Adakah pembersih tangan tamat

Peratusan bahan aktif dalam pembersih tangan mempunyai tarikh luput yang mengatakan apabila peratusannya jatuh di bawah 90% dari peratusan yang disebutkan pada label. Untuk pembersih tangan, standard industri adalah 2 hingga 3 tahun.

Bila boleh, basuh tangan anda dengan sabun dan air. Menggunakan pembersih tangan selepas tarikh luputnya tidak berbahaya, tetapi mungkin kurang berkesan atau tidak sama sekali. Tangan mesti dibasuh dengan sabun dan air jika boleh. Sekiranya ini tidak mungkin, jangan gunakan pembersih tangan yang telah habis masa berlakunya.

Bagaimana ia luput?

Pembersih tangan memang mempunyai tarikh luput, yang biasanya tiga tahun selepas tarikh pembuatan. Kerana kandungan alkohol pembersih tangan larut dari masa ke masa, kehilangan keberkesanannya untuk membunuh kuman setelah jatuh di bawah alkohol 60%.

Adakah ia masih berfungsi setelah tamat tempoh?

Sanitizer yang telah tamat tarikh luputnya mungkin masih berkesan kerana bahan aktifnya, alkohol, masih ada. Walaupun pembersih tangan mungkin masih berfungsi setelah tarikh luput, sebaiknya ganti secepat mungkin kerana mungkin kurang berkesan.

Adakah selamat menggunakan pembersih tangan terpakai?

Lihatlah pembungkusan pembersih tangan anda. Tarikh luput hendaklah dicetak di bahagian atas atau belakang kad.

Pembersih tangan diharuskan oleh undang-undang untuk memiliki tarikh luput dan jumlah yang banyak kerana diatur oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA).

Tarikh luput ini menunjukkan berapa lama bahan aktif dalam pembersih terbukti stabil dan berkesan melalui ujian.

Cara Menggunakan Pembersih Tangan

Gunakan pembersih tangan jika sabun dan air tidak tersedia.

Pilih pembersih dengan kandungan alkohol sekurang-kurangnya 60%.

Lap tapak tangan dan hujung jari anda dalam produk.

Gosokkan selama 20 saat

Simpan di tempat yang sejuk dan kering.

Jauhi dari kanak-kanak.

Pembersih tangan yang sudah habis harus dibuang.

Anda mungkin pernah melihat arahan untuk mencuci tangan dengan sabun dan air sekarang. Gosok selama 20 saat. Awasi ibu jari dan kuku jari anda. Setelah mencuci tangan, jangan sentuh keran dan keringkan dengan tuala bersih.

Tidak mungkin sabun dan air biasa diberi penekanan. Ini adalah kaedah paling berkesan untuk menghilangkan pelbagai jenis kuman, dan apabila dilakukan dengan betul, ia lebih berkesan.

Ia berjaya melawan coronavirus novel yang menyebabkan COVID-19.

Tangan harus kerap dicuci, terutamanya setelah berada di tempat awam, sebelum menyiapkan atau makan makanan, dan setelah bersin, batuk, atau meniup hidung. Walau bagaimanapun, sabun tangan dan singki mungkin tidak selalu tersedia. Pembersih tangan boleh menjadi pilihan yang baik dalam keadaan darurat.

. Semasa menggunakan pembersih tangan, ada dua perkara yang perlu diingat:

Gosokkannya ke kulit anda sehingga telapak tangan anda benar-benar kering.

Sekiranya tangan anda berminyak atau kotor, basuh dengan sabun dan air terlebih dahulu.

Dengan ini, berikut adalah beberapa petunjuk mengenai cara menggunakan pembersih tangan dengan jayanya.

Telapak tangan sebelah tangan harus disembur atau disapu dengan pembersih.

Gosokkan tangan anda dengan kuat. Tutup seluruh permukaan telapak tangan anda dan juga semua jari anda.

Gosok selama 30 hingga 60 saat lagi, atau sehingga tangan anda benar-benar kering. Pembersih tangan memerlukan masa sekurang-kurangnya 60 saat, dan kadang-kadang lebih lama, untuk membunuh kebanyakan kuman.

Menyimpan Pembersih Tangan

Anda mungkin menggunakan lebih banyak pembersih tangan hari ini daripada yang anda ada pada masa lalu. Pembersih, sebaliknya, mempunyai jangka hayat yang terhad. Apabila tarikh luput semakin hampir, kandungan alkohol semakin menurun. Buang mana-mana pembersih tangan yang sudah habis dan ganti dengan botol baru.

Pastikan pembersih tangan anda di tempat yang sejuk dan kering. Elakkan pendedahan berpanjangan kepada panas dan cahaya matahari langsung.

Daripada membuang pembersih tangan ke dalam kotak sarung tangan atau pemegang cawan semasa anda pulang, masukkan ke dalam. Walaupun terdapat sedikit risiko pembakaran, panas yang berlebihan dapat mempercepat penyejatan alkohol, terutama jika udara masuk ke dalam botol.

Keselamatan Pembersih Tangan

Untuk mengelakkan kerengsaan atau keracunan, ingatlah langkah keselamatan berikut:

Pembersih tangan tidak boleh digunakan.

Pembersih tangan harus dijauhkan dari balita dan digunakan dengan berhati-hati.

Setelah menggunakan, elakkan menyentuh mata, hidung, atau bibir anda.

Jangan mengendalikan api atau api terbuka sebaik sahaja ia digunakan.

Masa mencuci tangan anda sangat penting

Dari segi sejarah, mencuci tangan memberi perlindungan terhadap bakteria dan virus yang dapat disebarkan kepada kita melalui perkara yang kita sentuh. Sekarang, semasa wabak COVID-19 sekarang, lebih penting lagi untuk mencuci tangan dengan kerap.

Penyakit Coronavirus (COVID-19), yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2, boleh hidup di permukaan yang berbeza selama beberapa jam atau berhari-hari (bergantung pada bahan). Mencuci tangan dengan betul dapat melindungi anda dari dijangkiti dengan menyentuh virus.

Sehingga 97 peratus daripada kita mencuci tangan dengan tidak betul, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat. Mengetahui kapan dan berapa lama mencuci tangan boleh membuat perbezaan besar dalam seberapa kerap anda dan keluarga anda sakit.

Mencuci tangan berbanding pembersih tangan

Mengetahui kapan mencuci tangan dan kapan harus menggunakan pembersih tangan adalah mustahak untuk mengelakkan coronavirus baru serta penyakit lain seperti selesema biasa dan selesema bermusim.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), mencuci tangan dengan sabun dan air harus selalu menjadi keutamaan. Pembersih tangan hanya boleh digunakan jika sabun dan air tidak tersedia.

Penting untuk mencuci tangan dengan kerap:

Selepas menggunakan bilik mandi

Selepas anda meniup hidung, batuk, atau bersin

Sebelum anda makan

Setelah menyentuh permukaan yang berpotensi tercemar

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) memberikan arahan terperinci mengenai cara mencuci tangan dengan berkesan. Mereka mencadangkan agar anda mengambil langkah berikut:

 1. Gunakan hanya air bersih dan mengalir. (Mungkin panas atau sejuk.)

 2. Basahkan tangan anda terlebih dahulu, kemudian matikan keran dan basuh dengan sabun.

 3. Gosokkan tangan anda selama sekurang-kurangnya 20 saat dengan sabun.

Gosok punggung tangan, ruang jari, dan di bawah kuku anda.

 1. Basuh tangan anda dengan menghidupkan keran. Biarkan udara kering atau kering dengan tuala bersih.

Apabila sabun dan air tidak tersedia, pembersih tangan adalah kaedah mudah untuk membantu mencegah penyebaran kuman di mana sahaja. Pembersih tangan yang mengandungi alkohol akan membantu menjaga keselamatan anda dan mencegah penyebaran coronavirus baru.

Sekiranya anda tidak dapat menjumpai pembersih tangan di kedai tempatan anda dan tidak ada cara untuk mencuci tangan, anda boleh mulakan dengan membuat sendiri. Gosok alkohol, gel lidah buaya, dan minyak pati atau jus lemon adalah satu-satunya bahan yang diperlukan.

Walaupun pembersih tangan boleh berkesan membunuh kuman, pakar kesihatan tetap mengesyorkan mencuci tangan agar tangan anda bebas daripada virus penyebab penyakit dan kuman lain.

Pembersih Tangan Buatan Sendiri

2 bahagian isopropil alkohol atau etanol (kandungan alkohol: 91–99%)

Beberapa titis minyak pati seperti cengkeh, kayu putih, pudina, atau yang lain

1 bahagian gel aloe Vera

Di kawasan yang bersih, buat pembersih tangan. Sebelum memulakan, lap kaunter dengan larutan peluntur yang dicairkan.

Sebelum membuat pembersih tangan, pastikan anda mencuci tangan dengan betul.

Gunakan sudu bersih dan pukul untuk menggabungkan bahan-bahan. Sebelum menggunakan objek ini, pastikan ia bersih sepenuhnya.

Pastikan alkohol dalam pembersih tangan tidak disiram.

Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan dan kacau hingga sebati.

Jauhkan tangan anda dari campuran sehingga siap digunakan.

Sumber Dipercayai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mempunyai formula pembersih tangan yang menggunakan ramuan berikut:

Hidrogen peroksida

Gliserol

Isopropil alkohol atau etanol

Air suling atau rebus sejuk yang steril

Soalan Lazim

Adakah pembersih tangan akan habis jika tidak dibuka?

Pembersih tangan memang mempunyai tarikh luput, yang biasanya tiga tahun selepas tarikh pembuatan. Kerana kandungan alkohol pembersih tangan larut dari masa ke masa, kehilangan keberkesanannya untuk membunuh kuman setelah jatuh di bawah alkohol 60%.

Bolehkah alkohol gosok habis?

Terdapat jangka hayat untuk menggosok alkohol. Tarikh hendaklah dicetak pada botol atau label secara langsung. Tarikh luput berbeza mengikut pengeluar dan boleh berkisar antara 2 hingga 3 tahun dari tarikh pembuatan. Kerana isopropanol menguap ketika terkena udara, ketika air tersisa, alkohol gosok akan habis.

Bagaimana anda menghilangkan pembersih tangan berasaskan metil alkohol?

Pengguna dengan pembersih tangan yang mengandung metanol harus berhenti menggunakannya dengan segera dan membuang botol ke dalam bekas sampah berbahaya, jika ada, atau seperti yang diarahkan oleh pusat pengurusan dan kitar semula sampah tempatan anda. Produk ini tidak boleh dibilas, dicurahkan ke dalam longkang, atau dicampurkan dengan cecair lain.

Apakah perbezaan antara pembersih tangan dan alkohol gosok?

Pelanggan yang mempunyai pembersih tangan yang mengandung metanol harus berhenti menggunakannya dengan segera dan membuang botol ke dalam bekas sampah berbahaya, jika ada, atau seperti yang diarahkan oleh pusat pengurusan dan kitar semula sampah tempatan anda. Barang-barang ini tidak boleh dibilas, dicurahkan ke dalam longkang, atau dicampurkan dengan cecair lain.

Bolehkah saya menggunakan dua jenama pembersih tangan yang berbeza pada masa yang sama?

Ya, tetapi bergantung pada ramuan yang anda gunakan. Sekiranya anda berfikir untuk mencampurkan metanol dengan yang lain, jangan. Ini akhirnya menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Bagaimana anda membuat pembersih tangan berasaskan alkohol isopropil?

Produk. Isopropil alkohol (75 mL) (minimum 60 peratus) 5 mililiter witch hazel Vitamin E minyak, 5 mL Minyak pati (lapan hingga sepuluh tetes)

Arahan. Satukan semua bahan anda pada skala dapur. Isi dua botol semburan 2-ons separuh dengan campuran. Gunakan untuk membasmi kuman tangan jika diperlukan. Sebelum digunakan, goncang dengan baik.

Berapa lama pembersih tangan bertahan sekali digunakan?

Menurut tinjauan baru-baru ini, separuh daripada semua orang Amerika berpendapat gel antibakteria bertahan lebih lama daripada yang sebenarnya dilakukan, menurut pakar kuman, adalah dua minit. Kajian ini dibiayai oleh Health point, sebuah syarikat yang menjual pembersih tangan yang mengaku bertahan sehingga enam jam.

Adakah menggunakan pembersih tangan sebelum makan idea yang baik?

Apabila sabun dan air tidak tersedia, seperti ketika anda berada di luar atau di dalam kereta, pembersih tangan sangat berguna. Hasilnya, sebaiknya basuh tangan dengan betul sebelum makan dengan sabun dan air suam, gosokkan tangan sekurang-kurangnya selama 20 saat.

Apakah kelemahan pembersih?

Pembersih cecair mempunyai kelemahan masing-masing.

Mereka biasanya tidak stabil panas, dan boleh menghakis kulit dan logam. Pembersih cair paling efektif pada kadar pH 6,5 hingga 9,5, tetapi tidak berfungsi dengan baik pada pH rendah.

Bolehkah pembersih tangan terlalu banyak berbahaya?

Pembersih tangan belum terbukti membahayakan kesihatan anda. Sebaliknya alkohol pada pembersih tangan, boleh menyebabkan kerengsaan kulit ringan jika digunakan secara berlebihan. Penggunaan tangan yang berlebihan, pembersih mengeringkan tangan anda, menyebabkan mereka retak dan berdarah.

Kekukuhan yang digunakan untuk mempertimbangkan sesuatu yang bersih dan bebas kuman.

Pembersih tangan tamat (laPse):

Pembersih tangan, juga dikenali sebagai pembasmi kuman tangan, urut tangan, atau gosok tangan, bahan kimia yang digunakan pada tangan dengan alasan menghapus virus normal (entiti penyebab penyakit). 1,2 Pembersih tangan secara rutin datang dalam bentuk busa, padat, atau cecair cara.1,3 Penggunaannya adalah bersekutu ketika saponify dan air tidak dapat diperolehi untuk menggosok tangan atau ketika menggunakan jumlah masa pembersih tangan menyetujui penghalang kulit semula jadi (contohnya, menyebabkan pengukuran atau pembukaan dimasukkan ke dalam kulit)

Adakah pembersih tangan menjadi kurang berjaya?

CDC juga menyebutkan bahawa pembersih tangan mungkin tidak begitu berjaya untuk mendapatkan kekotoran dari bahan kimia cedera seperti racun perosak atau simpanan yang besar. Dalam 1 pembelajaran mengenai memegang majikan, mereka yang menggunakan alat pembersih tangan untuk menggosok tangan mereka telah menambahkan kelas racun herba di badan mereka daripada mereka yang tidak.

Idea CDC diberikan di bawah. biarkan ia periksa dan cuba ikuti

 • Gunakan pengeluaran untuk bunga karangan bunga satu tangan.
 • Urut antara satu sama lain.
 • Urut hasilnya di luar tangan dan rata-rata sehingga tangan tidak cerdas. Jangan mendekati pembakar api atau gas atau barang yang terbakar semasa pembersih tangan yang digunakan.

Tugas pembersih?

Mereka adalah gel yang memperoleh alkohol secara berurutan untuk membunuh virus yang terdapat pada kulit. Alkohol berjalan dengan kerap dan berjaya memusnahkan kuman dan banyak virus. Alkohol boleh menjadi sangat basah pada kulit, jadi kebanyakan pembersih juga mendapat kelembapan untuk mengeringkan kulit dan kekeringan.

Sanitizer baik atau buruk?

Tidak ada pengesahan bahawa pembersih tangan berasaskan alkohol dan bahan antimikrob lain cedera. Mereka secara konseptual boleh menyebabkan ketahanan bebas bakteria. maka pembersih tangan mempunyai lokasi yang sempurna di hospital atau ketika anda tidak dapat sampai ke singki - membersihkan dengan sabun dan air panas hampir selalu menjadi pilihan yang baik.

Kecederaan sanitizer kerana kecergasan?

Pegawai organisasi mengucapkan SCRUB yang diperoleh sebanyak 81% minuman keras, juga dikenali sebagai alkohol hutan. Bahan kimia tersebut boleh menyebabkan kecacatan dan kerosakan jika terdapat jurang. minuman keras dapat mengeringkan kulit, menyebabkan kulit kering, dan boleh menyebabkan dermatitis ke kawasan yang terjejas.

Bolehkah kita makan setelah menggunakan pembersih, pembersih?

Arwah walaupun sebilangan kecil pembersih tangan boleh menyebabkan toksin alkohol pada kanak-kanak. Namun, tidak ada permintaan untuk dikhawatirkan jika anak-anak anda mengambil atau membersihkan tangan mereka setelah pembersih tangan.

Kepentingan pembersih tangan;

Pembersih tangan yang dijumpai alkohol membantu menunda penyebaran virus dan wabak penyakit, khusus di persekitaran sibuk seperti sekolah dan pejabat: Selesaikan Penyebaran Bakteria: Seperti yang dilaporkan oleh pembelajaran, 1 dari 5 orang tidak bersih setiap hari tangan mereka. Daripada mereka yang melakukannya, 70% tidak menggunakan sabun.

Bagaimana anda membuat semburan pembersih tangan?

Taburan Pembersih Tangan Basah (berasaskan alkohol)

 1. Unsur. 75 mL formula kimia isopropil alkohol minimum 60% witch hazel 5-milimeter. 5 mL minyak vitamin E. 8-10 titiskan minyak penting.
 2. Garis Panduan. Dengan menggunakan ukuran asas dapur, sertai semua faktor. larutkan dan kukus ke dalam dua botol taburkan 2-ons. Sapukan apabila diperlukan di tangan anda untuk membersihkan.
 3. Catatan. Goncangkan dengan baik sebelum setiap penggunaan.

pembersih tangan mana yang lebih baik semburan atau gel?

Pembersih taburan lebih sama kerana hasil yang lebih sedikit adalah menghantar setiap dos sehingga mengenakan kos. Pangkalan pembersih pada Gel memberikan keseimbangan akhir yang terbaik dan terbaik pada kulit. Dos asal boleh dikeluarkan dan hanya tinggal di telapak tangan walaupun anda mengurut tangan anda dan meletakkan pembersih ke semua bahagian tangan anda 0.

Kesimpulannya;

Pembersih tangan sangat berguna sekarang ini. Ia mengandungi campuran cecair atau jenis cecair yang membantu kita membunuh virus, kuman, bakteria. Ia melindungi kita. kita boleh membuatnya dengan mudah di rumah dengan bahan-bahan tertentu setiap ramuan dimasukkan ke dalamnya dengan nisbah khas. anda mesti menjaga keselamatan diri semasa menggunakan campuran ini dari benda yang terbakar dan juga dari mata anda. ia adalah kaedah yang sangat mudah dan sederhana untuk membunuh kuman.

Bagaimana mengumpulkan Hand Sanitizer di rumah?

Pembersih Tangan buatan tangan (diluluskan oleh CDC / WHO)

 1. Botol taburkan kecil 10 oz.
 2. satu sudu besar Disinfektan 3%.
 3. 1 sudu besar 98% gliserol.
 4. Isopropil alkohol dan infertil memurnikan atau merebus air sejuk dalam salah satu hubungan berikut. satu cawan + dua sudu besar 99% isopropil alkohol PLUS 1/4 cawan + satu sudu air.

Pembunuh kuman (spray sanitizer) mana yang terbaik?

Semprotan penjelmaan: Pilihan yang tersedia & berguna untuk menjaga permukaan permukaan anda.

 • Spray Inkarnasi Permukaan Savlon. …
 • Bakteria bebas kuman Lifebuoy memusnahkan Spray. …
 • Spray Sanitizer Incarnate Berbasis Alkohol BodyGuard Multi-fungsi. …
 • Tri-Activ IncarnateSpray untuk Pelbagai Sekeliling
 • Penyembur berasaskan alkohol insurans.

Perlindungan (selamat)

 1. Pembakaran
 2. Badan di luar
 3. memakan
 4. Kekotoran
 5. Penjelmaan tangan pembedahan
 6. Bebas alkohol

Tidak kira sama ada anda bimbang tentang musim sejuk dan selesema atau wabak penyakit Covid 2019 yang baru (COVID-19), anda mungkin pernah mendengar bahawa mencuci tangan adalah kaedah terbaik untuk memastikan jangkitan kuman. Sekiranya pembersih dan air tidak dapat dicapai, pembersih tangan adalah jenis kebersihan tangan terbaik berikut untuk memastikan keluarga anda dilindungi dan pejal. Namun, adakah Purell tua yang gemetar di bawah wastafel tandas masih cukup kuat untuk tergesa-gesa? Atau di sisi lain adakah sebaiknya anda mematuhi bekas yang masih asli?

Adakah pembersih tangan tamat?

Jawapan ringkasnya adalah: Ya, pembersih tangan akan habis masa berlakunya. Anda mesti menemui tarikh luput pada nama atau dicatatkan di bahagian bawah petak. Sebagai item pembasmi kuman yang sangat menggelikan, pembersih tangan diarahkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), dan diperlukan untuk mempunyai tarikh luput yang dicetak atau mempunyai jangka masa penggunaan selama tiga tahun. Ini menunjukkan sekiranya anda tidak dapat menemui tarikh luput pada bekas pembersih tangan anda, anda harus menerimanya akan berakhir sekitar tiga tahun selepas anda membelinya.

Apa yang menyebabkan pembersih tangan tamat? Dalam jangka masa panjang, minuman keras hilang dari barang pembersih tangan, mengurangkan intensiti, jelas Robert Williams, MD, pakar perubatan keluarga dan pakar geriatrik di Lakewood, Colorado, dan penasihat klinikal untuk eMediHealth.

"Hal ini dianggap berakhir ketika ukuran spesialis antibakteria pembersih berkurang di bawah 95% dari tahap yang dinyatakan," kata Dr Williams.

Pembersih tangan biasanya tergolong dalam dua klasifikasi: minuman keras dan bukan minuman keras. FDA pada masa ini membenarkan mempromosikan minuman keras etil (umumnya normal) dan minuman keras isopropil sebagai pembersih berasaskan minuman keras, dan benzalkonium klorida sebagai pembersih bukan minuman keras. Pembersih dengan penetapan minuman keras di suatu tempat dalam lingkungan 60% dan 95% dipandang sebagai yang terbaik. Namun, semua minuman keras itu dapat mengeringkan tangan anda dengan penggunaan semula (jadi ingatlah untuk jenuh!). Pembersih bukan alkohol biasanya mengandungi benzalkonium klorida sebagai penyekat dinamiknya. Jenis pembersih tangan ini berfungsi dan lebih lembut pada kulit, namun ia tidak dianggap berjaya seperti pembersih berasaskan minuman keras.

Adakah pembersih tangan yang sudah luput masih berfungsi?

Pembersih tangan, walaupun kurang kuat selepas tarikh penamatannya, akan melakukan beberapa kuman. "Ini benar-benar dilindungi untuk digunakan bahkan setelah tanggal lamanya namun tidak akan begitu menarik dalam menghilangkan kuman sebagai gumpalan baru," kata Dr Williams.

"Sekiranya anda menggunakannya cukup untuk membersihkan tangan, ia akan mengurangkan jumlah mikroorganisma pada mereka," katanya. "Bagaimanapun, sebaiknya basuh tangan anda dengan pembersih dan air."

Pada ketika anda bersedia untuk membuang bekas pembersih tangan lama atau yang sudah luput untuk membeli yang lain, pastikan anda melakukannya dengan selamat, kata Kristi C. Torres, Pharm.D., Seorang individu dari SingleCare Medical Review Board dari Austin, Texas.

"Pembersih tangan berasaskan minuman keras adalah cecair yang mudah terbakar pada suhu bilik," jelasnya. "Sekiranya mengatur di rumah, ikuti pendekatan wad anda untuk membuang cecair mudah terbakar."

Pembersih tangan berbanding pencucian tangan

Dalam pertempuran melawan penyakit, mencuci tangan harus secara konsisten menjadi barisan perlindungan pertama anda, kata Dr. Williams. Penyakit ini boleh merangkumi kutu perut dan parasit seperti Clostridium difficile, cryptosporidium, dan norovirus. Kebenaran yang menyeronokkan: 15 Oktober adalah Hari Mencuci Tangan Global!

"Mencuci tangan dengan pembersih dan air adalah kaedah yang tepat untuk mengurangkan pengurangan kuman pada tangan," katanya. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) bersetuju dan menetapkan kaedah lima usaha untuk menangani pencucian tangan yang sesuai:

Gunakan air mengalir yang bersih (mungkin hangat atau sejuk) untuk membasahi tangan anda sebelum mencucinya.

Buih, termasuk bahagian belakang tangan anda, di bawah kuku anda, dan di antara jari anda.

Cari selama 20 saat, atau apa yang dibandingkan dengan menyanyikan lagu "Ulang Tahun Ceria" berkali-kali.

Cuci tangan anda.

Keringkan tangan anda dengan tuala yang sempurna atau biarkan kering.

Sekiranya anda tidak bersedia untuk mencuci tangan, itulah ketika pembersih tangan bertukar menjadi pembasmi kuman pengganti yang ketara. Pilih pembersih berasaskan minuman keras, dan yang mengandungi bahan minuman keras dalam 60% (anda boleh menontonnya pada tanda). Sekiranya fiksasi berada di bawah 60%, ia mungkin tidak menyembelih sebilangan besar kuman atau pada dasarnya dapat menghalang perkembangan kuman dan bukannya membunuhnya. Sama seperti mencuci tangan, ada kaedah yang betul untuk menggunakan pembersih tangan, seperti dalam CDC:

Tekan atau masukkan jumlah yang disarankan ke satu tapak tangan.

Gosokkan tangan anda bersama-sama, tutup setiap permukaan (ingat bahagian belakang!) Sehingga gel kering. Itu akan memakan masa sekitar 20 saat.

Sekiranya tangan anda mempunyai tanah atau kotoran yang jelas atau berinteraksi dengan bahan yang tidak selamat (seperti racun perosak, misalnya), anda perlu membersihkannya dengan pembersih dan air - pembersih tangan mungkin tidak akan menjadi pembersih yang sangat menarik bagi mereka keadaan.

Perlu diingat, mencuci tangan adalah yang terbaik, namun pembersih tangan mempunyai tempat masing-masing.

"Pembersih tangan tidak dijamin untuk membuat Anda benar-benar terlindung dari penyebaran penyakit apa pun - mereka tidak membunuh pelbagai jenis organisma namun kuat dalam mengurangkannya," kata Dr. Williams. "Dengan cara ini, sangat baik untuk menjaga kebersihan tangan, mencuci dengan pembersih dan air, dan menyimpan jag pembersih tangan sebagai sandaran untuk mengurangkan ukuran kuman yang anda berinteraksi dengan menghubungi objek."

Jauhi pembersih tangan minuman keras kayu

Pada bulan Jun 2020, FDA memberi nasihat kepada pembeli tentang bahaya pencemaran metanol. "Metanol, atau minuman keras kayu, adalah bahan yang dapat membahayakan ketika diasimilasi melalui kulit atau tertelan dan boleh berbahaya ketika tertelan," kata pernyataan itu. Isu yang dihadapi adalah bahawa banyak barang pembersih tangan ditandai mengandungi etanol, atau etil minuman keras, namun berusaha positif untuk penolakan metanol.

Metanol secara pasti bukan unsur yang memadai untuk pembersih tangan, dan FDA sedang memeriksa perkara tersebut. Jenama seperti Eskbiochem, 4E Global's Blumen, Real Clean, dan banyak lagi telah mengkaji item. Untuk melihat ikhtisar pembersih tangan yang paling baru dikaji, lawati laman FDA untuk mendapatkan data yang luar biasa

Untuk kepentingan dan pemahaman anda di bawah sekali lagi saya akan bercakap mengenai tarikh luput pembersih,

Pembersih

Pembersih tangan diperlukan untuk mempunyai tarikh penamatan kerana dikawal oleh FDA. Helin Loik-Tomson / Getty Images

Pembersih tangan tamat tempoh, sebahagian besarnya sekitar tiga tahun selepas tarikh pengeluarannya.

Pembersih tangan tamat dengan alasan kandungan minuman kerasnya pecah setelah beberapa lama - apabila mencairkan minuman keras di bawah 60%, ia tidak akan dapat digunakan untuk menghilangkan kuman.

Walaupun demikian, pembersih tangan yang sudah habis masa berlakunya mungkin memiliki cukup kecukupan, terutama jika belum dibuka pada saat ini.

Lawati perpustakaan Rujukan Kesihatan Insider untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut.

Sekiranya anda tidak menghampiri pembersih dan air, pembersih tangan boleh digunakan untuk membunuh sebahagian kuman di tangan anda, atau menjadikannya lembam, kata Alex Berezow, ahli mikrobiologi dan Wakil Presiden Komunikasi Ilmiah di Majlis Amerika mengenai Sains dan Kesihatan.

Pembersih tangan semestinya 60% minuman keras berjaya - namun ia juga boleh berakhir, untuk sebahagian besar selepas tiga tahun. Inilah yang perlu anda ketahui untuk mempunyai pembersih tangan yang sesuai.

Memang, pembersih tangan tidak akan habis

Tidak lama selepas anda membuka pembersih tangan, ia mula hilang daya maju. Ini dengan alasan bahawa minuman keras di dalamnya hilang dalam jangka masa panjang. Setelah bekas pembersih tangan dibuka, bahan minuman keras akan berkurang ketika hilang.

"Dengan andaian penetapan di bawah 60% minuman keras, ia kehilangan beberapa kecukupan," kata Berezow.

Tarikh luput adalah perkiraan yang paling realistik pembuat apabila bahan minuman keras akan jatuh di bawah 60%. Sebilangan besar pembersih tangan mempunyai tarikh penamatan tiga tahun selepas tarikh pengeluarannya.

Apabila pembersih tangan yang sudah tamat tempoh adalah keputusan anda sendiri, gunakannya

Pembersih tangan dikendalikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah, jadi mereka perlu mempunyai tarikh penamatan. Bagaimanapun, jika tidak ada pilihan lain, Anda dapat menggunakan alat pembersih tangan yang sudah habis masa berlakunya untuk membersihkan tangan anda. "Sebilangan minuman keras lebih tinggi daripada apa-apa," kata Berezow.

Sekiranya bekas belum dibuka, kurang minuman keras akan hilang, jadi kendi pembersih tangan yang baru dibuka yang telah lewat dari tarikh luput mungkin akan lebih berjaya daripada kendi yang telah habis dan telah berkesan dibuka.

Sekiranya anda tidak dapat menerima pembersih tangan, anda boleh membuatnya sendiri, tetapi sangat baik untuk mencuci tangan sahaja. Sprout menekankan bahawa - kapan pun keadaan memungkinkan - mencuci tangan dengan pembersih dan air selalu diinginkan daripada menggunakan pembersih tangan, terutama di rumah di mana anda, nampaknya, secara konsisten menghampiri pembersih dan air.

"Adalah anggapan yang kurang baik untuk menggunakan pembersih tangan di rumah," kata Bloom. "Individu akan memanfaatkannya daripada mencuci tangan, yang merupakan pendekatan yang jauh lebih baik untuk membuang infeksi." Lebih-lebih lagi, pembersih tangan tidak akan membersihkan tangan anda dengan pantas sekiranya tidak jelas.

Di rumah, minuman keras penggosok lebih baik digunakan untuk membersihkan permukaan, yang dapat mengehadkan kuantiti kuman yang anda dapat ketika anda menghubungi permukaan tersebut. Begitu juga dengan pembersih tangan, anda memerlukan tisu atau susunan khas dengan 60% minuman keras.

** Soalan Lazim **

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan artikel adakah pembersih akan habis:

Adakah pembersih tangan menjadi kurang menarik?

CDC juga menyedari bahawa pembersih tangan mungkin tidak dapat digunakan untuk membuang kotoran dari bahan sintetik yang tidak selamat seperti racun perosak atau logam besar. Dalam satu penyelidikan ke atas pekerja peternakan, individu yang menggunakan pembersih tangan untuk membersihkan tangan mereka telah memperbesar tahap racun perosak di badan mereka daripada individu yang tidak.

Bagaimana anda dapat menguruskan pembersih tangan yang sudah luput?

Apabila pembersih tangan yang sudah tamat tempoh adalah keputusan anda sendiri, gunakannya

Pembersih tangan diarahkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah, jadi mereka perlu mempunyai tarikh luput. Walau apa pun, setelah semua pilihan lain habis, anda boleh menggunakan alat pembersih tangan yang sudah habis masa berlakunya untuk membersihkan tangan anda. "Sebilangan minuman keras lebih tinggi daripada apa-apa," kata Berezow.

Adakah minuman keras isopropil mempunyai jangka masa kebolehgunaan yang realistik?

Memasak minuman keras mempunyai jangka masa kebolehgunaan yang realistik dari 2 hingga 3 tahun. Sejak saat itu, minuman keras mula hilang, dan mungkin tidak berjaya menghilangkan kuman dan mikroba. Untuk dilindungi, sangat sesuai untuk menggunakan minuman keras penggosok yang belum habis.

Berapa lama pembersih tangan bertahan?

Lebih kurang 2 minit

Terhadap pemikiran yang lazim, pembersih tangan bersifat dinamik namun selama sekitar 2 minit.

Berapa lama pembersih tangan bertahan sekali dibuka ?

Apabila dibuka, minuman keras di dalam pemegang pembersih tangan mula hilang. Pada tahap ketika aras berada di bawah 60% minuman keras, gel tidak akan berjaya menghilangkan kuman. Pakar mengatakan bahawa biasanya memerlukan kira-kira tiga tahun untuk sampai pada masa tamat sepenuhnya

Kadar yang manakah membersihkan minuman keras?

Walaupun anda berpendapat fiksasi yang lebih tinggi lebih menarik, pakar mengatakan 70% sebenarnya lebih baik untuk pembersihan. Ia mempunyai lebih banyak air, yang membantunya larut secara beransur-ansur, memasuki sel, dan menghilangkan mikroba. Kekuatan pembersih minuman keras menjatuhkan pada fiksasi lebih tinggi daripada 80% -85%.

Adakah pembersih tangan Bath and Body Works selamat?

Pembersih wangi mandi dan badan mungkin tidak mempunyai kadar 99.99% kuman dan mikroorganisma yang tidak selamat seperti GermX, jadi tidak semestinya tidak berfungsi. Pembersih wangi mandi dan badan mungkin tidak mempunyai kadar penyembuhan kuman dan mikroskopik 99,99% seperti GermX, jadi tidak semestinya

Adakah pembersih tangan dan mandian berfungsi?

Kecuali jika item tersebut mencatatkan tarikh penamatan tertentu, jangka masa penggunaan item adalah 2-3 tahun.

Adakah kita dapat menggunakan minuman keras sebagai pembersih?

Minuman keras telah digunakan sebagai pembersih tangan sejak tahun 1888, dan ciri pembersihan etanol dan isopropanol sangat ditunjukkan. Walaupun mencuci tangan selama 20 saat dengan pembersih dan air selalu sesuai, pembersih tangan berasaskan minuman keras boleh menjadi pilihan lain yang baik, bila digunakan dengan betul.

Atas sebab apa bau pembersih tangan saya?

"Penciptaan [etil alkohol] dikawal secara mendalam. Baunya mengingat fakta bahawa jenama baru ini - banyak yang dibuat oleh penyuling yang telah beralih dari memberikan minuman keras untuk memuaskan keperluan orang ramai untuk pembersih tangan - membuat dan menggunakan etanol yang didenaturasi

Adakah minuman keras isopropil menghilangkan mikroorganisma?

Minuman pencucian adalah rawatan khas bakteria. Ini menunjukkan bahawa ia menghilangkan mikroorganisma namun tidak menghalang perkembangannya. Pengambilan minuman keras juga dapat menyembelih pertumbuhan dan jangkitan. Walau bagaimana pun, penting bagi seseorang untuk menggunakan penumpukan minuman keras tanpa persis pengaturan 50 peratus

Adakah pembersih tangan tamat? Ya mereka tamat. Setiap produk mempunyai tarikh luput yang bermaksud bahawa produk tersebut paling tidak berkesan selepas tarikh tersebut. Untuk mana-mana produk yang akan digunakan dengan faedah penuh, ia harus digunakan sebelum tarikh luput. Tarikh luput tidak hanya tersirat pada produk tetapi juga kad kredit, kupon atau tempat duduk kereta dll yang boleh atas sebab perniagaan seperti memberi faedah tertentu atau mungkin kerana produk tersebut tidak lagi selamat digunakan.

Alternatif biasa tarikh luput.

Baik sebelum

Tarikh luput tidak hanya dilihat pada pembersih tangan tetapi juga dalam pembuatan makanan. Semua barang makanan yang dijual dalam bungkusan akan datang dengan tarikh luput. Tarikh ini boleh disebut 'terbaik sebelum'. Ini adalah nama lain yang digunakan oleh syarikat untuk memberitahu kegunaan item makanan sebelum tarikh tertentu. Barangan makanan boleh digunakan walaupun sebelum kurma terbaik tetapi tidak akan mempunyai rasa atau tekstur yang sama. Sebilangan barang makanan bagaimanapun dimanjakan dengan yang terbaik sebelum tarikh seperti telur. Mereka mengandungi bakteria yang disebut Salmonella yang membiak dari masa ke masa dan oleh itu ia harus dimakan dalam 45 hari selepas meletakkan. Apa jua keadaannya, tarikh terbaik sebelum tarikh harus dicari dengan berhati-hati atau boleh juga membawa akibat yang tidak sihat.

Digunakan oleh

Beberapa produk makanan boleh digunakan mengikut tarikh yang ditulis di mana-mana tempat di atasnya. Produk dengan nama ini tidak boleh digunakan selepas penggunaan mengikut tarikh kerana ia akan menjadi buruk selepas itu. Mereka juga akan hadir dengan arahan khas untuk mengatasinya. Contohnya menjaga penyejukan seperti susu atau turunannya.

Juga sering dilihat bahawa beberapa produk tidak mempunyai tarikh pada mereka melainkan simbol tab mandi terbuka dengan gambar di atasnya. Contohnya '12M' yang menunjukkan bahawa produk ini harus digunakan dalam 12 bulan selepas dibuka.

Janji temu terbuka

Produk mesti menunggu di paparan kedai juga sebelum digunakan. Sekiranya mereka ditempatkan di sana untuk waktu yang sangat lama maka mereka juga boleh kehilangan kesegarannya. Janji temu terbuka adalah tempoh masa yang dicap pada produk untuk memberitahu berapa lama ia boleh dipamerkan. Dengan cara ini pengguna dapat memperoleh yang terbaik sekiranya produk.

Dijual oleh

Kurma 'Jual dengan' adalah tarikh yang dimaksudkan untuk kedai. Mereka mesti memeriksa penjualan mengikut tarikh untuk melihat apakah ia cukup baik untuk disimpan di kedai. Adalah penting bahawa pengguna mendapatkan produk segar dan kedai dengan itu memastikan bahawa mereka menyimpan semula setiap saat.

Lahir pada

Tarikh 'lahir pada' adalah penambahan baru-baru ini untuk botol bir. Mereka terkena cahaya matahari dan segar selama tiga bulan hingga pembuatan. Ini sebenarnya tarikh pembuatan botol bir. Walaupun begitu, lebih baik membeli bir botol yang jelas daripada coklat atau hijau kerana cahaya matahari mempengaruhi pertumbuhan mikroorganisma.

Dijamin segar

Tarikh-tarikh ini merujuk kepada barang-barang roti. Mereka mempunyai kesegaran yang lebih pendek. Walaupun masih boleh dimakan setelah dijamin tarikh segar tetapi tidak segar.

Adakah pembersih tangan tamat

Sudah tentu, pembersih tangan luput. Anda harus menemui tarikh luput pada nama rekod di bahagian bawah petak. Sebagai item disinfektan berkesan yang tidak masuk akal, pembersih tangan dikendalikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) dan diperlukan untuk mempunyai tarikh akhir yang dicetak atau mempunyai jangka masa penggunaan yang realistik selama tiga tahun. Ini menunjukkan jika anda tidak dapat menemui tarikh luput pada jag pembersih tangan anda, anda mesti menjangkakan ia akan hilang sekitar tiga tahun selepas anda membelinya.

Pembersih tangan kerap masuk dalam dua klasifikasi: minuman keras dan bukan minuman keras. Pembersih dengan penetapan minuman keras di suatu tempat dalam lingkungan 60% dan 95% dipandang sebagai yang terbaik. Walau bagaimanapun, semua minuman keras itu dapat mengeringkan tangan anda dengan penggunaan berulang (jadi ingatlah untuk jenuh!). Pembersih bukan alkohol selalu mengandungi benzalkonium klorida sebagai penyekat dinamiknya. Jenis pembersih tangan ini berfungsi dan kulit lebih lembut.

Adakah pembersih tangan akhir masih berfungsi?

Walaupun kurang kuat selepas tarikh luput, pembersih tangan akan melakukan beberapa kuman. "Ini benar-benar dilindungi untuk digunakan bahkan setelah tarikh luputnya namun tidak akan berhasil dalam menghapuskan kuman seperti kelompok baru," kata Dr Williams.

"Sekiranya anda menggunakan cukup untuk menjemur tangan, ia akan mengurangkan jumlah mikroorganisma pada mereka," katanya. "Bagaimanapun, sebaiknya basuh tangan anda dengan pembersih dan air."

Pada ketika anda bersedia untuk membuang jag pembersih tangan lama atau lama anda untuk membeli yang lain, pastikan anda melakukannya dengan selamat, kata Kristi C. Torres, Pharm.D., Seorang individu dari Kajian Perubatan Single Care Papan dari Austin, Texas.

"Pembersih tangan berasaskan minuman keras adalah cecair yang mudah terbakar pada suhu bilik," jelasnya. "Jika mengatur di rumah, ikuti strategi bangsal anda untuk membuang cecair yang mudah terbakar."

Jauhi pembersih tangan minuman keras kayu

Pada bulan Jun 2020, FDA memberi nasihat kepada pembeli tentang bahaya kekotoran metanol. "Metanol, atau minuman keras kayu, adalah bahan yang dapat beracun ketika dimakan melalui kulit atau tertelan dan dapat berbahaya ketika tertelan," kata pernyataan itu. Isu semasa adalah bahawa banyak barang pembersih tangan dinamakan mengandungi etanol atau etil minuman keras, namun berusaha positif untuk penolakan metanol.

Metanol secara pasti bukan unsur yang layak untuk pembersih tangan, dan FDA meneruskan untuk memeriksa perkara tersebut. Jenama seperti Eskbiochem, 4E Global's Blumen, Real Clean, dan banyak lagi telah mengkaji item. Untuk melihat ikhtisar pembersih tangan yang paling baru dikaji, lawati laman FDA untuk mendapatkan data yang luar biasa.

Keterbukaan yang cukup untuk memperbaiki dapat menyebabkan rasa mual, retching, migrain, penglihatan yang kabur, gangguan penglihatan yang berterusan, kejang, keadaan seperti trans, bahaya pada sistem deria, atau berlalu. Sekiranya anda berpendapat bahawa anda telah diberi metanol melalui pembersih tangan, anda harus mencari rawatan kebakaran yang pasti akan membahayakan.

Kepentingan mencuci tangan

Mencuci tangan secara konsisten merupakan perlindungan yang signifikan terhadap mikroorganisma dan jangkitan yang boleh dihantar kepada kita melalui perkara yang kita hubungi.

Pada masa ini, semasa pandemik COVID-19 sekarang, jauh lebih asas untuk mencuci tangan secara rutin.

Jangkitan SARS-CoV-2, yang menyebabkan penyakit Covid (COVID-19), boleh hidup di pelbagai permukaan untuk waktu yang cukup lama atau bahkan beberapa hari Sumber Dipercayai (bergantung pada bahan tersebut).

Mencuci tangan dengan betul dapat melindungi anda dari terkena jangkitan pada saluran pernafasan anda dengan menghubungi permukaan yang tercemar dan selepas itu menyentuh wajah anda.

Garis panduan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Sumber Dipercayai adalah membersihkan tangan anda dalam 20 saat. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengikuti, silakan merungut keseluruhan melodi "Selamat Hari Lahir" dua kali sebelum mencuci.

Mempercepat kitaran boleh menyebabkan penuaan silang dan jangkitan yang meluas.

Laporan tahun 2018 oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengesankan bahawa sehingga 97 peratus daripada kita mencuci tangan secara salah.

Mengetahui kapan dan berapa lama mencuci tangan mempengaruhi seberapa kerap anda dan keluarga anda jatuh sakit, terutamanya ketika Covid baru dinamik.

Dalam satu kajian lingkungan kerja, perwakilan yang dipersiapkan dalam latihan pencucian tangan dan pensterilan tangan menggunakan 20% lebih sedikit hari yang Dipercayai Sumber kerana peningkatan kebersihan.

Adakah pembersih tangan mempunyai tarikh luput dan adakah kehilangan kesesuaian mengikutinya?

Memang, pembersih tangan mempunyai tarikh penamatan, namun itu tidak bermakna anda harus membuangnya jika data yang direkodkan di dalam wadah telah berlalu. Apa yang menjadikan pembersih terbaik dalam menghilangkan mikroorganisma dan kuman adalah zat minuman keras pada kadar 60%, seperti yang ditunjukkan oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC). Sanitizer hilang kerana kandungan minuman kerasnya hancur setelah beberapa lama — apabila merendam di bawah 60% minuman keras, ia tidak akan berjaya menghilangkan kuman. Sekiranya bekas pembersih yang ditamatkan tidak dibuka, ia akan mempunyai sedikit kekuatan minuman kerasnya; sekali lagi, kendi yang dibuka akan kehilangan kekuatan kerana minuman keras akan hilang, dan barang itu tidak akan menarik tetapi masih dilindungi untuk digunakan.

Yang ketara, beberapa kontena baru yang dihantar di bawah strategi Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) ringkas untuk menjayakan penciptaan mungkin tidak akan dicatat tarikh luput. Bekas pembersih baru ini mesti digunakan semasa krisis kesejahteraan umum semasa dan tidak menunggu di bahagian belakang almari pakaian untuk waktu yang cukup lama.

Mengapa itu menjadi tarikh luput?

Pembersih tangan dikendalikan oleh FDA, yang mengharapkan pembuat mencetak tarikh luput pada semua ubat yang menggelikan kecuali jika organisasi mempunyai maklumat yang menunjukkan bahawa item itu stabil selama lebih dari tiga tahun.

Sekiranya saya mempunyai item yang ditamatkan, apakah pilihan saya yang lain?

Gunakan pembersih dan air biasa. Ini adalah pilihan terbaik CDC untuk mencuci tangan yang sesuai (pembersih tangan adalah perkara terbaik berikut). Walaupun pembersih antibakteria kelihatan seperti item yang lebih baik untuk digunakan berbanding pembersih biasa, ia tidak, bagaimanapun, untuk masa ini. FDA mengatakan bahawa peningkatan status antibakteria belum ditunjukkan sehingga sekarang; gunakan pembersih tangan yang dibungkus sebagai penguat jika pembersih dan air tidak dapat dicapai, sama seperti ketika anda berada di luar atau di kedai. Bersihkan tangan anda dengan teliti selama 20 saat, tidak kira sama ada anda menggunakan pembersih atau pembersih, dan tepu dengan setiap cucian untuk mengelakkan kulit kering dan retak.

Adakah anda mencuci tangan dengan air panas atau sejuk?

Oleh kerana haba menghilangkan organisma mikroskopik, nampaknya terlindung untuk mengharapkan air panas atau suhu tinggi lebih baik untuk mencuci tangan anda. Walaupun begitu, menurut pakar, tidak ada perbezaan yang ketara antara keduanya.

Suhu yang anda perlukan untuk memanaskan air untuk menyembelih mikroba akan membakar kulit anda.

Sejujurnya, kajian Sumber yang Dipercayai menunjukkan bahawa tidak ada bukti yang jelas bahawa mencuci tangan dengan air suam lebih baik untuk membuang kuman.

Dengan cara ini, jalankan perlengkapan pada suhu apa pun yang anda mahukan, ingat bahawa air keran sejuk menjimatkan wang untuk penggunaan tenaga dan air.

Apa jenis pembersih yang paling berkesan?

Berkenaan dengan pembersih apa yang sesuai digunakan, tindak balas yang sesuai mungkin akan mengejutkan anda. Pembersih "antibakteria" yang dinyatakan tidak benar-benar melakukan lebih banyak kuman daripada pembersih biasa.

Sejujurnya, pembersih yang mengandungi pelekapan antibakteria mungkin menghasilkan jenis mikroorganisma yang lebih berasas dan kuat.

Gunakan sebarang cecair, serbuk, atau bahan pembersih bar yang anda ada untuk mencuci tangan. Sekiranya anda mencuci tangan anda sebanyak mungkin, anda harus mencari pembersih yang tepu atau dibezakan sebagai "halus" pada kulit anda sehingga tidak mengeringkan tangan anda. Pembersih cecair mungkin lebih berguna jika anda menyimpannya di kaunter dan sink anda.

Apa yang anda buat sekiranya tiada pembersih?

Sekiranya anda kehabisan pembersih di rumah atau berakhir di bilik mandi awam tanpa pembersih, anda harus mencuci tangan anda.

Ikuti kaedah mencuci tangan biasa yang dinyatakan di atas dan keringkan tangan anda dengan baik tidak lama kemudian.

Dalam kajian 2011 yang dipercayai oleh Sumber yang membezakan pencucian tangan dan tanpa pembersih, para saintis berpendapat bahawa walaupun pembersih sangat baik (mengurangkan mikroba E. coli menjadi kurang dari 8% pada tangan), mencuci tanpa pembersih masih menampung (mengurangkan mikroorganisma E. coli kepada 23 peratus pada tangan).

Bilakah idea yang baik bagi anda untuk mencuci tangan?

Untuk melindungi diri anda dan orang lain semasa wabak COVID-19, Sumber yang Dipercayai CDC menyarankan untuk memainkannya dengan selamat dan mencuci tangan dalam keadaan berikut:

 1. Setelah anda berada di tempat awam,

 2. Setelah bersentuhan dengan permukaan yang dilalui oleh orang lain setiap hari (pemegang pintu, meja, pemegang, bakul belanja, dan sebagainya)

 3. Sebelum melakukan kontak mata dengan wajah anda (mata, hidung, dan mulut secara khusus)

 4. Pada amnya, CDC menyarankan agar anda selalu mencuci tangan dalam keadaan yang menyertainya:

 5. Sebelumnya, selama, dan setelah memasak, terutama ketika berurusan dengan ayam, hamburger, daging babi, telur, ikan, atau ikan

 6. Selepas menukar lampin kanak-kanak atau membantu mereka menyiapkan tandas

 7. Setelah menggunakan tandas

 8. Setelah benar-benar memberi tumpuan kepada haiwan kesayangan anda, termasuk mengurus, berjalan-jalan, dan mengayuh

 9. Selepas menghidu, membersihkan hidung, atau meretas

 10. Semasa menguruskan bantuan perubatan, termasuk merawat luka atau luka anda sendiri

 11. Semasa makan

 12. Setelah berurusan dengan sampah, menggunakan semula, dan membuang sampah

Ia juga berguna untuk mencuci tangan dan memakai sesuatu yang lain setelah anda pulang dari keluar secara terbuka, dan mencuci tangan dengan kerap semasa hari bekerja.

Sesuai dengan CDC, kawasan kerja pakar pejabat biasa dikumpulkan dalam jumlah lebih banyak kuman daripada tempat duduk tandas tandas.

Anda juga harus membuat pembersihan setelah anda berjabat tangan di tempat sosial atau bekerja, kerana hubungan tangan-ke-tangan adalah cara khas penyebaran kuman.

Langkah mencuci tangan yang autentik

Inilah cara mencuci tangan dengan secukupnya untuk membantu menghentikan penyebaran jangkitan dan kuman yang berbeza:

 1. Mulakan dengan membuat tangan anda basah dengan menghidupkan keran. Banyak orang memulakan dengan pembersih, tetapi membasahi tangan anda terlebih dahulu menghasilkan busa yang unggul untuk mencuci.

 2. Bersihkan tangan anda yang lembap dengan cecair, bar, atau pembersih serbuk.

 3. Buih pembersih, cuba menyebarkannya ke pergelangan tangan, di antara jari-jari anda, dan di kuku dan hujung jari anda.

 4. Gosokkan tangan anda dengan kuat selama 20 saat.

 5. Walaupun tangan anda dengan baik.

 6. Keringkan tangan anda sepenuhnya dengan tuala tangan bahan yang bersih dan kering.

Adakah anda dapat menggunakan pembersih tangan daripada sabun?

Pembersih tangan yang mengandungi lebih daripada 60% minuman keras berjaya menghilangkan beberapa mikrob yang tidak selamat dari kulit anda. Walaupun begitu, mereka tidak membantu memecahkan tanah dan minyak dari tangan anda, dan mereka tidak akan hebat membersihkan mikroba seperti mencuci tangan anda dengan betul.

Sekiranya anda setelah semua pilihan lain habis di pejabat pakar, di stesen keretapi yang penuh sesak, atau tersekat di kawasan kerja pejabat anda, anda boleh meminta pembersih tangan untuk membuang bahan pencemar yang berpotensi.

Walaupun begitu, sekiranya anda memasak, berurusan dengan lampin, berurusan dengan yang dipuja, atau menggunakan tandas, mencuci tangan adalah yang terbaik.

Adakah Pembersih Tangan Membunuh Virus?

Terdapat pelbagai jangkitan yang boleh dibunuh oleh pembersih tangan setiap kali dijumpai di tangan anda. Ini menggabungkan COVID-19 (Covid), influenza bermusim, rhinovirus, dan jangkitan H1N1. Ia juga boleh melakukan beberapa jenis parasit dan mikroba. Walau apa pun, bersama-sama agar pembersih tangan berfungsi, anda perlu memperhatikan yang berikut:

Anda harus mencuci tangan dengan air suam dan pembersih selama 20 saat sebelum menggunakan pembersih. Sekiranya tangan anda tidak kemas, pembersih tangan tidak akan berfungsi dengan baik, jika tidak.

Walau bagaimanapun, pembersih tangan mestilah 60% minuman keras, dan semakin tinggi kadarnya melebihi 60 semakin baik, hingga 95%.

Anda boleh menggunakan penyesuaian antibakteria atau antimikroba pembersih tangan, namun bentuk antimikroba adalah pilihan yang lebih kuat.

Anda harus menggunakan pembersih tangan yang mencukupi untuk menutup tangan anda sepenuhnya dengan kira-kira 2,4 hingga 3 mL gel. Dalam pembersih tangan biasa dengan siphon, ini memerlukan beberapa sifon untuk mencapai jumlah itu di tangan anda.

Setiap kali anda menutup tangan anda dengan gel, anda harus menggosok tangan anda dengan pembersih selama 20 hingga 30 saat.

Anda harus membiarkan pembersih tangan kering sepenuhnya.

Penting untuk diperhatikan bahawa pembersih hanya akan menghilangkan kuman yang terdapat pada kulit anda di mana anda menggunakan pembersih tangan. Ia tidak akan memastikan anda sekiranya kuman jatuh pada bahagian tubuh anda yang berbeza atau disedut oleh anda.

Bahan Pembersih Tangan

Semasa mencari pembersih tangan, penting sekali bahawa ia mempunyai 60% zat minuman keras yang kuat. Ia juga harus mengandungi minuman keras untuk menarik. Senarai penetapan pada nama item akan menyebut etanol, alkohol etil, atau minuman keras isopropil. Cobalah untuk tidak menggunakan pembersih yang mengaku mempunyai pelekap elektif yang setara dengan minuman keras atau itu adalah "minuman keras tanpa alkohol." Sekiranya tidak ada minuman keras 60% dalam item, ia tidak akan berguna untuk melindungi anda dari kuman.

Apa yang Tidak Dibunuh Pembersih Tangan?

Pembersih tangan tidak begitu berjaya dengan pelbagai jenis mikroorganisma yang merosakkan. Ia tidak boleh menyembelih parasit, misalnya, cryptosporidium yang menyebabkan kelonggaran usus. Selain itu tidak kuat melawan norovirus, polio virus, polyomavirus, calicivirus, hepatitis An jangkitan, jangkitan kaki dan mulut, dan Clostridium difficile. Seorang konsentrat eksplorasi juga mendapati bahawa menggunakan pembersih tangan benar-benar dapat meningkatkan ukuran metabolit racun perosak kencing di tangan pekerja rumah tangga.

Adakah Dispenser Pembersih Tangan Awam Selamat?

Sudah menjadi lebih biasa untuk menemui bekas pembersih tangan awam di siang hari dan tandas korporat dan wilayah dapur. Alat ini dilindungi untuk digunakan jika Anda menggunakan pembersih tangan dengan cara terbaik seperti yang digambarkan sebelumnya. Sememangnya, penyelidikan telah mengetahui bahawa pembersih tangan umum yang berada di lingkungan kerja mendorong pengurangan 66% gangguan di kalangan pekerja yang menggunakannya.

Soalan Lazim

1. Adakah pembersih tangan tamat ketika panas?

Kehangatan jarak jauh dan keterbukaan siang boleh memisahkan kandungan minuman keras dalam pembersih tangan biasa. Oleh itu, boleh difahami bahawa minuman keras tidak akan dapat menghilangkan kuman dengan secukupnya. … Sebagai garis panduan yang boleh dipercayai, pembersih tangan berasaskan minuman keras tidak boleh disimpan di zon di atas 105 ° F (40 ° C). Ini akan menyebabkan mereka cepat hilang.

2. Adakah pembersih tangan akan habis jika belum dibuka?

Pembersih tangan luput, biasanya sekitar tiga tahun selepas tarikh pemasangannya. Pembersih tangan hilang kerana kandungan minuman kerasnya hancur dalam jangka masa panjang - apabila mencairkan minuman keras di bawah 60%, ia tidak akan dapat digunakan untuk menghilangkan kuman.

3. Adakah pembersih tangan tamat dan menjadi teruk

Memang, pembersih tangan luput. … Sebagai barang bersih yang tidak masuk akal, pembersih tangan diuruskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) dan diperlukan untuk mempunyai tarikh kesalahan cetak atau mempunyai jangka masa penggunaan selama tiga tahun.

4. Pembersih tangan yang telah tamat tempoh menambah alkohol

Sanitizer setelah tarikh luput, bagaimanapun, mungkin memiliki kecukupan, kerana ia sebenarnya mengandung minuman keras, penetapan dinamis. Walaupun pembersih tangan dapat berfungsi setelah penamatannya, pilihan paling bijak anda adalah menggantikannya setiap kali ia tiba pada tarikh luput kerana ia mungkin kurang berjaya.

5. Adakah pembersih tangan menjadi kurang berkesan?

CDC juga menyedari bahawa pembersih tangan mungkin tidak begitu kuat dalam membuang bahan pencemar daripada sebatian sintetik yang tidak selamat seperti racun perosak atau logam yang kuat. Dalam satu penyelidikan ke atas pekerja peternakan, individu yang menggunakan pembersih tangan untuk membersihkan tangan mereka telah memperbesar tahap racun perosak di badan mereka daripada individu yang tidak.

6. Mengapa pembersih tangan saya berbau tidak sedap?

"Penciptaan [etil alkohol] sangat diarahkan. Baunya kerana jenama-jenama baru ini yang banyak dibuat oleh penyuling yang telah berpindah dari penyampaian minuman keras untuk memuaskan keperluan orang ramai untuk pembersih tangan membuat dan menggunakan etanol yang didenaturasi.

1 Suka

Adakah Santitizer tangan tamat atau tidak? Banyak orang boleh berfikir, bagaimana mungkin Santitizer tangan tamat yang menyelamatkan kuman. Ini adalah kenyataan bahawa Pembersih Tangan melakukan kerja terbaik untuk pembersihan tangan tetapi mereka boleh habis masa berlakunya. Tarikh luput disebut oleh Perintah Kementerian Kesihatan di setiap botol atau pada bungkusan dengan tajuk tarikh luput.

Tarikh luput kebanyakannya adalah dua atau tiga tahun. Dalam tarikh luput atau dalam tempoh terbaik untuk digunakan yang ditunjukkan di bawah tajuk MFG.

Sansitizer berfungsi dengan baik. Sekiranya Sentitizer tangan anda telah habis, jadi buat masa ini lebih baik menggunakan sabun dengan air dan beli yang lain untuk digunakan kemudian.

Maksud sanitiser:

Membersihkan bermaksud membersihkan sesuatu dengan membuang kotoran atau memusnahkan kuman di atasnya. Sanitiser adalah kata sifat yang bermaksud pembersih.

Terdapat sebilangan sinonim Sanitiser.

pembasmi kuman

antiseptik

jangkitan kuman

bakteria

pembersih

bahan pencemar

wasap

pembersih

agen pembersih

agen pembersih

Ejaan dan Bunyi yang Betul:

Jawapan terbaik dari Kamus ialah seperti di bawah.

Cetakan Sanitiser. Sebilangan mungkin menyedari bahawa pada kami.diybeercom, kita mungkin menggunakan Sanitizer dan Sanitiser nampaknya bergantian. Kata Inggeris Amerika, sanitize, dieja dengan huruf 's' sebagai pengganti 'z' di Australia dan kerana semua produk Coopers kami dengan bangganya dibuat di sana, kami mengekalkan ejaannya.

Apa yang habis semua pembersih tangan?

Ya, setiap Hand Sentitizer tamat walaupun syarikat atau alkohol mana. Mereka terbaik hanya pada tarikh yang disyorkan. Walaupun setelah tarikh luput, mereka sama sekali tidak dapat merosakkannya. Tetapi jika anda menghadapi beberapa masalah atau menggunakan keselamatan dari penyakit berjangkit atau penyakit berterusan, anda tidak boleh menggunakannya. Selepas masa tertentu yang ditunjukkan sebagai tarikh luput, Sentitizer tangan tidak berfungsi dengan lebih baik. Tujuh puluh hingga sembilan puluh peratus ciri untuk pemekaan tidak dapat berfungsi dengan baik. Tetapi jika anda tidak mempunyai pilihan lain, anda boleh melakukannya, kerana sesuatu lebih baik daripada tidak ada.

Bagaimana membuat Sanitiser?

Bahan-bahan:

Satu bahagian gel aloe vera atau gliserin.

2 bahagian isopropil alkohol (alkohol gosok) dengan kepekatan 91%

Minyak pati, seperti lemon atau lavender (ini adalah bahan pilihan untuk aroma)

Bersihkan bekas untuk mencampurkan dan bekas kedap udara untuk penyimpanan.

Sudu atau pukul untuk mencampurkan.

Kaedah:

Campurkan dua ramuan pertama, kemudian masukkan beberapa titis minyak pati. Campurkan semua dan simpan ke dalam balang bersih. Gunakan sebagai Sanitiser rumah.

Mengapa pembersih tangan tamat?

Hand Sentitizer terbuat dari Alkohol dengan aloe Vera Gel atau sesuatu yang boleh dibuat pekat dan lebih berguna untuk pemekaan seperti yang kita lihat. Setelah sekian lama alkohol telah menguap, maka senitisasi kurang berfungsi. Oleh itu, disebutkan dalam botol Sentitizer bahawa apa itu Mfg atau apa itu exp. Mfg menunjukkan ... dan exp menunjukkan bahawa tidak baik dan tidak semua ciri ditunjukkan dalam ini. Meskipun, masih ada kekuatan yang dapat ada untuk membunuh kuman.

Kerja Pengukur Tangan:

Hand Sentitizer berfungsi untuk pemekaan tangan anda untuk membunuh kuman. Mereka dapat menyelamatkan anda dari sebarang penyakit berjangkit. Kanak-kanak biasanya tidak peduli dengan kepekaan mereka sendiri tetapi jika anda menggunakannya Sentitizer mereka dapat diselamatkan dari penyakit berjangkit. Semua orang mesti menggunakan Sensitizer yang baik setelah pulang dari luar rumah. Semasa anda minum, makan atau bahkan membuat Makanan, perlu membersihkan tangan anda. Tetapi dalam keadaan pandemik seperti Covid19 sekarang ini, kita harus melakukannya setiap satu jam. Setiap orang harus membersihkan tangan mereka walaupun di rumah atau di tempat kerja.

Pembersih Tangan yang Tamat Tempoh:

Jangan buang Pembersih Tangan anda yang sudah habis masa berlakunya kerana mereka tidak sepenuhnya bekerja. Sekiranya anda tidak mempunyai yang lain, anda boleh menggunakannya. Walaupun kurang tetapi tetap berkesan untuk membunuh kuman. Selepas tarikh Mfg mereka lambat laun akan habis tetapi berapa lama masa yang diperlukan untuk membersihkan tangan, tiada siapa yang tahu.

Tempoh selepas membuka botol pembersih tangan:

Pembersih Tangan berasaskan alkohol berkesan sehingga mereka mempunyai Alkohol. Sekiranya Alkohol menguap kurang dari enam puluh peratus, pembersih tangan tidak akan berfungsi untuk membunuh kuman. Oleh itu, berhati-hatilah untuk selalu memeriksa tarikh luput yang ditunjukkan sehingga alkohol mencapai kurang daripada enam puluh peratus. Biasanya memerlukan masa sehingga tiga tahun.

> Ringkasan

Adakah pembersih tangan tamat? Jawapannya adalah ya. Kerana ia terbuat dari Alkohol dan Alkohol disejat. Kemudian mencapai kurang daripada enam puluh peratus dan ia tidak dapat berfungsi dengan baik terhadap kuman. Tetapi seseorang tidak boleh membuang pembersih tangan, ia boleh digunakan jika seseorang tidak mempunyai pilihan lain. Sebilangan besar pembersih tangan berfungsi dengan baik sehingga dua hingga tiga tahun. Setelah tiga tahun berlalu, mereka tidak dapat membunuh semua kuman tetapi boleh dibunuh oleh beberapa kuman tersebut.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Sekarang kita diberi beberapa jawapan untuk soalan yang boleh menimbulkan kekeliruan.

Berapa lama pembersih tangan bertahan sekali dibuka?

Ia akan berfungsi hanya selama dua minit apabila anda menyebarkannya ke tangan anda. Sebarkan dan gunakan untuk membunuh kuman dan tangan yang bersih dan bersih.

Berapa lamakah pembersih tangan bertahan di tangan anda selepas digunakan?

Setiap orang harus menggunakannya selepas setiap satu jam.

Apa yang boleh anda lakukan dengan pembersih tangan yang sudah luput?

Sekiranya pembersih tangan yang sudah tamat tempoh adalah satu-satunya pilihan anda, gunakannya.

Berapa lama minum alkohol selepas tarikh luput?

Gosok alkohol tidak akan berlaku setelah tarikh luput sehingga dua tahun atau maksimum tiga tahun ia boleh digunakan.

Adakah Gosok Alkohol Berakhir dan Adakah Selamat Digunakan?

Ya, kadaluarsa tetapi selamat untuk disembur atau digunakan.

Mengapa pembersih tangan saya berbau tidak sedap?

Sebagai rekod,

"Pengeluaran [etil alkohol] sangat terkawal. Ini berbau busuk kerana jenama baru ini dibuat oleh penyuling yang berputar dari menghasilkan minuman keras untuk memenuhi permintaan orang ramai untuk pembersih tangan — membuat dan menggunakan denatured.

Bagaimana anda membuat pembersih tangan dengan alkohol 70%?

Anda boleh menjadikan pembersih tangan seperti resipi di bawah.

7 sudu besar ditambah 1 sudu teh isopropil alkohol 70%.

2 sudu teh gel aloe vera.

Mengapa pembersih tangan saya berair?

Air digunakan untuk mengurangkan kelikatannya.

Adakah berbahaya untuk makan dengan tangan selepas menggunakan pembersih tangan?

Minum Alkohol dalam bentuk apa pun adalah berbahaya tetapi setelah membukanya ia menguap. Oleh itu, jangan risau makan atau menjilat tangan anda setelah menggunakan pembersih tangan.

Berapa kali anda mesti menggunakan pembersih?

Sebaiknya setiap orang menggunakan pembersih tangan selepas setiap satu jam. Jangan lupa mencuci tangan selepas keluar walaupun anda datang setelah membeli Buah-buahan .

Manakah sabun atau pembersih tangan yang lebih baik?

Pembersih Tangan tidak berkesan untuk banyak perkara terutamanya Gris atau racun perosak . Jadi menggunakan sabun dan air adalah lebih baik.

Bagaimana anda memeriksa pembersih kualiti rumah?

Ambil tisu, buat bulatan dengan pen. Sekarang semburkan di atasnya pembersih tangan buatan sendiri, jika lingkaran memudar atau hilang, pembersih tangan anda tidak bagus.

Adakah pembersih tangan benar-benar membunuh 99.9 Kuman?

Tidak, ia bahkan tidak berkesan untuk semua jenis kuman atau racun perosak. Menggunakan sabun dan air adalah lebih baik.

Apakah maksud MFG?

Ini adalah jangka pendek perkataan, pembuatan. Ini bermaksud tarikh produk dibuat.

Apa yang dilakukan pembersih tangan? Ia membersihkan kulit dari kuman.

Ringkasan :

Pembersih tangan tamat selepas dua atau tiga tahun tetapi di tangan ia hanya berfungsi selama dua minit. Pembersih tangan memberi rawatan selama satu jam. Semua orang boleh membuatnya sendiri di rumah dengan menambahkan tujuh puluh peratus alkohol gosok dengan dua sudu gel lidah buaya dan air . Gunakannya setelah menulis di tisu, jika hilang, ia tidak sihat. Sabun dan air lebih baik kerana pembersih tangan tidak membunuh semua kuman.

Pembersih tangan dibenarkan oleh undang-undang untuk mempunyai tarikh luput dan banyak kerana ia dikendalikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA). Tarikh luput ini menunjukkan berapa lama bahan aktif pembersih terbukti stabil dan selamat melalui penyelidikan. Norma industri untuk tempoh pembersih tangan adalah 2 hingga 3 tahun. Sanitizer yang telah tamat tarikh penggunaannya.

Bahan aktif apa yang terdapat dalam pembersih tangan?

Etil alkohol dan isopropil alkohol adalah bahan pensterilan aktif dalam kebanyakan pembersih tangan gel dan busa. Pembersih tangan yang mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol disyorkan oleh Pusat Dipercayai Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Semakin tinggi peratusan alkohol pada pembersih tangan, semakin berkesan membunuh bakteria dan virus. Mengapa pembersih tangan tamat? Alkohol, bahan aktif pembersih tangan, adalah bahan mudah meruap yang mudah menguap apabila terkena cahaya matahari. Walaupun bekas pembersih tangan yang popular menyimpan alkohol di udara, ia tidak kedap udara, jadi penyejatan dapat dilakukan. Apabila alkohol menguap, peratusan bahan aktif dalam pembersih tangan anda menurun, menjadikannya kurang selamat. Mana yang lebih baik, pembersih tangan atau mencuci tangan anda? Pembersih tangan belum terbukti memiliki kemampuan membasmi kuman selain mencuci tangan dengan sabun dan air, menurut Rush University. Dalam kebanyakan situasi, menurut universiti, mencuci tangan dengan sabun dan air suam adalah pilihan yang lebih selamat daripada menggunakan pembersih tangan. Untuk mengelakkan kuman dan bahan kimia di tangan anda, CDC mengesyorkan mencucinya secara berkala dengan sabun dan air. Bagaimana cara menggunakan pembersih tangan? Pembersih tangan boleh digunakan dalam tiga langkah, menurut CDC Sumber Dipercayai: Periksa dos pada label pembersih tangan, kemudian letakkan jumlahnya di telapak tangan. Tangan anda mesti digosok bersama. Kemudian gunakan pembersih di seluruh jari dan tangan anda sehingga kering sepenuhnya. Ini mengambil masa kira-kira 20 saat. Sebelum mengelap atau membilas pembersih tangan, pastikan ia kering sepenuhnya. Takeaway Peratusan bahan aktif dalam pembersih tangan mempunyai tarikh luput yang menunjukkan apabila peratusan turun di bawah 90% dari peratusan yang ditunjukkan pada botol. Ketika datang ke pembersih tangan, norma industri adalah 2 hingga 3 tahun. Walaupun menggunakan pembersih tangan setelah tarikh luputnya tidak berbahaya, ia mungkin kurang berkesan atau tidak berkesan sama sekali. Sebaiknya basuh tangan anda seboleh-bolehnya. Kepentingan mencuci tangan Mencuci tangan selalu menjadi garis perlindungan penting terhadap bakteria dan virus yang dapat disebarkan kepada kita melalui objek yang kita tangani. Lebih penting lagi sekarang, dengan pandemi COVID-19 terbaru, untuk kerap mencuci tangan. Virus SARS-CoV-2, yang menyebabkan penyakit koronavirus (COVID-19), dapat bertahan selama berjam-jam atau bahkan berhari-hari di permukaan yang berbeza sumber yang boleh dipercayai (bergantung pada bahan). Bilakah anda harus mencuci tangan? Sumber yang Dipercayai CDC menyarankan untuk berhati-hati dan mencuci tangan anda dalam kes-kes ini untuk melindungi diri anda dan orang lain semasa pandemi COVID-19: setelah ditunjukkan kepada media setelah menyentuh permukaan yang sering dicapai oleh orang lain (kenop pintu, meja , pemegang, keranjang belanja, dll.) sebelum meletakkan tangan di dahi anda (mata, hidung, dan mulut khususnya). Langkah mencuci tangan yang betul Inilah cara mencuci tangan dengan berkesan untuk membantu mencegah penyebaran virus dan kuman lain: Untuk memulakan, hidupkan keran dan basahkan tangan anda. Banyak orang memulakan dengan sabun, tetapi membasahi tangan anda terlebih dahulu memberikan pembersih yang lebih berkesan untuk pembersihan. Tangan basah hendaklah dicuci dengan sabun cair, bar, atau serbuk. Basuh sabun, pastikan sampai ke pergelangan tangan dan di antara jari anda.

Adakah anda mencuci tangan dengan air panas atau sejuk?

Oleh kerana haba merosakkan bakteria, adalah wajar untuk mempercayai bahawa mencuci tangan dengan air suam atau panas lebih baik. Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan bahawa tidak ada perbezaan yang jelas antara keduanya. Untuk memusnahkan bakteria, anda perlu memanaskan air hingga suhu yang akan melecurkan kulit anda. Pada kenyataannya, kajian yang dilakukan oleh Trusted Source menunjukkan bahawa tidak ada bukti yang pasti bahawa mencuci tangan bermanfaat. Apa jenis sabun yang paling sesuai? Tanggapan terhadap soalan sabun mana yang paling baik boleh mengejutkan anda. Sabun antibakteria tidak selalu lebih berkesan daripada sabun biasa untuk membunuh kuman. Sebenarnya, sabun yang mengandungi bahan antibakteria mungkin membiakkan bakteria yang lebih kuat dan tahan lama. Untuk mencuci tangan, gunakan cecair, serbuk, atau sabun bar yang ada di tangan. Sekiranya anda mencuci tangan sebanyak mungkin, Apa yang anda lakukan sekiranya tidak ada sabun? Dan jika anda tidak mempunyai sabun di rumah atau berada di bilik mandi awam tanpa apa-apa, anda harus mencuci tangan anda. Setelah proses pencucian tangan yang biasa dijelaskan di atas, keringkan tangan anda dengan teliti. Penyelidik membuat kesimpulan dalam kajian 2011 Sumber Dipercayai membandingkan pencucian tangan dengan dan tanpa sabun bahawa walaupun sabun sangat disukai (mengurangkan bakteria E. coli menjadi kurang daripada 8% o

Bolehkah anda menggunakan pembersih tangan dan bukannya sabun?

Produk berasaskan alkohol yang mengandungi lebih daripada 60% alkohol berkesan menghilangkan bakteria berbahaya tertentu dari kulit. Mereka tidak akan membantu melarutkan kotoran dan minyak dari kulit anda, dan mereka tidak akan berkesan menyingkirkan bakteria dengan mencuci tangan anda dengan betul. Sekiranya anda terjebak di pejabat doktor, stesen keretapi yang sibuk, atau di meja pejabat anda, mempunyai pembersih tangan di tangan adalah idea yang bijak. Bawa Pulang Mengikuti teknik mencuci tangan yang betul akan menjadi perkara kedua dalam masa yang singkat. Menggosok tangan bersama selama 20 hingga 30 saat adalah masa yang cukup untuk sabun melakukan tugasnya dan membuang bakteria yang berpotensi berbahaya. Cuba basuh tangan anda lebih kerap semasa pandemik COVID-19, musim selesema, dan semasa merawat orang-orang yang mungkin mengalami masalah imun. Terdapat tarikh luput pembersih tangan. Sanitizer yang baru saja habis tempohnya masih akan berguna, tetapi kemungkinan kurang berkesan daripada produk yang masih ada. Pembersih tangan dan produk antiseptik bebas yang diatur oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA). Akibatnya, tarikh luput diperlukan pada pembersih tangan yang tersedia secara komersial. Tarikh luput menandakan berakhirnya jangka masa. # #Bagaimanakah ia tamat tempoh?

Share on Pinterest Pembersih tangan dibahagikan kepada dua kategori: berasaskan alkohol dan bukan alkohol. Bahan aktif utama dalam pembersih berasaskan alkohol ialah etanol atau isopropil. Pembersih tangan yang tidak berasaskan alkohol termasuklah sumber dipercayai antiseptik benzalkonium klorida. Air, serta gliserol atau humektan lain, digunakan dalam kedua-dua bentuk tersebut untuk mengelakkan kulit kering. Apabila terkena cahaya, alkohol menguap. Adakah ia masih berfungsi setelah tamat tempoh? Keberkesanan pembersih tangan yang sudah habis masa berlakunya sebahagiannya ditentukan oleh berapa banyak alkohol yang telah menguap. Keberkesanannya terhadap patogen tertentu dapat dikurangkan jika kandungan alkohol jatuh di bawah 60% Sumber Dipercayai, tetapi akan tetap berkesan terhadap yang lain. Keberkesanan pelbagai kepekatan alkohol terhadap pelbagai virus dinilai dalam kajian tahun 2018. Etanol mengandung, menurut hasilnya. Adakah pembersih tangan yang sudah tamat tempoh selamat? Pembersih tangan yang telah tamat tempoh mungkin kurang berkesan terhadap patogen seperti itu, tetapi masih selamat digunakan. Sumber FDATrusted, sebaliknya, menyarankan agar tidak menggunakan pembersih tangan yang dibuat oleh Eskbiochem SA de CV. Metanol, yang beracun apabila diserap melalui kulit atau ditelan, terdapat dalam formulasi ini. Bagaimana cara menggunakan pembersih tangan dengan berkesan? Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan menggunakan pembersih tangan dengan sekurang-kurangnya 60% alkohol Sumber Dipercayai. Lakukan langkah berikut: Pastikan pembersih tangan belum habis dengan memeriksa botolnya. Sapukan sejumlah wang yang banyak pada tapak tangan sebelah tangan. Gosokkan tangan anda bersama-sama untuk mengedarkan pembersih tangan ke seluruh tangan dan jari anda. Benarkan untuk itu. # #Sanitizing vs. mencuci tangan Orang harus mencuci tangan sebanyak mungkin, menurut Sumber yang Dipercayai CDC. Sabun dan air lebih berkesan terhadap patogen berjangkit berikut daripada pembersih tangan: Cryptosporidium adalah parasit yang sering disebut sebagai "crypto." Clostridioides difficile, juga dikenal sebagai "C. diff, ”adalah sejenis bakteria. Norovirus adalah bentuk norovirus yang menyebabkan. Sumber Dipercayai CDC mengesyorkan agar anda mencuci tangan setelah menggunakan tandas. Berikutan deklarasi Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai wabak COVID-19, para pakar di seluruh dunia mencadangkan mencuci tangan, jarak sosial, dan kebersihan pernafasan secara berkala untuk mencegah virus merebak. Mencuci tangan adalah salah satu cara terpenting bagi seseorang individu untuk menjaga keselamatan diri dan keluarga. Walau bagaimanapun, orang boleh jatuh sakit jika sabun dan air tidak tersedia dengan segera. Orang tidak cuba membuat pembersih tangan di rumah secara umum. Terdapat sejumlah bahaya, yang paling serius adalah penggunaan bahan-bahan yang tidak memberi kesan pada patogen yang menyebabkan COVID-19. Pembersih tangan adalah pengganti sabun dan air yang baik, tetapi tidak boleh digunakan sebagai ganti mencuci tangan yang betul. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa

Adakah pembersih tangan tamat?

Sekiranya seseorang menanyakan soalan itu, adakah pembersih tangan akan habis? Maka jawapan untuk soalan ini adalah YA. Sama seperti produk farmaseutikal lain, bahan kimia, larutan, atau pembersih tangan emulsi juga mempunyai tarikh luput. Tetapi tidak seperti produk ubat lain yang berbahaya untuk digunakan setelah tarikh luput dan boleh membahayakan pengguna, pembersih tangan agak berbeza.

Pembersih tangan ini pada dasarnya adalah produk alkohol yang setelah mencapai tarikh luput menjadi kurang berkesan kerana kepekatan bahan aktifnya jatuh di bawah 90% dari jumlah di mana mereka ditambahkan pada masa pembuatan.

Jangka hayat bahan aktif:

Pembersih tangan kebanyakannya adalah produk alkohol yang mengandungi lebih daripada 60% alkohol bersama dengan bahan aktif lain dan jangka hayatnya kebanyakannya 2 hingga 3 tahun selepas ia dihasilkan.

Jenis pembersih tangan:

Pembersih tangan umumnya terdiri daripada dua jenis:

 • Pembersih berasaskan alkohol
 • Pembersih bebas alkohol

1. Pembersih berasaskan alkohol: Mereka mengandungi alkohol dalam bentuk etanol, isopropanol, n-propanol, dll dalam nisbah 60-90%. Dengan kandungan alkohol yang tinggi, pembersih ini mampu memberikan pertahanan lagi terhadap jenis mikroorganisma tertentu.

2. Pembersih bebas alkohol: Bertentangan dengan pembersih berasaskan alkohol, pembersih ini bebas dari alkohol seperti yang dinyatakan dengan jelas dalam tajuk kategori mereka. Walaupun alkohol, kebanyakannya dihasilkan dengan menggunakan kombinasi disinfektan atau agen antimikroba dengan bahan aktif lain. Pembasmi kuman yang digunakan dalam pembuatannya termasuk benzalkonium klorida (BAC) dan agen antimikroba seperti triclosan.

Bahan-bahan lain yang ditambahkan dalam pembuatan pembersih termasuk:

 • Emolien (contoh: Gliserin)

 • Ejen pemekat

 • Wangian dll.

Kaedah tindakan:

Pembersih tangan bertindak terhadap kuman, bakteria, dan mikroorganisma lain di tangan kita dan membunuhnya untuk mengelakkan pengguna daripada kesan berbahaya mereka. Keberkesanan pembersih ini bergantung kepada pelbagai faktor yang merangkumi:

 • Kekerapan penggunaan

 • Masa pendedahan

 • Jumlah terpakai

Jika digunakan dengan betul di seluruh tangan dan di antara jari-jari, dilaporkan bahawa pembersih tangan berasaskan alkohol dan bebas alkohol mampu mengurangkan populasi jamur, bakteria, dan beberapa virus yang menyelimuti. Pembersih tangan ini juga memainkan peranan penting dalam mencegah penularan banyak penyakit berjangkit terutama pada yang muda yang tidak dapat dilakukan oleh sabun pencuci tangan.

Perbezaan asas fungsi pembersih tangan dan sabun:

Pembersih tangan dan sabun digunakan untuk tujuan pembersihan tetapi perbezaan asas dalam garis tindakannya ialah sabun digunakan untuk menghilangkan kotoran, habuk, atau kotoran fizikal lain di tangan kita sementara untuk pembasmian mikroorganisma berbahaya sama ada bakteria, kulat, beberapa virus atau vektor penyakit berjangkit tertentu, pembersih tangan adalah doa terbaik untuk digunakan.

Kegunaan:

Pembersih tangan paling kerap digunakan di dua kawasan:

 • Penjagaan kesihatan

 • Orang awam

1. Penjagaan kesihatan:

Dalam keadaan perubatan seperti hospital, klinik, kemudahan penjagaan kesihatan, pembersih tangan pertama kali diperkenalkan pada tahun 1996. Pekerja penjagaan kesihatan kebanyakannya menggunakan pembersih berasaskan alkohol dalam keadaan perubatan sering disebabkan oleh persekitaran dan sifat pekerjaan mereka yang tercemar kerana mereka berada di risiko terdedah kepada banyak kuman dan penyakit berjangkit. Mereka diperintahkan untuk menggunakan pembersih tangan dengan kerap dalam rutinitas biasa tetapi setelah situasi pandemik COVID-19 dilakukan pemeriksaan ketat dan setiap pekerja kesihatan disarankan untuk menggunakan pembersih tangan dengan kerap untuk meminimumkan penularan penyakit mematikan ini.

2. Orang awam:

Untuk tangan berminyak atau kelihatan kotor yang paling biasa dari aktiviti seperti mengendalikan makanan, bermain sukan, berkebun atau aktiviti luaran lain yang kebanyakannya dilakukan di tempat tinggal masyarakat, sabun adalah pilihan yang lebih baik daripada pembersih tangan tetapi sekiranya mencegah penularan penyakit berjangkit , kuman atau virus seperti dalam pandemik COVID-19 sekarang ini, pembersih tangan kini sering digunakan oleh masyarakat umum.

RINGKASAN:

Pembersih tangan adalah produk farmaseutikal yang juga mempunyai tarikh luput selepas itu menjadi kurang efektif dan kurang berfungsi jika dibandingkan dengan masa pembuatannya. Mereka pelbagai jenis dan digunakan di daerah yang berlainan tetapi tujuan dasarnya adalah untuk membunuh mikroorganisma, kuman, bakteria, dll., Dan untuk mencegah penularan penyakit berjangkit.

Kita sebagai masyarakat umum harus menjaga hakikat bahawa seperti produk farmasi lain pembersih tangan juga akan habis dan menjadi kurang berkesan. Oleh itu, adalah tanggungjawab kita untuk memeriksa tarikh luput sebelum menggunakannya di tangan kita untuk memanfaatkannya sepenuhnya.

Soalan Lazim:

Orang sering mengemukakan pelbagai soalan yang berkaitan dengan pembersih, penggunaannya, jenis, cara tindakan, dan sebagainya. Beberapa soalan yang diajukan berulang kali disenaraikan di bawah:

1. Bolehkah pembersih yang telah habis digunakan?

Ya, pembersih yang sudah luput boleh digunakan. Tidak seperti produk farmaseutikal yang lain, tidak berbahaya untuk digunakan setelah tarikh luputnya tetapi perlu diingat satu perkara bahawa selepas tarikh luput pembersih menjadi kurang berkesan ia boleh membunuh beberapa kuman tetapi tidak begitu berkesan seperti pada masa itu. ia dihasilkan.

2. Berapa lama pembersih tangan bertahan?

Dilaporkan bahawa pembersih tangan hanya bertahan sekitar dua atau tiga minit tetapi sebenarnya had masa untuk keberkesanan pembersih tangan tidak ditentukan kerana ia mungkin berbeza-beza bergantung pada beberapa faktor seperti jumlah di mana pembersih digunakan, pendedahannya masa dan kekerapan penggunaannya seberapa kerap anda menggunakannya.

3. Seperti apa bau pembersih tangan yang sudah luput?

Apabila pembersih tangan mencapai tarikh luputnya, ia menjadi kurang berkesan dan perlahan-lahan dan secara beransur-ansur ia mula mengeluarkan bau yang mengerikan. Pembersih yang telah habis memberi bau busuk yang dapat menyerupai bau sampah busuk.

4. Mengapa pembersih tangan saya berair?

Pembersih datang dalam bentuk tidak peduli kadang-kadang dalam gel, busa, atau cecair. Ia bergantung pada jenis pembersih yang anda gunakan seolah-olah anda menggunakan pembersih gel, ia akan terasa berair ketika anda meletakkannya di telapak tangan anda melainkan jika anda menggosoknya dengan teliti sehingga terserap ke kulit anda.

5. Bagaimana anda membuang pembersih tangan?

Pembersih berasaskan alkohol buatan sendiri boleh dibuang dengan sampah biasa jika program pengambilan balik tidak tersedia di kawasan anda.

Pembersih tangan adalah sejenis cecair yang mempunyai kekuatan untuk membunuh bakteria atau kuman. Ia adalah sejenis pencuci tangan mudah alih. Sekiranya kita membawa sabun semasa perjalanan, kita mesti membawa air juga yang agak sukar di kawasan terpencil. Kebanyakan blogger perjalanan menggunakan pembersih tangan dan bukannya sabun biasa. Beberapa saintis telah menunjukkan keprihatinan mereka terhadap kualiti pembersih tangan terutama pada tahun 2020 ketika sejumlah besar pembersih tangan yang tidak efektif diberikan kepada orang-orang di daerah terpencil. Sama seperti sabun mandi, pembersih tangan membunuh kuman pada skala yang sangat besar tetapi ada kesan yang boleh dipersoalkan jika anda hanya dua tetes.

Sabun mandi mempunyai kelebihan, seperti jika anda hanya menggosoknya di tangan anda sekejap maka ia akan menghasilkan busa, juga dengan sabun mandi anda tidak perlu mencuci tangan selama 20 saat kerana busa akan membunuh bakteria atau kuman dengan segera . Anda tidak boleh mandi dengan pembersih tangan dan juga tidak digalakkan, tetapi dengan sabun, anda boleh menggunakannya untuk mencuci tangan dan mandi pada masa yang sama. Dari segi kos, sabun mandi jauh lebih murah daripada pembersih tangan. Kedua-dua pembersih tangan dan sabun mandi terdapat dalam pelbagai saiz mulai dari kecil hingga sederhana atau besar.

Bagaimana pembersih tangan berfungsi?

Banyak syarikat pembersih tangan mengiklankan bahawa produk mereka dapat membunuh sebahagian besar kuman. Sekarang anda mungkin bertanya bahawa apakah aktiviti kimia di sebalik kerja pembersih tangan. Secara umum tidak ada ilmu roket di belakangnya, pembersih tangan membunuh kuman atau bakteria dengan membuang lapisan paling luar kulit anda di mana kuman tersebut merangkak. Ini hanya dapat dilakukan jika anda menggunakan pembersih tangan selama lebih dari 20 saat jika tidak, ia tidak akan membunuh sebahagian besar bakteria yang kemudiannya dapat membiak sendiri. Seseorang harus sangat tepat semasa menggunakan pembersih tangan kerana tidak ada air yang dapat memindahkan bahan kimia ke posisi lain di tangan anda. Itulah sebabnya anda harus mengemulsi dengan betul.

Mengapa menggunakan pembersih tangan apabila sabun lebih afektif?

Baiklah, adalah soalan yang sangat baik untuk ditanyakan, populariti pembersih tangan meningkat apabila orang merasa sukar untuk membawa sabun untuk lawatan lama. Seperti yang kita ketahui bahawa sabun tidak boleh disimpan terlalu lama dalam suhu panas dan lembap kerana pada akhirnya ia akan mencair atau hilang bentuknya, oleh itu, pada tahun 1966, ahli kimia mula membuat pembersih tangan berasaskan alkohol yang dapat dibawa orang ketika mereka dalam perjalanan . Ia mendapat populariti yang luar biasa. Saintis juga menjadikan produk ini sebagai persediaan untuk wabak atau wabak yang akan datang. Ini terbukti benar ketika Amerika Syarikat melalui SARS, wabak ini menyebabkan kerosakan besar pada ekonomi Amerika, tetapi dengan menggunakan pembersih tangan dan produk sanitasi lain, negara itu selamat dan pulih darinya.

Apakah tujuan utama pembersih tangan?

Tujuan utama pembersih tangan adalah membersihkan tangan anda apabila air atau sabun tidak ada bersama anda. Ia menjadi sangat popular hanya kerana ketika orang melakukan perjalanan ke kawasan terpencil, mereka merasa sukar untuk mencari air kerana itulah orang mula membawa sebotol pembersih tangan bersama mereka. Mereka mengandungi banyak bahan kimia yang berfungsi dengan membuang lapisan luar kulit tangan. Mereka tidak membunuh kuman secara langsung malah membuang permukaan yang mengandungi kuman.

Pembersih tangan berasaskan WHO?

Organisasi kesihatan dunia telah menetapkan beberapa standard untuk diikuti oleh syarikat semasa membuat produk mereka. Mereka termasuk bahan kimia tertentu seperti etanol, hidrogen peroksida dan gliserol. Gliserol digunakan sebagai bahan untuk membuat pembersih terlihat seperti losyen, produk lain juga digunakan di dalamnya untuk perawatan kulit dan untuk kulit yang halus, dan juga alkohol digunakan di dalamnya untuk mengelakkan alergi dan ruam pada kulit. Hidrogen peroksida digunakan untuk menghilangkan kesan bakteria pembersih tangan. Dengan kata mudah, kerana beberapa bahan kimia lain yang ditambahkan dalam larutan, terdapat juga beberapa bakteria yang terdapat di dalam larutan dan tidak aktif bakteria tersebut, hidrogen peroksida digunakan.

Ringkasan

Hingga kini kita tahu bahawa pembersih tangan pertama kali digunakan sebagai pengganti sabun pada tahun 1960 ketika orang sukar mencari air di kawasan kering dan lembap. Juga sukar untuk membawa sabun dalam bungkusan beg sepanjang masa kerana semuanya cair. Pembersih tangan tidak secara langsung membunuh kuman malah membuang lapisan luar kulit yang mengandungi kuman. Ia juga tidak berfungsi dengan berkesan seperti sabun kerana seseorang harus menggunakan jumlah yang cukup untuk membunuh 99,99 peratus kuman. Ia juga mengandungi bahan kimia tertentu untuk melembapkan dan menyuburkan kulit.

Adakah mencuci tangan dengan pembersih merupakan langkah berkesan terhadap Covid-19?

Oleh kerana coronavirus 19 adalah penyakit yang merebak melalui berjabat tangan dan berpelukan, maka mencuci tangan adalah satu-satunya jalan keluar untuk mengatasi penyakit ini. Sekiranya kita memakai topeng dan mencuci tangan sebaik sahaja berjumpa dengan seseorang, maka risiko menangkap covid akan berkurang. Juga jika kita mempunyai kuman covid di tangan kita, kita masih tidak dapat menangkap covid jika kita mencuci tangan lebih dari 20 saat. Dalam kes ini, pembersih tangan saku memenuhi keperluan seseorang untuk sentiasa bebas dari kuman.

Siapakah pembuatan pembersih tangan terbesar?

Sekarang sebahagian daripada anda mungkin bertanya bahawa syarikat mana yang mempunyai bahagian tertinggi dalam menghasilkan pembersih tangan. Sekiranya kita melihat statistiknya, maka industri Gojo dan makmal Vi-Jon mempunyai bahagian terbesar untuk menghasilkan pembersih tangan dan produk kebersihan yang lain. Begitu juga dengan kerjasama Procter dan judi, unilever, Henkel AG dan kerjasama, Reckitt Benckiser Group, kerjasama Kimberly Clark dan Syarikat Clorox. Terdapat banyak industri di Asia Selatan yang menghasilkan produk kebersihan seperti Protex dan Dettol yang juga merupakan syarikat multinasional.

Adakah pembersih tangan tamat?

Pembersih Tangan

Pembersih Tangan telah menjadi barang yang biasa digunakan di rumah kita, terutamanya dalam tempoh Covid-19. Pembersih tangan banyak digunakan sebagai pelindung dari kuman. Mereka mempunyai kesan yang lebih cepat terhadap kuman berbanding dengan sabun dan bahan lain dari kategori ini. Masih terdapat batasan tertentu dalam keberkesanannya yang dapat dilihat bahawa ia tidak berfungsi dengan berkesan terhadap habuk atau makanan dll. Tetapi mereka mempunyai pengaruh kuat terhadap virus dan kuman. Pembersih tangan digunakan tanpa air sehingga mudah digunakan dalam semua keadaan.

Komponen Asas:

 1. Pembersih tangan tanpa air
 2. Geseran Kedua-dua komponen asas ini diperlukan untuk menggunakan pembersih tangan. Pembersih tangan tidak dapat berfungsi dengan berkesan tanpa geseran. Oleh itu, adalah mustahak untuk mewujudkan geseran untuk menjadikannya berfungsi dengan berkesan. Pembersih Tangan dianggap penting terutama dalam tempoh penyakit virus. Pada musim sejuk, ada banyak kemungkinan penyebaran penyakit virus. Untuk mengatasi keadaan ini, orang sering menjaga pembersih tangan peribadi mereka bersama mereka. Teknik Menggunakan Pembersih Tangan Tanpa Air: Terdapat beberapa langkah yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan pembersih tangan tanpa air.
 3. Pastikan tiada bahan fizikal yang melekat pada tangan anda. Pembersih tangan tidak membantu mengeluarkan habuk atau zarah makanan dari tangan anda. Mereka hanya berfungsi membunuh kuman dan membuat anda selamat dari serangan virus.
 4. Pembersih Tangan digunakan untuk menghilangkan patogen biasa, seperti organisma penyebab penyakit dan membantu kita menikmati kesihatan yang baik. Oleh itu, jika terdapat penyebaran penyakit virus, selalu gunakan pembersih tangan dengan kerap.

Jenis Pembersih Tangan: Terdapat terutamanya dua jenis pembersih tangan.

 1. Beralkohol
 2. Tidak ada pembersih alkohol Alkohol yang mengandungi kuantiti 65-90 peratus alkohol sebagai bahan Sanitizer. Dalam pembersih ini, Alkohol segera menghilangkan protein dan meneutralkan jenis mikroorganisma tertentu dengan berkesan. Aktiviti zarah antimikroba dan antiseptik ini bersifat sekejap dan keras kepala. Banyak pembersih tangan juga mengandungi emolien (misalnya, gliserin) yang menenangkan kulit, agen pemeluwapan, dan wangian. Pembersih bebas alkohol adalah mereka yang tidak mengandungi kuantiti alkohol. Mereka hanya dibuat dengan antiseptik dan bahan seperti yang membantu memerangi kuman. Kedua-dua jenis ini digunakan mengikut kehendak keadaan. Keberkesanan Sanitizers: Keberkesanan sanitizer bergantung kepada pelbagai faktor yang terlibat dalam proses tersebut. Contohnya, kuantiti pembersih yang digunakan, kekerapan penggunaan, tempoh pendedahan dan sama ada agen berjangkit terdapat dalam cecair tersebut atau tidak. Secara umum, jika pembersih tangan alkohol digosokkan di antara jari dan di permukaan tangan selama 30 saat dengan kekeringan udara yang lengkap, ia membawa kesan yang lebih positif daripada pembersih tangan yang lain. Ia dapat mengurangkan kesan dengan cepat jika bakteria, kulat dan virus lain pada tubuh. Pembersih bukan alkohol tidak begitu berkesan dalam hal ini. Mereka tidak membawa kesan cepat dan sering gagal membersihkan kulit ketika tangan atau sudah kotor sebelum digunakan. Walaupun terdapat fakta-fakta ini, pembersih tangan memainkan peranan penting dalam mengurangkan penyebaran penyakit virus atau berjangkit. Itulah sebabnya ia digunakan secara meluas di sekolah, stesen kerja dan tempat awam di mana orang saling berinteraksi rapat. Mereka harus berinteraksi secara fizikal antara satu sama lain sehingga ada kemungkinan berpindahnya virus dari satu orang ke orang lain melalui tangan mereka. Oleh itu, pembersih alkohol atau bebas alkohol dipastikan di semua tempat awam atau swasta.

Cadangan / Kebimbangan Keselamatan

Agensi seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS sangat mengesyorkan penggunaan pembersih tangan Alkohol kerana tindakan pantas dan kesan kuat dari bahan-bahan yang terlibat di dalamnya. Pembersih bebas alkohol tidak memenuhi syarat setakat itu. Telah ditunjukkan oleh para Penyelidik bahawa terdapat beberapa campuran antimikroba, seperti triclosan, misalnya, dapat mempengaruhi fungsi sistem endokrin. Pencemaran alam sekitar dari triclosan adalah kebimbangan yang berbeza. Antiseptik dan antimikroba juga boleh menyumbang kepada pertumbuhan konfrontasi antimikroba. Sekiranya kita membandingkan kesan pembersih alkohol dan bukan alkohol, kita dapat dengan mudah menyimpulkan bahawa walaupun terdapat kebimbangan individu mengenai pembersih alkohol, mereka tetap digunakan lebih biasa dan membawa hasil yang lebih positif.

Perbezaan antara pembersih tangan dan sabun Jika hanya untuk membersihkan tangan anda dari habuk, kotoran atau zarah makanan, adalah pilihan yang baik untuk menggunakan sabun untuk membersihkan tangan anda. Tetapi penggunaan pembersih tangan tanpa air berbeza. Mereka digunakan untuk membunuh bakteria / kuman yang boleh membahayakan kesihatan anda dan menjangkiti perut atau organ lain. Pembersih tangan boleh digunakan dengan mudah di mana-mana tempat, keadaan apa pun tanpa rintangan. Ia adalah cecair yang disapu di tangan dan itu sahaja. Penggunaan pembersih tangan lebih mudah dan lebih memakan masa berbanding dengan sabun. Anda tidak boleh menggunakan sabun dalam semua keadaan. Ia memerlukan air untuk digunakan dan air mungkin tidak tersedia dalam semua keadaan. Lebih-lebih lagi, Sabun tidak berfungsi dengan berkesan dalam mengawal penyakit seperti yang dilakukan oleh pembersih.

Kebersihan diri adalah penting. Kesihatan adalah kekayaan adalah peribahasa yang terkenal. Dalam era penyakit virus, di mana setiap orang memikirkan diri sendiri dan orang yang disayangi sebelum perkara lain, menjadi lebih jelas bahawa tidak ada yang dapat menjadi replika kesihatan yang baik. Sebagai contoh, jika kita mengambil contoh covid-19, ia telah mengambil jutaan bunga dari kebun. Ia telah merosakkan berjuta-juta keluarga. Semua itu berlaku kerana kecuaian individu. Jarak sosial tidak dijaga dengan baik, Tangan tidak dibersihkan dengan betul dan mengakibatkan penyebaran penyakit berjangkit di seluruh dunia yang masih belum dapat dikendalikan. Kita harus ragu-ragu dan kritis dalam aspek ini bahawa kebersihan diri mesti menjadi keutamaan kita. Pembersih tangan mungkin merupakan yang paling penting dari semua langkah pencegahan.

Adakah Pembersih Tangan tamat? Ini adalah soalan yang sangat umum yang muncul di fikiran setiap orang ketika seseorang berfikir atau mendengar tentang kelebihan pembersih tangan. Adakah Mereka Luput? Jawapan paling mudah untuk soalan ini adalah "YA". Pembersih tangan terbuat dari unsur organik dan ada jangka masa tertentu di mana ia berfungsi dengan cekap. Selepas itu, mereka tidak berfungsi dengan berkesan untuk membunuh kuman. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan sabun dan bukannya menggunakan pembersih tangan lama. Sabun kekal selama-lamanya dengan semua tindakan dan hasilnya tetapi pembersih akan habis selepas masa yang tetap berdasarkan sifatnya. Terdapat perbezaan jangka masa pembersih berasaskan alkohol dan bukan alkohol. Terutama, pembersih tangan boleh kekal berkesan selama dua hingga tiga tahun. Selepas tempoh tersebut, masih tidak berbahaya untuk digunakan, tetapi mungkin akan menjadi kurang berkesan atau tidak berkesan sama sekali. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan sabun dalam keadaan seperti ini untuk mendapatkan hasil yang cepat dan menjauhkan diri daripada kuman dan virus.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

 1. Bolehkah kita Menjadikan Pembersih Tangan di rumah? Oleh kerana peningkatan permintaan dan penggunaan pembersih tangan, sering kali diminta seseorang boleh membuat pembersih tangan di rumah. Jawapannya adalah ya. Bukan masalah besar untuk menyediakan pembersih tangan di rumah. Semua bahan yang diperlukan mudah didapati di rumah supaya anda boleh mencampurkan semuanya dan menyediakan pembersih tangan untuk keluarga anda.

 2. Dari mana saya boleh mendapatkan pembersih tangan? Pembersih tangan mudah didapati di semua kedai umum atau kedai perubatan berdekatan. Mereka sangat biasa digunakan dalam kehidupan seharian oleh semua golongan umur sehingga boleh didapati di mana-mana kedai berhampiran anda. Selain itu, anda juga boleh menyiapkannya di rumah anda sekiranya anda sering menggunakannya.

 3. Mengapa penting untuk menggunakan Pembersih Tangan? Menggunakan pembersih tangan adalah penting untuk keselamatan kesihatan anda. Terutama semasa era penyakit virus, menjadi lebih penting untuk mengambil semua langkah pencegahan. Penggunaan pembersih tangan adalah yang paling penting di antara semua langkah pencegahan. Sebilangan besar virus ditularkan melalui tangan, kerana kita mempunyai lebih banyak interaksi fizikal, memberi dan mengambil sesuatu dengan tangan. Oleh itu menjadi tidak dapat dielakkan untuk mengelakkan membawa kuman di tangan anda. Pembersih tangan membantu anda mengatasi situasi ini dengan melindungi anda dari membentuk penyakit berjangkit dan membiarkan anda menyelesaikan operasi harian anda dengan lancar.

 4. Apakah perbezaan antara pembersih alkohol dan bukan alkohol? Pembersih berasaskan alkohol diperbuat daripada alkohol sebagai komponen utama. Alkohol terdapat pada kadar 65-90% pada pembersih ini. Sementara itu, pembersih bukan alkohol tidak mengandungi alkohol dalam komponennya.

 5. Adakah kita perlu mencuci tangan dengan air setelah menggunakan pembersih? Tidak sama sekali. Ini adalah pernyataan yang bercanggah diri. Sekiranya anda mencuci tangan dengan air setelah menggunakan pembersih, tidak ada faedahnya pembersih. Pembersih tanpa air melindungi tubuh anda dengan melawan kuman berjangkit, dan jika dihanyutkan dengan air, ia tidak akan berguna.

Kesimpulan: Dari perincian yang disebutkan di atas, jelas bahawa apa fungsi dan kegunaan pembersih tangan. Pembersih tangan mungkin mempunyai banyak jenis tetapi satu-satunya fungsi adalah perlindungan anda daripada kuman atau virus. Semua pakar kesihatan sangat mengesyorkan penggunaan pembersih tangan secara berkala dan kerap untuk mencegah penyebaran penyakit virus. Ini penting untuk diri sendiri, untuk kesihatan ahli keluarga anda dan untuk keselamatan seluruh masyarakat. Semasa hidup dalam masyarakat, ini menjadi kewajiban sosial kita bahawa kita harus menjaga bersama-sama penduduk. Untuk keselamatan seluruh komuniti, kami menasihatkan anda untuk menjaga orang yang anda sayangi dengan melindungi mereka daripada kuman. Kami tidak menyebarkan jenama pembersih khusus yang terdapat di pasaran. Yang kita perlukan adalah mengambil semua langkah pencegahan yang mungkin. Sekiranya cuci tangan tidak tersedia, anda boleh menggunakan sabun atau bahan lain untuk membersihkan tangan anda.

Adakah Pembersih Tangan Berakhir?

Ya, pembersih tangan akan habis. Anda harus menemui tarikh luput pada nama rekod di bahagian bawah pemegang. Sebagai barang praktikal dan bersih yang tidak masuk akal, pembersih tangan dikendalikan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA). Diperlukan tarikh penamatan bercetak atau kebolehgunaan realiti selama tiga tahun. Ini menunjukkan bahawa jika anda tidak dapat menemui tarikh luput pada bekas pembersih tangan anda, anda harus menjangkakan ia akan berakhir sekitar tiga tahun selepas anda membelinya.

Pembersih Tangan digunakan untuk membunuh beberapa kuman jika kita tidak mempunyai sabun atau air pada masa ini. Pembersih tangan terdapat dalam bentuk cecair, semburan, dan gel.

Pembersih tangan biasanya tergolong dalam dua klasifikasi: bukan alkohol atau berasaskan alkohol. FDA pada masa ini membenarkan pengiklanan etil minuman keras (umumnya normal) dan isopropil alkohol sebagai pembersih berasaskan alkohol dan benzalkonium klorida sebagai pembersih bukan alkohol. Pembersih dengan tumpuan alkohol di suatu tempat dalam lingkungan 60% dan 95% dianggap terbaik. Walau apa pun, semua alkohol boleh mengeringkan tangan anda dengan penggunaan semula (jadi ingatlah untuk jenuh!). Pembersih bukan alkohol secara berkala mengandungi benzalkonium klorida sebagai penyekat dinamiknya. Pembersih tangan ini berfungsi dan secara berkala lebih lembut pada kulit, namun ia tidak dianggap menarik sebagai pembersih berasaskan alkohol.

Penggunaan Pembersih Tangan Walaupun Berakhir:

Pembersih tangan, walau bagaimanapun kurang kuat setelah tarikh penamatannya, akan, bagaimanapun, akan melakukan beberapa kuman.

"Sekiranya anda menggunakan cukup untuk membersihkan tangan, ia akan mengurangkan jumlah mikroorganisma pada mereka," katanya. "Bagaimanapun, sebaiknya basuh tangan anda dengan pembersih dan air."

"Pembersih tangan berasaskan alkohol adalah cecair yang mudah terbakar pada suhu bilik," jelasnya. "Jika tidak diatur di rumah, ikuti pendekatan wad anda untuk membuang cecair mudah terbakar."

Mencuci tangan berbanding Sanitizing:

Sumber yang Dipercayai CDC mendorong individu untuk mencuci tangan dengan pembersih dan air sesering mungkin. Pembersih tangan, pembersih dan air yang kontras dan lebih menarik berbanding mikroba yang tidak dapat ditahan:

 • Clostridioides difficile, sejenis organisma mikroskopik pada masa yang disebut "C. perbezaan. "
 • coronorovirus
 • Cryptosporidium, parasit yang kadang-kadang disebut "crypto"

Sumber dipercayai CDC secara eksplisit mencadangkan mencuci tangan dengan pembersih dan air:

 • sebelum makan makanan
 • seterusnya menggunakan bilik air
 • pada ketika tangan jelas kelihatan geram
 • selepas membersihkan hidung, meretas, atau mengi
 • sebelumnya, semasa, dan selepas merancang makanan
 • selepas berkomunikasi dengan makhluk atau bersentuhan dengan makanan atau sisa makhluk
 • ketika berinteraksi dengan seseorang yang lemah
 • selepas menghubungi tong sampah
 • semasa merawat luka atau luka

Bagaimanapun, jika pembersih dan air tidak dapat diakses, menggunakan pembersih tangan berasaskan alkohol dapat mengurangkan jumlah mikroorganisma pada tangan.

Pembersih terbaik:

Purell adalah salah satu pembersih tangan terbaik kerana mengandungi kepekatan alkohol tertinggi (isopropil etanol).

Jenis pembersih:

Terdapat dua jenis pembersih:

 • Yang berdasarkan alkohol
 • Mereka yang tidak mempunyai alkohol

Those sanitizers based on alcohol like Ethanol and isopropanol are more effective and show better results in killing pathogens.

Effectiveness of sanitizer:

If we rub our hands and fingers after applying sanitizer for about 30 seconds, it will kill the maximum count of bacteria and virus. The effectiveness of sanitizer lasts for only two minutes of using it.

EXPIRY OF HAND SANITIZERS:

Hand sanitizers do expire, generally after three years of their manufacturing date. The date of expiration is written on its label. This expiration of sanitizer is because of the inactiveness of some ingredients. Also, if the active items dropped below 90%, also this expiration is due to the diminishment of some dynamic and practical things.

Ingredients present in hand sanitizer:

Following ingredients are used to make a sanitizer:

 • Isopropil alkohol atau etanol
 • Hydrogen peroxide (H2O2)
 • Gliserol
 • Boiled cold water

We can also make our hand sanitizer by using:

 • 90-95% Isopropyl alcohol or ethanol (2 parts)
 • Aloe vera gel (1 piece)
 • Essential oil (few drops)

Home-made sanitizers aren't more effective. They show various adverse side effects on children. A significant item or about 60-90% of the sanitizer should be alcohol, as alcohol is very useful in killing germs like bacterias and viruses more effectively.

Method to apply Hand sanitizer:

 • Emit few drops of hand sanitizer on your hands
 • Rub it gently on both hands until your hands become dull.

The use of hand sanitizer when the hands are dirty is not an appropriate way to use sanitizers. In that case, use soap and water to remove dirt.

Remember that hand sanitizers are only used to kill germs, not to remove germs from your hand. For that purpose, you should have to wash your hands with clean water and soap.

Also, wash your hands after sanitizing to remove killed pathogens so that if we eat after sanitizing hand, killed pathogens couldn't enter our food to our stomach.

Hand sanitizers are only for external use such that they should not be ingested. For children's hand sanitizers, ingestion will cause adverse effects. It will cause vomiting, mouth irritation, cough, abdominal pain, and inflammation of the eyes.

The stickiness of hand sanitizer:

You had noticed that when you applied hand sanitizer, your hands get sticky and greasy. To get rid of this stickiness, gently rub your hands for 20 seconds. This stickiness is because alcohol-based hand sanitizer has some skin moisturizer to keep the skin moisturized and prevent it from becoming dry.

Mixing up Two Sanitizers:

The best concentration to mix two different sanitizers is to mix 60-70% isopropyl and ethanol. There will not be any difference if we combine these two sanitizers. We can test any sanitizer's effectiveness by making a circle on tissue paper and then poring drop or the sanitizer in the process. If the sanitizer starts fading away, this means the sanitizer is fake. As sanitizer contains approximately 90% of

alcohol and alcohol evaporate in about 12 seconds, it also makes it expired sanitizer.

Some bacterias cannot be killed by hand sanitizers, Cryptosporidium, norovirus, and Clostridium difficile. Hand sanitizer is less effective on these bacteria because it causes diarrhea.

Disadvantages of Hand Sanitizer:

 • Hand sanitizer also has a weakness that if we tend to use it frequently, it may fade our skin's natural oils, make skin dry, which then cause itching, scaling, and peeling.

Naturally existing Hand Sanitizer:

There is a naturally existing sanitizer, which is white vinegar. It is an antibacterial agent that is used to kill 99% of bacteria. Other spoonfuls of vinegar also act as a natural hand sanitizer.

There isn't any harmful or dangerous reaction when we eat food with the sanitized hands because sanitizer fades away soon after applying it. It worked on those objects onto which we have applied sanitizer.

Covid and Hand Sanitizer:

Coronavirus is enveloped virus, and an appropriate washing of hands can kill such viruses. Using proper hand sanitizer also kills them. During this pandemic, people mostly use hand sanitizer to protect their hands from viruses and other pathogens. People used this after shaking hands with their family, friends, and other people also. Hand sanitizer should contain active Hydrogen peroxide (H2O2), quaternary ammonium, and sodium hypochlorite to play an essential role against coronavirus, as most alcohol-based hand sanitizer to do not show effective results in killing enveloped viruses like coronavirus.

Bacteria cannot grow in a hand sanitizer as hand sanitizer is a bacteria killer. If bacteria grow in hand sanitizer, alcohol in it will kill the bacteria or any other pathogens. Methanol is the most unsafe product in hand sanitizer, which cannot kill any pathogen; also, it is a deadly chemical.

Types of Hand sanitizer we shouldn't use:

Sanitizers that contain Methanol and 1-Propanol are not be used because both these are harmful alcohol. They cause various allergic reactions, itching, and redness of the skin.

Effectiveness of Denatured ethanol:

Denatured alcohol shows more effective results against harmful pathogens than regular alcohol. It also kills non-enveloped viruses which are not killed by isopropanol.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Here are some frequently asked questions;

Which type of alcohol is most effective?

Methanol is toxic alcohol and has hazardous effects, hence not used in sanitizers, whereas ethanol is the most effective alcohol in sanitizers. If sanitizers contain 60-95% of ethanol, they will act more effectively than those sanitizers with little or no ethanol concentration.

What will be happened if we use expired hand sanitizers?

If we use expired sanitizer, it will kill germs but not with that much effectiveness. It will not show any allergic reaction nor any side effects. Expired hand sanitizers are far better than nothing.

What will be the smell of expired hand sanitizer?

Expired hand sanitizer will smell like rotten garbage, and if we smell this odor, it will cause severe headaches, migraines, nausea and vomiting.

How can we store our hand sanitizer?

We can store our hand sanitizers by:

 • Making them remain in their sealed package.
 • By putting them in a cool area.
 • At 59-86 degree Fahrenheit temperature

Safety measures After using hand sanitizer:

 • We should avoid extended exposure to heat after using sanitizer.
 • We should keep them away from the kids.
 • We should not use hand sanitizer in large quantities.

Risk Factors of Hand Sanitizers:

Hand sanitizers, which are homemade and commercially made hand sanitizers with less concentration of alcohol, couldn't kill some pathogens that can cause infections in the human body. Such Hand sanitizers will tend to decrease the growth of germs but couldn't kill them properly.

Home-made sanitizers are not. The WHO recommends them as all. Peoples do not have such ingredients in their homes, and without such elements, hand sanitizer may have adverse effects or may show no results.

Many peoples thought that rubbing alcohol is a better option to use as a hand sanitizer. Rubbing alcohol also contains various chemicals, which may cause adverse effects on the skin if used repeatedly on the skin. Simultaneously, some hand sanitizers show better results in killing germs and infectious viruses like the Coronavirus.

Everyone should read the instructions to use, the expiry date, ingredients, and alcohol concentration in the hand sanitizer before buying it and using it. In this way, they will protect their skin from drying out and various allergies too.

Everything comes up with an expiration date so hand sanitizers also have an expiration date. If there's a hand sanitizer in your drawer which is recently expired, it may retain some strength to fight against harmful bacteria but is expected to be less effective than an in-date good. That's why an expiration date shows how long a good is expected to remain stable and efficient. You just have to look at the packaging of your hand sanitizer for an expiration date that's usually printed on the top or back of the sanitizer. Hand sanitizers and distinct antiseptic products are managed by Food and Drug Administration (FDA). Generally, a standard set by industry is 2-3 years beforehand sanitizer expires. The main reason that sanitizer remains effective even before the expiration date is alcohol, an effective component of hand sanitizer.

Active sterilizing components in hand sanitizers are ethyl alcohol and isopropyl alcohol. A hand sanitizer should contain a minimum of 60 percent alcohol as recommended by Centers for Disease Control and Prevention (CDC). More percentage of alcohol means more effectiveness of the sanitizer.

Even if its concentration has sunk below its real percentage, the sanitizer may be less efficient or maybe ineffective but still, it isn't vulnerable to use.

World Health Organization (WHO) suggests adopting a sanitizer that provides a shelf life of at least two years. However, the exact shelf life depends on the type of alcohol used in the hand sanitizer and storage temperature.

Types of Hand Sanitizers

Hand sanitizers consist of two main types.

 • Alcohol-based
 • Non-alcohol based

How Hand Sanitizers Expire?

The active component of a hand sanitizer is alcohol which is a resilient fluid that evaporates instantly when exposed to air. Alcohol-based sanitizers either include ethanol or isopropyl as the prime ingredient. On the other hand, the primary ingredient of non-alcohol-based hand sanitizers is sterile benzalkonium chloride. Both alcoholic and non-alcoholic sanitizers include water along with glycerol to help limit skin dryness issues. Hand sanitizer containers shield alcohol from the air but they aren't airtight in which case evaporation occurs. As the primary ingredient “alcohol” evaporates, the percentage of your hand sanitizer's active ingredient drops, reducing the antiseptic properties of the product.

Which Hand Sanitizer Is Best For Washing Hands?

Centers for disease control (CDC) recommends that you regularly wash your hands with soap and water to kill germs and reduce chemicals on your hands.

CDC also suggests that washing with soap and water is more efficient for removing harmful bacteria such as cryptosporidium, clostridium difficile, and norovirus.

According to CDC, alcohol-based hand sanitizers are not as effective as soap and water if your hands are visibly greasy and dirty.

As Rush university states hand sanitizers do not provide greater disinfecting power than washing your hands with soap and water.

Instructions To Use A Hand Sanitizer

Proper hygiene is essential to fight against the spread of harmful bacteria or germs, hand sanitizers have become one of the most favored products in the country.

CDC suggests a 3-step approach for using hand sanitizer.

 1. Check the label of hand sanitizer for the accurate dosage, then put that amount in the palm of your hand.
 2. Scrub your hands gently.
 3. After that, rub sanitizer over all sides of your fingers and hands until they are dry. This method will normally take about 20 seconds. Don't wash or rinse off the sanitizer before it's dry.

Importance of Washing Hands

We all know the importance of handwashing as it's always been a significant defense against viruses and harmful bacteria that can easily be transmitted through touching anything.

And it's now even more crystal clear during the ongoing COVID-19 pandemic, to wash or sanitize our hands-on regular basis.

The cause of coronavirus disease “SARS-Cov-2” can survive on various surfaces for hours or even days. Regularly cleaning your hands can defend you from carrying the germs to your respiratory tract by touching an infected surface and then touching your nose or anywhere on your face.

The CDC recommendations are to rub your hands for at least 20- seconds and if you are having trouble keeping track of 20-seconds, start humming the complete “Happy Birthday” song two times before rinsing the sanitizer. Although rushing the method can result in increased illness and cross-contamination.

There's a report proposed by the United States Department of Agriculture (USDA) found that up to 97% of people wash their hands incorrectly (2018).

Steps For Effective Handwashing

 1. To wash your hands effectively, start by turning on the clean water and getting your hands wet so that soap can be applied easily.
 2. Apply any sort of soap (liquid or bar) to your wet hands.
 3. Lather, making sure to spread it up to your wrists, including the back of your hands, between your fingers, also on your nails and fingertips.
 4. Scrub your hands firmly for 20 seconds.
 5. Wash your hands well.
 6. Last but not the least, dry your hands thoroughly with a neat and dry towel.

Expired Sanitizer vs. Other Alternatives

Food and Drug Administration (FDA) regulates hand sanitizers, hence they are required to have an expiration date. But, you can still use outdated hand sanitizer to sanitize your hands. As Berezow says “Some alcohol is better than nothing”.

If by any chance you are unable to find a sanitizer or can't buy a new one then you can make your own. But cleaning your hands with plain old soap and water is more preferable to using hand sanitizer particularly at home where you always have access to clean water and soap. Moreover, a hand sanitizer will not efficiently clean your hands if they are visibly dirty.

Is it best to use an old plain soap?

Many of us heard that antibacterial soaps are better than regular soaps. It isn't much true. The answer might shock you but antibacterial soaps don't significantly kill more bacteria than natural soaps. You can use any bar or liquid soap available to wash your hands. But liquid soaps are more preferable and it should be convenient if you are keeping them on your sink.