Perlindungan digital merangkumi risiko perniagaan anda untuk menembusi maklumat yang menggabungkan data pelanggan yang sensitif. Ini boleh merangkumi perkara seperti nombor Jaminan Sosial, nombor Visa, nombor akaun, nombor permit pemandu dan juga rekod klinikal. Atas sebab apa perlindungan risiko keseluruhan saya tidak merangkumi kewajipan digital?

GLI merangkumi luka dan kerosakan yang besar terhadap harta benda yang merupakan kesan buruk terhadap item, pentadbiran atau aktiviti anda. Pastikan untuk memeriksa pendekatan anda dengan alasan bahawa penyedia insurans liabiliti siber di Texas biasanya tidak termasuk dalam strategi tanggungjawab keseluruhan anda.

Langkah-langkah aktiviti penting ini boleh menyebabkan perbelanjaan yang mengejutkan bagi perniagaan anda. Juga, mengurus hasil penggodaman digital dapat menutup perniagaan anda sebentar, yang dapat menyebabkan kekurangan gaji.

Strategi perlindungan risiko digital dapat membantu anda menampung kos yang berkaitan dengan penggodaman digital. Tambahan pula, beberapa pendekatan tanggungjawab digital perniagaan merangkumi kerugian perniagaan sementara kerangka kerja anda terganggu atau tidak dapat diakses. Anda bahkan boleh mendapatkan penyertaan terhadap penembusan hak cipta orang lain secara tidak sengaja.

Walaupun memastikan perniagaan anda daripada bahaya digital secara monetari, mendapatkan perlindungan tanggungjawab digital juga dapat membantu mengurangkan kemungkinan bahaya, kerana penjamin akan bercakap melalui pengawal digital anda sekarang dan membezakan kemungkinan kekurangan yang perlu anda pasangkan.

Apa yang dilindungi perlindungan digital?

  • Caj dan kos undang-undang sama

  • Memulihkan keperibadian individu pelanggan yang terpengaruh

  • Memberitahu klien mengenai maklumat yang menembusi

  • Membaiki kerangka PC yang rosak

  • Memulihkan maklumat tawar-menawar

  • Apa yang perlu dicari sebagai pembeli perlindungan digital

Beberapa agensi insurans terkenal menawarkan pendekatan perlindungan digital. Kami bekerjasama dengan pengangkut terkemuka di negara ini untuk memastikan keperluan anda dipenuhi. Seperti mana-mana perlindungan perniagaan, penyertaan perlindungan digital berubah oleh penyedia dan strategi jaring keselamatan. Apabila mencari dan membezakan pendekatan di antara penyedia jaring keselamatan, berikut adalah beberapa perkara untuk dicari dan mendapatkan beberapa maklumat mengenai:

Apa yang boleh dikurangkan? Pastikan untuk melihat pemotongan dengan hati-hati di antara penjamin, sama seperti yang anda lakukan dengan strategi kesejahteraan, kenderaan dan pejabat. Adakah agensi insurans menawarkan sekurang-kurangnya satu jenis pengaturan perlindungan digital atau apakah penyertaan itu hanya sebagai tambahan kepada pendekatan semasa? Sebagai peraturan, pengaturan bebas adalah ideal dan lebih luas. Selain itu lihat sama ada pendekatan itu dapat disesuaikan dengan persatuan.

Bagaimana kemasukan dan had berlaku untuk orang pertama dan orang luar? Sebagai contoh, adakah pengaturan itu merangkumi organisasi pakar luar? Oleh itu, lihat sama ada syarikat pakar anda mempunyai perlindungan digital dan bagaimana ia mempengaruhi pemahaman anda. Adakah strategi itu merangkumi serangan terhadap mana persatuan menjadi korban atau hanya fokus pada serangan terhadap persatuan itu secara khusus? Adakah pengaturan itu merangkumi aktiviti tidak ganas yang diambil oleh pekerja? Ini penting untuk penyertaan E&O yang berlaku untuk perlindungan digital juga.

Adakah pendekatan merangkumi perancangan sosial sama seperti serangan organisasi? Perancangan sosial mengandaikan fungsi dalam berbagai serangan, termasuk phishing, skewer phishing dan bahaya berterusan (APT). Oleh kerana APT terjadi dalam jangka panjang, yang dapat memakan waktu yang lama hingga bertahun-tahun, apakah pengaturan tersebut merangkumi jangka waktu di mana penyertaan berlaku?

Lindungi organisasi anda dengan Cyber ​​Insurance.

Perbelanjaan mengurus jeda maklumat adalah lebih baik daripada memperbaiki set data, memperkuat strategi keselamatan atau menggantikan stesen kerja yang hilang. Garis panduan yang memerlukan amaran dari klien yang terpengaruh juga mendorong kos untuk organisasi di mana maklumat memecahkan maklumat individu atau rahsia. Perlindungan perniagaan biasa mungkin tidak mencukupi untuk melindungi organisasi dari kesalahan digital.

Siapa yang memerlukan penyertaan?

Hampir semua persatuan yang menggunakan inovasi untuk bekerjasama menghadapi bahaya digital. Lebih-lebih lagi, kerana inovasi ternyata lebih membingungkan dan moden, begitu juga dengan bahaya yang kita hadapi - itulah sebab mengapa setiap perniagaan dan persatuan harus ditubuhkan dengan perlindungan kewajipan digital dan keselamatan rangkaian yang kuat bermaksud untuk mengawasi dan melegakan digital bahaya.

Apa itu Insurans Liabiliti Siber?

Insurans Liabiliti Digital memberikan gabungan alternatif penyertaan untuk membantu memastikan perniagaan anda. Ini adalah apa-apa kecuali masalah jika persatuan anda akan bertahan menembus, namun bila. Pemegang strategi dapat menggunakan instrumen dan aset untuk mengawasi dan meredakan bahaya digital - pra-tembus dan pasca rehat.

Apa yang diliputi?

Insurans Liabiliti Digital dapat mengurus perbelanjaan yang berkaitan dengan risiko kes atau saman yang dikenal pasti akan berlaku rehat. Penyertaan yang betul perniagaan atau persatuan anda bergantung pada tahap bahaya anda. Cari penyertaan perlindungan Liabiliti Siber yang sesuai untuk persatuan anda. Anda bahkan boleh mendapatkan penyertaan terhadap penembusan hak cipta orang lain secara tidak sengaja.

Kesimpulannya

Produk Insurans yang tidak dilindungi oleh FDIC atau mana-mana Agensi Kerajaan Persekutuan - Boleh kehilangan harga diri - Bukan Deposit atau Dijamin oleh Bank atau mana-mana Gabungan Bank - Item insurans ditawarkan melalui anggota TSB bukan bank dan disokong oleh agensi insurans yang tidak berkaitan. Item dan pentadbiran ditawarkan oleh Texas Security Bank dan rakan-rakannya.