jenis konsert

Klasifikasi program konsert berikut telah dibuat, tetapi klasifikasi ini pada tahap tertentu adalah bersyarat.

Konsert dapat dibezakan mengikut tujuan yang dimaksudkan:

 • semasa
 • pelaporan
 • pemerhatian
 • meriah

Ulang Tahun Mengikut lokasi

 • pegun
 • melawat

Touring Oleh komposisi peserta

 • amatur
 • profesional

Bercampur dengan jumlah peserta

 • solo (faedah)
 • kumpulan (separuh benifices)
 • kolektif (satu bulatan atau pasukan)

Disatukan Oleh komposisi penonton

 • untuk kanak-kanak
 • untuk veteran

Dengan cara program ini dibina :

tematik.

Tuan rumah konsert seperti itu menghubungkan pautan, dia membawa idea utama melalui semua nombor, merangkai setiap karya yang dilakukan di atasnya. Dalam konsert tematik, semua nombor dipilih mengikut tema. Program ini disusun dari kumpulan, karya-karya yang ada di repertoar, atau yang baru sedang disiapkan. Bilangan dalam konsert seperti itu mesti ada pautan tematik penyampai.

Konsert pasang siap (dialihkan)

Program mereka tidak mempunyai kesatuan tematik yang terdiri daripada karya-karya dari pelbagai genre dan jenis seni yang dilakukan oleh wakil-wakil artis yang berbeza. Kolektif.

Konsert teater

Mereka disusun dan dipentaskan mengikut skrip yang dikembangkan khas, sementara konsert tradisional (biasa) hanya berdasarkan program konsert yang disusun. Konsert teater dilahirkan seolah-olah dua kali - di meja penulis drama - di atas panggung di bawah arahan pengarah .

Asas muzik program konsert membuat tuntutan yang ketat terhadap akustik dewan. Muzik simfonik terdengar berkualiti tinggi hanya di dewan dengan akustik semula jadi, dan muzik pop dapat dirasakan dengan baik di dewan dengan akustik buatan. Sekiranya anda terlepas konsert ini, misalnya, anda dapat menonton video mereka dari lautan filem .

Kesimpulannya

Sistem lawatan untuk fungsi aktiviti konsert memungkinkan untuk memisahkan proses penyediaan dan pelaksanaan program. Untuk pelaksanaan program, ruang konser digunakan - tempat tur, ketika memilih mana yang harus mempertimbangkan spesifik program konser yang sedang dilaksanakan.