Mengendalikan kewangan anda adalah aspek penting dalam menjalani kehidupan yang bebas dari segi kewangan. Selalunya, penekanan biasanya adalah mengurangkan perbelanjaan untuk memenuhi keperluan, tetapi bagaimana jika saya memberitahu anda ada cara lain? Ya, mengurangkan perbelanjaan adalah tempat yang bagus untuk memulakan. Tetapi, menambahkan lebih banyak wang ke garis bawah anda bukan sahaja memberi anda kebebasan kewangan yang anda cari, tetapi juga akan memberi anda kebebasan untuk mengekalkan gaya hidup semasa anda. Berikut adalah

12 cara kreatif untuk menjana wang

:

1. Jual Barang Percuma dari Craigslist Craigslist adalah tempat yang bagus untuk menukar barang dan perkhidmatan dan, sebahagian besarnya, biasanya dilakukan dengan wang. Walau bagaimanapun, fakta yang sedikit diketahui ialah craigslist juga merupakan tempat yang bagus untuk mendapatkan percuma. Sama ada seseorang menyingkirkan sesuatu kerana mereka tidak lagi mempunyai ruang untuk itu atau mereka harus tiba-tiba meninggalkan rumah, bandar, atau negeri mereka; terdapat beberapa permata langka yang dapat anda jual kembali untuk mendapatkan pulangan yang lumayan. Kuncinya adalah mencari barang percuma di Craigslist yang kini dijual di Craigslist atau di tempat lain. Beberapa barang akan berada dalam kondisi sangat baik tetapi jika tidak, pasangkannya dan jual kembali di Craigslist, pasar loak, atau penjualan garaj.

2. Jual Foto Anda Adakah anda berminat? Adakah muzium gambar anda layak? Sekiranya anda menjawab ya atau tidak untuk soalan tersebut, anda boleh menjual gambar anda ke agensi gambar stok seperti Shutterstock, iStock, Adobe dan syarikat serupa lainnya. Tidak masalah sama ada anda seorang profesional atau pemula; anda masih berpeluang menjana sejumlah wang. Sebilangan besar bekerja berdasarkan setiap muat turun di mana anda dibayar peratusan setiap kali seseorang memuat turun gambar anda.

3. Sewa Bilik Anda Jika anda mempunyai ruang ganti di ruang tamu anda dan ingin menjana pendapatan sampingan, pertimbangkan untuk menyewanya. Gunakan Airbnb untuk menjadikan rumah anda berfungsi untuk anda, sama ada anda ingin menyewa seluruh rumah anda atau satu bilik. Fikirkan perkara ini… Sekiranya anda akan banyak bepergian tahun ini, sewa rumah anda untuk menjana wang semasa anda jauh yang dapat membantu membayar semua pengembaraan itu. Kedengarannya seperti kaedah terbaik untuk menghasilkan wang tambahan dan melancong secara percuma, jika anda bertanya kepada saya. Dan jangan bimbang, ada perlindungan keselamatan di tempat yang membantu menjadikan pilihan ini kurang menakutkan daripada yang difikirkan oleh kebanyakan orang.

4. Jual Kemahiran Anda Adakah anda mempunyai suara yang akan dipuji oleh Simon Cowell? Adakah anda seorang pereka grafik berbakat yang dapat mengambil konsep dan menghidupkannya? Adakah anda seorang seniman yang dapat memberikan wang kepada Michelangelo? Sekiranya demikian, laman web seperti Task Rabbit dan Thumbtack adalah platform yang bagus untuk menjual kemahiran anda. Ini tidak hanya terhad kepada mereka yang mempunyai kemahiran kreatif; anda boleh menjual perkhidmatan penyuntingan, perkhidmatan penyelidikan, menaip, dan senarai itu berterusan.

5. Ajar Kelas Dalam Talian Sama ada anda baru memulakan atau profesional berpengalaman, ada sesuatu yang anda mahukan! Saya menyatakan ini sebagai kenyataan kerana walaupun itu adalah sesuatu yang tidak pernah anda puji, kemungkinan anda mempunyai kemahiran yang mungkin bermanfaat oleh orang lain. Menggunakan kemahiran ini untuk menjana pendapatan tambahan adalah mungkin berkat platform seperti SkillShare, Udemy dan Teachable.com . Banyak pakar teratas menggunakan ini sebagai cara yang menguntungkan untuk mendapatkan pendapatan pasif tetapi anda tidak perlu menjadi pakar teratas untuk memanfaatkan pilihan ini.

6. Menjadi Ejen Field Anda mungkin menganggap saya bercakap mengenai FBI, tetapi saya sebenarnya membincangkan aplikasi Field Agent. Anda hanya mendaftar untuk akaun dan melakukan tugas kecil di sekitar bandar untuk pelanggan yang berbeza. Tugas anda boleh terdiri dari memeriksa harga di pasar raya tempatan hingga melakukan tinjauan. Anda dibayar berdasarkan tugasan dan anda boleh memilih mana yang ingin anda sertai.

7. Menjadi Pembeli Rahsia Sekiranya anda mempunyai ingatan yang hebat, dapat memperhatikan perincian, dan melaporkan apa yang anda lihat dan alami, maka menjana wang sebagai pembeli rahsia akan menjadi perhatian anda. Menjadi pembeli rahsia semudah anda mendaftar dengan syarikat yang menyediakan perkhidmatan itu, kemudian menyamar ke kedai yang berbeza dan melaporkan pengalaman anda sebagai pelanggan. Anda dibayar untuk pengetahuan anda dan semasa anda menggunakannya, anda dapat menikmati makanan, perjalanan dan membeli-belah percuma. Anda bukan sahaja memperoleh wang dan faedah, tetapi anda juga membantu menentukan bagaimana pelanggan harus dilayan.

8. Tawaran untuk Penjagaan Bayi untuk Profesional Sibuk Mengasuh anak mungkin kelihatan seperti tempat yang sangat baik untuk memulakan ketika ingin menjana sejumlah wang tambahan dan anda mungkin berfikir bahawa anda tidak berminat dengan pengasuhan bayi, tetapi inilah kelainannya. Cari ibu dan ayah yang merupakan profesional yang sibuk yang mempunyai anak kecil di bawah lima tahun. Mereka kemungkinan besar akan memberitahu anda bahawa mereka tidak ingat kali terakhir mereka dapat menikmati malam yang tenang. Menawarkan perkhidmatan anda kepada populasi khusus ini bukan hanya akan menjadi usaha yang menguntungkan, tetapi juga pekerjaan yang mudah dilakukan kerana kemungkinan anda hanya akan duduk di rumah ketika anak-anak tidur. Sekiranya anda mempunyai pengalaman luas dalam penjagaan anak, pertimbangkan untuk mendaftar ke laman web seperti Care.com di mana anda dapat mengatur jadual ketersediaan anda.

9. Beri Pendapat Anda Semasa anda kecil, anda mungkin ingat ibu bapa anda memberitahu anda untuk "mengurus perniagaan anda sendiri", tetapi sebagai orang dewasa yang memperhatikan nasihat ini, anda akan dikenakan biaya. Ini kerana anda boleh dibayar untuk memikirkan perniagaan orang lain. Terdapat syarikat yang akan membayar anda untuk mengambil bahagian dalam kumpulan fokus, tinjauan telefon, tinjauan dalam talian, dan juga percubaan produk.

10. Sertailah Syarikat Penjualan Langsung Syarikat seperti Avon dan Mary Kay telah menghadapi ujian masa dan mereka membolehkan anda memulakan perniagaan anda sendiri dengan wang yang sangat rendah. Menjadi wakil jualan untuk syarikat penjualan langsung adalah salah satu kaedah termudah untuk mendapatkan wang, terutamanya jika anda menjual sesuatu yang anda gunakan dan / atau sukai.

11. Pandu Orang Di Sekitar Anda benar-benar dapat menjana kehidupan yang baik untuk menjadi pemandu bagi Lyft atau Uber. Sekiranya mencari nafkah bukan apa yang anda inginkan, memandu orang di sekitar masih dapat memberi anda peningkatan yang diperlukan dalam kewangan anda dengan hanya bekerja sambilan.

12. Dapatkan Bayaran untuk Dengar Sekiranya anda menyukai muzik, anda akan menyukai pertunjukan ini. Cukup kunjungi Slicethepie.com dan mulailah meninjau artis dan kumpulan yang tidak ditandatangani untuk mendapatkan sejumlah wang tambahan. Pembayaran setiap ulasan anda berdasarkan kualiti ulasan yang anda hasilkan di laman web ini, jadi mungkin memerlukan sedikit masa untuk membina reputasi anda. Tetapi menurut Slicethepie, "Semakin baik ulasan anda, semakin besar pembayaran bonus." Laman web ini juga menawarkan program rujukan di mana jika ada rakan anda mendaftar menggunakan kod rujukan anda dan menulis ulasan, maka anda akan menerima pembayaran bonus untuk setiap ulasan yang mereka kirimkan.

YOUTUBE: Cara menjana wang dalam talian (dijamin 100% 2020)

Soalan Lazim: 1. Bagaimana menjana wang dalam talian? Jawapan: Sila klik di sini

2. Bagaimana menjadi kaya? Jawapan: Dengan membaca catatan sabin rokka.