Sebagai profesional dalam bidang apa pun, anda mungkin tertanya-tanya apakah anda perlu mementingkan jenama peribadi. Anda mungkin mempunyai soalan seperti: "Adakah penting bagaimana saya memasarkan diri?" atau "Adakah saya akan mendapat keuntungan dari menghabiskan waktu saya membuat strategi penjenamaan peribadi?".

Jawapan untuk kedua-dua soalan tersebut adalah "Ya!" Yang tegas, dan ada tiga alasan tersendiri untuk ini yang mungkin mengejutkan anda.

Penjenamaan Peribadi memberi anda kelebihan daya saing.

Sama seperti Identiti Korporat membantu syarikat mendahului pasaran yang sentiasa kompetitif, jenama peribadi anda dapat membantu membezakan anda dalam persaingan anda. Orang yang telah mengambil bahagian dalam membuat identiti penjenamaan peribadi menghantar mesej yang konsisten tanpa mengira bagaimana calon pelanggan atau majikan pertama kali berhubungan dengan ini.

Konsistensi ini menetapkan pemahaman mengenai watak dan kualiti perkhidmatan, dari awal yang tidak wujud tanpa penjenamaan peribadi.

Naluri pertama yang mungkin anda miliki ketika mengembangkan jenama peribadi anda adalah dengan menjadikan diri anda sebagai wira yang dapat menyelesaikan segala masalah yang dilemparkan kepada mereka. Ini akan menjadi kesilapan. Masalah dengan taktik ini, ialah meletakkan pengguna anda di tempat seseorang yang perlu diselamatkan.

Pelanggan anda tidak memikirkan diri mereka dengan cara ini. Sebaliknya, mereka menganggap diri mereka sebagai wira dalam kisah mereka sendiri. Bagaimana ini berkaitan dengan penjenamaan peribadi? Setiap pahlawan memerlukan panduan. Memposisikan diri anda, dan menjadikan diri anda sebagai seseorang yang dapat menolong orang lain berjaya mencapai matlamat mereka sendiri sama ada melalui produk, perundingan atau perkhidmatan anda adalah pertaruhan yang pasti bahawa anda akan membezakan diri anda daripada orang dan jenama lain.

Sebagai contoh bagaimana melakukannya, saya akan mengesyorkan Membina Jenama Cerita oleh Donald Miller. Buku ini akan membantu anda memahami kedudukan panduan yang boleh anda ambil yang akan meningkatkan kejayaan anda.

Penjenamaan Peribadi membantu anda menjadi lebih fokus.

Dalam artikel mengenai Identiti Korporat , Josh Shankowsky menyatakan bahawa perancangan strategik jenama terdiri daripada mengembangkan lima perkara utama:

• Visi • Misi • Matlamat • Taktik dan Tindakan • Nilai Syarikat

Perkara-perkara ini diterjemahkan dengan mudah ke strategi penjenamaan peribadi anda. Adakah anda pernah duduk dan memikirkan apa yang anda bayangkan untuk hidup anda? Atau apakah misi hidup anda? Langkah-langkah ini serta mengembangkan tujuan, taktik, dan nilai-nilai peribadi sangat berharga ketika ingin membuat fokus dalam hidup anda. Langkah ini dalam proses penjenamaan anda juga disebut Perancangan Hidup. Terdapat dua sebab mengapa langkah ini dalam penjenamaan peribadi anda penting:

  1. Sekiranya anda tahu apa yang anda mahukan, anda secara sistematik dapat menghilangkan semua perkara yang tidak bertepatan dengan jenama peribadi anda.

  2. Apabila dilakukan dengan betul, anda dapat menilai diri anda mengikut sukatan dan visi anda mewujudkan metrik yang mana anda dapat mengukur kejayaan anda.

Banyak orang mengelak daripada membuat gol kerana jika mereka tidak tahu apa tujuannya, mereka tidak perlu mengenali ketika mereka ketinggalan. Jangan jadi seperti orang-orang ini. Luangkan sedikit masa untuk membuat rancangan penjenamaan peribadi dan laksanakan rancangan itu selangkah demi selangkah sehingga anda berjaya. Tumpukan perhatian melalui proses mencipta jenama peribadi.

Penjenamaan Peribadi menjadikan interaksi lebih mudah.

Sama ada secara bersemuka atau di media sosial, apa yang anda putuskan untuk dikatakan penting bagi bakal pelanggan, pengguna, atau bahkan majikan anda. Semasa mengembangkan rancangan penjenamaan peribadi, anda boleh menghubungi titik perbincangan atau pernyataan pesanan yang akan mengurangkan gangguan interaksi dan iklan lain.

Sekiranya seseorang mengetahui apa yang anda mahukan dalam beberapa minit setelah bertemu dengan anda, mereka lebih cenderung untuk berurusan dengan anda mengikut syarat anda dan dengan tahap kepercayaan yang biasanya berlaku di mana sahaja dari satu petang- banyak interaksi untuk dilakukan. Pemesejan yang konsisten dan jelas, walaupun tentang diri anda boleh memberi kesan yang baik kepada mereka yang anda berinteraksi.

Pastikan anda tidak menjadi jurujual mengenainya. Rendah diri, jelas, dan katakan yang sebenarnya, tetapi bersiaplah.

Sekiranya anda bersedia, ini menjadikan interaksi ini lebih mudah. Sekiranya anda tidak tahu harus berkata apa ketika seseorang bertanya kepada anda "apa yang anda lakukan?" atau jika anda tidak tahu apa yang hendak diposkan di media sosial tetapi anda ingin berhubung secara berkala, cukup perkuatkan beberapa titik perbincangan pesanan peribadi / penjenamaan peribadi anda.

Perkara lain yang boleh menjadi rumit adalah memilih gambar untuk akaun media sosial anda atau pelbagai alat digital yang anda gunakan untuk bidang anda. Mempunyai gambar kepala korporat memerlukan penjelajahan tanpa had untuk mendapatkan gambar yang sempurna, atau cuba mengambil gambar baru setiap masa. Ketekalan melihat gambar yang sama akan menjadi penting bagi semua sebab yang dinyatakan di atas.

Kesimpulannya

Lebih-lebih lagi, penjenamaan peribadi hanya dapat membantu. Sama ada dengan membezakan anda dalam bidang anda, membantu anda untuk fokus, atau membuat interaksi lebih mudah, usaha apa pun yang dilakukan dalam penjenamaan peribadi yang konsisten tidak akan sia-sia.