Adakah jerung mempunyai tulang ? Tidak ada ikan yu yang tidak mempunyai tulang mereka mempunyai tulang rawan. Ini juga boleh disebut sebagai jenis endoskeleton yang juga membentuk hubungan antara badan dan membantu dalam pergerakan yang fleksibel terutama disebabkan sifatnya yang lebih lembut daripada tulang keras. Jerung ini diperbuat daripada kartrij tetapi masih boleh difosilkan. Dengan berlalunya masa garam terus mendapan struktur menjadikannya lebih kuat sehingga sisa-sisa jerung dapat dipelihara. Peninggalan ini banyak memberitahu tentang keberadaan mereka pada zaman bersejarah.

Apa itu tulang rawan?

Adakah jerung mempunyai tulang ? Tidak. Sekiranya anda tidak faham apakah tulang rawan mereka melihat bahagian hidung anda yang paling awal dan lembut. Strukturnya adalah contoh klasik tulang rawan. Pergerakan sendi dimungkinkan kerana tulang rawan . Tanpa keraguan bahawa struktur tegak yang diberikan kepada manusia atau kekukuhan pada haiwan lain dengan endoskeleton adalah kerana tulang. Katakan bahawa jika seluruh badan dibuat dari tulang yang strukturnya keras maka pergerakan pasti tidak dapat dilakukan. Kartrij mewujudkannya dengan memberi ruang yang tegas dan bergerak. Hiu ini dalam senario ini adalah haiwan yang seluruh tubuhnya terdiri daripada kartrij. Tubuh Shark harus berenang di dalam air sehingga tulang sangat berat untuk mengangkat badan. Gigi masih kuat kerana terdapat enamel di atasnya dan kering.

Penglihatan jerung

Penglihatan hiu berkembang dengan baik. Ini terbukti dari fakta bahawa mereka dapat melihat dengan baik kawasan-kawasan cahaya gelap. Jerung dapat membezakan antara warna. Mata mempunyai lapisan tisu yang disebut tapetum yang membantu memantulkan permukaannya sehingga memberi hiu kemampuan untuk melihat walaupun cahaya minim

Penerimaan elektrik

Penerimaan elektro dicapai oleh jerung apabila mereka dapat merasakan suhu yang berbeza di sekitarnya dan medan elektromagnetik di sekitarnya. Organ-organ khas untuk tujuan ini terdapat dalam bentuk bintik hitam di bahagian belakang hidung, mulut dan mata mereka yang disebut ampullae dari Lorenzini.

Kulit jerung

Akan menarik bagi anda untuk mengetahui bahawa tekstur kulit ikan yu serupa dengan kertas pasir. Ini kelihatan seperti gigi khas seperti struktur runcing di seluruh kulit yang disebut dermal dental atau sisik plasoid. Arah mereka ke arah ekor yang membantu mengurangkan geseran ketika bergerak melalui air.

Berkhayal dalam jerung

Jerung boleh masuk ke tonik yang tidak bergerak yang hanya berlaku ketika dibalik. Ia juga disebut hipnosis trans atau haiwan. Haiwan tidak bergerak dan mekanisme itu tidak terkenal. Tujuannya adalah untuk kawin atau sebagai pertahanan terhadap pemangsa yang mereka mainkan untuk memperbodohkan. Teknik ini digunakan oleh saintis pada ikan gergaji sehingga mereka membalikkannya untuk mengusahakannya.

Sejarah kewujudan jerung

Sudah pasti bahawa terdapat bukti fosil ikan yu. Umur ikan yu terungkap bahawa keberadaan ikan yu telah wujud sejak 450 juta tahun. Bukti itu dijumpai di Amerika Syarikat dan Australia

Umur jerung

Anda tahu bahawa pokok-pokok membentuk cincin sel-sel ■■■■ di sekitar yang menceritakan usia mereka. Begitu juga dengan jerung tetapi gelang cincin berpasangan terbentuk di sekitar vertebra mereka yang lut dan legap . Contohnya mempunyai sepuluh pasang cincin maka hiu berumur sepuluh tahun. Anggapannya mungkin tidak betul dalam beberapa kes kerana kadar cincin ini terbentuk mungkin berbeza pada spesies. Terdapat bukti lebih lanjut dan kajian diperlukan untuk menganggap usia hiu. Ia disebut 'validasi' yang menganggap usia hiu berdasarkan kadar di mana cincin terbentuk di sekitar vertebra.

Jerung biru

Nama hiu biru yang diberikan kepada sejenis ikan hiu tidak samar-samar tetapi kerana warna biru sebenarnya dan warna putih yang lebih terang di bawahnya. Warna lain yang ditunjukkan oleh spesies hiu adalah kelabu, warna Zaitun dan coklat.

Corak bintik di jerung

Terdapat corak bintik-bintik di atas jerung yang unik bagi setiap haiwan di spesies seperti cap jari. Ini hanya wujud di antara ikan hiu paus. Hiu paus ini adalah makhluk terbesar di lautan. Panjang jerung ini boleh tumbuh hingga 12.2 meter dan beratnya sekitar 40 tan. Ukuran kedua adalah hiu berjemur yang panjangnya 32 meter dan berat 5 tan.

Nafas dalam jerung

Ini adalah fenomena yang diketahui bahawa ikan yu seperti ikan lain bernafas melalui insang mereka. Proses ini berlaku apabila air diambil di dalam insang dan sistem pernafasan mereka mengambil oksigen daripadanya. Di antara jerung tugasnya dilakukan dari lingkaran yang terdapat di dalam badan mereka yang mengambil air di dalamnya semasa berehat. Lain-lain jerung selalu bergerak kerana ini menarik air ke dalam sistem mereka. Lokasi lingkaran ini berada di belakang mata sehingga otak dan mata mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Terdapat beberapa spesies yang cenderung tinggal dekat dengan dasar laut yang juga menggunakan sistem ini untuk memastikan bekalan oksigen mencukupi. Ia juga berguna untuk ikan yu ketika sedang makan.

Gigi jerung

Gigi jerung runcing adalah yang memberi mereka ciri pemangsa mereka. Gigi mempunyai sifat yang berbeza di antara jerung. Contohnya gigi hiu Mako sangat runcing sementara hiu putih mempunyai gigi segitiga bergerigi. Apabila mereka mencuba mangsa, setiap spesies hiu akan meninggalkan corak yang berbeza pada mereka. Bilangan gigi ini juga terus meningkat dari masa ke masa. Jerung palang pasir boleh memiliki hingga 35000 gigi sepanjang jangka hayatnya.

Pembiakan pada jerung.

Terdapat pelbagai jenis spesies ikan hiu dan juga kehidupan mereka. Sebilangan mungkin bertelur yang disebut oviparous dan hidup beruang yang disebut viviparous. Yu betina akan meletakkan telur dan ia akan menetas di luar tubuh ibu. Selepas anak-anak keluar tidak ada penjagaan ibu bapa.

Kerangka jerung

Ada satu hal yang umum bagi semua organisma di Bumi ialah badan mereka disesuaikan dengan habitat dan makanan yang mereka tunjukkan. Jerung adalah karnivor terkenal dan ■■■■■■ mangsa mereka memakan dagingnya. Mereka juga telah berkembang dari waktu ke waktu untuk memenuhi kebutuhan diet, kebiasaan berburu, migrasi dan habitat mereka. Mereka tidak mempunyai endoskeleton yang terbuat dari tulang. Ini adalah satu-satunya kualiti unik mereka yang membezakannya dari spesies lain di darat dan bahkan di dalam air. Kelebihan memiliki tulang rawan ialah ketumpatannya menjadi lebih ringan daripada struktur tulang dan berat keseluruhan hiu dikurangkan. Ini membantu mereka berenang dengan mudah melintasi lautan kerana mereka tidak mempunyai pundi kencing yang akan menghalangnya tenggelam seperti ikan lain memilikinya. Makhluk laut perlu tetap apung untuk tinggal di perairan dan berenang. Ikan dengan kerangka bertulang memiliki struktur seperti pundi renang atau pundi kencing gas yang mengisi gas atau sir seperti belon agar tetap bebas melayang di laut. Jadi adakah jerung mempunyai tulang? Tidak. Kelembutan tulang rawan juga memberikan kebebasan bergerak dalam jerung. Mereka harus berenang untuk mengejar mangsanya. Mereka mungkin berbelok tajam dan mengejar mereka. Untuk mencapai sasaran mereka, kerangka kartrij dengan mudah memberi mereka keleluasaan untuk menyesuaikan diri dengan perburuan dan mengejar mangsa. Terdapat satu lagi faktor menarik bahawa jerung juga tidak mempunyai tulang rusuk. Tulang rusuk membawa berat organ dalaman dan organ dilindungi oleh sangkar tulang. Ini memberi mereka ancaman bahawa jika mereka keluar dari air organ mereka tidak akan dapat menahan tekanan dan kemungkinan besar akan jatuh. Tulang rawan masih merupakan endoskeleton lembut dan terdapat beberapa bahagian badan di mana sokongannya lebih lemah. Tulang belakang dan rahang kedua-duanya mempunyai titik yang lebih lemah. Rahang membantu merebut dan merobek mangsanya. Tulang belakang menyokong seluruh badan terutamanya pergerakan. Seiring berjalannya waktu rawan ini dikalsifikasi yang bermaksud ia mulai mendapat deposit garam kalsium di atasnya dan menanamnya lebih dari sekadar tulang rawan. Ketumpatannya masih lebih rendah daripada tulang.

Tengkorak

Tulang rawan juga terdapat di tengkorak yang melibatkan gabungan paruh dan moncong yang disebut rostrum. Bahan di tengkorak kita lebih padat dan lebih kuat dibandingkan dengan bahan di rostrum. Kecil mesti melindungi mata dan otak sehingga kekuatan memastikan ini. Ini dilihat pada manusia juga. Snout dan paruh juga boleh mengalami kemalangan sehingga sifat lembut dan spongy mereka dapat menyerap kejutan dan pukulan seperti pada hidung manusia. Oleh itu sekarang anda tahu adakah jerung mempunyai tulang?

Rahang

Rahang jerung yang terkenal adalah yang paling penting dalam pemakanan karnivor mereka. Rahang perlu mempunyai fleksibiliti untuk menjadikannya terbuka cukup lebar sehingga mangsa berukuran lebih besar. Mereka akan merobeknya, menggoyangkannya menelannya sehingga rahang mereka harus mempunyai mobiliti sehingga mereka mudah mendapatkan mangsa. Deposit kalsium di rahang yang disebut tesserae memberi mereka kekuatan, sokongan dan kekuatan tambahan. Mereka dapat bergerak dengan mudah dari kanan ke kiri untuk memaksakan mangsanya sebanyak yang mereka mahukan sehingga mereka hanya meraihnya, dan terus menerpa leher mereka.

Gigi

Gigi di antara jerung berbentuk baris. Terdapat beberapa baris gigi di antaranya di mana gigi yang lebih tua ditolak ke belakang. Dengan bertambahnya usia, bilangannya bertambah. Di beberapa spesies, gigi sentiasa dicantumkan dan diganti dengan yang baru. Mereka mungkin kehilangan 3000 gigi dalam jangka hayat. Gigi mereka berada di gusi yang tidak berakar pada rahang. Sebilangan spesies boleh kehilangan sebaris gigi dan keseluruhan baris diganti.

Ekor dan sirip

Ekor dan cari adalah pendorong pergerakan yang paling penting. Reka bentuk dan formasi mereka membantu mereka dalam mengemudi perairan mengurangkan geseran. Kehadiran mereka juga mencegah mereka tenggelam di dalam air dan berenang ke hadapan. Pergerakan ke sana kemari oleh ■ hiu adalah kaedah utama mereka untuk bergerak maju. Strukturnya terdiri daripada helai protein elastik yang memberikan fleksibiliti yang cukup untuk mengguncangnya.

Ringkasan

Kerangka hiu menunjukkan kemampuan menyesuaikan diri yang tepat di habitatnya. Mereka adalah karnivor sehingga mereka mempunyai gigi tajam dalam jumlah yang cukup untuk menelan mangsa. Struktur yang diperkemas memberi mereka kelajuan untuk mengejar mangsa dan tangkapan mereka. Tulang rawan menjadikannya lebih ringan untuk meningkatkan kelajuan mereka. Sekarang jawapan untuk ikan hiu mempunyai tulang menjadi jelas bahawa mereka tidak memilikinya. Untuk alasan yang baik. Kerangka bonus akan menjadikan mereka sangat berat untuk berenang di air. Mereka juga bertengkar dan dalam mengejarnya mungkin mengalami kemalangan juga jadi jika anda masih mempunyai persoalan ini bahawa hiu mempunyai tulang maka struktur yang padat akan memberi mereka patah dan patah begitu kerap sehingga kewujudan mereka berada di ancaman. Ia jatuh di tempat yang tepat sehingga tubuh mereka dengan indah membawa diri melalui perairan dan bertahan melalui ancaman. Satu lagi perkara penting dalam endoskeleton mereka adalah bahawa ia telah dibentuk sedemikian rupa sehingga memberikan geseran atau daya tahan minimum ketika berenang. Sekiranya mereka ingin meluncur di perairan dengan fizikal yang lebih luas maka ketahanan air tidak akan pernah membiarkan mereka pergi dengan kelajuan sehingga mereka dapat menangkap makanan mereka. Menjadi karnivor, aktiviti berjalan hanya akan dapat dicapai jika kelajuan air lebih besar daripada mangsanya. Inilah yang kita lihat di hiu bahawa bijih karnivora utama lautan tidak akan menjadi mangsa kerana ia diubah mengikut dietnya. Mungkin penghuni air herbivora tidak memerlukan kerumitan seperti itu dalam menangkap makan tengah hari mereka tetapi kerana gigi tajam hiu tidak pernah dimaksudkan untuk makan sedemikian sehingga strukturnya sangat sesuai dengan kesenangan mereka. Jadi adakah jerung mempunyai tulang ? Tidak, ia adalah tulang rawan.

Bagaimana jerung menjadi mangsa?

Hiu adalah pemangsa yang paling ditakuti dan salah satu makhluk tertua di Bumi dengan kewujudannya didapati lebih tua daripada dinosaur. Cara menangkap cantik mereka berbeza dengan penduduk tanah. Dan apabila melihat pelbagai spesies hiu, perbezaannya ada di antara mereka juga

Merasakan mangsanya

Langkah pertama adalah untuk mengetahui di mana lokasi mangsa. Lokasi The Hunt memutuskan tindakan selanjutnya yang harus diambil. Untuk mencapai mangsa terlebih dahulu perlu mempunyai deria tertentu. Pemangsa semula jadi mempunyai deria bau yang sangat baik. Penciuman mereka membolehkan mereka mencium walaupun setitik darah dari jauh. Keupayaan penginderaan mereka sangat tajam sehingga mereka dapat sedikit sebanyak mengetahui kehadiran makanan mereka. Bau darah dari salah satu hidung menentukan arah mangsa. Seluruh badan mereka membantu mereka dalam proses tersebut. Mereka mempunyai Garis Lateral di badan mereka dan fungsinya adalah untuk mengambil denyutan dan getaran di dalam air yang dikeluarkan oleh haiwan lain. Mereka juga dapat mengesan impuls elektrik mangsa melalui organ yang disebut ampullae Lorenzini. Ini adalah liang-liang kecil yang terdapat di moncongnya.

Mengejar mangsa

Sebelum mereka melakukan pemburuan sebenar atau menyerang tugas mereka adalah mengejar mangsa. Mereka biasanya akan melakukannya dengan mengelilingi mangsanya. Mereka secara semula jadi disesuaikan untuk menyatu di sekitarnya. Seperti penghuni bawah memiliki warna kebiruan yang memberi mereka tempat bersembunyi dari perburuan mereka. Untuk tujuan yang sama, mereka memburu sama ada pada waktu pagi atau petang ketika cahaya di lautan kurang memberi mereka kelebihan berbanding binatang yang mereka tidak dapat dikesan dengan mudah di dalam bayang-bayang.

Menangkap mangsa

Mangsa menangkap menggunakan pendekatan yang berbeza dari spesies secara berasingan. Kini hiu putih secara langsung akan ■■■■■■ mangsanya, melelahkannya dan berusaha menyelesaikan pekerjaan dalam satu gigitan. Mereka akan menunjukkan kepantasan untuk mencapai tujuan mereka. Hammerhead penghuni bawah akan meraih mangsa mengikut ukuran mulut terkecil. Mereka akan menanam ikan pari di dasar laut untuk memasang perangkap untuk mangsanya. Mereka juga boleh makan lebih besar kerana rahangnya tidak melekat dari belakang sehingga ukuran tidak menjadi masalah. Cara rahang membantu mereka mendapatkan makanan dengan memindahkannya berbeza antara spesies.

Memburu straegies

Jerung memburu sendirian dan memakan mangsanya. Kadang-kadang mereka dapat membentuk kumpulan juga jika terdapat pelbagai jenis perburuan. Seperti ikan hiu sevegill harus berkolaborasi satu sama lain untuk memburu anjing laut kerana ukurannya memudahkan seseorang Hunter mengejar. Struktur kepala tukul juga merindukan mereka untuk memburu sesuatu dalam kumpulan. Kepala mereka yang lebih lebar mempunyai mata di kedua-dua belah pihak yang bermaksud bidang penglihatan yang hebat dan jarak antara kedua lubang hidung menunda bau masa mangsa yang berpotensi harus datang kepada mereka. Oleh itu, perasaan mereka untuk mencari lokasi cantik bertambah. Satu lagi spesies yang dipanggil jerung Thresher dapat menggunakan ekornya juga. Mereka boleh menampar dan mengejutkan sekolah sarden kerana memakannya. Ironinya hiu terbesar di dunia, hiu paus ternyata terlalu ramah sehingga memakan planktons di laut dengan berusaha keras untuk membuka mulutnya ketika mengalir melalui lautan.

Penyesuaian hidup dalam jerung

Hiu adalah pemangsa yang telah menyesuaikan diri dengan baik untuk berburu, makan dan tinggal di lautan. Kemahiran mereka dicapai oleh organ dan pancaindera khusus mereka yang menolong mereka menyatu di persekitaran. Dengan membawa spesies kemahiran hiu dan kemampuan menyesuaikan diri juga berbeza dengan beberapa ciri yang utuh di semua spesies.

Berenang di jerung

Jerung selalu berenang atau bergerak di dalam air bahkan makannya semasa streaming. Tubuh mereka dikhaskan untuk menggunakan tenaga minimum untuk berenang sepanjang masa. Dan badan yang meruncing dari moncong ke ekor akan membantu mengurangkan daya tahan air sehingga dapat mengejar. Mereka mendapat tempat bersembunyi dari mangsa dan pemangsa mereka dengan mengurangkan suara semasa berenang dengan gigi palsu kulit khas. Ini juga meminimumkan seretan dengan menutup seluruh badan dalam struktur runcing tetapi mengarah ke ekor. Walaupun begitu, gigi palsu ini terus diganti sepanjang hayat untuk memberi perlindungan. Tubuh mereka ringan kerana tulang rawan dan bukannya tulang dan minyak hati yang dikeluarkan disebut squalene adalah sesuatu yang membantu mereka tetap terapung di dalam air. Apabila mereka ingin menukar arah untuk bergerak ke depan, sisi atau ke atas sirip dada mereka bermain.

Memburu ikan yu

Jerung dilahirkan sebagai pemangsa dan seluruh badannya memudahkan mereka. Pertama-tama mereka mempunyai organ eksklusif pada moncong mereka yang disebut ampullea Lorenzini yang dapat merasakan kehadiran medan elektrik di sekitar mereka yang dipancarkan oleh mangsa yang berpotensi. Mereka dapat mengesan perubahan di sekitarnya dengan mudah. ​​Dengan telinga dalam mereka mengambil isyarat. Sebilangan besar tugas ini juga difasilitasi dengan memiliki Lubang Lateral ke seluruh badan yang dapat merasakan pergeseran semasa, penyimpangan suhu atau arus atau pergerakan yang tidak normal di dalam air.

Gigi dalam jerung

Baris gigi yang memenuhi mulut jerung berbeza dari segi ukuran dan tujuan spesiesnya. Gigi mereka terus hilang dan diganti memberi mereka daya hidup sepanjang hidup untuk memenuhi tujuan utama memburu. Kepelbagaian set gigi berbeza dalam spesies mengikut diet mereka. Mereka yang memakan moluska, ■■■■■ mempunyai gigi tumpul yang rata. Sementara mereka yang menyerang mangsa yang lebih besar menunjukkan gigi bergerigi.

Penyamaran di jerung

Tubuh mereka yang berwarna membantu mereka menyatu di sekitarnya dengan mudah. Tubuh mereka mempunyai warna yang lebih ringan di bawahnya yang apabila dilihat dari bawah kelihatan seperti bahagian langit. Warna yang berbeza di atas adalah coklat, biru, zaitun atau kelabu. Ini bergantung pada persekitaran masing-masing yang akan menyamarkan mereka dari pemangsa dan mengelak mangsa untuk mempercayai menjadi sebahagian dari kawasan yang berdekatan.

Pertahanan dalam jerung

Hiu adalah pemangsa utama di lautan tetapi mereka juga terancam. Bukan hanya gigi mereka yang menyembunyikannya dari ancaman tetapi mereka cukup pintar untuk menipu pemangsa mereka dan membiarkan mereka ketinggalan dalam perlumbaan. Musuh utama mereka adalah hiu yang lain sehingga kekuatan, akal dan akal mereka semua harus bekerjasama untuk mengeluarkan mereka dari bahaya.

Kelebihan yang diberikan secara semula jadi

Hiu dapat menghasilkan strategi pertahanan terbaik kerana mereka adalah haiwan yang pintar. Mereka dengan pengalaman memburu telah belajar bagaimana melindungi diri mereka kerana haiwan yang mereka gemari seperti anjing laut dan lumba - lumba juga pintar. Ini memberi mereka kelebihan bahawa mereka dapat menghasilkan trik yang lebih pintar. Mereka akan cuba menyamar dengan sengaja tenggelam ke dasar lautan. . Kepekaan mereka untuk mengesan persekitaran mereka membantu mereka mengetahui bahaya di sekitarnya. Oleh itu, ini banyak menjawab soalan daripada hiu yang mempunyai tulang ?

Bahasa badan jerung

Jerung dapat mencegah terjadinya konflik dengan menggunakan bahasa badan mereka. Mereka mungkin memberi kesan kekerasan tetapi keganasan itu hanya ditunjukkan dalam mengejar mangsa. Mereka bukan makhluk yang agresif, lebih baik menghindari pertengkaran di tempat pertama jika mereka kenyang. Mereka dapat menyampaikan kesusahan ketika mereka berhadapan dengan potensi bahaya. Bahkan sebelum mereka memulakan konfrontasi, mereka akan menurunkan sirip dada mereka untuk memberi isyarat bahawa mereka merasa tidak selamat.

Melarikan diri dari situasi

Mereka mempunyai kepantasan yang kuat dan mereka menggunakan ciri ini untuk mempertahankan diri juga. Semasa menghantar bahaya, mereka akan melarikan diri dari keadaan untuk menyelamatkan diri dari bahaya. Dalam situasi pergaduhan atau penerbangan, hiu sebenarnya akan lari dari situasi itu menyelamatkan tenaga mereka dari konflik. Hiu putih yang hebat sangat bagus sehingga boleh mencapai 43 batu sejam.

Menyerang musuh

Sekiranya mereka bertengkar dengan musuh mereka, mereka akan memberi mereka pukulan kuat untuk melumpuhkan. Strategi mereka adalah mod stealth. Mereka akan memerintahkan musuh mereka dengan memberi kejutan dengan menyerang dari bawah. Hiu akan menggunakan kombinasi taktik yang melibatkan merobek, membanting dan menggigit musuh mereka. Serangan itu akan membuat musuh bingung dan bingung kerana kemenangan jatuh di tangan pemangsa bos.

Kesimpulannya.

Alam telah mencipta beberapa organisma di bahagian dunia yang tidak peduli. Bahagian terluas Bumi adalah bahagian yang ditutup dengan air. Ukurannya yang besar adalah rumah bagi pelbagai jenis organisma. Penyesuaian mereka dengan persekitaran mereka membantu mereka dalam penyesuaian dan kelangsungan hidup. Mereka diberi kelebihan berbanding organisma lain dengan cara yang berbeza. Terdapat organisasi keanekaragaman hayati yang baik di mana pemangsa mendahului rantai makanan. Mereka memangsa haiwan yang diklasifikasikan lebih rendah dan rantai berakhir pada mereka yang memakan tumbuh-tumbuhan dll. Adakah hiu mempunyai tulang? Terdapat lebih banyak lagi. Jerung juga berada di bahagian atas rantai makanan yang dikhuatiri di seluruh dunia. Mereka diketahui tidak akan menyelamatkan sesiapa tanpa menggigit. Mereka selalu dianggap berbahaya tetapi sebenarnya mereka hanya fokus pada mangsa mereka dan menggunakan strategi yang berbeza untuk memburu mereka. Ini adalah fenomena alam yang menjadikannya begitu. Kita sebenarnya perlu meminta perlindungan ketika kita berencana untuk berendam di perairan hangat . Di sinilah tempat mereka banyak berenang. Lebih baik datang di hadapan mereka tanpa mengetahui taktik yang betul. Mari serahkan kepada pakar yang tahu bagaimana mengatasinya dan telah mempelajarinya secara meluas.

Soalan lazim

1. Adakah rahang jerung mempunyai tulang

Pemendapan atau ketumpatan tulang rawan di antara jerung adalah berbeza di seluruh badan tetapi mereka tidak mempunyai tulang. Ini menjadikan mereka dapat berenang dengan bebas dan memakan mangsa yang besar.

2. Ikan mana yang tidak mempunyai tulang rawan?

Ikan mempunyai endoskeleton tulang rawan disebut ikan rawan. Seluruh badan mereka malah suaranya terbuat dari tulang rawan. Mereka adalah megalodon, manta lay gergasi, ikan pari air tawar gergasi, ikan gergaji gigi besar, hiu harimau dan hiu putih yang hebat.

3. Mengapa jerung tanpa tulang?

Hiu mempunyai tulang rawan sebagai tisu sokongan mereka dan ini sebenarnya memberi mereka banyak kelebihan kerana mereka dapat meluncur melalui air tanpa berat tulang untuk dibawa. Terutama di rahang, mereka dapat memakan mangsa dengan ukuran lebih besar dan kemudian menghasilkan pelbagai pilihan ketika menyihatkan.

4. Apa yang ditakuti oleh jerung?

Hiu adalah pemangsa karnivor dan dianggap ganas dan agresif tetapi sebenarnya mereka berusaha menjauhkan diri dari konfrontasi. Penyelidikan telah menyaksikan bahawa ketika hiu melihat Oscar atau paus pembunuh tinggal di sekitar habitat mereka, mereka lebih suka terbang.

5. Adakah jerung seperti haiwan kesayangan?

Jerung tidak pernah mengalami sentuhan manusia. Sekiranya mereka diberi perhatian dan perhatian maka mereka dapat mengingatnya kembali. Walau bagaimanapun, kebanyakan dari kita tidak dilatih untuk memelihara mereka dengan lebih baik untuk mengelakkannya jika tidak ada pengetahuan sebelumnya.

6. Adakah jerung mempunyai lidah?

Terdapat sekeping kartlidge kecil di bahagian bawah mulut mereka di dalam. Ini kebanyakannya tidak berguna di kebanyakan jerung dengan sedikit pengecualian. Ia dipanggil basihyal.

7. Bagaimana jerung melahirkan?

Jerung melahirkan dalam kedua mod. Sebilangan spesies bertelur dan ada yang melahirkan yang baru. Ini disebut sebagai oviparous dan viviparous masing-masing.

8. Adakah jerung merasa sakit?

Kesakitan dirasakan di mana-mana badan kerana kesakitan menghantar reseptor yang membawa mesej sakit ke otak. Pada ikan yu tidak terdapat nociceptor atau reseptor kesakitan pada kulit mereka. Ini terutama dilihat ketika mereka mengabaikan kecederaan.

9. Adakah jerung lebih tua daripada dinosaur?

Hiu kira-kira 455 juta tahun yang lalu menjadikannya haiwan purba dan ya jauh lebih tua daripada dinosaur.

10. Mengapa jerung takut dengan ikan lumba-lumba?

Lumba-lumba dan ikan yu adalah haiwan dari dua kutub yang bertentangan dengan ikan hiu yang terkenal kerana usaha pembunuhan mereka dan ikan lumba-lumba dianggap makhluk yang ramah. Tetapi apabila ada istilah di antara keduanya sebenarnya hiu dan lumba-lumba adalah musuh kerana jerung memakan ikan lumba-lumba yang berukuran lebih kecil dan mudah ditangkap. Oleh itu, ikan lumba-lumba dapat mempercepat mengejar ikan hiu dan akhirnya membunuhnya dengan memberi pukulan keras.

artikel berkaitan