Adakah Semua Sel Mempunyai DNA? Tidak, semua sel di dalam tubuh hidup tidak mempunyai DNA, dan tidak semua sel kita mempunyai DNA yang sama. Sel dan sel darah merah yang matang di kulit, rambut, dan kuku tidak mengandungi inti. Sel menggunakan DNA untuk penyimpanan maklumat jangka panjangnya. Dalam organisma, maklumat biologi dikodkan dalam urutan DNAnya. Asid deoksiribonukleik (DNA) dan asid ribonukleik (RNA) adalah dua jenis bahan genetik yang wujud. RNA digunakan untuk fungsi enzimatik dan pengangkutan maklumat.

Sel: Struktur dan Komponen

Sel adalah unit kehidupan, struktur, biologi, dan fungsional. Kajian sel dari strukturnya ke fungsi disebut Cell Biology. Ia dapat mereplikasi dirinya secara bebas dan dikenali sebagai asas kehidupan.

Sel muncul sekurang-kurangnya 3.5 bilion tahun yang lalu di Bumi. Sel jauh lebih besar daripada atom, Oleh Robert Hooke sel ditemui pada tahun 1665. Pada tahun 1839 teori sel pertama kali dikembangkan oleh Matthias Jakob Schleiden dan Theodor Schwann. Menurut teori sel, semua organisma terdiri dari satu atau lebih sel, bahawa sel adalah unit asas struktur dan fungsi kehidupan. Dan semua sel berasal dari sel yang ada sebelumnya.

Jenis Sel:

Menurut struktur sel, terdapat dua jenis sel:

 1. Prokariota
 2. Eukariota

Sel prokariotik tidak mempunyai nukleus, dan ukuran selnya berkisar antara 0,1 hingga 0,5 µm. Bahan keturunan mereka boleh berupa DNA atau RNA, umumnya dihasilkan dengan pembelahan binari dan semuanya adalah mikroorganisma bersel tunggal. Terdapat di archaea, bakteria, dan cyanobacteria.

Sel eukariotik mempunyai nukleus yang sebenarnya, dan ukuran selnya berkisar antara 10-100 μm. DNA eukariotik disusun dalam satu atau lebih molekul linier, dan mereka membiak secara seksual dan juga secara aseksual. DNA eukariotik teratur dalam satu atau lebih molekul linier dikenali sebagai kromosom, dikaitkan dengan protein histon. Terdapat di tumbuh-tumbuhan, kulat, protozoa, dan haiwan.

Sel eukariotik Sel prokariotik
Dijumpai di bakteria, archaea protista, kulat, tumbuhan, haiwan
Saiz 1–5 μm 10–100 μm
Jenis nukleus Tiada inti yang benar Inti yang benar
DNA biasanya bulat Molekul linear dengan protein histon
RNA digabungkan dalam sitoplasma Dalam sintesis RNA nukleus, Dalam sintesis protein sitoplasma
Pembahagian sel pembelahan binari Mitosis, meiosis

Struktur Sel:

Komponen dalam struktur sel merangkumi:

 1. dinding sel
 2. membran sel
 3. sitoplasma
 4. inti
 5. organel sel
:large_blue_circle: Membran sel Membran plasma, atau membran sel adalah membran yang mengelilingi sitoplasma sel. Membran sel memisahkan sel dari persekitaran luaran. Ia membentuk struktur seperti dinding yang melindungi komponen selular dari kerosakan dan kebocoran.
:orange_circle: Dinding Sel Sel prokariotik dan eukariotik mempunyai dinding sel. Dinding sel melindungi sel secara mekanikal dan kimia dari struktur sekitarnya.
:red_circle: Nukleus Nukleus mengandungi bahan keturunan sel, DNA, nukleus dikelilingi oleh sampul nuklear, dan inti melindungi DNA.
:green_circle: Organel Sel Nukleolus (tapak sintesis ribosom), Membran nuklear (melindungi nukleus), Kromosom (menentukan jantina), Retikulum endoplasma (terlibat dalam pengangkutan bahan), Badan Golgi (terlibat dalam pengangkutan bahan), Ribosom ( protein synthesisers ) , Mitokondria (menghasilkan ATP), Lysosomes, Chloroplast (mengandungi pigmen klorofil), Vacuoles (menyimpan makanan, air, dan bahan buangan lain).

Komposisi kimia sel mamalia khas:

Protein 18.0
:small_blue_diamond: RNA 1.1
:small_blue_diamond: DNA 0.25
Fosfolipid dan lipid lain 5.0
Polisakarida 2.0
Air 70
Ion bukan organik (natrium, kalium, magnesium, kalsium, klorida, dll.) 1.0
Metabolit kecil yang lain 3.0

Maklumat Genetik Sel:

Asid deoksiribonukleik (DNA) dan asid ribonukleik (RNA) adalah dua jenis bahan genetik yang wujud. Dalam organisma, maklumat biologi dikodkan dalam urutan DNAnya , dan RNA digunakan untuk pengangkutan maklumat contoh mRNA dan fungsi enzimatik contohnya RNA ribosom. Semasa pindahan terjemahan protein molekul RNA (tRNA) digunakan untuk menambahkan asid amino.

DNA: Bahan Genetik

Komponen DNA:

Semua DNA terdiri daripada rangkaian molekul yang lebih kecil yang dikenali sebagai nukleotida. Setiap nukleotida terdiri daripada 3 komponen utama:

 1. Asas nitrogen: Kawasan yang mengandungi nitrogen.
 2. Deoxyribose: Molekul gula berasaskan karbon.
 3. Kumpulan fosfat: Kawasan yang mengandungi fosfat yang melekat pada molekul gula.

Terdapat 4 jenis nukleotida DNA:

 • Adenine (A)
 • Timin (T)
 • Guanine (G)
 • Sitosin (C)

Bahagian tengah DNA ini mengandungi atom karbon 5 'yang disusun dalam bentuk cincin, ia adalah tapak di mana kumpulan fosfat melekat pada nukleotida. Berlawanan dengan atom karbon 5 ', adalah atom karbon 3' yang tidak melekat pada kumpulan fosfat. Apabila nukleotida bergabung, mereka membentuk struktur yang disebut polinukleotida. Pada polinukleotida, hujung 5 'nukleotida melekat pada hujung 3' nukleotida bersebelahan melalui ikatan fosfodiester. Itu membentuk "tulang belakang" molekul DNA.

Sel manusia mempunyai bahan genetik yang terkandung dalam genom nuklear dan genom mitokondria. Semua organisma hidup terdiri daripada sel dan sel-sel ini timbul hanya dari pertumbuhan dan pembelahan sel lain yang diterima pada awal abad ke-19.

Setelah pemerhatian intensif struktur mikroskopik sel pada tahun 1885 bukti menunjukkan bahawa kromosom (benang berwarna gelap di inti sel) membawa maklumat keturunan sel. Dibuktikan kemudian bahawa kromosom kira-kira separuh protein dan separuh DNA berat.

American James Watson dan British Francis Crick mencadangkan model heliks ganda DNA untuk struktur molekul DNA untai ganda. Dalam model heliks berganda DNA ini, setiap helai berfungsi sebagai templat dalam sintesis helai pelengkap.

Penyelidikan kemudian mengesahkan genetik Amerika dan ahli biofisik James Watson dan model biofisikawan Britain, Francis Crick, replikasi DNA dan menunjukkan bahawa untuk pembiakan keseluruhan DNA sel membawa maklumat genetik.

Kajian kemudian mengenal pasti sejumlah kecil maklumat genetik tambahan yang terdapat dalam dua jenis organel dalam sitoplasma. Seperti mitokondria dalam sel haiwan dan mitokondria dan kloroplas dalam sel tumbuhan.

Pada manusia genom nuklear dibahagikan kepada 46 molekul DNA linear yang dikenali sebagai kromosom, termasuk pasangan kromosom seks, dan 22 pasangan kromosom homolog. Berbeda dengan DNA nuklear genom mitokondria adalah molekul DNA bulat. Asid Deoxyribonucleic (DNA) juga dapat dimasukkan secara artifisial ke dalam sel yang disebut proses transfeksi. Sekiranya DNA tidak dimasukkan ke dalam genom sel ini boleh menjadi sementara.

:large_blue_circle: "DNA adalah sebatian kimia yang terdiri dari protein yang dirangkai, dan rantai peptida dalam pembentukan heliks berganda. DNA adalah cetak biru yang memberitahu bagaimana membina sel, di mana hendak dibina, dan jenis sel apa di dalam badan kita ”.

RNA: ditiru dari DNA

Molekul RNA disintesis dalam nukleus sel. RNA adalah helai tunggal dan bukan struktur untai dua, semua RNA disintesis oleh enzim khas dan dengan menggunakan satu helai heliks DNA sebagai templat.

Adakah semua sel mempunyai DNA di dalamnya?

Tidak, semua sel tidak mempunyai DNA di dalamnya. Sel-sel darah merah matang dan sel-sel kornea pada kulit, kuku, dan rambut tidak mengandungi inti oleh kerana itu mereka tidak mempunyai DNA.

 1. Semasa proses pematangan , RBC manusia memusnahkan inti sel mereka. Sel darah merah melakukan ini untuk membawa oksigen sebanyak mungkin, mereka melakukan ini untuk mengekalkan ukurannya sehingga mereka dapat masuk dengan mudah melalui kapilari darah yang sempit. Mamalia mempunyai RBC tanpa inti, sementara semua jenis vertebrata lain mempunyai inti di RBC mereka.

 2. Semasa proses kornifikasi , sel-sel Cornify memusnahkan inti selnya. Sel-sel cornified melakukan ini untuk tumbuh dengan baik, dan untuk memaksimumkan ruang di dalam sel yang dipenuhi dengan keratin protein struktural (protein kuat yang memberikan ketangguhan pada kuku, kulit, dan rambut). Setelah sel-sel kornea memusnahkan inti mereka maka ruang mereka diisi oleh keratin. Sel-sel ini telah mati selepas kornifikasi tetapi ia tidak berguna. Walaupun sudah mati, sel-sel kornea memberikan kekuatan struktur dan kehangatan pada tisu sekitarnya.

Adakah semua sel mempunyai DNA yang sama?

Tidak, neuron mempunyai DNA yang lebih banyak, lebih sedikit, dan disusun semula berbanding dengan DNA di sel lain. Menurut otak kajian terbaru, sel mengungkapkan bahawa cetak biru DNA mereka secara radikal berbeza dari yang diharapkan. Fenomena ini dinamakan mozaik genom.

Sel otak bukan satu-satunya yang mempunyai DNA yang disusun semula. Contoh mozaik genom adalah sistem imun kita. Sistem kekebalan tubuh kita menyusun semula DNA untuk membuat sel untuk melindungi kita yang dapat mengenali dan membuang bahan yang tidak diingini. Tidak ada yang tahu bagaimana neuron kita mencipta perbezaan ini. Memahami fenomena adalah langkah seterusnya yang penting bagi ahli biologi.

Adakah DNA bukan benda hidup?

Ya, DNA adalah benda yang tidak hidup. DNA adalah molekul, bukan organisma, dan molekul ini tidak berkongsi organisma dalam harta benda apa pun. Walaupun dalam proses replikasi, DNA memerlukan rakan sekerja. Contoh: enzim, dan faktor bersama RNA. Ia tidak dapat mengekalkan homeostasisnya dan tidak mempunyai metabolisme sendiri.

Ia tidak dapat tumbuh, dan proses replikasi dikenali sebagai Penduaan, bukan pertumbuhan. DNA adalah benda bukan hidup kerana terdiri daripada kodon dan nukleotida, dan kodon dan nukleotida adalah bahan mati. Oleh kerana DNA adalah benda yang tidak hidup maka DNA tidak akan mati.

:large_blue_circle: "Asid deoksiribonukleik (DNA) adalah benda yang tidak hidup, tetapi DNA adalah bahagian penting dalam kehidupan kita. Tanpa DNA kehidupan tidak akan wujud. Ia dianggap sebagai benda bukan hidup kerana membawa harta bukan hidup. "

STRUKTUR DNA

Soalan Lazim

Peolpe juga tertanya-tanya untuk beberapa pertanyaan biasa:

1-Di manakah DNA dijumpai di dalam sel?

DNA dijumpai di nukleus sel. Satu set lengkap DNA nuklear dalam organisma disebut genomnya. DNA terletak di nukleus tetapi organisma kompleks juga mempunyai sejumlah kecil DNA dalam mitokondria.

2- Sel manusia apa yang tidak mempunyai DNA?

Sel darah merah matang dan sel kornea pada kulit, rambut, dan kuku tidak mempunyai DNA. MANUSIA DAN ILMU

3- Adakah DNA dalam darah?

DNA tidak terdapat dalam sel darah merah tetapi itu tidak bermaksud darah kita tidak mempunyai DNA. Darah adalah sumber DNA yang sangat baik kerana DNA terdapat dalam sel darah putih manusia. Kira-kira 50 µl isipadu darah cukup untuk DNA untuk analisis VNTR khas.

4- Apakah tiga perbezaan antara transkripsi dan terjemahan?

Transkripsi Terjemahan
1. Transkripsi menghasilkan mRNA 1. Terjemahan menghasilkan asid amino
2. Ia berlaku di nukleus. 2. Ia berlaku di sitoplasma.
3. Ia dikatalisis oleh polimerase RNA 3. Ia dibantu oleh rRNA dan mRNA.

Kesimpulan:

Adakah semua sel mempunyai DNA?

:arrow_right_hook: Tidak, semua sel tidak mempunyai DNA. Kerana semasa proses pematangan dan kornifikasi sel darah merah dan sel kornifikasi memusnahkan inti mereka. Mereka melakukan ini untuk bekerja dan berkembang dengan betul. Bahkan tidak semua sel mempunyai DNA yang sama. Sel-sel neuron mempunyai susunan DNA yang berbeza dibandingkan dengan sel-sel lain.

Artikel berkaitan

Bagaimana anda menyalin DNA menjadi mRNA?

Di mana transkripsi berlaku dan di mana terjemahan berlaku?

Evolusi, teori fakta