Pelanggan onboarding yang tidak pernah anda lihat dapat mendorong beberapa cabaran untuk organisasi anda. Salah satu cabaran ini tanpa keraguan adalah pengesahan identiti. Ini adalah proses untuk mengesahkan identiti pelanggan anda. Memasukkan beberapa kaedah pengesahan ke dalam sistem anda dapat mencegah penipu dan ancaman. Tetapi adakah anda fikir sudah cukup? Kenyataan yang mengerikan adalah bahawa mengikuti kaedah pengesahan tradisional tidak cukup? Jadi bagaimana anda harus melindungi perniagaan dan pelanggan anda?

Penipu tidak meluangkan masa dan anda juga tidak seharusnya. Penting untuk menjalankan kaedah pengesahan langkah demi langkah dan mengelakkan kehilangan wang. Anda harus mengetahui perkara pertama dalam proses pengesahan. Kemudian meletakkan lapisan pengesahan tambahan dapat mengeluarkan epal buruk dari sistem anda lebih awal daripada yang anda sedar.

Lebih penting lagi, kebanyakan pelanggan tidak datang sekiranya mereka melalui proses pengesahan yang panjang. Oleh itu, kehilangan wang sebelum anda dapat menjadikannya kenyataan yang mengejutkan. Oleh itu, bergantung pada taktik lama dan lambat pengesahan pelanggan, seperti pengesahan 2-Faktor atau pengesahan KBA hampir tidak dapat membuat perniagaan anda maju.

Oleh itu, fokus utama anda adalah untuk mengesan tingkah laku orang, menyimpan pangkalan data yang panjang , mengintegrasikan blockchain, membaca pergerakan wajah, mengesan wajah orang lain, dll.

Tetapi inilah cara anda harus mengikuti pengesahan identiti dengan kaedah yang telah dicuba dan diuji ini:

Langkah 1: KYC (Ketahui Pelanggan Anda)

KYC atau Ketahui Pelanggan Anda adalah proses yang digunakan institusi kewangan untuk mengesahkan identiti dan alamat pelanggan mereka. Proses ini membantu organisasi untuk memastikan bahawa mereka menggunakan orang yang tepat sebagai pelanggan mereka. Dalam kebanyakan kes, ia juga digunakan untuk mengenal pasti sama ada perkhidmatan syarikat disalahgunakan atau digunakan secara haram. Prosedur KYC diselesaikan oleh organisasi itu sendiri atau melalui vendor pihak ketiga semasa membuka akaun baru.

Walau bagaimanapun, KYC (Ketahui Pelanggan Anda) adalah faktor yang paling penting tetapi pada hakikatnya, kebanyakan organisasi salah memahaminya. Sebilangan besar syarikat berpendapat bahawa KYC berfungsi sama di setiap organisasi.

Apa Yang Salah Faham Syarikat Tentang KYC

1. KYC Sama Untuk Semua Perniagaan:

Setiap syarikat mempunyai model perniagaan yang berbeza dan belum lagi asas pelanggan dan rakan kongsi yang berbeza. Oleh itu, tidak ada satu pendekatan untuk KYC yang dapat diikuti oleh semua organisasi.

1. Mengautomasikan Seluruh Proses KYC:

Dipercayai secara meluas bahawa keseluruhan proses KYC dapat automatik. Ia benar untuk beberapa bahagian KYC. Kerana pada hakikatnya, KYC bukan satu kaedah pengesahan tetapi ia adalah istilah induk yang digunakan untuk beberapa cara pengesahan yang berbeza. Walau bagaimanapun, organisasi masih memerlukan manusia untuk memeriksa kepatuhan KYC, bekerja dengan alat yang berbeza, dan memeriksa ketidakkonsistenan.

1. Memeriksa Pematuhan KYC:

Sebilangan besar orang percaya bahawa pematuhan KYC tidak lebih daripada rakan sekerja. Ini boleh mengakibatkan hukuman berat, denda, atau hukuman penjara jika tidak dipandang serius. Pematuhan KYC menghendaki syarikat mematuhi peraturan dan undang - undang negara mereka. Bukan hanya harus diberikan rasa hormat yang layak, tetapi yang lebih penting lagi adalah menjaga keselamatan dan ketenangan jiwa.

1. Memeriksa Dengan Google Untuk Pengesahan Pelanggan:

Anda akhirnya akan kehabisan nasib jika anda yakin bahawa sedikit kajian google mengenai latar belakang pelanggan sudah cukup untuk menumpang pelanggan. Tanpa melalui PEP atau senarai tontonan lain untuk mengesahkan latar belakang pelanggan anda boleh menjadi sangat menyakitkan. Ini juga akan menimbulkan geseran dalam pengalaman pelanggan.

Sebaiknya bergantung pada penyedia penyelesaian pihak ketiga yang dapat memberi anda pemeriksaan latar belakang KYC dan AML.

LANGKAH 2: Menggabungkan Kaedah Pengesahan KYC yang berbeza:

  • Pengecaman Muka:

Ini digunakan untuk mengesahkan pelanggan dari jarak jauh dan meliputi pengesanan hidup, persepsi kedalaman 3D, pemeriksaan anti-spoofing, pengesanan gambar palsu, pemetaan AI untuk pengesahan wajah.

  • Pengesahan Dokumen:

Ia digunakan oleh organisasi untuk mengesahkan identiti pelanggan dengan mengambil tangkapan skrin masa nyata wajah mereka dan membandingkannya dengan gambar pada dokumen identiti.

  • Pengesahan Alamat:

Ini menentukan kesahihan seseorang terhadap dokumen pengenalan diri. Sebilangan besar organisasi meminta dokumen yang berbeza untuk pengesahan, seperti kad pengenalan, pasport, bil utiliti, penyata bank, dll.

  • Pengesahan 2-Faktor:

Ia menggunakan kod yang diperibadikan untuk mengenal pasti pengguna sebagai nyata atau palsu.

LANGKAH 3: Pemeriksaan Latar Belakang AML

Ini adalah langkah ketiga yang paling penting semasa mengesahkan pelanggan. Orang yang mempunyai latar belakang jenayah dan menjalankan aktiviti pencucian wang dapat disahkan terhadap beberapa senarai tontonan yang dikemas kini setelah beberapa jam.

Pengubahan wang haram dapat memberi tamparan hebat kepada organisasi yang digunakan untuk mencuci wang. Sebilangan besar perniagaan B2B harus memeriksa pelanggan mereka melalui pemeriksaan AML.

Dalam beberapa kes, pelanggan B2B anda mungkin mempunyai syarikat dengan nilai wang berjuta-juta atau berbilion dolar. Tetapi pelanggan anda mungkin mengendalikan syarikat shell tanpa alamat atau aset sebenar untuk ditunjukkan.

Gabungkan pengesahan KYC dan pemeriksaan AML untuk memastikan pengalaman pelanggan yang lancar dan terus mencatat rekod jenayah mereka.

LANGKAH 4: Pengesahan Biometrik

Sebilangan besar syarikat telah memasukkan pengesahan biometrik untuk mengesahkan identiti pengguna melalui pengimbasan cap jari, pengimbasan mata atau iris, pengimbasan cetakan telapak tangan, dan lain-lain. Ciri-ciri manusia tertentu adalah unik, jadi kata laluan menjadi hampir tidak dapat dilanggar. Oleh kerana kesulitan itu, mungkin menimbulkan penipuan, pengesahan biometrik digunakan di laman web sensitif yang memerlukan pengawasan yang tinggi.

Adalah idea yang baik untuk mempunyai pakar atau vendor pihak ketiga di pihak anda yang dapat membantu anda mengintegrasikan penyelesaian pengesahan identiti. Walaupun, dengan mengikuti langkah-langkah ini, perniagaan dapat melindungi identiti mereka dan mencapai asas pelanggan yang kuat tempat orang akan kembali. Ini juga akan membantu organisasi untuk melawan risiko atau ancaman yang timbul bersama pengguna.