Adakah Insurans Pemilik Rumah Meliputi Kebocoran Atap?

Insurans pemilik rumah mungkin melindungi bumbung yang menutupi kebocoran jika disebabkan oleh bahaya yang dilindungi. ... Dalam situasi seperti itu, rancangan pemilik rumah anda mungkin dapat membantu membayar untuk memperbaiki kebocoran sistem atap (kecuali jika rancangan anda mempunyai pengecualian angin ribut atau hujan es). Walaupun demikian, insurans pemilik rumah biasanya tidak melindungi kerosakan yang timbul daripada ketiadaan pemeliharaan atau kerosakan.

Pelan insurans pemilik rumah yang biasa merangkumi perlindungan bumbung anda dan juga harga menukarnya sekiranya ia dirugikan. Itulah sisi terang. Namun biasanya, anda dilindungi sekiranya kerosakan atau kerosakan disebabkan oleh kemalangan atau kejadian semula jadi yang tidak dijangka.1 Masalah yang berlaku akibat kerosakan asas atau dari bumbung yang sebenarnya telah melebihi jangka hayat yang ditetapkan tidak layak mendapat pampasan kerana jatuh tanggungjawab asas pemeliharaan pemilik rumah.

Ciri-ciri utama

  • Banyak rancangan insurans pemilik rumah merangkumi penggantian sistem bumbung jika kerosakan adalah akibat dari tindakan semula jadi atau kejadian yang tidak dijangka.
  • Sebilangan besar perlindungan insurans pemilik rumah tidak akan membayar untuk menukar atau memperbaiki sistem atap yang semakin lemah kerana haus dan lusuh.
  • Sistem bumbung yang berusia lebih dari 20 tahun biasanya telah membatasi perlindungan insurans, sekiranya ada.
  • Untuk membuat kebenaran tertentu dari kes anda, simpan dokumen perkhidmatan pembaikan, gambar sebelum dan selepas gambar, dan juga rekod dari penilaian. Maklumkan segera kepada syarikat insurans anda apabila berlaku kerosakan.

Tepat Bagaimana Perlindungan Bumbung Berfungsi

Dari semua bahagian rumah anda, bumbungnya mungkin mempunyai salah satu pendedahan lurus terhadap komponen. Untuk persekitaran utara, terdapat berat salji yang besar serta ribut hujan es atau puting beliung ais. Di Midwest, taufan dan juga taufan juga merupakan masalah biasa. Di persekitaran eksotik, terdapat kapasiti angin ribut dan angin ribut taufan.

Ibu Alam bukan sahaja boleh melakukan kerosakan langsung; namun, dia juga dapat melancarkan pelbagai jenis kekacauan lain - seperti taufan ganas yang jatuh pokok ke atas bumbung anda. Mungkin ada kebakaran. Atau mungkin ada kejadian yang tidak mungkin berlaku, seperti sesuatu yang runtuh di sistem atap dari atas - seperti zarah dari lonjakan atau kapal terbang.

Dengan senang hati, penutup bumbung adalah bahagian penting dari kerangka rumah anda, oleh itu kawasan perlindungan insurans rumah dari pelan insurans pemilik rumah anda biasanya melindungi anda dari risiko tersebut. Kerosakan dan juga kerosakan dari kejadian seperti itu mengesahkan pemilik rumah sebagai pengganti keseluruhan atau sebahagian sistem bumbung.

Perlindungan biasanya dipotong untuk sistem atap yang berusia lebih dari dua dekad - mereka mungkin hanya dijamin dengan nilai wang tunai sebenar, kecuali perbelanjaan pengganti mereka sekarang.

Jelas sekali, anda masih perlu membayar insurans pelan anda yang ditolak sebelum perlindungan insurans anda bermula. Beberapa rancangan, terutama yang ditulis dalam keadaan berisiko tertentu, menguatkuasakan insurans yang lebih besar yang dapat dikurangkan untuk masalah yang timbul dari ribut atau badai hujan batu. Warga di lokasi yang ingin mendapatkan kediaman mereka sering kali perlu membeli perlindungan insurans tambahan, atau perlindungan insurans taufan yang berbeza. Jelas sekali, sesiapa sahaja yang memerlukan pertahanan tambahan atau tahap perlindungan yang lebih tinggi dapat membelinya juga.