Apakah perbezaan antara buaya dan buaya. Perbezaan yang paling biasa antara buaya dan buaya berasal dari penampilan mereka. Buaya mempunyai moncong yang lebih panjang dan buaya mempunyai moncong yang lebih pendek. Kedua-duanya berasal dari keluarga yang berbeza. Jangka hayat buaya dan buaya juga berbeza kerana buaya hidup lebih lama daripada buaya.

Buaya Buaya
Pesanan Crocodilia Crocodilia
Keluarga Alligatoridae Crocodylidae
Bilangan Spesies 2 +12
Berdarah panas atau berdarah sejuk? Berdarah sejuk Berdarah sejuk
Ciri Membezakan Snout berbentuk U yang lebar; warna kulit gelap Snout berbentuk V yang sempit; warna penyembunyian cahaya; "Senyum bergigi"
Jangka hayat 30-50 tahun 70-100 tahun
Berat dan Tinggi 70-1000 paun; 4,5-15 kaki 13-2000 paun; 6-20 kaki
Habitat Pilihan Persekitaran air tawar Persekitaran air tawar dan garam
Pemangsa Tiada pemangsa semula jadi Tiada pemangsa semula jadi
Mangsa Burung, ikan, reptilia, mamalia kecil dan buah Katak, burung, ikan, krustasea dan mamalia besar
Musim mengawan April-Jun Julai Ogos
Lokasi AS (Selatan); China (timur) Seluruh dunia

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya mempunyai banyak persamaan tetapi terdapat beberapa perbezaan yang jelas di antara mereka. Dalam artikel ini kita akan menerangkan perbezaan utama antara buaya dan buaya.

Gambaran keseluruhan Buaya vs Buaya

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya adalah reptilia dari urutan yang sama, buaya. Kedua-duanya telah wujud sekitar 199 juta tahun. Mereka mampu hidup di perairan dan darat dan itulah sebabnya dikenali sebagai semiaquatic. Mereka adalah pemburu siluman yang sangat baik dengan rahang yang kuat dan penglihatan yang tajam.

:small_blue_diamond: Dari perkataan Sepanyol el lagarto, yang bermaksud "kadal", perkataan "buaya" berasal. Ia digambarkan sebagai "buaya moncong luas." Keluarga mereka dikenali sebagai Alligatoridae dalam urutan Crocodilian.

:small_blue_diamond: Dari kata Yunani Kuno krokodeilos, yang juga berarti "kadal", kata "buaya" berasal. Keluarga mereka dikenali sebagai Crocodylidae dalam urutan Crocodilian.

:small_blue_diamond: Spesies buaya lebih dari selusin dan spesies buaya hanya dua yang terdapat di seluruh dunia. Berikut adalah senarai spesies buaya vs buaya:

Spesies Buaya

 • Ramping-Snouted (Crocodylus cataphractus)

 • Orang Siam (Crocodylus siamensis)

 • Air masin (Crocodylus porosus)

 • Filipina (Crocodylus mindorensis)

 • Orinco (Crocodylus intermedius)

 • Sungai Nil (Crocodylus niloticus)

 • New Guinea (Crocodylus novaeguineae)

 • Mugger (Crocodylus palustris)

 • Morelet (Crocodylus moreletii)

 • Gharial (Gavialis gangeticus)

 • Air tawar (Crocodylus johnsoni)

 • Kerdil (Osteolaemus tetraspis)

 • Kuba (Crocodylus rhombifer)

 • Amerika (Crocodylus acutus)

Spesies Buaya

 • Bahasa Cina (Alligator sinensis)

 • Amerika (Alligator mississippiensis)

Buaya vs Buaya

Perbezaan Utama antara Buaya dan Buaya

:small_blue_diamond: Banyak orang tidak menyedari perbezaan antara buaya dan buaya dan menggunakan kedua-dua istilah tersebut secara bergantian untuk menentukan kadal penghuni air yang besar dengan gigi besar. Orang tidak menyedari bahawa walaupun terdapat persamaan, kedua-duanya tidak berkelakuan atau kelihatan sama. Kedua-duanya mempunyai keluarga kandung yang berbeza. Berikut adalah perbezaan utama antara buaya dan buaya.

1. Perbezaan Rupa

:small_blue_diamond: Perbezaan yang paling biasa antara buaya dan buaya berasal dari penampilan mereka. Fisiologi semua buaya kira-kira sama. Mereka mempunyai badan seperti kadal dan kulit yang keras dan bersisik, dengan ekor memanjang dan moncong. Mereka mempunyai empat kaki dan kaki mereka kecil jika dibandingkan dengan keseluruhan badan mereka. Mereka mempunyai jari kaki, lubang hidung dan bertahun-tahun dan mereka mempunyai mata yang duduk di bahagian atas kepala mereka.

:small_blue_diamond: Mereka berdarah dingin dan untuk membantu mengatur suhu badan mereka memanfaatkan persekitaran mereka. Untuk menjadi panas mereka melepak di bawah sinar matahari dan menyejukkan badan mereka tidur di bawah naungan atau air. Mereka juga digambarkan oleh rahang mereka yang mempunyai otot lemah untuk membuka dan otot yang kuat untuk ditutup.

:small_blue_diamond: Satu perbezaan yang jelas antara spesies buaya dan buaya adalah moncongnya. Buaya mempunyai moncong berbentuk U yang lebar. Snout membantu mereka menembusi cengkerang mangsa yang sukar. Pada buaya biasanya satu gigi dari bahagian atas mulutnya kelihatan ketika menutup mulut. Buaya rata-rata cenderung lebih kecil daripada buaya.

:small_blue_diamond: Snout di buaya sempit, panjang dan berbentuk V dan moncong ini bagus untuk memecahkan keragaman mangsa yang dimakan buaya di seluruh dunia. Buaya rata-rata cenderung lebih besar daripada buaya.

2. Perbezaan Warna

:small_blue_diamond: Kulit buaya mempunyai warna cokelat muda atau warna zaitun dan buaya sering kelihatan kelabu gelap dan berwarna hitam dan itulah sebabnya mereka diketahui mempunyai kulit yang lebih gelap daripada buaya. Kualiti air di mana buaya berenang menentukan warna kulit buaya yang tepat. Asid tanik dan alga juga akan mengubah warnanya asid tanik dari pokok-pokok yang menggantung akan menjadikannya lebih gelap dan alga akan menjadikannya lebih hijau.

Buaya vs Buaya

3. Habitat: Air Tawar atau Air Asin

:small_blue_diamond: Habitat buaya adalah air masin. Terdapat kelenjar khas di lidah buaya yang mengeluarkan garam berlebihan dari badan mereka. Ini menunjukkan bahawa mereka mampu menghabiskan hari atau bahkan berminggu-minggu di laut.

:small_blue_diamond: Habitat buaya adalah air tawar. Mereka juga mempunyai kelenjar khas di lidah mereka tetapi tidak berfungsi dengan baik dan itulah sebabnya mereka biasanya menempel di habitat air tawar tetapi kadang-kadang mereka juga terdapat di air payau. Campuran air tawar dan garam dikenali sebagai air payau.

:small_blue_diamond: Perbezaan ini sebenarnya menjelaskan mengapa buaya berjaya menyebar ke seluruh pulau Caribbean dan buaya belum.

4. Di mana Buaya dan Buaya tinggal?

:small_blue_diamond: Di tenggara AS dan China timur buaya dijumpai. Di Afrika, Amerika Selatan, Australia, Amerika Utara, Asia Tenggara dan Amerika Tengah terdapat buaya. Sekiranya anda berada di AS maka ada lebih banyak kemungkinan anda menemui buaya dan bukannya buaya. Di hujung selatan Florida hanya spesies buaya Amerika yang hidup.

:small_blue_diamond: Buaya dijumpai di seluruh Louisiana dan Florida serta di beberapa kawasan Mississippi, Georgia, Texas, Oklahoma, Carolina Utara dan Selatan dan Arkansas. Kerana buaya lebih suka persekitaran air tawar dan iklim yang lebih panas dan mereka tidak dapat memproses garam seperti buaya.

:small_blue_diamond: Di AS buaya banyak mengatasi buaya. Terdapat lebih daripada 3.5 juta buaya, tetapi kurang dari 2100 buaya. Di dunia Florida Selatan adalah satu-satunya tempat di mana anda akan menemui buaya dan buaya yang tinggal bersebelahan.

:small_blue_diamond: Buaya boleh hidup di habitat air masin dan air tawar. Mereka dijumpai di seluruh dunia kerana kemampuan menyesuaikan diri. Eropah dan Antartika adalah satu-satunya benua yang tidak mempunyai buaya.

5. Mereka mempunyai Gigi yang berbeza

:small_blue_diamond: Siput buaya dan buaya mudah dibezakan ketika mulutnya ditutup, kerana gigi bawah buaya tidak kelihatan tetapi gigi keempat bawah buaya selalu dapat dilihat.

:small_blue_diamond: Banyak gigi buaya kelihatan kerana melekat di bibir sehingga memberikan senyuman bergigi. Buaya dapat menyembunyikan semua giginya ketika mulutnya ditutup.

6. Mana yang lebih besar: Buaya atau Buaya

:small_blue_diamond: Buaya lebih besar daripada buaya kerana panjang maksimum buaya ialah 19 kaki dan panjang buaya maksimum ialah 14 kaki. Buaya mempunyai berat antara 80 hingga 1000 pound. Buaya Cina pada umumnya lebih pendek daripada rakan mereka di Amerika; mereka telah diukur pada 4 hingga 5 kaki, sedangkan buaya Amerika boleh panjang antara 11 hingga 14 kaki.

:small_blue_diamond: Ukuran buaya berbeza-beza kerana jumlah spesies yang ada. Spesies terkecil mempunyai berat sekitar 12 hingga 16 paun dan panjangnya sekitar 5 kaki, sedangkan spesies terbesar beratnya hampir 2000 paun dan panjangnya lebih dari 20 kaki.

7. Yang berlari dan berenang lebih pantas: Buaya dan buaya

:small_blue_diamond: Di Darat: Untuk jarak pendek kedua-duanya dapat bergerak dengan cepat di darat. Kedua-duanya mempunyai kemampuan "lari pecut" dan "berlari" tetapi mereka melakukannya ketika diancam, dan tidak lama. Buaya berjalan lebih pantas daripada buaya kerana buaya mungkin mencapai kelajuan maksimum sekitar 10 mph (17kph) dan buaya mungkin mencapai hampir 9 mph (14kph).

:small_blue_diamond: Di Air: Di air keduanya jauh lebih cepat dan lincah. Di air mereka dapat menggunakan ekor panjang berotot mereka untuk mendorong badan mereka ke depan. Buaya berenang lebih cepat daripada buaya kerana buaya mungkin mencapai kelajuan maksimum 20 mph (32 kph) dan buaya semasa berenang mungkin mencapai kelajuan sekitar 9 mph (15 kph).

8. Mana yang lebih agresif: Buaya atau buaya?

:small_blue_diamond: Buaya: Mereka lebih cenderung menyerang manusia, bahkan tidak diprovokasi dan mereka lebih mudah marah. Buaya yang paling berbahaya yang dianggap di dunia adalah buaya Amerika dan mereka adalah salah satu jenis yang lebih pemalu yang akan anda temui. Mereka jarang menyerang manusia. Anda lebih cenderung diserang buaya daripada buaya di AS, walaupun serangan oleh buaya atau buaya sangat jarang berlaku.

:small_blue_diamond: Buaya: Mereka berbahaya tetapi dibandingkan dengan buaya agak pemalu. Sekiranya didekati oleh manusia, seekor buaya biasanya akan berusaha melarikan diri secara umum menuju ke air terdekat. Apabila buaya diprovokasi, diganggu atau membela anak-anak mereka secara tidak dijangka, inilah satu-satunya masa buaya liar menyerang manusia.

:small_blue_diamond: Buaya secara semula jadi takut pada manusia tetapi dengan kontak biasa mereka dapat kehilangan sebahagian ketakutan itu. Kecuali dalam keadaan terkawal, memberi makan kepada mereka hampir selalu bukan idea yang baik kerana mereka akan kehilangan ketakutan mereka dan mendapati manusia sebagai sumber makanan. Bagi mangsa, mereka juga boleh mengira anjing peliharaan dan anak kecil.

9. Keluarga

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya berasal dari keluarga yang berbeza tetapi mereka berasal dari urutan saintifik yang sama. Kedua-duanya adalah ahli Crocodylia tetapi keluarga buaya adalah Crocodylidae dan keluarga buaya adalah Alligatordae.

10. Kemahiran

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya adalah pemburu yang sangat baik kerana mereka mempunyai rasa yang sangat tinggi. Buaya dan buaya adalah mimpi buruk bagi mangsanya dengan murid di atas air, penglihatan tajam, pendengaran sensitif, penglihatan malam dan murid menegak. Semasa lawatan kapal udara everglades, anda boleh melihat buaya dan buaya mengintip mata kerana penglihatan mereka di atas air.

:small_blue_diamond: Untuk mengesan perubahan tekanan di dalam air dan menangkap dan mencari mangsa, buaya dan buaya mempunyai lubang deria kecil di rahang mereka. Kedua-dua haiwan lebih suka menelan potongan besar atau menelan keseluruhan haiwan dan bukan peminat mengunyah makanannya.

:small_blue_diamond: Kelenjar garam buaya berfungsi lebih tinggi dan kerana kelenjar ini mereka mengeluarkan jumlah garam yang lebih tinggi dari air daripada yang dapat dilakukan oleh buaya. Buaya lebih suka air tawar dan kurang bertolak ansur dengan persekitaran air masin kerana kelenjar buaya tidak berfungsi dengan kuat. Buaya berjaya berhijrah ke pelbagai badan laut dengan kemampuan ini.

11. Jangka hayat

:small_blue_diamond: Jangka hayat buaya lebih panjang daripada buaya. Antara 70-100 tahun adalah jangka hayat buaya rata-rata. Jangka hayat buaya rata-rata antara 30-50 tahun.

Tabiat dan Tingkah Laku Buaya dan Buaya

Buaya dan buaya mempunyai beberapa tabiat dan tingkah laku sosial yang luar biasa khusus untuk spesiesnya.

Sosialisasi dan bermain

:small_blue_diamond: Spesies reptilia yang paling sosial adalah buaya. Walaupun dianggap sebagai makhluk tunggal, buaya untuk memburu dan membesarkan bayi mereka akan bergabung. Mereka membentuk hubungan jangka panjang antara satu sama lain.

:small_blue_diamond: Berdasarkan ketinggian dan ukuran buaya mempunyai hierarki sosial mereka sendiri, yang menentukan siapa yang mendapat tempat yang baik untuk berjemur untuk membantu mengatur suhu badan mereka dan siapa yang mendapat keutamaan makan dalam makanan kelompok besar.

:small_blue_diamond: Mereka bermain antara satu sama lain dan dengan haiwan dan manusia yang lain. Walaupun terdapat kecenderungan untuk bersenang-senang, buaya masih merupakan haiwan yang paling agresif terutama ketika datang ke anak-anak dan wilayah mereka. Sekiranya buaya diprovokasi atau diancam akan menyerang dan membunuh manusia.

:small_blue_diamond: Buaya menghabiskan masa dengan sepupu reptilia mereka ketika berenang dan berjemur tetapi mereka dianggap kurang sosial daripada sepupu reptilia mereka. Sekumpulan buaya yang cenderung terdiri dari buaya yang lebih kecil daripada yang lebih besar yang lebih bersendirian dan wilayah disebut jemaat.

:small_blue_diamond: Di lumpur atau kotoran buaya menggali "lubang gator" apabila cuaca terlalu banyak. Lubang ini membantu menyelamatkannya dari suhu yang melampau (sejuk dan panas).

Pergerakan

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya dari segi pergerakan juga bersifat atletik kerana kedua-dua haiwan dapat berlari di darat dengan kecepatan sekitar 10 batu sejam; tetapi kekuatan mereka berenang. Per jam di buaya air dapat mencapai kecepatan lebih dari 19 batu dan selama satu jam dapat tenggelam dalam satu waktu.

Berkawan

:small_blue_diamond: Buaya mula mengawan pada akhir musim bunga dan terus ke musim panas ketika mereka tidak berlumba mencari makanan. Buaya tidak mula mengawan pada bulan-bulan musim panas (Julai-Ogos). Pada waktu yang sama buaya dan buaya dapat menghasilkan puluhan telur, dengan yang sebelumnya rata-rata 21-49 telur per batch dan yang terakhir rata-rata 11-59 telur setiap kumpulan.

Hubungan antara Buaya, Buaya dan Manusia?

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya muncul di persekitaran manusia ketika populasi manusia terus tersebar. Habitat buaya air tawar terancam oleh perubahan iklim. Kerana kenaikan air laut dapat membanjiri sumber air tawar dengan air garam.

:small_blue_diamond: Kerana diburu oleh manusia untuk kulit mereka, kehilangan habitat dan pencemaran makanan mereka dari racun perosak spesies tertentu menghadapi kepupusan.

:small_blue_diamond: Buaya yang dianggap terancam teruk adalah Orinoco, Cuba dan Filipina. Walau bagaimanapun, banyak spesies buaya lain dianggap terdedah.

:small_blue_diamond: Sekiranya buaya buaya Cina terancam bahaya, anda mungkin akan melihatnya di kebun binatang daripada di alam liar, di mana dilaporkan kurang dari 129 dari mereka yang tersisa.

Buaya vs Buaya: Diet

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya adalah karnivor. Metabolisme buaya dan buaya perlahan. Mereka diketahui menelan mangsa secara keseluruhan kerana tidak dapat mengunyah makanan mereka. Buaya memakan semua ikan dan burung untuk reptilia lain, mamalia kecil dan buah.

:small_blue_diamond: Buaya cenderung memakan burung, ikan, mamalia besar (zebra dan rusa liar) dan krustasea (ketam) kerana persekitaran air asinnya.

:small_blue_diamond: Buaya dan buaya disebut pemangsa puncak dan ini bermaksud bahawa mereka berada di puncak rantai makanan mereka dan penting untuk mengekalkan keanekaragaman hayati habitat.

:small_blue_diamond: Namun, buaya dan buaya tidak kebal untuk diburu. Kucing besar seperti singa, jaguar dan harimau telah diketahui makan dan memburu buaya ketika kelaparan melanda.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya mengenai perbezaan antara buaya vs buaya

S1. Adakah buaya dan buaya adalah spesies yang sama?

Buaya dan buaya adalah spesies yang sama. Crocodilia adalah urutan reptilia semiaquatic, besar dan pemangsa yang merangkumi gharai, caimans, buaya dan buaya. Ini semua buaya tetapi hanya sebilangan buaya yang benar.

S2. Buaya vs Buaya: Mana yang lebih kuat? Sekiranya mereka bertempur, siapa yang akan menang?

Buaya lebih kuat daripada buaya kerana buaya terkuat adalah sekitar 3700 paun dan gigitan buaya sekitar 2900. Untuk kekuatan gigitan buaya sahaja mungkin menang. Buaya menang sekali lagi dari segi ukuran kerana buaya yang dicatatkan terbesar adalah sekitar 1900 paun dan panjang lebih dari 22 kaki dan buaya tercatat terbesar adalah sekitar 900 paun dan panjang 18 kaki.

Buaya menang lagi dari segi pencerobohan kerana mereka jauh lebih agresif dan walaupun diprovokasi mereka lebih cenderung menyerang.

S3. Mana yang lebih berbahaya bagi manusia?

Manusia paling takut dengan buaya Nil menurut Sang Buaya. CrocBITE sebenarnya adalah pangkalan data yang memantau serangan buaya di seluruh dunia. Terdapat 33 kematian manusia sejak tahun 2000 yang disebabkan gabungan buaya dan buaya Amerika berbanding dengan 267 yang disebabkan oleh buaya Nil sahaja.

S4. Adakah Florida mempunyai buaya atau buaya?

Florida mempunyai buaya dan buaya tetapi buaya lebih banyak bilangannya daripada buaya. Di seluruh Florida, buaya hidup kebanyakannya di air tawar, seperti sungai, rawa dan tasik, namun kadang-kadang mereka boleh ditemui di air payau. Buaya dijumpai di hujung paling selatan Florida dan terdapat kurang dari 1900 daripadanya menurut anggaran, mereka tinggal di perairan masin dan habitat payau.

S5. Mengapa buaya berenang ketika manusia menghampiri?

Buaya berenang ketika manusia menghampiri kerana buaya liar mempunyai ketakutan semula jadi terhadap manusia dan mereka secara amnya akan berusaha melarikan diri jika ada manusia yang mendekat. Sekiranya mereka terbiasa dengan manusia, mereka boleh kehilangan ketakutan yang ada di dalamnya. Itulah sebabnya anda tidak boleh memberi makan buaya liar.

S6. Bolehkah buaya dan buaya mempunyai anak bersama?

Tidak, buaya dan buaya tidak dapat memiliki anak bersama kerana mereka tergolong dalam spesies yang berbeza walaupun mereka mungkin kelihatan serupa. Ini bererti bahawa mereka berbeza secara genetik untuk melahirkan anak-anak. Oleh itu, kami tidak akan melihat "crocogator" tidak lama lagi!

S7. Bolehkah buaya membunuh buaya?

Hujung paling selatan Florida sebenarnya hanya satu tempat di dunia di mana buaya dan buaya tinggal berdampingan. Buaya dan buaya biasanya tidak berperang tetapi buaya biasanya lebih agresif daripada buaya.

S8. Jenis buaya yang paling kuat?

Jenis buaya yang paling agresif dan terbesar adalah buaya air masin. Air masin juga merupakan reptilia hidup terbesar. Mereka boleh ditemui di pantai utara Australia dan di Asia tenggara.

S9. Bolehkah buaya berhati-hati dan tenang juga?

Sebenarnya, buaya takut dan takut pada manusia. Mereka menghabiskan sebahagian besar waktu mereka berjemur di bawah sinar matahari dan mereka memburu pada waktu malam. Perlu diingat bahawa mereka adalah reptilia dan biasanya tidak sebijik mamalia besar. Dengan tidak bergerak mereka dapat menghabiskan waktu yang lama, kemudian segera bertindak.

S10. Adakah buaya memburu darat?

Untuk menangkap mangsa kaedah yang disukai buaya adalah memerangkap haiwan di pinggir air dan menyeretnya ke dalam air. Tetapi orang dewasa kadang-kadang menjelajah sejauh 169 kaki (49 m) dari air untuk mencari mangsa. Oleh pihak percubaan, mereka akan menunggu dan kemudian memerangkap haiwan yang lewat.

Kesimpulannya

:white_check_mark: Perbezaan yang paling biasa antara buaya dan buaya berasal dari penampilan mereka. Buaya mempunyai moncong berbentuk U lebar dan buaya mempunyai moncong berbentuk V. memanjang. Spesies buaya lebih dari selusin dan spesies buaya hanya dua. Kedua-duanya mempunyai keluarga kandung yang berbeza. Buaya rata-rata cenderung lebih kecil daripada buaya. Kulit buaya mempunyai warna cokelat muda atau warna zaitun dan buaya sering kelihatan kelabu gelap dan berwarna hitam.

:white_check_mark: Habitat buaya adalah air masin dan habitat buaya adalah air tawar. Buaya berlari dan berenang lebih cepat daripada buaya. Buaya lebih agresif daripada buaya kerana buaya itu pemalu dan takut pada manusia.

:white_check_mark: Jangka hayat buaya lebih panjang daripada buaya. Antara 70-100 tahun adalah jangka hayat buaya rata-rata. Jangka hayat buaya rata-rata antara 30-50 tahun. Buaya dan buaya berdarah sejuk.

artikel berkaitan

Bolehkah Itik Terbang?

Apa itu ayam sabung?

Adakah Mamalia Ikan?

Ular Haiwan Peliharaan Kecil