Sudut

Dalam pengiraan, sudut dapat dicirikan sebagai angka yang dibingkai oleh dua rasuk yang bertemu pada titik akhir yang khas.

Sudut ditangani oleh gambar ∠. Di sini, sudut di bawah adalah ∠AOB.

Bahagian Sudut:

Lengan: Kedua rasuk yang bergabung untuk membentuk sudut disebut lengan sudut. Di sini, OA dan OB adalah lengan ∠AOB.

Vertex: Titik akhir asas di mana kedua rasuk bertemu untuk membentuk sudut dikenali sebagai bucu. Di sini, titik O ialah puncak ∠AOB.

Jenis Sudut

Sudut dapat disusun berdasarkan perkiraan mereka sebagai

 • Sudut Akut - Sudut Kanan - Sudut Kurang

 • Sudut Lurus - Sudut Refleks - Sudut Lengkap

Sudut Sifar

Sudut sifar (0 °) adalah sudut yang dibingkai ketika kedua-dua lengan sudut berada pada kedudukan yang sama.

:

Jenis Sudut dan Huraian

Sudut Intensif

berada di bawah 90 °

Sudut Kanan

adalah 90 ° tepat

Sudut Obtus

lebih terkenal daripada 90 ° namun di bawah 180

Sudut Lurus

ialah 180 ° tepat

Sudut Refleks

lebih terkenal daripada 180 °

Putaran Penuh

adalah 360 ° tepat

Sudut Dalaman dan Luaran:

Sudut dalaman: Sudut Dalaman adalah sudut yang dibingkai di dalam atau di dalam bentuk.

Di sini, ∠XBC, ∠BCX dan ∠CXB adalah sudut dalaman.

Sudut luar: Sudut luar adalah sudut yang dibingkai di luar antara mana-mana sisi bentuk, dan garis yang terbentang dari sisi berbatasan. Di sini, ∠ACD adalah sudut luar.

Pengelompokan sudut berdasarkan giliran

Memandangkan perjalanan revolusi, sudut dapat disusun menjadi dua klasifikasi, untuk menjadi spesifik;

• Sudut Positif

• Sudut Negatif

Sudut Positif

Sudut positif adalah jenis sudut yang anggarannya diambil mengikut arah lawan jam dari pangkal.

Sudut Negatif

Sudut negatif dianggarkan mengikut arah jam dari pangkalan.

Pelbagai sudut

Selain sudut yang diperiksa di atas, terdapat pelbagai sudut yang dikenali sebagai sudut pasangan. Mereka disebut sudut pasangan kerana mereka muncul dua demi dua untuk menunjukkan sifat tertentu. Ini adalah:

• Sudut bersebelahan mempunyai bucu dan lengan yang serupa.

• Sudut pelengkap: Sudut berpasangan yang berjumlah 90º.

• Sudut tambahan: Sudut berpasangan yang jumlah sudutnya bersamaan dengan 180º.

• Sudut Berlawanan Secara Vertikal. Sudut bertentangan menegak sama.

• Sudut Dalaman Alternatif: Sudut dalaman alternatif adalah sudut pasangan yang dibentuk apabila garis memenuhi dua garis sama. Sudut dalaman pengganti secara konsisten setara antara satu sama lain.

• Sudut Luaran Alternatif: Sudut luar alternatif pada dasarnya adalah sudut menegak dari sudut dalaman yang lain. Pengganti sudut luar adalah sama.

• Sudut Sepadan: Sudut sepadan adalah sudut sepasang yang dibentuk ketika garis menyatukan beberapa garis sama. Sudut yang sesuai juga setara antara satu sama lain.

Arahan untuk Melabel Sudut

Terdapat dua pendekatan prinsip untuk menandakan sudut:

 1. beri sudut nama, biasanya huruf kecil seperti huruf b atau b, atau sekali-sekala huruf Yunani seperti α (alpha) atau θ (theta)

 2. atau sekali lagi dengan tiga huruf pada bentuk yang mencirikan sudut, dengan huruf tengah menjadi tempat di mana sudut sebenarnya (bucu).

Sudut model "a" adalah "BAC", dan sudut "θ" adalah "BCD"

Kepentingan yang sesuai dalam Matematik

Kepentingan kongruen dalam Matematik disalurkan kepada angka dan bentuk yang dapat diposisikan semula atau dipusingkan untuk setuju dengan bentuk yang berbeza. Bentuk-bentuk ini dapat dicerminkan untuk dipadankan dengan bentuk perbandingan.

Dua bentuk sesuai dengan kemungkinan mereka mempunyai bentuk dan ukuran yang serupa. Kita juga dapat mengatakan jika tidak ada dua bentuk yang sesuai, representasi yang sama dari satu bentuk sama dengan yang lain.

Apakah Sudut Kongruen?

Sudut kongruen sekurang-kurangnya dua sudut yang mempunyai ukuran yang serupa. Dengan kata mudah, mereka mempunyai bilangan darjah yang serupa. Sangat mustahak untuk diperhatikan bahawa panjang sudut atau galas sudut tidak mempengaruhi kongruennya. Walau sekian lama tindakan mereka sama, sudut dipandang sesuai.

Pengiraan yang sesuai menunjukkan bahawa satu angka, tanpa mengira sama ada (pecahan garis, poligon, sudut, atau bentuk 3D), tidak dapat dibezakan dari ukuran lain sebagai ukuran dan ukuran. Sudut yang sepadan pada angka kongruen adalah kongruen secara konsisten.

Sudut kongruen mempunyai sudut yang serupa (dalam darjah dan radian, kedua-duanya adalah unit ukuran untuk sudut).

Sudut sepadan selagi sudut adalah sesuatu yang serupa, mereka tidak perlu menunjuk cara yang serupa, mereka tidak perlu dibuat dengan garis yang sama panjang.

Kami sekarang dan lagi mempunyai sudut kongruen dalam bentuk. Sangat mustahak untuk mempunyai kaedah mendokumentasikan sudut kongruen- - ini membantu kita memahami sifat bentuk. Anda akan mula melihat kelebihan dokumentasi di kemudian hari.

Kami sebagai peraturan meletakkan ukuran garis pendek yang setara pada sudut kongruen. Contohnya, sudut S dan W adalah kongruen, dan keduanya dipisahkan oleh dua garis pendek. Sudut R dan X sepadan dan kedua-duanya dipisahkan oleh satu garis pendek. Pada dasarnya, kita juga dapat mendokumentasikan garis yang setara. Garis RS dan XW adalah setara, jadi keduanya dipisahkan oleh tiga garis pendek.

kesesuaian segitiga:

Bertepatan dengan segitiga: Dua segitiga seharusnya sepadan jika setiap tiga sisi yang sepadan adalah sama dan setiap satu daripada tiga sudut yang sepadan sama dengan ukuran. Segitiga ini boleh diluncurkan, dipusingkan, dibalik dan kelihatan seolah-olah tidak dapat dibezakan. Setiap kali diposisikan semula, mereka sepakat antara satu sama lain. Imej keserasian adalah '≅'.

Bahagian sisi dan sudut segitiga kongruen sama. Terdapat asasnya empat keputusan kongruen yang menunjukkan jika dua segitiga sesuai. Walau apa pun, penting untuk mengesan setiap enam pengukuran tersebut. Selepas itu, kebetulan segitiga dapat dinilai dengan mengetahui hanya tiga kualiti dari enam. Kepentingan bertepatan dalam Matematik adalah apabila dua angka saling bergantung bergantung pada bentuk dan ukurannya. Begitu juga, dapatkan maklumat mengenai Angka Kongruen di sini.

Konsistensi adalah istilah yang digunakan untuk mencirikan item dan perwakilannya yang sempurna. Dua artikel atau bentuk seharusnya sesuai dengan kemungkinan mereka saling meletak antara satu sama lain. Bentuk dan ukuran mereka adalah serupa. Berdasarkan angka matematik, bahagian garis dengan panjang yang sama adalah kongruen dan sudut dengan ukuran yang serupa adalah kongruen.

Segmen Garis Kongruen

Definisi : Bahagian garis sepadan sekiranya panjangnya serupa

Bahagian garisan adalah sepadan sekiranya panjangnya serupa. Walau apa pun, mereka tidak perlu sama. Mereka boleh berada di sudut atau arah apa pun di pesawat. Dalam rajah di atas, terdapat dua bahagian garis kongruen. Perhatikan bahawa mereka meletakkan di pelbagai sudut. Sekiranya anda menyeret salah satu daripada empat titik akhir, bahagian yang lain akan berubah panjang untuk tetap sesuai dengan yang anda sedang berkembang.

Untuk bahagian baris, 'kongruen' seperti mengatakan 'pendekatan'. Anda boleh mengatakan "panjang garis PO meningkat ke panjang garis EL". Namun, dalam matematik, kaedah yang tepat untuk mengatakannya adalah "bahagian garis PO dan EL adalah kongruen" atau, "PO sesuai dengan EL".

Pada gambar di atas, perhatikan tanda 'kekejangan' tunggal pada garis. Ini adalah kaedah grafik untuk menunjukkan bahawa dua bahagian garis itu sepadan.

Rasuk dan garisan tidak boleh sesuai dengan alasan bahawa kedua-duanya tidak mempunyai fokus akhir yang dicirikan, sehingga tidak memiliki panjang yang jelas.

Simbol Sudut Kongruen

Untuk bercakap dan menjelaskan atau menggambar sudut, kita memerlukan gambar dan kata-kata biasa untuk menggambarkannya. Kami mempunyai tiga gambar yang digunakan oleh ahli matematik:

• ≅≅ menyiratkan satu perkara sesuai dengan yang lain

• ∠∠ menyiratkan sudut

• ∡∡ adalah beberapa masa yang digunakan untuk menunjukkan sudut yang disengajakan

• ° °, seperti pada 45 ° 45 °, menyiratkan darjah

• radrad menyiratkan radian, strategi untuk menganggarkan sudut dalam piawai perpuluhan

Harta Refleksif Kongruen

Properti Reflektif Congruence menunjukkan kepada kita bahawa mana-mana angka matematik sesuai dengan dirinya sendiri. Bahagian garis, sudut, poligon, bulatan, atau angka lain dari ukuran dan bentuk yang diberikan adalah sesuai dengan diri sendiri.

Sudut mempunyai tahap daya terima yang dapat diukur, sehingga mereka mempunyai bentuk dan ukuran yang jelas. Di sepanjang garis ini setiap sudut sesuai dengan dirinya sendiri.

Melukis Sudut Kongruen

Anda boleh melukis sudut kongruen, atau menganalisis sudut kongruen yang ada, menggunakan kompas lukisan, garis lurus, dan pensil.

Mungkin pendekatan termudah untuk menarik sudut kongruen adalah dengan menarik dua garis sama yang dipotong dengan cara silang. Dalam lukisan anda, sudut yang sepadan akan sesuai. Anda akan mempunyai pelbagai sudut dengan kesesuaian.

Kaedah mudah lain untuk menarik sudut kongruen adalah dengan melukis sudut yang betul atau segitiga yang betul. Pada ketika itu, potong sudut yang betul dengan pembahagi sudut. Sekiranya anda memisahkan sudut tepat, anda dibiarkan dua sudut kuat kongruen, masing-masing menganggarkan 45 ° 45 °.

Bagaimanapun, bayangkan senario di mana anda mempunyai sudut tertentu dan perlu menarik sudut (kongruen) yang tidak dapat dibezakan dekatnya:

Berikut adalah kaedah untuk melukis sudut kongruen:

 1. Lukiskan balok ke satu sisi sudut unik anda, namun agak jauh. Buat titik akhir untuk balok anda dan beri nama. Kami akan memanggil Point MPoint kami sendiri.

 2. Buka kompas lukisan anda sehingga titik pada kompas dapat diatur pada bucu sudut semasa, namun pensil tidak sampai melewati serpihan garis yang dilukis atau balok sudut semasa.

 3. Tanpa menukar kompas, letakkan tanda kompas pada Point MPoint M pada gambar baru anda. Ayunkan selekoh dari Point MPoint M ke ruang di atas balok baru anda.

 4. Gerakkan sorotan kompas satu titik pada satu balok sudut pertama, pada titik itu ubah kompas lukisan, sehingga pensil menghubungi titik yang lain. Di sini kami meletakkan kompas kami di Point KPoint K dan tiba di Point YPoint Y dengannya.

 5. Tanpa menukar kompas, gerakkan kompas untuk menonjolkan titik balok baru, di sini Titik UPoint U, dan geser segmen bulat yang memenuhi lekukan unik anda.

 6. Gunakan garis lurus anda untuk menghubungkan titik, di sini Titik MPoint M, dengan penumpukan kedua selekoh. Anda telah mereplikasi sudut semasa.

Sekiranya anda perlu memikirkan dua sudut yang tidak dinamakan dengan darjah atau radiannya, anda boleh menggunakan kompas yang menarik untuk mencari fokus pada dua sudut dan mengukur tahap ketelusannya.

Jika anda tidak mempunyai protraktor, anda boleh menggunakan item yang dijumpai untuk mendapatkan perkiraan sudut. Tepi persegi sehelai kertas ialah 90 ° 90 °. Sekiranya anda melipat sudut sehingga sisi yang berlainan tepat, anda mempunyai sudut 45 ° 45 °.

Kedudukan atau arah dua sudut tidak ada kaitan dengan kesesuaian mereka. Sudut boleh serasi sambil melihat dalam dua cara yang berubah.

Syarat untuk Segitiga Segitiga:

• SSS (Sisi-Sisi-Sisi)

• SAS (Sisi-Sudut-Sisi)

• ASA (Sudut-Sisi-Sudut)

• AAS (Sudut-Sudut-Sisi)

• RHS (Sudut kanan-Hypotenuse-Side)

Contoh Sudut Kongruen

Walaupun sudut G dan sudut S tidak menghadapi arah yang serupa, kita dapat melihat bahawa sudut itu sama dengan 42 darjah, dan oleh itu, mereka sepadan.

Walaupun sudut R dan sudut Q mempunyai tepi dengan pelbagai panjang, kita dapat melihat bahawa sudut mempunyai bahagian yang sama 155 darjah, dan dengan cara ini, mereka sepadan.

Model-model ini membantu kita bahawa dalam keadaan apa pun untuk mengingat panjang sudut atau galas yang dihadapi oleh sudut, selagi sudut mempunyai ukuran yang serupa, mereka dipandang sebagai kongruen.

Perbendaharaan Kata dan Notasi Penting

Sebelum kita mula melukis sudut kongruen, terdapat beberapa istilah dan dokumentasi jargon utama yang perlu anda ketahui walaupun terdapat definisi bagi kongruen, yang pada dasarnya menyiratkan anggaran sudut yang serupa. Begitu juga, perhatikan bahawa gambar untuk 'kongruen' menyerupai ini:

Anda juga perlu memahami pentingnya bucu, di mana kedua-dua garis bertemu untuk membuat sudut; dan kompas, instrumen dengan titik dan pensil yang digunakan untuk membuat selekoh dan bulatan.

Anda boleh menamakan sudut dengan menetapkan huruf ke bucunya. Sebagai contoh, sudut dengan titik bertanda D, akan dinamakan sudut D. Ini juga boleh disusun dengan cara ini:

Selain itu, penting untuk mengetahui dokumentasi untuk dua sudut kongruen. Ini bergabung dengan keseluruhan gambar yang dirujuk dalam segmen ini:

Dengan kata-kata, kita mengatakan bahawa sudut D sesuai dengan sudut F.

Borang Penuh CPCT

CPCT adalah istilah yang kita bahas ketika mengetahui tentang segitiga kongruen. CPCT menandakan "Bahagian Segitiga Kongruen yang Sesuai". Seperti yang kita sedar bahawa kepingan segitiga kongruen sama. Semasa mengurus idea-idea yang dikenal pasti dengan segitiga dan menangani soalan, kami secara teratur menggunakan cpct pemendekan dengan kata-kata pendek dan bukannya struktur penuh.

Peraturan CPCT dalam Matematik

Jenis CPCT penuh adalah kepingan segitiga Kongruen yang sepadan. Kesesuaian dapat dijangkakan tanpa benar-benar mengira sisi dan sudut segitiga. Pelbagai standard kesesuaian adalah seperti berikut.

Arahan untuk mengetahui sama ada Segitiga Sama

Dua segitiga sepadan sekiranya mereka mempunyai:

• sama sisi tiga sisi dan

• sama persis tiga sudut.

Walaupun begitu, kita tidak perlu mengetahui setiap tiga sisi dan masing-masing dari tiga sudut ... biasanya tiga dari enam adalah mencukupi.

Terdapat lima cara berbeza untuk mengetahui sama ada dua segitiga itu sepadan: SSS, SAS, ASA, AAS dan HL.

1. SSS (sisi, sisi, sisi)

SSS bermaksud "sisi, sisi, sisi" dan menyiratkan bahawa kita mempunyai dua segitiga dengan setiap tiga sisi sama.

Sekiranya tiga sisi satu segitiga sama dengan tiga sisi segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

2. SAS (sisi, sudut, sisi)

SAS bermaksud "sisi, sudut, sisi" dan menyiratkan bahawa kita mempunyai dua segitiga di mana kita mengetahui sisi yang berbeza dan sudut yang disertakan adalah setara.

Sekiranya sisi yang berlainan dan sudut yang disertakan pada satu segitiga sama dengan sisi dan sudut segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

3. ASA (sudut, sisi, sudut)

ASA bermaksud "sudut, sisi, sudut" dan menyiratkan bahawa kita mempunyai dua segitiga di mana kita mengetahui dua sudut dan sisi yang disertakan adalah setara.

Sekiranya dua sudut dan sisi satu dari satu segitiga sama dengan sudut dan sisi segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

4. AAS (sudut, sudut, sisi)

AAS bermaksud "sudut, sudut, sisi" dan menyiratkan bahawa kita mempunyai dua segitiga di mana kita mengetahui dua sudut dan sisi yang tidak termasuk adalah setara.

Sekiranya dua sudut dan sisi satu segitiga yang tidak termasuk sama dengan sudut dan sisi segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

5. HL (hipotenus, kaki)

Yang ini berlaku hanya untuk segitiga bersudut tegak!

atau sekali lagi

HL bermaksud "Hypotenuse, Leg" (sisi terpanjang segitiga bersudut tegak dikenal sebagai "hypotenuse", sisi lain yang berlainan disebut "kaki")

Ini menunjukkan bahawa kita mempunyai dua segitiga bersudut tegak

• panjang hipotenus yang sama dan

• panjang yang sama untuk salah satu daripada dua kaki yang lain.

Tidak ada bedanya kaki mana kerana segitiga dapat dipusingkan.

Sekiranya hipotenus dan satu kaki dari satu segitiga bersudut tegak sama dengan hipotenus dan kaki segitiga bersudut tegak yang lain, kedua segitiga itu sepadan.

Amaran! Jangan gunakan "AAA"

AAA menyiratkan kita diberikan masing-masing tiga sudut segitiga, namun tidak ada sisi.

Memiliki setiap satu daripada tiga sudut yang sepadan tidak mencukupi untuk menunjukkan kesesuaian

Data ini tidak mencukupi untuk memilih sama ada dua segitiga sepadan!

Oleh kerana segitiga boleh mempunyai sudut yang serupa namun pelbagai ukuran:

Tanpa mengetahui sama sekali dari satu sisi, kita tidak dapat memastikan apakah dua segitiga itu sesuai.

Segitiga Kongruen - Mengapa SSA tidak berfungsi

Memandangkan sisi yang berbeza dan sudut yang tidak disertakan (SSA) tidak mencukupi untuk menunjukkan kesesuaian.

Anda mungkin tertarik untuk merasakan bahawa memandangkan sisi yang berlainan dan sudut yang tidak termasuk cukup untuk menunjukkan kesesuaian. Namun, ada dua segitiga yang memiliki kualitas yang serupa, jadi SSA tidak cukup untuk menunjukkan kesesuaian.

Dalam rajah di atas, kedua segitiga di atas berada pada kongruen pertama. Namun, sekiranya anda mengklik "Tunjukkan segitiga lain" anda akan melihat bahawa ada segitiga lain yang tidak sesuai namun yang benar-benar memenuhi syarat SSA. Otot perut adalah panjang yang sama dengan PQ, BC adalah panjang yang sama dengan QR, dan sudut An adalah ukuran yang sama dengan P. Tetapi kemudian segitiga itu jelas tidak sesuai - mereka mempunyai bentuk dan ukuran yang bergantian.

Oleh itu, saya tidak dapat menggunakan SSA dengan khayalan?

Sendiri - tidak. Walaupun begitu, Anda dapat memanfaatkannya jika Anda juga memberikan pengesahan mengenai mana dari dua segitiga potensial yang digambarkan.

Poligon kongruen

Definisi: Poligon adalah kongruen apabila mereka mempunyai bilangan sisi yang serupa, dan setiap sudut sisi dan dalaman yang sepadan adalah sepadan. Poligon akan mempunyai bentuk dan ukuran yang serupa, namun satu mungkin berpusing, atau menjadi gambaran yang sempurna dari yang lain.

Catatan: Bahagian ini menguruskan kesesuaian poligon secara keseluruhan. Segitiga kongruen diperiksa dengan lebih mendalam dalam Segitiga Kongruen.

Poligon sepadan sekiranya setara dengan semua perkara:

• Bilangan sisi yang sama

• Semua sisi yang sama mempunyai panjang yang sama,

• Semua sudut dalaman yang sesuai adalah ukuran yang serupa.

Bagaimanapun, mereka boleh menghidupkan halaman dan satu boleh menjadi gambaran yang sama dengan yang lain. Dalam gambar di bawahnya, setiap pentagon yang tidak dapat diramalkan yang ditunjukkan adalah sesuai. Sebilangannya merupakan gambaran yang sempurna dari yang lain, namun masih sesuai. (Lihat halaman mengenai segitiga kongruen di mana pemikiran ini dilambangkan dengan lebih mendalam.)

Salah satu pendekatan untuk mempertimbangkan ini adalah dengan membayangkan poligon terbuat dari kadbod. Sekiranya anda dapat menggerakkannya, balikkan dan susun tepat di atas satu sama lain, pada titik itu sesuai. Untuk melihatnya, klik pada mana-mana poligon di bawahnya. Ia akan dibalik, dibalikkan dan ditumpuk pada yang lain demi satu demi satu kes untuk menunjukkan bahawa mereka sesuai.

Secara numerik, setiap aktiviti yang dilakukan pada poligon adalah salah satu daripada tiga jenis:

• Putaran

Ini adalah tempat di mana poligon dipusingkan mengenai titik tertentu dengan jumlah tertentu. Dalam applet di atas, pivot berada di sekitar titik di dalam poligon, namun titik mana pun dapat dipilih.

• Refleksi

Pada titik ketika poligon 'terbalik', aktiviti ini disebut refleksi. Pada dasarnya poligon 'dipantulkan' di atas garis tertentu. Mungkin fokus pada setiap sisi garis dipantulkan dengan gambaran, mengingat garis itu cermin. Dalam applet di atas, garis pantulan muncul semasa aktiviti sedang dijalankan.

• Terjemahan

Pada titik ketika poligon digerakkan bermula dari satu titik ke titik berikutnya, ini disebut 'interpretasi'. Pada titik ketika poligon ditafsirkan, ia dipindahkan, namun tanpa giliran.

Ujian untuk Kesesuaian

Terdapat empat cara berbeza untuk menguji kesesuaian poligon, bergantung pada apa yang anda berikan untuk bermula. Lihat Menguji Poligon untuk kesesuaian.

Tiga jenis aktiviti di atas disebut 'perubahan'. Pada asasnya, mereka mengubah bentuk menjadi bentuk yang lain dengan mengubahnya di sana sini - pivot, refleksi dan tafsiran.

Apa kepentingannya di sini?

Dengan mengandaikan bahawa anda telah menunjukkan bahawa dua poligon sepadan, anda menyedari bahawa setiap harta poligon juga tidak dapat dibezakan. Contohnya mereka akan mempunyai wilayah, tepi, sudut luar, apotem dan sebagainya

Segitiga:

Kongruen Side-Side-Side (SSS) Sekiranya tiga sisi satu segitiga bersesuaian dengan tiga sisi segitiga yang lain, pada ketika itu segitiga itu sepadan.

Kongruen Sisi-Sudut-Sisi (SAS) Sekiranya sisi-sisi yang berlainan dan sudut satu segitiga yang disertakan sesuai dengan kepingan segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

Sudut Sisi-Sudut-Sudut (ASA) Sekiranya dua sudut dan sisi satu segitiga yang disertakan bersesuaian dengan kepingan segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

Kongruen Sudut-Sudut-Sudut (AAS) Sekiranya dua sudut dan sisi satu segitiga yang tidak disertakan bersesuaian dengan kepingan segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

Hypotenuse-Leg (HL) Congruence (segitiga kanan) Sekiranya hipotenus dan kaki satu segitiga kanan bersesuaian dengan kepingan segitiga yang betul yang lain, kedua segitiga kanan itu sepadan.

CPCTC Bahagian yang sesuai bagi segitiga kongruen adalah kongruen.

Kesamaan Angle-Angle (AA) Sekiranya dua sudut satu segitiga bersesuaian dengan dua sudut segitiga yang lain, segitiga adalah perbandingan.

SSS untuk Kesamaan Sekiranya ketiga-tiga susunan sisi yang sama dari dua segitiga adalah luas, maka segitiga itu setanding.

SAS untuk Kesamaan Sekiranya sudut satu segitiga sesuai dengan sudut segitiga yang lain dan panjang sisi yang merangkumi sudut-sudut ini adalah luas, segitiga boleh dibandingkan.

Proporsionaliti Sampingan Sekiranya dua segitiga dapat dibandingkan, sisi yang sesuai adalah luas.

Teorem bahagian pertengahan

(tambahan disebut garis tengah) Bahagian yang menghubungkan titik tengah sisi berlainan segitiga sepadan dengan sisi ketiga dan panjangnya separuh.

Jumlah Dua Sisi Jumlah panjang sisi segi tiga yang berbeza mestilah lebih menonjol daripada sisi ketiga

Sisi Terpanjang Dalam segitiga, sisi terpanjang bertentangan dengan sudut terbesar.

Dalam segitiga, sudut terbesar bertentangan dengan sisi terpanjang.

Aturan Ketinggian Ketinggian hipotenus segitiga yang betul adalah min yang sepadan antara serpihan di mana ia memisahkan hipotenus.

Peraturan Kaki Setiap kaki segitiga yang betul adalah relatif rata-rata antara hipotenus dan unjuran kaki pada hipotenus.

Kesimpulannya

Sudut kongruen akan menjadi sudut dengan ukuran yang sama. Model: Dalam gambar yang muncul, ∠A sesuai dengan ∠B; kedua-duanya berukuran 45 °. Kesesuaian sudut muncul dalam angka dengan menunjukkan sudut dengan bilangan lengkung kecil yang hampir dengan bucu (di sini kita telah memeriksanya dengan satu selekoh merah).

Semua sudut yang sama ada sudut luar, sudut dalaman, sudut pengganti atau sudut sepadan berada pada keseluruhan kongruen.

Sudut dalam segitiga simetri adalah 60 ° secara konsisten. Pada titik ketika segitiga mempunyai dua sisi kongruen disebut segitiga isoskel. Sudut yang bertentangan dengan sisi yang berlainan dengan panjang yang sama adalah sepadan.

Soalan Lazim

Bagaimana anda dapat mengetahui sudut kongruen?

Sekiranya dua sudut dan sisi satu dari satu segitiga sama dengan sudut dan sisi segitiga yang lain, segitiga itu sepadan.

Apa jenis sudut yang sesuai?

Semua sudut yang sama ada sudut luar, sudut dalaman, sudut pengganti atau sudut sepadan secara amnya sepadan.

Adakah kongruen SSA?

Memandangkan sisi yang berbeza dan sudut yang tidak disertakan (SSA) tidak mencukupi untuk menunjukkan kesesuaian. ... Anda mungkin terpikat untuk mempercayai bahawa memandangkan sisi yang berlainan dan sudut yang tidak termasuk cukup untuk menunjukkan kesesuaian. Namun, ada dua segitiga yang dapat dibayangkan yang memiliki kualiti yang serupa, jadi SSA tidak mencukupi untuk menunjukkan kesesuaian.

Apakah kepentingan sudut kongruen?

Dua sudut sepadan dengan kemungkinan mereka mempunyai ukuran yang serupa. Dua lingkaran sepadan dengan kemungkinan mereka mempunyai lebar yang serupa.

Adakah kongruen bermaksud 90 darjah?

Sudut Kongruen mempunyai sudut yang serupa (dalam darjah atau radian). Itu sahaja secara ringkas. Sudut ini sesuai. Mereka tidak perlu menunjukkan cara yang serupa.

Adakah sudut tambahan sekali sekala?

Jawapan dan Penjelasan: Tidak, sudut tambahan umumnya tidak sesuai, dan kita dapat menunjukkannya dengan menunjukkan gambaran dua sudut tambahan yang tidak kongruen, yang bermaksud mereka tidak mempunyai ukuran yang serupa. Sudut pelengkap dicirikan sebagai sudut dengan jumlah 180 °.

Apa itu SSS SAS ASA AAS?

Segitiga kongruen akan berbentuk segitiga yang mempunyai ukuran dan bentuk yang serupa. Ini menunjukkan bahawa sisi yang sepadan adalah setara dan sudut yang sepadan adalah setara. ... Dalam latihan ini, kita akan memikirkan empat standard untuk menunjukkan kesesuaian segitiga. Mereka dikenali sebagai peraturan SSS, peraturan SAS, peraturan ASA dan peraturan AAS.

Adakah sudut kongruen selalu 90 darjah?

Sudut Kongruen mempunyai sudut yang sama (dalam darjah atau radian). Itu sahaja. Sudut ini sesuai . Mereka tidak perlu menunjuk ke arah yang sama.

Adakah sudut kongruen bertambah hingga 180?

 1. Jika dua sudut adalah kongruen, ukuran sudut mereka adalah sama. ... 3) Jumlah sudut segitiga sama dengan 180 darjah. Sejak sudut yang tidak diketahui kami adalah kongruen, kita tahu bahawa mereka mempunyai ukuran sudut yang sama.

Apakah bentuk yang mempunyai sudut kongruen?

Nama segiempat sama Penerangan
Segi empat tepat 2 pasang sisi selari. 4 sudut tepat (90 °). Pihak yang bertentangan adalah selari dan kongruen. Semua sudut adalah sepadan.
Petak 4 sisi kongruen. 4 sudut tepat (90 °). Pihak yang bertentangan adalah selari. Semua sudut adalah sepadan.
Trapezoid Hanya satu pasang sisi berlawanan yang selari.

Artikel berkaitan

( 8 Drama Korea Teratas pada 2020