Perdagangan elektronik (E-Commerce),

Definisi perdagangan Elektronik (E-Commerce):

  1. Perniagaan yang dijalankan melalui penggunaan komputer, telefon, mesin faks, pembaca kod bar, kad kredit, mesin juruwang automatik (ATM) atau peralatan elektronik lain (sama ada menggunakan atau tidak menggunakan internet) tanpa pertukaran dokumen berasaskan kertas. Ini termasuk kegiatan seperti pengadaan, entri pesanan, pemrosesan transaksi, pembayaran, pengesahan dan penolakan, pengendalian inventori, pemenuhan pesanan, dan dukungan pelanggan. Apabila pembeli membayar dengan kad bank yang disapu melalui pembaca jalur magnetik, dia berpartisipasi dalam e-dagang.

  2. Perdagangan elektronik atau e-dagang (kadang-kadang ditulis sebagai eCommerce) adalah model perniagaan yang membolehkan syarikat dan individu membeli dan menjual barang melalui internet. E-commerce beroperasi di keempat-empat segmen pasaran utama berikut:.

  3. Perniagaan ke perniagaan Perniagaan ke pengguna Pelanggan ke pengguna Pelanggan ke perniagaan.

Bagaimana menggunakan perdagangan Elektronik (E-Commerce) dalam satu ayat?

  1. E-commerce adalah jual beli barang dan perkhidmatan melalui internet.
  2. Hampir semua barang boleh dibeli melalui e-commerce hari ini.
  3. Saya peminat perdagangan elektronik dan memutuskan untuk membeli semua barang saya melalui internet, bukannya kedai.
  4. E-commerce boleh menjadi pengganti kedai batu bata, walaupun beberapa perniagaan memilih untuk mengekalkan keduanya.
  5. Pengembara waktu dari tahun 1970 sangat terkejut melihat bahawa pada tahun 2015, masyarakat telah bergerak hampir sepenuhnya ke perdagangan elektronik, meninggalkan jejak zamannya seperti punah seperti dinosaurus.
  6. Anda harus berusaha untuk menjadi hebat dalam perdagangan elektronik sehingga anda menjual kepada banyak orang melalui internet.

Makna Perdagangan Elektronik (E-Commerce) & Definisi perdagangan elektronik (E-Commerce)