Kadar diskaun,

Definisi kadar Diskaun:

 1. Bergantung pada konteksnya, kadar potongan mempunyai dua definisi dan penggunaan yang berbeza. Pertama, kadar diskaun merujuk kepada kadar faedah yang dikenakan kepada bank perdagangan dan institusi kewangan lain untuk pinjaman yang mereka ambil dari Bank Rizab Persekutuan melalui proses pinjaman jendela diskaun, dan kedua, kadar diskaun merujuk kepada kadar faedah yang digunakan dalam potongan harga analisis aliran tunai (DCF) untuk menentukan nilai semasa aliran tunai masa depan. .

 2. Perbankan: Kadar di mana bil pertukaran atau hutang piutang dibayar (didiskaunkan) sebelum tarikh matangnya.

 3. Niaga: Kadar di mana jumlah invois dikurangkan apabila syarat dipatuhi, seperti pembayaran semasa penghantaran atau jumlah pesanan yang melebihi angka minimum tertentu.

 4. Penilaian pelaburan: Pengganda yang mengubah jangkaan pulangan dari projek pelaburan kepada nilai pasaran semasa (nilai sekarang). Ia selalu kurang dari 1, dan bergantung pada kos modal (kadar faedah kompaun semasa) dan selang waktu antara tarikh pelaburan dan tarikh ketika pulangan mula mengalir. Rumus: 1 ÷ (1 + r) ^ n di mana r adalah kadar pulangan yang diperlukan (kadar faedah) dan n adalah bilangan tahun. Juga dipanggil faktor diskaun atau faktor nilai sekarang. Lihat juga aliran tunai terdiskaun.

 5. Walaupun bank perdagangan bebas untuk meminjam dan meminjam modal antara satu sama lain tanpa memerlukan cagaran menggunakan kadar antara bank yang didorong oleh pasaran, mereka juga boleh meminjam wang tersebut untuk keperluan operasi jangka pendek mereka dari Bank Rizab Persekutuan. Pinjaman tersebut dilayan oleh 12 cawangan serantau Fed, dan modal pinjaman digunakan oleh institusi kewangan untuk memenuhi kekurangan dana, untuk mencegah sebarang masalah kecairan yang berpotensi atau, dalam senario terburuk, untuk mencegah kegagalan bank . Kemudahan pinjaman khas Fed yang ditawarkan ini dikenali sebagai jendela diskaun. Pinjaman tersebut diberikan oleh agensi pengawalseliaan untuk jangka waktu ultra-pendek 24 jam atau kurang, dan kadar faedah yang dikenakan untuk pinjaman ini adalah tingkat diskaun standard. Kadar diskaun ini bukan kadar pasaran, sebaliknya ditadbir dan ditetapkan oleh lembaga Bank Rizab Persekutuan dan diluluskan oleh Lembaga Gabenornya.

 6. Perdagangan sekuriti: Jumlah di mana nilai pasaran bon, sijil deposit, atau saham (saham) berada di bawah nilai nominalnya.

Sinonim kadar Diskaun

Kadar bank, Bunga kompensasi, Bunga kompaun, Bunga selangit, Bunga kasar, Bunga, Kadar faedah, faedah lumayan, Mata gadai janji, faedah bersih, faedah Penal, Premium, Harga, Harga wang, Kadar, Kadar faedah, Bunga sederhana, Riba

Bagaimana cara menggunakan kadar Diskaun dalam ayat?

 1. Di DCF, kadar diskaun menyatakan nilai masa wang dan dapat membuat perbezaan antara sama ada projek pelaburan layak secara kewangan atau tidak.
 2. Syarikat kami telah membeli bekalan pejabatnya dari Syarikat ABC selama bertahun-tahun, tetapi Syarikat XYZ menawarkan kadar diskaun yang akan menjimatkan wang kepada kami.
 3. Oleh kerana itu adalah musim yang luar musim, ejen pelancongan diharapkan sepenuhnya mendapatkan potongan harga untuk pelanggannya dalam penerbangan, penginapan dan sewa kenderaan.
 4. Istilah kadar diskaun boleh merujuk kepada kadar faedah yang dikenakan oleh Rizab Persekutuan untuk pinjaman jangka pendek kepada bank atau kadar yang digunakan untuk mendiskaun aliran tunai masa depan dalam analisis aliran tunai terdiskaun (DCF).
 5. Dalam konteks perbankan, pinjaman diskaun adalah alat utama dasar monetari dan sebahagian daripada fungsi Fed sebagai pemberi pinjaman terakhir.
 6. Semasa mencari tayar baru untuk kereta saya, saya menjumpai sebuah kedai Tayar yang menawarkan kadar potongan yang tinggi untuk pelanggan baru.

Makna Kadar Diskaun & Definisi kadar Diskaun

Kadar Diskaun ,

Apakah Kadar Diskaun?

 • Kadar Diskaun bermaksud, Kadar di mana syarikat dapat mengumpulkan pendapatan dalam pelbagai kemungkinan senario. Sebagai contoh, ketika membandingkan rancangan pembiayaan kerugian tunai yang berbeza, membandingkan perbelanjaan bersih masing-masing berdasarkan kos semasa bersih membuat penilaian standard rancangan menggunakan kadar diskaun perdagangan.

 • Kadar Diskaun bermaksud, Bergantung pada konteksnya, kadar diskaun mempunyai dua definisi dan kegunaan yang berbeza. Pertama, kadar diskaun merujuk kepada kadar faedah pinjaman yang diberikan oleh bank perdagangan dan institusi kewangan lain kepada Bank Rizab Persekutuan sebagai sebahagian daripada proses tetingkap diskaun, dan kedua, potongan. Kadar faedah digunakan. Dalam analisis aliran tunai. (DCF) Untuk menentukan nilai semasa aliran tunai masa depan.

  • Istilah kadar diskaun boleh merujuk kepada kadar faedah yang dikenakan oleh Bank Rizab Persekutuan untuk pinjaman jangka pendek atau kadar yang digunakan untuk mendiskaun aliran tunai masa depan dalam analisis aliran tunai terdiskaun (DCC).
  • Dalam konteks perbankan, pinjaman konsesi adalah alat dasar monetari yang penting, dengan Fed bertindak sebagai pemberi pinjaman terakhir.
  • Di DCF, kadar diskaun menggambarkan nilai wang dari masa ke masa dan dapat membezakan antara kestabilan kewangan dan pembiayaan projek pelaburan.

 • Federal Reserve mengumpulkan kadar faedah dari institusi kewangan yang meminjam dalam jangka masa diskaun jangka pendek mereka (biasanya semalaman). Ini adalah definisi yang paling biasa.

 • Kadar faedah ditolak sebelum mengeluarkan, membeli, menjual atau meminjamkan instrumen kewangan. Juga, harga semasa adalah kadar yang digunakan untuk menentukan nilai semasa atau nilai semasa ASET atau siri produk.

Makna literal Kadar Diskaun

Diskaun:

Maksud Diskaun:
 1. Kurangkan (nilai normal item)

 2. Kekurangan kredibiliti (mungkin realiti atau orang) tidak wajar dilihat.

 3. Biasanya pemotongan dari harga biasa sesuatu yang diberikan kepada kelas pembeli tertentu tepat waktu atau lebih awal.

 4. (Dari kedai atau syarikat) yang mempunyai produk untuk dijual dengan harga yang lebih rendah.

Ayat Diskaun
 1. Pengguna yang ada layak mendapat potongan harga.

 2. Saya mendengar khabar angin itu tetapi mengetepikannya

 3. Banyak kedai menawarkan diskaun untuk pembelian pukal

 4. Farmasi Diskaun China

Sinonim Diskaun

harga pemotongan, konsesi, abaikan, jangan ambil kira, lepas, potong, abaikan, penurunan harga, rebat, harga konsesi, tolak, tolak, harga lebih rendah, tolak, singkirkan, pemotongan harga, pengurangan, jangan perhatikan, bayar tidak perhatian kepada, gloss over, melewati, menghadap

Nilai:

Kalimat Kadar
 1. Mereka diminta menilai kemampuan mereka dalam pelbagai latihan memandu.

 2. Program ini dianggap sangat berjaya.

Sinonim Kadar

mengukur, mencari, jumlah, meletakkan nilai, menilai, menilai hakim, mengukur, mengira menjadi, menilai, kos, memikirkan, menyewa, mengadili, mengira, menilai, menilai, menagih, membelanjakan, mempertimbangkan , menilai, tambang, angka, harga tetap, tarif