Disember 2019 Virus Corona nampaknya muncul di Wuhan, wilayah Hubei, China, dan kemudian mulai sejumlah besar kes yang dijangkakan telah dicatat di berbagai belahan dunia, lebih dari 98% di antaranya hanya di China.

Sebahagian besar kematian yang disebabkan oleh momok itu ada di China di antara semua negara yang dipengaruhi oleh coronavirus. Luput pokok di luar Tanah Besar China berlaku di Filipina sebelum lama diikuti oleh beberapa negara lain seperti Jepun, Hong Kong, Taiwan dan Perancis.

Presiden China Xi Jinping menyedari bahawa kesan episod itu terhadap ekonomi negara masuk akal dan diarahkan pada penyambungan semula sistematik berkenaan dengan penghentian pada 24 Februari. Dia mengesan bahawa setiap daerah di negara ini harus menggunakan metodologi yang tepat mengingat kesejahteraan dan risiko yang termasuk.

Jumlah kes yang paling tinggi di China adalah di kawasan Hubei, di mana jangkitan dijangkiti bermula. Di dalam Hubei, kota Wuhan mewakili jumlah kes yang paling tinggi yang disahkan, diikuti oleh Zhejiang, Guangdong, dan Hunan. Kawasan ini mencatatkan lonjakan 30% dalam kejadian baru yang disahkan sebanyak 14,840 pada 13 Februari 2020.

Hubei juga mengumumkan tahap peninggalan yang paling tinggi sama dengan tahap pesakit lega yang paling tinggi, di antara semua wilayah yang mempengaruhi coronavirus di negara ini. Hanya kerana sejak berlakunya pergolakan, kawasan ini memperincikan satu digit kes baru yang disahkan pada 28 Februari.

Untuk mengatasi penyebaran penyakit ini, China telah menghentikan sementara perjalanan udara, jalan, dan kereta api ke seluruh Wuhan dan wilayah jiran. Batasan ini juga ditetapkan untuk pesawat yang terletak di Hong Kong, Macau, dan Taiwan.

Karantina yang dikenakan ke atas negara-negara yang dipengaruhi oleh coronavirus

Pihak berkuasa kesejahteraan di Beijing telah menyatakan pengasingan diri selama 14 hari bagi orang-orang yang memasuki negara itu dari negara-negara yang dipengaruhi oleh coronavirus. Langkah-langkah itu dinyatakan untuk mencegah episod baru di negara ini.

Hanya kerana sejak berleluasa, kes baru yang diperincikan di China pada 26 Februari lebih rendah daripada yang diumumkan di luar negara.

Bilangan penyakit baru merosot

China mengumumkan penurunan jumlah kes baru yang didedahkan hanya kerana berlakunya peningkatan pada 18 Februari. Kuantiti pesakit yang sembuh pada 1.824 mengatasi jumlah kes yang baru disahkan pada 1,749.

Anthony S. Fauci, ahli imunologi dan eksekutif Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara, menyedari bahawa terlalu awal untuk memutuskan apakah kes-kes tersebut ditolak. Dia menambah bahawa corak itu harus diikuti dengan teliti selama beberapa hari sebelum memberi alasan bahawa terdapat kerosakan.

Coronavirus di UK, kesan dan ukuran

Inggeris menyatakan kes korona awalnya, setelah Perancis dan Jerman, dan akhirnya pada 31 Januari 2020 terdapat pengembangan kes virus korona.

Jabatan Kesihatan United Kingdom telah menyatakan wabak coronavirus Wuhan sebagai risiko yang tulen dan akan datang ke Britain juga, dengan jumlah kes COVID-19 di seluruh dunia yang telah disahkan meningkat sebagai esei keperawatan global.

Coronavirus: Covid 19 kes disyaki di UK

Pada 16 Mac, kes koronavirus UK meningkat menjadi 1.543 di mana sebahagian besar kes tersebut diturunkan di England, diikuti oleh Scotland, Wales, dan beberapa bahagian di Ireland Utara.

Pelajar tingkatan satu kolej Bristol diuji positif untuk Covid-19 pada 12 Mac.

Terdapat 55 kematian akibat Coronavirus di UK hingga ke tahap ini. Pemergian COVID-19 pertama di UK dicatat sebagai wanita dengan syarat kesejahteraan asas pada 5 Mac.

Sebelum ini pihak berkuasa kesejahteraan menyatakan kes baru di London, Greater Manchester, West Yorkshire,, Hertfordshire, dan Gloucestershire. Kenalan setelah ditemui dan coronavirus diimport dari Iran dan Itali.

Pada 31 Januari 2020, kes utama coronavirus novel di UK disahkan pada dua individu dari keluarga yang serupa.

Pada 23 Februari, ada empat kes yang dilaporkan, yang mendapat jangkitan pada pengangkutan Diamond Princess Cruise. Kerajaan UK mengasingkan 30 penduduk dan dua penduduk Ireland dalam perjalanan perjalanan pada 22 Februari.

Proses Ujian Coronavirus di UK

General Health England (PHE) mengungkap ujian simptomatik novel coronavirus yang dibuatnya untuk meneliti kemudahan negara pada 10 Februari. Struktur permintaan kemudahan penyelidikan E28 untuk menguji coronavirus telah diberikan kepada penduduk UK.

Terdapat hanya satu makmal di London yang awalnya melakukan ujian indikatif untuk Covid-19 sementara PHE merancang untuk membina kuantiti makmal ujian coronavirus lebih jauh. Makmal mencuba coronavirus di Cambridge, Bristol, dan Manchester seperti Scotland, Edinburgh, dan Glasgow. Satu makmal masing-masing diisytiharkan di London, Southampton, Ireland Utara, Newcastle, Wales dan Leeds. Makmal PHE di Colindale sedang melakukan ujian peneguhan.

Coronavirus diukur oleh kerajaan UK

Terdapat keadaan yang membimbangkan dan pemerintah UK memberi amaran tinggi kepada penduduk mengenai peningkatan kes tersebut. Coronavirus telah ditambahkan ke daftar penyakit yang diberi perhatian yang memberi kuasa kepada Public Health England untuk melaporkan kes-kes tersebut dengan lebih baik dan tepat.

Seluruh Itali telah ditambahkan ke negara-negara Kategori 2, yang menyiratkan penjelajah yang berasal dari Itali ke UK harus mengurung diri jika mereka membuat petunjuk penyakit koronavirus.

Bertolak dari Wuhan

Kerajaan UK telah mula membersihkan penduduknya dari Wuhan dengan pesawat luar biasa.

Sebanyak 118 orang pengungsi tiba di UK pada 09 Februari dan terpisah di pejabat penempatan 300 tempat tidur di Kents Hill Park di Milton Keynes selama 14 hari, yang merupakan jangka masa pembenihan untuk bulan November.

Para pengungsi diberhentikan dari pengasingan pada 23 Februari setelah menguji negatif jangkitan.

Stok bekalan klinik disimpan

Kerajaan UK ketika ini tidak melihat kekurangan bekalan klinikal namun mendorong organisasi menahan beban persediaan klinikal sekarang. Itu adalah ukuran kemungkinan dalam pengaturan Brexit.

Langkah diambil oleh terminal udara dan pesawat Inggeris terhadap COVID-19

Pengangkut sepanduk Inggeris British Airways memulakan langkah pencegahan dengan menurunkan penerbangan tanpa henti ke dan dari China. Syarikat penerbangan telah menurunkan ratusan penerbangan ke Eropah dan daerah yang berbeza termasuk Itali, Perancis, UK, dan Albania, ketika kejadian COVID-19 terus berkembang.

Pesawat persendirian Inggeris Virgin Atlantic juga melaporkan langkah perbandingan dan menawarkan potongan penuh untuk janji temu yang dibuat untuk tarikh yang akan datang dan potongan yang tidak lengkap sekiranya pergerakan itu baru bermula.

Penyaringan untuk pencemaran nCoV dilakukan di semua terminal udara yang signifikan. Kakitangan klinikal dihantar di semua terminal udara dan kumpulan induk kesejahteraan umum dapat diakses di Heathrow.

Pelancong yang pulang dari Iran dan Korea Selatan diminta untuk memutuskan diri.