Adakah jerung tidur? Jerung tidak tidur seperti manusia. Sebilangan spesies hiu perlu berenang sepanjang masa, tetapi kenyataan ini tidak berlaku untuk semua ikan yu. Ini adalah konsep yang salah bahawa semua hiu tidak tidur kerana mereka harus terus bergerak untuk tetap aktif dan hidup. Beberapa spesies hiu, seperti jerung jururawat, mengandungi spiral. Spiral ini mendorong air ke sepanjang insang yang membolehkannya berehat pegun. Jerung mempunyai masa rehat dan aktif. Jerung juga perlu berehat sepanjang hari. Tetapi tidur ini sangat berbeza dengan tidur haiwan lain.

:black_large_square: Wajibkan ventilator ram

:star: Juga benar bahawa pelbagai jenis jerung mesti terus bergerak. Mereka mesti terus bergerak untuk mendapatkan oksigen hidup mereka dari air. Oksigen ini mesti melalui insang. Hiu jenis ini disebut ventilator ram wajib. Ini kerana jerung ini mendapat air di badan mereka dengan bantuan mulut dan mereka mengeluarkan dan memaksa air ini keluar dari insang.

:black_large_square: Pembongkaran bukal

:star: Terdapat kaedah yang disebut pam buccal. Banyak jerung menggunakan kaedah ini. Dari kaedah ini, air disalurkan melalui mulut dan kemudian dikeluarkan dari insang dengan bantuan otot pipi. Banyak spesies hiu lain mempunyai kemampuan untuk tetap dalam keadaan rehat. Ini kerana mereka mempunyai struktur khas yang disebut spirakel. Spiracle ini membantu tubuh mengalirkan air keluar dari badan melalui insang. Banyak jerung menggunakan pam bukal dan spiral. Mereka menggunakan kedua-duanya ketika terpaksa berhenti berenang. Ini adalah keadaan ketika mereka digenggam dalam jaring dan merasa tercekik.

:star: Banyak kaedah yang boleh mereka gunakan untuk meyakinkan proses pernafasan. Jerung mempunyai keupayaan untuk berhubungan dengan rehat yang mendalam sambil tidak tidur secara tradisional. Mereka tidak mengandungi kelopak mata. Mata mereka selalu kelihatan terbuka. Murid-murid mereka mempunyai keupayaan untuk melihat pergerakan bahan yang bergerak di sekitarnya. Semasa pegun, jerung mampu berehat. Ini termasuk hiu karang whitetip, jerung lemon shark perawat, dan wobbegong.

:black_large_square: Jerung putih yang hebat

:star: Di kalangan ahli biologi marin, hiu putih yang hebat menjadi topik yang sangat diminati sejak sekian lama. Ini kerana tidak ada maklumat yang mencukupi mengenai jerung ini. Ahli biologi ini juga mencari tahu mengenai masalah tidur mereka. Pada tahun 2016, ahli biologi mengkaji hiu putih yang hebat, dan mereka mengetahui bahawa ketika spesies hiu ini bersentuhan dengan betina yang kelihatan dalam keadaan tidur. Mereka mengikutinya dengan kapal selam robot.

:star: Mereka memerhatikannya selama beberapa minit ketika dia hanyut di dalam air dengan arus yang kuat. Pada masa ini, dia membuka mulutnya sehingga air dapat melewati insang. Ini kebetulan muncul dalam keadaan hampir catatonik.

:black_large_square: Apa itu jerung?

:beginner: Jerung termasuk dalam kumpulan yang disebut ikan elasmobranch. Jerung dicirikan dengan bantuan rangka tulang rawan . Jerung mengandungi 5 hingga 7-insang di bahagian kepala. Jerung juga merangkumi sirip dada, yang tidak menyatu pada kepala. Jerung moden diklasifikasikan sebagai clade Selachimorpha. Jerung juga merupakan kumpulan saudara kepada pancaran. Istilah hiu juga telah digunakan untuk anggota subkelas Elasmobranchii yang sudah pupus, di luar Selachimorpha, iaitu, Xenacanthus, Chondrichthyes, yaitu, eugenedontodans holocephalid, dan Cladoselache.

Pengelasan saintifik
Kerajaan Animalia
Filum Chordate
Kelas Chondrichthyes
Subkelas Elasmobranchii
Infraclass Euselachi
Superorder Selachimphora

:black_large_square: Pesanan

:beginner:

 • Carcharhiniformes
 • Heterodontiform
 • Hexanchiformes
 • Lamniformes
 • Orectolobiformes
 • Pristiophoriformes
 • Squaliformes
 • Squatiniformes
 • + Cladoselachiformes
 • + Hybodontiformes
 • + Xenacanthida
 • Elegestolepis
 • + = pupus

Lebih daripada 420 juta tahun yang lalu, spesies hiu telah dijumpai. Hiu berbeza dengan elasmobranch, dan bentuknya menyerupai ikan sederhana. Ini kerana bentuk badan mereka yang fusiform dan celah insang di setiap sisi kepala. Walaupun terdapat pengecualian bahawa jerung biasanya mempunyai kulit kasar. Warna kulitnya kelabu kusam. Timbangan seperti gigi menggerogoti badan jerung. Ekor hiu terbalik, tidak simetri, dan berotot. Jerung mempunyai moncong runcing yang maju ke depan dan di atas set mulut yang mempunyai gigi segitiga tajam.

:black_large_square: Fakta mengenai jerung

Tidak ada pundi kencing di jerung. Tetapi mereka berenang akhirnya membuat mereka tidak tenggelam ke dasar. Terdapat hampir lebih daripada 400 spesies hiu yang hidup. Spesies hiu ini dikelompokkan dalam 14-30 keluarga secara taksonomi. Pengelompokan ini dilakukan dengan bantuan pihak berkuasa yang berbeza. Banyak spesies ikan yu boleh membahayakan manusia. Dari segi komersial, banyak ikan yu dipancing. Tetapi pada akhir abad ke-20 dan awal 21, penangkapan ikan yang berlebihan mengakibatkan penurunan populasi beberapa spesies hiu.

:black_large_square: Tabiat

Sebilangan spesies hiu tidak berwarna secara deskriptif. Warna mereka berbeza dari kelabu ke krim, kuning-coklat, batu tulis, atau biru dan kadang-kadang bermotif dengan jalur, bintik-bintik, marblings, atau menonjol. Hiu yang kelihatan paling ganjil, adalah kepala tukul, seperti Sphyrna. Hammerheads adalah hiu yang kepalanya kelihatan seperti palu yang berkepala dua. Jerung ini mengawasi setiap tangkai. Hiu wobbegong adalah kulit yang keperangan, dan warna pelindung juga ada. Pewarnaan ini menyerupai warna dasar laut. Hiu vernakular, iaitu, Prionace glauca, mempunyai warna biru, namanya menunjukkan warna hiu.

 • Hiu warna putih dipanggil hiu putih yang hebat. Nama saintifik hiu putih yang hebat adalah Carcharodon carcharias.
 • Jerung lemon juga menunjukkan warna jerung. Nama saintifik jerung lemon adalah Negaprion brevirostris.
 • Hiu paus dan hiu basking boleh menimbang beberapa tan. Kedua-dua jerung ini tidak berbahaya tetapi beratnya besar. Jerung ini terdapat di atas plankton yang berliku-liku dari laut dengan bantuan insang yang diubah suai.
 • Pertumbuhan hiu paus boleh mencapai 18 meter, panjangnya 59 kaki.
 • Jerung berjemur boleh mencapai panjang 14 meter apabila tumbuh sepenuhnya.
 • Semua hiu lain memakan ikan yu yang lebih kecil seperti sotong, ikan, gurita, dan invertebrata dan kerang lain.
 • Ikan terbesar dalam spesies pemangsa adalah jerung putih. Jerung ini rakus 6 meter, iaitu 20 kaki. Jerung putih menyerang ikan lumba-lumba , penyu laut, anjing laut, ikan besar, dan mungkin juga manusia.
 • Hiu Greenland lebih lembap di perairan dalam yang sejuk . Jerung ini memakan ikan besar, anjing laut, dan juga rusa berenang. Jerung ini juga dapat membersihkan bangkai ikan paus.
 • Biasanya, ikan yu, menyerang ikan sebagai pemangsa. Terdapat spesies lautan terbuka seperti ikan tenggiri, mako, dan ikan yu. Jerung ini akhirnya makan di dekat permukaan, dan mereka sangat dicari dengan kekili dan batang untuk sukan.
 • Beberapa ikan hiu adalah perenang yang kuat dan cantik. Ini adalah hiu lautan terbuka, dan mereka memakan marlin dan tuna cepat.
 • Terdapat juga spesies hiu yang merupakan spesies makanan bawah. Spesies ini adalah bentuk kepala yang tumpul dan tegas yang membantu mempunyai tabiat yang lebih lembap.
 • Terdapat juga jerung pemakan kerang. Hiu ini mempunyai gigi yang hancur, seperti trotoar dan kasar.

:black_large_square: Pembajaan ikan yu

Persenyawaan pada jerung bersifat dalaman. Hiu jantan dominan kerana hiu jantan mendorong sperma pada betina, dengan bantuan organ kopulasi khas. Organ khas ini disebut claspers yang berasal dari sirip pelvis . Keturunan muda di banyak spesies hiu menetas dari telur. Keturunan ini dilahirkan hidup-hidup. Banyak spesies hiu lain bertelur dan kemudian menyuburkannya di rahim. Terdapat ikatan plasenta pada ibu di rahim melalui mana nutrien diberikan kepada anak. Banyak spesies hiu boleh memakan adik beradik mereka sebelum kelahiran mereka.

:black_large_square: Asal jerung

:star: Asal jerung tidak jelas. Tetapi menurut catatan geologi, asal usulnya sekurang-kurangnya kembali ke zaman Devonian. Asal hiu pada zaman Devonian hampir 358.9 juta tahun yang lalu. Di tengah-tengah Zaman Devonian, ikan seperti hiu fosil muncul. Ikan seperti hiu ini menjadi vertebrata yang dominan pada Zaman Carboniferous, iaitu 358.9 juta hingga 298.9 juta tahun yang lalu.

:black_large_square: Jerung moden

:star: Jerung moden ditemui di Zaman Jurassic awal, iaitu 201.3 juta hingga 174.1 juta tahun yang lalu. Pada akhir zaman Kapur, spesies jerung diperluas ke dalam keluarga masa kini. Zaman Cretaceous hampir 145 juta hingga 66 juta tahun yang lalu. Secara keseluruhan morfologi jerung telah diubah selama bertahun-tahun. Mereka juga telah meningkatkan mekanisme berenang dan makan mereka. Hiu fosil dan moden mempunyai gigi yang sangat diagnostik.

:black_large_square: Pergerakan yang meluas

:star: Julat geografi jerung tidak terkenal. Pergerakan ikan yu yang luas berkait rapat dengan pemberian makanan, aktiviti pembiakan, dan perubahan persekitaran bermusim, dari jerung besar, penandaan kembali di pantai timur AS . Ini menceritakan tentang pergerakan biasa antara Florida dan New Jersey. Setelah melintasi lautan Atlantik selatan, jerung biru berjaya ditemui. Satu spesies ikan yu ditemui semula yang namanya ditandai sebagai anjing ikan berduri. Nama saintifik ikan keli berduri adalah Squalus acanthias.

:star: Spesies ini berjaya dipulihkan setelah menempuh jarak sekitar 1600 k, iaitu 1000 batu dalam 129 hari. Peningkatan dalam teknologi pengesanan mengandungi penggunaan tag satelit. Tag ini terus menerus memberi isyarat kepada satelit yang mengorbit apabila terdapat penyataan permukaan hiu dan cara itu, pola perayauan dan migrasi, dan pergerakan transoceanic. Pergerakan ini mula memahami pelbagai spesies hiu.

:star: Beberapa spesies hiu, seperti hiu lembu, memasuki air tawar. Hiu sungai adalah hiu bersaiz kecil hingga sederhana, dan spesies hiu ini sangat berani dan rakus.

:black_large_square: Menarik

:star: Hiu adalah bintang dalam banyak filem blockbuster, seperti penjahat yang mencari darah. Tetapi pada hakikatnya, jerung lebih menarik dan rumit daripada yang dilihat dalam budaya pop. Pemangsa teratas lautan, seperti ikan hiu, telah berkembang menjadi hampir 500 spesies. Spesies ini terdapat dalam pelbagai ukuran dan warna yang mempunyai tingkah laku dan diet yang berbeza .

:black_large_square: Anatomi

:star: Seperti seluncur dan sinar, hiu berkaitan dengan subkelas ikan yang disebut Elasmobranchii. Dalam subkelas ini, spesies hiu memiliki kerangka yang terdiri dari tulang rawan, bukan tulang. Mereka mempunyai celah insang yang membantu menyaring oksigen dari air. Jerung adalah spesies terbesar di planet bumi ini. Jerung boleh tumbuh hingga 55 kaki. Terdapat seekor hiu yang disebut hiu tanglung kerdil yang boleh tumbuh hingga lapan inci. Mulut jerung dilapisi dengan bantuan banyak gigi yang membantu mereka menyerang mangsa. Gigi ini boleh jatuh dan kemudian tumbuh semula. Gigi mereka terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Bentuknya bergerigi seperti pisau cukur hingga berbentuk segitiga seperti tombak.

:memo: Ringkasan

Pada masa lalu, ada kepercayaan yang salah bahawa hiu tidak dapat tidur kerana pernafasan akan berhenti ketika mereka tidur. Tetapi ini tidak benar. Warna jerung berbeza untuk pelbagai spesies. Mereka berubah warna sesuai dengan permukaan laut sehingga mereka dapat bersembunyi dari pemangsa dan mangsa. Jerung juga mempunyai mata yang mempunyai persamaan dengan mata manusia. Pembajaan pada jerung berlaku secara dalaman. Mulut jerung mengandungi banyak gigi kerana gigi sangat penting untuk menangkap mangsa.

:black_large_square: Sebilangan besar jerung mempunyai penglihatan yang baik

:pencil2: Mata hiu serupa dengan mata manusia tetapi dengan beberapa pengecualian. Sebagai tindak balas terhadap situasi cahaya yang berbeza, jerung mempunyai keupayaan untuk membuka dan menutup murid. Fakta ini serupa dengan manusia , tetapi banyak spesies tidak mempunyai kemampuan ini. Mata hiu juga mempunyai kornea, retina, lensa, dan iris. Di retina hiu, batang dan kerucut ada. Ini membolehkan jerung melihat dalam keadaan cahaya yang berbeza dan melihat perincian dan warna. Di bahagian belakang mata, jerung mempunyai lapisan seperti cermin yang serupa dengan kucing. Lapisan ini dipanggil tapetum lucidum. Lapisan ini juga meningkatkan intensiti cahaya.

:pencil2: Suatu ketika, anggapan bahawa hiu memiliki penglihatan yang rendah, tetapi sekarang kita tahu bahawa itu adalah palsu dan hiu memiliki penglihatan yang tajam. Para penyelidik mengatakan bahawa mata hiu 10x lebih sensitif terhadap cahaya berbanding dengan manusia **. **

:black_large_square: Organ elektroreseptor khas

:pencil2: Terdapat bintik-bintik hitam kecil di badan jerung. Tompok ini terdapat di mulut, mata, dan hidung. Ini juga disebut ampullae Lorenzini. Organ elektroreseptor khas ini membantu medan elektromagnetik deria hiu dan perubahan suhu di lautan.

:black_large_square: Jerung boleh berkhayal

:star: Ketika seseorang terbalik dari atas, jerung kemudian memasuki keadaan yang disebut trance. Keadaan ikan yu ini disebut tonik immobility. Hanya kerana alasan ini, saintis mengkaji mereka dalam keadaan ini setiap kali anda melihatnya.

:black_large_square: Kelakuan

Jerung terdapat di perairan cetek dan dalam di seluruh lautan dunia. Jerung juga terdapat di beberapa jarak yang jauh untuk memelihara dan membiak. Sebilangan spesies ikan yu adalah kesendirian, tetapi spesies lain terdapat dalam kumpulan pada pelbagai tahap. Contohnya, jerung lemon telah hadir dalam bentuk kumpulan untuk bersosial. Penyelidik masih berusaha untuk mendapatkan sosok yang sempurna untuk kehidupan ikan yu, tetapi mereka hanya mempelajari usia sebilangan kecil hiu. :beginner: Jerung Greenland adalah vertebrata yang paling lama hidup di bumi. Jerung ini hidup selama hampir 272 tahun. Banyak spesies hiu memakan invertebrata dan ikan yang lebih kecil. Tetapi beberapa spesies hiu yang lebih besar memakan singa laut, anjing laut, dan mamalia lain yang hidup di persekitaran laut.

:black_large_square: Serang

:purple_heart: Jerung tidak menyerang manusia. Bahkan serangan jerung telah meningkat sejak tahun 1900. Ini dilakukan kerana rakaman serangan yang lebih baik dan peningkatan populasi manusia. Mereka semakin jarang berlaku. Seorang pengembara pantai mempunyai satu peluang untuk diserang dalam 11.5 juta peluang.

:black_large_square: Ancaman

Mungkin hiu bukanlah ancaman penting bagi kita, tetapi kita adalah ancaman bagi ikan yu. Manusia mempunyai kaitan dengan penurunan drastik populasi ikan yu. Penangkapan ikan berlebihan adalah ancaman terbesar kepada ikan yu. Setiap tahun, hampir 100 juta jerung terbunuh. Terdapat hidangan Cina yang disebut sup sirip yu. Kerana membuat hidangan ini, jerung dibunuh. Sebilangan perikanan membenarkan penangkapan semua hiu dan ikan, tetapi ada yang melarang penangkapan ikan yu. :beginner: Sebilangan nelayan hanya mengambil sirip ikan hiu hidup dan menjatuhkan haiwan itu ke laut. Di lautan, jerung akan ditarik dan kemudian keluar. Amalan melakukan ini dipanggil hiu finning. Ini dilakukan untuk menjimatkan ruang di kapal dan tidak melebihi kuota penangkapan ikan. Penurunan bilangan ikan yu bukanlah berita baik untuk kesihatan lautan. Untuk mengimbangi jaring makanan, ikan yu adalah pemangsa yang kritikal.

:black_large_square: Jerung tidak mempunyai tulang

:pushpin:Jerung tidak mempunyai tulang kerana mereka menggunakan insang untuk menyaring oksigen dari air. Terdapat ikan khas yang disebut elasmobranchs. Ikan ini hanya diperbuat daripada tisu tulang rawan. Tisu-tisu ini seperti bahan yang jelas dari mana hidung dan telinga manusia dibuat. Dalam kategori ini, terdapat ikan gergaji; sinar skate disertakan. Tubuh, yang terdiri dari rangka tulang rawan, jauh lebih ringan daripada tulang sederhana. Hutan ikan yu ditutup sepenuhnya dengan bantuan minyak berkepadatan rendah. Kedua-dua fakta ini membantu ikan hiu untuk mengapung.

:pushpin: Seperti yang kita ketahui bahawa ikan yu tidak mempunyai tulang, tetapi mereka boleh menjadi fosil. Apabila usia hiu meningkat, mereka membentuk garam kalsium di tulang rawan rangka mereka untuk menguatkan. Rahang jerung yang dikeringkan, kelihatan dan terasa pekat dan berat seperti tulang sederhana. Mineral-mineral ini membolehkan hiu memfosilkan dengan sempurna. Gigi jerung mengandungi enamel, jadi gigi juga memainkan peranan penting dalam catatan fosil.

:black_large_square: Soalan lazim

:one: Berapakah bilangan spesies ikan yu?

Terdapat hampir 520 spesies jerung. Spesies ini dihitung pada masa ini, tetapi spesies baru digambarkan sepanjang masa. Sekiranya kita mengira jumlah ikan, maka ada 1200 spesies ikan rawan. Ikan-ikan ini termasuk seluncur, jerung, chimera, dan sinar.

:two: Berapa lama ikan yu ada?

Jerung ada sejak hampir 400 juta tahun yang lalu. Terdapat catatan oleh fosil yang menunjukkan bahawa ada nenek moyang hiu moden yang berenang di laut dari 400 juta tahun yang lalu. Hiu adalah spesies yang sangat tua yang telah ditemui. 400 juta tahun adalah masa yang menjadikan hiu lebih tua daripada dinosaur. Seiring berjalannya waktu, jerung juga sedikit berubah.

:three: Apa itu elasmobranch?

Elasmobranch merangkumi skate, sinar, dan jerung. Elasmobranch adalah kumpulan ikan yang sangat dekat. Kumpulan ini mempunyai lima atau lebih celah insang di setiap sisi kepala dan rangka tulang rawan. Sekiranya kita membandingkannya dengan ikan bertulang, maka ikan bertulang mempunyai penutup insang tunggal dan rangka tulang.

:four: Adakah jerung mempunyai tulang?

Tidak, tidak ada tulang di jerung . Semua ikan dan hiu lain yang tergolong dalam kelas Chondrichthyes tidak mempunyai tulang yang benar. Tetapi mereka mengandungi rangka tulang rawan . Tulang rawan begitu kuat kerana dapat memberi sokongan pada badan jerung. Ia adalah jenis tisu penghubung yang lembut daripada tulang yang benar. Pada manusia, tulang rawan terdapat di hidung dan telinga. Sangat sukar untuk mengetahui sisa fosil hiu kerana tulang rawan sangat lembut daripada tulang.

:five: Berapa lama jerung hidup?

Kehidupan ikan yu bergantung kepada spesies ikan yu. Tidak ada data maksimum mengenai jerung, tetapi banyak usia hiu berbeza mengikut spesies. Beberapa spesies ikan hiu, seperti ikan anjing (Mustelus canis), hidup selama hampir 16 tahun. Tetapi spesies lain, seperti hiu porbeagle, hidup selama hampir 46 tahun. Sekiranya kita membandingkan, maka seekor hiu yang disebut ikan paus adalah ikan yu terbesar di dunia. Jerung ini boleh hidup sehingga 100 tahun. Jerung Greenland juga hidup lebih dari 400 tahun.

:six: Seperti apa kulit hiu?

Kulit jerung terasa seperti kertas pasir. Kulit ikan yu terdiri daripada struktur kecil yang kelihatan seperti gigi. Struktur ini disebut skala ploid. Ia dipanggil dermal dental. Struktur ini hadir ke arah ekor, dan membantu mengurangkan geseran di dalam air ketika jerung harus berenang. Kerana adanya ini, jika seseorang menyentuh kulit dari kepala hingga ekor, rasanya sangat halus. Tetapi jika anda menyentuh arah yang berlawanan dari ekor ke kepala, rasanya seperti kasar dan kertas pasir. Apabila jerung tumbuh, ukuran skala plasoid tidak meningkat. Spesies hiu yang disebut sebagai hiu sutera; ski hiu ini terasa sangat halus dan halus.

:seven: Adakah jerung tidur?

Ya, beberapa spesies jerung tidur. Suatu ketika, ikan hiu dipercayai tidak tidur kerana mereka harus berenang terus untuk mendapatkan proses pernafasan mereka dengan sempurna. Terdapat kepercayaan bahawa jerung tidak dapat tidur lebih dari beberapa minit. Air, kaya dengan oksigen, mengalir melalui insang ketika jerung bergerak di dalam air. Air ini membolehkan jerung bernafas dengan sempurna. Tetapi ini juga fakta bahawa beberapa spesies hiu tidak berenang sepanjang masa, jadi kepercayaan ini salah bahawa jerung tidak dapat tidur. Beberapa spesies hiu, seperti hiu perawat, mengandungi spiral yang menyentuh air di sepanjang insang mereka yang memberi hiu ini rehat pegun. Jerung tidak tidur seperti manusia, tetapi mereka mempunyai waktu rehat dan aktif.

:eight: Bolehkah jerung mendengar?

Ya, jerung boleh mendengar. Jerung mengandungi deria pendengaran yang hebat. Telinga mereka terdapat di dalam kepala di kedua-dua belah pihak. Telinga tidak terdapat di bahagian luar seperti manusia. Pada frekuensi yang lebih rendah daripada 1000 Hz, jerung dapat mendengar dengan baik. Ini adalah jarak hampir semua bunyi akuatik semula jadi. Kerana deria pendengarannya, jerung dapat dengan mudah menemukan mangsanya dengan memercik dan berenang di air. Untuk mengambil bunyi dan getaran, jerung juga menggunakan sistem garis lateralnya.

:nine: Mengapa jerung mempunyai banyak gigi?

Sepanjang hidup ikan yu, mereka menggigit gigi. Jerung mengandungi banyak gigi yang disusun dalam bentuk lapisan. Sekiranya ada yang pecah, terdapat pengeluaran gigi yang tajam. Jerung dapat menumpahkan giginya secara keseluruhan; oleh itu, ikan yu dijumpai di pantai. Oleh kerana seluruh hiu terurai, ia tidak dapat difosilkan , tetapi gigi hiu dapat dengan mudah fosil.

:keycap_ten:Apa itu ikan gergaji?

Ikan saw berkaitan dengan ikan yu dengan sangat dekat. Mereka mempunyai moncong bertopang gigi, gergaji rata dan panjang di badan mereka. Ikan ini dijumpai di luar pantai Amerika Syarikat. Jenis-jenis ikan ini yang dijumpai disebut ikan gergaji kecil dan ikan gergaji largetooth. Spesies ikan gergaji ini kini dianggap spesies terancam oleh Kesatuan Konservasi Dunia (IUCN) dan Perkhidmatan Perikanan Laut AS.

11. Untuk apa ikan gergaji menggunakan gergaji mereka?

Ikan gergaji menggunakan gergaji untuk memburu. Para penyelidik melihat kawasan pantai dan sungai yang masin atau berlumpur yang mempunyai gergaji invertebrata laut. Ini seperti timun, kerang, udang karang, cacing, udang, dan ketam. Ikan gergaji dapat mengambil mangsa mereka dari pasir dan lumpur dengan menggunakan gergaji mereka. Mereka juga dapat menggunakan gergaji untuk mencederakan dan menangkap mangsa seperti ikan kecil.

12. Apakah hiu terpantas?

Jerung terpantas adalah mako pintas . Nama saintifik jerung ini ialah Isurus oxyrinchus. Hiu ini telah membuat catatan kerana dapat berenang dengan kecepatan hingga 43 mph, yaitu, 70 km / jam. kelajuan ini juga dapat mengejar beberapa ikan terpantas seperti ikan todak dan tuna.

13. Adakah daging ikan yu yang terdapat di pasar raya selamat untuk manusia?

Dalam kebanyakan kes, ya, daging ikan yu adalah selamat. Walaupun kita tahu bahawa daging hiu mengandung sejumlah besar metilamin, urea, dan toksin yang tidak dihanyutkan. Tetapi apabila daging yu dibersihkan dan dimasak, ia akan hilang sepenuhnya. Walaupun jerung juga mengandungi logam berat yang tinggi, pada individu yang lebih tua dan lebih besar. Ada lemak rendah daging hiu, dan ia memberikan sumber protein yang baik.

14. Mengapa kebanyakan jerung mempunyai warna yang lebih terang di bawahnya?

Pewarnaan hiu membantu mereka bersembunyi dari mangsa dan pemangsa . Terdapat corak warna pada jerung yang berenang di perairan terbuka . Pewarna hiu ini disebut pembayang. Bahagian atas jerung berwarna gelap. Warna gelap ini menyukarkan melihat jerung dari bahagian atas lautan. Bahagian bawah hiu berwarna terang sehingga, warna ini menyatu dengan sangat baik dengan air ketika harus dilihat dari sisi bawah laut. Oleh itu, pembayang balik menyukarkan mangsa dan pemangsa untuk melihat ikan yu.

15. Adakah jerung mempunyai penglihatan yang baik?

Mata hiu serupa dengan mata manusia tetapi dengan beberapa pengecualian. Sebagai tindak balas terhadap situasi cahaya yang berbeza, jerung mempunyai keupayaan untuk membuka dan menutup murid . Fakta ini serupa dengan manusia, tetapi banyak spesies tidak mempunyai kemampuan ini. Mata hiu juga mempunyai kornea, retina, lensa, dan iris. Di retina hiu, batang dan kerucut ada. Ini membolehkan jerung melihat dalam keadaan cahaya yang berbeza dan melihat perincian dan warna . Di bahagian belakang mata, jerung mempunyai lapisan seperti cermin yang serupa dengan kucing. Lapisan ini dipanggil tapetum lucidum. Lapisan ini juga meningkatkan intensiti cahaya. Suatu ketika, anggapan hiu memiliki penglihatan yang rendah, tetapi sekarang kita tahu bahawa itu adalah palsu dan hiu memiliki penglihatan yang tajam. Para penyelidik mengatakan bahawa mata hiu 10x lebih sensitif terhadap cahaya berbanding dengan manusia.

:memo: Kesimpulannya

Jerung mempunyai ciri biologi yang tidak biasa; kematangan yang tertangguh, pertumbuhan yang perlahan, kitaran pembiakan sangat lama, dan jangka hayat yang rendah. Pembajaan berlaku pada jerung. Ini dilakukan secara dalaman. Jerung betina menghasilkan sebilangan kecil keturunan muda yang dilahirkan sebagai hiu kecil yang berkembang sepenuhnya. Hiu yang baru dilahirkan ini besar semasa kelahiran. Beberapa spesies hiu memang tidur, tetapi ada juga yang memerlukan berenang sepanjang masa, jadi spesies ini tidak dapat tidur. Tidur ikan yu berbeza dengan haiwan lain. Terdapat lima hingga tujuh insang yang membantu jerung menyaring oksigen dari air. Jerung mempunyai penglihatan yang tajam. Jerung tidak mengandungi tulang. Badan hiu yang stabil disebabkan oleh rangka tulang rawan.

artikel berkaitan