Perlembagaan,

Definisi Perlembagaan:

 1. Peraturan asas dan berdaftar yang mengatur kelakuan organisasi atau negara bangsa dan menentukan konsep, peranan, dan strukturnya. Dokumen ini biasanya pendek dan umum dan mengandungi aspirasi dan nilai pengarang dan artikel. Perlembagaan negara tertulis tertua (1787) adalah undang-undang Amerika Syarikat.

Sinonim Perlembagaan

Perhimpunan, Perundangan, Fiber, Sintesis, Tenor, Realisasi, Penggabungan bersama, Kombinasi, Peruntukan, Ilk, Struktur organik, Getup, Karakter, Sistem, Membangun, Putaran, Jalur, Penempaan, Jenama, Persimpangan, Permulaan, Penciptaan, Fisik, Array, Bentuk, Enaction, Foundation, Hue, Syntax, Format, Pembuangan, Syneresis, Genius, Alam, Marshaling, Tekstur, Cetakan, Pikiran, Jenis, Fesyen, Fesyen, Perlembagaan bertulis, Pembuatan, Konformasi, Senibina, Kecenderungan, Tindakan, Kesamaan, Architectonics , Ginjal, Lulus, Rumusan, Bahagian, Pembentukan Undang-Undang, Penyiapan, Kolasi, Kebiasaan, Produksi, Proklivitas, Disposisi, Dharma, Penyebaran, Set Pikiran, Bent, Preferensi, Institusi, Susun, Pembagian, Penempatan, Kualiti, Perakitan, Badan Perundangan, Campuran , Etos, Konstituen, Bangunan, Regimentasi, Nada, Cetakan, Melengkung, Susunan, Properti, Pendirian, Humor, Predileksi, Bias, Set, Bingkai, Pembentukan, Karakteristik, Temperamen, Jenis, Pola, Susunan, Bentuk, Pemesanan, Tenunan, Perasmian , Krisis, Pembinaan , Reka Bentuk, Struktur, Pelakon, Tektonik, Miring, Humor, Fabrikasi, Perlembagaan yang tidak ditulis, Pembuatan, Resolusi, Semangat, Materialisasi, Coretan, Propensity, Pola, Mettle, Strain, Idiosyncrasy, Animus, Tissue, Inclinination, Fabric, Composition, Leaning, Pindaan Perlembagaan, Kompaun, Putar, Setem, Predisposisi, Kekosongan, Set mental, Vena, Resolusi bersamaan, Pengaturan, Penstrukturan, Cara, Putaran fikiran, Membuat, Organisme, Rias, Pembentukan Badan, Karakteristik, Rencana, Eksentrik, Penumpukan , Kolokasi, Somatotaip, Web, Perwujudan, Organisasi, Pemasangan, Diatesis, Penggabungan, Penggabungan, Penguatan, Kompleks, jaminan Perlembagaan, Individualisme, Temper, Peruntukan, Anatomi, Resolusi bersama, Bill of Rights, Arraying, Distribution, Warp and woof, Butir, Pembentukan, Enakmen

Bagaimana menggunakan Perlembagaan dalam ayat?

 1. Ketika nenek moyang kita menulis pengezonan, mereka membuat eksperimen pemerintah baru yang luar biasa yang menyatakan persamaan semua orang dan membiarkan fleksibiliti berubah dari masa ke masa.
 2. Terdapat banyak peraturan dan undang-undang untuk masyarakat mana pun, tetapi tidak satupun dari mereka yang dapat menghilangkan prinsip-prinsip yang dinyatakan dengan jelas dalam perlembagaan negara.
 3. Kawasan konstituen dapat berguna untuk organisasi dari berbagai ukuran, seperti: misalnya, untuk kelompok masyarakat yang dapat mengatur pertemuan mereka sesuai dengan Peraturan Perintah Roberts.

Makna Perlembagaan & Definisi Perlembagaan

Perlembagaan adalah salah satu tonggak terpenting untuk menjalankan negara bersama dengan rakyat, pemerintah, dan badan kehakimannya. Perlembagaan berfungsi sebagai tulang belakang dalam pembangunan negara. Perlembagaan sangat diperlukan untuk kedaulatan undang-undang dan bidang kuasa dan tanpa perlembagaan, ia akan runtuh dalam masa yang singkat. Perlembagaan adalah badan peraturan dan prinsip asas yang dilalui oleh negara dan rakyatnya. Perlembagaan membentuk organisasi badan-badan undang-undang mana-mana negara. Prinsip dan peraturan yang ditetapkan dan ditulis dalam pembuatan satu tempat dan semua perkara adalah satu naskah yang dibuat. Setiap negara mempunyai perlembagaannya dan semua perlembagaan di seluruh dunia adalah unik dan mempunyai objektif yang sama. Objektif utama perlembagaan adalah untuk memastikan bahawa kestabilan tetap ada di sebuah negeri. Kita semua mempunyai persoalan dalam fikiran bahawa mengapa perlembagaan itu penting? Mari bincangkan secara terperinci.

Apa itu perlembagaan?

Perlembagaan sangat penting kerana yang mana pemerintah tahu sejauh mana mereka dapat mengenakan peraturan dan undang-undang kepada warga negara. Perlembagaan menetapkan had dan batasan interaksi dan kuasa pemerintah.

Mengusahakan perlembagaan?

Perlembagaan bertindak sebagai tulang belakang dalam pembangunan negara. Kadang-kadang masalah dalam negara timbul disebabkan oleh pembahagian kuasa yang disebabkan oleh banyak keributan sivil dan pelbagai masalah lain yang membuka jalan bagi ketidakstabilan sosial, politik, dan ekonomi sebuah negara. Setiap perlembagaan harus mementingkan pembahagian kuasa. Perlembagaan adalah sekumpulan peraturan yang bertindak dalam pembangunan sebuah negara misalnya, dalam perlembagaan Pakistan kuasa diagihkan di antara tiga badan iaitu parlimen, eksekutif, dan badan kehakiman. Parlimen adalah badan tertinggi yang membuat perundangan dan merupakan badan pembuat undang-undang. Tetapi perlembagaan juga telah memberlakukan sekatan tertentu pada parlimen dan tidak boleh membuat undang-undang yang melanggar hak asasi manusia. Semua rang undang-undang dan pindaan diluluskan dengan persetujuan parlimen berdasarkan prinsip yang ditetapkan oleh perlembagaan. Eksekutif melaksanakan undang-undang yang dibuat oleh parlimen dan badan kehakiman menafsirkan undang-undang dan membuat penilaian berdasarkan prinsip yang diarahkan oleh perlembagaan. Oleh itu, dari perbincangan di atas, kita dapat membuat kesimpulan bahawa bagaimana perlembagaan berfungsi dan kepentingannya dalam menjalankan urusan negara.

Pengelasan Perlembagaan:

Klasifikasi perlembagaan yang paling asas adalah kodifikasi atau kekurangan kodifikasi. Perlembagaan yang dikodifikasikan adalah perlembagaan yang terdapat dalam satu dokumen dan merupakan sumber tunggal undang-undang perlembagaan di sebuah negara. Dalam percanggahan, perlembagaan yang tidak dikodkan bukanlah satu dokumen dan mengandungi sumber yang berbeza yang mungkin ditulis atau tidak ditulis.

1: Perlembagaan Berkod:

Banyak negara di dunia telah menggunakan perlembagaan yang dikodifikasikan. Negara-negara yang mempunyai konstitusi yang dikodifikasikan memberikan keutamaan kepada perlembagaan berbanding undang-undang undang-undang. Konstitusi yang dikodifikasikan biasanya terdiri dari mukadimah istiadat, yang menetapkan tujuan negara dan insentif untuk perlembagaan, dan beberapa artikel yang merangkumi peruntukan substantif.

2: perlembagaan yang tidak dikodkan:

Perlembagaan yang tidak dikodifikasi adalah hasil evolusi. Bercanggah dengan perlembagaan yang dikodifikasikan, perlembagaan yang tidak dikodkan terdiri daripada sumber bertulis dan tidak bertulis seperti undang-undang statut, dan konvensi perlembagaan. Negara yang mempunyai konstitusi yang tidak dikodifikasi adalah New Zealand dan United Kingdom.

3: Perlembagaan Campuran:

Sebilangan negeri di dunia mempunyai perlembagaan campuran. Perlembagaan bercampur adalah yang dikodifikasi sebahagian dan sebahagiannya tidak dikodifikasi.

Kepentingan Perlembagaan:

Perlembagaan penting kerana sebab-sebab berikut;

1 Struktur asas pemerintahan:

Perlembagaan membentuk struktur asas pemerintahan mana pun. Ini menetapkan peraturan dan peraturan tertentu di mana pemerintah dan warganya dapat diperintah. Organ utama pemerintah adalah badan perundangan, eksekutif, dan badan kehakiman yang dibentuk oleh perlembagaan. Ini adalah tonggak kestabilan negara mana pun dan tanpanya, akan ada anarki di negara ini. Perlembagaan melindungi kedaulatan negara dari interaksi antarabangsa.

2: Pengagihan kuasa:

Perlembagaan menetapkan peraturan dan undang-undang untuk pembahagian kuasa. Pembahagian kuasa bermaksud setiap institusi mempunyai kuasa khusus di mana mereka harus memerintah. Setiap organ negara harus mengetahui tentang kuasanya di bawah sekatan perlembagaan.

3: Badan puncak:

Perlembagaan adalah badan tertinggi negara. Ia lebih tinggi daripada semua undang-undang negara. Mana-mana undang-undang di negara ini diluluskan oleh perlembagaan itu sendiri dan tidak ada yang boleh bercakap mengenai perlembagaan sebaliknya sebagai negara mereka akan jatuh.

4: Hak Asas:

Perlembagaan memperuntukkan hak-hak asas individu sebuah negara supaya mereka dapat hidup dengan bermaruah. Perlembagaan memainkan peranan penting dalam membantu warganegara memanfaatkan semua hak asasi. Hak asasi adalah hak kebebasan, hak untuk kesihatan, hak untuk pendidikan, dll.

5: Matlamat:

Perlembagaan membantu dalam mencapai matlamat yang ada dalam fikiran sebuah negara untuk dicapai. Ia menyediakan peta jalan untuk pencapaian matlamat nasional seperti demokrasi dll.

6: Perlembagaan sebagai simbol:

Perlembagaan adalah instrumen yang bertindak sebagai simbol peraturan organisasi politik. Peraturan-peraturan ini memberikan asas kepada negara yang sekiranya terjadi perselisihan atau ancaman antarabangsa membantu negara ini melalui fase-fase yang sukar.

7: Pemindahan kuasa:

Salah satu kepentingan perlembagaan adalah bahawa ia mengawal pemindahan kuasa semasa keadaan darurat negara.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Apakah fungsi utama perlembagaan?

• Ini memastikan hak asas warganegara. • Ia membantu negara dalam membuat perundangan . • Ini menetapkan prosedur untuk administrasi, perundangan, pelaksanaan mesin pemerintah . • Ia berkembang dari pemerintah di negara ini. • Ia bertanggungjawab untuk membahagikan kuasa antara kerajaan pusat dan negeri.

2. Negara manakah yang mempunyai perlembagaan terpanjang di dunia?

Perlembagaan India adalah yang terpanjang di dunia. Ia ditulis oleh Benegal Narsing Rau (Penasihat Perlembagaan untuk Majlis Konstituen), BR Ambedkar (Ketua Jawatankuasa Penggubalan), Surendra Nath Mukherjee (Ketua Pelukis Majlis Konstituen), dan anggota lain dari Majlis Konstituen.

3. Negara mana yang mempunyai perlembagaan terpendek?

Perlembagaan Monaco adalah perlembagaan bertulis terpendek di dunia. Ia mempunyai 3,814 kata dalam versi berbahasa Inggerisnya.

4. Mengapa perlembagaan perlu?

Perlembagaan perlu kerana, • Perlembagaan adalah undang - undang penting tanah. • Bertanggungjawab menentukan hubungan dengan pemerintah. • Ini memberikan peraturan dan garis panduan yang penting bagi orang-orang dari pelbagai etnik dan agama untuk hidup dalam keadaan harmoni.

5. Bagaimana seseorang boleh mengubah perlembagaan?

Terdapat empat cara mengubah perlembagaan. Ini adalah: • Kaedah perundangan asas oleh kongres . • Langkah yang diambil oleh presiden. • Keputusan utama Mahkamah Agung. • Kegiatan parti politik.

Apa yang dimaksudkan dengan Perlembagaan? Perlembagaan menyediakan asas untuk pemerintahan di sebuah negara, yang sangat penting untuk memastikan bahawa kepentingan dan keperluan semua orang ditangani. Ini menentukan bagaimana undang-undang dibuat dan memperincikan proses di mana pemerintah memerintah

Apa itu Perlembagaan?

Perlembagaan adalah kumpulan prinsip asas atau preseden yang telah ditetapkan yang merupakan asas undang-undang dari jenis pemerintahan, organisasi, atau jenis entiti lain dan biasanya menentukan bagaimana entiti itu akan ditadbir.ketetapan

Perlembagaan India adalah perlembagaan bertulis terpanjang di mana-mana negara di dunia. Dengan 146,386 perkataan dalam versi berbahasa Inggerisnya, perlembagaan Monaco adalah yang paling pendek ditulis dengan 3,814 perkataan.

Perlembagaan San Marino mungkin merupakan perlembagaan bertulis dinamik tertua di dunia kerana banyak dokumen terasnya telah berfungsi sejak tahun 1662, sedangkan Perlembagaan USUS adalah perlembagaan sistematik dinamik sebelumnya. Kehidupan arsip menjangka perlembagaan sejak 1789 adalah sekitar 19 tahun.

Derivasi

Perlembagaan jangka mendapat melalui Perancis dari constitutio perkataan Latin, yang digunakan untuk peraturan dan perintah, seperti enakmen imperial (constitutiones principis: edicta, Mandata, decreta, rescripta)

William Blackstone menggunakan kata tersebut untuk pelanggaran kepercayaan masyarakat yang ketara dan mengerikan, sifatnya, dan sejauh mana pelanggaran itu akan membenarkan tindak balas revolusioner.

Ciri Umum

Secara amnya, setiap perlembagaan bertulis kontemporari berkonsultasi dengan kuasa khas kepada syarikat atau entiti institusi, berdasarkan syarat asas yang dipatuhi oleh sekatan perlembagaan.

Dalam kata Scott Gordon, sebuah organisasi politik bersifat konstitusional sehingga "mengandungi mekanisme pengawalan kekuasaan yang dilembagakan untuk melindungi kepentingan dan kebebasan warganegara, termasuk yang mungkin ada dalam minoritas."

Sejarah dan perkembangan

Sejak tahun 1789, bersama dengan Amerika Syarikat (setelah Perlembagaan USUS ini), yang merupakan perlembagaan tertulis tertua dan terpendek yang masih berkuatkuasa, hampir 800 perlembagaan telah diadopsi dan kemudiannya diubah di seluruh dunia oleh negara-negara individualistik.

Pada awal abad ke-19, Thomas Jefferson berpendapat bahawa jangka masa 20 tahun akan menjadi masa yang cukup untuk setiap Perlembagaan masih berlaku kerana " bumi adalah milik yang hidup, dan bukan yang telah habis masa berlakunya ."

Sebenarnya, menurut kajian baru-baru ini, jangka hayat purata setiap perlembagaan yang baru ditulis adalah sekitar 19 tahun. Walau bagaimanapun, banyak perlembagaan tidak melebihi sepuluh tahun, dan sekitar 10% tidak bertahan lebih dari satu tahun.

Sebab-sebab khas perubahan berterusan ini adalah dorongan politik untuk mendapatkan hasil segera dan kekurangan masa yang diperuntukkan untuk proses penggubalan perlembagaan.

Rekod untuk proses terakhir mencetak biru, mengadopsi, dan meratifikasi Perlembagaan nasional kepunyaan Perlembagaan Romania tahun 1938, yang memasang pemerintahan diktator dalam waktu kurang dari sebulan.

Perlembagaan demokratik

Perlembagaan 3 Mei 1791 (ditulis oleh Jan Matejko, 1891). Raja Poland Stanisław (kiri, dengan jubah yang dijepit ermine) masuk ke Katedral St. John, di mana wakil-wakil Sejm akan bersumpah untuk menyokong perlembagaan baru; dalam kerangka, Istana Diraja Warsawa, di mana perlembagaan baru sahaja diperoleh.

Apa yang kadang-kadang dikenali sebagai model "pencerahan yang dicerahkan" dibuat oleh ahli falsafah Zaman Pencerahan seperti Thomas Hobbes, Jean-Jacques, dan John Locke. Model tersebut menunjukkan bahawa pemerintah perlembagaan harus stabil, dapat menyesuaikan diri, bertanggungjawab, terbuka, dan mewakili rakyat (iaitu, menyokong demokrasi). perlembagaan

Ringkasan perlembagaan adalah sistem asas-asas asas yang mana negara, negara, syarikat atau sejenisnya dikendalikan. Dokumen inilah yang memperibadikan prinsip-prinsip ini.

Konsep merancang perlembagaan

Setelah suku-suku pertama kali tinggal di kota-kota dan negara-negara yang mapan, banyak yang berfungsi mengikuti adat istiadat yang tidak tertulis, sementara beberapa raja otokratik yang maju, bahkan raja-raja yang hina.

Banyak peraturan menyebabkan sebilangan pemikir mengambil situasi bahawa apa yang penting bukanlah reka bentuk organisasi dan operasi pemerintah sama seperti keperibadian para penguasa. Pandangan itu dapat dilihat di Plato, yang terkenal dengan peraturan oleh "filsuf-raja."

Setelah itu, penulis seperti Aristoteles, Cicero, dan Plutarch, akan memeriksa rancangan untuk pemerintah dari sudut hukum dan sejarah.

Ciri-ciri utama

 1. Selalunya, istilah perlembagaan merujuk kepada sekumpulan peraturan dan prinsip yang menentukan hakikat dan tahap pemerintahan.

 2. Sebilangan besar konstitusi berusaha mengatur hubungan antara institusi negara, dalam arti mendasar hubungan antara eksekutif, badan perundangan, dan badan kehakiman, dan hubungan konvensi di dalam cabang-cabang tersebut.

 3. Cabang eksekutif boleh dibahagikan kepada ketua pemerintah, jabatan / kementerian kerajaan, agensi eksekutif, dan pengurusan sipil.

 4. Sebilangan besar perlembagaan juga menentukan hubungan antara diskrit dan negara dan menetapkan hak luas setiap individu. Oleh itu, ini adalah undang-undang yang paling mendasar dari wilayah dari mana semua undang-undang dan peraturan lain diturunkan secara hierarki; di beberapa wilayah, disebut "Hukum Dasar."

Pengelasan

Klasifikasi asas adalah kodifikasi atau kekurangan kodifikasi. Perlembagaan yang dikodifikasikan adalah satu dokumen, sumber tunggal undang-undang perlembagaan di sebuah negeri. Perlembagaan yang tidak dikodkan tidak terkandung dalam satu dokumen, yang terdiri daripada beberapa sumber, yang mungkin ditulis atau tidak ditulis; lihat konvensyen perlembagaan.

Perlembagaan yang dikodkan

Konstitusi yang dikodifikasikan sering merupakan hasil dari perubahan politik yang dramatik, seperti pemberontakan. Proses di mana sebuah negara menganggap perlembagaan ditutup kepada konteks sejarah dan politik yang mendorong perubahan mendasar ini.

Kesahan perlembagaan yang dikodifikasikan (dan selalunya umur panjang) sering dikaitkan dengan proses yang diadopsi pada mulanya. Sebilangan intelektual menunjukkan bahawa peralihan perlembagaan yang tinggi di dalam negara tertentu dapat memisahkan pemisahan kuasa dan kedaulatan undang-undang.

Negara yang mempunyai konstitusi yang dikodifikasikan biasanya memberikan perlembagaan yang unggul daripada undang-undang undang-undang biasa. Katakan ada pertengkaran antara resolusi undang-undang dan perlembagaan yang dikodifikasikan. Dalam kes tersebut, seluruh atau sebagian resolusi dapat dinyatakan sebagai ultra vires oleh pengadilan dan dipukul sebagai tidak berperlembagaan.

Perlembagaan yang tidak diselaraskan

Sehingga 2017, hanya dua negara penguasa, New Zealand dan UK, yang mempunyai konstitusi yang tidak dapat dikodifikasi sepenuhnya. Undang-undang dasar Israel sejak 1950 dianggap sebagai dasar untuk sebuah konstitusi, tetapi pada tahun 2017, undang-undang tersebut tidak disusun. Berbagai Undang-Undang dianggap mendahului undang-undang lain dan memberikan proses di mana mereka dapat diubah, biasanya dengan mayoritas anggota Knesset (Parlimen).

Perlembagaan yang tidak dikodifikasi dihasilkan dari "evolusi" undang-undang dan konvensyen selama berabad-abad (seperti dalam Struktur Westminster yang berasal dari Britain). Berbalik kepada konstitusi yang dikodifikasikan, konstitusi yang tidak dikodkan merangkumi kedua-dua permulaan bertulis - contohnya, undang-undang perlembagaan yang digubal oleh Parlimen - dan sumber yang tidak tertulis - konvensyen perlembagaan, pemerhatian model, hak prerogatif, adat dan tradisi, seperti mengadakan pilihan raya umum pada hari Khamis; bersama-sama; ini merupakan undang-undang perlembagaan Inggeris.

Perlembagaan bercampur

Beberapa perlembagaan terutamanya tetapi tidak dikodifikasikan sepenuhnya. Sebagaimana dalam Perlembagaan Australia, sebagian besar peraturan dan peraturan politik dasarnya mengenai hubungan antara cabang pemerintahan dengan pemerintah dan bahagian-bahagiannya dikodifikasikan dalam satu dokumen, Konstitusi Komanwel Australia.

Namun, adanya suatu akta dengan kepentingan perlembagaan, iaitu Statute of Westminster, seperti yang diadopsi oleh Komanwel dalam akta Westminster Adoption Act 1942, dan Australia Act 1986 bermaksud bahawa Perlembagaan Australia tidak terkandung dalam satu dokumen perlembagaan.

Pindaan perlembagaan

Perubahan perlembagaan adalah pengubahsuaian perlembagaan pemerintahan, organisasi, atau jenis entiti lain. Pengubahsuaian sering terjalin ke bahagian-bahagian yang relevan dalam perlembagaan sekarang, secara langsung mengubah teks.

Sebaliknya, mereka dapat dilampirkan dalam konstitusi sebagai penambahan tambahan (codicils), sehingga mengubah kerangka pemerintah tanpa mengubah teks dokumen yang ada.

Sebilangan besar perlembagaan penting agar pindaan tidak dapat dilaksanakan kecuali jika mereka telah melewati prosedur tertentu yang lebih ketat daripada yang diharuskan oleh perundangan biasa .

Klausa berakar

Klausa undang-undang atau perlembagaan yang kukuh adalah peruntukan yang membuat pindaan tertentu lebih sukar atau mustahil untuk diluluskan, menjadikan pindaan tersebut tidak dapat diterima.

Menolak klausa yang diperkuat mungkin memerlukan supermajority, referendum , atau persetujuan dari parti minoriti.

Hak perlembagaan, kebebasan, dan tugas

Perlembagaan merangkumi pelbagai hak dan tugas. Ini termasuk yang berikut: Hak untuk maruah

 • Hak untuk perkahwinan sivil
 • Hak untuk membuat petisyen
 • Hak untuk kebebasan akademik
 • Hak memikul lengan
 • Hak atas bantahan hati nurani
 • Hak untuk perbicaraan yang adil
 • Hak untuk pembangunan peribadi
 • Hak untuk memulakan keluarga
 • Hak untuk mendapatkan maklumat
 • Hak untuk berkahwin
 • Hak revolusi
 • Hak untuk privasi
 • Hak untuk melindungi reputasi seseorang
 • Hak untuk melepaskan kewarganegaraan
 • Hak kanak-kanak
 • Hak penghutang
 • Hak untuk memilih
 • Kebebasan berhimpun
 • Kebebasan berpersatuan
 • Kebebasan bersuara
 • Kebebasan bergerak
 • Kebebasan berfikir
 • Kebebasan akhbar
 • Kebebasan beragama
 • Kewajipan membayar cukai
 • Tugas untuk berkhidmat dalam tentera
 • Kewajipan untuk bekerja

Pemisahan kuasa

Perlembagaan biasanya secara eksplisit membahagikan kuasa antara pelbagai cabang pemerintahan. Model khas, yang digambarkan oleh Baron de Montesquieu, melibatkan tiga cabang pemerintahan: eksekutif, perundangan dan kehakiman. Beberapa perlembagaan merangkumi beberapa cabang tambahan, seperti cabang aurikular. Perlembagaan sangat berbeza sejauh mana tahap pemisahan kuasa antara cabang-cabang ini.

Ringkasan Perlembagaan menetapkan semua pemerintahan nasional dan undang-undang asas dan menjamin hak-hak asas tertentu bagi warganya. Di bawah dokumen pemerintahan pertama, Artikel Gabungan, pemerintah nasional rapuh, dan negara-negara bekerja seperti negara merdeka.

Soalan lazim

Orang biasanya bertanya banyak soalan mengenai Perlembagaan. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

Apa itu Perlembagaan, dan mengapa itu penting?

Perlembagaan menyediakan asas untuk pemerintahan di negara ini, yang penting untuk memastikan bahawa kepentingan dan keperluan semua orang ditangani. Ini menentukan bagaimana undang-undang dibuat, dan ini menggambarkan pemerintah.

Berapa banyak Perlembagaan di Pakistan?

Secara ilmiah, terdapat 26 pindaan, tetapi 23 pindaan telah dibuat terhadap perlembagaan, dan tiga tidak diluluskan oleh parlimen.

Apakah perlembagaan dalam istilah mudah?

Peraturan dan undang-undang dasar negara, negara, atau kelompok masyarakat menentukan kuasa dan fungsi pemerintahan dan menjamin hak-hak tertentu kepada orang-orang di dalamnya. b: instrumen bertulis yang mengandungi peraturan organisasi politik atau sosial.

Apa itu orang yang berperlembagaan?

Definisi luas "identiti perlembagaan" adalah status seseorang atau entiti undang-undang dengan satu atau lebih hak perlembagaan. Hak perlembagaan sering dilindungi oleh tindakan negara (atau negara).

Apakah kepentingan perlembagaan?

Perlembagaan itu penting kerana memastikan bahawa mereka yang membuat keputusan atas nama orang ramai mewakili pandangan orang ramai. Ini menetapkan kaedah yang dapat digunakan oleh mereka yang menjalankan tanggungjawab kepada orang yang bekerja.

Kesimpulan Sebilangan besar konstitusi kontemporari menggambarkan prinsip-prinsip dasar negara, struktur dan proses pemerintahan, dan hak-hak asasi warga negara dalam undang-undang yang lebih tinggi yang tidak dapat diubah oleh undang-undang biasa secara sepihak. Undang-undang yang lebih tinggi ini disebut sebagai perlembagaan.