Gigi palsu doggy bermaksud gigi palsu anjing. Penggunaan gigi palsu taring pertama yang dilaporkan bermula pada tahun 1938 di Amerika Syarikat. Amalan ini tidak pernah disokong secara meluas dan hari ini dianggap tidak biasa.

Gigi palsu Doggy

:dog: Gigi palsu untuk anjing

Gigi palsu sering terjadi pada orang, tetapi tidak pada haiwan peliharaan. Namun, baru-baru ini, terdapat laporan bahawa anjing menerima gigi palsu.

Terdapat beberapa klinik doktor haiwan yang mulai menawarkan pilihan ini, dan jika anda ingin menolong haiwan kesayangan anda, anda boleh memilih gigi palsu. Walau bagaimanapun, penyelesaian ini boleh menyebabkan kesakitan dan tidak dapat diterima oleh haiwan kesayangan.

:exclamation: Kehilangan gigi Anjing

Penyakit gigi dan gusi mempengaruhi anjing sejak usia dini (iaitu 3 hingga 5), ​​dan pengambilan gigi sering menjadi jalan keluarnya. Penyakit gusi juga boleh menyebabkan kehilangan gigi.

Namun, apa yang menyebabkan gnash dan gusi anjing anda merosot dengan cara ini? Bakteria sering dipersalahkan. Bakteria Streptococcus dan Antinomies adalah 2 penyebab paling kerap.

Baka mainan anjing dengan gigi yang terlalu padat juga lebih terdedah kepada masalah pergigian. Tambahan pula, jika anjing mempelai dan makan makanan yang buruk, mereka cenderung mengalami masalah gigi dan gusi.

Oleh itu, jika merasa anjing peliharaan mempunyai keadaan yang mungkin memerlukan gigi palsu, tetapi bagaimana doktor haiwan anda akan menilai masalahnya? Sebagai permulaan, seekor anjing dianggap mempunyai masalah perubatan jika pemeriksaan gusi menunjukkan ruang lebih dari 2 milimeter antara gigi dan gusi yang terkena.

gigi anjing Kerana banyak tanda dan kerosakan yang terdapat di bawah gusi, radiograf akan digunakan. Nasib baik, doktor haiwan lebih mahir dalam mendiagnosis keadaan yang mungkin memerlukan gigi palsu doggie.

Sebilangan besar anjing tidak mempunyai gigi palsu sebelum mereka mencapai usia lanjut (7 hingga 8 tahun), yang boleh memberi kesan pada kualiti hidup anjing.

Sebagai permulaan, anjing itu mungkin tidak mempunyai selera makan kerana makanan ringan boleh mengikis atau mencederakan giginya. Anjing boleh menurunkan berat badan dan mengalami masalah kesihatan yang lain.

Seekor anjing yang kehilangan gigi biasanya hanya diberi makanan cair yang mudah ditelan dan tidak memerlukan banyak keretakan sebelum mereka mendapat gigi palsu.

Pada Anjing, Gigi Buatan Pertama

Pemasangan gigi palsu pertama pada anjing dilaporkan di Amerika Syarikat pada tahun 1938.

Gigi palsu pada anjing, di sisi lain, masih jarang dan jarang digunakan. Ini mungkin kerana anjing mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan gigi palsu, dan mungkin juga ada kecederaan yang disebabkan oleh anjing yang menelan gigi palsu tersebut.

Kerja pergigian mungkin merupakan penyelesaian yang lebih realistik untuk kehilangan gigi; namun, tidak ada kejadian implantasi seperti itu pada gigi taring juga dilaporkan. Ini, bagaimanapun, mungkin menjadi pilihan untuk masa depan.

Ringkasan: Gigi palsu boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan tidak selalu diterima oleh anjing. Pada tahun 1938, pemasangan gigi tiruan pertama pada anjing dilaporkan di. Beberapa doktor haiwan lebih mahir dalam mendiagnosis keadaan yang mungkin memerlukan penggunaan gigi palsu anjing. Sekiranya anjing anda menderita penyakit yang mungkin memerlukan gigi palsu, bagaimana doktor haiwan akan menilai keadaannya?

:eight_pointed_black_star: Gigitan Anjing

Gigi palsu boleh dimasukkan ke dalam anjing dengan beberapa gigi yang hilang. Walau bagaimanapun, banyak doktor haiwan akan menasihati mereka kerana mereka boleh menyebabkan ketidakselesaan dan sukar untuk digunakan dan dikeluarkan apabila diperlukan.

Gigi tiruan perlu dibersihkan secara berkala, kerana simpanan plak dapat membina dan membahayakan gusi haiwan kesayangan. Sekiranya anda memilih untuk mendapatkan gigi palsu, bersiaplah untuk membayar harga yang tinggi kerana hanya ada beberapa doktor haiwan dan juruteknik pergigian yang pakar dalam usaha.

Doktor haiwan boleh menasihati pelanggan untuk mengubah jenis makanan yang mereka beri kepada anjing mereka, dan dia akan memantau kesihatannya secara menyeluruh untuk memastikan bahawa tidak ada masalah kesihatan yang berkaitan dengan kesihatan gigi yang buruk.

:small_blue_diamond: Prosedur

Dalam prosedur gigi palsu anjing, pembedahan yang tertunda, juga disebut penangguhan penyisipan, sedang menunggu titik pengekstrakan untuk sembuh tanpa bukti penyakit. Biasanya, doktor harus menunggu enam hingga lapan minggu.

Sekiranya doktor menunggu terlalu lama, perubahan rabung dan kehilangan tulang mungkin berlaku, menjadikan penempatan implan lebih sukar tanpa teknik penambahan tambahan . Terdapat langkah-langkah untuk implan seperti berikut

:small_blue_diamond: Tahap 1 memeriksa kawasan

Sebelum penempatan implan, tapak implan mesti dinilai dengan teliti. Penting untuk penempatan implan yang tepat di mulut untuk mengelakkan struktur penting seperti akar gigi, saraf, saluran darah, rongga hidung, saluran bukal, dan sinus. Keseluruhan penempatan implan secara pembedahan akan ditentukan oleh bahagian prosthodontik prosedur implan.

:small_blue_diamond: Tahap 2 Naikkan Flap yang Diisi

Untuk memasukkan implan dalam keadaan terkawal, biasanya disarankan agar penutup mukoperiosteal yang diisi (di kedua sisi bukal dan bahasa) dinaikkan. Ini memungkinkan visualisasi kontur rabung tulang serta sebarang kecacatan tulang yang mungkin terlewat pada radiograf.

taring Sekiranya tulang puncak bersisik pisau, ratakan rabung dengan lekukan bulat yang tinggi. Metode flapless dapat digunakan dalam beberapa kasus, terutama dengan penempatan implan cepat setelah pembuangan tumor.

:small_blue_diamond: Latih tubi Tahap 3

Penggerudian (selalunya pada 800 rpm) dan penempatan implan memerlukan penggunaan penggerak implan. Latihan rintis digunakan untuk menembusi tulang kristal. Semasa menggerudi, tulang yang lebih padat juga dapat dinilai.

Untuk meluaskan laman osteotomi, serangkaian latihan putar yang disejukkan dengan air digunakan (semuanya berdasarkan sistem implan yang digunakan oleh doktor).

Alat pengukur kedalaman akan mengukur arah penggerudian serta angulasi implan yang betul. Radiografi intraoral diperlukan semasa proses penggerudian untuk memastikan bahawa implan gigi palsu doggy berada pada kedudukan yang betul.

:small_blue_diamond: Penempatan Tahap 4

Setelah mencapai kedalaman yang diinginkan, implan didorong dengan tangan atau dengan motor implan (15 rpm). Pada masa ini, sebahagian besar implan adalah implan benang peringkat tulang yang rata dengan tulang kristal. Sebelum menutup, penambah tulang dan penghalang mungkin diletakkan jika diperlukan.

:small_blue_diamond: Tahap 5

Pembaikan Flap dan Penyisipan Cap Penyembuhan

Tudung penyembuhan dapat disembunyikan jauh di tutup operasi penyambungan semula atau mereka boleh menjadi trans mukosa, dengan gingiva keratin yang berkontur di sekitar penutup penyembuhan. Untuk memastikan penempatan yang betul, radiografi implan ■■■■■■ diambil.

Harus diingat bahawa setelah diletakkan, implantasi osseus akhir dapat mengekalkan ketinggian tulang kristal tetap (iaitu ia dapat bertindak sebagai akar gigi semula jadi).

:small_blue_diamond: Tahap 6 Mengenal Implan

Jika cap penyembuhan adalah ■■■■■■ bawah kepak, menumbuk tisu boleh digunakan untuk mendedahkan implan dan meminta mukosa atau tisu trans baru pendingin topi. Kesan pemasangan implan diambil (menggunakan bahagian pemindahan kesan dan bahan kesan PVS) dan dihantar ke makmal pergigian. Sebagai tambahan, catatan gigitan dan jejak lengkungan yang bertentangan diperlukan.

:small_blue_diamond: Tahap 7 fasa rehat dan pemulihan

Apa-apa jenis mahkota prostetik boleh dihasilkan di makmal untuk implan. Jejak diambil dan pilihan warna dibuat untuk mahkota bukan logam. Pemasangan / mahkota yang disesuaikan mungkin memerlukan masa 2 - 3 minggu untuk dibina. Mahkota yang diperbuat daripada porselin menyatu dengan logam (PFM atau VMK) adalah mungkin.

:small_blue_diamond: Penempatan abutment peringkat 8

Periksa apa-apa gangguan oral atau kenalan awal gigi palsu anjing dengan gigi palsu yang bertentangan di pondasi dan penempatan mahkota. Sebelum diambil, implan dimasukkan ke kepala implan dan tangan disesuaikan. Radiografi intraoral seterusnya diambil untuk memastikan jambatan itu berada di tempat yang baik.

:small_blue_diamond: Tahap 9 Susulan

Doktor menetapkan pemeriksaan enam bulan untuk melihat kerengsaan periodontal atau pendarahan di permukaan implantasi. Tanpa bukti adanya radang gusi, janji temu susulan juga termasuk peningkatan prestasi perawatan kesihatan di rumah.

Ringkasan: Gigi palsu mungkin tidak menyenangkan dan sukar digunakan dan dikeluarkan apabila perlu. Zarah plak dapat menumpuk dan membahayakan gusi haiwan peliharaan jika gigi palsu tidak dibersihkan secara berkala. Gigi palsu hanya dibekalkan oleh sebilangan doktor dan juruteknik pergigian. Sebilangan besar implan adalah implan utas tulang yang rata di atas rabung alveolar. Untuk memastikan penempatan yang betul, implantasi digerakkan dengan tangan atau dengan motor implan (15 rpm). Sebelum diambil, implan dimasukkan ke dalam tangan dan kepala implan

:tooth: Kebersihan Gigi Taring

kebersihan gigiKebersihan gigi penting bagi anjing untuk mengelakkan kehilangan gigi dan keperluan untuk gigi palsu. Membersihkan gigi anjing mungkin merupakan tugas yang sukar, tetapi harus dilakukan sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari.

Menyikat gigi akan menghilangkan plak, yang mengumpulkan bakteria dan boleh menyebabkan kerosakan gigi. Selain itu, plak dapat mengeras menjadi kalkulus, yang sering dikenali sebagai tartar, yang boleh mengakibatkan penyakit gusi dan kehilangan gigi dalam jangka masa panjang.

:stethoscope:Bagaimana PENYAKIT GIGI Mempengaruhi DOG?

:small_red_triangle: Gigi palsu anjing

Anjing mengalami masalah gigi dan gusi pada usia dini, dan mereka berulang secara berkala sepanjang hidup mereka. Pengambilan gigi adalah prosedur yang paling berkesan, di mana gigi yang rosak dikeluarkan untuk menyelamatkan semua yang berdekatan.

Penyakit gusi adalah sebab biasa untuk pembedahan gigi. Adalah biasa bagi anjing 'senior' untuk tidak mempunyai satu atau sedikit gigi kerana kitaran gigi dan kerosakan gigi pada anjing.

Ini memberi kesan terhadap kualiti hidup dan membataskan pilihan makanan mereka. Pada tahap ini, mereka hanya boleh mengambil makanan basah atau lembut.

:small_blue_diamond: ANJING GIGI SEBAGAI ALTERNATIF UNTUK Palsu Gigi Gigi

Gigi palsu tidak praktikal; namun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan gigi haiwan kesayangan tidak jatuh. Terdapat beberapa produk di pasaran yang dikembangkan khusus untuk merawat kebersihan mulut pada anjing dan kucing.

Perkara-perkara ini sangat berkesan dalam rawatan masalah pergigian. Plak dan tartar, penyebab utama penyakit gigi dan gusi, dapat dikeluarkan dengan sikat haiwan kesayangan dan ubat gigi yang dirumus khas.

Semburan gigi dan gusi melengkapkan pilihan. Seperti kata pepatah, "pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan," jadi dengan menggabungkan idea-idea di atas, kita seharusnya dapat mengecualikan gigi palsu anjing dari senarai kemungkinan penyelesaian .

:heavy_check_mark: Item untuk mengurangkan masalah gigi Anjing

Terdapat produk yang tersedia yang apabila digunakan dengan betul dapat menguruskan kesihatan gigi haiwan peliharaan

Ini seperti

 • Tongkat gigi
 • Berus gigi jari
 • Berus yang direka khas untuk anjing dan kucing
 • Gel pembersih gigi
 • Ubat gigi enzimatik
 • Mainan kunyah
 • Semburan gigi haiwan kesayangan

:black_medium_small_square: Rawatan HYGIENE ORAL TERBAIK UNTUK PET mana-mana

Walaupun anda mungkin berpendapat bahawa implan gigi untuk anjing adalah pilihan terbaik untuk haiwan kesayangan anda, prosedur ini tidak biasa dan tidak dilakukan oleh banyak doktor gigi veterinar.

Walaupun begitu, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah berbincang dengan doktor haiwan untuk memutuskan sama ada ini adalah pilihan terbaik untuk anjing.

Sama seperti doktor gigi menasihati orang untuk menjaga kebersihan giginya agar kuat dan sihat, doktor haiwan akan memberitahu anda untuk melakukan perkara yang sama untuk gigi anjing.

Menyikat gigi haiwan peliharaan secara berkala dengan berus gigi dan pasta yang direka khas untuk haiwan kesayangan adalah kebiasaan yang baik.

Seseorang harus dapat mengelakkan dari memerlukan gigi palsu anjing sekiranya seseorang itu mengamalkan kebersihan mulut yang sangat baik untuk rakan anjing.

Menyikat mesti diperkuat dengan semburan gigi, mengunyah gigi, dan mainan gigi anjing yang bertujuan membersihkan gigi dan menggosok gusi. Dengan menjaga lisan anjing persekitaran sihat, anda tidak akan mempunyai untuk berfikir tentang gigi palsu untuk anjing.

Ringkasan: Masalah gigi dan gusi berkembang pada anjing pada usia dini dan berulang secara kerap. Prosedur yang paling berkesan untuk mengeluarkan gigi pelarut adalah penyingkiran gigi. Pelbagai produk tersedia secara komersial untuk menangani kesihatan diri pada anjing dan kucing. Semburan gigi dan gusi untuk haiwan peliharaan melengkapkan pilihan. Gosok gigi dan gosok gosok mesti diperkuat dengan semburan gigi, kunyah gigi, dan mainan gigi anjing. Kita tidak perlu menganggap gigi palsu untuk anjing atau kucing sekiranya kita menjaga kesihatan gusi anjing.

:test_tube: Merawat anjing dengan gigi palsu

Malangnya, mendapatkan gigi palsu baru bukanlah proses yang mudah. Sekiranya anjing memerlukan cantuman tulang ke dalam gusi, prosedur dan masa pemulihan mungkin berbulan-bulan.

merawat anjing Prosedur untuk gigi (gigi palsu anjing) itu sendiri akan dilakukan. Sekrup titanium akan dimasukkan di bawah anestesia, dan setelah 3 hingga 6 bulan pemerhatian untuk memeriksa sama ada gigi itu berintegrasi dengan badan, gigi dan seramik gigi akan diletakkan. Oleh itu, ini bukan prosedur yang mudah, tetapi boleh berkesan.

Kerana prosesnya mungkin memakan waktu berbulan-bulan, pemulihan berpotensi memakan waktu berbulan-bulan. Walau bagaimanapun, ubat preskripsi mungkin disediakan, dan diet lembut mungkin diperlukan semasa implan sedang sembuh.

Ujian pembersihan gigi juga diperlukan, yang mungkin berlaku hingga beberapa kali dalam setahun. Walau bagaimanapun, anjing anda mungkin menghidupkan fungsi chomping yang lengkap, dan juga mesin basuh baru! Lihatlah blog untuk mengetahui akaun dari pemilik lain mengenai penyakit gigi dan gusi.

:white_check_mark: Kesamaan antara gigi palsu anjing dan manusia

Orang mungkin terkejut mengetahui bahawa terdapat beberapa persamaan dengan cara gigi palsu pada anjing dan orang, dan juga tanda-tanda yang menunjukkan perlunya gigi palsu pada kedua-duanya. Beberapa persamaan seperti yang ditunjukkan di bawah:

 • Sekiranya implan pergigian tidak digunakan, gigi pada manusia dan anjing mungkin bergerak ke ruang di mana gigi sebelumnya.
 • Jurang yang ketara antara gigi dan gusi pada manusia dan anjing mungkin menunjukkan penyakit dan keperluan gigi palsu.
 • Penyakit gusi boleh memerlukan penggunaan gigi palsu pada anjing dan manusia.
 • Gigi palsu mungkin diperlukan dalam kedua kes tersebut untuk memulihkan fungsi mengunyah, yang penting untuk memberi makan.

:small_orange_diamond::small_orange_diamond: Perbezaan

Walaupun kami melihat gigi palsu diperlukan untuk keadaan yang setanding dan diadopsi untuk membetulkan masalah yang sama dalam beberapa cara, gejala, keadaan, dan tujuan gigi palsu berbeza dengan yang lain. Beberapa konflik adalah:

 • Gigi palsu manusia boleh digunakan untuk meningkatkan penampilan estetik dan mengelakkan harga diri yang rendah.
 • Untuk memerlukan gigi palsu, keluhan pada anjing mestilah lebih parah daripada pada orang, kerana keberkesanan aktiviti oral mereka mesti dikurangkan dengan ketara.
 • Gigi gigi palsu lebih terdedah kepada kerosakan kerana anjing mengunyah dan menggigit lebih kasar daripada manusia.

:wrench: Gigi titanium

Gigi titanium di Gembala Jerman, serta anjing lain, telah menarik perhatian banyak orang kerana beberapa sebab.

Sebagai permulaan, pemilik benar-benar ingin tahu mengenai pilihan untuk memperbaiki gigi untuk anjing dengan gigi yang reput atau rosak.

Kedua, kebanyakan mencari gigi titanium yang telah disebutkan untuk anjing tentera dan perkhidmatan khas yang melakukan tugas berisiko tinggi .

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anjing memerlukan gigi titanium, penutup logam, atau implan.

 • Rongga dan pemakaian enamel pada gigi normal adalah contoh masalah kesihatan.
 • Anjing yang menggigit sangkar logam dan permukaan keras lain terdedah kepada kerosakan gigi dan kerosakan.
 • Anjing yang terus-menerus mengunyah atau menggigit benda akan merosakkan giginya - contohnya, anjing pelindung K9 yang selalu menggigit bantal menggigit atau menggigit tunda.
 • Anjing yang berkhidmat di polis atau tentera di mana mereka boleh kehilangan gigi dalam situasi berisiko tinggi secara umum, seperti jika penjahat memukul anjing itu di muka.

:heavy_check_mark: Implan Gigi Dibuat dari Titanium

Mahkota logam tidak sama dengan kerja pergigian.

Pemilik anjing biasanya mendapat implan jika anjing mereka kehilangan gigi dan mengganggu kemampuan anjing untuk makan atau, dalam kes anjing yang bekerja, bertentangan dengan kemampuan mereka untuk berfungsi.

Seekor anjing mungkin juga mengalami implantasi jika gigi yang ada begitu rosak atau dalam keadaan buruk sehingga penutup logam diperlukan.

Dalam kebanyakan kes, penempatan implan di mulut anjing memerlukan memasukkan skru titanium ke dalam tisu gusi di seluruh tempat gigi yang hilang.

Skru juga akan mempunyai sauh, yang akan dibuat dari aloi titanium dan akan ditutup dengan gigi seramik berteknologi servis .

Kelebihan implan pergigian anjing termasuk:

membantu mengekalkan tulang yang tersisa, meningkatkan kesihatan gigi yang berdekatan, mengehadkan pembentukan tulang, mengurangkan pendedahan akar, mencegah lidah dari "lolling", dan melindungi kesihatan gigi yang menentang tekanan daripada mengekalkan fungsi yang betul.

:small_red_triangle_down: Faktor-faktor risiko

Sebilangan kelemahan implan adalah

 • Implan itu terlepas dan dimakan oleh anjing.
 • Implan tidak begitu umum seperti penutup logam, dan ada sedikit data mengenai kejayaan jangka panjangnya untuk pelbagai pengalaman kehidupan nyata seperti memberi makan, menarik, menggigit, dan sebagainya.

:small_orange_diamond: Apa itu 'Fangs' Titanium?

Keempat gigi 'taring' seekor anjing, ■■■■■■■■■■ disebut gigi taring, adalah gigi yang paling sering cedera yang diperbaiki sehingga haiwan itu dapat mencengkam dan mengorek tanpa kecederaan diri sekali lagi.

:small_orange_diamond: Gigi Titanium Anjing Tentera Darat dan Tentera Laut

Anjing SEAL Tentera Darat dan Tentera Laut jarang mendapat gigi palsu atau logam gigi palsu kecuali benar-benar diperlukan, seperti ketika mereka patah atau patah gigi dan semasa beraksi.

gigi palsu anjing Terdapat sebab utama untuk ini:

 • Kosnya berbeza dari $ 1500 dan $ 2000 setiap gigi.
 • Gigi logam kurang selamat dan lebih kuat daripada permukaan gigi.
 • Gigi logam lebih jelas kelihatan bebas atau pecah ketika menggigit daripada gigi palsu biasa.

Ringkasan: Gigi titanium pada anjing Gembala Jerman yang menggigit sangkar logam dan permukaan keras lain berisiko kehilangan gigi dan cedera. Anjing tentera dengan gigi titanium juga boleh mengalami kerosakan gigi. Gigi titanium untuk orang berkeperluan khas. Implan untuk anjing dan faedah implan gigi taring Anjing anjing laut dan tentera laut SEAL jarang mendapat gigi palsu atau gigi palsu yang ditutupi logam kecuali jika diperlukan, seperti ketika mereka patah atau patah gigi semasa pertempuran. Kos per gigi berkisar antara $ 1500 dan $ 2000. Gigi logam kurang selamat dan lebih kuat daripada gigi geraham.

:moneybag:Kos Purata gigi palsu Doggie

Implan bersendirian berharga lebih dari $ 2.000 (skru adalah titanium, dan gigi adalah porselin), dan anjing yang benar-benar memerlukan pemindahan mungkin memerlukan dan lebih dari satu gigi.

Implan gigi tidak termasuk dalam polisi insurans haiwan kesayangan standard kerana dianggap elektif dalam kes anjing.

:black_medium_small_square: Kos penutup logam dan Titanium untuk gembala Jerman

Kebanyakan orang merujuk kepada gigi titanium atau logam untuk anak anjing dengan menyinggung penutup logam dan bukannya implantasi gigi titanium sebenar.

Mahkota yang paling popular, menurut Persatuan Pergigian Veterinar Amerika, adalah logam tuang, titanium, atau tahan karat.

Apabila ketahanan lebih penting daripada estetika , titanium adalah bahan terbaik mahkota.

Mahkota logam / gigi penutup logam untuk anjing boleh berharga antara $ 1,5000 hingga $ 2000 per gigi .

Walau bagaimanapun, jika anda melakukan beberapa gigi sekaligus, mungkin lebih murah, hanya lebih dari $ 3000 untuk tiga gigi, misalnya.

Ringkasan: Pergigian kosmetik tunggal untuk anjing mungkin berharga lebih dari $ 2,000 dalam beberapa kes. Oleh kerana implan pergigian dianggap pilihan dalam kes anjing, mereka tidak dilindungi oleh polisi insurans haiwan kesayangan standard. Gigi mahkota logam / penutup logam boleh berbeza-beza dari $ 1,5000 hingga $ 2000 per gigi.

:ballot_box_with_check: Kebaikan implan pergigian Anjing

Manfaat kerja gigi gigi serupa dengan implan pergigian manusia. Mereka memperbaiki kehidupan anjing kita dengan membiarkan haiwan melakukan perkara yang tidak dapat mereka lakukan tanpa gigi.

Apa maksud saya dengan "meningkatkan kualiti hidup mereka"? Mereka boleh melakukan lebih banyak perkara anjing, seperti mengunyah mainan, makan makanan kering, dan mengambil barang dengan giginya.

Kelebihan utama implan pergigian haiwan kesayangan adalah meminimumkan kerosakan gigi rahang. Kekosongan yang ditinggalkan oleh gigi yang hilang menyebabkan pengecutan tulang, seperti yang berlaku pada orang.

Sekiranya beberapa gigi hilang, kehilangan tulang di rahang akan disegerakan. Akibatnya, menutup jurang dengan kerja pergigian akan membantu memperbaiki rahang haiwan kesayangan.

Ringkasan: Manfaat kerja gigi gigi serupa dengan implan pergigian manusia. Anjing boleh mengunyah mainan, makan makanan kering, dan mengambil barang dengan giginya walaupun mereka tidak mempunyai gigi. Kelebihan utama implan gigi haiwan kesayangan adalah mengurangkan karies gigi di rahang.

:question: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S1. Adakah mungkin untuk mendapatkan gigi palsu anjing?

YA! Sebilangan orang percaya bahawa gigi palsu hanya digunakan pada orang untuk tujuan kosmetik , untuk membantu mencegah harga diri yang rendah. Walau bagaimanapun, anjing anda juga mungkin mendapat gigi palsu! Walaupun begitu, ini bukan prosedur biasa, dan faedah dan ganjaran mesti dipertimbangkan dengan teliti.

S2. Bagaimana anda menguruskan anjing yang tidak mempunyai gigi?

Makanan melekit. Makanan basah, seperti formula kalengan dan kantung, adalah salah satu pilihan yang lebih mudah dan sering menjadi tekstur yang tepat untuk anjing yang kekurangan taring. Seseorang dapat dengan mudah menyesuaikan ketebalan dengan menambahkan air atau kaldu agar lebih mirip cecair. Berhati-hati untuk mematuhi makanan lembap yang mengandungi potongan kecil.

S3. Adakah anjing tanpa gigi boleh memakan makanan anjing kering?

Anjing tanpa gigi tidak boleh makan makanan yang boleh dikunyah atau keras seperti anjing lain. Lelaki kecil tanpa gigi memerlukan sesuatu yang boleh dimakannya tanpa banyak kesukaran. Seseorang boleh mencuba diet makanan basah dan pilihan mentega kacang lain. Kita juga boleh menggabungkan makanan basah dan kental untuk membuat sos.

S4. Adakah tidak menyenangkan anjing mengalami kerosakan gigi?

Tidak banyak tanda kemerosotan. Dari masa ke masa, pemilik akan mengesan bau busuk dari mulut, atau filem besar (tartar) pada gigi mereka yang dilapisi sepenuhnya, kata Woodward. Kerosakan yang disebabkan oleh masalah gusi perlahan-lahan meningkat dan haiwan peliharaan belajar untuk hidup dengan itu juga. "

S5. Apa sebenarnya taring?

Taring adalah gigi tajam dan tajam di sebelah gigi seri yang kelihatan serupa dengan taring. Doktor gigi juga merujuk kepada mereka semua sebagai cusped or eyeteth. Taring adalah gigi terpanjang, dan ia digunakan untuk merobek bahan makanan.

S6. Berapa kos gigi titanium untuk anjing itu?

Idea bahawa gigi pemangkasnya terbuat dari titanium seharga $ 2,000 per helikopter , melambangkan semua radio dan kamera yang mengikat pada taring. Seorang pelatih anjing dicirikan diserang oleh mereka sebagai "seperti ditikam 4 kali sekaligus dengan pemutus tulang."

S7. Apa yang mendorong anjing makan gigi palsu?

Gigi palsu memikirkannya atau tidak, sering diintip oleh rakan berkaki empat kita. Mengunyah sesuatu dapat membantu anak kecil meredakan ketidakselesaan gigi . Anjing yang lebih tua melakukannya untuk menjaga kebersihan gigi dan rahangnya. Anjing boleh keluar gigi palsu ketika ditenangkan oleh aroma manusia mereka.

S8. Bagaimana rupa penyakit periodontal anjing?

Nafas berbau, tartar (penumpukan mineral) pada gigi, dan garis keradangan merah di sepanjang garis gusi adalah tanda awal penyakit gusi pada anjing. Malangnya, ibu bapa haiwan peliharaan jarang melihat tanda-tanda awal periodontitis pada anjing.

S9. Bagaimana seseorang dapat membersihkan gigi anjing secara semula jadi?

 • Pembersihan dengan cara yang berbeza
 • Gunakan ubat kumur gigi. Gunakan semburan gigi taring semula jadi, yang boleh didapati dari peruncit haiwan peliharaan konvensional dan doktor haiwan holistik.
 • Gunakan kapas. Gosok gigi anjing anda dengan kain muka kecil atau sehelai kain kasa yang melilit jari.
 • Gunakan ubat gigi semula jadi.
 • Gosok gigi.
 • Basuh.

S10. Berapa lama masa yang diperlukan anjing untuk pulih dari prosedur pergigian?

Memulihkan diri setelah Menghilangkan Gigi pada Anjing

Sebilangan besar perkara memerlukan masa 48 hingga 72 jam untuk mendapatkan kembali tahap aktiviti dan selera makan mereka sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penyembuhan tidak selesai sehingga tapak luka sembuh sepenuhnya dan jahitan dikeluarkan. Biasanya, ini memerlukan 2 minggu.

:pen: Kesimpulannya

Akhirnya, mengenai gigi palsu doggy menilai nilai berbanding kemungkinan penurunan. Adakah kelebihan taraf hidup haiwan kesayangan anda, dan juga usaha ekstra dari anda, melebihi risiko?

Saya mengetengahkan betapa pentingnya menggosok gigi anjing pada catatan asal mengenai produk pembersihan anjing.

Gigi palsu boleh membantu anjing dalam beberapa cara, tetapi seseorang mesti mempertimbangkan untuk mendapatkan gigi palsu. Sekiranya anjing anda mempunyai penyakit gusi (gigi gusi) atau gigi yang reput / hilang, kita harus mempertimbangkan gigi palsu. Adakah satu atau lebih gigi meradang?

Adakah pemisahan antara gigi dan gusi? Dalam kes yang teruk, tisu gusi akan surut sepenuhnya, sehingga menampakkan akar gigi.

Oleh itu, artikel itu menunjukkan bahawa anjing juga boleh mempunyai gigi palsu seperti manusia.

:pushpin: Baca Juga

Berapa banyak gigi yang dimiliki anjing Berapa kerapkah saya perlu membawa anjing saya ke doktor haiwan? Jurang antara Gigi Gigi dan Bumbung Mulut