Tandatangan digital,

Definisi tandatangan Digital:

 1. Jenis tandatangan elektronik yang menyulitkan dokumen dengan kod digital yang sangat sukar untuk diduplikasi.

 2. Kod binari yang, seperti tandatangan tulisan tangan, mengesahkan dan melaksanakan dokumen dan mengenal pasti penandatangan. Tanda tangan digital hampir tidak mungkin dipalsukan dan tidak dapat dihantar dengan sendirinya tetapi hanya sebagai sebahagian daripada dokumen atau mesej elektronik. Di AS, pengesahan tandatangan elektronik boleh diterima secara sah mulai 1 Oktober 2000 di bawah Akta Tanda Tangan Elektronik Dalam Perdagangan Global dan Nasional (juga disebut E-sign Act). Undang-undang tersebut memberikan penekanan sepenuhnya terhadap teknologi elektronik yang memastikan pengesahan, kerahsiaan, integriti data, dan penolakan, dan mengarahkan mahkamah untuk mempertimbangkan rekod elektronik pada kedudukan undang-undang yang sama dengan catatan kertas. Juga dipanggil meterai elektronik atau tandatangan elektronik.

Bagaimana menggunakan tandatangan Digital dalam ayat?

 1. Keupayaan untuk menguruskan kunci awam untuk mengesahkan tandatangan digital memberikan setiap pengguna e-mel kuasa individu untuk mengawal siapa yang berkomunikasi dengannya dan oleh itu dapat menghilangkan sepenuhnya amalan spam.
 2. Dia memberikan tanda tangan digital, yang jauh berbeza daripada tandatangan biasa, kerana memerlukan komputer dan jenis pen tertentu.
 3. Anda boleh menggunakan tandatangan digital semasa menandatangani sesuatu dalam talian dan bukannya menggunakan pen dan kertas untuk menulis nama anda.
 4. Ramai orang memfailkan cukai mereka dalam talian sekarang, dan untuk mengesahkan identiti mereka pada borang cukai digital mereka, mereka menggunakan PIN yang berfungsi sebagai tanda tangan digital mereka.

Makna Digital signature & Digital signature Definisi

Tandatangan digital adalah kaedah matematik untuk memeriksa kesahihan mesej atau dokumen digital . Tandatangan digital mengesahkan sama ada isyarat dibuat oleh pengirim yang dikenali atau tidak.

Tanda tangan digital adalah isyarat, yang prasyaratnya dipenuhi, memberikan penerima mesej yang jelas untuk mempercayai bahawa mesej itu tidak diubah dalam perjalanan (integriti), dan dibuat oleh pengirim yang diketahui.

Tandatangan digital hampir 100% setara dengan tandatangan tulisan tangan, namun ia menawarkan keselamatan yang lebih tinggi daripada di atas kertas.

Bercakap mengenai keselamatan dan keselamatannya, tandatangan digital juga mempunyai suite kriptografi tertentu yang sama sekali berbeza dengan yang lain, seperti tandatangan elektronik , dll.

Di manakah tandatangan digital ini digunakan? Adakah ada penggunaan? Ya, tandatangan digital adalah elemen standard asas bagi kebanyakan suite kriptografi, yang kebanyakannya digunakan untuk pengedaran perisian, transaksi kewangan, perisian pengurusan kontrak, dan dalam kes lain.

Kes lain untuk tandatangan digital adalah untuk mengesan sebarang gangguan atau pemalsuan.

Apakah tandatangan digital?

Tanda tangan digital dapat digunakan untuk menunjukkan bahawa mesej tersebut dikirim oleh pengirim yang diketahui, dengan memberikan lapisan pengesahan dan keamanan yang kuat ketika dikirim melalui saluran yang tidak aman. Tetapi, dengan betul, tandatangan digital memberikan alasan kepada penerima / penerima untuk mempercayai bahawa isyarat tersebut dihantar oleh pengirim yang sah.

Tanda tangan digital adalah elemen standard dari kebanyakan rangkaian protokol kriptografi, dan biasanya digunakan untuk pengedaran perisian , transaksi kewangan, perisian pengurusan kontrak, dan dalam kes lain di mana penting untuk mengesan pemalsuan atau gangguan.

Tanda tangan digital secara berkala digunakan untuk melaksanakan tandatangan elektronik , yang menggabungkan setiap maklumat elektronik yang menyampaikan harapan tanda tangan, namun tidak semua tanda tangan elektronik menggunakan tanda tangan digital. Di negara-negara tertentu, termasuk Kanada, Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Algeria, Turki, India, Brazil, Indonesia, Mexico , Arab Saudi, Uruguay, Switzerland, Chile dan negara-negara Kesatuan Eropah, tandatangan elektronik mempunyai kepentingan yang sah…

Tandatangan digital menggunakan kriptografi yang tidak rata. Dalam banyak kes, mereka memberikan lapisan persetujuan dan keselamatan kepada mesej yang dikirim melalui saluran yang tidak selamat: Dilaksanakan dengan betul, tandatangan digital memberi motivasi kepada pengumpul untuk menerima mesej yang dikirim oleh pengirim yang dijamin.

Tanda tangan digital serupa dengan tandatangan yang ditulis secara manual dalam banyak hal, namun tandatangan digital yang dilakukan dengan tepat lebih sukar dihasilkan daripada jenis yang ditranskripsikan. Rencana tandatangan digital, dalam arti yang digunakan di sini, didasarkan pada kriptografi, dan harus dilaksanakan dengan tepat untuk menjadi kuat.

Tanda tangan digital juga boleh memberikan penolakan, yang menyiratkan bahawa penyokong tidak dapat menjamin bahawa mereka tidak menandatangani mesej dengan berkesan, sambil menegaskan bahagian peribadi mereka yang tersisa misteri. Selanjutnya, beberapa rancangan penolakan tidak menawarkan cap waktu untuk tandatangan digital, jadi tanpa mengira sama ada kunci persendirian terbongkar, tandatangan itu sah.

Mesej bertanda digital mungkin merupakan sesuatu yang dapat digambarkan sebagai bitstring: model menggabungkan surat elektronik, kontrak, atau mesej yang dihantar melalui beberapa konvensyen kriptografi lain.

Algoritma tandatangan digital:

Skema tandatangan digital biasanya terdiri daripada tiga algoritma ,

Untuk melaksanakan skema tandatangan digital, anda mesti menyediakan tiga algoritma yang diperlukannya, iaitu;

 1. Algoritma penjanaan kunci yang memilih kunci peribadi secara seragam secara rawak dari satu set kunci peribadi yang mungkin. Algoritma mengeluarkan kunci peribadi dan kunci awam yang sepadan.
 2. Algoritma penandatanganan, yang diberikan mesej dan kunci peribadi, menghasilkan tandatangan.
 3. Algoritma pemeriksaan tandatangan yang, dengan memberi isyarat, kunci awam dan tandatangan, sama ada memproses atau menghapus tuntutan mesej untuk dipercayai.

Dua sifat utama diperlukan. Pertama, kesahihan tandatangan yang dibuat dari mesej tetap dan kunci peribadi tetap dapat diperiksa dengan menggunakan kunci awam yang membandingkan. Selain itu, secara komputasi tidak dapat dilakukan untuk menghasilkan tanda tangan yang sah untuk perhimpunan tanpa menyedari kunci peribadi perhimpunan itu.

Tandatangan digital adalah komponen pengesahan yang memberi kuasa kepada pembuat mesej untuk menambahkan kod yang digunakan sebagai tanda tangan. Algoritma Digital Signature (DSA), yang dibuat oleh Institut Piawaian dan Teknologi Nasional, adalah salah satu daripada banyak contoh pengiraan penandaan.

Dalam perbualan yang disertakan, 1n merujuk kepada nombor yang tidak sama.

Secara rasmi, konspirasi tandatangan digital adalah tiga kali pengiraan masa polinomial probabilistik, (G, S, V), memenuhi:

 1. G (penjana kunci) menghasilkan kunci awam (pk), dan kunci peribadi yang berkaitan (sk), pada input 1n, di mana n adalah sempadan keselamatan.
 2. S (menandakan) mengembalikan tag, t, pada sumber maklumat: kunci peribadi (sk), dan rentetan (x).
 3. Hasil V (memeriksa) diakui atau diberhentikan pada sumber data: kunci awam (pk), rentetan (x), dan tag (t).

Untuk ketepatan, S dan V mesti dipenuhi.

Pr [(pk, sk) ← G (1n), V (pk, x, S (sk, x)) = diakui] = 1. [16]

Konspirasi tandatangan digital selamat sekiranya bagi setiap musuh waktu polinomial probabilistik yang tidak seragam, A

Pr [(pk, sk) ← G (1n), (x, t) ← AS (sk, ·) (pk, 1n), x ∉ Q, V (pk, x, t) = diterima] <negl (n ),

Di mana AS (sk, ·) menandakan bahawa A menghampiri Oracle, S (sk, ·), Q bermaksud susunan soalan pada S yang dibuat oleh A, yang mengetahui kunci awam, pk, dan batas keselamatan, n, dan x ∉ Q menunjukkan bahawa musuh mungkin tidak langsung menyiasat rentetan, x, pada S. Kaedah tandatangan digital Tanda tangan digital adalah kaedah matematik terbina dalam yang digunakan untuk menandakan realiti dan kebenaran mesej. Tidak syak lagi, tandatangan digital tidak dapat dikendalikan di atas kertas, tetapi hampir sama dengan tandatangan tulisan tangan atau logo / tanda tangan yang dicap. Bercakap mengenai tandatangan digital keselamatan jauh lebih melekat pada keselamatan, daripada nota tulisan tangan. Itulah yang menjadikan tandatangan digital sebagai kaedah terbaik untuk menyelesaikan gangguan dan penyamaran dalam mesej / isyarat digital. Tandatangan digital dapat memberikan bukti asal, watak dan status arkib elektronik, pertukaran atau mesej digital. Penandatangan juga dapat menggunakannya untuk mengenali persetujuan berpendidikan.

Di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat, tandatangan digital dilihat secara sah menyekat sama seperti tandatangan laporan yang ditranskripsikan konvensional.

Bagaimana tandatangan digital berfungsi?

Tanda tangan digital bergantung pada kriptografi kunci terbuka, atau disebut kriptografi penyimpangan. Dengan menggunakan pengiraan kunci awam, seperti RSA (Rivest-Shamir-Adleman), dua kunci dihasilkan, menjadikan sepasang kunci yang dihubungkan secara berangka, satu peribadi dan satu awam.

Tanda tangan digital berfungsi melalui dua kunci kriptografi kunci terbuka yang biasanya mengesahkan. Orang yang membuat tandatangan digital menggunakan kunci peribadi untuk mengekod maklumat yang berkaitan dengan tandatangan, sementara cara terbaik untuk membongkar maklumat tersebut adalah dengan kunci awam penandatangan.

Sekiranya penerima tidak dapat membuka rekod dengan kunci awam penandatangan, itu adalah tanda ada masalah dengan laporan atau tandatangan. Ini adalah cara di mana tandatangan digital disahkan.

Inovasi tandatangan digital memerlukan semua perjumpaan untuk mempercayai orang yang membuat tandatangan itu tetap berhati-hati. Sekiranya orang lain menghampiri kunci penandatanganan peribadi, perhimpunan itu dapat membuat tandatangan digital yang menipu demi pemegang kunci persendirian.

Apakah kelebihan tandatangan digital?

Keselamatan adalah kelebihan asas tandatangan digital. Keupayaan keselamatan yang ditanamkan dalam tandatangan digital menjamin bahawa rekod tidak berubah dan tandatangan adalah sahih. Kaedah dan strategi keselamatan yang digunakan dalam tandatangan digital melibatkan perkara berikut:

Nombor pengenalan diri (PIN),

kata laluan dan kod. Digunakan untuk mengesahkan dan memeriksa watak penandatangan dan mengesahkan tandatangan mereka. E-mel, nama pengguna dan frasa rahsia adalah strategi yang paling banyak digunakan.

Kriptografi asimetri:

Menggunakan pengiraan kunci awam yang menggabungkan enkripsi dan pengesahan kunci awam dan awam.

Checksum:

Serangkaian panjang huruf dan angka yang membahas jumlah digit yang tepat dalam sekeping maklumat digital, yang boleh dilakukan pemeriksaan untuk membezakan kesalahan atau perubahan. Chequum berfungsi sebagai tanda unik maklumat.

Pemeriksaan redundansi siklik (CRC):

Kod dan cek yang mengenali kesalahan termasuk digunakan dalam organisasi digital dan alat kapasiti untuk membezakan perubahan pada maklumat kasar.

Kelulusan pihak berkuasa sijil (CA):

CA mengeluarkan tandatangan digital dan dianggap sebagai orang luar dengan bertoleransi, mengesahkan, memberi dan mematuhi pernyataan digital. Penggunaan CA menghindari pengeluaran sokongan digital palsu.

Kelulusan kerjasama pakar kepercayaan (TSP):

TSP adalah bahan individu atau sah yang melakukan persetujuan tandatangan digital untuk kepentingan organisasi dan menawarkan laporan kelulusan tandatangan.

Kelebihan lain dari penggunaan tandatangan digital merangkumi yang berikut:

Cap masa:

Dengan memberikan maklumat dan musim tanda tangan digital, cap waktu sangat berguna apabila waktunya adalah asas, misalnya, untuk pertukaran saham, pengeluaran tiket loteri dan prosedur yang sah.

Diakui secara universal dan boleh dipersetujui secara sah. Piawaian infrastruktur kunci awam (PKI) menjamin kunci yang dibuat peniaga dibuat dan disimpan dengan selamat. Oleh kerana norma global, sebilangan besar negara yang bertoleransi menerima tanda tangan digital sebagai menyekat secara sah.

Dana pelaburan masa

Tanda tangan digital meningkatkan kitaran penandaan, penyimpanan dan perdagangan arkib sebenar yang membosankan, memberi peluang kepada organisasi untuk mengakses dan menandatangani rekod dengan pantas.

Dana simpanan kos:

Persatuan boleh menggunakan tanpa kertas dan menyisihkan wang tunai yang baru dibelanjakan untuk aset sebenar dan pada masa, kakitangan dan ruang pejabat yang digunakan untuk mengawasi dan memindahkannya.

Kesan semula jadi positif:

Mengurangkan penggunaan kertas juga akan menghilangkan sisa sebenar yang dihasilkan oleh kertas dan kesan ekologi negatif dari arkib kertas bergerak.

Ketahui:

Tanda tangan digital menjadikan jejak tinjauan yang menjadikan penyimpanan rekod lebih mudah untuk perniagaan. Dengan semua yang direkodkan dan disimpan secara digital, terdapat lebih sedikit kebebasan bagi penandatangan manual atau penjaga rekod untuk melakukan kesalahan atau kehilangan sesuatu.

Bagaimana anda membuat tandatangan digital?

Untuk membuat tandatangan digital, pengaturcaraan tanda, misalnya, program e-mel, digunakan untuk memberikan hash tunggal maklumat elektronik yang akan ditandatangani.

Hash adalah siri huruf dan nombor panjang tetap yang dihasilkan oleh rangkaian algoritma. Kunci peribadi pembuat tandatangan digital kemudian digunakan untuk mengekod hash. Hash yang dikodkan - bersama dengan data lain, seperti algoritma hashing - adalah tandatangan digital.

Justifikasi yang menggegarkan hash daripada keseluruhan mesej atau arkib adalah kapasiti hash dapat berubah atas sumbangan tegas diri terhadap harga yang tetap, yang biasanya jauh lebih terhad. Ini menjimatkan masa kerana hashing jauh lebih cepat daripada menandatangani.

Nilai hash adalah luar biasa daripada maklumat yang dicincang. Sebarang penyesuaian maklumat, bahkan penyesuaian watak bersendirian, akan membawa nilai alternatif. Properti ini memberi kuasa kepada orang lain untuk menggunakan kunci awam penandatangan untuk menyahkod hash untuk menyetujui kehormatan maklumat.

Sekiranya hash yang dikodkan berkoordinasi dengan hash yang diproses kedua dengan maklumat yang serupa, ini menunjukkan bahawa maklumat tersebut tidak berubah sejak ditandatangani. Sekiranya kedua-dua hash tidak berkoordinasi, maklumat tersebut telah diubah entah bagaimana atau yang lain dan dirosakkan atau tandatangan dibuat dengan kunci peribadi yang tidak berkaitan dengan kunci awam yang diperkenalkan oleh penandatangan - masalah dengan pengesahan.

Seorang individu membuat tandatangan digital menggunakan kunci peribadi untuk menyandikan tandatangan. Pada masa yang sama, maklumat hash dibuat dan dikodkan. Penerima menggunakan kunci awam penandatangan untuk menyahkod tandatangan.

Tanda tangan digital dapat digunakan dengan segala jenis pesan, jika diacak, pada dasarnya sehingga pengumpul dapat memastikan keperibadian pengirim dan pesan itu muncul dengan sempurna. Tanda tangan digital menyukarkan penandatangan untuk menolak menandatangani sesuatu kerana tandatangan digital menarik bagi rakaman dan penandatangan dan ia mengikatnya bersama. Harta ini dinamakan penolakan.

Tanda tangan digital tidak boleh disalah anggap sebagai deklarasi digital. Pengesahan digital adalah rekod elektronik yang mengandungi tandatangan digital CA yang bertanggungjawab. Ini menghubungkan kunci publik dengan keperibadian dan dapat digunakan untuk mengesahkan bahawa kunci publik memiliki tempat dengan individu atau elemen tertentu.

Sebilangan besar program e-mel pada masa kini menyokong penggunaan tandatangan digital dan pengesahan digital, menjadikannya mudah untuk menandatangani sebarang mesej mesra dan menyetujui mesej yang didekati secara digital. Tanda tangan digital juga digunakan secara meluas untuk memberikan pengesahan kesahan, kejujuran maklumat dan penolakan pertukaran dan pertukaran yang dipimpin melalui web.

Kelas dan jenis tandatangan digital

Terdapat tiga kelas ujian tandatangan digital (DSC) yang berbeza:

Kelas 1 . Tidak dapat digunakan untuk rekod perniagaan yang sah kerana diluluskan bergantung pada ID e-mel dan nama pengguna. Tanda tangan kelas 1 memberikan tahap keselamatan yang penting dan digunakan dalam keadaan dengan maklumat yang baik.

Kelas 2. Sering digunakan untuk rakaman elektronik (e-dokumentasi) arkib penilaian, termasuk borang kerajaan peribadi dan pulangan caj buruh dan produk (GST). Tandatangan digital Kelas 2 mengesahkan watak penandatangan terhadap pangkalan maklumat yang telah diperiksa sebelumnya. Tandatangan digital Kelas 2 digunakan dalam keadaan di mana bahaya dan hasil tawar-menawar maklumat adalah sederhana.

Kelas 3 . Tahap tandatangan digital yang paling ketara, tandatangan Kelas 3 memerlukan individu atau persatuan untuk diperkenalkan sebelum memastikan kekuatan untuk menunjukkan keperibadian mereka sebelum menandatangani. Tandatangan digital Kelas 3 digunakan untuk e-barters, e-offer, e-tagging, pengadilan mahkamah dan dalam keadaan yang berbeza di mana bahaya terhadap maklumat atau hasil kekecewaan keselamatan tinggi.

Kegunaan untuk tandatangan digital

Perniagaan menggunakan inovasi tandatangan digital untuk melicinkan langkah-langkah dan meningkatkan penghormatan rekod. Perniagaan yang menggunakan tandatangan digital merangkumi yang berikut:

Kerajaan . Pejabat Penerbitan Kerajaan AS (GPO) mengedarkan varian elektronik rancangan kewangan, undang-undang awam dan swasta, dan bil perundangan dengan tandatangan digital.

Tanda tangan digital digunakan oleh pemerintah di seluruh dunia untuk pelbagai alasan, termasuk menyediakan borang penilaian, memeriksa pertukaran perniagaan-ke-pemerintah (B2G), menyetujui undang-undang dan mengawasi kontrak.

Sebilangan besar bahan pemerintah harus berpegang teguh pada undang-undang, garis panduan dan prinsip yang tepat ketika menggunakan tanda tangan digital. Banyak badan perundangan dan organisasi juga menggunakan kad cemerlang untuk mengenali penduduk dan pekerja mereka. Ini adalah kad sebenar yang dibekalkan dengan tanda tangan digital yang dapat digunakan untuk memberi pemegang kad masuk ke kerangka yayasan atau struktur sebenar.

Penjagaan perubatan . Tanda tangan digital digunakan dalam industri rawatan perubatan untuk meningkatkan keberkesanan terapi dan kitaran pengawalseliaan, untuk memperkuat keselamatan maklumat, untuk pengesahan e-sokongan dan klinik kecemasan. Penggunaan tandatangan digital dalam perkhidmatan perubatan harus bersetuju dengan Akta Kemudahtanggungjawaban dan Kebertanggungjawaban Insurans Kesihatan (HIPAA) tahun 1996.

Berkumpul . Organisasi berkumpul melalui tandatangan digital untuk mempercepat langkah-langkah, termasuk reka bentuk item, penegasan kualiti (QA), menghasilkan peningkatan, pengiklanan dan tawaran. Penggunaan tandatangan digital dalam pemasangan dikendalikan oleh International Organization for Standardization (ISO) dan National Institute of Standards and Technology (NIST) Digital Manufacturing Certificate (DMC).

Perkhidmatan Kewangan . Kawasan monetari AS menggunakan tandatangan digital untuk kontrak, perbankan tanpa kertas, pengendalian pendahuluan, dokumentasi perlindungan, pinjaman rumah dan langit adalah had dari sana. Kawasan yang dikendalikan secara ketat ini menggunakan tandatangan digital dengan berhati-hati mengenai garis panduan dan arahan yang ditetapkan oleh Akta Tanda Tangan Elektronik dalam Perdagangan Global dan Nasional (E-Sign Act), garis panduan Akta Transaksi Elektronik Seragam negara (UETA), Biro Perlindungan Kewangan Pengguna ( CFPB) dan Majlis Peperiksaan Institusi Kewangan Persekutuan (FFIEC).

Mata wang digital . Tandatangan digital juga digunakan dalam bentuk bitcoin dan wang kriptografi lain untuk mengesahkan blockchain. Mereka juga digunakan untuk mengawasi pertukaran maklumat yang berkaitan dengan wang digital dan sebagai jalan bagi klien untuk menunjukkan tanggungjawab atau minat mereka dalam pertukaran.

Mengapa menggunakan PKI atau PGP dengan tandatangan digital?

Tanda tangan digital menggunakan standard PKI dan program enkripsi Pretty Good Privacy (PGP) berdasarkan fakta bahawa kedua-duanya mengurangkan keselamatan yang berpotensi memberikan yang menyertai pengiriman kunci awam. Mereka menyetujui bahawa kunci awam pengirim mempunyai tempat dengan individu tersebut dan mengesahkan watak pengirim.

PKI adalah sistem untuk pentadbiran yang menghasilkan, sesuai, mengawal dan merekod pengesahan kunci awam. PGP adalah pelbagai standard PKI yang menggunakan kriptografi kunci simetri dan kunci awam, namun ia berbeza mengikut cara mereka menentukan kunci awam kepada watak pelanggan. PKI menggunakan CA untuk menyetujui dan mengikat keperibadian klien dengan bukti digital, sementara PGP menggunakan perangkap kepercayaan. Pelanggan PGP memilih siapa yang mereka percayai dan watak mana yang akan disemak. Pelanggan PKI mengaku tidak percaya di CA.

Kelayakan keselamatan tandatangan digital bergantung pada kekuatan keselamatan kunci persendirian. Tanpa PKI atau PGP, sukar untuk menunjukkan keperibadian seseorang atau menolak kunci yang dirosakkan, dan lebih mudah bagi penghibur yang berbahaya untuk meniru individu. Dokumen yang ditandatangani secara digital.

Tandatangan digital berbanding tandatangan elektronik

Sudahkah anda memahami sepenuhnya mengenai tandatangan digital, tetapi masih ada kekeliruan yang menghubungkan tandatangan digital dengan tandatangan elektronik. Di sini, Ketahui bagaimana tandatangan digital dan tandatangan elektronik.

Apakah perbezaan antara tandatangan digital dan tandatangan elektronik?

Walaupun kedua-dua istilah itu dapat dibandingkan, tandatangan digital adalah unik berbanding dengan tandatangan elektronik. Tanda tangan digital adalah istilah khusus, yang mencirikan akibat kitar kriptografi atau pengiraan berangka yang dapat digunakan untuk mengesahkan pengelompokan maklumat. Istilah tandatangan elektronik - atau sokongan maya - adalah istilah yang sah yang dicirikan secara pentadbiran.

Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, E-Sign Act, yang disahkan pada tahun 2000, menyifatkan sokongan dalam talian sebagai menandakan "bunyi elektronik, gambar atau interaksi, dihubungkan atau dihubungkan secara sah dengan perjanjian atau rekod lain dan dilaksanakan atau diterima oleh individu dengan harapan untuk menandatangani rekod. "

Sokongan dalam talian juga dicirikan dalam Arahan Tandatangan Elektronik, yang diluluskan oleh Kesatuan Eropah (EU) pada tahun 1999 dan dibatalkan pada tahun 2016. Ia menganggapnya sama dengan tandatangan sebenar. Demonstrasi ini digantikan dengan eIDAS (pengesahan bukti pembezaan elektronik dan pentadbiran amanah), yang mengawal sokongan dan pertukaran maya, dan langkah-langkah penyisipan yang menjamin peneraju perniagaan dalam talian yang dilindungi.

Ini menunjukkan bahawa tandatangan digital - yang dapat dikomunikasikan secara digital dalam struktur elektronik dan dihubungkan dengan penggambaran rekod - boleh menjadi semacam sokongan maya . Lebih-lebih lagi, sebahagian besarnya, sokongan maya hampir sama dengan nama penandatangan yang dimasukkan pada struktur halaman.

Untuk dianggap sah, rancangan sokongan maya harus merangkumi tiga perkara:

Pendekatan untuk mengesahkan keperibadian elemen yang menandatanganinya;

Pendekatan untuk mengesahkan elemen penandatanganan yang dicadangkan untuk mengesahkan arkib ditandatangani; dan

Pendekatan untuk mengesahkan bahawa sokongan maya berkaitan dengan arkib yang ditandatangani.

Tandatangan digital boleh, sendirian, memenuhi prasyarat ini untuk diisi sebagai sokongan dalam talian:

Kunci umum tandatangan digital dihubungkan dengan bukti pembezaan elektronik bahan penanda tangan;

Tandatangan digital mesti disertai oleh pemegang kunci peribadi yang berkaitan dengan kunci awam, yang menyelitkan elemen bermaksud menggunakannya untuk tandatangan; dan

Tandatangan digital mungkin akan mengesahkan jika maklumat yang ditandatangani, iaitu, arkib atau penggambaran rekod, tidak berubah - jika laporan diubah setelah ditandatangani, tandatangan digital akan mengabaikan untuk mengesahkan.

Walaupun tandatangan digital yang disahkan memberikan pengesahan kriptografi rekod ditandatangani oleh elemen yang dinyatakan dan arkib belum diubah, tidak semua sokongan dalam talian memberikan jaminan yang serupa.

Peranti dan penjual tandatangan digital

Peranti dan pentadbiran tandatangan digital umumnya digunakan dalam perniagaan yang penting. Sebagai contoh, ketika wartawan bebas menandatangani perjanjian, mereka dapat menyetujui pemeriksaan dan angsuran kata, menggunakan Adobe Sign untuk memberikan sokongan maya pada laporan tersebut.

Koperasi pakar sokongan digital dan dalam talian melibatkan perkara berikut:

Adobe Sign direka untuk memberikan sokongan maya yang selamat dan sah di semua jenis alat.

Pentadbiran berdasarkan prinsip DocuSign menjamin sokongan dalam talian sesuai dengan garis panduan yang ada. Pentadbirannya menggabungkan Tandatangan Ekspres untuk pertukaran penting di seluruh dunia dan Tandatangan Berkelayakan EU, yang bersetuju dengan prinsip EU.

Global Sign memberikan sekumpulan besar lembaga, koordinasi dan komputerisasi untuk melaksanakan PKI dalam keadaan perniagaan yang besar.

SignEasy menawarkan pentadbiran yang hampir sama dengan nama dan organisasi yang serupa, sama seperti memberikan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) untuk pereka.

SignNow , yang penting untuk awan perniagaan airSlate, memberikan peranti penandatanganan Portable Document Format (PDF) yang mudah digunakan untuk organisasi.

Vasco memberikan item sokongan maya eSignLive sebagai pentadbiran awan dan di premis.

eSignatures.io untuk pembayaran hanya kerana kos timbul sebagai alternatif

Docsketch untuk rancangan percuma selalu

PandaDoc untuk mengumpulkan ansuran ketika orang menandatangani.

Sesiapa sahaja penjual ini boleh membantu anda membuat tandatangan digital anda.

Soalan lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel Digital signature:

Apakah tandatangan digital?

Tandatangan digital adalah kaedah untuk mengesahkan bahawa mesej yang anda verifikasi dihantar oleh pengirim yang dikenali.

Secara definisi : tandatangan digital adalah isyarat yang menunjukkan identiti sebenar mesej dengan mengesahkan identiti pengirim. Ini adalah isyarat yang prasyaratnya dipenuhi, memberikan setiap butiran kepada penerima untuk membuatnya percaya bahawa mesej itu 100% nyata dan dihantar oleh pengirim yang dikenali .

Bagaimana membuat tandatangan Digital?

Tandatangan digital adalah suite kriptografi yang boleh dibuat dengan menggunakan tiga jenis algoritma . 1. G (penjana kunci), 2. S (menandakan) dan 3. V (memeriksa). Untuk membuat tandatangan digital, dua algoritma diperlukan walaupun mungkin tidak berfungsi, iaitu S dan V.

Pada masa ini, terdapat pelbagai program dalam talian yang dapat membantu anda membuat tandatangan digital, seperti:

 1. Log masuk ke sebarang sokongan tandatangan digital dalam talian seperti, SignNow, SignEasy, Global Sign, Adobe Sign, dan DocuSign, dll.
 2. Tambahkan tandatangan anda ke dalam sistem dalam talian yang anda gunakan, di sini saya akan menggunakan Adobe Sign.
 3. Setelah Menambahkan tandatangan anda, muat naik dokumen yang perlu ditandatangani.
 4. Letakkan tandatangan ke posisi yang anda perlukan tanda tangan diletakkan.
 5. Selepas melakukan itu, keluarkan dokumen dan nikmati.

cara membuat tandatangan digital di adobe acrobat pro

Bagaimana membuat tandatangan digital dalam Adobe Acrobat ?, baik, proAdobe Acrobat pro adalah versi lanjutan dari Adobesign, yang sangat disarankan oleh banyak pengguna. Untuk membuat tandatangan digital dalam Adobe Acrobat pro, anda harus mengikuti perkara berikut:

 1. Buka adobe pro anda ke = >> menu edit> klik> buka pilihan> tandatangan.
 2. Di sebelah kanan, klik lebih banyak untuk identiti dan sijil.
 3. Pilih ID digital di sebelah kiri dan kemudian klik butang tambah ID.
 4. Pilih pilihan ID digital baru, saya ingin buat dengan segera, dan kemudian klik tambah.
 5. Ok sudah selesai. Nikmati.

cara menambah tandatangan digital ke pdf

Adakah anda mempunyai fail pdf dan bukannya dokumen untuk menambahkan tandatangan digital. Dan ingin mengetahui cara menambahkan tandatangan digital ke pdf , ada dua kaedah untuk menambahkan tandatangan digital.

Kaedah 1

Dalam kaedah ini, anda akan menukar fail pdf anda menjadi fail dokumen , setelah melakukannya, ikuti prosedur yang sama yang anda ikuti selalu untuk menambahkan tandatangan digital. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana melakukannya, lihat di atas saya telah membincangkan secara ringkas.

Kaedah ke-2

Dalam kaedah ini anda akan menambahkan tandatangan ke dalam fail pdf tanpa mengubah jenisnya.

Ikuti perkara berikut untuk menambahkan tandatangan ke dalam PDF :

 1. Pertama-tama buka fail pdf ke dalam program sokongan anda, iaitu Adobe Acrobat pro, SignNow, SignEasy, Global Sign, Adobe Sign, dan DocuSign, dll.
 2. Klik isian dan log masuk panel alat di sebelah kanan.
 3. Klik tanda, tambahkan tanda anda dan kemudian tambahkan tandatangan anda.
 4. Segera muncul pop timbul yang menampilkan tiga pilihan lagi - jenis, gambar dan gambar. Setelah selesai, klik butang terapkan.
 5. Tarik tandatangan anda ke posisi keinginan, ubah saiz atau sesuaikan tanda, dan kemudian klik selesai.

Kesimpulannya

Apa itu tandatangan digital ?, Tanda tangan digital adalah tanda yang menunjukkan keaslian bahawa mesej dihantar oleh pengirim yang dikenali. Ini adalah kaedah untuk mengesahkan dokumen / mesej sebenar atau palsu.

Tanda tangan digital adalah komponen standard dari kebanyakan suite konvensional kriptografi , dan umumnya digunakan untuk peredaran pengaturcaraan, pertukaran wang, kontrak pengaturcaraan eksekutif, dan dalam situasi yang berbeza di mana penting untuk membezakan pemalsuan atau perubahan.

Mengapa tandatangan digital ?, Setelah mengetahui mengenai tandatangan digital, kepentingannya mungkin kelihatan sedikit. Kerana menggunakan tandatangan digital kemungkinan besar palsu, malah kanak-kanak boleh melakukannya. Jadi mengapa, menggunakan kaedah yang boleh digunakan oleh semua orang.

Sekiranya anda berfikir seperti itu, anda betul, pemikiran ini mungkin berkembang kerana pembentukannya oleh banyak orang.

Tetapi, ketahuilah bahawa jika anak membuat tandatangan digital, dia pasti mempunyai kunci persendirian yang dapat digunakan untuk membuka kunci tandatangan, anak itu tidak pernah menonton. Ya, kunci peribadi itu adalah tanda tangan digital.

Oleh itu, koleksi semua artikel dalam satu baris adalah bahawa tandatangan digital adalah mengenai keselamatan, sama ada nampaknya mudah, atau lebih tepat untuk diubah.

artikel berkaitan

Sijil digital (DC)

Pemeriksaan elektronik (e-check)

Dompet digital

Adakah USPS Menghantar Pada Hari Ahad?

Apa itu Cryptocurrency?