Pembelian DDA bermaksud "Akaun Deposit Permintaan" . Dengan akaun DDA , anda boleh memindahkan atau mengeluarkan wang dari akaun tersebut. Akaun DDA memberikan kuasa debit langsung untuk melakukan transaksi debit tanpa sebarang notis awal.

Apa itu DDA?

DDA hanyalah akaun pemeriksaan. Ini adalah transaksi kewangan di mana dana yang dimasukkan ke dalam akaun segera tersedia untuk digunakan. Pemegang akaun boleh mengeluarkan dana untuk membayar produk dan perkhidmatan atau menghantar cek kepada organisasi yang menyimpan dana tersebut.

Salah satu kesalahpahaman yang paling meluas mengenai cek adalah bahawa ia hanya tersedia melalui akaun cek atau DDA. Jenis akaun lain, seperti kad kredit dan dana pasaran wang, juga mengeluarkan cek kepada pelanggan, tetapi cek semacam itu sering dikenakan sekatan tentang cara penggunaannya.

Kadang-kadang, Caj Debit DDA disebut sebagai Pembelian DDA. Ini menunjukkan status bayaran tertunda pada akaun anda. Setelah transaksi selesai, nama akan diubah untuk menunjukkan caj dengan tepat. DDA hanyalah akaun pemeriksaan. Ini adalah transaksi kewangan di mana dana yang dimasukkan ke dalam akaun segera tersedia untuk digunakan.

Ringkasan:

Dengan DDA, dana di akaun anda dapat diakses dengan segera untuk digunakan dalam cek bertulis. Banyak DDA sekarang memberikan perlindungan overdraf, yang mengenakan biaya untuk cek yang ditolak tetapi menguangkannya hingga batas tertentu. Anda diminta untuk mendepositkan dana yang mencukupi untuk menampung cek dalam jangka masa yang adil. Memeriksa akaun, kadang-kadang dikenali sebagai DDA, telah wujud selama beratus-ratus tahun. Walaupun kebanyakan bank merujuk kepada akaun urus niaga segera mereka seperti akaun cek dan simpanan, bank ganjil masih akan memberikan DDA kepada semua pelanggannya.

Apakah debit DDA?

DDA adalah singkatan dari Direct Debit Authority. Ini adalah arahan yang dikeluarkan oleh pelanggan kepada bank dari mana mereka meminjam wang untuk mengumpulkan pembayaran berkala kepada bank lain yang mempunyai akaun pelanggan. DDA mempunyai jangka masa sah, kekerapan, tarikh pemulihan, dan jumlah dolar, antara beberapa ciri. Bank penerima menghantar pesanan pemulihan DDA ke bank sumber melalui Bank Pusat pada tarikh pemulihan.

Singkatan DDA bermaksud 'Demand Deposit Account', yang merupakan sinonim lain untuk 'Checking Account' dalam perbankan. DDA Debit adalah transaksi debit yang dibuat dari akaun tersebut. Ini mungkin pengeluaran, pemindahan, pembayaran , atau pembelian. Bank sumber memberi respons positif atau negatif kepada bank pusat. Bank penerima kemudian diberitahu mengenai respons ini.

Anda boleh bercakap dengan kami atau menghubungi kami untuk maklumat lebih lanjut mengenai spesifik Debit DDA itu. Untuk bercakap dengan ejen langsung, sila lawati halaman Perkhidmatan Pelanggan kami, tatal ke bawah, dan kemudian klik 'Berbual dengan Kami.' Anda kemudian akan dihubungkan dengan orang hidup yang dengan senang hati akan menolong anda. Adakah anda ingat bahawa pilihan ini hanya akan ditunjukkan sekiranya terdapat ejen yang tersedia untuk membantu anda melalui saluran sembang pada waktu permintaan anda? Selain itu, anda boleh menghubungi bahagian Perkhidmatan Pelanggan 24 jam kami di 1-800-922-9999.

Pilihan untuk Pengeluaran DDA

Pilihan Untuk Pengeluaran Penjelasan
Periksa penulisan. Walaupun banyak pengguna DDA terus menggunakan cek untuk mengeluarkan wang tunai, membuat pembelian, dan membayar bil, menulis cek tetap merupakan kaedah "kuno" untuk mengakses aset di DDA anda.
Urus niaga dengan juruwang. Dari segi sejarah, melangkah masuk ke bank dan ke tingkap juruwang adalah satu-satunya cara untuk mengeluarkan dana dari DDA. Sekiranya anda lebih suka interaksi tatap muka dengan pegawai bank anda, juruwang akan terus menawarkan wang tunai dari DDA anda - sama ada di kaunter bank atau melalui tetingkap jalan masuk.
Transaksi dilakukan di Mesin Teller Automatik. ATM melancarkan era baru untuk pengguna DDA. Hari-hari harus melakukan perjalanan khas ke bank untuk menguangkan cek sudah berakhir, kerana kebanyakan ATM kini membenarkan akses 24 jam. Bank menyediakan kad debit yang membolehkan anda mengakses akaun anda di ATM, di mana anda juga dapat memeriksa baki DDA anda. Pada prinsipnya, anda mungkin menggunakan kad debit anda di ATM bank lain, tetapi anda mungkin akan dikenakan yuran transaksi ATM bank lain.
Perbankan dalam talian . Sekiranya anda membuat akaun perbankan dalam talian, anda boleh membuat pembayaran bil segera (atau berjadual) dari DDA anda tanpa meninggalkan rumah anda. Anda boleh mengakses akaun anda secara dalam talian dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, membayar bil, membuat transaksi menggunakan kad debit anda, atau memeriksa maklumat akaun. Perbankan dalam talian membolehkan anda memindahkan wang tunai dari DDA anda ke akaun lain atau untuk memeriksa Baki DDA anda secara dalam talian. Aplikasi untuk peranti mudah alih. Anda mungkin menggunakan DDA anda untuk membayar bil, membuat pembelian, dan memeriksa baki akaun anda melalui telefon pintar atau tablet anda.

Ringkasan:

Sebelum munculnya perbankan digital, dan bahkan sebelum munculnya transaksi kad debit, pilihan pengeluaran DDA anda sangat terhad. Namun, anda kini mempunyai pelbagai alternatif untuk mengakses dana di DDA anda, termasuk pilihan yang disebutkan di atas.

Apa maksud deposit DDA?

DDA adalah singkatan untuk akaun deposit permintaan. Deposit DDA menunjukkan bahawa pembayaran telah dibayar kepada DDA anda. Dana yang disimpan boleh dikeluarkan pada bila-bila masa. Akaun Deposit Permintaan adalah singkatan untuk Akaun Deposit Permintaan. Dengan kata lain, Akaun Pemeriksaan bank anda. Oleh itu, Deposit DDA secara tunai dimasukkan ke dalam Akaun Pemeriksaan anda.

Wang yang dimasukkan ke dalam akaun semacam itu dapat dikeluarkan pada bila-bila masa melalui cek atau transaksi POS menggunakan Kad Debit. Akaun bank itu sendiri terdapat dalam pelbagai pilihan, bergantung pada tujuan penggunaan pemegang akaun. Orang biasanya menggunakan empat jenis akaun asas: memeriksa akaun, akaun simpanan , akaun deposit pasaran wang, dan sijil deposit (CD).

Di antara akaun ini, akaun Checking adalah yang paling kerap digunakan. Akaun Deposit Permintaan beroperasi bersama dengan akaun cek. Anda boleh dengan mudah mengakses dana anda yang baru dimasukkan ke dalam Akaun Deposit Permintaan dengan pelbagai cara. Pembayaran dapat diakses sebaik sahaja deposit di Akaun Deposit Permintaan .

Apa itu akaun bank DDA?

Sektor kewangan mempunyai masa yang sukar untuk melepaskan bahasa yang ketinggalan zaman, lebih-lebih lagi apabila perbendaharaan kata baru ditetapkan. Akaun deposit permintaan adalah gambaran yang sangat baik (DDA). Konsep DDA berasal dari tahun 1500an, ketika peniaga kaya memerlukan akses kepada wang yang ditempatkan dengan juruwang. Gagasan cek berkembang dari konsep akses cepat ke wang tunai, dan dengan itu salah satu idea perbankan yang paling banyak digunakan dibentuk.

Selama tahun-tahun awal DDA, transaksi kadangkala memerlukan beberapa minggu untuk diselesaikan kerana keperluan untuk juruwang berkomunikasi antara satu sama lain dan memindahkan wang . Prosedur ini dipermudahkan sedikit pada tahun 1700-an dengan penemuan cek bercetak dan bernombor. Nombor siri cek memudahkan pergerakan wang, yang membolehkan pemilik tanah kaya dan peniaga lain berkontrak dengan lebih cepat.

DDA adalah singkatan untuk akaun deposit permintaan, yang merupakan akaun cek. Debit untuk itu berpotensi dilakukan dengan salah satu cara berikut:

  1. melalui rangkaian ACH

  2. dengan kad debit melalui rangkaian kad debit (contohnya Visa / Mastercard / American Express, dll.)

  3. Sebilangan kecil akaun DDA disambungkan ke rangkaian lain, seperti rangkaian Dwolla, di mana debit dapat dilakukan.

  4. Melalui pemindahan akaun ke akaun di dalam bank

Ini adalah contoh perkataan yang digunakan untuk menggambarkan fungsi produk. Wang boleh diambil dari akaun ini atas permintaan penulisan (permintaan), dan penambahan wang tunai dianggap sebagai deposit (bukan "pembayaran").

Walaupun menambahkan kata-kata "akaun bank" setelah "DDA" adalah berlebihan dan berlebihan (akaun bank akaun deposit permintaan), itu adalah istilah yang sering digunakan, sebanding dengan " Nombor PIN " dan "mesin ATM," dan hanya sedikit yang menyedari ketidakselesaan itu.

Ringkasan:

Istilah ini kemungkinan besar merujuk kepada debit ACH. Sebelum tahun 2000, surat-surat tersebut sering digunakan di sektor perbankan sebagai singkatan dari "Demand Deposit Account." Kata merujuk kepada cek atau akaun simpanan pasar wang (yang, dalam kes tertentu, dapat diakses melalui kad debit , cek, atau cara elektronik lain).

Permintaan Deposit Vs Deposit Berjangka

Walaupun pesanan akaun penarikan yang dirundingkan adalah akaun pemeriksaan, itu bukan DDA. Akaun SEKARANG adalah jenis akaun deposit berjangka (atau disebut sebagai akaun deposit waktu) dan bukannya akaun deposit permintaan.

Perbezaannya adalah bahawa akaun SEKARANG boleh mengenakan sekatan pengeluaran dan transaksi bank dan mungkin memerlukan anda menunggu sejumlah waktu sebelum anda dapat mengakses wang tunai anda tanpa denda. Akaun pemeriksaan lain yang bukan DDA adalah akaun pasaran wang.

DDA tertentu mengenakan kos, yang mungkin termasuk caj perkhidmatan. Institusi perbankan anda mungkin menuntut jumlah minimum dalam DDA anda, dan jika baki anda berada di bawah minimum ini, anda mungkin akan dikenakan bayaran bulanan. Sekiranya anda membuat overdraf akaun, anda pasti akan dikenakan bayaran overdraf. Bank tertentu mengenakan bayaran penyelenggaraan bulanan kepada pemegang akaun DDA mereka.

Dengan menyemak jadual caj bank anda, anda dapat menentukan bayaran tepat yang berkaitan dengan DDA anda. Selain itu, cari kaedah yang boleh dilunaskan atau dibebaskan oleh bank anda. Anda mungkin tidak diminta membayar caj penyelenggaraan bulanan jika anda menyetujui deposit langsung gaji anda.

Mengenai Transaksi yang belum selesai dengan DDA

Pembayaran yang belum selesai adalah kebalikan dari deposit yang belum selesai dari segi status. Transaksi yang belum selesai adalah wang yang telah dibelanjakan atau dipindahkan dari akaun bank anda tetapi belum disetujui secara rasmi. Setiap pembelian yang anda buat, serupa dengan deposit tertunda, mesti disetujui oleh penjual. Akibatnya, ia akan dipaparkan di akaun simpanan anda sebagai transaksi yang belum selesai sehingga selesai.

  • Transaksi yang telah diposkan

Untuk definisi ini, transaksi yang diposkan adalah wang yang telah dipindahkan dari akaun bank anda (sama ada untuk pembelian atau sebab lain) dan telah diluluskan secara rasmi oleh bank.

  • Baki Harian pada akhir hari

Setiap hari, bank anda merangkum semua urus niaga anda dan deposit yang dibenarkan untuk mengira jumlah wang yang tersisa di akaun anda. Mereka kemudian memasukkan angka ini sebagai item baris di akaun anda sehingga anda dapat melihat jumlah Baki anda yang tersedia pada akhir setiap hari bekerja.

  • Debit DDA Check Charge Bermakna Mengejar

Debit DDA Check Charge Meaning Chase Ini hampir bertentangan dengan kad kredit, yang meningkatkan Baki keseluruhan anda setiap kali anda melakukan pembelian.

Ringkasan:

Penting untuk diingat bahawa urus niaga yang belum selesai, berbanding dengan simpanan yang belum selesai, dana mereka akan dipotong dari baki akaun yang ada. Dengan cara ini, anda dapat memastikan bahawa dana tetap tersedia untuk penerima pembayaran dan juga mengelakkan tanggapan yang salah bahawa anda mempunyai lebih banyak wang di dalam akaun daripada ketika transaksi dibenarkan.

Soalan Lazim

1- Apakah transaksi debit DDA, dan bagaimana cara kerjanya?

DDA Debit adalah singkatan dari "Demand Deposit Accounts", yang merupakan akaun yang memberikan Direct Debit Authority untuk melakukan transaksi debit seperti ini. Transaksi Akaun Deposit Permintaan hanyalah urus niaga di mana anda memberikan kebenaran kepada mana-mana individu untuk melakukan transaksi dari akaun DDA anda dan bukannya akaun bank tradisional.

2 - Apa sebenarnya DDA dari segi undang-undang?

Peguam daerah bertanggungjawab ke atas pasukan pendakwa raya, yang kebanyakannya dikenali sebagai wakil peguam daerah (DDA). Wakil yang mengawasi pejabat disebut sebagai penolong pengacara daerah di beberapa kalangan.

3 - Apakah pembelian DDA, dan bagaimana cara kerjanya?

Dalam perbankan, singkatan DDA adalah singkatan dari 'Demand Deposit Account', yang merupakan kata lain untuk 'Checking Account,' seperti yang ditentukan oleh Federal Reserve. DDA Debit adalah transaksi debit dari akaun, yang mungkin merupakan penarikan, pemindahan, pembayaran, atau pembelian, antara transaksi lain.

4 - Apakah nama baru untuk DDA?

Akta Diskriminasi Ketidakupayaan tahun 1995 dan 2005 akan dimansuhkan dan diganti dengan Akta Kesaksamaan (DDA). Peruntukan baru mengenai diskriminasi langsung, diskriminasi berdasarkan kecacatan, gangguan, dan diskriminasi tidak langsung telah dimasukkan karena revisi tersebut.

5 - Apakah nombor DDA?

Akaun deposit permintaan, yang sering dikenali sebagai akaun deposit permintaan, disediakan oleh bank dan kesatuan kredit. Akaun ini, seperti memeriksa akaun, umumnya digunakan untuk transaksi yang terjadi secara berkala. Sebaliknya, ungkapan "Akaun DDA" merujuk kepada institusi kewangan di mana anda boleh menyimpan dana dan mengeluarkan dana dengan cepat dan berdasarkan permintaan.

6 - Apa yang dimaksudkan dengan perbankan?

Perbankan digambarkan sebagai aktiviti perniagaan untuk menerima dan melindungi wang yang dimiliki oleh individu dan perniagaan lain dan kemudian meminjamkannya untuk melihat aktiviti ekonomi seperti membuat keuntungan atau hanya meliputi perbelanjaan operasi.

7 - Siapa pelanggan bank?

Pelanggan bank ditakrifkan sebagai individu yang menyimpan akaun dengan bank. Adalah tidak layak untuk menambahkan seseorang ke daftar pelanggan bank jika dia hanya melakukan satu transaksi perbankan.

8 - Apakah peranan perbankan dalam dunia masa kini?

Tujuan / Kepentingan Perbankan Bank membiayai perniagaan dan memberi sumbangan besar kepada pembangunan negara. Ia berfungsi sebagai jalan keluar bagi mereka yang mempunyai lebihan dana dan mereka yang memerlukan modal untuk pelbagai tujuan komersial.

9 - Adakah masa deposit?

Deposit masa, seperti sijil deposit, adalah akaun bank yang mempunyai faedah dengan tarikh matang tetap (CD). Untuk mendapatkan kadar faedah penuh pada deposit masa, dana mesti ditahan untuk jangka masa yang ditentukan. Walaupun simpanan masa adalah pelaburan yang sangat selamat, kadar pulangannya agak rendah.

10 - Apa yang diketahui Perbankan Pelanggan Anda (KYC) dan bagaimana cara kerjanya?

KYC adalah singkatan dari "Kenali Pelanggan Anda" atau "Kenali Pelanggan Anda" dalam beberapa keadaan. KYC, atau Kenali Pelanggan Anda, adalah prosedur yang diperlukan untuk mengenal pasti dan mengesahkan identiti pelanggan ketika mereka membuka akaun dan secara berkala selepas itu. Dengan kata lain, bank mesti mengesahkan bahawa pelanggan mereka adalah siapa mereka mendakwa.

Kesimpulannya

DDA adalah singkatan untuk akaun deposit permintaan, yang merupakan cara merujuk kepada mana-mana akaun yang membolehkan anda membuat deposit dan menarik diri dari atas permintaan. Akibatnya, deposit DDA tidak lebih daripada keterangan transaksi. DDA adalah singkatan untuk akaun deposit langsung. Ini adalah kos yang dimulakan oleh bank. Setiap bank menggunakan sistem pengkodan yang unik. Tanyakan kepada anggota kakitangan Bank anda kerana ini mungkin dapat dicapai dengan pelbagai cara.

Sama ada semua yang lain gagal, lihat penyata bank anda untuk melihat apakah perkara-perkara mengalir dengan cepat sebelum sebelum caj ini lebih kerap daripada tidak menentukan apa yang berlaku. Itu akan memberi sedikit penjelasan kepada keadaan. Akaun deposit permintaan, yang sering dikenali sebagai akaun deposit permintaan, disediakan oleh bank dan kesatuan kredit. . Akaun ini, seperti memeriksa akaun, umumnya digunakan untuk transaksi yang terjadi secara berkala. Sebaliknya, frasa "akaun DDA" merujuk kepada mana-mana akaun pemeriksaan di mana anda boleh menyimpan dana dan mengeluarkan dana dengan cepat dan berdasarkan permintaan.

artikel berkaitan

Gadai janji Pembelian-Wang

Pembelian Dalam Aplikasi