Tahun utama atau pertama kehidupan anjing adalah bersamaan dengan 15 tahun manusia. Tahun kedua kehidupan anjing bersamaan dengan sekitar sembilan tahun manusia . Setiap tahun tambahan bersamaan dengan sekitar empat atau lima tahun manusia.

Ukuran dan keturunan juga berperanan. Anjing yang lebih kecil cenderung hidup lebih lama daripada yang lebih besar, tetapi mereka mungkin lebih cepat matang dalam beberapa tahun pertama kehidupan. Anak anjing yang besar mungkin berumur lebih lambat pada mulanya, tetapi hampir menjelang usia pertengahan pada 5. Baka kecil dan mainan tidak menjadi "orang tua" sehingga sekitar usia 10. Tahi bersaiz sederhana berada di tengah-tengah pada kedua-dua pertimbangan.

Bagaimana saya mengira usia anjing saya pada tahun manusia?

Sekiranya anda ingin mengira usia anjing anda pada tahun manusia dengan lebih tepat, anda boleh menggunakan formula baru yang dibuat oleh penyelidik di University Of California San Diego School Of Medicine.

Para penyelidik ini mengkaji cara DNA manusia dan anjing berubah dari masa ke masa melihat corak yang disebut kumpulan metil pada manusia dan Labrador Retrievers. Dari kajian ini, mereka menyimpulkan bahawa anda dapat mengira usia anjing hingga tahun manusia dengan mengalikan logaritma semula jadi usia anjing dengan 16 dan menambahkan 31. Formula mereka kelihatan seperti ini: (human_age = 16ln (dog_age) + 31). Seperti yang anda lihat, formula ini cukup rumit, jadi berguna untuk memasukkan usia anjing anda ke kalkulator automatik yang diprogramkan dengan formula ini.

PENGHASILAN MUDAH DARI ANJING ANJING

Cara mudah untuk mengira usia anjing adalah dengan mengambil 1 tahun anjing dan menggandakannya selama 7 tahun. Ini berdasarkan anggapan bahawa anjing hidup sekitar 10 dan rata-rata manusia hidup sekitar 70.

Sebagai contoh, seekor anjing yang berumur 5 tahun adalah 35 "tahun manusia ." Ini bukan cara yang buruk untuk pergi dari perspektif kesihatan kerana ini membantu kita manusia menyedari bahawa anjing kita tidak sama dengan kanak-kanak .

Apabila haiwan peliharaan semakin tua, mereka memerlukan penjagaan dan perhatian tambahan. Anjing kecil umumnya dianggap "senior" pada usia tujuh tahun. Baka yang lebih besar selalunya berumur ketika berumur 5 hingga 6 tahun. Ketahui arthritis dan ketidakselesaan atau kerengsaan yang berkaitan, kawalan berat badan, masalah penglihatan dan pendengaran, dan sebarang perubahan dalam tingkah laku atau aktiviti yang dapat menunjukkan masalah yang lebih serius.

Kunjungi doktor haiwan anda untuk peperiksaan secara berkala; penyesuaian dapat dilakukan untuk memberi haiwan kesayangan anda kehidupan yang lebih selesa, lebih lama, lebih sihat.

Kajian Jam Epigenetik 2019

Kajian 2019 oleh para penyelidik di University of California San Diego mengemukakan kaedah baru untuk mengira usia anjing, berdasarkan perubahan yang dilakukan pada DNA manusia dan anjing dari masa ke masa. Dalam kedua spesies , kumpulan metil ditambahkan ke molekul DNA sepanjang penuaan, mengubah aktiviti DNA tanpa mengubah DNA itu sendiri. Akibatnya, metilasi DNA telah digunakan oleh para saintis untuk mempelajari penuaan pada manusia melalui "jam epigenetik."

Pasukan penyelidik melakukan penjujukan DNA yang disasarkan pada 104 Labrador Retrievers yang merangkumi lingkungan usia 16 tahun, dalam usaha membandingkan jam epigenetik anjing dengan manusia. Hasilnya memungkinkan mereka memperoleh formula untuk menyesuaikan usia anjing menjadi "tahun manusia", dengan mengalikan logaritma semula jadi usia anjing dengan 16 dan menambahkan 31 (human_age = 16ln (dog_age) + 31). Kalkulator logaritma semula jadi ini dapat membantu.

Oleh kerana kajian ini merangkumi hanya satu baka, "usia manusia" anjing anda berdasarkan formula ini mungkin tidak sesuai. Telah diketahui bahawa keturunan yang berbeza berumur berbeza, jadi formula UCSD mungkin kekurangan pemboleh ubah yang cukup untuk hasil yang pasti. Walau apa pun, formula baru yang disokong sains pasti lebih berguna bagi mereka yang ingin menghitung "usia manusia" anjing daripada mitos "kalikan dengan 7" yang lama.

PENGIRAAN LEBIH TEPAT TAHUN ANJING

Statistik dari syarikat insurans haiwan peliharaan , tinjauan kelab baka, dan hospital veterinar telah membantu kami mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana usia anjing .

Bertentangan dengan kepercayaan umum, anjing tidak berumur pada kadar 7 tahun manusia untuk setiap tahun pada tahun anjing .

Menurut Persatuan Perubatan Veterinar Amerika:

 • Tahun pertama kehidupan anjing sederhana sama dengan kira-kira 15 tahun kehidupan manusia.
 • Tahun kedua kehidupan anjing sama dengan kira-kira sembilan tahun bagi manusia.
 • Dan selepas itu, setiap tahun manusia sama dengan kira-kira empat atau lima tahun untuk seekor anjing.

ANJING TAHUN KE TAHUN MANUSIA

CARTA (usia anjing pada tahun manusia yang setara, berdasarkan tahap ukuran baka)

Umur Anjing Kecil Sedang Besar
1 tahun 15 15 15
2 tahun 24 24 24
3 tahun 28 28 28
4 tahun 32 32 32
5 tahun 36 36 36
6 tahun 40 40 40
7 tahun 44 44 44
8 tahun 48 48 48
9 tahun 52 52 52
10 tahun 56 56 56
11 tahun 60 60 60

Bagaimana Penyelidik Mengenal Angka-angka tersebut?

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, jadi tidak mungkin untuk membuatnya dengan tepat, tetapi AVMA mengatakan: " Kucing dan anjing kecil umumnya dianggap 'senior' pada usia tujuh tahun, tetapi kita semua tahu mereka mempunyai banyak kehidupan ditinggalkan pada mereka pada usia itu. Anjing dengan keturunan yang lebih besar cenderung mempunyai jangka hayat yang lebih pendek berbanding dengan baka yang lebih kecil dan sering dianggap lebih tua ketika berumur 5 hingga 6 tahun. Klasifikasi 'senior' didasarkan pada fakta bahawa haiwan peliharaan berumur lebih cepat daripada orang, dan doktor haiwan mula melihat lebih banyak masalah yang berkaitan dengan usia di haiwan kesayangan ini. Bertentangan dengan kepercayaan popular, anjing tidak berumur pada kadar 7 tahun manusia untuk setiap tahun pada tahun anjing. "

Contohnya ialah Great Dane. Jangka hayat purata, menurut Great Dane Club of America, adalah sekitar 7-10 tahun. Oleh itu, Great Dane yang berusia 4 tahun sudah berusia 35 tahun pada usia manusia . Sekali lagi, ingat bahawa ini adalah anggaran kasar.

Pusat Statistik Kesihatan Nasional tidak menyimpan rekod untuk anjing. Sebaliknya, ada tiga sumber utama data mengenai umur panjang mereka: syarikat insurans haiwan peliharaan , tinjauan kelab baka, dan hospital veterinar.

Berapakah umur anjing saya?

Sekiranya anda telah mengambil anak anjing atau anjing tetapi tidak mengetahui sejarahnya, anda mungkin tidak tahu berapa umur mereka. Walaupun anda tidak mengetahui tarikh lahir, anda masih dapat meneka usia mereka.

Gigi mereka harus memberi anda gambaran kasar mengenai usia mereka. Garis panduan ini akan berbeza-beza dari anjing ke anjing , dan mereka juga bergantung pada jenis penjagaan gigi (jika ada) sebelum mereka mendapatkannya.

Umur Anjing Manusia Setaraf Petunjuk
8 minggu 3-4 tahun Gigi bayi telah selesai tumbuh
7 bulan 8-10 tahun Semua gigi kekal telah tumbuh
1-2 tahun 15-24 tahun Gigi mula menjadi kuning dan kusam
3-5 tahun 28-36 tahun Pemakaian gigi dan penambahan plak adalah perkara biasa
5-10 tahun 36-66 tahun Gigi dan gusi menunjukkan beberapa tanda penyakit
10-15 tahun 56-93 tahun Gigi dipakai dengan baik, banyak plak dan ada yang hilang

Doktor haiwan anda juga dapat meneka usia mereka berdasarkan ujian fizikal yang lengkap atau ujian yang melihat tulang, sendi, otot , dan organ dalaman. Anjing tua mungkin menunjukkan beberapa tanda penuaan tertentu.

 • Mata mendung
 • Uban. Ia bermula di sekitar moncong kemudian merebak ke kawasan muka, kepala, dan badan yang lain.
 • Kulit longgar
 • Kaki kaku

Mengapa Anjing yang Lebih Kecil Hidup Lebih Panjang daripada Anjing yang Lebih Besar?

Fenomena ini telah membingungkan para saintis selama bertahun-tahun, dan penyelidikan belum menjelaskan hubungan antara jisim badan dan jangka hayat anjing .

Secara umum, mamalia besar, seperti gajah dan ikan paus, cenderung hidup lebih lama daripada yang kecil, seperti tikus. Jadi mengapa anjing kecil mempunyai jangka hayat rata-rata yang lebih panjang daripada baka besar?

Umur anjing besar dengan kecepatan yang dipercepat, dan "kehidupan mereka seolah-olah bersantai dalam gerakan cepat," menurut penyelidik Cornelia Kraus, seorang ahli biologi evolusi di University of Göttingen di Jerman , berbicara kepada Inside Science. Para saintis menyimpulkan bahawa setiap 4,4 paun jisim badan mengurangkan jangka hayat anjing sekitar sebulan. Sebab mengapa masih belum diketahui, walaupun Kraus mengemukakan beberapa kemungkinan, termasuk anjing yang lebih besar mungkin akan menderita penyakit yang berkaitan dengan usia lebih cepat dan pertumbuhan anjing yang dipercepat dapat menyebabkan kemungkinan pertumbuhan sel yang tidak normal dan kematian akibat barah. Para saintis merancang kajian masa depan untuk menjelaskan hubungan antara pertumbuhan dan kematian dengan lebih baik.

Sama ada diukur pada tahun-tahun manusia atau tahun-tahun anjing, kerana anjing kita dewasa dan usia ada keindahan dan pesona di setiap langkah sepanjang perjalanan. Dengan moncong kelabu dan ekspresi bijak mereka, anjing tua sangat disukai dan pedih.

Apa yang Boleh Saya Lakukan untuk Meningkatkan Harapan Hidup Anjing Saya?

Sekiranya anda baru saja membawa pulang anak anjing, anda mungkin tidak terlalu risau dengan jangka hayatnya kerana jangka hayat anjing rata-rata adalah antara 10-15 tahun. Sebilangan anjing hidup lebih lama daripada rata-rata, jadi ketika anjing anda semakin tua, anda mungkin ingin mengetahui apa yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatannya.

Adakah ada perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan jangka hayatnya? Kehidupan seekor anjing sebahagiannya ditentukan oleh genetiknya . Masa depannya tidak terpahat, tetapi anda boleh membuat perbezaan dengan cara anda menjaganya. Semakin cepat anda memulakan beberapa perubahan, semakin baik, jadi mulakan segera.

Pastikan berat badannya sihat.

Sangat mudah membiarkan anjing anda mengalami berat badan berlebihan. Ketika dia melihat Anda dengan mata sedih dan penuh semangat, memohon hanya "sedikit, kecil, kecil batang stik yang enak itu," sukar untuk menolaknya. Tetapi terlalu banyak makanan dan / atau terlalu banyak, atau jenis yang salah, makanan anjing dapat dikemas dengan berat badan.

Anjing yang berlebihan berat badan atau gemuk berisiko lebih tinggi untuk pelbagai penyakit, termasuk tekanan darah tinggi, penyakit ginjal, penyakit jantung, diabetes , dan juga barah. Memberi makan kepada anjing anda makanan yang tepat untuk umur, tahap aktiviti, keturunan, dan keadaan kesihatan apa pun dapat membantu menjaga berat badan dan kesihatannya yang terbaik.

Latih Anjing Anda Setiap Hari

Anjing anda memerlukan sekurang-kurangnya senaman setiap hari. Sebilangan besar anjing mempunyai pagar halaman atau tinggal di dalam rumah sepanjang masa. Walaupun ini membuat mereka selamat dari banyak bahaya, ini akan mengurangi jumlah latihan yang akan dilakukan anjing anda jika dia melakukan rondaan di dunia sendiri.

Jenis dan jumlah latihan yang diperlukan oleh anjing anda harus dikendalikan berdasarkan umurnya, kesihatan keseluruhan, dan tahap aktiviti yang wajar bagi keturunannya, tetapi anjing harus melakukan latihan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ini akan menolong dia kurus, ototnya kencang dan akan merangsang fikirannya .

Beri Dia Teka-teki Makanan

Bercakap fikiran, anjing anda juga perlu memastikan masalah kelabu tetap aktif. Anjing adalah haiwan pintar dan mereka suka menghadapi masalah untuk diselesaikan. Mainan yang mempunyai makanan dalam mereka yang memerlukan beberapa pemikiran atau kerja di pihak anjing untuk mendapatkan makanan yang keluar boleh membantu menjaga muda anjing anda di tengah-tengah , tajam, dan menahannya daripada bosan. Dan anjing yang bosan sering menjadi anjing yang merosakkan. Pastikan anda mengambil kira kalori tambahan dari makanan tersebut ketika anda menentukan berapa banyak untuk memberinya makan pada waktu makan malam.

Gosok Gigi Secara Berkala

Gigi anjing anda perlu disikat setiap hari, atau sekurang-kurangnya beberapa kali seminggu. Terdapat pelbagai jenis sikat gigi anjing yang boleh anda dapatkan. Beberapa rawatan juga baik untuk menjaga kebersihan gigi. Kesihatan mulut yang baik membantu anjing anda menjaga kesihatan keseluruhan yang baik.

Bawa Dia ke Vet untuk Lawatan Berkala

Pastikan anda membawa anjing anda untuk pemeriksaan kesihatan rutin. Sebilangan besar anjing dewasa hanya perlu melihat doktor haiwan mereka setahun sekali jika mereka sihat. Doktor haiwan anda boleh memberitahu anda sekiranya anjing anda lebih kerap masuk. Dalam banyak kes, semakin cepat masalah kesihatan ditemui, semakin mudah untuk menyembuhkan atau sekurang-kurangnya mengurus dan mengawal.

Beri Dia Cinta dan Perhatian

Salah satu perkara terpenting yang dapat anda berikan kepada anjing anda adalah percuma: cinta anda. Dunia anjing anda naik dan terbenam di bahu anda. Tidak ada yang memberinya kegembiraan yang lebih besar daripada ketika anda menghabiskan beberapa minit dengannya, menggosok tempat kegemarannya dan memberitahunya betapa baiknya anjing itu. Memberi perhatian anjing anda setiap hari daripada perhatian anda yang tidak berbelah bagi dan memberitahu dia betapa anda mencintainya akan membantu menjaga dia di sisi anda selama mungkin.

Makanan Tambahan Apa yang Akan Menjadikan Anjing Saya Hidup Lebih Lama?

 • Asid lemak omega : Anjing memerlukan lemak tak jenuh ganda dalam asid lemak omega-6 dan omega-3 untuk mengurangkan keradangan dan mencegah sakit sendi ketika mereka masih muda. Asid lemak juga dapat mengurangkan sakit sendi ketika mereka bertambah tua. Oleh kerana asid lemak omega-6 akan terdapat dalam banyak bahagian dietnya, penting untuk menambah asid omega-3 dengan sardin dan minyak ikan berkualiti.

 • Antioksidan: Makanan tambahan ini penting kerana ia memusnahkan radikal bebas yang akan menyebabkan anjing anda bertambah tua. Sekiranya anjing anda menjalani diet buatan sendiri, salah satu sayuran mentah yang kita beri makan kepada anjing kita mengandungi antioksidan yang tinggi . Saya memberi anjing saya acerola. Buah yang luar biasa ini memberikan tahap vitamin C yang tinggi, salah satu antioksidan paling berkesan yang ada. Walaupun anjing diketahui menghasilkan vitamin C sendiri, itu tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh.

 • Probiotik: Ini adalah bakteria baik yang diperlukan oleh anjing anda untuk tetap muda. Saya membenarkan anjing saya mengambil semua kotoran kuda segar yang mereka mahu tetap sihat , tetapi jika ini tidak mungkin (atau anda tidak mahu menangani bau) berikan yogurt anjing, kefir, atau salah satu makanan tambahan probiotik komersil anda .

 • Glucosamine: Makanan tambahan ini akan melambatkan penuaan anjing anda dengan mengurangkan keradangan pada sendi. Apabila diberi makanan makanan mentah yang meliputi kaki ayam, daging sapi, atau ekor daging lembu, glukosamin sudah tersedia untuk anjing anda. Sekiranya anda tidak memberi makan anjing anda dengan betul, anda perlu membeli makanan tambahan komersial yang mungkin atau mungkin tidak mempunyai jumlah glukosamin yang diiklankan pada label.

Adakah Senaman Akan Menjadikan Anjing Saya Hidup Lebih Lama?

Latihan harian yang mencukupi akan menjadikan anjing anda kurus, yang merupakan salah satu faktor terpenting dalam meningkatkan jangka hayatnya. Pergi untuk pantas berjalan kaki beberapa kali sehari juga akan memanjangkan jangka hayat beliau. Rangsangan mental ketika bersenam juga penting untuk menjaga anjing daripada kehilangan ingatan pada usia tuanya. Mungkin penting untuk mencegah perkembangan Disfungsi Kognitif Canine (demensia anjing).

Keturunan Anjing Terpanjang

Salah satu peramal terbaik untuk kehidupan anjing yang panjang dan bahagia adalah kualiti penjagaan yang diberikan kepada anjing , tetapi ada faktor lain yang turut berperanan, terutama jenis anjing.

Berikut adalah senarai 10 baka anjing yang hidup paling lama, bersama dengan jangka hayat purata mereka. Secara umum, anjing yang lebih kecil hidup lebih lama daripada rakannya yang lebih besar, jadi anda akan melihat sebilangan kecil kotoran kecil dalam senarai!

Bahasa Malta

Betina dari keturunan ini cenderung hidup satu tahun lebih lama daripada rakan lelaki mereka, tetapi semua anak anjing Malta diharapkan mempunyai jangka hayat yang panjang kerana mereka menderita beberapa penyakit genetik yang serius.

Jangka hayat purata: 15 tahun

Beagle

Beagle yang paling tua dikenali bernama Butch, yang tinggal di Virginia dan meninggal pada usia tua 27 tahun pada tahun 2009.

Jangka hayat purata: 15 tahun

Gembala Australia

Aussies terkenal dengan kemampuan menggembala, kepintaran , dan tenaga tinggi mereka - dan mereka juga merupakan salah satu anjing yang lebih besar dalam senarai ini.

Jangka hayat purata: 15 tahun

Shih Tzu

"Singa" ini adalah kekasih Dinasti Ming Cina, dan hari ini mereka hidup lama sebagai haiwan pendamping di seluruh dunia .

Jangka hayat purata: 15 tahun

Lhasa Apso

Lhasa apso tertua yang tercatat berusia 29 tahun dan meninggal dunia pada tahun 1939. Mereka dikenali sebagai anjing penjaga dalaman yang baik kerana mereka cenderung curiga terhadap orang asing.

Jangka hayat purata: 15 tahun

Cockapoo

Ini adalah baka hibrid - persilangan antara Cocker Spaniel dan Poodle - tetapi jangka hayatnya mesti diwarisi dari sisi Poodle mereka, kerana Cocker Spaniels umumnya hanya hidup antara 10 dan 14 tahun.

Jangka hayat purata: 16 tahun

Jack Russell Terrier

Anak anjing ini terkenal dengan tahap tenaga yang tinggi. Mungkin itulah yang membuat mereka begitu lama!

Jangka hayat purata: 16 tahun

Toy Poodle

Semua campuran pudel dan pudel mempunyai jangka hayat jangkaan yang agak lama, tetapi sebagai kumpulan terkecil, pudel mainan paling lama.

Jangka hayat purata: 16 tahun

Chihuahua

Mereka mungkin jenis anjing terkecil, tetapi mereka juga boleh membanggakan menjadi salah satu yang paling lama hidup, terutamanya kerana mereka tidak terdedah kepada penyakit genetik yang serius.

Jangka hayat purata: 17 tahun

Anjing hidup lebih lama apabila diberi makanan yang betul

Merawat anjing dengan betul

Menurut American Kennel Club, makanan "orang-orang" berikut adalah makanan yang baik untuk anjing. Ingat, kata operasi di sini adalah merawat. Ini tidak boleh menjadi pengganti makanan biasa anjing.

Epal Ya, anjing boleh makan epal. Epal adalah sumber vitamin A dan C yang sangat baik , serta serat untuk anjing anda. Mereka rendah protein dan lemak, menjadikannya makanan ringan yang sempurna untuk anjing tua. Pastikan anda mengeluarkan biji dan inti terlebih dahulu. Cubalah mereka beku untuk makanan ringan cuaca sejuk.

Pisang Ya, anjing boleh makan pisang . Secara sederhana, pisang adalah makanan berkalori rendah untuk anjing. Mereka tinggi kalium, vitamin, biotin, serat, dan tembaga. Mereka rendah kolesterol dan natrium, tetapi pisang harus diberikan sebagai makanan ringan kerana kandungan gula tinggi, bukan sebahagian dari makanan utama anjing anda.

Blueberry Ya, anjing boleh makan blueberry . Blueberry adalah makanan super kaya antioksidan, yang mencegah kerosakan sel pada manusia dan anjing. Mereka juga mengandungi serat dan fitokimia. Mengajar anjing anda untuk menangkap makanan di udara? Cubalah blueberry sebagai alternatif makanan ringan yang dibeli di kedai.

Cranberry Ya, cranberry selamat untuk dimakan oleh anjing . Baik cranberry dan cranberry kering selamat diberikan kepada anjing dalam jumlah kecil. Sama ada anjing anda akan menyukai rawatan tart ini adalah persoalan lain. Bagaimanapun, penyederhanaan adalah penting ketika memberi makan cranberry kepada anjing, seperti halnya apa pun, kerana terlalu banyak cranberry boleh menyebabkan sakit perut.

Timun Ya, anjing boleh memakan timun . Timun sangat baik untuk anjing yang mempunyai berat badan berlebihan, kerana ia mengandungi karbohidrat, lemak, atau minyak yang tidak banyak atau bahkan boleh meningkatkan tahap tenaga. Mereka mengandung vitamin K, C, dan B1, serta kalium, tembaga, magnesium, dan biotin.

Cantaloupe Ya, cantaloupe selamat untuk anjing. Cantaloupe dipenuhi dengan nutrien , rendah kalori , dan sumber air dan serat yang hebat. Walau bagaimanapun, tinggi gula, jadi harus dikongsi secara sederhana, terutama untuk anjing yang berlebihan berat badan atau menderita diabetes.

Mangga Ya, anjing boleh makan buah mangga . Rasa musim panas yang manis ini dibungkus dengan empat vitamin yang berbeza: A, B6, C, dan E. Mereka juga mempunyai kalium dan beta-karoten dan alpha-karoten. Seperti kebanyakan buah, ingatlah untuk membuang lubang keras terlebih dahulu, kerana mengandungi sejumlah kecil sianida dan boleh menjadi bahaya tersedak. Mangga tinggi gula, jadi gunakannya sebagai makanan ringan sekali-sekala.

Jeruk Ya, anjing boleh memakan jeruk. Jeruk baik untuk anjing makan, menurut doktor haiwan, tetapi mereka mungkin bukan penggemar sitrus yang berbau kuat. Jeruk adalah sumber vitamin C, kalium, dan serat yang sangat baik, dan dalam jumlah kecil, daging oren yang berair boleh menjadi makanan lazat bagi anjing anda. Doktor haiwan mengesyorkan membuang kulitnya dan hanya memberikan daging oren kepada anjing anda, tanpa biji. Kulit jeruk kasar pada sistem pencernaan mereka, dan minyaknya dapat membuat anjing anda benar-benar menghidupkan hidung sensitif mereka.

Persik Ya, buah persik selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan kecil buah persik segar atau beku adalah sumber serat dan vitamin A yang hebat, dan bahkan dapat membantu melawan jangkitan , tetapi seperti ceri, lubang itu mengandungi sianida. Selagi anda memotong lubang pertama, buah persik segar boleh menjadi makanan musim panas yang hebat. Abaikan buah peach, kerana biasanya mengandungi sirap bergula yang tinggi.

Pir Ya, anjing boleh memakan pir. Buah pir adalah makanan ringan yang hebat kerana kaya akan tembaga, vitamin C dan K, dan serat. Dicadangkan bahawa memakan buah dapat mengurangkan risiko terkena strok sebanyak 50 peratus. Pastikan untuk memotong pir menjadi potongan kecil gigitan dan keluarkan lubang dan benih terlebih dahulu, kerana biji mengandung jejak sianida. Langkau pir kalengan dengan sirap manis.

Nanas Ya, nanas selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan buah nanas adalah makanan manis yang bagus untuk anjing , selagi kulit dan mahkota di luar duri dikeluarkan terlebih dahulu. Buah tropika penuh dengan vitamin, mineral, dan serat. Ia juga mengandung bromelain, enzim yang memudahkan anjing menyerap protein.

Raspberi Ya, anjing boleh memakan raspberi. Raspberi baik secara sederhana. Mereka mengandungi antioksidan yang bagus untuk anjing. Mereka rendah gula dan kalori, tetapi tinggi serat, mangan, dan vitamin C. Rasberi sangat baik untuk anjing tua kerana mereka mempunyai sifat anti-radang, yang dapat membantu penuaan sendi. Walau bagaimanapun, ia mengandungi sejumlah kecil xylitol, jadi hadkan anjing anda kurang daripada secawan raspberi pada satu masa.

Stroberi Ya, anjing boleh makan strawberi . Stroberi penuh dengan serat dan vitamin C. Seiring dengan itu, mereka juga mengandungi enzim yang dapat membantu memutihkan gigi anjing anda ketika dia memakannya. Mereka mengandungi gula, jadi pastikan untuk memberikannya secara sederhana.

Tembikai Ya, anjing boleh makan tembikai . Penting untuk membuang kulit dan biji benih terlebih dahulu, kerana ia dapat menyebabkan penyumbatan usus, tetapi daging semangka sebaliknya selamat untuk anjing. Ia penuh dengan vitamin A, B-6, dan C, serta kalium. Tembikai adalah 92 peratus air , jadi ini adalah cara yang baik untuk membantu menjaga anjing anda terhidrasi pada hari-hari musim panas.

Brokoli Ya, brokoli adalah selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah yang sangat kecil dan paling baik dijadikan makanan ringan sekali-sekala. Ia tinggi serat dan vitamin C dan rendah lemak. Walau bagaimanapun, brokoli floret mengandungi isothiocyanates, yang boleh menyebabkan kerengsaan gastrik ringan hingga berpotensi teruk pada beberapa anjing. Selanjutnya, batang brokoli telah diketahui menghalang esofagus.

Pucuk Brussels Ya, anjing boleh makan tauge Brussels . Tumbuhan Brussels dipenuhi nutrien dan antioksidan yang sangat baik untuk manusia dan anjing. Namun, jangan terlalu banyak memberi makan kepada anjing anda kerana boleh menyebabkan banyak gas. Kubis juga selamat untuk anjing, tetapi dilengkapi dengan amaran gas yang sama!

Lobak Ya, anjing boleh memakan wortel . Lobak adalah makanan ringan rendah kalori yang sangat baik yang tinggi serat dan beta-karoten, yang menghasilkan vitamin A. Plus, mengunyah sayuran oren ini sangat bagus untuk gigi anjing anda (dan menyeronokkan).

Saderi Ya, saderi selamat untuk dimakan oleh anjing. Selain vitamin A, B, dan C, makanan ringan hijau rangup ini mengandungi nutrien yang diperlukan untuk meningkatkan jantung yang sihat dan juga melawan barah. Seolah-olah itu tidak mencukupi, saderi juga diketahui dapat menyegarkan nafas anjing.

Kacang hijau Ya, anjing boleh makan kacang hijau. Cincang, kukus, mentah, atau kalengan - semua jenis kacang hijau selamat untuk dimakan oleh anjing, selagi ia biasa. Kacang hijau penuh dengan vitamin dan mineral penting dan mereka juga penuh dengan serat dan rendah kalori. Pilihlah produk rendah garam atau tanpa garam jika anda memberi kacang hijau dalam tin kepada anjing anda.

Kacang polong Ya, anjing boleh makan kacang polong. Kacang polong, kacang salji, kacang polong gula, dan kacang polong kebun atau Inggeris semuanya sesuai untuk dijumpai oleh anjing di dalam mangkuk mereka. Kacang polong mempunyai beberapa vitamin, mineral, dan kaya dengan protein dan tinggi serat. Anda boleh memberi makan anjing anda kacang polong segar atau beku, tetapi elakkan kacang polong dalam tin dengan tambahan natrium.

Bayam Ya, anjing boleh makan bayam , tetapi itu bukan salah satu sayuran terbaik yang ingin anda kongsi dengan anak anjing anda. Bayam tinggi asam oksalat, yang menyekat kemampuan tubuh menyerap kalsium dan boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Walaupun anjing anda mungkin perlu makan bayam dalam jumlah yang banyak untuk menghadapi masalah ini, sebaiknya pergi bersama sayur lain.

Soalan Lazim

1- Adakah Anjing Tahun 7 tahun manusia?

Bertentangan dengan kepercayaan umum, anjing tidak berumur pada kadar 7 tahun manusia untuk setiap tahun pada tahun anjing. Tahun pertama kehidupan anjing sederhana sama dengan kira-kira 15 tahun kehidupan manusia. Tahun kedua kehidupan anjing sama dengan sembilan tahun bagi manusia.

2- Berapa tahun dalam 1 tahun untuk anjing?

Sekiranya anda memiliki anjing, anda pernah mendengar peraturan ini: 1 tahun untuk Fido sama dengan 7 tahun untuk anda. Ternyata, matematiknya tidak semudah itu. Anjing matang lebih cepat daripada yang kita lakukan sejak awal. Jadi tahun pertama kehidupan rakan anda yang samar-samar sama dengan sekitar 15 tahun manusia.

3- Mengapa anjing mati begitu cepat?

Jadi mengapa anjing yang lebih besar mati lebih cepat? Menurut penyelidikan baru, ini kerana mereka bertambah cepat. Umur anjing besar dengan kecepatan yang dipercepat, seolah-olah kehidupan dewasa mereka berjalan dengan lebih cepat daripada anjing kecil. Oleh itu, jawapan pertama untuk persoalan mengapa anjing besar mati muda adalah bahawa mereka berumur dengan cepat.

4- Berapakah umur anjing berusia 2 bulan?

Rata-rata untuk perkembangan otak dan badan, anak anjing berusia dua bulan mungkin berumur sama dengan manusia berusia satu tahun. Pada satu bulan, dia mungkin lebih dekat dengan manusia berusia enam bulan. Pada usia empat bulan, dia mungkin berumur hampir sama dengan manusia berusia dua atau tiga tahun.

5-Anjing apa yang boleh membunuh singa?

Sepuluh baka anjing terkenal kerana kemampuannya menangkap dan membunuh liar: Rottweiler, anjing Wolf, mastiff Neopolitan dan Tibet, anjing Boerboel, Ridgeback Rhodesia, dan Bloodhounds, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, dan Kangals.

6- Adakah anjing mengenali wajah?

Anjing memperhatikan wajah manusia, kata Andics. "Mereka membaca emosi dari wajah dan mereka dapat mengenali orang-orang dari wajah itu sahaja, tetapi isyarat tubuh yang lain sepertinya serupa dengan mereka." Mereka menjalani latihan selama beberapa bulan, "kata Andics.

7- Mengapa anjing hanya hidup 15 tahun?

Jangka hayat pada amnya ditentukan oleh pertukaran antara kelangsungan hidup dan pembiakan. Serigala, nenek moyang anjing , boleh hidup 15-20 tahun, kira-kira dua kali lebih lama daripada anjing yang setanding. Oleh itu, sejarah hidup anjing beralih ke gaya "hidup cepat, mati muda" berbanding dengan serigala.

8- Adakah anjing faham ketika manusia mati?

Fox mengatakan anjing pasti berkabung, malah ada yang menyedari pemiliknya sudah mati sebelum pihak hospital memanggil keluarganya, walaupun tidak banyak bukti yang menyokongnya. Pakar tingkah laku haiwan Sarah Wilson memberitahu People bahawa anjing itu tidak banyak berkabung daripada mereka tidak memahami mengapa anda tidak ada lagi.

9- Adakah anjing hidup lebih lama jika disayangi?

Anjing yang lebih senang cenderung hidup lebih lama. Jangan lupa melakukan perkara dengan anjing anda yang sangat disukainya. Sekiranya anda membawa anjing anda ke pantai pada satu musim panas dan dia hampir hilang akal, dia sangat menyukainya, beri peluang untuk pergi lebih banyak tahun depan.

10- Apakah anjing paling pintar di dunia?

Border Collie Anjing paling pintar di dunia adalah Border Collie yang dipanggil Chaser.

KESIMPULAN:

Kaedah "satu tahun anjing bersamaan dengan tujuh tahun manusia" sudah ada selama bertahun-tahun, itu tidak begitu tepat. Nasib baik, dengan penyelidikan baru, kita sekarang mempunyai kaedah yang lebih tepat untuk menganggarkan usia anjing kita.

artikel berkaitan

Mengapa anjing menjilat anda? Bolehkah anjing melihat warna Bolehkah anjing mempunyai epal