Peguam pembelaan jenayah adalah orang yang membela pelanggannya atau syarikat tertentu yang didakwa melakukan kesalahan jenayah haram, di mahkamah dan di hadapan hakim.

Siapa peguam?

Peguam atau peguam bekerja sebagai ejen atau penyelamat bagi banyak orang atau perniagaan, di mahkamah tertinggi atau mahkamah tinggi atau mahkamah tinggi di bandar dan negara. Seorang peguam mempunyai kuasa untuk menemuramah pelanggan atau syarikatnya mengenai tuduhan atau kes yang dikenakan ke atas mereka dan menolong mereka menyingkirkan semua tuduhan tersebut.

Peguam memperjuangkan pelanggan mereka dengan bantuan bukti dan bukti pembelaan kes yang dikumpulkan. Keterangan itu boleh berupa saksi yang di mahkamah mengemukakan keterangan mereka di hadapan hakim, untuk memihak kepada pelanggan. Atau bukti boleh berupa kontrak, video atau rakaman.

Peguam adalah orang yang paling berpengetahuan dan profesional untuk mengetahui undang-undang negara. Mereka membimbing klien atau syarikat mengenai dokumen dan kontrak yang sah, dan langkah-langkah apa yang harus diambil di mahkamah untuk memfitnah tuduhan palsu itu.

Penerangan kerja peguam jenayah junior:

Seorang peguam asas junior diajar oleh banyak peguam berpengalaman dan oleh pelbagai jenis kes. Mereka berada di sana untuk menolong pengacara terkenal yang berpengalaman dengan membahagikan sebahagian besar pekerjaan sehingga mereka dapat lebih fokus pada perkembangan kes jenayah.

Peguam junior menangani kes dengan situasi berskala kecil. Kes-kes bukan utama dapat ditangani dengan baik oleh peguam magang dan peguam utama dengan mudah, bersama dengan panduan peguam profesional.

Huraian pekerjaan asas peguam jenayah junior merangkumi:

 1. Mereka membimbing klien mengenai proses pengadilan yang sedang berlangsung dan menjelaskan masalah hukum kepada mereka mengenai masalah dan masalah mereka mengenai situasi undang-undang tertentu. Untuk menyedarkan dan memahami pelanggan mengenai undang-undang yang sedang berjalan dan cara menanganinya, sangat penting untuk menangani sebarang kes. Oleh kerana itu, diminta untuk berbicara dengan pelanggan dengan bahasa yang paling jelas dan asli supaya strategi untuk menyelesaikan situasi dapat difahami dengan jelas.

 2. Setelah mendengar kes tersebut dan membahas semua perincian asas mengenai undang-undang dan situasi, peguam utama kemudian mengembangkan strategi untuk menyelesaikan kes tersebut dengan cekap, menjimatkan kos dan seawal mungkin bagi klien untuk mengelakkan daripada menjalani perbicaraan.

 3. Peguam utama dan pelatih digunakan terutamanya untuk pengembangan hubungan, perbuatan dan kehendak untuk perniagaan atau untuk individu.

Penerangan kerja peguam bela jenayah:

Sebelum perbicaraan perbicaraan kes jenayah dimulakan, seorang peguam menjalani pemeriksaan kes asas untuk mengumpulkan bukti dan membentuk kes pembelaan yang kuat untuk pelanggannya.

Terdapat beberapa langkah yang dilakukan oleh peguam bela jenayah setiap hari untuk menyelesaikan kes jenayah yang memihak kepada pembelaan pelanggannya:

Penyiasatan

 1. Peguam bela pertama menyiasat kes dengan pergi ke tempat kejadian secara peribadi, dari semua titik tumpuannya.

 2. Dia kemudian menemubual saksi-saksi kes itu untuk mencatat maklumat mikroskopik minimum mengenai kes tersebut.

 3. Penyelidikan dilakukan mengenai kod undang-undang dan status dugaan hukuman jenayah atau denda.

 4. Peguam melalui kod jenayah dan undang-undang prosedur yang berbeza untuk mencari jalan untuk menghancurkan jenayah yang dipersalahkan.

 5. Satu rancangan pernyataan dan bukti strategik dibentuk dan dibahas dengan pelanggan, untuk mendakwanya di mahkamah.

 6. Strategi bertahan dibentuk untuk membuat kes yang kuat di bawah tanggungjawab undang-undang.

 7. Strategi dan kedudukan jelas kes dikongsi dengan pelanggan sebelum perbicaraan dan perbicaraan.

 8. Sesi perbicaraan dan perbicaraan dilakukan sebelum kes sebenar di mahkamah di hadapan badan kehakiman. Sesi percubaan membuat klien memikirkan apa yang harus dikatakan dan bersuara di mahkamah dalam pembelaannya.

Ini adalah objektif utama yang diambil oleh peguam bela jenayah untuk membina kes pembelaan yang kuat.

Tanggungjawab etika peguam bela jenayah:

Peguam pertahanan jenayah menganalisis keseluruhan kes dan mengenal pasti kekuatan dan kelemahannya. Dari situ peguam bela jenayah dapat berkolaborasi dengan pelanggannya untuk membuat strategi pembelaan. Seorang peguam harus profesional, berpengalaman dan terkenal dengan profesion dan undang-undang negara.

Pengabdian masa dan komitmen sangat penting dalam profesion ini kerana keputusan sepanjang hayat seseorang atau syarikat bergantung pada keputusan pengadilan. Peguam jenayah perlu mengkaji kesnya atau melakukan perbicaraan dan perbicaraan yang disiapkan pada larut malam juga, untuk membina kes pembelaan yang kuat. Ini boleh mempengaruhi kehidupan peribadi peguam yang berdedikasi. Seorang peguam mesti bersedia dan mengetahui kes yang tepat pada bila-bila masa sepanjang hari, untuk membela kliennya di mahkamah dalam keputusan dan perbicaraan akhir.

Kesabaran dan kepintaran

Peguam pertahanan jenayah memerlukan banyak kesabaran dan kepintaran untuk mengumpulkan bukti. Sebilangan besar saksi mata atau saksi apa pun boleh dipujuk untuk mundur dari bicara di mahkamah. Oleh kerana orang-orang menjalani kehidupan mereka yang sibuk bekerja, mereka tidak menganggap mahkamah tempat terbaik untuk bersuara memihak kepada mangsa, untuk mengelakkan disoal siasat oleh polis dan peguam di sekitar mereka.

Ini adalah fasa yang sangat penting dalam kes ini untuk meyakinkan orang untuk datang dan membela mangsa di mahkamah. Ini mesti dilakukan dengan cekap dan sabar dengan mencadangkan ganjaran kepada mereka atau dengan memberi tahu mereka mengenai tanggungjawab asas kemanusiaan.

Nilai etika

Nilai etika dalam undang-undang juga mendefinisikan bahawa peguam jenayah tidak boleh mengambil kes lain mengenai perwakilan, pembelaan atau kes bantuan undang-undang lain, sementara sudah menangani satu kes. Ini akan membuat pengacara dibebani dengan kerja dan akhirnya akan mempengaruhi keputusan kes akhir. Peguam mesti memastikan bahawa setiap kes berjalan dengan lancar dan tanpa masalah.

Sekiranya pengacara sudah dibebani dengan kes, dia mesti merujuk kes pelanggan lain kepada rakannya yang cekap dan berpengalaman yang seharusnya mempunyai slot percuma untuk menerima kes itu.

Adalah kewajiban etika peguam profesional untuk menjaga perincian dan strategi kes pelanggan, dirahsiakan dari pihak pendakwa atau dari orang lain selain klien itu sendiri. Seorang peguam mesti memastikan bahawa semua wacana dengan pelanggan adalah peribadi, untuk mengelakkan sebarang kesulitan semasa perbicaraan.

Sebelum mengambil atau terlibat secara mendalam dalam hal apa pun, seorang pengacara harus menjelaskan yuran dan harga kes untuk mewakili mereka di mahkamah, kepada pelanggan. Sekiranya pelanggan tidak stabil dari segi kewangan, seorang peguam mesti mempertimbangkan kadar gaji pelanggan dan melakukan perbincangan yang jujur ​​dengan mereka. Sekiranya mereka tidak menghasilkan kadar yang boleh diterima, seorang peguam mesti cukup profesional untuk membimbing alternatif lain kepada pelanggannya.

Mengingat keadaan kewangan majoriti orang yang tidak stabil, seorang peguam harus cukup perhatian untuk memahami perasaan pelanggan mangsa dan bagaimana mereka masih mempunyai hak untuk mendapatkan keadilan. Sebilangan besar orang tidak mampu membayar peguam untuk mendapatkan keadilan bagi diri mereka sendiri, peguam mesti mempertimbangkan untuk melakukan sebahagian kerja amal untuk mereka.

Ini adalah beberapa nilai etika asas seorang peguam bela jenayah terhadap masyarakatnya, semasa menangani sebarang kes di mahkamah.

Ringkasan: Nilai etika seorang pengacara adalah sumpah yang dia ambil ketika berlatih dalam profesionnya. Kes seseorang adalah perkara yang sangat sulit dalam kehidupan seseorang. Semasa mempercayai peguam, seseorang bercakap mengenai perincian kes, secara terbuka dan selesa. Seorang peguam mesti menjaga nilai dan etika jujurnya yang dapat membentuk nama dan pengalaman bertahun-tahun yang berjaya.

Seorang peguam mesti ingat nilai-nilai seperti bersikap jujur ​​kepada pelanggan mengenai kedudukan dan kejayaan kes. Dia mesti menjelaskan harga kes yang disebut sebelum mengambilnya. Perasaan kemanusiaan dan memahami penderitaan orang yang memerlukan harus ada di hati peguam yang jujur, sehingga dia dapat mengambil kes seperti perkara sendiri. Dia tidak boleh memberikan harapan yang salah kepada klien mengenai waktu dan itu akan segera ditutup dalam waktu singkat, ketika dia sudah memesan dengan kes lain.

Proses kes pembelaan jenayah:

Bilik gelanggang

Kes pembelaan Jenayah telah melalui banyak proses di pengadilan, sebelum keputusan akhir diumumkan. Sebaik sahaja tuduhan jenayah dinyatakan di balai polis, proses kes dimulakan.

1: Caj yang difailkan:

Penyataan jenayah disemak secara menyeluruh oleh negara untuk menentukan kekuatan pertuduhan. Sekiranya jenayah kes itu cukup kuat untuk menghukum orang itu melalui kod undang-undang yang teruk, kes diajukan ke mahkamah.

2: Tangkapan:

Seorang mangsa atau pelanggan kes ditangkap oleh polis sehingga keputusan akhir pengadilan, atas tuduhan melakukan jenayah. Dari sini, peguam bela jenayah keluarga atau peguam lain bertindak.

Peguam mengambil kes itu untuk mempelajarinya dan menemu ramah kliennya di penjara untuk setiap maklumat minimum mengenai kesalahan tersebut. Seorang peguam kemudian memulakan tugasnya dengan berusaha mencari bukti dan saksi untuk mahkamah.

3: Penampilan pertama:

Orang yang ditangkap membuat penampilan pertama di hadapan hakim. Hakim mengkaji semula kes itu dan menentukan sama ada penyebab penangkapan itu penting. Sekiranya penyebabnya kelihatan penting, hakim juri berusaha untuk mencari undang-undang di mana keadaan kes dapat diselesaikan melalui jumlah bon yang ditetapkan dan wang jaminan.

Sekiranya kes jenayah dilewati batas penyelesaiannya dengan wang bon, langkah selanjutnya dalam proses kes akan diambil.

4: Pengaturan:

Dalam perbicaraan ini, terdakwa diminta memasukkan petisyen untuk bersalah atau tidak bersalah. Sekiranya penjenayah terdakwa menjalani pengakuan bersalah, juri akan mengumumkan untuk menjatuhkan hukuman penjara selama bertahun-tahun yang dinyatakan oleh undang-undang sesuai dengan kejahatannya.

Sekiranya defendan mengaku tidak bersalah, kes itu dijadualkan untuk persidangan dan perbicaraan pra-perbicaraan.

5: Persidangan pra-percubaan:

Dalam persidangan ini, peguam bela jenayah membincangkan perincian kes dengan pendakwa kes yang lain. Peguam bela cuba meyakinkan dan meyakinkan pendakwa untuk menjatuhkan kes dengan merundingkan perjanjian pengakuan yang wajar dengannya. Sekiranya mereka mencapai persetujuan pengakuan yang diinginkan, kasusnya akan diungkapkan.

Sekiranya peguam bela tidak dapat mencapai persetujuan pengakuan, persidangan pra-perbicaraan dapat dijadwalkan untuk perbicaraan selanjutnya dalam kes atau tarikh perbicaraan.

6: Pendengaran gerakan / Pendengaran penindasan:

Permintaan ditulis oleh seorang peguam kepada hakim yang meminta untuk menekan beberapa atau semua bukti untuk melemahkan atau meringankan kes, sehingga sampai pada keputusan akhir. Dengan kata sederhana, ini adalah permohonan pengacara kepada hakim, untuk membuat keputusan akhir secepat mungkin.

Di samping permohonan penekanan, permintaan gerakan diajukan juga. Dalam permintaan ini, diminta oleh pengacara untuk menolak kes ini sepenuhnya di mahkamah kerana kes ini semakin lama. Sekiranya kebenaran permintaan gerak diberikan, kes itu akan ditolak.

Ini adalah keseluruhan proses bagaimana kes itu sampai ke pengadilan dan bagaimana keputusan itu diputuskan oleh juri.

Bagaimana mencari peguam bela jenayah yang baik?

Sekiranya anda atau orang yang anda sayangi dituduh melakukan jenayah, adalah sangat penting untuk bertindak dengan bijak dalam situasi genting ini. Adalah sangat mustahak untuk memilih peguam yang cekap untuk kes tersebut yang boleh menjadi pertolongan besar untuk menolak kes tersebut tanpa kerosakan serius.

Semasa memilih peguam untuk kes jenayah, pelanggan mesti ingat petua berikut:

1: Pengalaman:

Pengalaman seorang peguam memainkan peranan penting dalam menyelesaikan kes dengan cepat dan cekap. Peguam yang berpengalaman akan mengetahui sebab dan akibat dari kes itu dengan segera dan dapat menanganinya dengan cepat.

Peguam yang berpengalaman dapat mengurangkan hukuman penjara atau hukuman bertahun-tahun walaupun seseorang itu terlibat dalam jenayah berat. Dia akan menggunakan kepakarannya selama bertahun-tahun untuk mendapatkan jaminan secepat mungkin. Bilangan tahun pengalamannya menjadi petunjuk kuat untuk memutuskan sama ada mahu mengupah peguam ini atau tidak.

2: Bidang pengkhususan:

Sebelum mengupah peguam, penting untuk memeriksa bidang pengkhususannya. Contohnya, peguam boleh menjadi peguam sivil, peguam bela jenayah, peguam negara, peguam imigresen dll. Penting untuk mengupah peguam berpengalaman dengan pengkhususan dalam bidang pertahanan jenayah.

Oleh kerana itu, pengacara di bidang khusus mereka akan lebih mengetahui kod undang-undang dan bagaimana menangani keadaan dengan lancar dan langkah-langkah apa yang harus diambil untuk mengelakkan kesulitan.

3: Dapatkan rujukan:

Ini adalah peraturan asas penting dalam kehidupan bahawa sebelum membeli sesuatu yang baru, seseorang harus melalui ulasan dan maklum balas mengenainya dari orang lain. Strategi yang sama berlaku dalam memilih peguam.

Kepakaran dan iklan peguam tidak boleh dipercayai secara membuta tuli. Seseorang mesti bertanya mengenai peguam dari rakannya atau saudara-mara lain untuk mendapatkan idea, mengenai kerjanya. Ini akan membantu memilih dan melabur dalam peguam yang tepat, dengan mudah. Seorang pelanggan boleh bertanya kepada rakannya mengenai pengalaman mereka sebelum ini dengan pengacara yang sama.

Mesin carian dan halaman kuning yang popular di google juga membantu mencari peguam yang terkenal dengan mudah. Anda perlu membaca semua ulasan dan maklum balas pelanggan peguam sebelum mengambilnya, supaya seseorang itu tidak harus mempunyai peguam yang salah.

4: Petikan harga:

Sebelum menggaji mana-mana peguam jenayah, anda perlu membincangkan yuran dan kadarnya terlebih dahulu. Untuk mengelakkan kesulitan di kemudian hari, sangat penting bagi klien untuk menyatakan anggarannya dengan jelas, yang boleh berbeza-beza dengan kerumitan kes dan juga boleh berbeza dari pengacara ke pengacara dan kerana kepakaran mereka selama bertahun-tahun.

5: Ketersediaan peguam:

Seorang peguam mesti ada pada waktu atau hari yang boleh diakses atau tidak dapat diakses. Sekiranya pelanggan ditangkap pada waktu percutian perayaan atau pada waktu ganjil lain dalam setahun, peguam mesti hadir untuk pelanggannya dengan apa jua kos.

Kelewatan dalam proses kes dan pembuatan dokumen akhirnya dapat menunda kes itu untuk waktu yang lama, sehingga membahayakan pelanggannya.

Tidak lama kemudian, semasa mengupah peguam bela, penting untuk menemu ramahnya mengenai pengalamannya, bidang pengkhususannya dan berapa harganya dia bersedia menangani kes itu. Seseorang mesti meminta ulasan pelanggan lain mengenai peguam sebelum membuat keputusan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Tidak lama kemudian, semasa mengupah peguam bela, penting untuk menemu ramahnya mengenai pengalamannya, bidang pengkhususannya dan berapa harganya dia bersedia menangani kes itu. Seseorang mesti meminta ulasan pelanggan lain mengenai peguam sebelum membuat keputusan.

Berapa caj peguam bela jenayah?

Penting untuk memahami intensiti kes sebelum mengenakan yurannya. Kos setiap bayaran pelanggan mungkin berbeza kerana berlainan jenis kes jenayah.

Rata-rata, seorang peguam bela jenayah berharga $ 200 hingga $ 700 sejam. Ini mungkin berbeza dengan pelbagai jenis kes dan situasi.

Siapa peguam bela jenayah terbaik?

Alan Morton Dershowitz adalah pengacara paling terkenal di dunia. Dia adalah seorang peguam Amerika, pengulas politik, dan ahli hukum. Dia telah menghabiskan lima puluh tahun terakhir untuk mempraktikkan undang-undang dan telah menangani sejumlah kes undang-undang berprofil tinggi.

Sekiranya saya tidak bersalah, adakah saya masih boleh mendapatkan peguam?

Apabila anda dituduh melakukan jenayah tertentu, walaupun anda tidak bersalah, anda masih perlu mengupah peguam bela dan menjalani proses perbicaraan sehingga perbicaraan terakhir. Juri akan mengumumkan keputusan akhir bahawa anda tidak bersalah. Sebelum itu diperlukan peguam untuk membela anda di mahkamah, di hadapan hakim dan pendakwa.

Berapa lama masa kes jenayah dapat diselesaikan?

Tempoh masa kes jenayah bergantung pada intensiti kes dan bukti pukal yang dikumpulkan oleh kedua-dua belah pihak. Contohnya, kes memandu dalam keadaan mabuk sederhana akan memakan masa satu bulan, sehingga berakhir. Walaupun kes pembunuhan boleh berlangsung hingga satu, dua atau bahkan empat tahun, bergantung pada kekuatan saksi dan bukti yang kuat.

Kesimpulan:

Jenayah boleh berlainan jenis dan tindakan. Seorang peguam bela wajib setia kepada pelanggannya, tidak kira apa jenis jenayah yang telah dilakukannya atau jika dia tidak bersalah. Adalah tugas peguam bela jenayah untuk melindungi pelanggannya dengan apa jua kos.