Saliran adalah kaedah membuang permukaan atau air bawah tanah dari kawasan tertentu. Sistem saliran merangkumi semua paip di harta peribadi atau awam yang membawa kumbahan, air hujan dan sisa cecair lain ke tempat pelupusan . Tujuan utama sistem saliran adalah untuk mengumpulkan dan membuang sampah secara sistematik untuk menjaga keadaan yang sihat di sebuah bangunan. Sistem saliran dirancang untuk membuang kumbahan secepat mungkin dan harus mengelakkan pembetung dan gas septik memasuki kawasan perumahan.

Apakah Sistem Saliran?

Sistem saliran adalah sistem yang membolehkan semua sampah dibawa keluar dari rumah dengan air. Sistem saliran biasanya di bawah tanah dan sangat berguna untuk membuang sisa.

Sistem saliran dipasang bukan sahaja di rumah tetapi juga di pusat membeli-belah dan kilang untuk menyingkirkan lebihan sampah.

Sistem Saliran Kediaman

Sistem ini membuang air kotor dari kawasan perumahan. Sistem ini membantu mengalihkan air dari laluan pejalan kaki, jalan masuk dan bumbung untuk mengelakkan banjir . Sistem perparitan kediaman sangat penting kerana ia dapat mencegah kerosakan busuk, cendawan, cendawan dan struktur yang disebabkan oleh genangan air di bangunan.

Jenis sistem saliran kediaman adalah:

  1. Permukaan
  2. Di bawah tanah
  3. Cerun
  4. Paip air / alur

Beberapa Jenis Sistem Saliran Kediaman Asas adalah:

Sistem saliran permukaan

Sistem saliran permukaan mengandungi parit dangkal yang telah digali secara selari dan berfungsi sebagai saluran air saliran. Parit ini membawa air ke longkang utama untuk mengelakkan penahan air dan banjir.

Sistem saliran bawah tanah

Saliran bawah tanah diletakkan di bawah lapisan atas tanah untuk membuang lebihan air di permukaan akar. Saliran bawah tanah memerlukan penggalian parit dalam dan memasang paip bawah tanah. Saluran besar dibuat untuk mengumpulkan air dari garisan.

Sistem saliran cerun

Saliran cerun membolehkan air mengalir turun dari struktur dengan bantuan paip yang bergerak ke bawah cerun. Paip dipasang dan berlabuh di lereng kecil, menyebabkan air mengalir melalui paip dan jauh dari struktur.

Sistem paip dan saluran air

Paip bawah mengumpul air dari selokan dan mengarahkannya ke tanah. Downspout biasanya dihubungkan ke sistem selokan bangunan dan mengarahkan air dari bumbung ke tanah. Downpipes mengalirkan air di lereng supaya air tidak terkumpul di bahagian bawah paip.

Sistem saliran gabungan menggunakan longkang tunggal untuk mengalihkan air dari paip dan air hujan dari bumbung dan permukaan lain ke pembetung biasa. Sistem ini menjimatkan untuk dipasang. Sistem saliran yang berasingan menggunakan saluran air sisa yang berasingan yang menuju ke pembetung. Air hujan dari bumbung dan permukaan lain disalurkan ke saluran air permukaan di longkang air permukaan yang terpisah. Sistem ini agak mahal untuk dipasang.

Sistem Saliran Lanjutan

Di dunia maju ini, sistem saliran juga maju. Paip khas dipasang di bawah tanah untuk menjadikan aliran air lebih baik. Air bergerak dari satu hujung rumah ke hujung yang lain, mengumpulkan semua sampah dan bergerak keluar dari rumah.

Ini adalah bagaimana keseluruhan sistem berfungsi.

Bagaimana Sistem Saliran berfungsi?

Sistem saliran di rumah anda berfungsi sepenuhnya melalui graviti, yang membolehkan kumbahan mengalir menuruni bukit melalui rangkaian paip berdiameter besar. Paip saliran ini disambungkan ke sistem paip bolong yang membawa udara segar ke paip saliran dan mencegah penyedut yang berhenti atau melambatkan aliran bebas kumbahan.

Apabila air kotor yang anda buang dari tandas atau mengalir dari sink anda meninggalkan rumah anda, ia masuk ke sistem sanitasi utama dan mengalir keluar ke tempat simpanan yang besar.

bagaimana sistem saliran berfungsi? Sangat penting untuk mempunyai pemahaman yang jelas mengenai sistem di rumah anda kerana boleh mempengaruhi kesihatan keluarga anda. Sistem saliran membawa air hujan dari satu bahagian bangunan atau kawasan ke bahagian lain. Terdapat beberapa jenis longkang yang digunakan orang untuk membawa air dari rumah mereka ke sistem saliran.

Air bergerak ke arah lereng bukit. Air mengambil kotoran dan puing-puing ketika menuruni sistem perparitan, sehingga mengalir di sepanjang jalan tanah dengan rata-rata 7 kaki sesaat. Semakin banyak kerja jalan di rumah anda, semakin tinggi perjalanan air. Kelajuan aliran air bergantung pada ukuran paip di rumah anda, dan tanah di halaman anda.

Ini adalah jenis sistem saliran utama

:potable_water: Sistem pembersihan diri

Sistem ini menggunakan sensor yang secara automatik membersihkan kotoran atau serpihan di dalam paip setiap kali air mengalir melaluinya. Sekiranya terdapat objek asing ketika sensor dipicu, maka sistem akan mengeluarkan objek dan meneruskan aliran air. Ini adalah jenis sistem yang paling mahal kerana bilangan sensor yang perlu dipasang.

:potable_water: Sistem Saliran Graviti

Sistem saliran graviti berfungsi dengan menolak air ke bawah. Bahagian bawah sistem mengandungi air yang dipam ke bahagian atas. Ini jauh lebih murah daripada sistem pembersihan diri kerana anda tidak perlu memasang sebanyak mungkin sensor. Di samping itu, sistem graviti tidak memerlukan banyak pemeliharaan. Yang perlu anda lakukan ialah putar injap di bahagian atas pam untuk mendorong air ke tanah.

Anda harus sentiasa berusaha memastikan sistem saliran anda tidak terkena serpihan. Ini akan membantu rumah anda mengalir dengan baik. Apabila terdapat terlalu banyak serpihan di dalam paip, air akan mengalir ke longkang lebih lama. Anda akan berakhir dengan peningkatan jumlah air yang mengalir dari rumah anda. Lama kelamaan, ini boleh mengakibatkan banjir .

Sistem air yang berfungsi dengan baik juga membantu mencegah hakisan tanah. Semakin cekap sistem saliran anda, semakin sedikit jumlah air dan kotoran yang akan mengalir ke longkang anda. Penting juga untuk memeriksa tahap saluran air anda secara berkala. Anda harus dapat mengetahui apakah mereka perlu diservis atau diperbaiki.

:potable_water: Sistem Saliran Tiub Dada

Sistem saliran tiub dada adalah sistem seperti tiub kecil dari mana semua lebihan air disalurkan dan keluar dari rumah. Pada dasarnya, tiub dada adalah tiub yang digunakan untuk mengalirkan udara atau darah dari paru-paru manusia. Ini adalah tiub plastik berongga kecil dan itulah sebabnya sistem saliran dinamakan selepas itu.

:potable_water: Di bawah Sistem Saliran Dek

Daripada menambahkan sistem saliran kotor di tanah, anda boleh mempunyai sistem saliran yang baik di bawah bumbung. Ringan dan mudah dipasang jika dibandingkan dengan sistem saliran bawah tanah.

Kesimpulannya

Sistem saliran sangat penting untuk rumah kerana membuang lebihan sampah dan menjadikan persekitarannya bersih. Sistem saliran dipasang di bawah tanah atau di bawah bumbung . Tujuannya adalah untuk membuang air kotor, cara yang anda pakai adalah pilihan anda. Terdapat banyak jenis sistem saliran dan hampir setiap sistem saliran digunakan. Sekiranya longkang tersumbat, anda perlu segera membersihkannya dan membiarkan prosesnya berlanjutan jika tidak, ia akan merosakkan rumah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:large_orange_diamond: 1. Berapakah kos pemasangan sistem saliran?

Pemasangan longkang menjalankan kebanyakan pemilik rumah dengan kos purata $ 3,725, dari $ 1,885 hingga $ 5,582. Penyelesaian yang lebih kecil dan sederhana boleh menjadi serendah $ 500, dan projek yang lebih kompleks dapat menelan belanja sebanyak $ 18,000.

Sistem saliran merangkumi gaya saliran Perancis menggunakan paip berlubang yang tertanam di parit yang dipenuhi kerikil. Beberapa saliran permukaan permukaan menggunakan variasi dengan saluran logam dan plastik dalam kaedah ini. Bahagian lain dari sistem ini termasuk sumur kering, pam bah, sambungan paip bawah, saliran perigi tingkap dan longkang pondasi

:large_orange_diamond: 2. Apakah sistem saliran telaga kering?

Telaga kering atau sumur kering adalah struktur bawah tanah yang mengalirkan air yang tidak diingini, selalunya permukaan air larian dan air ribut dan dalam beberapa kes air kelabu. Ini adalah ruang tertutup dengan dinding berpori yang memungkinkan air perlahan-lahan menembus tanah (yakni meresap) dan meresap ke dalam air bawah tanah.

:large_orange_diamond: 3. Jenis paip yang biasanya terdapat dalam sistem saliran?

Paip polivinil klorida adalah paip yang paling biasa digunakan untuk projek saliran.

:large_orange_diamond: 4. Berapa banyak sistem saliran utama yang terdapat di New York?

Perairan New York (tasik, sungai, dan sungai) adalah sebahagian daripada salah satu daripada 17 utama kawasan tadahan air atau lembangan saliran.

:large_orange_diamond: 5. Mengapa kita memerlukan sistem saliran?

Saliran memastikan pengudaraan tanah yang betul. Sekiranya anda mempunyai air yang berlebihan atau bertakung, ia boleh mencekik tanaman anda. Saliran mengurangkan kehilangan tanah dan nutrien dari limpasan dan dapat membantu mencegah hakisan tanah. … Saliran dapat dikumpulkan dan disimpan untuk digunakan di masa depan dalam cuaca kering.

ini membolehkan aliran air bebas dan, dalam kebanyakan kes, mencegah penumpukan yang boleh mengakibatkan banjir. Sistem saliran juga mencegah penumpukan air yang berdiri, yang dapat mendorong nyamuk berkembang biak.

Mencari kontraktor saliran? Ini dia: :point_down: kontraktor saliran

artikel berkaitan

Cara Melepaskan Saliran dengan Ular

Cara membersihkan pelupusan sampah

Dalam geomorfologi, sistem perparitan , juga dikenal sebagai sistem sungai , adalah pola yang dibentuk oleh sungai, sungai, dan tasik di lembangan saliran tertentu. Mereka diatur oleh topografi tanah, apakah wilayah tertentu dikuasai oleh batuan keras atau lembut, dan kecerunan tanah. Ahli geomorfologi dan ahli hidrologi sering melihat aliran sungai sebagai sebahagian dari lembangan saliran (dan subkawasan. Ini adalah wilayah topografi dari mana aliran menerima aliran air, aliran melalui, dan aliran air bawah tanah yang setara dengan tepu. Bilangan, ukuran, dan bentuk lembangan saliran. berbeza-beza dan semakin besar dan terperinci peta topografi, semakin banyak maklumat tersedia. Sistem saliran digambarkan sebagai akordan jika coraknya berkorelasi dengan struktur dan relief lanskap yang mengalirnya. Sistem atau corak yang tidak sesuai tidak berkaitan dengan . topografi dan geologi kawasan corak saliran sumbang dikelaskan kepada dua jenis utama: yg di dan menindih, manakala corak anteposition saliran menggabungkan kedua-dua dalam saliran yg di, menegak perlawanan keupayaan pemotongan yang sungai yang daripada uplift tanah disebabkan oleh daya tektonik melapisi.. saliran berkembang secara berbeza: pada mulanya, sistem saliran berkembang di permukaan yang terdiri dari batuan 'lebih muda', tetapi disebabkan oleh den aktiviti penyerapan permukaan batuan yang lebih muda ini dikeluarkan dan sungai terus mengalir di atas permukaan yang kelihatan baru, tetapi sebenarnya terdiri daripada batuan formasi geologi lama. Saliran segi empat tepat berkembang di atas batu yang mempunyai ketahanan yang hampir sama terhadap hakisan, tetapi mempunyai dua arah penyambungan pada sudut tepat atau 90 darjah. Sendi biasanya kurang tahan terhadap hakisan daripada batu pukal sehingga hakisan cenderung membuka sendi dan aliran akhirnya berkembang di sepanjang sendi. Hasilnya adalah sistem aliran di mana aliran terdiri terutamanya dari segmen garis lurus dengan selekoh sudut kanan dan anak sungai bergabung dengan aliran yang lebih besar pada sudut tepat. Corak ini dapat dijumpai dengan Sungai Arun di Nepal. Saliran adalah kaedah membuang air permukaan atau bawah permukaan dari kawasan tertentu. Sistem saliran merangkumi semua penyaluran paip di dalam harta tanah persendirian atau awam yang menyampaikan kumbahan, air hujan, dan sisa cecair lain ke tempat pembuangan. Objektif utama sistem saliran adalah untuk mengumpulkan dan membuang bahan buangan secara sistematik untuk mengekalkan keadaan sihat di sebuah bangunan. Sistem saliran dirancang untuk membuang air buangan secepat mungkin dan harus mengelakkan gas dari pembetung dan tangki septik memasuki kawasan perumahan. Kursus Peperiksaan SE Sistem saliran kediaman membuang lebihan air dari kawasan perumahan. Sistem ini membantu mengalirkan air dari laluan pejalan kaki, jalan masuk, dan bumbung untuk mengelakkan banjir. Sistem saliran kediaman sangat penting kerana ia mencegah kerosakan reput, acuan, cendawan, dan struktur pada bangunan dari penumpukan air. Kursus tinjauan peperiksaan SE kami membincangkan keperluan dan cadangan untuk struktur kediaman mengenai sistem saliran. Jenis sistem saliran kediaman adalah: 1) Permukaan 2) Permukaan bawah tanah 3) Lereng 4) Downspout / talang Sistem saliran permukaan mengandungi parit cetek yang digali dalam pola selari, yang bertindak sebagai saluran untuk air larian. Parit-parit ini membawa air ke dalam longkang utama untuk mengelakkan penumpukan air dan banjir. Sistem saliran bawah permukaan juga dikenali sebagai saliran Perancis. Saliran bawah permukaan diletakkan di bawah lapisan atas tanah untuk membuang lebihan air di permukaan akar. Saliran bawah permukaan memerlukan penggalian parit dalam dan pemasangan paip bawah tanah. Saliran pemungut besar dipasang untuk mengumpulkan air dari paip. Saliran cerun membolehkan air mengalir ke bawah dari struktur dengan bantuan paip bergerak ke lereng. Paip dipasang dan berlabuh ke lereng kecil, yang menyebabkan air mengalir melalui paip dan jauh dari struktur. Downspout mengumpulkan air dari selokan dan mengalihkannya ke tanah. Downspout biasanya dihubungkan ke sistem selokan di bangunan dan membawa air dari bumbung ke tanah. Downspout mengosongkan air di lereng sehingga air tidak terkumpul di dasar downspout.

Sistem saliran gabungan menggunakan longkang tunggal untuk menyampaikan kedua air dari penggunaan sanitasi dan air hujan dari bumbung dan permukaan lain ke pembetung bersama. Sistem ini menjimatkan untuk dipasang. Sistem saliran yang berasingan menggunakan saluran air kotor yang berasingan yang menuju ke pembetung. Air hujan dari bumbung dan permukaan lain dihantar dalam longkang air permukaan yang terpisah ke pembetung air permukaan. Sistem ini agak mahal untuk dipasang. Kursus tinjauan peperiksaan SE kami mengkaji kod bangunan dan reka bentuk secara menyeluruh untuk mengikuti pemasangan sistem saliran yang betul.