Demokrasi,

Definisi Demokrasi:

  1. Sistem politik yang dijalankan dan dikendalikan oleh warganegara negara. Demokrasi terdiri daripada wakil rakyat dan mensyaratkan tindakan pemerintah untuk dipilih oleh wakil rakyat atau rakyat ini. Demokrasi tidak universal dan dilaksanakan dan ditegakkan dengan cara yang berbeza. Demokrasi pertama bermula dari Yunani Kuno dan sejak itu demokrasi terus diciptakan di seluruh dunia.

  2. Sistem pemerintahan oleh seluruh penduduk atau semua anggota negeri yang layak, biasanya melalui wakil rakyat.

Sinonim Demokrasi

Pemerintahan perwakilan, pemerintah elektif, pemerintahan konstitusional, pemerintahan popular, monarki mutlak, bangsawan, pemerintahan beraja, autokrasi, otonomi, pemerintah koalisi, ladang kolektif, kolektivisme, kolektiviti, kolegialitas, kolonialisme, pemilikan bersama, Komanwel, usaha komunal, Komuni, Komunisme, Komuniti , Pemerintah berperlembagaan, Raja berperlembagaan, Kerjasama, Masyarakat koperasi, Kediktatoran, Peraturan penguasaan, Duarchy, Duumvirate, Dyarchy, Kerajaan Persekutuan, Persekutuan, sistem Feudal, negara Garrison, Gerontokrasi, Heteronomi, Hierarki, Hierokrasi, Peraturan rumah, Kibbutz, Kolkhoz, Limited monarki, Undang-undang Bela Diri, Meritokrasi, Militarisme, Pemerintahan ketenteraan, Pemerintahan Mob, Mobokrasi, Monarki, Neokolonialisme, Oklokrasi, Oligarki, Pantisokrasi, Patriarkat, Patriarki, negara Polis, Pembagian keuntungan, Pemilikan awam, Demokrasi murni, Kabupaten, demokrasi Perwakilan, Pemerintah Perwakilan , Republik, Penentuan nasib sendiri, Pemerintahan Sendiri, Sharecropping, Socia l demokrasi, Sosialisme, pemilikan Negara, Stratokrasi, Teknokrasi, Tearki, Teokrasi, Pemerintahan totaliter, rejim Totaliter, Mesyuarat kota, Triarki, Triumvirate, Kezaliman, negara Berkebajikan

Bagaimana menggunakan Demokrasi dalam ayat?

  1. Setelah menghitung suara semua orang di pejabat, diputuskan bahawa pizza akan dipesan untuk makan siang, demokrasi dalam tindakan.
  2. Kapitalisme dan demokrasi meningkat di dunia ketiga.
  3. DEMOKRASI bagi saya adalah sebuah pemerintahan di mana orang-orang disatukan oleh sebuah kuasa besar yang berminat dengan masyarakat dan orang-orang secara keseluruhan. Satu unit besar dibentuk di mana individu yang adil mengamalkan hak mereka melalui sistem pilihan raya. Masyarakat akan memilih orang yang mereka anggap adil dan jujur ​​untuk mewakili mereka.
  4. Kumpulan ini seharusnya demokrasi, tetapi seorang ahli mengambil alih dan mula membuat setiap keputusan untuk kumpulan itu.

Makna Demokrasi & Definisi Demokrasi

Apa itu Demokrasi?

Istilah demokrasi berasal dari bahasa Yunani yang merupakan demo bermaksud orang dan keratin bermaksud memerintah, memerintah. Pemerintahan secara umum dinyatakan sebagai pemerintahan rakyat. Demokrasi juga disebut sebagai pemerintah majoriti. Dalam demokrasi, rakyat berhak memilih wakil pilihan mereka sendiri. Demokrasi adalah sistem di mana kuasa diberikan kepada rakyat dan dilaksanakan oleh mereka secara bebas. Dalam demokrasi, kuasa tertinggi adalah rakyat.

Definisi:

Menurut Abraham Lincoln, "Demokrasi adalah pemerintahan rakyat, oleh rakyat dan untuk rakyat".

Unsur-unsur asas negara di bawah Prinsip demokratik:

1: Pilihan raya:

Salah satu tonggak demokrasi terpenting adalah pilihan raya . Dalam pilihan raya, orang yang telah mencapai usia majoriti memilih wakil mereka dengan menggunakan hak demokratik. Ini tidak bermaksud bahawa mana-mana negeri di mana pemilihan diadakan disebut demokratik. Terdapat juga banyak bentuk pemerintahan di mana pilihan raya diadakan. Dalam pilihan raya demokratik, setiap warganegara mempunyai hak untuk memilih calon masing-masing tidak kira dari parti mana mereka berada. Dalam demokrasi, rakyat berhak memilih atau tidak memilih. Setiap warganegara berhak memilih tanpa mengira kasta, agama mereka.

2: Kedaulatan Undang-undang:

Di bawah sistem demokrasi, undang-undang adalah tertinggi. Setiap orang dalam sistem demokrasi terikat dengan undang-undang. Tidak ada orang yang berada di atas undang-undang di bawah sistem demokrasi tanpa mengira kedudukan, kasta, dll. Peraturan undang-undang didasarkan pada penghormatan undang-undang dan perlembagaan. Kedaulatan undang-undang membuat negara bertanggung jawab atas tindakannya dari warganegara. Undang-undang di bawah sistem demokrasi adalah di atas segalanya. Kebebasan badan kehakiman adalah titik penting dalam kedaulatan undang-undang. Titik asas hukum yang lain adalah hak keamanan yang bermaksud bahawa tindakan negara mesti dapat diukur. Individu mesti menyedari tindakan negara dan hak mereka untuk melakukan dan apa yang dilarang untuk mereka tidak lakukan.

3: Pembahagian kuasa:

Dalam sistem demokrasi, kuasa dibahagikan di antara pelbagai organ negara. Dalam sistem demokrasi, terdapat pemisahan kuasa untuk berfungsi dengan baik. Dalam sistem demokrasi, kuasa mesti dibahagikan di antara pelbagai organ negara.

4: Parlimen:

Dalam sistem demokrasi, parlimen diberi kuasa perundangan . Parlimen adalah tertinggi di bawah pemerintahan demokratik. Parlimen membuat undang-undang yang merupakan kepentingan terbaik rakyat. Anggota parlimen dipilih oleh rakyat untuk jangka masa tertentu dengan menggunakan hak suara demokratik mereka. Anggota parlimen bertanggungjawab kepada rakyat dan undang-undang negara untuk tindakan mereka di bawah sistem demokrasi. Parlimen terdiri daripada parti pemerintah dan parti pembangkang yang merupakan keindahan demokrasi.

5: Kerajaan dan Pembangkang:

Dalam sistem demokrasi, selalu ada pemerintah dan selari pembangkang. Pembangkang berpegang teguh pada pemerintah. Kehadiran pembangkang sangat diperlukan untuk bertukar-tukar pandangan mengenai hal tertentu demi kepentingan rakyat negara itu. Pembangkang memberi tekanan kepada pemerintah. Ia mengkritik tindakan pemerintah dan berusaha memperkenalkan programnya. Di bawah sistem demokrasi, pembangkang mesti diberi hak demokratik. Parti majoriti tidak boleh memperkenalkan tindakan seperti itu yang boleh memberi keburukan kepada pembangkang. Dalam demokrasi, pembangkang berhak mengkritik pemerintah. Permainan adil antara pemerintah dan pembangkang hanya dapat dilakukan apabila kedua-duanya menghormati prinsip-prinsip asas demokrasi.

6: Kebebasan Media:

Seperti yang kita semua ketahui bahawa media memainkan peranan penting dalam pembangunan sebuah negara. Di bawah sistem demokrasi, masih ada kebebasan media. Dalam demokrasi, media berhak mengkritik pemerintah atas tindakan mereka dan media memiliki kebebasan bersuara sepenuhnya dalam batasan mereka terhadap isu tertentu.

7: Pendapat awam:

Pendapat awam sangat penting dalam demokrasi. Oleh kerana demokrasi bermaksud pemerintahan rakyat, maka dalam hal ini masyarakat berhak mengemukakan pendapat mereka. Mereka memiliki kebebasan bersuara sepenuhnya dan mungkin mengkritik pemerintah mengenai isu-isu tertentu tanpa sekatan. Pendapat masyarakat adalah alat yang mengawal ahli politik yang memimpin pemerintahan.

8: Hak Asasi:

Hak asasi manusia sangat penting di bawah sistem demokrasi. Pembangunan hak asasi manusia hanya dapat dilakukan apabila terdapat sistem demokrasi di sebuah negara.

Soalan Lazim:

1: Apakah demokrasi dengan kata mudah?

Demokrasi adalah nama yang digunakan untuk pelbagai bentuk pemerintahan. Dalam demokrasi, rakyat berhak memilih pemimpin mereka mengikut pilihan mereka. Pemimpin-pemimpin ini kemudian membuat keputusan demi kepentingan rakyat mereka.

2: Apakah maksud demokrasi yang sebenarnya?

Maksud demokrasi yang sebenarnya berasal dari dua perkataan Yunani seperti 'Demo' yang bermaksud warganegara yang tinggal di negara kota tertentu dan 'Kratos yang bermaksud kuasa.

3: Bagaimana pemerintah dipilih dalam demokrasi?

Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. Dalam demokrasi, orang memilih pemimpin mereka melalui pengundian dan pemimpin yang mendapat majoriti untuk membentuk kerajaan.

4: Apakah tujuh prinsip demokrasi?

Federalisme, perimbangan dan keseimbangan, pemerintahan terhad, hak individu, republik, populariti, dan pemisahan kuasa adalah tujuh prinsip demokrasi.

5: Siapa Bapa Demokrasi?

Cleisthenes dari Athens dianggap sebagai bapa kepada Demokrasi Athena.

Demokrasi ,

Bagaimana Mendefinisikan Demokrasi?

Peraturan majoriti di mana bahagian anggota kumpulan yang paling besar menentukan keputusan keseluruhan kumpulan. Demokrasi biasanya merujuk kepada sistem politik negara di mana pemerintah dipilih dengan majoriti.

Makna Demokrasi

  1. Sistem pemerintahan, biasanya melalui wakil rakyat, untuk seluruh penduduk atau untuk semua anggota terpilih di sebuah negara.

Kalimat Demokrasi

  1. Dunia Ketiga dikuasai oleh kapitalisme dan demokrasi

Sinonim Demokrasi

emansipasi, pemerintahan perwakilan, kesetaraan, kesetaraan, republik, hak pilih, egaliterisme, persemakmuran, keadilan, kebebasan, pemerintahan liberal