Adakah ikan yu mempunyai tulang? Tidak, jerung tidak mempunyai tulang dan badannya seluruhnya terdiri daripada tulang rawan . Banyak saintis berpendapat bahawa Hiu mempunyai rangka tulang rawan. Jerung tidak mempunyai tulang dan mereka menyaring oksigen dari air melalui insang mereka. Jerung tidak mengandungi tulang tetapi tetap saja, mereka boleh memfosilkannya. Mereka memindahkan garam kalsium ke dalam tulang rawan untuk menguatkannya. Rahang jerung kering berat dan padat . Mineral yang terdapat dalam sistem rangka hiu membantu memfosil dengan baik.

:arrow_right: Adakah Shark mempunyai tulang?

Jerung kekurangan tulang dan badannya terdiri daripada tulang rawan. Dalam perbincangan berikut di bawah, kita akan membincangkan fakta penting mengenai ikan yu.

:dizzy: Fakta mengenai Shark:

:shark: 1: Hiu mempunyai rangka:

Seperti yang kita ketahui bahawa jerung tidak mempunyai tulang tetapi mereka mempunyai kerangka. Kerangka ikan yu agak berbeza dengan spesies vertebrata yang lain. Sebilangan besar otot jerung tidak menyambung ke kerangka.

:shark: 2: Kerangka hiu yang diperbuat daripada tisu penghubung:

Kerangka jerung terdiri daripada tisu penghubung dan otot. Jerung mengandungi rangka tulang rawan. Kerangka Shark terdiri dari tulang rawan. Beberapa tulang rawan pada ikan yu sangat kuat jika dibandingkan dengan tulang rawan yang lain dan rasanya seperti tulang .

:shark: 3: Jerung mempunyai tulang belakang:

Jerung juga mempunyai vertebra. Mereka mempunyai saraf tunjang, tulang belakang , dan notochord. Tulang belakang hiu terdiri dari tulang rawan sementara tulang belakang manusia terdiri dari tulang tiang.

:shark: 4: Jerung mempunyai penglihatan yang baik:

Sebilangan besar jerung mempunyai penglihatan yang baik. Mereka dapat melihat dalam kegelapan dan mempunyai versi malam yang hebat. Terdapat lapisan tisu reflektif di bahagian belakang hiu yang disebut 'tapetum' yang membantu jerung melihat dalam mod gelap.

:shark: 5: Jerung mempunyai organ elektroreseptor khas:

Terdapat bintik-bintik hitam di dekat mata, mulut, dan hidung hiu yang merupakan organ elektroreseptor khas yang membolehkan jerung merasakan perubahan suhu di lautan dan medan elektromagnetik.

:shark: 6: Kulit hiu serupa dengan kertas pasir:

Kulit hiu sangat mirip dengan kertas pasir karena terbuat dari sisik plasoid yang merupakan struktur seperti gigi kecil yang juga dikenal sebagai dermal kulit . Timbangan ini membantu mengurangkan geseran ketika hiu berenang.

:shark: 7: Jerung boleh berkhayal:

Apabila seekor hiu terbalik, ia akan memasuki keadaan yang disebut tonik immobility. Sebilangan besar jerung mempunyai kualiti tonik yang tidak bergerak.

:shark: 8: Penampilan jerung:

Banyak saintis berpendapat bahawa hiu pertama kali muncul hampir 455 juta tahun yang lalu. Ini bermaksud bahawa jerung telah lama berada di sekitar kita.

:shark: 9: Umur jerung dengan mengira cincin pada tulang belakang:

Vertebra jerung mengandungi sepasang jalur legap dan lut cahaya. Pasangan ini dihitung seperti cincin dan kemudian para saintis memberikan usia kepada hiu untuk mengira. Sekiranya vertebra mempunyai 10 pasang maka usia mereka dianggap 10 tahun. Andaian ini mungkin betul dan mungkin tidak betul.

:shark: 10: Jerung biru:

Hiu biru mempunyai warna biru yang cemerlang di bahagian atas badannya dan bersalji di bawahnya. Biasanya jerung berwarna zaitun, coklat, atau kelabu.

:shark: 11: Corak spot hiu paus:

Hiu paus adalah yang terbesar jika dibandingkan dengan ikan lain. Mereka boleh mengukur ketinggian hingga 12 meter dan berat 40 tan. Hiu kedua terbesar di dunia adalah hiu Basking yang boleh tumbuh dengan ukuran tinggi hingga 32 kaki dan berat lima tan.

:shark: 12: Gelendong hiu:

Satu lingkaran hiu terletak di belakang mata dan membekalkan oksigen ke otak dan mata hiu. Beberapa jerung menggunakan organ pernafasan ini untuk bernafas. Ia juga dapat digunakan untuk pernafasan ketika mulut hiu digunakan untuk makan.

:shark: 13: Semua jerung tidak mempunyai gigi yang sama:

Sebilangan besar jerung tidak mempunyai gigi yang sama seperti jerung Mako mempunyai gigi runcing dan jerung putih mempunyai gigi segitiga.

:shark: 14: Jerung membiak dengan cara yang berbeza:

Jerung mempunyai kepelbagaian yang hebat dalam mod pembiakan. Terdapat banyak spesies hiu yang mengandung telur sementara banyak spesies hiu adalah hidupan.

:arrow_right: Apa itu Hiu?

:dizzy: Pengenalan:

Jerung tergolong dalam kumpulan ikan elasmobranch. Jerung mempunyai kerangka tulang rawan dan mereka tidak mempunyai tulang. Terdapat banyak spesies hiu yang berbeza dari segi ukurannya seperti hiu yang tumbuh sepenuhnya sepanjang 18cm sementara hiu pygmy Spined panjang 50 kaki. Banyak jerung mempunyai ukuran yang sama dengan orang seperti panjang 5-7 kaki. Terdapat pelbagai jenis bentuk hiu seperti beberapa yang diperkemas sementara ada yang mempunyai badan berbentuk torpedo. Sebahagiannya mempunyai badan yang rata dan ada yang bentuk badannya memanjang . Terdapat banyak spesies hiu yang berjumlah 368 dan dibahagikan kepada 30 keluarga. Spesies ini mempunyai saiz dan bentuk yang berbeza. Mereka mempunyai warna, gigi, habitat, dan diet yang berbeza.

:dizzy: Sejarah:

Salah satu skala hiu tertua yang diterima umum adalah dari 420 juta tahun yang lalu. Ini adalah dari Silurian tempoh . Jerung pertama yang wujud berjuta-juta tahun yang lalu sangat berbeza dengan jerung moden. Gigi jerung yang paling biasa pada masa ini adalah pelapisan. Hiu moden bermula dari 100 juta tahun yang lalu. Salah satu jerung yang paling kuno adalah Cladoselache sekitar 370 juta tahun yang lalu. Panjangnya hanya kira-kira 1 meter yang mempunyai sirip segitiga kaku dan rahang langsing. Jerung moden muncul kira-kira 100 juta tahun yang lalu. Keluarga yang berkembang baru-baru ini adalah hiu hammerhead yang muncul di Eosen. Salah satu gigi hiu tertua adalah sekitar 60 hingga 65 juta tahun yang lalu iaitu pada masa kepupusan dinosaur.

:dizzy: Anatomi Jerung:

:shark: Gigi:

Gigi jerung tertanam di gusi dan bukan di rahang. Gigi jerung sentiasa diganti sepanjang hayat. Sebilangan jerung kehilangan 30000 atau lebih gigi sepanjang hayatnya. Kadar penggantian gigi berbeza dari setiap 8-10 hari hingga beberapa bulan. Di kebanyakan spesies, gigi diganti pada satu masa dan tidak secara serentak, dan diperhatikan di hiu tukang masak. Bentuk gigi bergantung pada diet ikan yu. Jerung yang berkhasiat pada moluska dan krustasea mempunyai gigi kompres dan tebal yang digunakan untuk memerah. Beberapa mempunyai gigi seperti jarum yang digunakan untuk mencengkam. Mereka yang memakan mamalia mempunyai gigi yang lebih rendah.

:shark: Kerangka:

Kerangka hiu sangat berbeza jika dibandingkan dengan ikan bertulang dan vertebrata darat. Jerung mempunyai kerangka yang terbuat dari tulang rawan dan tisu penghubung. Tulang rawan yang terdapat dalam jerung adalah fleksibel dan tahan lama yang kira-kira separuh daripada ketumpatan tulang. Rawan ini mengurangkan berat badan Skelton yang membantu menjimatkan tenaga. Jerung mudah dihancurkan di darat kerana tidak mempunyai kandang rusuk.

:shark: Rahang:

Rahang jerung tidak melekat pada tengkorak seperti sinar dan skate yang lain. Permukaan rahang memerlukan sokongan tambahan kerana terdedah kepada tekanan fizikal dan memerlukan kekuatan. Lapisan plat heksagon kecil hadir disebut tesserae yang merupakan blok garam kalsium dan disusun sebagai mozek. Blok ini memberikan kekuatan yang sama seperti yang terdapat pada tisu tulang haiwan lain. Jerung umumnya hanya mempunyai satu lapisan tesserae tetapi jerung besar mempunyai dua atau tiga lapisan tesserae seperti hiu lembu, hiu harimau, dan hiu putih bergantung pada ukurannya. Hiu putih yang hebat mungkin mempunyai lima lapisan tesserae. Pada moncong, tulang rawan mungkin fleksibel dan spongy untuk menyerap kekuatan hentaman.

:shark: Sirip:

Kerangka sirip di belakang oleh sinar yang tidak bercerai yang disebut ceratotrichia dan filamen protein yang merenung seperti keratin bernafas pada rambut dan bulu. Sebilangan besar jerung mengandungi lapan sirip. Jerung menjauh dari artikel tepat di hadapan artikel kerana siripnya yang tidak membenarkannya melayang ke arah ekor pertama.

:shark: Dental Dermal:

Hiu mempunyai korset kulit yang terbuat dari serat kolagen dan disusun sebagai jaringan heliks yang mengelilingi badan mereka. Doktor gigi kulit ini berfungsi sebagai kerangka luar yang memberikan pelekatan untuk otot berenang mereka dan membantu dalam menjimatkan tenaga . Gigi dermal membantu mengurangkan pergolakan ketika berenang.

:shark: Ekor:

Ekor membantu memberikan kepantasan, tujahan dan kepantasan bergantung pada bentuk ekor. Jerung mempunyai sirip ekor heterocercal yang mempunyai bahagian punggung lebih besar daripada bahagian ventral. Ini membantu pergerakan yang lebih cekap di antara ikan-ikan kartilaginus negatif. Sebilangan besar ikan bertulang mempunyai sirip ekor homocercal. Hiu harimau mengandungi lobus atas yang lebih besar yang membantu dalam pelayaran perlahan dan kelajuan pecah secara tiba-tiba. Jerung harimau berpusing dan masuk ke dalam air dengan mudah ketika memburu.

:dizzy: Sense of Shark:

:shark: Bau:

Jerung mengandungi deria penciuman yang terletak di saluran pendek antara bukaan hidung anterior dan posterior. Ukuran mentol ini berbeza dalam spesies ikan yu yang berbeza. Ukurannya bergantung pada bagaimana spesies bergantung pada bau untuk mencari mangsanya. Spesies hiu mempunyai mentol penciuman yang lebih besar di persekitaran yang mempunyai jarak penglihatan yang rendah. Hiu mempunyai mentol penciuman yang lebih kecil di persekitaran yang mempunyai jarak penglihatan yang tinggi. Jerung yang terdapat di dalam air juga mempunyai mentol penciuman yang besar. Hiu mempunyai kualiti untuk menentukan arah aroma yang berdasarkan pada waktu pengesanan aroma. Hiu berkualiti ini serupa dengan kebanyakan mamalia yang mencari arah suara.

:shark: Pemandangan:

Mata hiu serupa dengan mata vertebrata lain yang merangkumi lensa, kornea, dan retina yang serupa. Dengan bantuan tisu yang disebut tapetum lucidum di mana penglihatan mereka dapat disesuaikan dengan persekitaran laut. Tisu ini terdapat di belakang retina yang memantulkan cahaya kepadanya yang meningkatkan penglihatan di perairan gelap. Jerung mengandungi kelopak mata tetapi tidak berkelip. Ini kerana air di sekitarnya membersihkan mata mereka. Sebilangan spesies ikan hiu mempunyai membran yang berfungsi untuk melindungi mata mereka. Membran ini juga melindungi mata ketika hiu sedang berburu atau diserang.

:shark: Pendengaran:

Jerung mungkin mempunyai deria pendengaran yang tajam dan dapat mendengar dari jarak jauh. Pembukaan kecil di setiap sisi kepala mereka menuju ke udara dalam. Garis lateral terbuka ke persekitaran melalui rangkaian bukaan yang disebut liang garis lateral. Kedua getaran ini dikelompokkan sebagai sistem akustik-lateralis.

:shark: Penerimaan elektrik:

Organ elektroreseptif yang terdapat di jerung adalah ampula Lorenzini. Jumlahnya mungkin beratus hingga ribuan. Jerung menggunakan organ ini di mana mereka mengesan medan elektromagnetik yang dihasilkan oleh semua makhluk hidup. Ini membantu jerung untuk mencari mangsa mereka. Berbanding dengan haiwan lain, hiu mempunyai kepekaan elektrik yang paling besar. Jerung dapat mencari mangsa di pasir melalui medan elektrik yang mereka hasilkan. Jerung juga dapat menggunakan arus lautan yang bergerak di medan magnet bumi untuk navigasi.

:shark: Garis lateral:

Ini adalah sistem deria yang membolehkan haiwan mengesan kelajuan air dan perubahan tekanan. Sistem deria ini terdapat di banyak haiwan termasuk jerung. Ini memberi pertolongan kepada jerung untuk membezakan antara arus di sekitarnya. Jerung dapat merasakan frekuensi hingga jarak antara 25 hingga 50 MHz.

Ringkasan:

Hiu mengandungi mentol penciuman yang membantu mereka merasakan sesuatu dari jauh. Tisu yang terdapat di dalam hiu yang disebut tapetum lucidum membantu hiu untuk memiliki penglihatan yang kuat walaupun di perairan gelap. Jerung dapat mendengar sesuatu dengan menggunakan deria elektroreception.

:dizzy: Pembiakan di Shark:

Sebilangan besar jerung adalah pembiakan terpilih k yang bermaksud bahawa mereka menghasilkan sejumlah kecil jerung muda yang berkembang dengan baik yang boleh membiak berkisar antara 2-100 muda setiap kitaran pembiakan. Berbanding dengan ikan lain, ikan hiu matang perlahan dan sedikit demi sedikit.

:shark: Pembiakan seks:

Sebilangan besar jerung mengamalkan persenyawaan dalaman. Proses kawin jarang dijumpai pada jerung. Pada kebanyakan spesies yang kurang fleksibel, jerung berenang sejajar antara satu sama lain dan jantan menghasilkan clasper ke oviduct betina. Jantan juga boleh menggigit jerung betina untuk menunjukkan minatnya. Sebilangan besar spesies betina mempunyai kulit yang lebih tebal untuk menarik gigitan ini.

:shark: Pembiakan Aseksual:

Terdapat pelbagai kes di mana hiu betina yang tidak bersentuhan dengan hiu jantan mengalami anak anjing melalui parthenogenesis. Perincian ringkas proses tersebut masih belum difahami dengan baik. Tingkah laku ini di alam liar masih misteri. Para saintis berpendapat bahawa pembiakan aseks di alam liar sangat jarang berlaku.

:arrow_right: Soalan Lazim:

1: Berapa banyak tulang yang terdapat di dalam badan ikan yu?

Hiu tidak mempunyai tulang dan badan hiu dibuat sepenuhnya dari tulang rawan. Rawan adalah organ yang terdapat di cuping telinga manusia.

2: Ikan mana yang tidak mempunyai tulang?

Hiu adalah salah satu ikan yang tidak mempunyai tulang dan badannya terdiri daripada tulang rawan. Kategori ikan ini juga termasuk sinar, ikan gergaji, dan seluncur.

3: Hiu mana yang mempunyai gigi paling banyak?

Hiu rata-rata mempunyai lima belas baris gigi di rahang. Walau bagaimanapun, hiu lembu adalah salah satu spesies yang mempunyai 50 baris gigi yang mempunyai tujuh gigi di setiap baris.

4: Organ manakah yang membantu hiu mengapung?

Di kebanyakan ikan bertulang, terdapat pundi kencing yang membantu mereka mengapung di dalam air. Tetapi sayangnya, ikan hiu tidak mempunyai pundi kencing dan mereka mempunyai penyesuaian yang unik terhadap kehidupan di lautan.

5: Adakah gigi jerung berharga?

Gigi jerung berharga seperti kebanyakan fosil lain. Mereka boleh dibeli, dijual, dan diperdagangkan oleh banyak pengumpul.

6: Adakah ikan yu suka dibelai?

Ya, jerung suka dibelai . Jerung tidak dapat merasakan sensasi sentuhan manusia.

7: Adakah jerung mempunyai Lidah?

Jerung mempunyai lidah yang disebut sebagai basihyal. Ini adalah rawan kecil dan tebal yang terletak di dasar mulut banyak ikan termasuk ikan yu. Ia juga kelihatan tidak berguna untuk banyak jerung kecuali hiu tukang masak.

8: Bolehkah bau ikan yu mengeringkan darah?

Sebarang cecair yang dilepaskan ke dalam air dapat dikesan oleh jerung. Rasa hiu sangat kuat yang membolehkan mereka mencari apa-apa dari jarak jauh. Darah haid jika dihasilkan di dalam air dapat dikesan oleh ikan yu.

9: Bolehkah jerung mencium ketakutan?

Tidak, jerung tidak mencium rasa takut dan mereka mempunyai lubang hidung yang mereka gunakan untuk mencium bau. Jerung dapat menghidu darah dari jarak jauh.

10: Mengapa jerung berminyak?

Ikan tulang rawan menggunakan minyak untuk daya apungnya . Minyak ini meringankan badan hiu yang berat untuk menjimatkan tenaga dan menjauhkannya dari tenggelam.

Kesimpulan:

Hiu tidak mempunyai tulang dan seluruh tubuhnya terdiri daripada tulang rawan. Shark dianggap telah berkembang berjuta-juta tahun yang lalu. Jerung mempunyai ciri unik. Mereka mempunyai kepekaan bau dan pendengaran yang tinggi. Mereka mempunyai deria bau yang kuat dan dapat mengesan banyak cecair di dalam air. Mereka mendengar isyarat melalui elektroreception. Berbanding dengan ikan bertulang lainnya, ikan hiu mempunyai banyak baris gigi yang berharga dan dapat dibawa, dijual, dan diperdagangkan.

Artikel berkaitan: