Apa itu Emoji

Emoji dari 'gambar gambar' Jepun ; emoji jamak atau emoji, adalah ideogram dan senyuman yang digunakan dalam mesej dan halaman elektronik. Emoji ada dalam pelbagai jenis, termasuk penampilan luar, artikel biasa, tempat dan jenis iklim, dan makhluk. Mereka serupa dengan emoji, namun emoji adalah gambar dan bukannya perkiraan tipografi; ungkapan "emoji" dalam arti yang tepat menyinggung gambar-gambar seperti yang dapat disebut sebagai watak yang dikodkan, namun ini adalah beberapa waktu yang digunakan untuk memberitahu pelekat juga. Pada mulanya bermaksud piktograf, kata emoji berasal dari bahasa Jepun e (“gambar”) + moji (“watak”); persamaan dengan perasaan dan emoji kata-kata Inggeris sememangnya sukar dilakukan.

Bermula di telefon bimbit Jepun pada tahun 1997, emoji ternyata menjadi arus perdana secara progresif di seluruh dunia pada tahun 2010 setelah ditambahkan ke beberapa kerangka kerja serbaguna. Mereka kini dipandang sebagai kumpulan masyarakat arus perdana yang sangat besar di Barat. Pada tahun 2015, Kamus Oxford menamakan emoji Face with Tears of Joy sebagai Word of the Year.

Wajah Menangis Lantang

Makna Emoji

Wajah kuning dengan mulut terbuka mengerang dan air mata berat mengalir dari mata tertutup. Mungkin melimpahkan kesedihan yang menyedihkan tetapi juga emosi ekstrim lain, seperti tergelak liar, kesombongan atau kebahagiaan yang luar biasa.

Sehingga Mac 2021, emoji paling utama di Twitter .

Wajah Menakutkan secara tidak sengaja disahkan sebagai ciri Unicode 6.0 pada tahun 2010 dan ditambahkan ke Emoji 1.0 pada tahun 2015.

Juga dikenali sebagai

:sob: Bawling

:sob: Menangis

:sob: Airmata Sedih

:sob: Teresak-esak

Sejarah

Emoji berasal sebelum ini oleh emoji, penyesuaian berdasarkan buku penting dari bahasa emoji Unicode yang sedang diselesaikan dan kemungkinan mengambil motivasi dari piktogram. Berbagai usaha selama tahun 1990-an dilakukan di Eropah, Jepun, dan Amerika Syarikat untuk meningkatkan emoji asas untuk menjadikannya lebih memikat untuk digunakan. Emoji bergantung pada alasan penggunaan penanda teks untuk membentuk gambar. Ini menelusuri sejak tahun 1960-an, ketika penulis dan guru Rusia Vladimir Nabokov menyatakan dalam pertemuan dengan The New York Times "Saya selalu berfikir bahawa harus ada tanda tipografi yang luar biasa untuk senyum - semacam jejak melengkung, putaran sujud Bagaimanapun, baru tahun 1980-an ketika penyelidik PC Scott Fahlman membuat emoji, dengan mencadangkan: -) dan: - (dapat menggantikan bahasa.

Pada pertengahan 1990-an, ada berbagai senyuman dan emoji berkomputer yang digunakan dalam gaya teks, piktogram, gambaran grafik, dan pesan sambutan yang mengejutkan. Gaya teks Wingdings, dirancang dan digunakan di panggung Microsoft, termasuk piktograf seperti wajah tersenyum dan sedih, dan pertama kali muncul di Windows dan pentas Microsoft lain dari tahun 1990 dan seterusnya. Pada akhir 1995, dilaporkan dalam surat kabar Perancis Le Monde bahawa organisasi telekomunikasi Alcatel akan menghantar telefon bimbit yang akan dihantar pada tahun 1996. Artikel kertas menunjukkan BC 600, dengan layar jemputan menunjukkan wajah tersenyum yang maju. Rendition telefon Nokia juga memuatkan susunan reka bentuk, yang pada tahun 2001 mereka selalu disebut sebagai senyuman.

Walaupun fakta bahawa Wingdings dan Webdings, sebagai gaya teks pi yang dikodekan secara unik, dapat digunakan untuk mengirim piktograf dalam pesan cepat kaya ke tahap yang memberikan gaya teks tersebut, mereka akan muncul sebagai huruf atau gambar yang berbeda di mana ini tidak ditegakkan. Sebagai contoh, piktogram taman awam dapat diakses di Webdings pada 0x50, yang dibandingkan dengan huruf besar P yang dikodkan dalam ASCII. Pada bahagian terakhir tahun 1990-an, pengangkut telefon bimbit di Jepun membawa set emoji untuk digunakan di landasan mereka; emoji sel Jepun ini berbeza dengan gaya teks pi dalam menyokong dua piktograf dan kandungan biasa dalam kerangka pengekodan watak tunggal, yang membolehkannya dicampur secara terbuka dalam mesej segera.

Emojipedia menyampaikan penemuan pada pertengahan 2019 yang menyatakan mereka menerima SkyWalker DP-211SW, sebuah telefon bimbit yang dihasilkan oleh J-Phone yang menjanjikan sejumlah 90 emoji, menjadi telefon utama yang diketahui mengandungi sekumpulan emoji sebagai ciri dari jenis hurufnya, sejak tahun 1997. Ini termasuk emoji yang tetap terkenal hari ini, seperti Pile of Poo. J-Phone DP-211SW tidak laku dengan baik kerana kos runcitnya yang tinggi, dan oleh itu pengambilalihan emoji di pasaran massa tidak berlaku pada ketika itu. J-Phone kemudian menjadi Vodafone Jepun dan kini SoftBank Mobile; kemudian, penyampaian set emoji SoftBank yang diperpanjang adalah sebab pilihan emoji dapat diakses pada iPhone awal.

Penyusunan awal emoji 176 sel yang sangat meyakinkan dibuat oleh Shigetaka Kurita pada tahun 1999, dan dikirimkan pada NTT DoCoMo's I-mode, sebuah pentas web Mudah Alih. Mereka diharapkan dapat membantu mendorong korespondensi elektronik, dan mengisi sebagai elemen khas dari pemerintahan yang berbeza. Kerana kesannya, rancangan Kurita sesering mungkin diakui sebagai emoji sel utama. Walau bagaimanapun, Kurita telah menafikan perkara ini. Seperti wawancara, dia mengambil motivasi dari manga Jepang di mana watak sering dilukis dengan gambaran lambang yang disebut manpu, (misalnya, setetes air di wajah yang menangani kekhawatiran atau kekacauan), dan piktogram iklim yang digunakan untuk menggambarkan keadaan iklim pada waktu yang acak . Dia juga mendapat motivasi dari watak-watak Cina dan piktogram tanda jalan. Emoji ini membahas gaya visual Jepun yang biasanya terdapat dalam manga dan anime, bergabung dengan komponen kaomoji dan senyuman. Karya Kurita kini ditunjukkan di Muzium Seni Moden di New York City. 76 emoji tambahan, selain 176 emoji penting, termasuk telefon yang menyokong C-HTML 4.0.

Kumpulan emoji J-Phone yang sebelum ini jelas, sementara modifikasi kemudian menunjukkan glyph multicolor, walaupun Kurita dihiasi dengan indah, namun dengan nada yang menyendiri untuk setiap glyph. Kedua-dua set terdiri daripada gambar konvensional yang menggambarkan angka, sukan, waktu, tahap bulan dan iklim. Kedua-dua rancangan Kurita dan SoftBank adalah piktogram emoji 12 × 12 piksel. Satu set emoji ketiga yang luar biasa dipersembahkan oleh jenama telefon bimbit Jepun oleh KDDI, yang hebat pada rancangan emoji Google awal.

Pelan pengekodan watak yang berbeza, sering tidak konsisten dibuat oleh pelbagai pembekal mudah alih di Jepun untuk set emoji mereka sendiri. Pada titik ketika dikomunikasikan dalam Shift JIS di NTT DoCoMo, gambar emoji ditunjukkan sebagai penggantian dua byte dalam jangkauan F89F melalui F9FC (seperti yang dikomunikasikan dalam heksadesimal). Piktogram emoji pada au oleh KDDI ditunjukkan menggunakan tag IMG, yang dikodkan dalam Shift JIS di suatu tempat dalam julat F340 dan F7FC, atau dikodekan dalam JIS X 0208 yang diperluas di suatu tempat dalam jarak 7521 dan 7B73. SoftBank Mobile emoji menyokong nada dan keasyikan, dan menggunakan pelbagai konfigurasi pada 2G berbanding 3G. dalam konfigurasi 2G, mereka dikodekan dalam pengelompokan menggunakan watak Escape dan Shift In charge, sementara dalam pengaturan 3G, mereka dikodkan dalam Shift JIS di antara F741 dan FBDE. Organisasi SoftBank 3G menerobos julat penutup yang digunakan oleh pedagang yang berbeza: misalnya, penggambaran Shift JIS F797 digunakan untuk membeli peluang dan berakhir oleh SoftBank, namun untuk jam tangan oleh KDDI.

DoCoMo dan SoftBank juga membina rancangan mereka sendiri untuk menangani set emoji mereka di JIS X 0208 yang diperluas di suatu tempat dalam lingkungan 7522 dan 7E38. Ini sering diselaraskan dengan pengekodan emoji KDDI perbandingan di mana ia wujud: sebagai contoh, kamera ditujukan dalam Shift JIS sebagai F8E2 oleh DoCoMo, F6EE oleh KDDI, dan F948 oleh SoftBank, namun 7670 di JIS oleh masing-masing dari tiga. Setiap daripada tiga penjual juga membuat rancangan untuk mengekod emoji mereka di Kawasan Penggunaan Peribadi Unicode: DoCoMo, misalnya, menggunakan jangkauan U + E63E melalui U + E757.

Pembangunan set emoji (2000–2009)

Emoji asas 12 × 12 piksel di Jepun terdapat di mana-mana di pelbagai peringkat sepanjang dekad berikutnya. Ini disokong oleh ketenaran DoCoMo I-mode, yang bagi beberapa orang adalah tempat kelahiran telefon bimbit. Pentadbiran mod I juga menyaksikan penyampaian emoji dalam struktur perbincangan mengenai aplikasi kurier. Menjelang tahun 2004, I-mode mempunyai 40 juta sokongan, yang bermaksud pelbagai individu dipersembahkan kepada emoji dengan menarik di suatu tempat pada tahun 2000 dan 2004. Keistimewaan mod-I mendorong pengeluar yang berlainan bersaing dengan sumbangan yang setara dan dengan itu membina emoji mereka sendiri set. Walaupun penerimaan emoji cukup tinggi di Jepun selama ini, organisasi-organisasi mengabaikan untuk bekerjasama dan memikirkan pengaturan emoji yang seragam untuk digunakan di semua tahap di negara ini.

Set Karakter Universal Coded (Unicode), yang diarahkan oleh Unicode Consortium dan ISO / IEC JTC 1 / SC 2, secara efektif telah ditetapkan sebagai norma di seluruh dunia untuk penggambaran teks (ISO / IEC 10646) sejak tahun 1993, walaupun terdapat perbezaan Shift JIS kekal sederhana di Jepun. Unicode memasukkan beberapa watak yang akan diberi nama emoji, termasuk beberapa dari sumber Amerika Utara atau Eropah Barat, misalnya, kod DOS halaman 437, ITC Zapf Dingbats atau kumpulan Simbol Ikon WordPerfect. Penyertaan watak-watak yang digubah oleh Unicode diperluas beberapa kali dengan versi baru pada tahun 2000-an, dengan sedikit minat untuk bergabung dengan set emoji sel Jepun (yang dianggap tidak dapat dilanjutkan), walaupun pada hakikatnya watak-watak gambar yang dengan cara ini akan dinamakan emoji terus ditambah. Sebagai contoh, pengiriman Unicode 4.0 mengandungi 16 emoji baru, yang merangkumi bolt kursus, segitiga nasihat, dan butang pelancaran. Selain Zapf Dingbats, gaya teks dingbat lain, misalnya, Wingdings atau Webdings juga mengingati gambar piktograf tambahan untuk pengekodan gaya teks pi tersendiri mereka; berbeza dengan Zapf Dingbats, bagaimanapun, sebilangan besar ini tidak dapat diakses sebagai emoji Unicode sehingga 2014.

Syarikat Smiley membina Kamus Smiley, yang dikirim pada tahun 2001. Tahap kawasan kerja ditunjuk ke arah membenarkan individu menyisipkan senyuman sebagai teks ketika mengirim mesej dan menyusun pada PC. Bar alat senyum menawarkan pelbagai gambar dan senyuman dan digunakan di pentas seperti MSN Messenger. Nokia sebagai organisasi telekomunikasi terbesar di dunia pada ketika itu, sementara ini merujuk kepada set emoji sekarang sebagai senyuman pada tahun 2001. Perkembangan senyuman maju meningkat oleh Nicolas Loufrani, Ketua Pegawai Eksekutif The Smiley Company. Dia membuat bar alat senyum, yang dapat diakses di smileydictionary.com pada pertengahan tahun 2000 untuk dikirim seperti emoji sekarang.

Pembekal mudah alih di Amerika Syarikat dan Eropah memulakan perbualan mengenai kaedah yang paling mahir untuk membentangkan set emoji mereka sendiri dari tahun 2004 dan seterusnya. Tidak sampai wakil Google menyebut bahawa Unicode menyiasat kemungkinan set emoji seragam adakah banyak organisasi mula melihat emoji dengan tepat. Apple segera mengikuti dan mula bekerjasama dengan Google, namun sebagai pembekal di Eropah dan Jepun. Pada bulan Ogos 2007, Mark Davis dan rakannya Kat Momoi dan Markus Scherer menyusun draf utama untuk difikirkan oleh Jawatankuasa Teknikal Unicode (UTC) untuk memasukkan emoji ke dalam standard Unicode. UTC, yang baru-baru ini menganggap emoji tidak dapat dilanjutkan untuk Unicode, memutuskan untuk memperluas tahap ini, untuk memperkuat kesamaan dengan reka bentuk pengangkut sel Jepun yang semakin tidak dapat dihindari. Peter Edberg dan Yasuo Kida menyertai usaha berorientasi masyarakat dari Apple Inc. tidak lama kemudian dan cadangan UTC sebagai pencipta bersama datang pada Januari 2009.

Secara bebas, proposal telah dikemukakan pada tahun 2008 untuk menambahkan watak-watak diperluas ARIB yang digunakan dalam berkomunikasi di Jepun ke Unicode. Ini menggabungkan beberapa gambar bergambar. Ini termasuk Unicode 5.2 pada tahun 2009, setahun sebelum set emoji sel ditambahkan sepenuhnya; mereka menggabungkan beberapa watak yang juga muncul di antara emoji sel atau dengan itu dinamakan emoji.

Sepanjang tahun 2009, individu dari Unicode Consortium dan kumpulan normalisasi awam dari pelbagai negara memberikan input dan mencadangkan perubahan pada normalisasi emoji di seluruh dunia. Kritikan dari badan-badan yang berlainan di Amerika Syarikat, Eropah, dan Jepun menyetujui sejumlah 722 emoji sebagai set standard, yang akan disampaikan pada tahun 2010 sebagai Unicode 6.0.

Emoji moden (2010 – sekarang)

Pembentangan emoji baru oleh Unicode pada tahun 2009, menyaksikan penyampaian emoji mungkin yang paling terkenal digunakan hari ini. Penyampaian emoji baru mempunyai pelbagai masalah, dengan kritikan dari banyak pihak mengenai perbezaan sosial antara pelbagai negara dan juga penyalahgunaan. Secara umum, persik dan terung digunakan untuk implikasi yang berbeda dan yang lain digunakan secara teratur untuk tujuan jenayah. Ini mendorong emoji senjata api dihilangkan dan diganti dengan air.

Ketenaran emoji telah menjadikan faktor penekan dari pedagang dan sektor perniagaan global menambah rancangan tambahan ke dalam standard Unicode untuk memenuhi keperluan pelbagai masyarakat. Unicode 7.0 menambah sekitar 250 emoji, banyak dari gaya teks Webdings dan Wingdings. Beberapa watak yang kini dicirikan sebagai emoji diperoleh dari pelbagai kerangka kurier pra-Unicode yang tidak hanya digunakan di Jepun, termasuk Yahoo dan MSN Messenger. Unicode 8.0 menambah 41 emoji lain, termasuk artikel peralatan sukan, misalnya, kelawar kriket, makanan seperti taco, petunjuk Zodiak, penampilan luar baru, dan gambar untuk tempat-tempat pemujaan.]

Terdapat beberapa sumber watak emoji. Watak soliter boleh wujud dalam banyak sumber, dan watak dari sumber dibawa bersama dengan watak yang ada jika sesuai: misalnya, gambar iklim "mandi" (:umbrella: ) dari sumber ARIB terikat dengan payung semasa dengan watak hujan, [51] yang telah ditambahkan untuk kesamaan KPS 9566. Karakter emoji bernama "Downpour" (ame) dari setiap tiga pengangkut Jepun dibawa bersama dengan watak ARIB. Walau bagaimana pun, Unicode Consortium menggabungkan sumber utama emoji kepada empat klasifikasi:

Minat korporat untuk normalisasi emoji telah menetapkan faktor penekan pada Unicode Consortium, bagi individu tertentu yang menyatakan bahawa ia telah melampaui sorotan konvensional perhimpunan mengenai menormalkan watak yang digunakan untuk dialek minoriti dan menafsirkan catatan yang dicatat. Sebaliknya, Konsortium merasakan bahawa kerinduan orang ramai terhadap sokongan emoji telah menekan penjual untuk meningkatkan sokongan Unicode mereka, yang terutama berlaku untuk watak di luar Dasar Multibahasa, sehingga mendorong bantuan yang lebih baik untuk kandungan Unicode yang terkenal dan minoriti dalam pengaturcaraan yang disampaikan.

Karakter emoji agak berbeza antara tahap di dalam titik pemotongan yang sangat penting yang dicirikan oleh perincian Unicode, kerana organisasi telah berusaha memberikan pengenalan pemikiran dan artikel yang imajinatif. Sebagai contoh, mengikuti kebiasaan Apple, jadual emoji pada item Apple secara konsisten menunjukkan 17 Julai, tarikh pada tahun 2002 Apple melaporkan aplikasi jadual iCal untuk macOS. Ini mendorong beberapa pelanggan item Apple pada julukan pertama 17 Julai “Hari Emoji Sedunia”. Gaya teks emoji lain menunjukkan pelbagai tarikh atau tidak menunjukkan tarikh tertentu.

Beberapa emoji Apple sangat menyerupai standard SoftBank, kerana SoftBank adalah organisasi utama Jepun yang menghantar iPhone. Contohnya, U + 1F483:dancer: DANCER adalah wanita pada norma Apple dan SoftBank namun lelaki atau tidak berpihak kepada orang lain.

Para kolumnis telah memperhatikan bahawa kesamaan emoji telah memungkinkan mereka untuk mengambil implikasi eksplisit budaya yang tidak terdapat pada bahagian pertama. Contohnya, U + 1F485 :nail_care: NAIL POLISH telah digambarkan sebagai digunakan dalam rangkaian berbahasa Inggeris untuk menunjukkan "kebodohan yang tidak peduli" dan "apa sahaja dari menutup pembenci hingga perasaan pencapaian". [64] [65] [66] Manual unicode di sana sini memberikan nota mengenai implikasi pembantu item untuk mengawal pemula mengenai bagaimana emoji dapat digunakan, misalnya memperhatikan bahawa beberapa pelanggan mungkin menjangkakan U + 1F4BA:seat: SEAT bermaksud "tempat duduk yang dipegang atau ditandai, mengenai pesawat, kereta api, atau teater".

Sehingga Julai 2017, terdapat 2.666 emoji pada rangkuman Unicode Standard.

Emoji yang menyebabkan arus semakin meningkat

Pada 5 Mac 2019, setetes emoji darah disampaikan, yang dirancang untuk membantu memecahkan aib kitaran feminin. Serta menormalkan tempoh, ia juga akan berlaku untuk menggambarkan subjek klinikal, misalnya, memberi darah dan latihan yang berkaitan dengan darah.

Emoji nyamuk disertakan pada tahun 2018 untuk membawa masalah kepada jangkitan yang disebarkan oleh kutu, seperti denggi dan penyakit usus.

Isu surat menyurat Emoji

Pemeriksaan menunjukkan bahawa emoji sering disalah anggap. Kadang-kadang, kesalahpahaman ini dikenal pasti dengan bagaimana konfigurasi emoji sebenar diuraikan oleh pemerhati; dalam kes yang berbeza, emoji yang dikirim tidak muncul sama di pihak yang menerima.

Isu utama adalah berkaitan dengan pemahaman emoji sosial atau relevan. Pada saat pencipta memilih emoji, mereka mempertimbangkan gambaran besar dengan tujuan tertentu, namun watak yang serupa mungkin tidak mencetuskan perenungan serupa di otak pengumpul (lihat juga Model korespondensi).

Sebagai contoh, individu di China telah membangun kerangka kerja untuk menggunakan emoji dengan pemberontakan, sehingga wajah senyum dapat dikirimkan dengan sikap yang menjijikkan, mengejek, dan mengejutkan, sebagai orbicularis oculi (otot yang dekat dengan sudut mata atas) pada zat emoji tidak bergerak, dan orbicularis oris (yang dekat dengan mulut) membetulkan, yang diterima sebagai petunjuk menahan senyum.

Isu seterusnya dikenal pasti dengan inovasi dan penandaan. Pada saat penulis pesan memilih emoji dari rundown, ia secara berkala dikodekan dengan cara yang tidak grafik semasa transmisi, dan jika penulis dan pelaku tidak menggunakan program atau kerangka kerja yang serupa untuk alat mereka, alat pengguna mungkin membayangkan emoji yang serupa dengan cara yang lain. Sedikit perubahan pada penampilan watak boleh mengubah kepentingannya secara jelas dengan penerima. Sebagai contoh, pada bulan April 2020, penghibur dan moderator Britain Jameela Jamil menyiarkan tweet dari iPhone-nya menggunakan emoji Face with Hand Over Mouth ( :face_with_hand_over_mouth: ) sebagai komponen komen pada individu yang mencari makanan semasa pandemik COVID-19. Pada iOS Apple, penampilan emoji tidak berat sebelah dan bertimbang rasa, namun pada tahap yang berbeza emoji ditunjukkan sebagai wajah ketawa. Banyak peminat pada awalnya merasa kecewa kerana dia, sebagai VIP yang baik, adalah mengejek individu yang miskin, namun ini bukan kepentingannya yang dirancang.

Emoji kontroversial

Pengembangan emoji senjata seperti yang disampaikan oleh kerangka Android stok. Dari kiri ke kanan: Jelly Bean (gun), KitKat (blunderbuss), Lollipop (pistol), Oreo (gun) dan Pie (senjata api air).

Beberapa emoji dikaitkan dengan perbincangan kerana implikasinya yang jelas. Tangkapan dan penahanan yang berbeza telah mengikuti penggunaan senjata (U + 1F52B:gun: ), bilah (U + 1F5E1:dagger: ), dan bom (U + 1F4A3:bomb: emoji dalam adab yang dianggap oleh pakar sebagai bahaya suara.

Di tempat nombor satu hingga Sukan Olimpik Musim Panas 2016, Unicode Consortium memikirkan cadangan untuk menambah beberapa emoji berkaitan Olimpik, termasuk hiasan dan majlis, misalnya bola baling dan polo air. Menjelang Oktober 2015, mereka yang baru hadir emoji termasuk "senapang" (U + 1F946 🥆) dan "pentathlon sekarang" (U + 1F93B 🤻). Walaupun demikian, pada tahun 2016, Apple dan Microsoft menentang kedua emoji ini, dan watak-watak itu ditambahkan tanpa pengenalan emoji, yang menyiratkan bahawa produk itu diandalkan untuk memberikannya sangat kontras berbanding dengan bayangan, dan pengaturcaraan eksplisit emoji, misalnya, di layar konsol biasanya akan mengecualikannya. Begitu juga, sementara manifestasi pertama emoji pentathlon canggih menggambarkan lima kejadiannya, termasuk seorang lelaki yang menunjuk senjata api, mesin terbang terakhir mengandungi seorang individu yang menunggang kuda, di samping fokus senapang laser di sudut.

Pelan Twitter unik (kiri) dan kemas kini (kanan), menunjukkan kemajuan dari pistol ke senapang air

Pada 1 Ogos 2016, Apple melaporkan bahawa dalam iOS 10, emoji senjata (U + 1F52B:gun: ) akan diubah dari pistol yang masuk akal menjadi senapang air. Sebagai gantinya, pada keesokan harinya, Microsoft mengeluarkan kemas kini ke Windows 10 yang mengubah gambaran lama emoji senapang sebagai senjata api balok mainan menjadi pistol asli. Microsoft menyatakan bahawa perubahan itu dibuat untuk menyelaraskan penerbangan dengan rancangan standard industri dan andaian pelanggan. Menjelang 2018, tahap yang paling penting, misalnya, Google, Microsoft, Samsung, Facebook, dan Twitter telah melancarkan penyampaian emoji senjata untuk berkoordinasi dengan pelaksanaan senjata air Apple, perbezaan Apple dalam menggambarkan dari senjata api yang masuk akal hingga senapang udara dikecam. oleh antara lain pengurus editorial Emojipedia, mengingat fakta bahawa ia boleh mendorong mesej yang muncul secara khas kepada penerima daripada yang dirancang oleh pengirim. Insider's Rob Price mengatakan itu berpotensi untuk "miskomunikasi yang benar-benar melintasi pelbagai tahap", dan bertanya "Bayangkan senario di mana lelucon yang dihantar dari pelanggan Apple kepada pelanggan Google salah dinilai kerana adanya kontras dalam penyampaian. Atau sebaliknya jika bahaya yang dapat disahkan oleh pelanggan Google kepada pelanggan Apple tidak dilaporkan dengan alasan bahawa ia dianggap sebagai jenaka?

Terung (Bahasa Inggeris Inggeris: aubergine) emoji (U + 1F346:eggplant: ) juga telah melihat perbincangan kerana digunakan, secara eksklusif di Amerika Utara, untuk mengatasi kemaluan. Mulai bulan Disember 2014, hashtag #EggplantFridays mulai terkenal di Instagram untuk digunakan dalam mencetak gambar yang menonjolkan kemaluan yang berpakaian atau tidak berpakaian. Ini ternyata menjadi corak terkenal yang bermula pada bulan April 2015, Instagram kehilangan keupayaan untuk mencari tag #EggplantFridays , namun sebagai tambahan hashtag yang mengandung terung, termasuk hanya #eggplant dan #:eggplant: .

Emoji pic (U + 1F351:peach: ) juga digunakan sebagai simbol kiasan untuk gelandangan, dengan pemeriksaan Emojipedia 2016 mengungkap bahawa hanya 7% tweet bahasa Inggeris dengan emoji peach menyinggung produk organik asli. Pada tahun 2016, Apple berusaha untuk memperbaiki emoji agar tidak kelihatan seperti gelandangan. Ini disambut dengan reaksi marah dalam ujian beta dan Apple menukar pilihannya ketika disiarkan secara langsung kepada penduduk umum.

Pada bulan Disember 2017, seorang penasihat undang-undang di Delhi, India, mengambil langkah untuk membuat tuntutan terhadap WhatsApp kerana membenarkan penggunaan emoji jari tengah (U + 1F595:fu: ) pada premis bahawa organisasi itu "secara langsung bersubahat dengan penggunaan gerakan bermusuhan, prurient, busuk" yang melanggar Kanun Keseksaan India.

Emoji berbanding pengenalan teks

Unicode mencirikan pelbagai penggantian untuk banyak emoji untuk menunjukkan pengenalan ideal mereka.

Watak emoji boleh mempunyai dua jenis pengenalan asas :

• pengenalan emoji, dengan bentuk yang cemerlang dan mungkin eksentrik, bahkan dihidupkan

• pengenalan teks, seperti gelap dan putih

- Laporan Teknikal Unicode # 51: Unicode Emoji

Menentukan pengenalan yang ideal selesai dengan mengikuti emoji asas dengan baik U + FE0E VARIATION SELECTOR-15 (VS15) untuk teks atau U + FE0F VARIATION SELECTOR-16 (VS16) untuk gaya emoji.

Penjual dan peringkat

Google (Android dan OS Chrome)

Projek gaya teks Noto Google menggabungkan gaya teks Noto Color Emoji, yang membekalkan bayang-bayang bayang-bayang untuk watak emoji. Chrome OS, melalui pertimbangan gaya teks Noto, menegakkan set emoji yang disajikan melalui Unicode 6.2. Pada Chrome OS 41, Noto Color Emoji adalah gaya teks lalai untuk kebanyakan emoji.

Alat Android menyokong emoji yang bergantung pada penyesuaian kerangka kerja. Google menambahkan sokongan emoji tempatan ke Android pada bulan Julai 2013 dengan Android 4.3, dan ke Papan Kekunci Google pada bulan November 2013 untuk alat yang menjalankan Android 4.4 dan yang lebih baru. Android 7.0 Nougat menambahkan emoji Unicode 9, pengubah warna kulit, dan kemas kini banyak emoji yang ada.

Emoji juga didukung oleh aplikasi Google Hangouts (tanpa konsol yang digunakan), dalam dua mod Hangouts dan SMS. Beberapa aplikasi maklumat dan konsol orang luar, (misalnya, Papan Kekunci IQQI) untuk alat Android memberikan modul yang membolehkan penggunaan emoji. Beberapa aplikasi, misalnya WhatsApp, menemani emoji Apple untuk penggunaan di dalam. Dengan Android 8 (Oreo), Google menambahkan perpustakaan kesamaan yang, setiap kali disertakan oleh jurutera aplikasi, menjadikan emoji Noto terbaru dapat diakses di mana-mana tahap sejak Android 4.3.

Kerangka Android saham menggabungkan Noto glyphs untuk watak emoji, walaupun aplikasi media berasaskan web tunggal boleh menggunakan mesin terbang mereka sendiri semua perkara sama. Walaupun begitu, peniaga telefon bimbit HTC dan LG menyampaikan variasi NotoColorEmoji.ttf dengan cetakan khas sebelum 2017, Samsung sebenarnya. Sebilangan pengangkut mudah alih Jepun menggunakan pakaian Android yang ditandai dengan emoji yang lebih dekat dengan yang pertama, namun jelas telah berhenti menyegarkannya sekitar tahun 2015.

epal

Apple pada awalnya mengenali emoji dengan kerangka kerja kawasan kerja mereka dengan kedatangan OS X 10.7 Lion, pada tahun 2011. Pelanggan dapat melihat watak emoji yang dihantar melalui e-mel dan aplikasi maklumat, yang selalu dikongsi oleh pelanggan serba boleh, seperti beberapa aplikasi lain. Pelanggan boleh membuat gambar emoji menggunakan papan maklumat luar biasa "Karakter" dari hampir mana-mana aplikasi tempatan dengan memilih menu "Alter" dan turun ke "Karakter Tidak Biasa", atau dengan gabungan kunci ⌘ Perintah + ⌥ Opsi + T. OS kawasan kerja menggunakan gaya teks Apple Color Emoji yang telah dipersembahkan sebelumnya di iOS. Ini memberikan gambaran penuh kepada pelanggan.

Konsol emoji paling mudah diakses di Jepun dengan kedatangan iPhone OS form 2.2 pada tahun 2008. Konsol emoji tidak boleh diakses secara sah di luar Jepun sehingga varian iOS 5.0. Dari iPhone OS 2.2 hingga iOS 4.3.5 (2011), mereka yang berada di luar Jepun dapat sampai ke konsol yang dihoskan untuk menggunakan aplikasi pengumpulan ketiga untuk memperkuatnya. Aplikasi pertama yang dibuat oleh Josh Gare; emoji mula dipeluk oleh masyarakat arus perdana di luar Jepun telah dikreditkan ke aplikasi ini. iOS disegarkan untuk membantu pengubah warna kulit Fitzpatrick dengan rendition 8.3.

Sistem operasi X 10.9 Mavericks menghadirkan julat input emoji yang komited di kebanyakan kotak maklumat kandungan yang menggunakan gabungan kunci.

Apple telah menemui bahawa "wajah dengan air mata kebahagiaan" adalah emoji yang paling terkenal di kalangan orang Amerika yang berbahasa Inggeris. Naib juara adalah emoji "hati" diikuti dengan "Wajah Menangis yang Menakutkan"

Pada 17 Julai 2018, untuk Hari Emoji Sedunia, Apple melaporkan bahawa ia akan menambahkan 70 lagi emoji dalam kemas kini iOS 2018, termasuk rambut merah, rambut putih, rambut bergelombang dan emoji yang dinanti-nantikan. [152] [153]

Pada 12 September 2017, Apple melaporkan bahawa aplikasi Pesan di iPhone dengan Face ID akan mendapat "Animoji", yang merupakan adaptasi dari emoji standard yang dimeriahkan secara unik dengan penggunaan tangkapan gerakan wajah untuk mencerminkan penampilan pengirim. Animoji ini juga boleh menggunakan penyegerakan bibir untuk seolah-olah bercakap dengan mesej suara yang dirakam oleh pengirim. Apple telah membuat model 3D dari semua emoji standard sebelum OS akhir 2016 disegarkan dari mana reka bentuk 2D lalai statik telah dihantar. Susunan terpilih dari model-model ini digunakan kembali untuk membuat gambar dan kehidupan pendek dengan kuat.

Dengan kedatangan iOS 13, Apple menghadirkan "Memoji" yang memungkinkan penggunaan simbol yang dapat digunakan oleh klien untuk menyesuaikan pesanan; elemen ini tidak memerlukan ID Wajah.

Linux

Ubuntu 18.04 dan Fedora 28 membantu menorehkan emoji secara semula jadi, menggunakan Noto Color Emoji. Sebilangan penyebaran Linux memerlukan pembentukan fon tambahan. [157] Emoji warna ditegakkan oleh FreeType dan Kaherah.

Microsoft Windows

Kemas kini untuk Windows 7 dan Windows Server 2008 R2 membawa subkumpulan Unicode monokrom untuk kerangka kerja tersebut sebagai ciri gaya teks Segoe UI Symbol. Pada Windows 8.1 Pratonton, gaya teks Segoe UI Emoji digabungkan, yang menyediakan piktograf penuh bayangan. Gaya teks Segoe UI biasa memerlukan watak emoji, walaupun Segoe UI Symbol dan Segoe UI Emoji menggabungkannya.

Watak emoji dapat dilihat melalui kunci "senyuman" konsol pada skrin.

Berbeza secara unik dengan macOS dan iOS, bayang-bayang bayang-bayang mungkin disediakan ketika aplikasi mendukung API DirectWrite Microsoft, dan Segoe UI Emoji diumumkan secara tegas, dalam hal apa pun glifon monokrom muncul. Reka bentuk COLR / CPAL Microsoft untuk gaya teks pelbagai warna, misalnya, Segoe UI Emoji ditegakkan oleh rendisi terkini beberapa penyemak imbas internet di Windows (menghitung Firefox, Google Chrome, Internet Explorer dan Microsoft Edge), namun tidak oleh banyak aplikasi ilustrasi.

Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 menambahkan emoji Unicode 9.

Tahap media sosial

Facebook dan Twitter menggantikan semua emoji Unicode yang digunakan di laman web mereka dengan reka bentuk tersendiri.

Sebelum Oktober 2017, Facebook mempunyai pelbagai set untuk laman prinsip dan untuk pentadbiran Messengernya, di mana yang sebelumnya memberikan penyertaan total. Courier kini menggunakan emoji Apple di iOS, dan prinsip Facebook ditetapkan di tempat lain. Respons Facebook sebahagiannya dapat dilaksanakan dengan emoji standard.

Twitter telah menyampaikan Twemoji, yang merupakan ilustrasi emoji mereka bersama dengan perpustakaan JavaScript untuk menangani mereka, di bawah izin Creative Commons CC-BY 4.0 dan izin sumber terbuka MIT, secara individu. In spite of this, the Android and iOS Twitter applications utilize the emoji illustrations that are local to the stage they are running on (Apple and Google), rather than the Twemoji designs.

Other emoji text style merchants

EmojiOne variant 2.2, an open-source text style accessible under a free substance permit, upholds the full emoji set in shading through Unicode Emoji 3.0, for example Unicode 9.0. More current adaptations of EmojiOne, since renamed JoyPixels, support later Unicode Emoji forms, and utilize a stricter permit that refuses the rearrangement of vector pictures, while rendition 2.x is “not, at this point upheld or distributed”.EmojiTwo, an open-source fork of EmojiOne 2.2, intends to add all emoji from 2017 and later.

As a component of the currently ended Firefox OS project, Mozilla built up an emoji text style named FxEmojis. Mozilla additionally bundle a variant of Twitter's Twemoji text style changed over to a COLR/CPAL layered configuration text style, named “Twemoji Mozilla”.Older forms of the last Mozilla project rather bundled the EmojiOne textual style, as “EmojiOne Mozilla”.

The text style Symbola contains all emoji through rendition 10.0 as should be expected monochrome glyphs. Through variant 10, Symbola was a public space textual style; starting with form 11 out of 2018, Symbola has been protected with a prohibition on business use and subsidiary works. Different typefaces including countless emoji characters incorporate Noto Emoji, Adobe Source Emoji, and Quivira.

How to Make a Crying Emoji

There are a wide range of kinds of emojis that you can remember for instant messages, texts and email. Emojis, otherwise called smiley faces, are utilized to address the various feelings of the client. House sorts of emojis are glad, sad, lethargic, furious, exhausted, embraces and astounded. There are numerous kinds of crying emojis you can embed into your messages.

Langkah 1

Press the colon ( :slight_smile: key and afterward press the single quote (') key. This makes a crying emoji that should look like :'

Steps are given below

Langkah 2

Press the colon ( :slight_smile: key and afterward press the single quote (') key. Press the scramble (- ) key and afterward the ( ) key. This makes a “crying and truly sad” emoji that should look like :'- (

Langkah 3

Press the colon ( :slight_smile: key and afterward press the single quote (') key. Press the scramble (- ) key and afterward the ( ) key. This makes a “so upbeat I am crying” emoji that should look like :'- )

Langkah 4

Press the ampersand (and) key and afterward press the scramble (- ) key. Press the vertical bar (|) key. This makes a mournful emoji that should look like and |

Langkah 5

Press the capital T key and afterward press the underscore (_) key. Press the capital T key again to make a “crying eyes” emoji. The emoji should look like T_T

Langkah 6

Press the semicolon (:wink:key and afterward press the underscore () key. Press the semicolon key by and by to make a “crying individual with destroys streaming face” emoji. This emoji should look like ;;

Kod

U+1F622

Crying Face Emoji (U+1F622)

Emojis are all over and they're changing how we impart

Social Sharing

In the shorthand of computerized correspondences, emojis are a visual method of passing on feeling.

Past the expressive countenances appeared in these Facebook emojis is a universe of images that can have numerous implications yet at the same time pass on more than words. (Facebook)

Love them:heart: or disdain them :broken_heart: , emojis are all over, spreading through our writings, online media posts, and messages. They're in our inboxes:e-mail: , on the big screen :movie_camera: , and in any event, being utilized as proof :speech_balloon: in courts.

Try not to let the charm of the pixel-sized peaches:peach: , smiley faces:laughing: , and applauding:clap: fool you, emojis are quickly :clock5::clock8::clock830: changing the idea of how we convey, in some significant ways: They're separating language obstructions, speeding up human collaboration and being tried in legitimate fields, which is representing some uncommon difficulties for administrators.

In a new discourse at the Mobile World Congress, DJ Koh, the top of Samsung's IT and Mobile Communications Divisions, intensely articulated, “nothing is a higher priority than how emojis are supplanting words.”

Koh clarified that “pictures are turning into the new method of articulation,” and that “unmistakably, the online media age has reformed the manner in which individuals impart,” noticing that 1.2 trillion photographs were taken on cell phones in the previous year, and five billion emojis were sent.

This developing commonness of emojis is to a great extent because of the inexorably computerized nature of how individuals convey.

Kesimpulannya

Crying Face emoji is a smiley with in any event one tear dropping out of its:eyes: Eyes. Also, its importance is very self-evident — it is tied in with being incredibly:pensive: Sad and frustrated with something, crying due to sadness or agony. This smiley doesn't suggest the significance of glad tears, in view of its sad:lips: Mulut.

Soalan Lazim

1. Is:sob: a crying Emoji?

The Loudly Crying Face emoji:sob: shows a wide-mouthed, crying emoji, with a stream of tears pouring down from his shut eyes. It is likewise called the Bawling, Crying, and Sobbing emoji.

2. Emojis' meaning could be a little clearer.

Boisterously Crying Face

:sob: Loudly Crying Face passes on wild emotions and overpowering estimations, going from misery and disillusionment to entertainment and satisfaction. Its tone is frequently intended to be exaggerated. The emoji isn't to be mistaken for:joy: Face With Tears of Joy, however it habitually gets combined with it and is utilized for a similar impact.

3. What's going on with the crying chuckle Emoji?

“What's going on with the chuckling emoji,” one client asked in a TikTok remark. … Seventeen-year-old Xavier Martin called the emoji “dull” and said “not very numerous individuals” his age use it. Stacy Thiru, 21, favors the genuine crying emoji since it shows a more limit feeling and feels more sensational.

4. Is Emoji a flinch?

Emojis are add-on's to the setting of the discussion however they are amazing in passing on a message to the peruser. … It becomes flinch commendable just when it is utilized in places it should be (in conventional discussions) or settling on reckless decisions giving out an opposing message.

5. What does the crying emoji resemble?

A yellow face with caused a commotion and a slight grimace, shedding a solitary, blue tear from one eye down its cheek. May pass on a moderate level of sadness or torment, generally less strongly than:sob: Loudly Crying Face. Not to be mistaken for :disappointed_relieved: Sad yet Relieved Face,:sleepy: Sleepy Face, or different emojis with tear or sweat beads.

6. For what reason do I detest Emojis?

Emoji Icons communicates little feelings.

The utilization of Emoji Icons has been common to the point that individuals don't mull over sending these symbols of upbeat, furious or sad articulations. They simply embed it in their messages when more often than not, they aren't even truly feeling that upbeat, furious or sad.

7. What is a recoil?

to feel appall or humiliation and frequently to show this inclination by a development of your face or body. : to make an abrupt development from dread of being hit or harmed. See the full definition for recoil in the English Language Learners Dictionary. flinch.

8. What is the crying emoji called?

It's for some time been both the most famous yet most loathed face on the emoji console. You definitely know which one I'm discussing.:joy: Face with Tears of Joy. All the more colloqueally known as the snickering crying emoji, this face discovered something so clever, a tear is being shed from each eye.

9. How would you type a sad emoji?

Here's a rundown of the emoji console alternate routes.

Emoji console easy routes.

Shortcut Emoticon

:frowning: Sad face

:- ( Sad face

o_O Grossed out face

oO Grossed out face

10. Are Emojis helpful?

Emojis are fundamental to convey feeling, something that words can't depict. Nonetheless, they don't hold esteem in the scholarly world or in a setting that requests a goal voice. Emojis are intended to be fun, cheerful, and pass on a wide scope of feelings effectively and such that words at times can't.

artikel berkaitan

( 8 Drama Korea Teratas pada 2020