Adakah Perlindungan Insurans Pemilik Rumah?

Perlindungan insurans jamur dan cendawan tidak dijamin oleh perlindungan insurans pemilik harta tanah anda. Biasanya, kerosakan cendawan dan cendawan hanya dilindungi jika ia berkaitan dengan bahaya yang dilindungi. Kerosakan cendawan dan cendawan yang disebabkan oleh banjir tentunya perlu dilindungi oleh rancangan insurans banjir yang berbeza.

Perlindungan insurans pemilik rumah tentu akan melindungi cendawan dan cendawan sekiranya bahaya yang dilindungi menimbulkan kerosakan, yang terdiri daripada:

 • Api
 • Kilat
 • Pencurian
 • Menjatuhkan barang
 • Berat ais, salji, atau selimut
 • Kerosakan jenayah atau kerosakan jahat
 • Kerosakan yang disebabkan oleh kenderaan

Berikut adalah beberapa contoh di dunia nyata apabila perlindungan insurans rumah mungkin akan meliputi penghapusan cendawan dan cendawan dan juga perkhidmatan pembaikan:

 • Saluran paip pecah di rumah anda dan juga mengeluarkan galon air di lantai serta mengisi drywall. Cetakan dan cendawan mula dibuat sebelum anda menghubungi.
 • Paip mesin basuh menyebabkan kebocoran dan juga masalah di belakang mesin basuh anda. Tiub mesin basuh tidak lama, anda berhenti bocor dan juga melaporkan kerosakan segera, tetapi tidak sebelum jenis cendawan dan cendawan.
 • Ini adalah kejadian "tidak dijangka dan juga tidak disengajakan". Penanggung insurans biasanya menanggung kerosakan seperti ini. Sebenarnya, kerosakan air yang tidak berkaitan dengan cuaca adalah salah satu daripada kes polisi insurans kediaman yang paling biasa dan juga salah satu yang paling mahal.
 • Sebaliknya, ada kalanya perlindungan insurans kediaman tidak akan melindungi anda kerana kerosakan cendawan dan cendawan. Berikut adalah beberapa contoh.
 • Saluran paip bilik bawah tanah anda membeku dan juga pecah. Anda tidak melihatnya selama beberapa minggu. Pada masa ini, anda mempunyai 6 inci air di lantai anda serta cetakan dan cendawan mengembang.

Dalam keadaan seperti ini, syarikat insurans kemungkinan tidak akan melindungi ganti rugi tersebut. Penanggung insurans menanti anda menjaga kediaman anda, yang terdiri daripada pengudaraan tandas dengan berkesan, menukar penutup bumbung lama serta memeriksa bilik bawah tanah anda secara berkala.

Selain itu, pelan insurans pemilik rumah asas tidak melindungi kerosakan air yang disebabkan oleh banjir. Sekiranya banjir di luar kediaman anda menyebabkan kerosakan air yang mengakibatkan cendawan dan cendawan, rancangan rumah anda tidak akan melindungi masalah cendawan dan cendawan yang dihasilkan. Sebaliknya, anda pasti memerlukan perlindungan insurans banjir yang berbeza.

Bagaimana saya mengetahui bahawa perlindungan insurans kediaman saya merangkumi cendawan dan cendawan?

Penyedia insurans kediaman biasanya tidak melindungi kerosakan cendawan dan cendawan kecuali jika berkaitan dengan "bahaya yang dilindungi." Sisi terang - ada pengecualian.

Periksa rancangan insurans pemilik kediaman anda untuk melihat apakah ada jenis bahasa mengenai tuntutan insurans cendawan dan cendawan. Beberapa syarikat insurans memberikan perlindungan terhad untuk kes cendawan dan cendawan. Ini mungkin membataskan berapa banyak firma insurans yang pasti akan dibelanjakan untuk tuntutan insurans yang berkaitan dengan acuan. Atau penyedia insurans mungkin meningkatkan perbelanjaan pelan rumah jika anda mempunyai perlindungan insurans yang berkaitan dengan acuan.

Sekiranya anda tidak mempunyai perlindungan insurans cendawan dan cendawan, anda boleh membeli cadangan pelan insurans yang merangkumi perlindungan insurans cendawan dan cendawan. Satu cadangan adalah apabila penyedia insurans terdiri daripada perlindungan insurans tambahan kepada rancangan insurans rumah rutin dengan kos.