Adakah jerung tidur? Jerung tidak pernah tidur adalah salah faham yang biasa. Ia dipercayai kerana beberapa spesies hiu mesti terus berenang untuk terus hidup. Hiu melakukan rehat yang pendek sepanjang hari, tetapi ia sangat berbeza dengan jenis tidur yang dilakukan oleh haiwan lain. Hiu yang dapat tidur ketika diam termasuk hiu karang putih, hiu perawat, hiu karang Caribbean , wobbegong, dan jerung lemon.

Spesies jerung

Jerung adalah sekumpulan ikan elasmobranch yang mempunyai rangka tulang rawan, 5 hingga 7 insang pada bahagian kepala, dan sirip dada yang tidak menyatu pada kepala.

Elasmobranch termasuk jerung, sinar, dan seluncur.

Elasmobranchs adalah kumpulan ikan yang berkait rapat , berbeza dengan ikan bertulang dengan mempunyai rangka tulang rawan dan 5 atau lebih celah insang di setiap sisi kepala. Sebaliknya, ikan bertulang mempunyai kerangka bertulang dan penutup insang tunggal.

Terdapat lebih kurang. lebih daripada 470 spesies hiu terbahagi kepada dua belas pesanan, termasuk 4 pesanan ikan yu yang telah pupus:

 • Carcharhiniformes: Dikenal luas sebagai hiu darat, pesanan itu termasuk terumbu abu-abu, biru, harimau, banteng, terumbu blacktip, terumbu Karibia, terumbu hitam, terumbu putih, dan hiu putih laut (secara kolektif disebut hiu requiem) bersama dengan hiu kucing, ikan hiu , dan jerung hammerhead. Mereka dibezakan oleh moncong memanjang dan membran nictitating yang melindungi mata semasa serangan.

 • Heterodontiformes: Mereka kebanyakan disebut sebagai hiu bullhead atau tanduk.

 • Hexanchiformes : Contoh dari kumpulan ini termasuk hiu lembu dan hiu frilled yang secara sederhana menyerupai ular laut.

 • Lamniformes: Mereka secara meluas disebut sebagai hiu ikan tenggiri. Ianya termasuk hiu basking, hiu goblin, hiu megamouth, hiu perontok, hiu mako shortfin & longfin, dan hiu putih yang hebat. Mereka dibezakan oleh rahang besar dan pembiakan ovoviviparous mereka. Lamniformes juga merangkumi megalodon yang pupus, Carcharodon megalodon.

 • Orectolobiformes : Mereka biasanya disebut sebagai hiu karpet, termasuk wobbegong, hiu zebra, hiu perawat, dan hiu paus.

 • Pristiophoriformes: Ini adalah jerung gergaji, dengan moncong bergigi yang memanjang yang mereka gunakan untuk memotong mangsa mereka.

 • Squaliformes: Kumpulan ini mempunyai ikan yu dan jerung kasar.

 • Squatiniformes: Juga dikenal sebagai hiu malaikat, mereka adalah hiu yang rata dengan kemiripan yang kuat dengan ikan pari dan sepatu roda.

Spesies yang pupus

† Cladoselachiformes
† Hybodontiformes
† Symmoriida
† Xenacanthida (Xenacantiformes)

Mekanisme Jerung:

Oleh itu, betul bahawa banyak jenis hiu mesti terus bergerak agar dapat menerima oksigen yang memberi nyawa dari air yang melewati insang mereka. Hiu semacam ini disebut sebagai ventilator ram wajib kerana mereka mengeluarkan air melalui mulut mereka dan memaksanya keluar melalui insang mereka.

Banyak ikan yu menggunakan kaedah yang dikenali sebagai pompa bukal di mana air ditarik masuk melalui mulut dan dipaksa keluar melalui insang oleh otot pipi.

Sementara hiu jururawat dapat tetap pegun kerana mereka memiliki struktur khas yang disebut spirakel, yang memaksa air melalui insang mereka. Beberapa jerung menggunakan kedua-dua spiral dan pompa bukal. Sekiranya ada spesies ini berhenti berenang kerana, misalnya, mereka terperangkap dalam jaring, mereka akhirnya akan mati lemas dan mati.

Apa sahaja kaedah yang mereka gunakan untuk bernafas , ikan hiu dapat melakukan rehat yang dalam ketika diam tetapi tidak tertidur dalam pengertian tradisional. Kelopak mata yang kurang, mata mereka tetap terbuka dan murid-muridnya masih mengawasi pergerakan makhluk yang berenang di sekelilingnya.

Adakah hiu putih yang hebat tidur?

Pada 2016, penyelidik mengkaji jerung putih yang besar di sana pada Guadalupe Island, berhampiran pantai Mexico Baja California Peninsula menemui jawapan apabila mereka terserempak dengan wanita yang kelihatan dalam keadaan tidur renang . Mengikuti dia dengan kapal selam robot, mereka menyaksikan selama beberapa minit ketika dia melayang di air cetek melawan arus yang kuat, mulutnya terbuka sehingga air melewati insang di mana nampaknya keadaannya hampir seperti katatonik.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa saraf tunjang, bukan otak yang menyebabkan jerung berenang. Atas sebab ini, sekarang dianggap bahawa beberapa hiu yang selalu bergerak mungkin mengalami masa rehat di mana otak mereka kurang aktif.

Bagaimana jerung melindungi diri semasa tidur?

Bukti menunjukkan bahawa ikan yu, seperti ikan lumba-lumba (yang merupakan mamalia, bukan ikan) boleh "mematikan" satu sisi otak mereka ketika mereka menjalani kitaran rehat atau tidur yang dalam. Lupakan tidur dengan sebelah mata terbuka. Ketika hiu berada dalam tempoh rehat yang mendalam, separuh otaknya aktif, dan kedua matanya selalu terbuka luas.

Jerung tidak pernah menutup mata kerana tidak mempunyai kelopak mata. Sebaliknya, mereka mempunyai "membran nictating" lut sinar yang melindungi bola mata tepat sebelum hiu menggigit mangsanya.

Jadi, apa yang dilakukan oleh jerung ketika mereka tidak tidur?

Sebilangan besar ikan yu menghabiskan masa mereka untuk menjelajah dan makan dengan tenang. Hampir semua ikan hiu adalah karnivor dan kebanyakannya memakan ikan. Perlu diperhatikan bahawa hiu terbesar dari semua, hiu Paus sepanjang empat puluh kaki besar, memakan plankton, yang merupakan beberapa makhluk terkecil di lautan.

Jerung sangat jarang menyerang manusia. Apabila serangan hiu memang berlaku, kebanyakannya adalah kesilapan identiti. Peselancar mengalami gigitan ikan yu lebih banyak daripada orang lain, biasanya kerana mereka kelihatan seperti anjing laut yang sedap atau kura-kura laut yang enak ke hiu yang berdekatan.

Jerung adalah makhluk luar biasa, sangat sesuai untuk bertahan hidup. Penetapan karbon gigi hiu yang digali membuktikan bahawa jerung, dalam bentuk yang sangat mirip dengan jerung abad ke-21, berenang di lautan Bumi jauh sebelum munculnya dinosaur. Cuba bayangkan begitu. Jerung telah berjaya bertahan dari kepupusan besar-besaran dari makhluk paling kuat di Bumi, namun mereka masih dapat bertahan. Cukup menarik, dari apa yang kita fahami, ancaman terbesar kepada jerung sejak awal kewujudannya adalah MANUSIA!

Bangun atau tidur, jerung merupakan bahagian penting dalam ekosistem

Walaupun reputasi mereka yang licik sebagai pembunuh pemakan manusia yang buas, kebanyakan ikan hiu tidak membahayakan manusia . Sebenarnya, orang jauh lebih mengancam populasi hiu daripada spesies hiu yang tinggal di lautan. Jerung boleh membunuh sekitar selusin orang setiap tahun, tetapi manusia membunuh puluhan juta hiu setiap tahun di hujung rendah, dan ratusan juta di kawasan tinggi.

Sekiranya semua hiu di seluruh dunia lenyap esok, lautan tidak akan bertahan lama. Hiu adalah bahagian penting dalam rantai makanan dan bekerja keras untuk melindungi ekologi lautan yang sihat. Semakin anda memahami tentang makhluk laut yang menakjubkan ini, semakin kecil kemungkinan anda akan takut kepada mereka, dan semakin besar kemungkinan anda menghargai peranan penting yang sangat besar yang mereka mainkan dalam kelangsungan hidup kita sendiri.

APA YANG TELAH DENGAN SHARKS BONES?

Jerung tidak mempunyai tulang seperti ikan lain. Sebaliknya, mereka mempunyai tisu yang lebih lembut yang disebut tulang rawan yang jauh lebih ringan daripada tulang dan membantu mereka berenang lebih cepat.

Lebih-lebih lagi, kelenturan tulang rawan memberi keupayaan kepada hiu untuk membengkok lebih elastik daripada ikan bertulang.

Ikan pari dan jerung sangat berkait rapat.

Kedua-duanya adalah elasmobranchs, subkelas ikan dengan kerangka kartilaginus, dan lima hingga tujuh celah insang. Di luar kesamaan ini, kedua-dua kelas ikan itu menimbulkan rasa kagum - yang sering kali berkaitan dengan mitos daripada fakta.

Berikut adalah enam mitos umum mengenai jerung dan sinar.

Mitos 1: Jerung Harus Berenang Sentiasa, atau Mereka Mati

Mitos 2: Jerung adalah Penyebab Nombor Satu Kematian Berkaitan Haiwan

Jerung umumnya dianggap sebagai pemangsa yang jahat. Filem terkenal seperti Jaws telah mempopularkan persepsi ini, menjadikan jerung sebagai makhluk yang paling ditakuti di kerajaan haiwan . Walau bagaimanapun, persepsi ini banyak didasarkan pada mitos. Kenyataannya adalah bahawa hanya segelintir daripada lebih daripada 350 spesies hiu di lautan dunia yang dianggap berbahaya bagi manusia.

Mitos 3: Semua Sinar Mempunyai Penyengat Beracun

Mitos 4: Jerung Boleh Mengesan Setetes Darah Tunggal di Lautan

Jerung sering digambarkan mempunyai deria penciuman yang hampir luar biasa. Namun, laporan bahawa ikan yu dapat menghidu setetes darah di lautan luas sangat dibesar-besarkan. Walaupun beberapa hiu dapat mengesan darah pada satu bahagian per juta, itu hampir tidak memenuhi syarat sebagai seluruh lautan. Jerung, bagaimanapun, mempunyai deria penciuman akut dan sistem penciuman sensitif - lebih daripada manusia.

Mitos 5: Jerung Tidak Menghidap Kanser

Idea bahawa jerung tidak mendapat barah nampaknya berasal dari bukti klinis yang sedikit bahawa tulang rawan mempunyai sifat antiangiogenik - iaitu, ia menghalang pengembangan saluran darah, yang sangat penting untuk pertumbuhan tumor barah - dan kerana kerangka hiu terbuat dari tulang rawan , ia (walaupun agak longgar) bahawa mereka tidak boleh mendapat barah. Kajian dan tinjauan literatur baru-baru ini mendapati bahawa walaupun kejadian barah pada jerung dan ikan yang berkaitan seperti sinar nampaknya rendah, tumor barah, termasuk chondromas (barah tulang rawan), sebenarnya telah dijumpai pada ikan hiu.

Adakah kamu tahu? :bulb:

 1. Jerung boleh memberi isyarat sehingga dua tahun. Gajah India mempunyai tempoh kehamilan 22 bulan; manusia, sembilan bulan; dan tikus, hanya tiga minggu.

 2. Jerung telah ada sejak sebelum Zaman Dinosaur . Rekod evolusi mereka merangkumi 450 juta tahun.

 3. Jerung dan sinar adalah kosmopolitan dalam penyebaran. Mereka ditemukan di perairan di seluruh planet ini, dari perairan pesisir dangkal hingga kedalaman gelap di lautan terbuka, dari laut tropika hingga ke wilayah Artik dan Antartika, dan bahkan di air masin dan air tawar.

 4. Kulit hiu, atau shagreen, terasa kasar jika anda mengusapnya ke satu arah (belakang ke depan), tetapi licin jika anda mengusapnya ke arah yang lain (depan ke belakang). Kulit ikan yu ditutup dengan sisik yang diubah, yang dikenali sebagai gigi palsu kulit , yang menyumbang kepada hidrodinamiknya yang luar biasa. Fabrik untuk pakaian renang perlumbaan berteknologi tinggi, yang dilihat dalam pertandingan Olimpik baru-baru ini, telah dimodelkan setelah reka bentuk ini mengurangkan daya tarik dan pergolakan.

Adakah jerung mempunyai lidah?

Jerung mempunyai lidah yang disebut sebagai basihyal. Basihyal adalah rawan kecil dan tebal yang terletak di dasar mulut jerung dan ikan lain .

Nampaknya tidak berguna bagi kebanyakan ikan yu kecuali hiu tukang masak. Hiu tukang masak menggunakan basihyal untuk merobek potongan daging dari mangsanya .

Rasa dirasakan oleh selera yang terdapat di papillae yang melapisi mulut dan tekak hiu. Reseptor rasa membantu hiu membuat keputusan sama ada barang mangsa sesuai atau tidak sebelum memakannya.

Adakah jerung mempunyai tulang rahang?

Semua hiu adalah karnivor, yang bermaksud bahawa mereka hanya memakan haiwan lain, bukan tumbuh-tumbuhan. Ini mempunyai implikasi besar dari segi kekuatan dan struktur yang diperlukan dari rahang mereka. Rahang mesti kuat dan fleksibel. Ia perlu meraih dan menahan mangsa, lalu merobek dan merobeknya. Selanjutnya, ia perlu mendorong mangsa yang bergerak ke dalam mulut untuk ditelan.

Jerung tidak mengunyah makanan mereka, tetapi meneguknya dengan potongan besar. Kerana kerangka hiu tidak mengandung tulang, tetapi hanya tulang rawan, kawasan yang memerlukan kekuatan dan sokongan tambahan, seperti rahang, memerlukan penyesuaian khusus.

Adakah hiu vertebrata atau invertebrata?

Pada akhirnya, kami mendapati bahawa jerung adalah vertebrata di bawah kelas ikan yang dikenali sebagai ikan rawan. Dan, untuk penekanan, jerung bukan invertebrata! Mereka tidak mempunyai tulang, ya, tetapi tulang rawan mereka membentuk lajur vertebra yang menjadikan hiu sebagai vertebrata!

Mereka mempunyai tulang belakang (vertebra), saraf tunjang , dan notochord. Inilah yang menjadikan mereka bertulang belakang, sama seperti kita manusia.

Tetapi jangan biarkan perkataan " tulang " membingungkan anda. Perbezaannya ialah tulang belakang ikan yu diperbuat daripada tulang rawan. Sementara tulang belakang manusia kita terdiri daripada tiang tulang.

Adakah Jerung Mempunyai Bibir?

Ya. Jerung mempunyai bibir dan giginya tertanam di dalamnya. Hebatnya, banyak orang menganggap gigi tertanam di rahang. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Hebatnya, rahang digunakan untuk memberi kekuatan semasa menggigit mangsanya. Tanpa keraguan, kekuatan ini membolehkan mereka menjadi pemburu yang cekap.

Adakah Jerung Mempunyai Telinga?

Jerung tidak mempunyai telinga. Sebaliknya, mereka mempunyai bukaan kecil di sisi kepala mereka. Hebatnya, ini membawa ke telinga dalam. Luar biasa, jerung mungkin dapat mendengar mangsa sehingga beberapa batu jauhnya.

Telinga dalam merangkumi garis sisi. Menariknya, ini membolehkan hiu mengesan tekanan dan perubahan kelajuan di dalam air. Tanpa keraguan, ia menjadikan mereka pemburu yang lebih cekap. Mengagumkan, jerung dapat merasakan frekuensi yang berkisar antara 25 Hertz hingga 50 Hertz. Akhir sekali, ini berkat telinga dalam mereka.

Adakah Jerung Mempunyai Rasa Tunas?

Ya. Rasa mereka rasa tidak penting. Menariknya, tidak perlu untuk memburu . Rasa selera terletak di mulut dan tekak mereka. Hebatnya, tidak ada lidah.

Seekor hiu mengambil sedikit mangsa sebelum mereka berkomitmen untuk memakannya . Ini membantu mereka menentukan sama ada enak dimakan. Jerung memerlukan diet tinggi lemak. Sekiranya mangsa tidak berlemak, hiu tidak akan memakannya.

Adakah Jerung Mempunyai Rambut?

Tidak. Hiu tidak mempunyai rambut . Hanya mamalia yang mempunyai rambut. Mamalia mempunyai bulu dan rambut di permukaan kulitnya. Jerung mempunyai sisik sebagai gantinya. Timbangan menolong mereka berenang.

Lumba-lumba mempunyai rambut. Lumba - lumba serupa dengan jerung. Walau bagaimanapun, lumba-lumba adalah mamalia. Jerung bukan mamalia. Jerung sebenarnya adalah ikan.

Adakah Jerung Mempunyai Bulu Mata?

Tidak. Jerung tidak mempunyai bulu mata . Manusia mempunyai bulu mata untuk menjauhkan kotoran dari mata mereka. Jerung tidak perlu melakukan ini. Mata mereka dapat menangani apa sahaja lautan yang dilemparkan ke arah mereka.

Pertama, sekiranya jerung perlu melindungi mata mereka akan menutup atau menggulungnya. Kedua, beberapa spesies seperti hiu Putih Besar akan memutar mata mereka untuk melindungi mereka.

Kelebihan mempunyai rangka tulang rawan

Seperti disebutkan di atas, konsensus umum adalah bahawa hiu berkembang menjadi tulang rawan dan bukannya tulang. Tetapi mengapa kumpulan haiwan laut ini perlu berkembang sedemikian rupa:

Nah, ada kelebihan untuk memiliki rangka tulang rawan.

 1. Ia lebih ringan daripada kerangka tulang - jerung mengelakkan ditimbang oleh kepadatan tulang yang lebih berat berkat ringannya tulang rawan.

 2. Ia memberikan daya apung yang lebih baik - ini membantu hiu mengapung di dalam air , membolehkan mereka menggunakan sedikit tenaga untuk tetap bertahan di habitat semula jadi mereka.

 3. Ia menghasilkan kulit tebal - kerana tulang rawan tidak sekeras dan pelindung seperti tulang, semua hiu mempunyai kulit tebal yang membantu melindungi mereka dari kecederaan .

 4. Ia jauh lebih fleksibel - kerana semua tulang rawan bermaksud jerung dapat membengkok, memutar, dan memutar kelajuan memecahkan rekod. Ini menjadikan mereka pemangsa terhormat seperti mereka.

 5. Ia membolehkan berenang lebih cepat - gabungan berat badan yang lebih ringan, fleksibiliti, dan daya apung membolehkan hiu berenang lebih cepat sambil tetap menjimatkan tenaga .

 6. Ini menjadikan rahang lebih mudah diperpanjang - walaupun rahang hiu mengandungi tulang rawan yang terkalsifikasi, ia masih lebih fleksibel daripada tulang. Ini memberi mereka kemampuan untuk terbuka lebar.

 7. Ini memungkinkan kekuatan gigitan yang lebih kuat - salah satu perkara yang paling menakutkan mengenai jerung adalah gigitannya yang besar dan kuat. Ini semua dimungkinkan oleh kelenturan tulang rawan.

 8. Ia membolehkan penyembuhan lebih cepat - tulang yang patah memerlukan masa lama untuk sembuh. Nasib baik untuk ikan yu, mempunyai tulang rawan bererti bahawa mereka sembuh lebih cepat. Ini juga bermaksud bahawa lebih mudah bagi mereka untuk cedera.

 9. Tidak ada had ukuran - tidak seperti tulang, tulang rawan meninggalkan ruang pertumbuhan yang tidak terhad. Yang membolehkan ikan yu dan tulang rawan lain tumbuh dengan saiz yang luar biasa.

Pada dasarnya, jerung lebih cepat, lebih senyap, dan lebih baik dalam memburu mangsanya berkat kerangka tulang rawan mereka yang berkembang. Mereka dapat menjimatkan tenaga sambil bergerak melalui air dan mempunyai had ukuran, kelajuan , dan kedalaman yang lebih sedikit.

15 Maklumat menarik mengenai jerung:

Jerung terbesar, dan juga ikan terbesar di lautan adalah ikan hiu paus (Rhincodon typus). Pengumpan plankton besar ini mencapai panjang lebih dari 20 meter (60 kaki).

:fish: Hiu terkecil adalah ikan yu ikan laut dalam yang dikenali sebagai hiu lanternshark (Etmopterus perryi). Spesies ini yang terdapat di Laut Caribbean matang di bawah 20 sentimeter (~ 8 inci).

:fish: Hiu terpantas adalah mako pintas (Isurus oxyrinchus).

Mako pintas telah direkodkan untuk mencapai kecepatan berenang pecah hingga 43 mph (70 km / j). Ia dapat mengejar beberapa ikan terpantas seperti tuna dan ikan todak.

:fish: Adakah ikan yu adalah mamalia, reptilia, atau ikan?

Ini adalah salah faham umum mengenai jerung. Tidak, hiu bukan mamalia seperti ikan paus, bukan juga seekor reptilia seperti buaya **. Jerung sebenarnya adalah ikan! **

:fish: Berapakah tulang yang terdapat pada tulang hiu?

Itu soalan tipu - jawapannya tidak ada ! Hiu adalah ikan rawan, yang bermaksud bahawa kerangka mereka dibuat sepenuhnya dari tulang rawan (bahan licin yang sama yang terdapat di hidung dan telinga manusia kita).

:fish: Bolehkah jerung berbau?

Ya, sangat baik. Deria bau mereka sangat kuat sehingga jerung dapat mengesan penurunan darah di kolam berukuran Olimpik.

:fish: Jerung mana yang mempunyai gigi terbesar?

Megalodon prasejarah adalah hiu terbesar yang pernah hidup, dan giginya boleh tumbuh hingga tujuh inci . Berkaitan dengan ukuran badan, Shark Cookiecutter mempunyai gigi terbesar. Spesies ini agak kecil, tetapi menggunakan gigi besar di mulutnya yang bulat untuk mengambil gigitan berukuran cookie dari daging makhluk laut yang lebih besar, seperti lumba-lumba.

:fish: Seberapa kuat gigitan ikan yu?

Tidak boleh dipercayai, gigitan ikan yu boleh menghasilkan tekanan sehingga 40,000 paun per inci persegi.

:fish: Adakah jerung akan lemas sekiranya berhenti berenang?

Ya, beberapa ikan hiu perlu berenang secara berterusan untuk terus hidup. Jerung memperoleh oksigen untuk bernafas dari air yang mengalir di atas insang mereka. Sekiranya mereka berhenti berenang, tidak ada lagi aliran air yang berarti tidak ada lagi oksigen, jadi pernafasan berhenti. Walau bagaimanapun, beberapa hiu yang tinggal di dasar mempunyai penyesuaian untuk bernafas walaupun mereka masih berada di dasar laut. Contohnya, hiu permaidani dan beberapa spesies lain mempunyai spiral di belakang mata mereka yang membantu bernafas.

:fish: Seberapa kuat gigitan ikan yu?

Tidak boleh dipercayai, gigitan ikan yu boleh menghasilkan tekanan sehingga 40,000 paun per inci persegi.

:fish: Berapa banyak yu makan dalam sehari?

Beberapa ikan yu nampaknya selalu makan. Contohnya, Hiu Putih Besar selalu memburu: dalam setahun makan 11 tan makanan! (Rata-rata orang makan lebih kurang setengah tan makanan setiap tahun). Hiu Biru adalah pelahap: ia akan makan sehingga ia kembali, dan kemudian kembali makan. Sebilangan besar jerung makan setiap dua hari. Sekiranya perlu, mereka boleh pergi selama beberapa minggu tanpa makan. Seperti manusia dan kebanyakan haiwan lain, jerung dapat menyimpan tenaga tambahan sebagai lemak, untuk digunakan kemudian apabila makanan terhad.

:fish: Jerung menumpahkan gigi sepanjang hidup mereka.

Hiu mempunyai banyak gigi yang disusun secara berlapis sehingga jika ada yang patah, gigi tajam yang baru dapat segera menggantikannya. Jerung dapat menumpahkan ribuan gigi sepanjang hidupnya, inilah sebabnya mengapa ikan yu dapat dicuci ke pantai.

Gigi jerung juga mudah fosil sementara sisa hiu terurai.

:fish: Jerung mempunyai deria pendengaran yang sangat baik dengan telinga yang terletak di dalam kepalanya di kedua sisi dan bukannya telinga luar seperti manusia. Jerung dapat mendengar dengan baik pada frekuensi di bawah 1,000 Hertz yang merupakan julat suara akuatik yang paling semula jadi. Deria pendengaran ini membantu ikan hiu mencari mangsa yang berenang dan percikan air. Jerung juga menggunakan sistem garis lateral mereka untuk mengambil getaran dan bunyi .

:fish: Jerung mempunyai mata yang serupa dengan mata manusia dengan beberapa pengecualian.

Hiu mempunyai kemampuan untuk membuka dan menutup murid sebagai tindak balas terhadap situasi cahaya yang berbeza yang serupa dengan manusia sementara kebanyakan ikan tidak memiliki kemampuan ini. Mata hiu juga merangkumi kornea, iris, lensa, dan retina. Batang dan kerucut terletak di retina hiu, yang membolehkan hiu dapat melihat dalam situasi cahaya yang berbeza serta untuk melihat warna dan perincian. Walaupun pernah difikirkan bahawa hiu memiliki penglihatan yang sangat buruk, kita sekarang tahu bahawa hiu memiliki penglihatan yang tajam. Penyelidikan menunjukkan bahawa jerung mungkin lebih sensitif daripada cahaya seperti manusia. Para saintis juga percaya bahawa hiu mungkin berpandangan jauh, dapat melihat lebih baik dari jarak dan bukannya jarak dekat, kerana struktur mata. Penglihatan berbeza antara spesies hiu kerana perbezaan ukuran, kemampuan fokus, dan kekuatan mata.

:fish: Kulit ikan yu terasa seperti kertas pasir.

Ini terdiri dari struktur seperti gigi kecil yang disebut sisik plasoid, juga dikenal sebagai gigi palsu kulit. Timbangan ini menunjuk ke arah ekor dan membantu mengurangkan geseran dari air sekitar ketika hiu berenang.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Adakah hiu putih yang hebat tidur sama sekali?

Apa sahaja kaedah yang mereka gunakan untuk bernafas, ikan hiu dapat melakukan rehat yang dalam ketika diam tetapi tidak tertidur dalam pengertian biasa. Kelopak mata yang kurang, mata mereka tetap terbuka, dan murid-murid mereka masih memantau pergerakan makhluk yang berenang di sekitarnya.

2- Adakah jerung mati sekiranya mereka tidur?

Sebilangan besar spesies hiu perlu terus bergerak berenang untuk memastikan air mengalir di atas insang mereka, jika tidak, mereka akan tercekik. Tetapi seperti semua haiwan, jerung masih perlu tidur. Anehnya, sangat sedikit spesies hiu yang pernah menyaksikan tidur, dan banyak misteri saintifik masih ada di sekitar shark shuteye.

3- Adakah jerung benar-benar mati jika berhenti bergerak?

Semakin cepat mereka berenang, semakin banyak air yang ditolak melalui insang mereka. Sekiranya beberapa spesies hiu, berhenti berenang mereka berhenti menerima cukup oksigen. Mereka bergerak atau mati. Spesies hiu lain, seperti hiu karang, bernafas menggunakan kombinasi pompa bukal dan mewajibkan pengudaraan ram.

4- Adakah jerung mempunyai lidah?

Jerung mempunyai lidah yang disebut sebagai basihyal. Basihyal adalah rawan kecil dan tebal yang terletak di dasar mulut jerung dan ikan lain. Nampaknya tidak berguna bagi kebanyakan ikan yu kecuali hiu tukang masak.

5- Haiwan apa yang tidak memerlukan tidur?

7 haiwan yang hampir tidak memerlukan tidur untuk bertahan hidup

 • Gajah .
 • Zirafah.
 • Kuda.
 • Walrus.
 • Rusa.
 • Jerung.
 • Domba

6- Adakah jerung takut dengan ikan lumba-lumba?

Sama seperti kita memeriksa raksasa di bawah tempat tidur kita, jerung memeriksa ikan lumba-lumba sebelum mengangguk. Betul, anak-anak paling sukar di blok bawah laut berenang kerana takut dengan lumba-lumba. Fleksibiliti Memberi Lumba-lumba Sirip Atas.

7- Bolehkah ikan yu membunuh ikan paus?

Walaupun hiu putih besar tidak mungkin menyerang ikan paus secara berkala - kerana ikan paus yang tumbuh dewasa dapat menimbulkan kerosakan serius hanya dengan memukul hiu dengan ekornya - pemangsa puncak bertanggungjawab untuk menjaga keseimbangan ekosistem .

8- Mengapa jerung perlu berenang?

Semua jerung mempunyai pengambilan oksigen dari air sehingga mereka dapat bernafas. Tetapi jerung seperti ini tidak dapat mengepam air ke insang mereka. Jadi untuk hidup, jerung harus terus berenang ke hadapan. Ini membuat penyaringan air melalui insang mereka, jadi mereka selalu mengambil oksigen untuk bernafas.

9- Apa yang harus dilakukan jika seekor hiu mengejar anda?

Cuba jaga hubungan mata dengan jerung. Bertenang. Jaga mata anda. Tunjukkan juga kepada mereka bahawa anda adalah pemangsa. "Jika seekor hiu menghampiri, anda dapat mendorongnya pergi. Anda tidak mahu memulakan pertarungan yang kemungkinan besar anda akan kalah, tetapi anda boleh menghindarinya dengan membiarkan hiu tahu anda ' tidak lagi jinak.

10- Apa yang ditakutkan oleh jerung?

Jerung putih yang hebat kebanyakannya dianggap sebagai pemangsa yang paling menakutkan di lautan. Tetapi jerung ini juga takut akan sesuatu. Satu kajian baru mendapati bahawa ketika orang kulit putih yang hebat telah menemui paus pembunuh, atau orcas, dekat tempat perburuan mereka, mereka telah melarikan diri dan menjauhkan diri.

KESIMPULAN:

Pada masa lalu, ada kepercayaan yang salah bahawa hiu tidak dapat tidur kerana pernafasan akan berhenti ketika mereka tidur. Tetapi ini tidak benar. Beberapa jerung perlu berenang secara berterusan untuk terus hidup. Jerung memperoleh oksigen untuk bernafas dari air yang mengalir di atas insang mereka. Hiu melakukan rehat yang pendek sepanjang hari, tetapi ia sangat berbeza dengan jenis tidur yang dilakukan oleh haiwan lain.

Artikel berkaitan: :open_book:

Adakah hiu mempunyai tulang Adakah hiu tidur Adakah Mamalia Ikan? Adakah jerung mempunyai tulang?