Perbezaan antara perut gemuk dan perut hamil Terdapat banyak perbezaan antara perut gemuk dan perut hamil. Perut yang memiliki banyak "lemak" mungkin hanya dikelilingi oleh tisu berlemak, tetapi akan lebih kenyang kerana jumlah yang dimakan seseorang. Tidak seperti ketika anda hamil, anda tidak boleh makan banyak kerana tidak ada banyak ruang untuk melakukannya.

Kehamilan tidak tumbuh di perut, tumbuh di rahim. Perut adalah tempat makanan pergi. Ketika seorang wanita hamil, janin tumbuh lebih besar dan besar, mendorong rahim keluar dari perut bawah ke atas. Ketika seorang wanita menambahkan lemak di sekitar tengah, tidak ada janin, hanya ada lemak. Seorang wanita hamil akan melahirkan bayi, antara 32-42 minggu.

Perut Hamil vs Perut Lemak: Cara Mengenal Seseorang dari yang lain

Pernahkah anda mengalami pengalaman di mana, secara tiba-tiba, anda menyedari bahawa anda tidak mempunyai tempoh anda dalam beberapa waktu? Anda kemudian melihat di cermin dan melihat beberapa bobot tambahan di sana sini.

Sekiranya anda aktif secara seksual, anda akan berfikir bahawa anda hamil. Sekali lagi, mungkin juga lemak perut. Kami tahu; menjadi wanita tidak pernah mudah.

Semasa menjalani ujian kehamilan akan menyelesaikan persoalan ini, anda juga boleh mengetahui sendiri perbezaan antara perut hamil berbanding perut gemuk. Untuk itu, kami membuat anda dilindungi.

Seperti Apa Perut Hamil?

Kehamilan datang dengan banyak perubahan di dalam tubuh wanita yang berlaku sekaligus. Untuk satu, rahim tumbuh, yang menyebabkan lebih banyak tekanan pada perut.

Anda mungkin merasakan sedikit kekerasan di sekitar kawasan perut anda jika rahim anda tumbuh untuk menyokong perkembangan bayi.

Ia tidak semestinya keras. Sebaliknya, sementara tahap kekerasan berubah pada masa yang berlainan, masih ada sedikit pemberian sepanjang kehamilan.

Apa itu Perut Lemak?

Sebaliknya, jika anda yakin anda tidak hamil, apakah penyebab lemak perut anda?

Perut gemuk licin dan lembut. (Peringatan di sini adalah bahawa perut lemak hamil juga licin dan lembut, dengan bonus tambahan bayi yang tumbuh di dalam.) Sekiranya seorang wanita mempunyai berat badan berlebihan, sangat tidak mungkin semua lemak itu tertumpu di kawasan perutnya, dan kawasan seperti paha dan ■■■■■■■ juga akan licin dan lembut.

Berikut adalah jenis lemak perut yang paling biasa untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang mungkin menjadi penyebab perut anda:

1. Perut Kembung

Anda akan mengetahui bahawa anda mempunyai perut kembung ketika perut anda hanya tumbuh ketika malam semakin hampir.

Ini mungkin menjadi penyebab ketidakseimbangan flora usus anda, usus yang lembap, atau reaksi alergi terhadap jenis makanan tertentu.

2. Perut Rendah

Adakah badan anda mempunyai profil yang ramping, tetapi perut anda sedikit menonjol? Sekiranya ya, anda mungkin mempunyai apa yang disebut orang dengan perut rendah.

Ini mungkin disebabkan oleh kehamilan baru-baru ini, diet yang tidak berubah, atau bagaimana tulang belakang anda melengkung. Mungkin juga anda melakukan rutin gym yang monoton.

3. Penangan Cinta

Sebab yang mungkin seterusnya adalah yang kita semua tahu betul. Pegangan cinta dibezakan dengan " bantal " yang terdapat di sisi seseorang.

Berat badan berlebihan di sekitar perut ini disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif yang disertai dengan banyak gula dan karbohidrat, serta pengambilan alkohol yang berlebihan.

4. Tekanan Perut

Berbanding dengan pegangan cinta yang agak hilang, anda mungkin juga pernah mendengar tentang tekanan perut.

Ini dikenal pasti sebagai lemak di sekitar perut, menyebabkan perut kelihatan "tebal". Penyebab tekanan yang paling jelas adalah tekanan kronik .

Sebaliknya, mungkin juga anda selalu melewatkan makanan anda, minum beberapa cawan kopi setiap hari, dan bergantung pada pilihan makanan yang tidak sihat.

5. Perut Ibu

Akhirnya, ada perut mommy, yang merupakan sejenis lemak perut yang baru dimiliki ibu baru selepas melahirkan .

Bagaimana anda mengatasi setiap jenis lemak perut? Anda memerlukan rutin senaman yang tepat untuk menyasarkan kawasan yang bermasalah ini. Bersamaan dengan itu, anda mesti mengikuti diet yang betul.

Selalunya sangat mudah untuk terjebak dalam kegembiraan mengambil pil dan “secara ajaib” menurunkan berat badan . Namun, semua orang tahu bahawa ia tidak boleh berlaku dengan mudah.

Untuk mengurangkan berat badan, anda mesti berusaha untuk melakukannya dan melakukan begitu lama dan sukar. Walaupun senaman memainkan peranan penting, anda mesti makan pada masa yang sama.

Punca Lemak Perut

Selain kehamilan, perut anda boleh muncul dengan pelbagai sebab. Makan berlebihan adalah penyebab biasa. Walau bagaimanapun, perut yang gemuk juga boleh disebabkan oleh makan makanan yang membuat anda kembung dengan gas atau membuat anda menahan air. Juga, keadaan perubatan seperti sembelit, hernia, atau dalam keadaan luar biasa, tumor boleh menyebabkan perut anda kelihatan bengkak. Keturunan juga boleh memainkan peranan besar: jika salah seorang ibu bapa atau ahli keluarga anda cenderung menambah berat badan di sekitar kawasan perut, anda mungkin mempunyai genetik yang sama. Akhirnya, wanita menopaus cenderung menyimpan lemak di perut berbanding dengan bahagian badan mereka yang lain.

Bahaya Lemak Perut

Sekiranya anda tidak hamil, cari alternatif penyebab perut gemuk anda. Orang yang mempunyai pinggang yang lebar berisiko lebih besar untuk menghadapi masalah perubatan yang serius, seperti tekanan darah tinggi , kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan juga barah . Ukur keliling pinggang anda dan tentukan berat badan dan indeks jisim badan anda untuk menentukan sama ada anda mempunyai masalah berat badan.

Mengurangkan Lemak Perut

Apabila lemak perut anda disebabkan oleh makan berlebihan, mulailah memperhatikan makanan yang anda makan dan berapa banyak yang anda makan. Anda boleh menurunkan berat badan di perut anda - serta bahagian badan anda yang lain - dengan memakan banyak buah dan sayur-sayuran, dan mengelakkan makanan bergula, minuman, dan makanan tinggi lemak, dan memasukkan lebih banyak biji-bijian ke dalam makanan anda. Juga, berhasrat untuk melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit setiap hari untuk menurunkan lemak perut.

Sekiranya anda tidak percaya bahawa perut anda disebabkan oleh makan berlebihan, perhatikan beberapa makanan yang anda makan untuk menentukan sama ada ia disebabkan oleh kembung. Sayuran salibus mentah, seperti wortel, kubis, brokoli, kembang kol, dan bawang, cenderung menyebabkan perut kembung. Kurangkan makanan ini dalam diet anda untuk melihat sama ada pembengkakan perut anda turun.

Gejala Kehamilan: 12 Tanda Awal Anda Mungkin Hamil

1. Mual

Ini selalunya merupakan salah satu tanda awal kehamilan. Mual dan muntah, juga dikenali sebagai mual pagi, cenderung bermula pada 2 hingga 8 minggu selepas pembuahan.

Gejalanya boleh berbeza-beza. Sebilangan wanita tidak mengalami sakit pagi, sementara yang lain mengalami mual yang teruk. Sebilangan wanita hanya muntah ketika hamil.

2. Kembung

Kembung adalah tanda kehamilan awal yang biasa. Dalam beberapa kes, kembung boleh berlaku bahkan sebelum tempoh terlewat pertama.

Semasa awal kehamilan, hormon progesteron meningkat untuk menyiapkan rahim. Progesteron juga melambatkan pencernaan, yang dapat memerangkap gas di dalam usus yang boleh menyebabkan kembung perut.

3. Sembelit

Progesteron, hormon kehamilan, membuat usus bergerak kurang cepat. Akibatnya, sembelit agak biasa.

Seorang wanita yang mungkin biasa sebelum hamil mungkin mula menghadapi masalah untuk pergi ke bilik mandi .

4. Kerap membuang air kecil

Sekiranya anda mendapati diri anda berlari ke bilik mandi lebih dari biasa, ini boleh menjadi tanda kehamilan . Anda mungkin juga merasa dahaga dan mempunyai keinginan untuk minum lebih banyak cecair daripada sebelumnya.

5. Keletihan

Rasa letih adalah gejala awal kehamilan. Apabila hormon berubah, anda mungkin ingin tidur lebih kerap.

6. Mengintai

Beberapa bintik vagina sekitar minggu 6 hingga 9 tidak jarang berlaku. Sekiranya pendarahan berlaku 6 hingga 12 hari selepas pembuahan, mungkin pendarahan implantasi . Ini juga boleh berlaku dengan sedikit kekejangan.

Wanita yang tidak aktif secara seksual dapat menghilangkannya sebagai tempoh yang tidak teratur.

7. Sakit kepala

Sekiranya anda bukan orang yang biasanya mengalami sakit kepala , itu boleh menjadi tanda kehamilan. Lonjakan hormon boleh menyebabkan sakit kepala bagi beberapa wanita hamil.

8. Sakit belakang

Kesakitan di punggung bawah juga boleh menjadi tanda anda membawa bayi. Adalah biasa bagi wanita untuk mengalami sakit di punggung bawah sepanjang kehamilan.

9. Pening

Rasa pening atau pening jika berdiri terlalu cepat adalah satu lagi pengalaman biasa bagi wanita hamil. Semasa kehamilan, saluran darah anda melebar, menyebabkan penurunan tekanan darah .

10. Menginginkan ais

Anemia adalah perkara biasa pada wanita . Tetapi ketika mereka hamil, jumlah darah mereka meningkat, sehingga mereka menjadi lebih anemia.

Keinginan untuk ais, khususnya keperluan untuk mengunyah ais, sering dikaitkan dengan anemia .

11. Puting berubah

Kulit di sekitar puting anda mungkin mulai menjadi lebih gelap jika anda hamil. Sebilangan wanita juga akan keluar dari puting susu (pengeluaran susu awal). Ini boleh berlaku pada awal kehamilan. Ia akan berwarna susu .

Jika pelepasan itu berwarna atau ■■■■■■, ia boleh menunjukkan isu-isu kesihatan yang lain, seperti tumor . Dalam kes ini, anda harus segera memberitahu doktor anda.

12. Perubahan mood

Perubahan mood boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan, termasuk pada bulan pertama. Perubahan mood boleh merangkumi kerengsaan, kemurungan , dan kegembiraan.

Corak haid anda

Gerardo Bustillo, OB-GYN yang berpusat di California, mengatakan bahawa dia mempunyai pesakit yang sangat terkejut apabila mengetahui bahawa mereka hamil. "Itu semua bergantung pada pola haid apa yang dimiliki wanita," katanya.

Bagi sebilangan wanita, kitaran haid mereka sangat teratur dan mereka dapat mengetahui sesuatu yang berbeza sebaik sahaja haid hilang. Yang lain mempunyai kitaran yang tidak teratur, yang bermaksud tempoh tidak dapat diramalkan . Mereka mungkin tidak mengesyaki apa-apa jika seseorang tidak datang ketika diharapkan.

Menurut Bustillo, wanita yang berlebihan berat badan cenderung merasakan pergerakan janin. Dan jika seorang wanita tidak merasa seperti dia kelihatan berbeza di cermin, dia mungkin tidak menyedari berat badan tambahan.

Salah satu cara untuk mengatasi salah faham adalah dengan melakukan ujian kehamilan di rumah. Tetapi jika anda tidak bersedia untuk langkah itu, tanda-tanda fizikal lain juga boleh hadir jika anda hamil.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda kembung atau hamil

Sekiranya seseorang itu aktif secara seksual dan mempunyai gejala tertentu, seperti kembung, kehamilan adalah mungkin. Tetapi kerana banyak faktor lain boleh menyebabkan kembung , penyebabnya mungkin tidak selalu jelas.

Orang yang mengesan kitaran haid mereka mungkin menyedari jika mereka melewatkan haid, yang dapat membantu menentukan apakah kehamilan adalah kemungkinan.

Salah satu kaedah terbaik untuk menentukan sama ada seseorang mengalami kembung atau hamil adalah dengan melakukan ujian kehamilan. Pelbagai ujian kehamilan tersedia untuk pembelian di farmasi dan dalam talian.

Penting untuk mengetahui bahawa ujian kehamilan di rumah boleh menyebabkan negatif palsu, terutama pada awal kehamilan. Seorang profesional perubatan dapat mengesahkan kehamilan dengan ujian darah, ujian air kencing, atau pemeriksaan ultrasound .

Punca lain dari kembung

Kehamilan adalah salah satu daripada banyak perkara yang boleh menyebabkan kembung. Sekiranya kembung bukan disebabkan oleh kehamilan, ada baiknya menentukan penyebab mengambil langkah mengurangkan kembung.

Sekiranya seseorang mengira mereka mengalami kembung baru atau berterusan, disarankan membincangkan gejala mereka dengan doktor .

Faktor lain selain kehamilan yang boleh menyebabkan kembung, termasuk yang berikut:

Kitaran haid

Kembung sangat biasa berlaku sebelum dan semasa tempoh seseorang.

156 peserta menyelesaikan tinjauan mengenai sejarah haid dan gejala gastrousus sebelum dan semasa haid mereka. Hasil kajian menunjukkan bahawa 62% wanita mengalami kembung pramenstruasi, dan 51% wanita mengalami kembung semasa haid.

Kembung dianggap berlaku kerana perubahan tahap hormon estrogen dan progesteron semasa kitaran haid .

Makanan tertentu

Pelbagai jenis makanan meningkatkan risiko seseorang mengalami kembung. Sayuran, misalnya, kubis, kembang kol, dan tauge Brussels boleh menyebabkan kembung. Produk tenusu dan kacang juga boleh menyebabkan gas dan kembung.

Minuman berkarbonat

Minuman tertentu boleh menyebabkan kembung. Minuman berkarbonat, seperti soda, mengandungi gas karbon dioksida, yang merupakan penyebab biasa kembung.

Makan terlalu cepat

Makan terlalu cepat menyebabkan orang menelan udara. Peningkatan udara di dalam perut menyebabkan gas dan kembung.

Mengunyah permen karet dan menggunakan jerami juga dapat meningkatkan jumlah udara yang sampai ke perut.

Sindrom usus yang merengsa

Kembung adalah gejala yang mungkin berlaku dari pelbagai keadaan gastrousus. Contohnya, sindrom iritasi usus (IBS) boleh menyebabkan kekejangan perut, cirit-birit , dan kembung.

Ada kemungkinan lebih daripada satu faktor menyebabkan kembung. Dalam beberapa kes, gabungan penyebab di atas boleh menyebabkan kembung.

Kista ovari

Kista ovari adalah kantung berisi cecair atau padat yang tumbuh di ovari atau ovari seseorang. Kista boleh terbentuk pada bila-bila masa tetapi paling biasa apabila terbentuk semasa kitaran haid seseorang.

Kista boleh menyebabkan sakit dan kembung di bahagian bawah perut . Jarang sekali, kista ovari boleh menjadi barah, sebab itulah lebih baik jika doktor memeriksa kista ketika ia berlaku.

9 ujian DIY sederhana dan semula jadi untuk memeriksa kehamilan di rumah

Ujian kehamilan buatan sendiri (DIY) untuk dicuba

Bagi banyak wanita, menjadi ibu adalah perasaan yang paling diingini. Kehilangan haid adalah tanda pertama yang boleh menunjukkan kehamilan. Walaupun seseorang selalu dapat menemui alat ujian yang terdapat di pasaran, alat kehamilan buatan sendiri telah digunakan oleh wanita selama beberapa dekad. Sebilangan besar dari mereka berdasarkan ubat-ubatan rakyat dan dapat memberikan hasil yang baik, kerana ia berfungsi dengan mengesan tahap HCG (human chorionic gonadotropin), hormon kehamilan dalam air kencing .

Dengan kemajuan perubatan , kami mempunyai banyak pilihan dalam bentuk alat kehamilan yang tersedia, terdapat banyak pilihan yang mudah, selamat, dan sangat murah yang tersedia tepat di kediaman kami.

Bahagian terbaik dari ujian kehamilan ini adalah privasi yang mereka berikan. Oleh itu, jika anda risau akan kehamilan yang tidak dirancang atau ingin mengekalkan kerahsiaan, kami menyenaraikan 8 ujian kehamilan semula jadi DIY.

Adakah terdapat faedah untuk ujian?

Ujian buatan sendiri mempunyai beberapa faedah . Sekiranya anda mempunyai kehamilan yang tidak dirancang dan ingin menyembunyikannya dari orang terdekat anda, bekalan buatan sendiri tidak akan diragukan. Selain itu, kerana kebanyakan bahan ini mudah didapati, anda boleh membawanya dengan selesa di rumah anda ( Apa yang Dilindungi oleh Insurans Pemilik Rumah? ) Tanpa perlu keluar. Sebilangan besar bekalan bahkan tidak mempunyai tarikh luput sehingga boleh digunakan dengan selamat.

Ujian kehamilan pemutih

Kaedah ini dikatakan memberikan hasil yang paling tepat dan cepat daripada kaedah lain.

Ambil bekas bersih dan kumpulkan air kencing di dalamnya. Sekarang tambahkan sedikit serbuk pemutih ke dalamnya dan campurkan dengan betul untuk mengelakkan ketulan . Sekiranya campuran itu membentuk buih atau buih, ini bermakna anda hamil dan jika tidak ada busa, anda tidak hamil.

Ujian kehamilan gula

Kaedah ujian yang paling mudah, kaedah ini paling banyak digunakan ketika tidak ada alat kehamilan saintifik.

Ambil satu sudu gula dalam mangkuk dan tambahkan satu sudu air kencing ke dalamnya. Sekarang perhatikan bagaimana gula bertindak balas setelah anda mencurahkan air kencing di atasnya. Sekiranya gula mula membentuk gumpalan, ini bermakna anda hamil dan jika gula larut dengan cepat, ini bermakna anda tidak hamil .

Hormon hCG yang dikeluarkan dari air kencing tidak membenarkan gula larut dengan betul.

Ujian kehamilan ubat gigi

Anda boleh menggunakan ubat gigi apa pun tetapi pastikan ia berwarna putih.

Ambil dua sudu ubat gigi putih ke dalam bekas dan tambahkan sampel air kencing ke dalamnya. Sekiranya ubat gigi berubah warnanya dan menjadi berbusa, anda hamil.

Ujian kehamilan cuka

Ya, cuka pun boleh membantu anda menguji kehamilan anda. Ingat, anda memerlukan cuka putih untuk ujian ini.

Ambil dua sudu cuka putih di dalam bekas plastik . Masukkan air kencing anda ke dalamnya dan campurkan dengan betul. Sekiranya cuka berubah warnanya dan membentuk gelembung, anda hamil, dan jika tidak ada kemungkinan anda tidak hamil.

Ujian kehamilan garam

Kit kehamilan DIY ini berfungsi sama seperti ujian gula. Sebagai ganti gula, garam digunakan. Langkah yang sama harus diikuti. Air kencing dan garam hendaklah dicampurkan pada bahagian yang sama. Tunggu sebentar. Sekiranya garam membentuk segumpal putih berkrim, ini bermakna hasil yang positif. Sekiranya tidak ada kesan seperti itu, ini mungkin bermaksud anda tidak hamil. Ini sekali lagi berdasarkan tradisi dan tidak ada bukti saintifik yang menyokongnya.

Sabun ujian kehamilan

Anda boleh menggunakan sebarang jenis sabun mandi untuk melakukan ujian ini. Ambil sebilangan kecil sabun dan tuangkan air kencing anda di atasnya. Sekiranya ia membentuk buih, ini bermakna anda hamil dan jika tidak, anda tidak hamil.

Baking soda ujian kehamilan

Ambil dua sudu besar baking soda dan tambahkan dua sudu air kencing ke dalamnya. Sekarang perhatikan tindak balasnya. Sekiranya anda melihat gelembung seperti yang anda lihat semasa anda membuka botol soda, anda hamil.

Adakah ujian ini boleh dipercayai secara saintifik?

Walaupun ujian buatan sendiri telah digunakan secara turun-temurun dan ada banyak sejarah di sebalik penggunaannya, tidak ada bukti muktamad atau bukti saintifik bahawa mana-mana ujian ini berfungsi untuk memberikan hasil positif 100%. Hasil yang baik boleh menjadi hasil kebetulan juga.

Selain daripada ujian buatan sendiri, alat pemantauan kesuburan tertentu dan kaedah kesedaran (seperti mengukur suhu badan basal, mengesan tarikh ovulasi) dapat membuat seorang wanita mengetahui kehamilannya. Walaupun boleh dipercayai, mereka memerlukan masa yang lebih lama untuk memproses dan memerlukan pengetahuan sebelumnya.

Soalan Lazim :bulb:

1- Bagaimana perasaan perut hamil?

Perut kencang, mencubit dan menarik Sebilangan wanita mengalami perasaan di dalam perutnya pada peringkat awal kehamilan yang mereplikasi sensasi otot mereka ditarik dan diregangkan. Kadang-kadang disebut sebagai 'perut buncit', kesemutan ini tidak perlu dibimbangkan.

2- Bagaimana anda mengetahui jika seorang wanita hamil atau hanya gemuk?

"Tanda-tanda itu pasti merupakan pegangan atau pelukan lebam, bahkan sebelum benjolan itu terlihat. Kemudian setelah kira-kira 35 minggu [kira-kira lapan bulan mengandung], waddle itu mengambil alih. Ketika berdiri diam, wanita cenderung bergoyang dari sisi ke sisi - atau paling tidak saya lakukan. "

3- Bolehkah anda memerah perut hamil?

"Lembut menekan perut anda ketika membesar tidak masalah," kata Dr Michele Hakakha. "Pukulan keras, tendangan, atau pukulan boleh membahayakan, terutama ketika anda semakin jauh ketika hamil ."

4- Bagaimana anda memeriksa perut anda untuk awal kehamilan?

Jalankan jari anda ke sisi perutnya sehingga anda merasakan bahagian atas perutnya di bawah kulit. Ia akan terasa seperti bola keras. Anda boleh merasakan bahagian atas dengan melengkung jari anda ke perut dengan lembut. Dengan wanita berbaring telentang, mulailah dengan mencari bahagian atas rahim dengan jari anda.

5- Seberapa awal perut anda menjadi keras ketika hamil?

Semasa peringkat awal kehamilan, sekitar 7 atau 8 minggu, pertumbuhan rahim dan perkembangan bayi menjadikan perut lebih keras.

6- Bagaimana anda boleh memberitahu anda hamil dengan denyutan nadi?

Untuk melakukannya, letakkan jari telunjuk dan tengah anda di pergelangan tangan sebelah kanan anda, tepat di bawah ibu jari anda. Anda semestinya dapat merasakan denyutan nadi. (Anda tidak boleh menggunakan ibu jari anda untuk mengukur kerana ia mempunyai denyut nadi sendiri.) Hitung degupan jantung selama 60 saat.

7- Bagaimana anda dapat memberitahu bahawa wanita hamil dengan pandangan matanya?

Ujian mata

UJIAN MATA: Pada abad ke-16, doktor Jacques Guillemeau mengatakan bahawa mata seorang wanita dapat mengetahui apakah dia hamil. Menurutnya, jika wanita itu hamil, dia mengembangkan mata yang dalam , anak muridnya semakin kecil, kelopak matanya terkulai dan dia mengembangkan pembengkakan urat di sudut matanya.

8- Berapa lama masa wanita tahu bahawa dia hamil?

Ia mengambil masa kira-kira 2 hingga 3 minggu setelah hubungan seks berlaku. Sebilangan orang menyedari gejala kehamilan seawal seminggu setelah kehamilan bermula - apabila telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim anda.

9- Bagaimana jika saya secara tidak sengaja memukul perut semasa hamil?

Benjolan bayi anda mungkin akan lebam semasa anda hamil, terutamanya jika anda mempunyai anak kecil. Ia hampir tidak berbahaya. Tetapi jika anda mengalami trauma perut, seperti mengalami kemalangan kereta, hubungi doktor anda.

10- Mengapa doktor menekan perut anda ketika hamil?

Menekan perut anda adalah cara untuk mengetahui sama ada ukuran organ dalaman anda normal, untuk memeriksa apakah ada yang menyakitkan, dan merasakan ada sesuatu yang tidak biasa sedang berlaku. Melihat, mendengar, dan perasaan adalah sebahagian daripada ujian fizikal.

Kesimpulan:

Kehamilan tidak tumbuh di perut, tumbuh di rahim. Perut adalah tempat makanan pergi. Ketika seorang wanita hamil, janin tumbuh lebih besar dan besar, mendorong rahim keluar dari perut bawah ke atas. Ketika seorang wanita menambahkan lemak di sekitar tengah, tidak ada janin, hanya ada lemak. Seorang wanita hamil akan melahirkan bayi, antara 32-42 minggu.

artikel berkaitan

Bagaimana Persediaan Sebelum Kehamilan? Bagaimana Menurunkan Lemak Perut Bagaimana Menurunkan Berat Badan Selepas Kehamilan?