Satelit Elon Musk dikuasakan oleh SpaceX . Elon Musk mahu melancarkan 42,000 satelit ke angkasa lepas. Satelit Starlink dikembangkan oleh SpaceX untuk liputan global yang lebih baik dari internet berkelajuan tinggi. Semua satelit Elon Musk ini akan berada 200 - 400 batu di atas planet ini.

:eight_pointed_black_star: Satelit Elon Musk

Pada awal tahun 2020, SpaceX Elon Musk telah mengirimkan 240 satelit mikro ke angkasa sebagai komponen akses web Starlinknya; pada masa ini, ia mempunyai sekitar 1.300. Lebih banyak lagi, ingin dihantar dari SpaceX dan pesaing seperti OneWeb yang berpangkalan di UK. SpaceX sahaja, setakat ini, telah bersetuju untuk menghantar 12,000 satelit, dengan khayalan tentang menghantar sejumlah 30,000 satu hari.

:small_red_triangle_down: Starlink menjelaskan: Semua yang anda harus fikirkan mengenai pengembaraan web satelit Elon Musk.

Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX yang kaya raya mengirim satelit ke angkasa lepas dan berjanji untuk menyampaikan web jalur lebar pantas kepada sebilangan pelanggan yang diharapkan dalam keadaan ini.

Apabila anda mempertimbangkan ahli perniagaan hartawan Elon Musk, kemungkinan anda memikirkan organisasi kenderaan elektriknya Tesla, pengembaraan penyelidikan ruang angkasa SpaceX atau mantra barunya yang memudahkan Saturday Night Live (untuk mengelakkan dari menyebut pengalamannya dalam menyelesaikan perbahasan melalui dalam talian media atau merokok dengan Joe Rogan). Mungkin anda mengenalnya sebagai individu yang paling mewah di Bumi.

Sesuatu yang mungkin tidak anda ketahui adalah usaha Musk yang disebut Starlink , yang bermaksud menawarkan hubungan web dengan hampir semua orang di dunia melalui organisasi satelit swasta yang sedang berkembang yang berputar di atas kepala.

Berikutan beberapa peningkatan dalam SpaceX - dan setelah mendapat hampir $ 885.5 juta aset penghargaan dari Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan menjelang akhir tahun 2020 - kemajuan Starlink adalah dengan cepat semua akaun meningkat pada tahun 2021. Pada bulan Januari, setelah sekitar tiga tahun penghantaran berbuah , syarikat itu mengungguli 1.000 satelit yang dihantar ke angkasa lepas - pada bulan Mei, jumlahnya berjumlah lebih dari 1,700. Sebelum bulan Februari, organisasi Musk mendedahkan bahawa Starlink kini melayani lebih daripada 10,000 pelanggan. Pada masa ini, pertolongan kini semakin meningkat kepada pelanggan yang jauh lebih mungkin, dengan individu yang hidup tanpa kemasukan ke laman web pantas sebagai salah satu masalah utama.

Akses web yang semakin meningkat bukan tanpa perbincangannya. Individu dari penyelidik terkenal telah menimbulkan kebimbangan mengenai pengaruh satelit lingkaran bumi rendah Starlink terhadap kebolehpercayaan langit malam. Sementara itu, pesaing web satelit, termasuk Viasat, HughesNet, dan Project Kuiper Amazon, telah memperhatikan kekuatan Starlink, juga, memprovokasi banyak usaha pentadbiran dan usaha untuk menolak Musk.

:eight_pointed_black_star: Apa itu Satelit Satelit Elon Musk, khususnya?

Pembahagian di dalam SpaceX, Starlink, mirip dengan persatuan pencipta spaceflight - atau "badan cemerlang" - satelit orbit. Peningkatan organisasi itu bermula pada tahun 2015, dengan satelit model utama dihantar ke angkasa pada tahun 2018.

Selama bertahun-tahun sejak SpaceX telah menghantar lebih dari 1.000 satelit Starlink ke angkasa melintasi banyak penghantaran yang bermanfaat. Pada bulan Januari, untuk rancangan Starlink pertama tahun 2021, SpaceX menghantar 60 satelit ke angkasa dari Kennedy Space Center menggunakan roket orbital Falcon 9 yang dapat dilancarkan . Setelah penghantaran, yang terbaru yang membawa 60 satelit lain ke dalam bilik pada 26 Mei, telah memperoleh jumlah satelit yang dikumpulkan bintang hingga 1,737. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada satelit tersebut adalah model atau unit bukan operasi yang tidak berfungsi dalam organisasi.

:eight_pointed_black_star: Ketersediaan mengikut negara

Untuk menawarkan pentadbiran satelit di mana-mana negara negara , garis panduan ITU dan pengaturan lama di seluruh dunia mewajibkan bidang kuasa setiap negara mengakui hak kedatangan. Oleh itu, walaupun jaringan Starlink SpaceX hampir menjangkau seluruh dunia pada jarak di bawah kira-kira 60 °, pentadbiran jalur lebar ke wilayah provinsi dan kurang terlayani harus diberikan di beberapa negara hingga kini. SpaceX juga boleh mempunyai aktiviti perniagaan dan pertimbangan kewangan yang boleh mempengaruhi negara-negara yang ditawarkan pentadbiran Starlink, permintaan, dan seberapa cepat. Sebagai contoh, SpaceX secara rasmi menyebutkan persetujuan untuk Kanada pada bulan Jun 2020, kedudukan pentadbiran Kanada menyokongnya pada bulan November 2020, dan SpaceX memberikan bantuan dua bulan setelah fakta, pada Januari 2021.

:small_red_triangle_down: Negara

Benua Negara Tarikh Debut Status
Amerika Utara Amerika Syarikat Mac 2020 Beta
Amerika Utara Kanada Disember 2020 Beta
Eropah Inggeris Mac 2021 Beta
Eropah Jerman Mac 2021 Beta
Oceania New Zealand April 2021 Beta
Oceania Australia April 2021 Beta
Eropah Perancis Mei 2021 Beta
Eropah Austria Mei 2021 Beta
Eropah Belanda Mei 2021 Beta
Eropah Belgium Mei 2021 Beta

:eight_pointed_black_star: Pakar angkasa sangat kecewa dengan satelit Elon Musk

Sekiranya anda melancong ke tempat yang paling tidak jelas di Bumi, anda dapat melihat salah satu perkara terakhir yang luar biasa yang tidak diubah oleh orang: langit sepanjang malam . Walau bagaimanapun, secara progresif, bahkan di tempat-tempat yang paling tidak bersih di Bumi (yang jarang terjadi), umat manusia mula campur tangan dengan tahap awal ini. Perspektif yang tidak terganggu di langit malam semakin hilang dan cepat. Dalam perjalanan mereka untuk memberikan kemasukan web jalur lebar ke seluruh dunia ke tempat yang jauh, organisasi satelit menghantar satelit pengelompokan bintang kecil ke angkasa berhampiran Bumi.

Tujuannya adalah bahawa persatuan web tidak mempunyai penangguhan yang terlalu lama. Ada sedikit kaedah masa depan di mana anda berpusing ke atas dan melihat langit tergelincir. Walau begitu, sangat sukar adalah keadaan bagi pakar ruang . Apabila satelit melintasi perspektif observatorium mereka, ia dapat merobohkan gambar. Kesan pengelompokan bintang satelit menyerupai lukisan semburan lukisan di Tapak Warisan Dunia. Namun, bukan hanya cat semburan di satu kawasan tertentu - cat semburan yang dapat dilihat di seluruh dunia.

Minggu lalu, Kesatuan Astronomi Antarabangsa memperkenalkan bentuk laporan pendek mengenai kesan satelit ini kepada jawatankuasa kecil Jawatankuasa PBB mengenai Penggunaan Luar Angkasa yang Damai (COPUOS), bersama dengan cadangan khusus untuk mengurangkan kekurangan langit malam yang tidak terhalang.

Walau bagaimanapun, beberapa ahli kosmologi takut bahawa mereka telah berjaya bertengkar. "Sistem dalam undang-undang [antarabangsa] yang mungkin memungkinkan kita menjauhkan diri dari ini, roda itu berputar secara bertahap sehingga ketika kita dapat mencapai kesepakatan mengenai pengaturan strategi, ini semua akan selesai," kata John Barentine, ahli kosmologi dan ketua pendekatan awam di International Dark-Sky Association, yang membantu pencipta laporan IAU. "Saya hanya membayangkan bahawa ini adalah permainan angka yang kemungkinan besar tidak dapat dimenangi oleh sains ruang angkasa."

:eight_pointed_black_star: Respons SpaceX kepada ahli astronomi

Oleh itu, SpaceX telah mulai melengkapkan satelit mereka dengan awning gelap - yang disebut VisorSat - bahawa harapan organisasi akan mengurangkan kecemerlangan jelas satelit dengan mengurangkan ukuran cahaya siang yang dipantulkan. Ini hanya satu daripada enam idea yang dikemukakan oleh kumpulan SATCON1. Usaha awal untuk memoderasi kesan kapal angkasa termasuk menghantar model satelit Starlink yang kemudian dinamakan DarkSat baru-baru ini, yang terdiri dari penutup anti-reflektif gelap. Persepsi DarkSat yang berdasarkan darat dalam bulatan berpendapat bahawa ia separuh indah seperti satelit Starlink standard, yang merupakan peningkatan yang baik, seperti yang ditunjukkan oleh pakar . Namun, secara serentak, jauh dari apa yang dikatakan oleh ahli kosmologi. Jeremy Tregloan-Reed, pakar ruang Universiti Antofagasta dalam kumpulan pemerhatian yang meninjau model itu, mengatakan:

Saya tidak akan memikirkan tentang DarkSat sebagai kemenangan namun perkembangan positif yang baik. Kumpulan ini membezakan DarkSat dan saudara Starlink biasa yang menggunakan teleskop dua kaki (0,6-m) di Ckoirama Observatory di Chile dan mendapati bahawa walaupun penutup anti-reflektif DarkSat disampaikan ia tidak dapat dilihat oleh mata yang bebas, ia tetap sangat cemerlang untuk tidak cuba campur tangan dengan Balai Cerap Vera C. Rubin - yang kini dalam pembangunan di Chile - dan teleskop lain yang penting. Tambahan pula, bayangan DarkSat yang lebih kabur menahan kehangatan berlebihan, sehingga organisasi tetap memilih elektif.

Pakar ruang ingin memperhatikan VisorSat dan membezakannya dan DarkSat sebaik sahaja pemerhatian kembali setelah penutupan Covid-19. Dengan pengaturan SpaceX, selain projek Kuiper Amazon, OneWeb, Hongyan China, dan aktiviti yang berbeza yang menghantar organisasi mereka di seluruh dunia yang beratus-ratus atau beribu-ribu satelit tanpa praktik garis panduan, ukuran masalah satelit-langit badan bintang akan meningkat.

:eight_pointed_black_star: Seberapa pantas akses rangkaian Starlink?

"Pelanggan boleh berharap untuk melihat kelajuan maklumat beralih dari 50 hingga 150 megabit setiap saat dan tidak aktif dari 20 hingga 40 milisaat di banyak kawasan selama beberapa saat berikut ini," kata laman web Starlink, sambil juga memperingatkan masa singkat tanpa adanya kata-kata. "Ketika kami mengirim lebih banyak satelit, memperkenalkan lebih banyak stesen bumi dan meningkatkan pengaturcaraan pentadbiran sistem kami, kelajuan maklumat, dormansi dan waktu operasi akan meningkat secara drastik."

Dengan pemikiran itu, Musk menulis tweet pada bulan Februari bahawa dia menjangkakan bahawa hidangan itu akan meningkat dua kali ganda kecepatan maksimumnya hingga 300Mbps sebelum akhir tahun 2021.

John Kim dari CNET mendapatkan bantuan di rumahnya di California dan mula mengujinya di pelbagai kawasan sejak akhir-akhir ini. Di rumah, dia mendapati nilai rata-rata kelajuan muat turun sekitar 78Mbps dan kelesuan sekitar 36ms.

:eight_pointed_black_star: Berapakah jumlah kos Starlink?

Starlink telah mula bertolak ansur dengan pesanan awal dari pelanggan yang berminat untuk mengikuti program beta "Good Than Nothing" organisasi. Belanja bantuan dikenakan pada $ 99 setiap bulan, sebagai tambahan kepada penilaian dan kos, sebagai tambahan kepada ansuran yang mendasari Lima Ratus Dolar ($) untuk hidangan satelit yang dapat dipasang dan menetapkan bahawa anda harus memperkenalkan sebuah rumah.

Starlink mengatakan bahawa ia memerlukan permintaan daripada pelanggan di premis pertama yang dilayani, dan beberapa praorder mungkin memerlukan masa hingga setengah tahun untuk dipenuhi.

$ 99 setiap bulan adalah tawaran terbaik untuk persatuan web, terutamanya yang tidak hampir secepat serat serat . Walau bagaimanapun, Musk bertaruh bahawa kosnya akan sangat baik bagi individu yang selama ini tinggal tanpa masuk ke organisasi yang boleh dipercayai dengan kata-kata.

Presiden SpaceX Gwynne Shotwell memberitahu perbincangan mengenai inovasi satelit bahawa Starlink tidak mempunyai reka bentuk untuk menambah kelajuan atau tahap pengiraan, bertekad untuk memastikan penilaian bantuan seberat yang diharapkan. Lebih-lebih lagi, Shotwell mengatakan bahawa dia berharap perbelanjaan langsung $ 500 dari hidangan penerima akan turun pada tahun-tahun mendatang.

:eight_pointed_black_star: Satelit tersebut boleh berhubung dengan rumah ke internet.

Itulah idea, ya. Tetapi, sebenarnya, seperti pembekal yang ada seperti web satelit seperti HughesNet atau Viasat, Starlink perlu menjual akses web - terutama kepada individu di wilayah negara dan bahagian dunia yang berbeza yang tidak menyangka kini menghampiri jalur lebar berkelajuan tinggi.

"Starlink sangat tepat untuk ruang di dunia di mana jaringan biasanya menjadi ujian," kata laman Starlink. "Kurnia yang amat besar oleh yayasan tanah konvensional, Starlink boleh menyampaikan halaju tinggi jalur lebar web ke kawasan.

Anda harus mendapatkan gabungan yang disediakan piring satelit kecil di rumah anda untuk mendapatkan tanda dan memberikan kelajuan pertukaran ke pertukaran anda. Malah, bahkan aplikasi Starlink untuk Android dan iOS menggunakan realiti yang diperluas untuk membantu pelanggan memilih wilayah dan kedudukan terbaik penerima mereka.

Pentadbiran Starlink hanya dapat diakses di daerah terpilih di AS, Kanada, dan luar negara sekarang. Namun, bantuan itu kini mempamerkan lebih daripada 10,000 pelanggan, dan panduan penyertaan akan terus berkembang seiring semakin banyak satelit menuju ke badan surgawi. Starlink mahu merangkumi seluruh planet dalam isyarat Wi-Fi berkelajuan tinggi yang boleh digunakan dalam jangka masa panjang.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana satelit Starlink Berfungsi?

Bentuk semasa setiap satelit Starlink mempunyai berat 573 lbs. (260 kilogram) dan, seperti yang ditunjukkan oleh majalah Sky and Telescope, umumnya seukuran meja.

Mungkin daripada menyampaikan mesej web melalui pautan elektrik, yang seharusnya disiapkan untuk menjangkau jauh, web satelit berfungsi dengan memancarkan data melalui ruang kosong, di mana ia melakukan pelayaran 47% lebih cepat daripada pautan serat optik, kata Business Insider.

Web satelit semasa berfungsi menggunakan kapal angkasa besar yang mengelilingi 22.236 batu (35.786 km) di atas tempat tertentu di Bumi. Namun, pada jarak itu, terdapat sebahagian besar kelewatan masa kritikal dalam menghantar dan mendapatkan maklumat. Dengan lebih dekat dengan pentadbiran planet dan sistem kita bersama, satelit Starlink bertujuan untuk menyampaikan banyak data dengan cepat ke mana-mana titik di Bumi, jauh ke laut dan sangat sukar dijumpai di mana pautan serat optik akan mahal untuk dipasang turun.

Musk mengatakan bahawa organisasi Starlink akan mempunyai pilihan untuk memberikan penyertaan web "kecil" setelah 400 kapal angkasa siap untuk tindakan dan penyertaan " moderat " setelah sekitar 800 satelit beroperasi.

Sebenarnya Mei 2021, SpaceX telah menghantar lebih dari 1,730 satelit Starlink, secara umum. Sebagai tambahan, kumpulan bintang kini menawarkan bantuan jalur lebar di kawasan terpilih di seluruh planet ini sebagai komponen program ujian beta.

Pelanggan di darat mengakses tanda jalur lebar menggunakan unit yang dijual oleh SpaceX. Syarikat ini mengandungi sedikit piring satelit dengan dudukan pemasangan, suis wifi , pautan, dan bekalan kuasa, seperti di laman organisasi.

:eight_pointed_black_star: Kontroversi Mengenai Elon Musk Satelittes - Starlink Satelittes

Tidak lama selepas pengiriman Starlink 60-satelit awal, para pemerhati langit mengesan rangkaian cahaya mutiara langsung ketika kapal angkasa itu mengezum ke atas pada awal pagi. Pembantu dalam talian memberitahu orang lain cara terbaik untuk mencari pameran yang hebat.

"Ini adalah pemandangan yang luar biasa, dan saya berteriak 'Owowowow!' ketika 'tren' artikel yang hebat muncul, "pelacak satelit berdasarkan Belanda Marco Langbroek baru-baru ini memberitahu Space.com menggunakan e-mel. "Mereka lebih hebat dari yang saya harapkan."

Kemegahan itu mengejutkan hampir semua orang, termasuk SpaceX dan kawasan kosmik tempatan. Penganalisis mula membekukan dan berkongsi gambar jalur satelit dalam maklumat mereka, seperti ini dari Balai Cerap Lowell di Arizona.

Mereka menyampaikan kekhawatiran khusus mengenai gambar masa depan dari teleskop yang sangat halus, misalnya, Observatorium Vera Rubin (beberapa waktu lalu yang dikenali sebagai Teleskop Penyiasatan Sinopik Besar), yang akan mempertimbangkan seluruh alam semesta secara terperinci dan dipercayai untuk online dalam talian pada tahun 2022 Stargazer radio juga bersiap sedia untuk halangan dari wayar penerima berasaskan radio Starlink.

Kesatuan Astronomi Antarabangsa menyampaikan kebimbangan dalam artikulasi yang disampaikan pada bulan Jun 2019. "Kumpulan bintang bintang dapat mewakili bahaya kritikal atau melumpuhkan kepada asas galaksi yang ada dan yang akan datang, dan kami mendorong para arkitek dan pengedar mereka sama seperti pengeluar strategi untuk bekerja dengan kosmik kawasan setempat dalam usaha yang bertujuan untuk memecah dan memahami kesan satelit langit, "kata penegasan itu.

SpaceX mendapat reaksi lebih banyak pada bulan September 2019, ketika Agensi Angkasa Eropah (ESA) menyatakan bahawa ia telah memandu satelit Aeolus untuk berusaha bergerak licik dan tidak bertabrakan dengan "Starlink 44," salah satu dari 60 satelit awal dalam konstelasi mega. Setelah mendapat bantuan dari tentera AS , pejabat tersebut membuat kemungkinan bahawa kemungkinan berlakunya nahas adalah 1 dari 1.000 - berkali-kali lebih tinggi daripada kelebihan ESA kerana memimpin langkah mengelak impak.

:eight_pointed_black_star: Mengapa Musk Elon Menempatkan Begitu Banyak Satelit Ke Orbit?

Tidak mudah untuk mengetahui penghantaran satelit Starlink Space X: kadang-kadang, saya terus memikirkan sama ada terdapat banyak yang dibincangkan.

Sejak pusat penghantaran dua satelit pada 22 Februari 2018, belum ada lebih dari 15 satelit lagi, sejauh ini masing-masing dengan enam puluh satelit (selain dari 13 Jun dan 18 Ogos 2020, yang menghantar 58, dan 7 Ogos 2020 , yang menempatkan 57 ke ruang angkasa), Yang terbaru adalah pada hari Sabtu, membawa semua ke 895 satelit yang dimasukkan ke angkasa, yang menyingkat 51 yang mesti disorot kerana masalah pelbagai jenis, berjumlah lengkap sekarang 844. ciptaan organisasi sekarang, yang secara efektif menyebutkan kebenaran untuk menempatkan 30,000 lagi ke angkasa, adalah empat satelit setiap hari, dan sehingga kini, sedang menyelesaikan kemajuan Starship. Roket yang lebih berat ini membolehkannya meletakkan 400 satelit ke angkasa di atas kapal terbang.

Dengan jumlah satelit yang sekarang berputar di seluruh dunia kita, organisasi itu kini dapat memberikan pentadbiran ketersediaan jalur lebar ke bandar-bandar yang diserang oleh kebakaran kayu belukar, terlalu jauh dari klan Asli Amerika, dan bagaimanapun, sedang dipertimbangkan sebagai pilihan berbeza dengan rangkaian GPS untuk geolokasi. Organisasi telah menyelesaikan rundingan dengan Microsoft untuk memberi ketersediaan di seluruh dunia. Pemikiran Elon Musk adalah untuk membuka kepada dunia mengenai Starlink dalam beberapa tahun ketika pendapatannya seimbang. Februari lalu, organisasi itu mengumpulkan $ 250 juta dari penilaian € 36 bilion, yang meletakkannya di landasan yang sangat baik untuk mencapai objektif tersebut.

Sesekali, organisasi Musk mengikuti strategi akhir semua arketipe: menyalahgunakan ekonomi skala dan pembelajaran. Setiap penghantaran lebih murah daripada yang sebelumnya, memperoleh lebih banyak kemajuan dalam inovasi penggunaan semula segmen, dan mengizinkannya untuk memberikan perbelanjaan untuk usaha yang berbeza. Dari sebuah usaha naratif pertama, ia telah berhasil mengalahkan Boeing yang maha kuasa dalam misi menempatkan dua individu dalam satu lingkaran, dan dari saat itu, sehingga mengecewakan industri komunikasi media.

:eight_pointed_black_star: Rancangan SpaceX Yang Perlu Dilakukan

SpaceX telah menyatakan bahawa ia akan bekerjasama dengan persatuan dan organisasi angkasa untuk menghilangkan kesan buruj mega. Selain itu, organisasi ini telah berusaha untuk meredakan minat para bintang mengenai kesan Starlink di langit malam.

"SpaceX benar-benar berdedikasi untuk mencari jalan ke depan sehingga projek Starlink kami tidak menghalangi penilaian yang anda semua terima," kata Patricia Cooper, VP SpaceX dari pemerintah satelit, kepada para bintang pada perjumpaan Januari 2020 Persatuan Astronomi di Honolulu, Nature mengumumkan.

SpaceX telah bergerak dengan kesan ini. Sebagai contoh, sebagai pelindung sukan satelit Starlink yang dihantar lewat bertujuan untuk menjaga cahaya siang agar tidak berkilau dari bahagian yang paling pintar. Namun, sejumlah besar satelit dalam rasi bintang dari SpaceX dan organisasi ruang angkasa swasta lain, seperti OneWeb, mengesyorkan agar pencemaran cahaya dan masalah yang berlainan dapat berlanjutan, dan para penyokong meminta garis panduan yang lebih menonjol dari pejabat kerajaan.

:small_red_triangle_down: Nasib sejumlah besar mikrosatelit di langit akan datang, dan ini menyedihkan.

Di masa depan di mana terdapat sejumlah besar mikrosatelit di langit, "Di sana anda akan dapat mengambil [Vera Rubin] dan menunjuknya tanpa memiliki salah satu dari mereka di bidang pandangan," Tony Tyson, University of Stargazer dan ahli fizik California Davis yang bertugas di Balai Cerap Vera Rubin menasihati saya pada bulan Disember 2019. Saya baru sahaja menghantar pesanan kepadanya untuk bertanya apakah ada langkah maju untuk menyelesaikan masalah itu sejak itu. "Tidak ada perubahan, dan tidak ada pengurangan yang signifikan," katanya.

Terdapat tan kebimbangan lain mungkin tentang terkira satelit itu di langit. Salah satunya ialah sampah ruang. Apabila satelit berpisah di angkasa, ia tetap terjaga di sana sebagai sampah sehingga graviti menariknya kembali secara rasional. Secara berkesan, satelit Starlink dan satelit dari OneWeb hampir mengalami kemalangan. Kita kehilangan perkara-perkara teori apabila kita mengubah langit malam. "Badan surgawi satelit ... menyerang pusat hubungan logik dan sosial manusia dengan langit malam, mempengaruhi adat istiadat dan amalan sosial kuno di semua negara di sekitar kitaran ilahi dan langit malam," ahli fizik Aparna Venkatesan, James Lowenthal, Parvathy Prem, dan Monica Vidaurri menulis dalam Alam Astronomi. "Mengenai ruang angkasa sebagai 'Wild West' boondock yang memerlukan hasil penuaian untuk meningkatkan jaminan oleh individu yang memiliki sumber daya yang baik."

Daripada Wild West, mereka berpendapat, kita harus memikirkan langit malam "sebagai pusat silsilah di seluruh dunia," yang mengandung "warisan dan nasib akhir dari amalan logik dan sosial manusia." Tetapi, sayangnya, pada masa ini tidak ditangani dengan cara itu.

"Cara satu individu, atau satu organisasi, dapat mengendalikan dan mengubah sepenuhnya pandangan orang tentang langit malam, dan orang-orang, bagaimanapun setiap makhluk hidup di Bumi ... yang nampaknya jauh dari dasar," Caitlin Casey, University of Pakar angkasa Texas Austin, menasihati saya pada tahun 2020. Tragisnya, ia berlaku.

:small_red_triangle_down: Peta langsung menunjukkan di mana satelit Starlink berada dalam masa nyata. Jadi, bagaimana ia boleh berfungsi?

Setelah mengumpulkan beberapa perhitungan dari kumpulan orang Reddit SpaceX, pembuatnya mengatakan bahawa dia mengatur program langsung untuk menjangka masa satelit Starlink. Dari ini, dia membuat Find Starlink. Laman web ini mengesan "pelopor" setiap kereta api satelit Starlink dan meramalkan jalannya kerana pelbagai satelit akan mengikuti.

Seluruh awal lima hari setelah pengiriman, laman web ini menggambarkan segitiga antara Matahari , satelit, dan kawasan untuk memastikan betapa pentingnya kebolehtelapan di sekitar sana, kata pereka . Kemudian laman web itu, pada saat itu, meletakkan jangkaan yang dirasakan menjadi "hebat", "normal", dan " buruk " berdasarkan perkiraan.

:small_red_triangle_down: Begitu banyak Satelit Starlink

Dua satelit ujian SpaceX, TinTinA dan TinTinB, dihantar pada tahun 2018. Misi berjalan dengan cepat. Dengan memanfaatkan maklumat yang mendasari, organisasi memilihnya memerlukan armada untuk bekerja lebih rendah daripada yang disusun pada awalnya. Oleh itu pengawal berfikir, dan FCC menyokong langkah tersebut.

60 satelit Starlink awal dihantar dengan berkesan pada 23 Mei 2019, di atas roket SpaceX Falcon 9. Individu dari kumpulan Starlink berhasrat untuk menghantar hingga 60 lagi untuk setiap penerbangan Falcon 9, menghantar sesering jam kerja pada tahun 2021. Daripada 15 penghantaran Falcon 9 sejauh ini tahun ini, semua telah berkomitmen untuk melobi 60 satelit Starlink yang terpisah dari dua, menjadikan jumlah keseluruhan yang dihantar sejauh ini tahun ini menjadi 722 bermula hari ini. Satu - misi pengangkutan ulang-alik Transporter-1 pada Januari - menyampaikan hanya sepuluh satelit, dan yang lain - misi tambang angkasa Capella Space yang dihantar Sabtu lalu - menyampaikan 52.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

:one: Berapa besar satelit Starlink?

SpaceX kini menuntut sekitar 33% daripada banyak satelit aktif dalam bulatan di atas Bumi. Setiap satelit memiliki berat sekitar 570 pound, seperti yang ditunjukkan oleh organisasi. Mereka mengukur ukuran yang hampir sama dengan meja, majalah Sky and Telescope mengumumkan.

:two: Bolehkah anda melihat satelit Elon Musk setiap malam?

"Saya melihat banyak satelit keluar setiap malam ketika keluar dari pelbagai sumber, namun jumlah yang luar biasa yang dilakukan oleh Elon Musk untuk surat-menyurat ini jauh lebih banyak daripada yang ada sekarang di sana. . "

:three: Bagaimanakah satelit Starlink berfungsi?

Setiap satelit Starlink akan bercakap dengan empat satelit yang berbeza menggunakan laser . Ini menyiratkan bahawa mereka akan menyebarkan maklumat ke seluruh dunia dengan kelajuan cahaya yang praktikal - kadar yang disatukan oleh web serat optik bersendirian.

:four: Adakah Starlink terbaik daripada 5G?

Akses web yang diberikan oleh Starlink dimanfaatkan oleh 10,000 pelanggan, kata organisasi itu. Ia berkali-kali lebih cepat daripada 4G LTE. Ia berkali-kali lebih pantas daripada 4G LTE , tetapi jauh lebih perlahan dibandingkan dengan 5G. Kelajuan muat naik purata: 17.17 Mbps.

:five: Berapakah bilangan satelit Starlink?

Juga, banyak lagi pengiriman yang datang sebagai badan surgawi Starlink yang mendasari SpaceX akan terdiri daripada 1.440 satelit. Walau bagaimanapun, organisasi ini telah mencari sokongan untuk ribuan lagi. Oleh itu, organisasi menghantar sekumpulan bintangnya yang sangat besar dengan satu objektif penting: untuk berhubung dengan dunia .

:six: Seberapa pantas Internet Starlink?

Seratus megabit setiap saat, SpaceX memberitahu Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan pada bulan Februari bahawa akses web Starlink adalah "melampaui" 100 megabit kelajuan muat turun setiap detik, kecepatan pemindahan 20 Mbps, dan kemalasan "pada atau di bawah 31 milisaat." Latency adalah ukuran penangguhan dalam organisasi web, yang mencirikan berapa lama ia memerlukan tanda.

:seven: Berapakah kos Internet Elon Musk?

Pelanggan Starlink pada masa ini pampasan $ 99 setiap bulan untuk keahlian untuk bantuan, yang masih dalam versi beta, selain $ 499 untuk unit sebenar, yang menggabungkan suis, pemasangan, dan piring satelit. Semasa menyiapkannya, pek tersebut mengaitkan dengan 1.300 satelit Starlink yang melarang web masuk akal.

:eight: Adakah Starlink memerlukan hidangan?

Starlink semestinya memiliki hingga 42.000 satelit di badan surgawinya — yang menunjukkan ini merupakan pengalaman yang panjang dan mencabar untuk Starlink. … Caj perkakasan sekali sebanyak $ 499 merangkumi penerima hidangan Starlink (Elon Musk memanggil “UFO on stick”), jumlah pendirian, dan modem Starlink.

:nine: Apakah strategi Starlink end-all?

Akhirnya, Musk bermaksud menghantar hampir 12,000 satelit Starlink ke lingkaran Bumi rendah, mungkin memiliki ketinggian antara 217 batu dan 740 batu. Secara berkesan, 60 satelit berputar di sekitar Bumi, menghentikan enjin krypton yang dikawal secara berkala untuk menaikkannya ke dalam lingkaran yang dicadangkan mereka; Musk bermaksud menempatkan kira-kira 720 satelit ke angkasa dalam setahun.

:keycap_ten:Berapakah jumlah yang dibuat Elon Musk sehari pada tahun 2021?

Berapakah gaji Elon Musk setiap hari? Jumlah aset Elon Musk sekitar $ 27.2 bilion menjelang awal tahun 2020. Menjelang awal tahun 2021, jumlah asetnya sekitar $ 185 bilion, seperti di Forbes. Oleh itu, Musk telah menambah hampir $ 158 bilion untuk jumlah asetnya tahun lalu, hampir $ 432 juta setiap hari.

:closed_book: Kesimpulan:

Anda mungkin pernah melihat kumpulan satelit terang melintasi langit malam bersama-sama. Mereka mungkin satelit SpaceX Starlink, buruj mega yang hebat, besar dan bergerak. Starlink mungkin akan memberikan kemasukan jalur lebar di seluruh dunia untuk akses web pantas, terutamanya untuk negara dan wilayah yang jauh. Ahli kosmologi dan pemerhati langit menekankan kemampuan Starlink untuk campur tangan dengan kerja mereka memahami alam semesta dan kepuasan mereka di langit malam.

artikel berkaitan

1. IQ Elon Musk 2. Pasangan Elon Musk 3. Bagaimana Membaiki Pembaikan Udara TV Satelit?