Pembasmi kuman,

Definisi Pembasmi kuman:

  1. Cecair kimia yang memusnahkan bakteria.

  2. Menyebabkan kemusnahan bakteria.

  3. Jenis antimikroba yang membunuh (atau tidak aktif secara tidak langsung) semua bakteria, kulat, dan virus (disebut mikrob, mikrobiologi, atau mikroorganisma), tetapi tidak semestinya spora mereka (badan pembiakan). Contohnya ialah kepekatan oksidan yang tinggi seperti peluntur, klorin, hidrogen peroksida; atau biocides seperti chlroxylenole (Dettol), cresol, hexachlorophane, phenol; atau agen fizikal seperti suhu tinggi, wap, sinar ultraviolet. Pembasmi kuman juga membunuh mikroorganisma yang tidak berbahaya atau bermanfaat, kebanyakannya adalah racun dan (tidak seperti antibiotik atau antiseptik) tidak boleh diambil secara dalaman. Mereka dikelaskan mengikut keberkesanannya yang diperakui sebagai (1) terhad, (2) spektrum luas, dan (3) kelas hospital. Lihat juga pembersih dan steril.

Sinonim Pembasmian Kuman

Bactericide, Germicide, Antiseptic, Sterilizer, Sanitizer, Agen pembersih, Cleansing agent, Cleanser, Decontaminant, Acaricide, Anthelmintic, Antibiotic, Antiseptic, Bactericide, Bleaching powder, Bug bomb, Carbamate insecticide, Carbolic acid, Chemosterilant, Chlorinated, hidrokarbon Pembersih, Pembersih, Racun kontak, Cresol, Decontaminator, Defoliant, Eradicant, Formaldehyde, Fumigant, Fumigator, Fungicide, Germicidal, Germicide, Herbicide, Hypochlorous acid, Serangga serangga, Insektisida, Mercuric chloride, Microbicide, Miticide, Organic chloride, Organic phosphate, fosfat organik , Racun Makhluk Perosak, Phenol, Racun, Pembersih, Racun tikus, pes Roach, serbuk Roach, Rodentisida, Sanitizer, Natrium hipoklorit, Racun perut, Sistemik, racun serangga sistemik, Beracun, Beracun, Toksin, Venin, Racun, Vermisida, Virus, Pembunuh rumpai, Pembasmi kuman, Kuman, Bakteria

Bagaimana cara menggunakan Disinfektan dalam ayat?

  1. Produk pembersih dan pembasmi kuman.
  2. Lysol adalah pembasmi kuman yang baik yang membunuh kuman dan dapat membantu menjaga kediaman selamat dari kuman yang boleh menyebabkan penyakit.
  3. Pembasmi kuman berguna dalam membersihkan makanan yang tumpah yang menjadi busuk pada hujung minggu kerana semut mengganggu beberapa orang.
  4. Kami harus memastikan dan menggunakan bahan pembasmi kuman sebelum keluar, kerana kami tidak ingin menangkap apa-apa lagi.
  5. Semua permukaan dibersihkan secara manual atau dengan mesin basuh tekanan dengan disinfektan.

Makna Definisi Disinfektan & Disinfektan