Tylenol adalah nama jenama Acetaminophen, yang merupakan ubat penghilang rasa sakit dan pengurang demam OTC. Ubat ini sering digabungkan dengan ubat sakit lain seperti ibuprofen, Aspirin, dan naproxen sodium. Oleh kerana sebilangan individu menggunakan Aspirin untuk sifat penipisan darahnya yang kecil, Tylenol bukan pengencer darah dan tidak boleh diambil seperti itu. Semasa memutuskan antara Tylenol dan ubat penahan sakit lain, seperti pengencer darah, ada beberapa perkara yang perlu diingat mengenai Tylenol dan bagaimana ia berfungsi.

Kerja Tylenol

Walaupun Acetaminophen telah berada di sini selama lebih dari satu abad , para pakar masih tidak yakin bagaimana ia berfungsi. Terdapat banyak hipotesis yang berfungsi .

Salah satu yang paling biasa kesan adalah bahawa ia menghalang enzim cyclooxygenase tertentu. Prostaglandin adalah utusan kimia yang dihasilkan oleh enzim ini. Prostaglandin, antara lain, menghantar isyarat kesakitan dan menyebabkan demam.

Acetaminophen, khususnya, boleh menghalang pengeluaran prostaglandin dalam sistem neurologi. Ia tidak mempengaruhi prostaglandin pada sebahagian besar tisu badan yang lain. Ini membezakan Acetaminophen daripada ubat anti-radang nonsteroid-steroid (NSAID) seperti ibuprofen, yang juga mengurangkan keradangan tisu .

Tylenol

Walaupun ini adalah idea yang paling banyak diterima mengenai bagaimana Tylenol berfungsi, para saintis juga menyiasat bagaimana ia dapat mengubah komponen sistem saraf yang lain. Reseptor serotonin dan endocannabinoid adalah contohnya.

Doktor tidak pasti bagaimana Tylenol berfungsi, yang mungkin kelihatan mengejutkan. Walau bagaimanapun, beberapa ubat di pasaran hari ini mempunyai naratif yang serupa dan selamat apabila digunakan seperti yang ditetapkan.

Kelebihan Tylenol

Tylenol adalah penghilang rasa sakit dan pengurang demam yang secara amnya selamat dan berkesan. Berbanding dengan Aspirin dan ibuprofen, Tylenol cenderung mempengaruhi perut kerana doktor percaya ia berfungsi terutamanya pada sistem saraf.

Juga, tidak seperti Aspirin, Tylenol tidak mempengaruhi darah atau pembekuan darah. Ini memudahkan orang yang mengalami pengencer darah atau yang berisiko mengalami pendarahan .

Apabila seorang wanita hamil, doktor sering menetapkan Tylenol sebagai ubat penahan sakit pilihan. Ubat-ubatan kesakitan lain, seperti ibuprofen, dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kehamilan dan kecacatan kelahiran.

Kelemahan Tylenol

Sekiranya anda mengambil Tylenol secara berlebihan, ia boleh membahayakan hati anda.

Tubuh anda memecah Tylenol menjadi molekul yang disebut N-asetil-p-benzoquinone semasa anda mengambilnya. Molekul ini biasanya dipecah dan dilepaskan oleh hati. Namun, jika terlalu banyak, hati tidak dapat memecahnya, menyebabkan kerosakan tisu hati .

Kemungkinan mengambil Acetaminophen secara berlebihan secara tidak sengaja . Acetaminophen, yang terdapat di Tylenol, adalah bahan biasa dalam banyak ubat. Ini mengandungi ubat penahan sakit narkotik serta ubat penahan sakit yang mengandungi kafein atau bahan lain.

Kekurangan

Seseorang boleh mengambil jumlah Tylenol yang ditetapkan tanpa menyedari bahawa ubat lain termasuk Acetaminophen. Itulah sebabnya sangat penting untuk membaca label ubat dengan teliti dan memberitahu doktor tentang semua ubat yang anda ambil.

Tylenol juga tidak mempunyai sifat penipisan darah atau penghilang keradangan, yang diinginkan dalam penghilang rasa sakit.

Pengencer darah vs Tylenol

Ubat sakit OTC termasuk Tylenol dan Aspirin . Tidak seperti Tylenol, Aspirin mempunyai ciri anti-platelet (pembekuan darah).

Aspirin menghalang platelet dalam darah membentuk zat yang disebut thromboxane A2. Apabila anda mengalami luka atau luka yang berdarah, platelet bertanggungjawab untuk bergabung untuk membuat bekuan.

Walaupun Aspirin tidak sepenuhnya mencegah pembekuan (anda masih akan berhenti berdarah jika anda memotong diri anda), ia menjadikan darah kurang mudah membeku. Ini dapat membantu mencegah strok dan serangan jantung yang berkaitan dengan pembekuan darah .

Penipis Darah

Tidak ada ubat yang dapat membalikkan kesan Aspirin. Hanya masa dan pengeluaran platelet baru yang dapat mencapainya.

Sangat penting untuk diperhatikan bahawa Aspirin juga boleh terdapat dalam beberapa ubat bebas , walaupun tidak begitu terkenal. Alka-Seltzer dan Excedrin adalah dua contoh. Anda boleh mengelakkan pengambilan Aspirin secara tidak sengaja adalah lebih daripada satu kaedah , dengan membaca label ubat dengan teliti.

Tylenol dan pengencer darah: Adakah Ia Selamat

Sekiranya anda mengambil ubat kurus seperti Eliquis, Plavix, atau Coumadin, doktor anda mungkin mencadangkan Tylenol dan bukannya Aspirin atau ibuprofen untuk melegakan kesakitan . Sebilangan orang mengambil Aspirin dan kemudian pengencer darah yang lain pada masa yang sama, tetapi hanya jika doktor mereka menetapkannya.

Sekiranya anda mempunyai rekod masalah hati , doktor anda tidak mungkin mengesyorkan Tylenol. Sirosis dan hepatitis adalah contohnya. Apabila hati sudah cedera , doktor mungkin mengesyorkan agar anda mengambil ubat penahan sakit yang tidak akan membahayakan hati anda.

Apabila diambil seperti yang ditunjukkan, Tylenol dapat menjadi ubat penahan sakit dan demam yang selamat dan selesa. Ia tidak mempunyai sifat penipisan darah yang sama dengan Aspirin. Satu-satunya kesempatan yang anda harus tinggalkan Tylenol adalah jika anda sensitif terhadapnya atau mempunyai rekod masalah hati kecuali doktor anda memberi nasihat yang berbeza.

Pengencer darah harus dielakkan sebelum pembedahan

Sebelum melakukan pembedahan di dekat mata anda, anda mesti mengelakkan preskripsi atau resep over-the-counter yang meningkatkan risiko pendarahan. Aspirin, bukan steroid-steroid anti-radang dadah (NSAID), koagulan, anti-platelet, dan pelbagai vitamin dan rawatan herba adalah antara ubat-ubatan ini.

Pembedahan

Elakkan mengambil ubat - ubatan ini melainkan jika doktor anda secara khusus memerintahkan anda untuk melakukannya. Anti-radang dan ubat penahan sakit, khususnya, harus dielakkan kerana mengandungi agen penipisan darah. Tylenol adalah pengecualian (Acetaminophen). Tylenol adalah alternatif yang sesuai untuk menghilangkan rasa sakit yang boleh dimakan pada bila-bila masa sebelum pembedahan .

Tylenol vs Aspirin

  • Demam dan sakit di badan dirawat dengan Aspirin dan Tylenol (Acetaminophen).

  • Aspirin sering digunakan untuk mencegah pembekuan darah (antithrombotik).

  • Aspirin dan Tylenol adalah dua jenis ubat yang berbeza. Tylenol adalah analgesik (ubat penahan sakit) dan antipiretik, sedangkan Aspirin adalah ubat anti-radang NSAID (Non-Steroidal) (pengurang demam).

  • Bayer Aspirin, Ecotrin dan EC Prin merangkumi jenama Aspirin.

  • Over-the-counter (OTC) dan versi generik Aspirin dan Tylenol tersedia.

  • Ruam, loya, dan keracunan hati adalah kesan sampingan biasa Aspirin dan Tylenol.

  • Sakit perut, pembakaran perut, kekejangan, gastritis, masalah perut, berdering di telinga , pening, pendarahan gastrousus yang ketara, gangguan buah pinggang , dan sensasi berputar adalah semua kesan sampingan Aspirin yang berbeza dengan Tylenol (vertigo).

  • Tylenol mempunyai kesan sampingan yang berbeza daripada Aspirin, seperti sakit kepala .

Kesan sampingan Aspirin dan Tylenol

Aspirin dan ubat anti-radang nonsteroid-steroid lain (NSAID) memberikan kelegaan kepada kebanyakan orang dengan sedikit kesan sampingan. Kesan sampingan yang serius, sebaliknya, mungkin berlaku dan biasanya berkaitan dengan dos. Akibatnya, dos efektif minimum harus digunakan untuk mengurangkan kesan buruk. The manusia sistem penghadaman dan tinnitus adalah yang paling yang lazim kesan buruk Aspirin. Acetaminophen tidak mempunyai banyak kesan buruk apabila digunakan dengan betul. Ruam, loya, dan sakit kepala adalah kesan sampingan yang paling biasa.

Kesan sampingan Tylenol Kesan sampingan aspirin
loya, Ruam
sakit perut, ulser gastrousus
hilang selera makan sakit perut
gatal Sakit perut
ruam Pedih ulu hati
sakit kepala, mengantuk
air kencing gelap Sakit kepala
najis warna tanah liat Kekejangan
penyakit kuning (menguning kulit atau mata) Loya
pening teruk Gastrik
kesukaran bernafas Berdarah

Dadah

Tylenol bukan ubat anti-radang

Acetaminophen adalah penghilang rasa sakit dan antipiretik. Ia bukan ubat anti-radang nonsteroid-steroid (NSAID). Dengan kata lain, ini bukan anti-radang. Ia tidak mempengaruhi pengurangan edema atau keradangan. Acetaminophen, sebaliknya, berfungsi dengan menghalang otak anda daripada mengeluarkan molekul yang menghasilkan kesakitan. Ia membantu merawat sakit dan kesakitan yang disebabkan oleh:

• selsema

• tekak berdenyut • • Migrain dan sakit kepala

• sakit di badan atau otot

• kekejangan semasa haid

• artritis

• sakit gigi

Kelebihan dan kekurangan Tylenol

Sekiranya anda mengalami bisul perut atau pendarahan, tekanan darah tinggi, Tylenol mungkin lebih baik daripada NSAID. Ini kerana ubat acetaminophen seperti Acetaminophen kurang berkemungkinan daripada NSAID untuk meningkatkan tekanan darah, menghasilkan sakit perut, atau menyebabkan pendarahan . Acetaminophen, sebaliknya, boleh menyebabkan kegagalan dan kegagalan hati, terutamanya dalam dos yang tinggi. Ia juga boleh mengambil warfarin, pengencer darah, lebih berkesan untuk mencegah pembekuan darah.

Ringkasan

Tylenol bukan ubat anti-radang atau anti-radang nonsteroid-steroid (NSAID). Ia membantu dengan sakit dan sakit kecil tetapi tidak ada pembengkakan atau keradangan. Tylenol lebih cenderung daripada NSAID untuk meningkatkan tekanan darah atau menyebabkan pendarahan perut. Namun, ia berpotensi membahayakan hati. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui apakah Tylenol sesuai untuk anda.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang bertanya banyak soalan mengenai "adakah Tylenol menipiskan darah anda" beberapa di antaranya dibincangkan di bawah:

1. Apa ubat penghilang rasa sakit yang tidak menipis darah?

Tidak, Tylenol bukan pengencer darah; bagaimanapun, Aspirin (asid asetilsalisilat) adalah. Bagi kebanyakan individu yang menggunakan ubat antikoagulasi oral seperti warfarin, Acetaminophen adalah pengurang kesakitan dan demam yang disukai.

2. Adakah benar Tylenol mengurangkan aliran darah?

ASA (Aspirin), acetaminophen (Tylenol), dan ibuprofen (Advil) adalah ubat penghilang rasa sakit biasa yang dapat membantu meredakan kekejangan dan kembung di samping mengurangkan aliran darah .

3. Adakah terdapat senarai kesan buruk Tylenol?

Apabila diberikan dalam jumlah terapeutik, Acetaminophen umumnya dapat diterima dengan baik. Mual , muntah, dan sembelit adalah kesan sampingan yang paling biasa disebut.

4. Adakah Tylenol berkesan mengurangkan keradangan?

Tylenol bukan ubat anti-radang atau anti-radang nonsteroid-steroid (NSAID). Ini membantu dengan sakit dan sakit yang ringan, tetapi tidak membantu dengan pembengkakan atau keradangan. Tylenol lebih cenderung daripada NSAID untuk meningkatkan tekanan darah atau menyebabkan pendarahan perut .

5. Adakah Tylenol ubat tekanan darah?

Acetaminophen (Tylenol) adalah anti-radang nonsteroidal steroid ubat yang belum dihubungkan dengan penyakit jantung atau strok. Menurut para penyelidik, Acetaminophen, seperti ubat anti-radang, telah dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah.

6. Adakah selamat menggunakan Tylenol setiap hari?

Bagi orang yang sihat dengan berat sekurang-kurangnya 150 paun, dos maksimum ialah 4,000 miligram (mg). Namun, pada orang tertentu, pengambilan jumlah harian maksimum untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan hati yang besar. Lebih baik mengambil kuantiti sekecil mungkin dan tetap pada jumlah dos 3.000 mg sehari.

7. Adakah benar bahawa Tylenol menaikkan degupan jantung anda?

Acetaminophen nampaknya melindungi jantung dalam penyelidikan awal tertentu. Walaupun keputusan masih belum selesai, kajian menunjukkan bahawa pengambilan Acetaminophen seperti yang disarankan dapat membantu jantung. Telah ditunjukkan pada haiwan untuk mengurangkan nadi dan menjadikannya lebih teratur dan kuat.

8. Berapa banyak tekanan darah anda meningkat dengan Tylenol?

Tylenol yang digunakan dalam kajian ini adalah dos kesakitan harian yang biasa. Rata - rata tekanan darah sistolik meningkat dari 122.4 hingga 125.3 ketika individu mengambil Acetaminophen, sementara tekanan darah diastolik sederhana meningkat dari 73.2 hingga 75.4.

9. Adakah benar Tylenol dapat membantu anda tidur?

Acetaminophen digunakan untuk mengubati demam dan sakit sederhana hingga parah (seperti sakit kepala, sakit belakang, sakit otot / sakit, selsema, dan selesema). Kerana antihistamin dalam ubat ini dapat menyebabkan rasa mengantuk , ia juga dapat digunakan sebagai bantuan tidur pada waktu malam.

10. Adakah benar Tylenol dapat membantu anda tidur?

Acetaminophen digunakan untuk mengubati demam dan sakit sederhana hingga parah (seperti sakit kepala, sakit belakang, sakit otot / sakit, selsema, dan selesema). Kerana antihistamin dalam ubat ini dapat menyebabkan rasa mengantuk, ia juga dapat digunakan sebagai bantuan tidur pada waktu malam.

Kesimpulannya

Tylenol adalah penghilang rasa sakit dan pengurang demam yang secara amnya selamat dan berkesan. Apabila dibandingkan dengan Aspirin dan ibuprofen, Tylenol cenderung mempengaruhi perut kerana doktor percaya ia berfungsi terutamanya pada sistem saraf. Jika diambil seperti yang ditunjukkan, Tylenol dapat menjadi ubat penahan sakit dan demam yang selamat dan selesa. Ia tidak mempunyai sifat penipisan darah yang sama dengan Aspirin. Satu-satunya kesempatan yang anda harus tinggalkan Tylenol adalah jika anda sensitif terhadapnya atau mempunyai rekod masalah hati kecuali doktor anda memberi nasihat yang berbeza. Tylenol bukan ubat anti-radang atau anti-radang nonsteroid-steroid (NSAID). Ia membantu dengan sakit dan sakit kecil tetapi tidak ada pembengkakan atau keradangan. Tylenol lebih cenderung daripada NSAID untuk meningkatkan tekanan darah atau menyebabkan pendarahan perut. Namun, ia berpotensi membahayakan hati. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada Tylenol sesuai untuk anda.

artikel berkaitan

Adakah Tylenol (Acetaminophen) adalah Penipisan Darah?

Tylenol adalah nama jenama acetaminophen, yang merupakan ubat penghilang rasa sakit dan pengurang demam tanpa ubat (OTC). Ubat ini sering digabungkan dengan ubat sakit lain seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen sodium. Walaupun sebilangan orang mengambil aspirin kerana sifat penipisan darahnya, Tylenol bukanlah salah satu daripadanya. Semasa memutuskan antara Tylenol dan ubat penahan sakit lain, seperti pengencer darah, ada beberapa perkara yang perlu diingat mengenai Tylenol dan bagaimana ia berfungsi.

Bagaimana Tylenol berfungsi?

Walaupun fakta bahawa acetaminophen telah wujud selama lebih dari satu abad, para pakar masih tidak yakin bagaimana ia berfungsi. Terdapat banyak hipotesis yang berfungsi. Salah satu kesan yang paling biasa adalah bahawa ia menghalang enzim siklooksigenase tertentu. Prostaglandin adalah utusan kimia yang dihasilkan oleh enzim ini. Prostaglandin, antara lain, menghantar isyarat kesakitan dan menyebabkan demam. Acetaminophen, khususnya, boleh menghalang pengeluaran prostaglandin dalam sistem neurologi. Ia tidak memberi kesan pada prostaglandin pada sebahagian besar tisu badan yang lain. Ini membezakan acetaminophen dengan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) seperti ibuprofen, yang kedua-duanya mengurangkan keradangan di dalam badan.

Kebaikan Tylenol

Tylenol adalah penghilang rasa sakit dan pengurang demam yang secara amnya selamat dan berkesan. Jika dibandingkan dengan aspirin dan ibuprofen, Tylenol cenderung merengsakan perut kerana doktor percaya ia berfungsi terutamanya pada sistem saraf pusat. Juga, tidak seperti aspirin, Tylenol tidak mempengaruhi darah dan pembekuan darah. Ini menjadikannya lebih selamat bagi orang yang mengalami pengencer darah atau yang berisiko mengalami pendarahan. Semasa wanita hamil, doktor sering mengesyorkan Tylenol sebagai ubat penahan sakit pilihan. Ubat sakit lain, seperti ibuprofen, telah dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kehamilan dan kecacatan kelahiran.

Kelemahan Tylenol

Sekiranya anda mengambil Tylenol terlalu banyak, ia boleh membahayakan hati anda. Tubuh anda memecah Tylenol menjadi molekul yang disebut N-asetil-p-benzoquinone semasa anda mengambilnya. Molekul ini biasanya dipecah dan dilepaskan oleh hati. Namun, jika terdapat terlalu banyak, hati tidak dapat memecahnya, menyebabkan kerosakan tisu hati. Kemungkinan terlalu banyak mengambil asetaminofen secara tidak sengaja. Acetaminophen, yang terdapat di Tylenol, adalah bahan biasa dalam banyak ubat. Ini termasuk ubat nyeri narkotik serta ubat penahan sakit yang mengandungi kafein atau bahan lain. Seseorang boleh mengambil dos Tylenol yang disyorkan tanpa menyedari bahawa ubat lain termasuk acetaminophen.

Tylenol vs pengencer darah

Ubat sakit OTC termasuk Tylenol dan aspirin. Tidak seperti Tylenol, aspirin mempunyai ciri antiplatelet (pembekuan darah). Aspirin menghalang platelet dalam darah membentuk zat yang disebut thromboxane A2. Apabila anda mengalami luka atau luka yang berdarah, platelet bertanggungjawab untuk bergabung untuk membuat bekuan. Walaupun aspirin tidak sepenuhnya mencegah pembekuan (anda masih akan berhenti berdarah jika anda memotongnya sendiri), ini menjadikan darah kurang mudah tersumbat. Ini dapat membantu dalam mencegah strok dan serangan jantung yang berkaitan dengan pembekuan darah. Tidak ada ubat yang dapat membalikkan kesan aspirin. Masa dan pembentukan platelet baru adalah satu-satunya perkara yang dapat membantu.

Keselamatan pengambilan Tylenol dengan pengencer darah

Sekiranya anda mengambil pengencer darah seperti Coumadin, Plavix, atau Eliquis, doktor anda mungkin mengesyorkan Tylenol dan bukannya aspirin atau ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit. Sebilangan orang mengambil aspirin dan pengencer darah yang lain pada masa yang sama, tetapi hanya jika doktor mereka menetapkannya. Sekiranya anda mempunyai sejarah masalah hati, doktor anda tidak mungkin mengesyorkan Tylenol. Sirosis dan hepatitis adalah contohnya. Apabila hati sudah cedera, doktor mungkin mengesyorkan agar anda mengambil ubat penahan sakit yang tidak akan membahayakan hati anda.

Memilih ubat penahan sakit

Ubat sakit seperti Tylenol, NSAID, dan aspirin semuanya boleh bermanfaat. Walau bagaimanapun, mungkin ada keadaan di mana satu penghilang rasa sakit lebih tinggi daripada yang lain.

Saya berumur 17 tahun, dan saya memerlukan penghilang rasa sakit. Apa yang perlu saya ambil?

Sekiranya anda berusia di bawah 18 tahun, jangan gunakan aspirin kerana ini meningkatkan kemungkinan anda menghidapi sindrom Reye. Apabila diambil seperti yang ditunjukkan, tylenol dan ibuprofen berkesan dan selamat.

Saya mengalami kekejangan otot dan memerlukan ubat penahan sakit. Apa yang perlu saya ambil?

Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan dan kecederaan otot, NSAID (seperti naproxen atau ibuprofen) dapat membantu mengurangkan keradangan yang menyebabkan kesakitan. Dalam kes ini, Tylenol juga akan membantu, tetapi ia tidak akan mengurangkan keradangan.

Saya mempunyai sejarah ulser pendarahan dan memerlukan penahan sakit. Apa yang perlu saya ambil?

Jika dibandingkan dengan aspirin atau ibuprofen, Tylenol dapat mengurangkan risiko pendarahan di masa depan jika anda mempunyai riwayat bisul, sakit perut, atau pendarahan gastrousus.

The takeaway

Jika diambil seperti yang ditunjukkan, Tylenol dapat menjadi penghilang rasa sakit dan pengurang demam yang selamat dan efisien. Ia tidak mempunyai sifat penipisan darah yang sama dengan aspirin. Satu-satunya masa yang anda harus mengelakkan Tylenol adalah jika anda alah kepadanya atau mempunyai sejarah masalah hati, kecuali jika doktor memberi nasihat yang berbeza.

5 Pengencer Darah Semula Jadi

Pengencer darah

Tubuh anda mempunyai mekanisme untuk mencegah anda dari pendarahan. Keupayaan darah anda untuk membeku biasanya merupakan perkara yang baik. Kadang-kadang darah beku boleh mengancam nyawa. Doktor anda mungkin menetapkan ubat pengencer darah jika anda mempunyai masalah tertentu, seperti irama jantung yang tidak normal atau kecacatan jantung kongenital, atau jika anda pernah menjalani rawatan tertentu, seperti pembedahan injap jantung. Gangguan ini, serta pembedahan penggantian injap jantung, meningkatkan risiko pembekuan darah yang mengancam nyawa, yang dapat mengakibatkan jantung ■■■■■■ atau strok. Pengencer darah mengurangkan kemungkinan pembekuan darah terbentuk, mengurangkan risiko jantung anda.

1. Kunyit

Kunyit adalah rempah berwarna kuning yang telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Salah satu bahan kimia aktif utama dalam Sumber Dipercayai, kurkumin, berfungsi sebagai antikoagulan, menurut kajian tahun 2012. Ia mencegah pembentukan gumpalan dengan menghambat komponen lata koagulasi, atau faktor pembekuan.

2. Halia

Salisilat, bahan kimia semula jadi yang terdapat di banyak tumbuhan, terdapat dalam halia, yang tergolong dalam keluarga yang sama dengan kunyit. Salisilat adalah sejenis salisilat yang terdapat pada tumbuhan. Mereka terdiri daripada asid salisilik. Asid asetilsalisilat, juga dikenali sebagai aspirin, adalah sintetik yang dihasilkan dari salisilat yang dapat membantu mencegah strok dan jantung. Alpukat, buah beri, cili, dan ceri tertentu mengandungi salisilat, yang dapat mencegah darah dari pembekuan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai sama ada ia bermanfaat seperti ubat preskripsi.

3. Kayu manis

Kayu manis dan sepupu dekatnya, kasia, biasanya tersedia dan mengandung kumarin, molekul yang berfungsi sebagai antikoagulan kuat dalam ubat-ubatan tertentu. Kayu manis dan kasia juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan artritis dan gangguan keradangan yang lain. Kajian manusia, sebaliknya, tidak menunjukkan bukti bahawa kayu manis bermanfaat untuk sebarang keadaan kesihatan. Semasa mengambil kayu manis sebagai pengencer darah, teruskan dengan berhati-hati. Penggunaan kayu manis jangka panjang dalam makanan, seperti roti dan teh berasaskan kayu manis, telah dikaitkan dengan kerosakan hati, menurut penilaian risiko 2012.

4. Lada cayenne

Kerana jumlah salisilat dalam lada cayenne yang tinggi, mereka boleh memberi kesan penipisan darah yang teruk pada badan anda. Mereka dapat dimakan sebagai kapsul atau digiling untuk digunakan sebagai rempah dalam makanan. Lada cayenne juga dapat meningkatkan peredaran dan menurunkan tekanan darah.

5. Vitamin E

Vitamin E adalah antikoagulan yang lemah, menurut kajian.

Makanan lain

Diet yang sihat untuk jantung mungkin disyorkan oleh doktor anda jika anda mempunyai penyakit kardiovaskular, atau jika anda ingin membantu mencegahnya. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar, 100 peratus biji-bijian, minyak yang sihat, produk susu rendah lemak atau tanpa lemak, dan protein yang sihat semuanya merupakan sebahagian daripada diet yang sihat untuk jantung. Makanan tinggi lemak, kolesterol tinggi, dan gula tinggi terhad dalam diet sihat jantung. Ini adalah makanan yang paling bermanfaat untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Sekiranya anda mengambil Coumadin (warfarin), sangat penting anda mengambil jumlah makanan kaya vitamin K yang sama setiap hari. Kekurangan vitamin K dapat mengurangkan keberkesanan warfarin. Elakkan vitamin dosis tinggi jika anda menggunakan warfarin atau antikoagulan lain.

Adakah Selamat Mengambil Aspirin dan Ibuprofen Bersama?

Pengenalan

Kesakitan kecil dirawat dengan aspirin dan ibuprofen. Ibuprofen dan aspirin dapat mengurangkan demam dan membantu mengelakkan serangan jantung dan strok. Mungkin ada penyakit atau gejala yang boleh dirawat atau dicegah oleh kedua-dua ubat ini, seperti yang anda sangka. Oleh itu, adakah anda fikir anda akan dapat menggabungkan ubat-ubatan ini? Ringkasnya, sebilangan besar individu tidak seharusnya. Inilah sebabnya, serta nasihat lebih lanjut mengenai cara menggunakan ubat ini dengan selamat.

Gabungan berbahaya

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) merangkumi aspirin dan ibuprofen (NSAID). Mereka mempunyai kesan buruk yang setanding, dan membawanya bersama meningkatkan peluang anda untuk mengalaminya. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak aspirin atau ibuprofen, anda mungkin mengalami pendarahan perut. Akibatnya, menggabungkannya meningkatkan risiko anda.

Menggunakan ibuprofen dan aspirin dengan selamat

Aspirin menggunakan

Aspirin boleh digunakan untuk mengurangkan rasa sakit ringan. Empat hingga lapan tablet 81 mg setiap empat jam atau satu hingga dua tablet 325 mg setiap empat jam adalah rejimen aspirin biasa. Dalam jangka masa 24 jam, anda tidak boleh mengambil lebih daripada 48 tablet 81 mg atau 12 325 mg. Aspirin juga boleh diresepkan oleh doktor anda untuk membantu anda mengelakkan sakit jantung atau stroke. Gumpalan di saluran darah anda boleh mencetuskan serangan jantung dan strok. Aspirin menipiskan darah anda dan membantu mengelakkan pembekuan darah terbentuk. Sekiranya anda mengalami sakit jantung atau stroke, doktor anda mungkin akan menasihati anda untuk mengambil aspirin untuk mengelakkannya. Sekiranya anda mempunyai banyak faktor risiko strok, doktor anda boleh memulakan aspirin.

Bercakap dengan doktor anda

Ibuprofen dan aspirin tidak boleh diambil bersama untuk mengelakkan kesan buruk yang besar. Sekiranya anda terpaksa mengambil kedua-duanya, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Awasi gejala pendarahan perut jika doktor anda memutuskan bahawa anda boleh mengambil kedua-dua ubat pada masa yang sama. Berhenti mengambil aspirin dan ibuprofen dan berjumpa doktor jika anda mengalami sebarang gejala.

Adakah Tylenol (Acetaminophen) Anti-Keradangan?

Pengenalan

Adakah anda memerlukan ubat bebas untuk demam, sakit kepala, atau sakit dan sakit yang lain? Salah satu ubat yang boleh membantu anda adalah Tylenol, biasanya dikenali dengan nama generiknya acetaminophen. Ibuprofen, naproxen, dan acetaminophen adalah contoh penghilang rasa sakit yang boleh memberi pelbagai kesan. Jenis ubat yang anda ambil mungkin memberi kesan kepada kemampuan anda untuk mengambilnya. Berikut adalah maklumat mengenai bagaimana asetaminofen berfungsi dan jenis ubat sakit untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Tylenol (acetaminophen) tidak anti-radang

Acetaminophen adalah penghilang rasa sakit dan antipiretik. Ia bukan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Dengan kata lain, ini bukan anti-radang. Ia tidak mempengaruhi pengurangan edoema atau keradangan. Acetaminophen, sebaliknya, berfungsi dengan menghalang otak anda melepaskan molekul yang menghasilkan kesakitan.

Kelebihan dan amaran Acetaminophen

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, bisul perut, atau pendarahan, acetaminophen mungkin lebih baik daripada NSAID. Ini kerana ubat acetaminophen seperti Tylenol kurang berkemungkinan daripada NSAID untuk meningkatkan tekanan darah, menghasilkan sakit perut, atau menyebabkan pendarahan. Acetaminophen, sebaliknya, boleh menyebabkan kerosakan dan kegagalan hati, terutamanya dalam dos yang tinggi. Ia juga dapat menjadikan warfarin, darah lebih nipis, lebih berkesan untuk mencegah pembekuan darah.

Dadah yang bersifat anti-radang

Sekiranya anda mencari anti-radang, Tylenol atau acetaminophen bukan pertaruhan terbaik anda. Sebagai gantinya, perhatikan ibuprofen, naproxen, dan aspirin. Ini semua ubat anti-radang, kadang-kadang dikenali sebagai NSAID.

Bagaimana ubat anti-radang berfungsi?

NSAID beroperasi dengan mencegah pengeluaran bahan kimia yang menyebabkan demam, ketidakselesaan, dan edoema. Keradangan dapat dikurangkan, yang dapat membantu anda mengalami rasa kurang selesa.

Acetaminophen vs ibuprofen

Acetaminophen adalah analgesik, yang bermaksud melegakan kesakitan. Ibuprofen tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs). Kedua-dua ubat ini membantu mengurangkan rasa tidak selesa. Keradangan juga dikurangkan oleh ibuprofen.

Pada kanak-kanak

Kedua-dua ubat ini selamat untuk bayi baru lahir, kanak-kanak, dan orang dewasa. Ibuprofen selamat digunakan pada kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas. Acetaminophen selamat untuk orang-orang dari semua peringkat umur, tetapi jika anak anda berusia di bawah dua tahun, anda harus berjumpa dengan doktor sebelum mengambilnya. Bentuk dan supositoria cecair boleh diberikan kepada bayi dan anak kecil. Pil yang boleh dikunyah atau hancur secara lisan boleh digunakan oleh kanak-kanak yang lebih tua yang dapat mengunyah dan menelan dengan lebih mudah. Oleh kerana dos dan kekuatan berbeza mengikut usia, sila sahkan arahan produk untuk jumlah yang tepat.

Kos dan ketersediaan

Ibuprofen dan acetaminophen terdapat di setiap farmasi. Harga berpatutan. GoodRx dapat memberi anda anggaran harga tertentu di farmasi berdekatan.

Kesan sampingan

Ibuprofen dan acetaminophen mungkin mempunyai kesan buruk yang berbeza. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tubuh anda memprosesnya secara berbeza. Acetaminophen, misalnya, dipecah dan dihilangkan oleh hati. Acetaminophen dilengkapi dengan peringatan mengenai potensi kerosakan hati, yang boleh membawa maut (menyebabkan kematian). Sekiranya anda mengambil terlalu banyak dalam tempoh 24 jam, anda berisiko mengalami kerosakan hati. Anda tidak boleh mengambil lebih dari satu produk yang mengandungi asetaminofen pada satu masa. Baca mengenai bahaya overdosis acetaminophen untuk maklumat lebih lanjut. Ginjal anda, sebaliknya, menghilangkan ibuprofen dari badan anda. Ia boleh menyebabkan kerosakan ginjal dan pendarahan perut jika digunakan dalam jangka masa yang lama.

Soalan Lazim

Penghilang rasa sakit apa yang tidak menipis darah?

Tidak, Tylenol (acetaminophen) tidak dikategorikan sebagai pengencer darah, tetapi Aspirin (asid acetylsalicylic) adalah. Bagi kebanyakan individu yang menggunakan ubat antikoagulasi oral seperti warfarin, acetaminophen adalah pengurang kesakitan dan demam yang disukai.

Adakah Tylenol menghentikan aliran darah?

ASA (Aspirin), acetaminophen (Tylenol), dan ibuprofen (Advil) adalah penghilang rasa sakit biasa yang boleh membantu meredakan kekejangan dan kembung di samping mengurangkan aliran darah.

Adakah Ibuprofen darah lebih nipis?

Advil tidak menipiskan darah . Ia tergolong dalam kelas ubat NSAIDS (ubat anti-radang nonsteroid). Sekiranya anda mengambil darah yang lebih kurus, berbincanglah dengan doktor anda sebelum mengambil Advil kerana boleh mempengaruhi bagaimana pembekuan darah anda.

Bolehkah Tylenol menyebabkan pendarahan?

Apa yang penting untuk diperhatikan adalah bahawa acetaminophen tidak berfungsi sebagai anti-radang (oleh itu ia tidak berkesan untuk kesakitan yang disebabkan oleh keradangan), tetapi tidak mempunyai risiko yang sama untuk menyebabkan pendarahan gastrointestinal dengan NSAIDS.

Adakah Tylenol Kekuatan Ekstra darah lebih nipis?

Ubat ini sering digabungkan dengan ubat sakit lain seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen sodium. Walaupun sebilangan orang menggunakan aspirin untuk sifat penipisan darahnya, Tylenol bukan pengencer darah.

Kesimpulannya

Ibuprofen melegakan keradangan serta sakit dan demam, sedangkan asetaminofen hanya menghilangkan rasa sakit dan demam. Perbezaan lain yang ketara termasuk: Menurut beberapa kajian, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) seperti ibuprofen lebih berkesan daripada acetaminophen dalam melegakan kesakitan. Hasil akhirnya kerana aspirin menipiskan darah, kajian menunjukkan bahawa ia dapat membantu mengurangkan risiko jantung.

Tylenol

Tylenol, ubat penghilang rasa sakit yang terkenal, boleh terdapat dalam lebih dari 600 ubat preskripsi dan ubat bebas. While Tylenol is typically safe when taken as directed, taking too much of the drug can result in serious side effects, including liver failure.

The most used over-the-counter (OTC) pain reliever in the United States and around the world is Tylenol (acetaminophen). The active ingredient in Tylenol is acetaminophen, which is also the generic name for a substance that is widely present in other treatments.

Medicine Was First Introduced

The medicine was first released in 1955 as Tylenol Elixir for Children, and millions of adults and children in the United States take it on a weekly basis for common maladies including headaches.

Confirm that your blood work has been forwarded to both our office and the surgical center where your surgery will be performed. We recommend carrying a copy with you to avoid any problems. A medical clearance may have been advised by your surgeon as well. Please double-check.

That these clearances and any blood testing, such as a blood count, have been received by our office (CBC). If requested, electrolytes (BMP7), EKG, CXR, and other tests will be performed. Young, healthy people may just require a little amount of blood work. Patients that are suffering from seniors with medical problems such as high blood pressure or high cholesterol may require more care. Prior to surgery, there will be testing.

Blood Thinners:

Blood thinners can produce a lot of bleed

Instructions Before Your Cancer Treatment

This information will assist you in identifying aspirin, other NSAIDs, or vitamin E-containing drugs. Many cancer therapies require you to stop taking these medications. They have an effect on your platelets (blood cells that coagulate to stop bleeding) and can make you more prone to bleeding during treatment.

Other dietary supplements, such as vitamins and herbal medicines, may have an impact on your cancer treatment. Read the resource Herbal Remedies for Cancer Treatment for more details.

Before You Begin Your Cancer Treatment, Follow These Directions

Tell your doctor if you're using aspirin, other NSAIDs, or vitamin E. If you need to stop taking it, they'll let you know.

Drug Interactions Between Morphine and Orally or IV Administered Acetaminophen

Morphine is an opioid that is used to relieve post-surgical pain. Acetaminophen (also known as APAP) can help to lessen the amount of opioids required.

The issue is that morphine causes digestion to slow down. This may cause pain relief from APAP medications to be delayed. It can even affect how the medicine is metabolized by the body pharmacokinetics .

Instead of pills, some doctors are now employing intravenous (IV) APAP with morphine. The PK of APAP tablets and IV when combined with morphine will be measured in healthy participants in this investigation.

When used alongside morphine to manage pain after surgery, IV APAP is likely to be more effective and produce fewer adverse effects.

■■■■■■■■■■■■■ and Over-the-Counter Pain Medication

As your body recovers from pregnancy and delivery, pain after childbirth and during the postpartum period is fairly typical. If you had a C-section or an episiotomy, you're more likely to experience discomfort in the days and weeks following your baby's birth. Discomfort might also be caused by aftereffects, headaches, or painful ■■■■■■■.

You might be wondering if you could or should take medication to help with the pain if you're ■■■■■■■■■■■■■. Here's everything you need to know about taking over-the-counter pain relievers while ■■■■■■■■■■■■■.

Advil and Motrin

Ibuprofen, sometimes known as Motrin or Advil, is a pain reliever. Ibuprofen is a type of nonsteroidal anti-inflammatory medication (NSAID).

People taking blood thinners may risk danger by mixing with OTC meds

Reuters Health (Reuters Health)

According to a new study, people using blood-thinning medications frequently utilize over-the-counter (OTC) medicines that have the potential to induce serious internal bleeding.

The research looked at 791 patients who had been taken apixaban, one of several newer blood thinners known as NOACs (non-vitamin K antagonist oral anticoagulants), which are used to prevent stroke in persons who have atrial fibrillation, a heart rhythm problem.

Almost all of these patients took over-the-counter medications, and 33% of them took at least one nonprescription substance on a daily or weekly basis that could induce significant adverse effects when coupled with apixaban.

Soalan Lazim

Is OxyContin a Blood Thinner?

What are blood thinners and how do they work? What else is important to know and understand about OxyContin?

Blood thinners are medications that assist prevent blood clots from forming and preventing existing blood clots from growing larger. Blood clots can result in significant health problems such as strokes and heart attacks. Blood thinners may be prescribed to people who, among other things, have heart or blood vessel illness, atrial fibrillation, or congenital heart problems.

Blood thinners can be divided into two categories: anticoagulants and antiplatelet.

Anticoagulants, such as warfarin, slow the formation of clots in your body. Antiplatelet, such as aspirin, work by preventing blood cells from clumping together.

What's a Long QT, and How Is It Related to Getting My Prescription Filled? What are basic side effects?

Norco (hydrocodone/acetaminophen) is a pain reliever that contains both hydrocodone and acetaminophen (the same active ingredient in Tylenol). It's used to treat moderate to severe pain when over-the-counter medications haven't worked, but if taken for a long period, it can lead to reliance . Norco, Vicodin, Lortab, Lorded, and Xodol are all prescription pain relievers.

Is Tylenol (Acetaminophen) a Blood Thinner?

Tylenol is a brand name for acetaminophen, which is an over-the-counter (OTC) pain reliever and fever reducer. This drug is frequently combined with other pain medications such aspirin, ibuprofen, and naproxen sodium.

While some people take aspirin for its blood-thinning properties, Tylenol isn't one of them. When deciding between Tylenol and other pain medicines, such as blood thinners, there are a few points to keep in mind about Tylenol and how it works.

Tylenol's Mechanism of Action

Despite the fact that acetaminophen has been around for over a century, experts are still unsure how it works. There are numerous working hypotheses.

Kesimpulannya

According to ecologists, it only takes a few seconds to enlarge the penis up to 6.4 inches, and medical professors from Stanford University have proven it through several medical tests, which showed that 120 minutes was enough time for the corpora cavernosa (cavernous bodies) of the penis to begin to grow.

This increases the size and width of the penis, as well as the duration of erections, allowing you to satisfy your lover up to 5 times in a row.

The entire scientific world, from sexologists to doctors and academics, confirmed that this important discovery will end a problem. Professor of Stanford University created a quick and 100 percent natural formula to increase the size of the penis, and the entire scientific world, from sexologists to doctors and academics, confirmed that this important discovery will end a problem.