Adakah Disalin dalam e - mel ini ? Untuk menyalin seseorang ke mesej e-mel bermaksud menghantarnya kepada mereka, walaupun mereka bukan penerima mesej yang paling penting.

Disalin dalam e-mel ini

Dalam program e-mel, anda biasanya menuliskan alamat orang yang ingin anda kirimkan mesej di medan "Kepada:". Sekiranya orang lain mungkin berminat dengan maklumat ini tetapi tidak perlu membalas mesej anda, anda memasukkannya ke dalam bidang "Cc:". Anda mengatakan "disalin" mereka dalam mesej ini.

Anda juga boleh menggunakan bentuk pendek ungkapan ini, yaitu "copy" (seseorang) ":

Sekiranya Anda Membalas E-mel yang Anda Perlu?

:small_blue_diamond: Anda mungkin telah "cc'd" dalam mesej e-mel di tempat kerja. Tetapi tidak apa-apa untuk membalas kumpulan jika nama anda tidak berada di bidang "Kepada"?

:small_blue_diamond: Biasanya, "CC" (salinan karbon) memberi anda maklumat mengenai perbualan walaupun anda tidak disebut secara langsung dalam mesej. Sama ada anda menjawab atau tidak harus diputuskan berdasarkan kes demi kes. Sekiranya penyertaan anda sesuai dengan perbualan, respons kepada semua mungkin teratur. Tetapi jika anda tidak mempunyai apa-apa untuk menambah atau pengirim memasukkan anda sebagai mata kedua, pertimbangkan untuk tinggal di luar dan menjadi pendengar yang baik.

Peraturan etika e-mel perniagaan

:small_blue_diamond: Sebilangan besar lalu lintas e-mel dunia berasal dari sektor korporat. Menurut sebuah kajian baru-baru ini oleh Radicati Group, pada tahun 2018, "jumlah e-mel perniagaan yang dikirim dan diterima setiap hari adalah 124.5 miliar berbanding 111.1 bilion e-mel."

:small_blue_diamond: Menurut laporan Sanebox yang berasingan, 62% e-mel yang diterima dari akaun e-mel aktif tidak berkaitan.

:small_blue_diamond: Tidak menghairankan bahawa profesional sering mengeluh mengenai saiz peti masuk mereka; kita semua menghantar dan menerima banyak e-mel setiap hari. Hanya satu daripada tiga e-mel yang dianggap perlu untuk bekerja.

:small_blue_diamond: Adakah anda bersalah menambahkan e-mel kepada rakan sekerja anda dengan menghantar spam dan e-mel kerja yang tidak berkaitan? Adakah anda menggunakan ucapan yang salah atau tidak termasuk tandatangan e-mel anda ketika bercakap dengan seseorang di luar organisasi anda? Sama ada cara, e-mel adalah kaedah terbaik untuk berkomunikasi perniagaan. Oleh itu, jika anda mahu e-mel profesional anda dibaca dan diberi perhatian serius, pastikan anda mematuhi e-mel etika pengenalan.

Berikut adalah petua etika e-mel. Mana yang paling anda sukai? Etika e-mel apa yang harus ditambahkan ke dalam senarai?

:arrow_right: Menahan diri daripada e-mel yang dikenakan emosi

Elakkan menghantar e-mel apabila anda merasakan emosi negatif, seperti marah, mudah marah, atau kecewa . E-mel yang dicas secara emosional hampir selalu merangkumi tanda seru atau kata, frasa, ikon, atau emoji, yang dapat membuat anda menyesal dari masa ke masa.

Cobalah untuk menenangkan diri dengan berjalan kaki sebelum anda menghapus e-mel itu, mengejek, atau Membalas e-mel dari rakan sekerja yang menjengkelkan. Atau tulis draf yang sebenarnya tidak pernah anda hantar. Ingat bahawa semua e-mel dihantar, jadi tanya pada diri anda adakah e-mel anda mempunyai nada yang betul? Adakah anda mahu e-mel anda dilihat oleh semua orang, termasuk pengurus dan penyelia anda?

:arrow_right: Adakah ia mesti menjadi e-mel?

Sebelum membuka tetingkap e-mel baru itu, tanyakan pada diri sendiri: 'Adakah cara lain dalam buku perniagaan yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan mesej ini (atau untuk mendapatkan respons ini)?

Berikut adalah beberapa contoh alternatif untuk e-mel:

:black_small_square: Panggilan telefon atau panggilan video mungkin merupakan masa yang tepat untuk anda berdua, bukannya menunggu dan melakukan tarian e-mel berulang-alik.

:black_small_square: Mengapa tidak terus ke meja rekan kerja untuk mendapatkan respons tatap muka, membuat panggilan telefon, mengirim pesanan teks, atau menggunakan pesanan segera? Ini biasanya merupakan kaedah terpantas dan paling terjamin untuk mengelakkan komunikasi yang tidak sesuai. Kemas kini syarikat mungkin merupakan mesej e-mel kerana membantu merakam jenis berita ini. Komunikasi akaun perniagaan - misalnya, LinkedIn - juga merupakan kaedah terbaik untuk mengekstrak berita syarikat.

:black_small_square: Sekarang, anda akan mempunyai saluran ini sebagai pilihan untuk rakan sekerja (dan mungkin juga pelanggan) yang menggunakannya ketika mereka mahu berkomunikasi. Sekiranya anda seperti kebanyakan syarikat di luar sana, anda mungkin mempunyai satu aplikasi persidangan video, aplikasi pesanan lain dan sebagainya.

:arrow_right: Tahan butang Balas Semua

Apabila seseorang menghantar e-mel perniagaan kepada beberapa orang, dianggap bahawa semua orang yang terlibat secara langsung terlibat dalam masalah tertentu. Sekiranya anda mempunyai titik data tambahan atau pertanyaan yang berkaitan, pilihan Balas Semua adalah betul.

Namun, jika anda mempunyai komen atau pertanyaan yang relevan hanya untuk pengirim atau beberapa orang dalam senarai penerima, hapus semua orang yang berkaitan dari balasan e-mel. Dan jika anda mempunyai sesuatu yang sangat tidak masuk akal untuk ditambahkan, seperti, "LOL," emoji, emoticon, atau "saya juga!", Jangan repot-repot menghantar e-mel.

:arrow_right: Fahami bidang Kepada dan CC

Penerima yang disenaraikan dalam bidang "Ke" adalah lampiran khusus pada mesej e-mel anda. Ini adalah orang yang anda tulis secara langsung. "CC," yang bermaksud "salinan karbon", adalah untuk sesiapa sahaja yang ingin menyimpan maklumat tetapi tidak bercakap secara langsung dengan mereka. Sesiapa sahaja dalam kategori CC akan dihantar salinan e-mel anda sebagai FYI.

Biasanya, orang mengawasi penyelia mereka untuk memberitahu mereka bahawa e-mel telah dihantar atau diambil tindakan atau memberikan rekod kenalan. Peraturan umum adalah bahawa penerima di bidang "Ke" diharapkan dapat membalas atau mengikuti e-mel, sementara mereka yang berada dalam kategori CC tidak.

:arrow_right: Panggil penambahan pada medan Kepada atau CC

Sekiranya anda membalas e-mel dan menambahkan penerima ke utas (baik di medan "Kepada" atau "CC"), pastikan untuk menyebutnya pada awal respons e-mel anda, misalnya, "+1 Baochi" atau "tambahkan Bauchi . " Ini adalah amaran yang sopan kepada penerima anda bahawa lebih banyak orang harus ditambahkan pada perbualan.

:arrow_right: Gunakan medan BCC dengan berhati-hati

"BCC" bermaksud "salinan karbon buta." Penerima dalam bidang ini tidak dapat melihat alamat e-mel masing-masing. Gunakannya terutamanya untuk menghantar e-mel kepada kebanyakan penerima yang tidak dikenali

Catatan: ketika memperkenalkan penerima satu sama lain, gunakan bidang "Ke" untuk membuat e-mel semua orang dapat dilihat.

Jangan gunakan medan "BCC" untuk terbuka secara rahsia kepada penerima lain yang tidak diketahui.

:arrow_right: Hadkan pertukaran balik dan balik

Sekiranya anda berada dalam komunikasi bolak-balik, berusahalah untuk menelepon secara bersemuka. Walaupun komunikasi e-mel adalah alat yang kuat, ia boleh disalahtafsirkan dan tidak berkesan, terutamanya jika anda merujuk kepada penulisan yang sangat sedikit. Selesaikan semula pesanan e-mel dengan mengangkat telefon atau berjumpa dengan penerima secara langsung.

:arrow_right: Zip ke atas dan rujuk lampiran tersebut

Jangan lupa format. Akaun e-mel perniagaan biasa mempunyai ukuran mesej yang ketara yang menghalang penerima memuat turun fail yang terlalu besar. Sekiranya anda mengirim nada lampiran (atau persembahan yang sangat besar), gunakan alat pemampatan untuk mengurangkan ukuran fail, dan ingatlah untuk menunjukkan lampiran di badan e-mel anda sehingga orang tidak melihat bahawa mereka harus memuat turun fail.

:arrow_right: E-mel pautan artikel? Ringkaskan

Katakan anda menggunakan e-mel untuk mengesyorkan rakan sekerja membaca artikel, mungkin dan buku yang berkaitan. Pastikan anda memberikan konteks tertentu. Sebelum menandatangani e-mel itu, pastikan baris subjek anda menunjukkan bahawa anda menyiarkan artikel dan menyertakan tajuk artikel, misalnya, Artikel: Etika E-mel. Dalam isi e-mel, berikan ringkasan dari keterangan ringkas satu ayat hingga perincian dalam butir butir.

:arrow_right: Terus ringkas

Kita semua tidak menganggap wajar untuk menghantar e-mel yang panjang. Dan e-mel yang panjang memang sesuai. Tetapi sebahagian besarnya, kita semua harus memastikannya pendek. E-mel yang panjang memerlukan banyak masa untuk dibaca, dan setiap orang tertekan mengikut masa, sebab itulah siaran di media sosial sangat pendek.

Kebanyakan orang juga lambat membaca e-mel yang panjang. Mudah menggunakan sebilangan kecil maklumat, terutamanya pada peranti mudah alih . Oleh itu, hitung e-mel anda, dan pendekkan.

Walau bagaimanapun, menyekat e-mel perniagaan tidak bermaksud anda harus menggunakan singkatan atau akronim yang berlebihan. Singkatan, seperti gambar, dapat dilihat terlalu tidak formal ketika anda menggunakan bahasa inggeris yang menunjukkan bahawa anda mempertimbangkan seseorang yang menerima e-mel.

:arrow_right: Buat pengiraan baris subjek e-mel

Baris subjek tidak diragukan lagi merupakan bahagian yang paling menonjol dalam e-mel; ini adalah salah satu yang terbesar, jika bukan yang terbesar, menentukan sama ada e-mel anda akan dibuka dan dibaca:

Luangkan masa untuk menulis baris subjek logik yang pendek dan relevan dengan kandungan e-mel anda. Memandangkan orang lain akan melihat e-mel anda, periksa ejaan dan periksa sebelum log masuk ke e-mel itu.

Kemudian anda dapat mengelakkan ejaan kata dan kesalahan ketik, yang akan membuat anda kelihatan ceroboh, dan anda berisiko menyaring spam.

Ringkasan: E-mel yang betul harus merangkumi baris subjek, ucapan, isi, tandatangan dan log keluar. Anda harus selalu membahagikan bahagian ini ke dalam perenggan perenggan agar mesej anda lebih mudah dibaca. Rancang untuk menyampaikan mesej anda supaya isi e-mel tidak melebihi tiga perenggan.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan topik "disalin dalam e-mel ini."

1. Bagaimana saya mengatakan bahawa saya menyalin seseorang dalam e-mel?

E-mel perniagaan hanya berfungsi apabila diringkaskan, sebab itulah yang terbaik adalah mengatakan cc'd atau disalin. Jadi, anda boleh mengatakan, "Saya telah menghubungi Robert dalam e-mel ini." Contohnya, e-mel itu dihantar ke Matt, tetapi Robert juga dapat menyimpannya.

2. Siapa cc D dalam e-mel ini?

Anda mungkin telah "cc'd" dalam mesej e-mel di tempat kerja. Tetapi adakah tidak apa-apa untuk membalas kumpulan jika nama anda tidak berada di bidang "ke"? Biasanya, "CC" (salinan karbon) memberi anda maklumat mengenai perbualan walaupun anda tidak disebut secara langsung dalam mesej.

3. Siapa yang saya salin atau siapa yang saya salin?

Sekiranya ragu-ragu, cubalah kaedah mudah ini: Jika anda tidak dapat mengganti kata "dia" atau "dia", gunakan siapa. Katakan anda boleh menggantinya dengan "dia" atau "dia", gunakan siapa. Siapa yang harus digunakan untuk merujuk pada topik ayat? Siapa yang harus digunakan untuk merujuk pada objek tindakan atau preposisi?

4. Bolehkah anda memasukkan saya ke dalam e-mel?

Sekiranya anda ingin menambahkan seseorang ke rantai, masukkan mereka dan tambahkan nota ke e-mel untuk memberitahu semua orang dalam perbualan bahawa anda telah melakukannya. Kami menggunakan formula mudah: "+ Nama sekarang ada di utas."

5. Bagaimana anda membalas e-mel cc'd?

  • Untuk membalas pengirim sahaja, pilih Balas.
  • Untuk membalas pengirim asal dan semua penerima lain di baris Kepada dan Cc, pilih Balas Semua.
  • Untuk menghantar mesej kepada seseorang yang tidak berada dalam baris Ke atau Cc, pilih Teruskan.

6. Apa yang berlaku sekiranya anda membalas e-mel dengan BCC?

Titik mutlak BCC adalah bahawa tidak ada catatan mengenai siapa yang menerima BCC dalam mana-mana salinan e-mel yang dihantar. Jika tidak, anda akan menggunakan CC. Oleh itu, apabila anda membalas kepada BCC, pengirim anda tidak mengetahui siapa, jika ada, BCC dalam e-mel tersebut, jadi tidak dapat mengirim salinan kepada mereka.

7. Apa yang berlaku jika seseorang membalas semua e-mel BCC?

Alamat yang diletakkan di medan BCC tidak dikemukakan. Sekiranya anda memasukkan senarai penerima yang luas di bidang Ke atau CC, semua orang akan mendapat balasan. Dengan meletakkan penerima di medan BCC, anda dapat membantu melindungi mereka daripada mendapat respons yang tidak diingini dari sesiapa yang menggunakan fitur Balas Semua.

8. Bagaimana anda menggunakan salinan?

  • Cari teks yang ingin anda salin dan tampal.
  • Ketik dan tahan teks.
  • Ketik dan seret butang sorotan untuk menyerlahkan semua teks yang ingin anda salin dan tampal.
  • Ketuk Salin dari menu yang muncul.
  • Ketik dan tahan di ruang di mana anda ingin melampirkan teks.

9. Apa yang disalin ke Papan Keratan?

Papan Keratan adalah kawasan penahan komputer anda menyimpan data (mesej, foto, dll.). Apabila anda menyalin sesuatu, pilihan anda disimpan di Clipboard, di mana ia kekal sehingga anda menyalin yang lain atau mematikan komputer anda. Papan Keratan hanya mengandungi pilihan terakhir yang disalin.

10. Apa maksudnya keluar dari gelung?

Out of the loop didefinisikan sebagai tidak diberitahu atau diperkenalkan kepada maklumat lain atau tidak termasuk dalam berita atau acara lain. Contoh yang tidak diingini adalah apabila anda tidak mengetahui bahawa seseorang hamil sehingga sebulan setelah semua orang melakukannya. Kata nama.

Kesimpulannya

Apa maksudnya "disalin dalam e-mel ini"? Hantarkan Salinan e-mel seseorang yang anda hantar kepada orang lain: :ballot_box_with_check: Kepada: ini adalah orang yang anda utamakan menulis e-mel; jelas kepada pengirim dan penerima e-mel dan kepada siapa ia ditujukan. :ballot_box_with_check: CC: ini bermaksud salinan karbon dan termasuk orang yang berminat untuk mengetahui e-mel antara pengirim dan TO. Biasanya, CC tidak dimaksudkan untuk bertindak balas, hanya pengirim utama. Semua orang dapat melihat siapa yang termasuk dalam To dan CC. :ballot_box_with_check: BCC: ini bermaksud salinan karbon buta. Pengirim menambahkan orang ke "TO" dan CC penerima yang dapat melihatnya sebagai sebahagian daripada e-mel; orang dalam BCC tidak boleh bertindak balas dan tidak akan dimasukkan dalam tindak balas dari TO atau CC. BCC sering digunakan untuk melibatkan peserta sebagai pengurus untuk memastikan bahawa mereka menyedari keadaan tetapi tidak dapat bertindak balas.

artikel berkaitan

1 Suka