Adakah burung hantu berhijrah? Tidak, burung hantu tidak berhijrah seperti burung nyanyian. Tetapi semasa musim sejuk, burung hantu dipaksa ke selatan kawasan mereka untuk mencari makanan.

Adakah burung hantu berhijrah?

Beberapa spesies Burung Hantu

Walaupun beberapa spesies Burung Hantu berhijrah ke khatulistiwa semasa musim sejuk tahun ini, kebanyakannya tetap berada di habitatnya , bahkan menggunakan sarang yang sama pada musim panas dan musim sejuk. Terdapat beberapa pengecualian , seperti Burung Hantu pemakan serangga kecil dan Burung Hantu yang tinggal di Kutub Utara.

Penghijrahan Burung Hantu Salji

Burung Hantu bersalji berhijrah. Tetapi ini tidak bermaksud bermulanya musim sejuk di Kutub Utara yang bermaksud bahawa seluruh penduduk Burung Hantu bergerak ke selatan. Sebaliknya, strategi yang berbeza untuk burung hantu yang berbeza masih ada.

Nampaknya Snowy Owls biasanya berhijrah pada tahun pertama kehidupan mereka; tingkah laku tidak biasa bagi banyak spesies burung. Ini dapat dilihat dengan mudah pada tahun yang tidak menentu ketika sejumlah besar tiba di Kanada selatan dan Amerika Syarikat Timur Laut. Sebilangan besar pendatang ini lebih muda dari setahun.

Kami juga mempunyai idea bahawa tidak semua burung hantu terbang ke selatan semasa musim gugur dan musim sejuk. Kebanyakan musim sejuk, penduduk tempatan memberitahu kami bahawa beberapa burung hantu bersalji menghabiskan musim sejuk berkeliaran di perkampungan Utqiagvik. Selalunya, ini adalah wanita yang lebih tua. Beberapa Burung Hantu Salji juga dapat dijumpai di sekitar polynyas, kawasan lautan terbuka yang dikelilingi oleh ais laut, dan teluk terbuka dan petunjuk yang menarik unggas air dan memberikan peluang berburu.

Pembiakan dan Pemburuan Burung Hantu

:small_blue_diamond: Pembiakan

Burung hantu dikenal sebagai burung mangsa, yang bermaksud mereka harus membunuh haiwan lain untuk terus hidup. Makanan mereka termasuk invertebrata (seperti serangga, labah-labah, cacing tanah, siput, dan ■■■■■), ikan, reptilia, binatang darat dan air, burung, dan mamalia. Makanan utama bergantung pada spesies Burung Hantu.

Contohnya, Scops and Screech Owls memakan banyak serangga, sementara Barn Owls memakan banyak tikus, cendawan, dan lembu. Burung Hantu besar seperti Burung Helang akan memburu burung, rubah, dan burung yang berukuran seperti itik dan burung permainan. Spesies lain telah memilih ikan, seperti Burung Hantu Ikan Asia (Ketupa) dan Burung Hantu Memancing Afrika (Scotopelia). Walaupun beberapa spesies mempunyai pilihan makanan seperti ini, banyak burung hantu bersifat oportunis, dan mereka akan mengambil mangsa apa sahaja yang mereka dapati di kawasan itu.

:small_blue_diamond: Memburu

Semua Burung Hantu mempunyai mutasi tertentu yang menjadikannya pemangsa yang cekap. Penglihatan yang baik membolehkan mereka mencari tambang walaupun dalam kegelapan malam. Pendengaran berarah, sensitif, membantu mencari mangsa yang tersembunyi. Beberapa spesies dapat memburu walaupun dalam kegelapan sepenuhnya, dengan menggunakan suara sahaja untuk membimbing mereka berjaya membunuh. Penerbangan burung hantu disenyapkan oleh bulu sayap khas, yang menyekat suara udara yang bergegas di sayap. Ini membolehkan burung hantu memburu secara diam-diam, mengejutkan mangsanya . Ini juga memungkinkan Burung Hantu untuk mendengar pergerakan haiwan semasa terbang.

Sebilangan besar spesies burung hantu berburu dari hinggap, seperti dahan rendah, tunggul, atau tiang pagar . Mereka akan menunggu mangsa muncul, turun dengan sayap terbuka, dan kuku mereka diregangkan ke depan. Beberapa spesies akan terbang atau meluncur jarak dekat dari hinggap sebelum menjatuhkan mangsanya. Dalam beberapa kes, Burung Hantu mungkin jatuh ke sasaran , mengayunkan sayapnya pada saat terakhir.

memburu

Beberapa spesies lebih suka melambung, atau melakukan penerbangan setiap suku tahun, untuk mengimbas tanah di bawah untuk mencari makanan yang tepat. Burung hantu akan terbang ke arahnya ketika sasaran dijumpai, menjaga kepalanya sejajar dengannya hingga saat terakhir. Ini adalah ketika burung hantu menarik kepalanya ke belakang dan melemparkan kakinya ke hadapan dengan cakarnya yang lebar, dua menunjuk ke belakang dan dua di atas. Burung hantu dapat menyesuaikan diri dengan kebiasaan berburu mereka bergantung pada spesies mangsa. Serangga dan burung kecil dapat disambar di udara, kadang-kadang setelah ditarik keluar dari batang pokok atau semak oleh Burung Hantu.

Burung hantu yang menangkap ikan boleh meluncur di atas air, menangkap ikan dengan cepat atau, mungkin bertengger ke pinggir air, menangkap ikan atau udang karang dari dekat. Beberapa spesies dapat memasuki air untuk mengejar ikan, ular air, udang karang, atau katak.

Jangka hayat Burung Hantu

:black_small_square: Jangka hayat burung hantu boleh bergantung kepada beberapa faktor. Dua faktor yang bermula dengan jangka hayat Burung Hantu adalah ukuran spesies dan sama ada haiwan itu dalam kurungan atau tidak.

:black_small_square: Rata-rata, burung hantu liar hidup selama kira-kira 9 hingga 10 tahun. Burung hantu dalam kurungan boleh hidup hingga 28 tahun.

:black_small_square: Burung hantu dalam kurungan cenderung bertahan lebih lama kerana mereka tidak terdedah kepada bahaya yang sama yang terdapat di habitat semula jadi mereka seperti pemangsa, penyakit, atau kecelakaan. Dalam kurungan, burung hantu ini mempunyai sumber makanan dan perlindungan yang hebat, yang mana kedua-duanya dapat meningkatkan jangka hayat dan kehidupan mereka.

:black_small_square: Burung hantu di alam liar tidak diberi perlindungan yang sama dan mungkin tidak dapat bertahan dari satu tahun ke tahun berikutnya. Jangka hayat Burung Hantu bergantung terutamanya pada jenis Burung Hantu, dan boleh sangat berbeza.

:black_small_square: Burung hantu bersalji, salah satu burung hantu terbesar dan paling megah di dunia, dikenali sebagai antara burung hantu yang paling lama hidup. Di alam liar, mereka dapat hidup 9 hingga 10 tahun, dan, dalam kurungan, jangka hayat Snowy Owl dapat bertahan hingga 28 tahun.

:black_small_square: Ini setanding dengan Barn Owl yang sangat kecil, yang rata-rata hanya hidup selama empat tahun. Seperti kebanyakan burung, jangka hayat seekor burung hantu sangat bergantung pada ukuran spesies.

Bersarang Burung Hantu

:black_small_square: Spesies burung hantu sering tidak membina sarangnya. Sebaliknya, mereka akan tumbuh subur di sarang lama yang ditubuhkan oleh haiwan lain. Sarangnya penuh dengan kulit kayu, bulu, bulu binatang, dan daun, tetapi ketika sarang itu dibina, sarang tersebut telah runtuh menjadi beberapa batang kayu.

:black_small_square: Burung Burung Bertanduk Besar menggunakan sarang pohon burung lain seperti helang, gagak, tupai, dan Heron Biru Besar, tetapi ia juga akan menggunakan batang pokok, batang pohon yang patah, dan platform kayu kadang-kadang bangunan atau gudang. Sarang yang paling banyak digunakan ialah Burung Ekor Merah.

:black_small_square: Burung hantu yang terlarang sering menggunakan lubang semula jadi di pokok, setinggi 20 hingga 40 kaki. Mereka juga dapat menggunakan sarang pelekat yang dibina oleh haiwan lain (termasuk helang, gagak, dan tupai), serta kotak sarang buatan.

:black_small_square: Kedua-dua spesies burung hantu sering tinggal di kotak sarang yang direka khas. Pertimbangkan untuk meletakkan kotak sarang untuk menarik pasangan pembiakan. Pastikan anda menyimpannya dengan baik sebelum musim pembiakan. Pasang pengawal untuk melindungi pemangsa dari telur dan muda.

Mengenal Burung Hantu

Burung Hantu Terhalang dan Burung Burung Bertanduk Besar dapat memenuhi tugas domestik mereka menjelang Januari. Lelaki biasanya mendapat wilayah pada bulan Disember dan tempat bersarang pada bulan Januari. Walaupun sejuk, telur-telur itu diletakkan dari akhir Januari hingga Februari, kerana ini memberi anak ayam burung cukup masa untuk tumbuh sebelum kedatangan musim bunga.

Ingat: Semasa bersarang, burung hantu sangat bersifat wilayah. Sekiranya seekor burung hantu jatuh ke tanah di dekat anda, ia hanya berfokus pada mengawan dan memasang sarang dan akan mengejar penceroboh ke arah tembakan bernada tinggi.

:small_blue_diamond: Burung Hantu Bertanduk Besar sangat besar, dengan mata kuning dan jumbai berbentuk telinga. Apabila kita memikirkan burung hantu, ini adalah buku bergambar yang sering kita tangkap. Pemangsa nokturnal dan agresif , Burung Hantu ini dapat menurunkan burung dan mamalia yang lebih besar daripada mereka, tetapi juga memakan mangsa kecil seperti tikus, katak, dan kalajengking.

:small_blue_diamond: Burung Hantu yang terhalang lebih kecil daripada Burung Burung Bertanduk Besar (tetapi lebih besar daripada Burung Hantu Barn) dan merupakan burung bergaris putih dan coklat yang menarik. Burung hantu yang dilarang biasanya memburu siang hari pada bulan Februari dan Mac untuk mencari mangsa betina. Aktif pada awal pagi dan pada waktu malam, anda dapat melihat hutan lama mereka dijumpai.

Burung Burung Bertanduk Besar adalah ancaman berbahaya bagi Burung Hantu yang Terhalang. Walaupun kedua-dua spesies tersebut sering tinggal di habitat yang sama, Burung Hantu yang Terlarang akan berpindah ke bahagian lain dari wilayahnya ketika Burung Burung Bertanduk Besar berada berdekatan. Selain itu, Burung Hantu yang dihalang tidak berhijrah, dan mereka jarang menempuh perjalanan lebih dari beberapa batu dari tempat kawin mereka.

Pembiakan dan pengembangan Burung Hantu

:black_small_square: Banyak burung hantu hidup di rongga di pokok atau di tebing, atau lubang kayu. Burung hantu dan burung hantu kecil Eurasia sering menggunakan rongga di bangunan. Beberapa burung hantu yang lebih besar menggunakan elang yang lebih tua atau sarang burung gagak. Burung hantu rumput dan tundra bersarang di tanah, kadang-kadang di hummock yang tinggi, sementara burung hantu yang menggali menggali ruang sarang di liang tikus. Burung Hantu yang menggelikan itu adalah endemik yang mengejutkan di New Zealand yang dihancurkan pada awal tahun 1900-an oleh binatang buas.

:black_small_square: Lubang sarang biasanya menyediakan sejam lebih untuk kedua-duanya selama bulan-bulan tidak subur . Sebilangan besar burung hantu tidak menambah bahan bersarang di laman web ini, tetapi bulu dan bulu binatang yang terkumpul tidak aktif, dan palet yang meregangkan dapat memberikan bantal untuk telur. Apabila sarang terbuka digunakan, daun, rumput, atau bahan lembut lain dapat ditambahkan sebagai lapisan.

:black_small_square: Burung Hantu kelabu yang luar biasa kadang-kadang membina sarang platformnya di sebatang pokok. Di kawasan gurun, burung hantu kecil bergantung terutamanya pada lubang yang dibuat oleh batang kayu di kaktus besar. Persaingan sengit telah diperhatikan di antara burung bersarang, termasuk burung hantu, untuk sebilangan kecil tempat bersarang. Pencerobohan jalak Eropah ke padang pasir saguaro telah memberi kesan buruk kepada burung hantu kecil dan burung buluh lain. Bintang yang agresif dan penuh sesak tinggal di gua sebelum spesies lain muncul semula pada musim sejuk dan berjaya melindungi lubang daripada spesies asli.

:black_small_square: Spawning diketepikan untuk anak muda untuk bebas daripada ibu bapa mereka ketika mangsa sangat banyak penduduknya. Di bahagian utara, kebanyakan burung hantu memberi makan pada musim bunga sebulan atau dua bulan sebelum nenek moyang mereka, mengakibatkan Burung Hantu yang diinkubasi ditutup dengan salji beberapa inci. Burung hantu gandum telah dijumpai untuk membina sarangnya setiap bulan dalam setahun atau di pinggir utara julat mereka, tetapi kadar penyisipan tertinggi adalah pada musim bunga.

:black_small_square: Burung hantu bertelur lebih banyak daripada kebanyakan burung liar yang tepat pada masanya, dengan hingga 12 cengkeraman burung hantu beku. Selama bertahun-tahun, burung hantu beku menjadi lebih padat, sarang lebih awal, bertelur lebih banyak, dan mempunyai bilangan yang jauh lebih tinggi daripada ketika ulat kekurangan bekalan. Telur burung hantu jauh lebih bulat daripada kumpulan burung lain, dengan panjang kira-kira 1.2 kali lebih pendek. Selalunya ditetapkan untuk selang dua hari, tetapi pembekuan tidak diselaraskan. Hasilnya ialah anak ayam tertua dalam keluarga besar dapat menetas selama dua atau tiga minggu yang berbeza. Sekiranya jumlah mangsa tidak mencukupi untuk burung hantu yang lebih tua untuk memberi makan semua anak kecil, anak muda akan kelaparan, sementara burung hantu yang lebih agresif akan mengekalkan kadar pertumbuhan rata-rata dan memiliki kemampuan untuk tiba.

:black_small_square: Semasa berada di sarang, burung hantu muda tumbuh dalam dua lapisan berturut-turut. Bahagian bawah digantikan oleh bulu lembut yang kecil dan tidak matang pada spesies yang lebih kecil, teksturnya lebih ringan daripada orang dewasa. Selama ini, kira-kira dua pertiga cara melarikan diri, burung hantu muda dapat meninggalkan sarang dan menghabiskan beberapa hari darinya. Dalam burung hantu screech, bulu mempunyai halangan halus, tidak seperti goresan orang dewasa.

:black_small_square: Bulu penerbangan pertama, yang muncul hampir serentak, menyerupai orang dewasa tetapi lebih tajam. Hanya beberapa minggu setelah pemerolehannya pada musim luruh, bulu berubah menjadi unggas lengkap yang memperkenalkan bulu yang sama dengan orang dewasa. Pada burung hantu besar, bulu muda menyerupai bulu orang dewasa. Pengecualiannya adalah Burung Hantu yang terlihat dan Owl yang disekat, yang berwarna putih, dengan corak penandaan hitam yang berbeza dengan orang dewasa.

Ringkasan: Kebanyakan burung hantu bersarang di rongga semula jadi di pokok atau di lubang pelatuk kayu. Sebilangan besar burung hantu tidak menambahkan bahan sarang ke laman web ini, tetapi bulu dan bulu mangsa yang terkumpul tetap ada dan pelet yang tersebar dapat memberikan sedikit bantalan untuk telur.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan burung hantu berhijrah , yang dijawab sebentar.

1. Apa yang memakan burung hantu?

Burung hantu sangat jarang diburu makanan. Walau bagaimanapun, hanya burung hantu di sarang yang berisiko ■■■■■■. Beberapa burung, seperti helang, elang, dan helang, dapat melihat sarang burung hantu dari langit. Haiwan yang memakan Feline dan anjing juga boleh memanfaatkan sarang yang tidak dilindungi.

2. Adakah burung hantu mempunyai sarang?

Burung hantu tidak membina sarangnya, tetapi kadang-kadang mereka menjumpai sarang kosong yang boleh mereka pindahkan. Burung hantu seperti ruang kecil, tertutup seperti lubang di tanah, gua, atau lubang di pokok. Orang kadang-kadang membina rumah burung hantu di halaman belakang mereka untuk menjauhkan tikus dan tikus.

3. Adakah burung hantu tinggal di kawasan yang sama?

Sebilangan besar burung hantu hidup bersendirian atau berhampiran sarang semasa musim pembiakan. Walau bagaimanapun, beberapa spesies hidup bersama atau berkongsi habitat dengan individu lain dari spesies yang sama. Walaupun tidak difahami sepenuhnya, burung hantu boleh mendapat keuntungan dalam beberapa cara atau lebih dengan berkongsi ayam jantan yang sama.

4. Adakah burung hantu berhijrah secara bermusim?

Spesies burung hantu tidak berhijrah. Walaupun Burung Burung Burung Muda mungkin tersebar beratus-ratus batu dari tempat mereka menetas, Burung Burung Burung dewasa nampaknya tidak berhijrah pada waktu-waktu tertentu dalam setahun, bahkan ke bahagian paling utara-utara julat mereka.

5. Adakah burung hantu kembali ke tempat yang sama setiap tahun?

Big Horn Owls monogami, dan ahli pasangan hidup di kawasan yang sama sepanjang tahun. Kedua-duanya dapat tinggal bersama sekurang-kurangnya lima tahun, mungkin seumur hidup. Sekiranya sesuatu berlaku pada salah satu daripada kedua-duanya, mangsa yang selamat biasanya menemui pasangan lain.

Kesimpulannya

Artikel ini bermula dari pertanyaan " apakah burung hantu berhijrah ", jawapannya tidak, mereka tidak berhijrah. Artikel ini telah menjelaskan secara terperinci mengenai spesies burung hantu, perburuan, pembiakan burung hantu, jangka hayat burung hantu, dan pembiakan dan perkembangan burung hantu.

artikel berkaitan

Burung Grobeck Apa yang dimakan oleh burung? Apa yang Dimakan Groundhogs