Adakah vegetarian makan ikan? Tidak, vegetarian tidak memakan ikan kerana ia adalah daging haiwan. Mereka tidak makan makanan laut. Pescatarians adalah vegetarian yang memakan ikan dan makanan laut tetapi bukan daging haiwan lain . Sama ada pescatarian dilabel seperti itu dipertikaikan.

:eight_pointed_black_star: Beberapa jenis vegetarian

beberapa jenis vegetarian

Vegetarian berbeza mengikut apa yang mereka makan. Konsep vegetarian yang biasanya diterima oleh rakan vegetarian adalah orang yang tidak memakan daging, unggas, atau ikan. Seorang vegetarian mengelakkan semua produk sampingan daging, ayam, dan ikan. Sebenarnya, diet vegan merangkumi pengecualian produk haiwan:

  • Separuh vegetarian: Yang biasanya menyusut dari pengambilan daging mereka. Pollo vegetarian menghalang ikan dan daging merah tetapi memakan ayam. Pollo pesco vegetarian tidak memakan daging merah dan sebaliknya memakan ikan dan ayam.

  • Vegetarian Lacto Ovo: Diet Lacto ovo vegetarian tidak termasuk ikan, daging, dan unggas tetapi merangkumi telur dan susu. Kategori ini merangkumi majoriti vegetarian di Eropah Barat , Amerika Syarikat, dan Kanada. Vegetarian dari Lacto Ovo memakan ais krim, keju, yogurt, telur, susu, dan makanan yang dihasilkan dari produk ini.

  • Vegetarian Lacto: Diet Lacto vegetarian menghilangkan daging, ikan, dan unggas, serta telur dan semua hidangan telur. Namun, seorang vegetarian dari Lacto akan memakan produk susu seperti yogurt, susu, dan keju.

  • Vegan: Istilah vegan secara rasmi berkaitan dengan diet sahaja. Vegan adalah vegetarian yang tidak memakan atau memakan protein hewani, seperti daging, unggas, ikan, susu, produk telur, serta produk sampingan yang menampilkan komponen-komponen tersebut, serta wol, kulit, dan Sutera. Gaya hidup vegan mungkin tidak mengandungi gula.

Ringkasan:

Terdapat banyak orang vegetarian di sana, tetapi biasanya, jika kita mengatakan kita vegetarian, itu berarti kita tidak memakan badan binatang - tidak ada daging atau ikan, tidak ada kumbang yang dihancurkan , tidak ada keju yang dibuat dengan rennet. Vegetarian boleh makan apa sahaja selain daging haiwan - termasuk banyak daging dan produk ikan yang ada.

:eight_pointed_black_star: Mengapa menjadi semua vegetarian?

Akademi Dietetik dan Pemakanan melaporkan bahawa sekitar 3.3% daripada semua orang dewasa di Amerika Syarikat adalah vegan atau vegetarian. Nampaknya tidak banyak, tetapi jumlahnya semakin bertambah. Dan penyebabnya banyak; anda boleh mempunyai empati haiwan, alergi, hipersensitiviti , atau sebab lain yang sama sekali berbeza. Vegetarian mungkin juga baik untuk kesihatan anda.

Setiap kali anda menghabiskan vegetarian atau hanya makan lebih banyak sayur-sayuran, walaupun untuk waktu yang singkat, dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah, kolesterol rendah, dan tekanan darah rendah, serta dengan kes diabetes jenis 2 yang melampau.

Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan diet sayur-sayuran, buah-buahan dan pengurangan makanan yang diproses secara umum. Sekiranya diet omnivora anda lebih cepat, anda masih boleh memanfaatkan faedah ini dengan memakan banyak sayur-sayuran!

Tetapi ia adalah korelasi, bukan sebab, untuk berlaku adil. Penting untuk disebutkan bahawa jika anda mempertimbangkan untuk menggunakan vegetarian dalam bentuk apa pun, anda perlu menggunakan suplemen dengan vitamin D, B-12, zink, kalsium, zat besi, dan asid lemak omega-3 kerana banyak vegetarian tidak dapat menerima nutrien tersebut dengan berkesan dalam diet biasa mereka.

:eight_pointed_black_star: Adakah vegetarian makan ikan?

Adakah vegetarian makan ikan?

Sekiranya anda sudah dewasa menonton Lent, atau jika anda mengenali seseorang, anda akan ingat pengecualian lama: tidak ada daging pada hari Jumaat. Tetapi ikan betul. Ikan tidak dikira. Ikan tidak penting. Banyak dari kita secara budaya tidak melihat ikan sebagai sejenis daging.

Bagi banyak orang, ikan tersedia pada tahap tertentu, meletakkannya di bawah haiwan biasa , tetapi di atas pepijat. Mereka tidak begitu dicintai dan menggemaskan seperti ayam putih lembu atau lembu yang berjiwa, jadi ikan bukanlah apa yang mendorong beberapa orang pertama kali menjadi vegetarian.

Apa nak makan Apa yang Tidak Dimakan
Makanan Laut daging merah
Sayur & Buah Babi
Bijirin Kekacang
Produk tenusu dan telur Permainan liar

Vegetarianisme dulu mewajibkan orang untuk bersumpah dengan daging setiap makhluk hidup. Tidak ada makanan, tidak ada unggas, tidak ada perburuan, dan tidak ada ikan, tidak ada kerang atau krustasea. Sekiranya ia tinggal sebelum tiba pada makan malam anda, ia tidak terhad.

Vegetarian kini memakan ikan dan makanan laut lain. Walaupun mereka tidak dianggap vegetarian ketat, mereka disebut vegetarian ikan atau pescetarian . Sebab diet ini adalah bahawa ikan menawarkan beberapa faedah kesihatan. Makanan laut adalah sumber protein berkhasiat, penuh dengan lemak jantung, dan mengandungi zat besi dan vitamin seperti B-12.

:white_square_button: Ringkasan

Khususnya, seorang penulis mendakwa lebih mudah daripada menjadi vegetarian yang lengkap. Sebilangan besar protein dan zat besi dalam makanan laut memuaskan daging seperti daging. Oleh kerana kadar lemak kardiovaskular yang tinggi seperti asid lemak omega-tiga, ini adalah alternatif yang sesuai untuk masalah kardiovaskular.

:eight_pointed_black_star: Mengapa sebilangan vegetarian boleh makan ikan?

Mengapa sebilangan vegetarian boleh makan ikan?

Kerana beberapa sebab, nelayan yang memutuskan untuk menambahkan ikan ke pola makan vegetarian mereka dapat melakukannya. Makan ikan atau makanan laut dapat memberikan variasi lebih lanjut pada diet dan memungkinkan pilihan tambahan untuk sumber protein untuk makanan. Sebilangan orang mungkin juga memakan ikan untuk kesihatan mereka.

Ikan dan makanan laut tinggi protein dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk sistem imunologi dan saraf anda, seperti zink dan vitamin B12. Diet vegetarian yang ketat boleh menjadi sukar untuk mendapatkan cukup nutrien ini. Sebagai contoh, tiram tunggal memberikan zink dengan 85 peratus daripada nilai harian (DV) dan vitamin B12 dengan 78 peratus DV.

Ikan juga merupakan sumber pemakanan terkaya asid lemak omega-3 asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA). Sebilangan kecil makanan herba, sebaliknya, mengandungi EPA dan DHA. Nutrien penting ini penting untuk perkembangan janin yang betul dan kesihatan otak dan jantung yang baik sepanjang hayat anda.

Sebilangan makanan tumbuhan membekalkan omega-3 (ALA), yang dapat ditukar oleh badan anda menjadi DHA dan EPA, tetapi ia tidak mudah diubah. Jadi asid lemak omega-3 mungkin kurang dalam beberapa diet vegetarian. Rangkaian nutrien penting yang dibekalkan oleh ikan dan makanan laut boleh menjadi salah satu sebab penting nelayan memilih untuk memasukkannya ke dalam pola penggunaannya, jika tidak berdasarkan tanaman.

:white_square_button: Ringkasan:

Nelayan juga boleh memilih untuk membawa lebih banyak ikan ke makanan vegetarian mereka dan tenaga, mineral , dan asid lemak omega-3 yang mengandungi makanan laut.

:eight_pointed_black_star: ITEM ALTERNATIF IKAN UNTUK VEGAN

ITEM ALTERNATIF IKAN UNTUK VEGAN

Sekiranya anda seorang vegan, jangan takut. Anda boleh menikmati banyak alternatif ikan:

:small_red_triangle_down: LAGI DAN MASYARAKAT

Kedua elemen ini dapat digunakan untuk membuat alternatif kepada stok ikan berdasarkan tanaman. Alga mempunyai rasa laut yang masin dan enak dan merupakan pengganti ikan yang baik. Kicap dan pasta miso juga boleh digunakan sebagai pengganti ikan. Alga juga dapat digunakan untuk pembuatan kaviar vegan.

:small_red_triangle_down: BERASASKAN TOFU

Tahu adalah rakan terbaik vegan. Ia terbentuk dari kacang soya yang direndam dan dimampatkan yang digabungkan dengan koagulan.

Ia mempunyai rasa netral yang sangat hambar, yang menyerap semua pilihan hidangan atau sos yang dimasak. Masak dengan kuah vegan ikan, ganggang tanah, dan roti garing. Ini adalah alternatif yang bagus untuk jari ikan.

:small_red_triangle_down: PANJANG DAN JACKFRUIT

Seitan berasaskan gluten dan, seperti tahu, seimbang. Ia boleh dibumbui dan diperap dengan enak. Ia sangat sesuai untuk fillet dan burger ikan tumbuhan.

Buah nangka juga menyerap aroma makanan yang dimasak dan menjadikan alternatif ikan yang hebat.

:small_red_triangle_down: KERETA BERKAHWIN.

Penyediaan wortel sangat penting di sini. Potong menjadi jalur nipis, kemudian rendam minyak, cuka, alga, dan asap cair selama beberapa jam. Semua ini diserap melalui irisan wortel dan rasa seperti salmon.

:small_red_triangle_down: TOMAT

Anda boleh menikmati Tomato seperti tuna, kulit, diadu, diisi, dan dibumbui dengan rasa yang enak!

:small_red_triangle_down: SUSHI

Anda boleh menyediakan sushi vegan dengan avo, timun , dan lada bel.

:eight_pointed_black_star: Mengapa seseorang memilih rancangan makan Pescatarian?

Mengapa seseorang memilih rancangan makan Pescatarian?

Terdapat banyak sebab mengapa orang boleh memilih untuk makan makanan ikan . Beberapa perkara utama ada di sini.

:small_red_triangle_down: Kebaikan kesihatan

Makanan nabati mempunyai beberapa manfaat yang didokumentasikan, termasuk penurunan berat badan dan penyakit kolesterol tinggi dan penderita diabetes.

Penyelidikan menunjukkan bahawa banyak kesan pencegahan ini juga dapat berasal dari diet perikanan. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita nelayan naik 2,5 paun lebih sedikit setiap tahun (1,1 kg) daripada wanita yang makan daging merah.

Selain itu, individu yang mengubah diet mereka ke diet lebih organik memperoleh berat badan yang lebih sedikit, yang menunjukkan bahawa mungkin sihat bagi anda untuk mengurangkan pengambilan haiwan anda tanpa mengira corak makan anda sekarang.

Kajian lain mendapati bahawa pescatarians 4,8 persen lebih rendah daripada omnivor pada 7,6 persen dengan penurunan risiko diabetes. Di samping itu, kajian yang signifikan meneliti orang yang makan daging sekali-sekala atau menjadi nelayan. Peluang mati akibat penyakit jantung adalah 22 peratus lebih rendah daripada pemakan daging biasa.

:small_red_triangle_down: Isu-isu alam sekitar

Menurut PBB , penternakan menyumbang 15% daripada semua pelepasan karbon manusia. Sebagai perbandingan, pengembangan ikan dan kerang mempunyai jejak karbon yang lebih kecil daripada produksi daging dan keju mana pun. Penyelidikan pada tahun 2014 mengira bahawa diet pemakan ikan 46% lebih rendah daripada mereka yang makan satu hidangan daging lembu sehari.

:small_red_triangle_down: Dasar beretika

Etika mungkin menjadi motif penting bagi orang untuk menjadi vegetarian. Ini mungkin juga menjadi alasan penting bagi nelayan. Beberapa sebab etika mengapa orang memilih untuk tidak mengambil daging termasuk:

  • Menyembelih terhadap: mereka tidak mahu membunuh haiwan makanan.

  • Amalan pembuatan yang tidak berperikemanusiaan: Mereka telah menjelaskan bahawa mereka tidak akan menyokong ladang yang memelihara ternakan dalam keadaan yang mengerikan.

  • Keadaan kerja yang buruk: Mereka tidak akan menaja ladang yang mempunyai keadaan tidak berperikemanusiaan untuk pekerja.

  • Sebab kemanusiaan: kerana terdapat banyak kelaparan di dunia, mereka menganggap pengeluaran bijirin untuk makanan haiwan adalah penggunaan tanah dan sumber yang tidak adil.

Penghapusan dari diet haiwan darat anda akan menghilangkan beberapa kesulitan etika. Yang mengatakan, penangkapan ikan berlebihan dan akuakultur juga boleh membahayakan. Program Seafood Watch dari Monterey Bay Aquarium adalah sumber yang sangat baik untuk mencari ikan yang diperoleh atau ditanam secara beretika.

:white_square_button: Ringkasan:

Terdapat pelbagai sebab mengapa orang memilih diet Pescado, termasuk masalah etika, kesihatan, dan persekitaran .

:eight_pointed_black_star: Mengapa Vegan tidak makan ikan?

Ramai orang bertanya kepada saya mengapa saya tidak makan ikan. Hujah di sebalik itu mudah , tetapi semua orang cenderung lupa bahawa ikan adalah haiwan. Terdapat tiga kumpulan utama orang yang tidak makan ikan, termasuk:

:small_red_triangle_down: Kebimbangan haiwan dan kesejahteraan

Ramai yang percaya bahawa ikan merasa sakit, dan sains moden menunjukkannya. Mereka mempunyai neuron yang mengesan kerosakan akibat tekanan, panas, dan ketidakselesaan . Ikan menghasilkan ubat penahan sakit yang semula jadi seperti manusia.

Kajian eksperimental menunjukkan bahawa jika ikan mendapat perengsa kimia, mereka kehilangan selera makan, menyikat badan mereka di sekitar tangki, dan menunjukkan petunjuk kesusahan yang tinggi. Saya khuatir saya tidak bersetuju dengan penyelidikan seperti itu pada haiwan apa pun, namun sudah ada maklumat.

:small_red_triangle_down: Masalah alam sekitar

Penangkapan ikan secara komersial menghasilkan tangkapan sampingan, haiwan tambahan yang secara tidak sengaja ditangkap tetapi belum menjadi sasaran. Bycatch boleh mempengaruhi keanekaragaman hayati laut secara mendadak.

Pukat bawah adalah satu lagi amalan semasa dan sangat lazim dalam penangkapan ikan secara komersial. Jaring yang hebat diseret ke dasar laut untuk mengambil apa sahaja yang mereka dapat. Kajian telah membuktikan bahawa ruang dapat melihat kesan aktiviti ini. Dalam arti tertentu, pukat darat adalah perairan yang sama dengan pengurangan hutan .

:small_red_triangle_down: Isu kesihatan

Ikan boleh menjadi makanan yang sihat tetapi mempunyai kepekatan raksa dan PCB (biphenyl polychlorinated). EPA menyatakan bahawa PCB boleh menyebabkan barah manusia . Kajian menunjukkan bahawa wanita yang makan banyak ikan semasa mengandung mungkin mempunyai kelainan kelahiran pada bayi.

PCB adalah racun yang terkumpul dalam lemak haiwan dan menjadi lebih pekat ketika rantai makanan meningkat. Kebanyakan orang memilih asid lemak omega-3 untuk ikan. Ancaman PCB sangat ketara sehingga dapat dielakkan. Walaupun dalam diet vegan, anda boleh menerima lemak omega-3 yang anda perlukan.

:white_square_button: Ringkasan

Vegan tidak mahu membunuh atau merosakkan haiwan dari sikap etika. Ini membawa kepada hujah kuat bahawa anda membunuh ikan untuk dimakan, yang bertentangan dengan kepercayaan vegan. Penangkapan ikan secara komersial mempunyai kekejaman yang meluas. Ikan sering dihiris terbuka ketika mereka masih hidup atau dalam jaring selama beberapa hari.

:eight_pointed_black_star: Omega-3s bebas ikan atau minyak ikan

Lemak omega-3 menyihatkan dan menjadi keperluan diet bagi banyak orang. Orang kadang-kadang percaya bahawa mereka harus makan ikan untuk memperolehnya, walaupun sumber alternatif sesuai untuk dimakan oleh vegan.

Setiap hari, anda boleh mengambil makanan tambahan. Terdapat banyak jenama vegan, yang menunjukkan bahawa tidak ada ikan yang sebenarnya digunakan untuk membuatnya. Pastikan bahawa ia mengandungi EPA dan DHA, asid lemak omega-3 yang dapat diakses secara biologi yang tidak dapat diperoleh vegan dari ikan atau minyak ikan.

Sumber utama makanan tambahan ini adalah alga. Lemak omega-3 ini mungkin diperoleh dari makanan yang anda makan, tetapi lebih sukar dalam diet vegan kerana tidak terdapat dalam bio. Ini bermaksud bahawa tubuh perlu menukarnya, dan ada bukti untuk menunjukkan bahawa tubuh tidak.

Terdapat alternatif jika anda ingin mengambil lebih banyak makanan yang tinggi lemak omega-3. Biji-bijian chia, walnut, biji rami , dan rami menyediakan beberapa omega-3.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai vegetarian yang memakan ikan. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Apakah vegetarian yang masih makan ikan?

Pescatarian adalah orang yang memasukkan makanan laut ke dalam diet vegetarian. Terdapat beberapa motif untuk menjauhi ayam dan daging lembu tetapi terus memakan ikan. Sebilangan orang memilih untuk memasukkan ikan ke dalam diet vegetarian mereka untuk memperoleh manfaat dari diet berasaskan sayur-sayuran dan ikan jantung yang sihat.

:two: Apa Orang Vegetarian?

Kita tidak boleh hanya menggunakan satu kaedah untuk memakan seluruh hidup kita. Ramai di antara kita dididik untuk makan daging, menjadi vegetarian ketika memilih makanan, dan kemudian memutuskan untuk menjadi vegan. Orang lain mungkin menjadi fleksibel dalam memahami kehancuran ekologi yang disebabkan oleh pertanian dan kemudian berhenti makan daging.

:three: Adakah vegetarian memakan telur dan ikan?

Diet vegetarian Ovo menyekat daging, unggas, daging, dan susu tetapi membenarkan telur. Diet vegetarian Lacto-Ovo melarang daging, unggas, dan ikan tetapi membenarkan produk tenusu dan telur.

:four: Bagaimana vegetarian mendapat protein?

Sumber protein nabati termasuk produk kedelai, kekacang, kacang-kacangan, biji-bijian, dan biji-bijian, harus diperoleh oleh vegetarian . Bagi orang yang mengamalkan diet lacto-ovo-vegetarian, telur dan produk tenusu dapat membekalkan protein.

:five: Adakah ikan vegan alternatif?

Kerana teksturnya, tahu, bunga pisang, dan nangka adalah alternatif yang popular untuk ikan. Rumpai laut, kicap, dan cendawan juga dapat menyumbang kepada rasa yang asli. Penggantian ikan berasaskan tumbuhan dapat menawarkan diet vegan atau herba dengan nutrien yang diperlukan seperti protein dan mineral.

:six: Di mana seorang vegetarian mendapat B12?

Vegetarian mempunyai banyak kemungkinan untuk persediaan B12. Telur dan produk tenusu seperti susu dan keju disertakan. Vegan mempunyai senarai kemungkinan yang lebih kecil. Makanan yang diperkaya atau ditambah vitamin B12 adalah sumber utama.

:seven: Adakah Kit Kats vegetarian?

Kita akan mulakan dengan platform Nestle Kit Kat yang paling universal, yang sayangnya bukan vegan kerana ia melibatkan susu dari susu coklat dan susu tepung. Anda pasti yakin varian coklat yang kaya adalah mesra vegan. Walau bagaimanapun, mereka juga mengandungi susu.

:eight: Apa yang terbentuk daripada ikan vegan?

"Ikan" terdiri dari tahu dengan proses yang menjadikannya halus dan berperisa, digoreng dengan adunan bir buatan sendiri .

:nine: Adakah ikan vegan menyukai ikan?

Makan ikan vegan jika anda ingin menyelamatkan lautan! Fillu tahu vegan ini adalah serpihan dan halus, mempunyai sedikit rasa laut, indah dengan irisan lemon , dan mudah dibuat.

:keycap_ten:Bagaimana vegan merasakan amis?

Anda boleh menambah alga, yang memberikan rasa lautan kepada anda, dengan menambahkan serpihan kelp, serpihan manis, atau potongan alga. Jus limau dan ragi berkhasiat juga menunjukkan beberapa makanan daging.

:blue_book: Kesimpulan:

Diet pescatarian mungkin memberikan fleksibiliti bagi mereka yang terutama mengambil diet vegan atau vegetarian dan ingin memasukkan makanan laut dan ikan. Lebih-lebih lagi, golongan fleksibelor kadang-kadang memakan produk sampingan haiwan lain sambil mengelakkannya dalam makanan mereka.

Pescetarianism, flexitarianism serta vegetarianism, dan veganism mempunyai pelbagai kelebihan kesihatan. Timbang prinsip anda dan cari tahu apa yang sesuai untuk anda - tidak memalukan untuk melakukan perkara yang sesuai untuk anda tanpa mengira pilihannya. Segala-galanya adalah pilihan ciri peribadi.

artikel berkaitan

Pelbagai Jenis Vegetarian

Vegetarian terdapat dalam berbagai bentuk dan ukuran, bergantung pada apa yang mereka makan. Seorang vegetarian adalah seseorang yang tidak memakan daging, ikan, atau unggas, menurut definisi yang paling sering dikenali di kalangan vegetarian. Seorang vegetarian menjauhkan diri dari semua makanan daging, serta produk sampingan daging, ikan, dan unggas.

Sudah tentu, sejauh mana diet vegetarian mengelakkan produk haiwan berbeza:

Separuh vegetarian:

Seorang yang kurang memakan daging daripada orang biasa. Seorang vegetarian polo memakan ayam tetapi menghindari daging dan ikan merah. Seorang vegetarian polo peso memakan ayam dan ikan dan bukannya daging merah.

Hanya frasa "semi-vegetarian" yang merangkumi definisi lengkap vegetarian.

Syarikat dan pelabur berasaskan kilang

Syarikat dan pelabur yang terlibat dalam daging, susu, telur, dan makanan laut berasaskan tumbuhan termasuk dalam pangkalan data ini. Daftar di sini untuk profil yang lebih terperinci dan pemberitahuan SMS mengenai peluang kerjaya dan pelaburan.

Bahan-bahan yang dihasilkan dari tanaman, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, biji-bijian, dan / atau kekacang, digunakan untuk membuat daging, susu, telur, dan kerang. Perniagaan berasaskan tumbuhan membuat alternatif untuk daging, ikan, tenusu, dan telur, serta bahan tambahan seperti gula.

Makanan bukan hewani sering disebut sebagai "nabati." Makanan vegan membentuk sebahagian besar makanan nabati (semua makanan Berasaskan Tumbuhan Bertauliah adalah vegan). Kata "nabati" dapat digunakan untuk makanan yang dibuat dari tanaman.

ASAS VEGETARIAN

Petunjuk: Vegetarian dan kemasukan lebih banyak makanan tanpa daging dalam makanan seharian kita semakin popular.

Vegetarian mengecualikan daging lembu, babi, unggas, ikan, dan makanan laut dari diet mereka mengikut definisi. Nasib baik, sama ada anda seorang vegetarian atau hanya ingin makan lebih banyak makanan tanpa daging, terdapat banyak pilihan hebat. Kekacang, bijirin, pasta, sayuran, dan buah-buahan adalah antara pilihan. Sekiranya keluarga anda seperti orang lain, anda mungkin mempunyai pelbagai kedai makan yang menarik kerusi di meja makan, jadi teruskan membaca untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan hidangan yang lazat.

Kelebihan Makan Diet Vegetarian

Bergantung pada pilihan makanan kita masing-masing, apa yang kita makan mempunyai kesan langsung kepada kesihatan kita.

Diet Vegetarian

Ibu bapa mungkin mempersoalkan apakah anak-anak mereka dapat makan makanan vegetarian sambil masih menerima semua nutrien yang mereka perlukan untuk membesar dengan sihat dan kuat. Pakar bersetuju bahawa bagi orang-orang dari semua peringkat umur, diet vegetarian yang terancang dapat menjadi cara makan yang sangat sihat.

Apa Jenis Diet Vegetarian Yang Terdapat?

Makanan vegetarian terdapat dalam pelbagai bentuk. Vegetarian sebenar tidak memakan daging, ayam, atau ikan. Berikut adalah beberapa contoh variasi:

Vegetarian Lacto-ovo tidak memakan daging, unggas, atau ikan, tetapi mereka memakan telur dan produk tenusu. Lacto-vegetarian tidak mengambil susu.

Makanan vegetarian

Diet vegetarian tidak termasuk semua bentuk daging, unggas, dan ikan. Ini adalah makanan yang terdiri terutamanya dari makanan berasaskan tumbuhan. Ini adalah beberapa di antaranya:

Sayur-sayuran

Buah-buahan

Biji-bijian (keseluruhan)

Kekacang

Benih

Kacang

Sekiranya anda seorang vegetarian ovo-lacto, anda boleh menggunakan telur dan / atau susu.

Tidak ada protein haiwan dalam diet vegetarian. Diet separa vegetarian adalah makanan yang terdiri terutamanya dari makanan nabati dan mengandungi sedikit protein haiwan. Vegetarian tidak mengambil makanan berikut:

Burung

Makanan Laut

Daging lembu

Babi

Anak domba

Bison dan makanan haiwan lain, serta daging eksotik seperti burung unta dan buaya. Vegetarian juga menghindari item yang mengandung gelatin atau rennin (enzim pencernaan yang terdapat di perut anak lembu yang digunakan untuk membuat beberapa keju).

Saya Sudah Menjadi Vegan selama 5 Tahun, tetapi Saya Mula Makan Ikan Lagi - Inilah

Veganisme berlaku secara tidak sengaja kepada saya. Saya pergi (hampir) vegetarian untuk musim panas di kolej untuk menumpahkan "Freshman 10" yang ditakuti - saya menyalahkan Taco Bell larut malam - tetapi saya tidak pernah membayangkan saya akan dapat melepaskan daging dan tenusu secara kekal.

Ayam, yoghurt, dan keju adalah makanan utama dalam diet saya, dan saya adalah penggemar cili daging dan keju panggang. Namun, setelah sebulan melakukan percubaan vegan dengan ibu saya, kami mengejutkan diri dengan membuat kesimpulan bahawa kami tidak mahu kembali. Saya telah kehilangan berat badan, kulit saya bertambah baik, dan saya berasa hebat.

Soalan Lazim

Jadi, semasa anda seorang vegetarian yang tidak makan telur, saudara lelaki anda adalah seorang vegetarian yang memakan ikan?

Teman baik anda bahkan tidak minum susu, namun jiran sebelah anda mengaku sebagai vegetarian, walaupun pada hakikatnya anda baru-baru ini menyaksikan ayamnya dimakan.

Apa sebenarnya yang sedang berlaku?

Yang benar adalah menjadi vegetarian dapat menyiratkan pelbagai perkara. Setiap orang mempunyai idea yang berbeza tentang apa yang mereka mahu makan dan apa yang mereka tidak mahu makan. Nasib baik, ada banyak istilah berguna jika anda ingin menjadi lebih khusus. Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci.

VEGETARIAN

Ini adalah istilah payung. Kira-kira 5% penduduk AS ketika ini menganggap diri mereka vegetarian, sementara istilah ini merangkumi pelbagai amalan diet.

Apakah Diet Pescatarian?

Kami di Verywell percaya bahawa tidak ada satu strategi yang sesuai untuk menjalani gaya hidup sihat. Pengaturcara pemakanan individu yang menangani orang sepenuhnya diperlukan untuk berjaya. Rujuk profesional penjagaan kesihatan anda atau pakar diet yang berkelayakan sebelum memulakan rancangan makanan baru, terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan yang mendasari.

Diet vegetarian yang merangkumi ikan atau haiwan akuatik lain dikenal sebagai diet pescatarian. Dalam bahasa Itali, kata "damai" bermaksud "ikan", oleh itu orang yang memakan ikan sebagai sebahagian daripada diet vegetarian disebut sebagai "pence." Orang yang mengikuti diet ini kadang-kadang disebut sebagai peso-vegetarian atau pescatarian. Selain kemasukan dasar laut,

Apa yang Boleh Makan Vegan?

Mungkin istilah "vegan" memunculkan gambaran idea misteri. "Tetapi apa yang boleh saya makan selain kerepek dan salad?" anda mungkin berfikir. Sebaliknya, orang vegan boleh makan apa sahaja yang tidak mengandungi produk haiwan seperti daging, produk tenusu atau telur.

Apa yang sebenarnya dimakan oleh vegan? Rumput? .. Rumput, omong-omong, bukan salah satu daripadanya.

Sebenarnya, apa sahaja, termasuk telur, stik, mentega, dan juga ikan, boleh ditukar menjadi vegan atau mempunyai setara vegan yang hebat. Inilah yang dimakan vegan dalam kehidupan sebenar.

Kesimpulannya

Apa bahaya makan ikan? Mengkonsumsi ikan bukan sahaja berbahaya kepada haiwan, tetapi juga buruk bagi alam sekitar dan boleh membahayakan kesihatan anda.

Kekejaman terhadap Haiwan

Ikan dapat merasakan kesakitan dan bahkan menunjukkan rasa takut, menurut penyelidikan yang menarik. Kehabisan nafas membunuh hampir setiap ikan yang dituai secara komersial. Keadaannya jauh lebih teruk bagi ikan yang terperangkap di perairan dalam. Depresi boleh menyebabkan organ mereka meletup atau perutnya menonjol dari mulut ketika diseret ke permukaan.

"Spesiesisme," idea bahawa manusia sering dan tidak wajar mengecualikan haiwan tertentu dari pertimbangan moral, adalah salah satu konsep dasar dalam hak haiwan. Ringkasnya, jika anda mempunyai haiwan kabur yang comel dan binatang yang tidak begitu comel, mana yang akan anda pilih?

Bolehkah Anda Makan Ikan dan Masih Menjadi Vegetarian?

Vegetarisme selalu mudah: penganutnya tidak menyukai daging binatang yang mati. Hari ini, ada "sayuran" yang memakan ikan, dan juga mereka yang tidak makan daging tetapi bukan vegetarian. Apa yang salah? Sebagai "vegetarian" dan penyiasat mereka membincangkan apa yang menjadi haiwan dan apakah ikan merasa sakit, kebingungan, kebingungan, dan kadang-kadang perdebatan sengit mungkin terjadi.

Pengenalan

Atas sebab kesihatan, banyak vegetarian yang memakan ikan akan membuat pengecualian terhadap diet mereka. Sekurang-kurangnya dua kali makan ikan harus dimakan setiap minggu, salah satunya mestilah ikan berminyak, menurut pemerintah. Kumpulan vegetarian mesti bertindak balas dengan menunjukkan bahawa beberapa faedah pemakanan makan ikan berminyak dapat diperoleh dari sumber lain. Minyak biji rami dan kenari adalah antara makanan yang mereka cadangkan.

Tidak ada komponen haiwan yang mati dimakan oleh vegetarian tradisional.

Vegan tidak menggunakan sebarang produk haiwan.

Pemakan daging: Percubaan untuk mengelakkan makan daging tetapi tergelincir.

Pengurang daging: Percubaan untuk mengambil lebih sedikit daging, kemungkinan besar disebabkan oleh kesihatan.

Pemakan bergigi hijau:

Eskalator vegetarian

Vegetarian pemakan ikan mempunyai istilah tersendiri - "pescetarian" - tetapi sekarang tidak banyak digunakan. Namun, menurut Cik Gellatley, penggunaan kata baru untuk vegetarian sedang meningkat. Elakkan ini - kebanyakan vegetarian bermula dengan mengelakkan daging merah. Elakkan ini - kebanyakan vegetarian bermula dengan mengelakkan daging merah.

Label yang mudah

Kate Sibley adalah contoh definisi vegetarian masa kini yang lebih bernuansa. Dia dibesarkan sebagai vegetarian, tetapi karena masalah kesehatan, dia diberi ikan. Dia menjadi vegetarian ketat selama tahun-tahun sarjana, tetapi akhirnya kembali makan ikan. Dia sekarang hanya makan daging jenis ini. "Saya dibesarkan dengan diet vegetarian. Semasa kecil, kami diberi pilihan. Itu semua mengenai hak haiwan dan penternakan haiwan.

Adakah Vegetarian Makan Ikan atau Makanan Laut?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, vegetarianisme semakin popular, dan orang boleh memilih untuk makan dengan cara ini untuk alasan etika, persekitaran, agama, atau kesihatan. Anda mungkin tertanya-tanya apakah vegetarian makan ikan atau makanan laut kerana diet vegetarian menekankan makanan tumbuhan dan juga termasuk beberapa item haiwan. Artikel ini membincangkan sama ada anda boleh makan ikan sebagai sebahagian daripada diet vegetarian.

Diet vegetarian berbanding pescatarian

Daging haiwan tidak dimakan oleh vegetarian. Hasilnya, ikan dan makanan laut tidak vegetarian menurut definisi ini (1 Sumber Dipercayai). Vegetarian Lacto-ovo adalah vegetarian yang menggunakan produk haiwan seperti telur, susu, dan keju. Mereka masih enggan makan ikan. Pescatarians adalah vegetarian yang memakan ikan dan makanan laut tetapi mengelakkan memakan daging haiwan lain. Walau bagaimanapun, sama ada pescatarian ditetapkan atau tidak adalah masalah perdebatan.

Mengapa sebilangan vegetarian memilih untuk makan ikan?

Pescatarian yang ingin memasukkan ikan dalam diet vegetarian mereka melakukannya dengan pelbagai alasan. Makan ikan atau makanan laut dapat membantu mempelbagaikan diet dan memberikan lebih banyak pilihan protein semasa makan. Sebilangan individu memakan ikan untuk faedah kesihatan yang diberikannya. Ikan dan makanan laut tinggi protein dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti zink dan vitamin B12, yang penting untuk sistem imun dan saraf.

Apa itu Pescatarian dan Apa Yang Mereka Makan?

Pescatarian adalah vegetarian yang memasukkan ikan dan makanan laut dalam makanan mereka. Terdapat pelbagai sebab mengapa individu memilih untuk makan ikan daripada daging lembu atau unggas. Sebilangan vegetarian lebih suka memasukkan ikan ke dalam makanan mereka sehingga mereka dapat memperoleh manfaat dari diet nabati dan ikan yang menyihatkan hati. Yang lain mungkin berusaha mengurangkan kesan persekitaran terhadap diet mereka. Bagi sesetengah orang, ia mungkin menjadi pilihan utama. Artikel ini membahas kelebihan dan kekurangan diet pescatarian, serta apa yang dimakan dan tidak dimakan oleh pesat.

Apa itu Pescatarian?

Secara sederhana, pes pesat adalah seseorang yang tidak memakan daging tetapi memakan ikan. Pescatarian adalah campuran kata Itali untuk ikan, "pesce," dan kata "vegetarian," yang dibuat pada awal 1990-an. Ini juga dieja "pescetarian", walaupun kedua-dua istilah itu menandakan hal yang sama.

Mengapa Orang Memilih Diet Pescatarian?

Orang boleh memilih untuk makan diet pescatarian dengan pelbagai alasan. Berikut adalah beberapa perkara yang paling penting.

Manfaat Kesihatan

Diet berasaskan tumbuhan telah terbukti dapat mengurangkan risiko kegemukan dan penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes (2 Sumber, 3 Sumber, 4 Sumber Dipercayai). Sebilangan besar kesan pencegahan itu juga dapat diperoleh dari diet pescatarian, menurut kajian.

Keprihatinan Alam Sekitar

Memelihara haiwan mempunyai kesan persekitaran yang ketara. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, pengeluaran haiwan menyumbang 15% daripada semua pelepasan karbon yang disebabkan oleh manusia. Sebaliknya, menghasilkan ikan dan makanan laut mempunyai jejak karbon yang lebih rendah daripada daging atau keju apa pun. Menurut kajian tahun 2014, mereka yang memakan sekurang-kurangnya satu porsi ikan sehari menghasilkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 46 peratus lebih sedikit daripada orang yang makan sekurang-kurangnya satu hidangan daging setiap hari.

Sebab Beretika

Orang yang ingin menjadi vegetarian boleh melakukannya dengan pelbagai alasan. Ini mungkin juga menjadi faktor penting bagi pescatarian.

The following are some of the ethical reasons why people opt not to consume meat:

Opposing slaughter

They don't want to eat animals that have been killed for food.

Inhumane factory practices

Factory farms that breed cattle in horrible conditions are not supported by them.

Poor labor conditions

They refuse to support factory farms that employ labourers in deplorable conditions.

Humanitarian reasons

When there is so much hunger in the world, they believe that raising grain for animal feed is an unjust use of land and resources.

Benefits of Adding Fish to a Vegetarian Diet

Including fish in a vegetarian diet has numerous health benefits. Many individuals are afraid that fully eliminating animal products or avoiding animal flesh may result in a deficiency in certain essential nutrients (10Trusted Source, 11Trusted Source, 12Trusted Source). Vitamins B12, zinc, calcium, and protein, in particular, might be difficult to obtain on a vegan diet (11Trusted Source, 13Trusted Source). Including seafood in a vegetarian diet, such as fish, ■■■■■, and mollusks, can give beneficial nutrients and variety.

Boost Your Protein Intake

To stay healthy, humans only require about 0.8 grammes of protein per 2.2 pounds (1 kg) of body weight per day. For a 150-pound (68-kg) person, that's around 54 grammes. Many people, however, prefer to consume more protein. With only plant proteins, a high-protein diet can be difficult to attain, especially if you don't want any extra carbs or fat with your protein. Lean protein can be found in abundance in fish and other seafood.

Seafood Is Packed With Other Nutrients

In addition to omega-3 fatty acids and protein, seafood is high in a variety of other nutrients. Oysters, for example, are high in vitamin B12, zinc, and selenium. One oyster provides 133 percent of the recommended daily allowance for vitamin B12 and 55 percent of the recommended daily allowance for zinc and selenium . Mussels are also high in vitamin B12, as well as selenium, manganese, and the other B vitamins.

Soalan Lazim

What is a vegetarian but you eat fish?

A pescatarian is someone who eats a vegetarian diet but also consumes fish and other seafood, according to that description. Whole grains, nuts, legumes, fruit, and healthy fats make up the majority of the diet, with fish serving as the primary protein source. Dairy and eggs are also consumed by many pescatarians.

Do vegetarians eat fish and eggs?

Meat, poultry, seafood, and dairy products are not allowed in ovo-vegetarian diets, however eggs are allowed. Meat, fish, and poultry are prohibited on lacto-ovo vegetarian diets, while dairy and eggs are permitted.

Can vegetarians or vegans eat fish?

Image result for Do vegetarians eat fish

A vegan diet is one of the most common types of vegetarian diets, and it comprises not eating any meat or animal products. Meat and poultry, as well as fish and shellfish, are all included. Vegans also forgo honey, dairy products, and gelatin, which are all made from animals.

Which fish is vegetarian fish?

Image result for Do vegetarians eat fish

The vegetarian fishes Pacus, Silver Dollars, Farowellas, and Mollies are the most common. Catfish are not totally vegetarian, but require a considerable proportion of vegetable materials in their diet. Many other fish, including goldfish and guppies, eat vegetables as part of their diet.

Kesimpulannya

Despite the fact that there are several sorts of vegetarians, cheese is frequently seen as vegetarian-friendly. Certain cheeses, on the other hand, contain animal rennet, which contains enzymes derived from the lining of animal stomachs.

Vegan cheese, as well as dairy cheese manufactured with plant-based rennet, should be sought for.