Pelan Elon Musk Space dikuasakan oleh SpaceX . SpaceX ditubuhkan oleh Elon Musk pada tahun 2002 . SpaceX membolehkan penjajahan Mars dan untuk mengurangkan kos pengangkutan ruang angkasa . SpaceX mempunyai banyak pelancaran ruang seperti Falcon 9 , enjin roket, kapal angkasa Kru, kargo Naga dan satelit Starlink.

Misi Angkasa Elon Musk

:eight_pointed_black_star: Siapa yang memiliki SpaceX?

SpaceX ditubuhkan oleh Musk, ahli perniagaan dan perniagaan kelahiran Afrika Selatan. Pada usia 30 tahun, Musk memperoleh kekayaannya dengan menjual dua pertubuhannya yang bermanfaat: Zip2, yang dia jual dengan harga $ 307 juta dari tahun 1999, dan PayPal , yang dibeli oleh eBay dengan harga $ 1.5 bilion dari tahun 2002. Dia memilih usaha pentingnya yang seterusnya adalah organisasi ruang angkasa bersubsidi. Pada mulanya, Musk harus menghantar rumah hijau bernama Mars Oasis ke Planet Merah .

Objektif Elon Musk adalah untuk menarik minat terbuka dalam penyelidikan dan juga memberikan pangkalan sains Mars. Walau apa pun yang mungkin berlaku, perbelanjaannya menjadi sangat tinggi, dan semuanya setara, Musk memulakan organisasi penerbangan angkasa yang disebut Space Exploration Technologies Corp., atau SpaceX, yang kini terletak di pinggir bandar Los Angeles, Hawthorne, California. Dia membelanjakan 33% dari kekayaan yang diungkapkannya, $ 100 juta, untuk menggerakkan SpaceX. Tidak percaya bahawa dia akan membuahkan hasil, yang berlanjutan hingga tahun-tahun pertama SpaceX.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1. Satelit Elon Musk 2. Satelit Internet Elon Musk

:eight_pointed_black_star: Teknologi Penerokaan SpaceX

(SpaceX) adalah pengeluar aeroangkasa Amerika, SpaceX ditubuhkan pada tahun 2002 oleh Elon Musk, bertekad untuk mengurangkan perbelanjaan pengangkutan ruang angkasa untuk memperkasakan penjajahan Mars. SpaceX membuat kenderaan penghantaran Falcon 9 dan Falcon Heavy, beberapa motor roket, angkutan Naga, kapal angkasa pasukan dan satelit korespondensi Starlink.

Operasi SpaceX menggabungkan roket bahan bakar cecair bersubsidi pertama yang tiba di orbit (Falcon 1 dari tahun 2008). Perniagaan utama milik swasta untuk menghantar secara berkesan, mengelilingi dan memulihkan kapal angkasa (Dragon pada tahun 2010). syarikat milik swasta utama untuk menghantar kapal angkasa ke Stesen Angkasa Antarabangsa (Naga pada tahun 2012).

Pendaratan menegak pusat dan pendaratan propulsif menegak untuk roket orbital (Falcon 9 setiap 2015), penggunaan semula roket orbital pertama (Falcon 9 dari 2017), dan perniagaan milik persendirian terkemuka untuk menghantar penjelajah angkasa ke bulatan dan ke Stesen Angkasa Antarabangsa (SpaceX Crew Dragon Demo-2 dari tahun 2020). SpaceX telah menerbangkan dan memasang semula roket Falcon 9 lebih dari 100 kali.

Apa-apa kecuali buruj satelit mega bernama Starlink untuk memberi akses rangkaian perniagaan. Sebaliknya, pada Januari 2020, badan langit Starlink berubah menjadi kumpulan bintang satelit terbesar di planet ini.

SpaceX juga mewujudkan Starship, kerangka penghantaran yang sangat sukar digunakan semula, dapat digunakan semula, dan sangat berat untuk penerbangan angkasa lepas. Starship dicadangkan untuk berubah menjadi kenderaan orbit SpaceX yang sebenarnya setelah beroperasi, menggantikan armada Falcon 9, Falcon Heavy dan Dragon yang ada sekarang. Starship akan dapat digunakan semula sepenuhnya dan akan mempunyai had muatan tertinggi dari mana-mana roket orbit pada persembahannya, yang dirancang untuk pertengahan tahun 2020-an.

:eight_pointed_black_star: Kejayaan SpaceX membawa kargo ke stesen angkasa

Elon Musk SpaceX

Walaupun pemberian subsidi menunjukkan bahawa NASA percaya pada kemampuan SpaceX untuk menyiapkan kapal angkasa untuk menghantar muatan, organisasi itu harus melakukan. Kapal angkasa Naga memerlukan lebih banyak kekuatan roket daripada apa yang dapat diberikan oleh Falcon 1 untuk masuk ke angkasa dengan muatan muatan yang berat. Oleh itu SpaceX membina roket canggih, yang disebut Falcon 9, untuk menghantar Naga ke orbit sepanjang garis ini.

Falcon 9 akan menghasilkan muatan yang jauh lebih besar: 28,991 lbs. (13,150 kilogram ) ke orbit Bumi rendah, berbeza dengan kemampuan Falcon 1 sebanyak 1,480 lbs. (670 kg). Lebih-lebih lagi, SpaceX bertujuan untuk membuat roket mendarat sendiri dan seterusnya dapat digunakan semula, menjimatkan kos.

SpaceX pertama kali ingin menerbangkan kapal angkasa pada tahun 2008 atau 2009. Namun, kitaran kemajuan memerlukan tahun lebih lama daripada organisasi yang disyaki akan melakukannya. Perjalanan sulung Falcon 9 berlaku pada 4 Jun 2010, dengan muatan Naga yang ditiru. Roket dihantar dengan berkesan, walaupun usaha pendaratan gagal kerana payung terjun tidak berfungsi. SpaceX mengikuti ini dengan melancarkan kapal angkasa Falcon 9 dan Dragon bersama pada 8 Disember 2010.

Sekali lagi, penghantaran itu berkesan, memenuhi keperluan COTS NASA, namun pendaratan roket itu gagal. Berikut dan yang paling penting pencapaian adalah stesen angkasa kenderaan. Dragon, menunggang roket Falcon 9, menyampaikan muatan pertamanya ke stesen angkasa pada Mei 2012 di bawah latihan latihan untuk program COTS. Penghantaran ditangguhkan selama beberapa hari kerana masalah motor. Namun, roket itu berjaya dilepaskan dengan selamat pada percubaan seterusnya.

Pemerhati Spaceflight memuji keupayaan SpaceX untuk menghantar kapal angkasa muatan ke ISS. Penerbangan angkasa peribadi tidak pernah dilihat ketika stesen angkasa itu dibuat pada tahun 1980-an dan 90-an. SpaceX memenuhi perjalanan perniagaan standard pertama ke stesen angkasa pada bulan Oktober 2012. Penerbangan itu berjaya mencapai sebahagian besar sasarannya, namun ini hanyalah kekecewaan roket yang tidak lengkap semasa penghantaran. Sebagai gantinya, letupan akhirnya menerjah satelit, Orbcomm-OG2, di orbit yang sangat rendah, yang mendorong kegelisahan misi.

:eight_pointed_black_star: Pengaturan SpaceX untuk masa depan, Marikh dan banyak lagi

SpaceX mempunyai pelanggan dari kawasan swasta, tentera dan bahan bukan kerajaan, yang membayar organisasi untuk menghantar barang ke angkasa lepas. Walaupun SpaceX membawa wang tunai dari perkhidmatan penghantaran, organisasi ini juga fokus untuk mencipta inovasi untuk penerokaan angkasa lepas .

Dan khayalan Musk mengenai perjalanan ke Marikh tidak terganggu. Pada tahun 2011, dia memberitahu para perwakilan di American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) di San Diego bahawa dia berhasrat untuk membawa individu ke Mars dalam 10 hingga 15 tahun.

Kemudian, setelah tiga tahun, di Persidangan Pembangunan Angkasa Antarabangsa, dia mengatakan tahap roket yang dapat digunakan kembali akan menjadi tahap untuk menuju ke Planet Merah. "Penjelasan SpaceX dibuat adalah untuk mempercepat peningkatan inovasi roket , hanya untuk tujuan mendirikan sebuah pangkalan yang berkekalan di Marikh," kata Musk pada saat itu. "Dan saya percaya kita memperoleh kemajuan menuju jalan itu - tidak secepat yang saya mahukan."

Musk menindaklanjuti pengisytiharannya pada tahun 2017 dengan menerbitkan sebuah makalah yang menggambarkan kota Red Planet masa depan dengan 1,000,000 orang dan memberikan lebih banyak pandangan mengenai bagaimana ITS akan memindahkan barang dan individu. Musk memperbaharui rancangan Marsnya pada bulan September 2017 di sebuah lokasi di Australia . Dia tidak merujuk kepada ITS semasa perbincangan; semua perkara sama, dia membincangkan kerangka yang disebut Big Falcon Rocket (BFR). Kapal angkasa yang akan disampaikan BFR setinggi 157.5 kaki (48 meter) dan mempunyai 40 pondok untuk pelancong, kemungkinan dengan had seratus orang.

Pada tahun 2018, Musk menyatakan bahawa Yusaku Maezawa, seorang seniman dan orang kaya yang mengasaskan syarikat perniagaan internet Jepun, Zozo, dan segelintir pakar akan menghantar BFR keluar mengelilingi Bulan 2020-an. SpaceX tidak mendedahkan jumlah yang dibayar Maezawa untuk lawatan itu. Musk, oleh dan oleh, mendedahkan kemas kini rancangan Marsnya pada bulan September 2019, menamakan semula BFR utama menjadi Starship Mk1 dan mengubah penutup luarannya dari serat karbon yang mahal menjadi keluli tahan karat.

Pada tahun 2019, Musk dan SpaceX menyalurkan perbincangan dalam bidang kosmologi mengenai pengaturan organisasi untuk meletakkan badan syurgawi dari 12,000 satelit kecil di orbit mengelilingi Bumi untuk memberikan kemasukan web yang kuat ke tempat yang jauh. Hingga kini, hanya 60 satelit Starlink yang telah dihantar.

Namun, mereka secara efektif meninggalkan jalan yang tidak menarik dalam persepsi teleskop ahli angkasa mengenai langit malam. Lebih-lebih lagi, banyak saintis takut bahawa peningkatan jumlah satelit akan menyebabkan perusahaan pengumpulan maklumat penting.

:eight_pointed_black_star: Kereta Angkasa Elon Musk

Tesla Roadster adalah kenderaan sukan elektrik yang dihantar dalam perjalanan perdana roket Falcon Heavy SpaceX pada 6 Februari, sememangnya mempunyai tingkap yang lengkap dengan tiket yang pantas. Namun, ia jatuh dalam kawalan perjalanan, terikat ke luar dari Bumi.

Kereta dan roket itu adalah hasil Tesla dan SpaceX, secara berasingan, dua organisasi yang diketuai oleh Elon Musk . Roadster model 2008 oleh dan dimiliki oleh dan baru-baru ini digunakan oleh Musk untuk memandu ke tempat kerja. Ia adalah kereta penciptaan utama yang dihantar ke angkasa dan yang pertama mengorbit Matahari.

Kereta itu, yang dipasang di tahap berikutnya roket, memperoleh kecepatan yang cukup untuk menjauh dari graviti Bumi dan memasuki orbit heliosentris bulat yang melintasi orbit Marikh. Putaran tiba pada pemisahan paling baik dari Matahari pada tahap 1.66 unit astronomi (au) .

Semasa perjalanan awal di luar iklim Bumi, video langsung disampaikan kembali ke fokus kawalan misi dan disebarkan secara langsung selama lebih dari empat jam.

Penganalisis iklan menyedari perasaan Musk sebagai dewan dan penggunaan media baru untuk pilihannya untuk menghantar Tesla ke angkasa lepas. Musk mendedahkan dia perlu memotivasi masyarakat umum tentang "kemungkinan sesuatu yang baru terjadi di angkasa" sebagai ciri visi yang lebih besar untuk menyebarkan umat manusia ke planet yang berbeza .

:eight_pointed_black_star: Elon Musk Space Company Markas, pemasangan, dan kemudahan pembaikan

Markas SpaceX terletak di pinggir bandar Los Angeles, Hawthorne, California. Pejabat tiga tingkat yang luas, awalnya dikerjakan oleh Northrop Corporation untuk membina pesawat Boeing 747, menempatkan ruang pejabat SpaceX, kawalan misi, dan pejabat pemasangan Falcon 9.

Wilayah ini mungkin mempunyai penumpuan komando, pejabat, dan pembantu pusat aeroangkasa yang paling luas di AS, termasuk kampus struktur satelit utama Boeing / McDonnell Douglas, Aerospace Corp., Raytheon, Laboratorium Jet Propulsion NASA, Sistem Angkasa Angkasa Angkasa Angkasa dan Rudal Pusat di Pangkalan Tentera Udara Los Angeles, Lockheed Martin, BAE Systems, Northrop Grumman, dan AECOM, dan sebagainya, dengan kumpulan besar pereka aeroangkasa dan sekolah akhir merancang alumni. SpaceX menggunakan tahap campuran menegak yang mendalam dalam pembuatan roket dan motor roketnya.

SpaceX membina motor roketnya, tahap roket, kapal angkasa, terbang kepala dan semua produk secara dalaman di pejabat Hawthorne mereka, yang tidak biasa bagi perniagaan aeroangkasa. SpaceX mempunyai lebih daripada 3,000 penyedia, dengan kira-kira 1,100 dari mereka menyampaikan ke SpaceX hampir setiap minggu.

:eight_pointed_black_star: Elon Musk Space Starship, Starlink, dan pelancaran kru pertama.

Pada 11 Januari 2019, SpaceX melaporkan akan memberhentikan 10% tenaga kerjanya untuk membantu memperhitungkan projek Starship dan Starlink . Pembangunan model awal dan ujian untuk Starship bermula pada pertengahan 2019 di Florida dan Texas. Semua pengembangan dan pengujian Starship berpindah ke laman web SpaceX South Texas yang baru tidak lama selepas itu.

Pada bulan Mei 2019, SpaceX juga menghantar sekumpulan utama 60 satelit Starlink, memulakan organisasi apa yang mungkin berubah menjadi badan langit satelit perniagaan paling terkenal di dunia pada tahun berikutnya. SpaceX mengumpulkan agregat modal AS $ 1,33 bilion melalui tiga penyesuaian subsidi pada tahun 2019. Menjelang Mei 2019, penilaian SpaceX telah meningkat menjadi AS $ 33,3 bilion dan mencapai US $ 36 bilion pada bulan Mac 2020.

Pada 30 Mei 2020, SpaceX berjaya menghantar dua penjelajah angkasa NASA (Doug Hurley dan Bob Behnken) ke orbit kapal angkasa Crew Dragon semasa Crew Dragon Demo-2 dan menjadikan SpaceX sebagai perniagaan utama swasta untuk menghantar penjelajah angkasa ke Stesen Angkasa Antarabangsa dan menunjukkan penghantaran pertama yang dikekalkan dari tanah Amerika dalam beberapa lama. Misi dihantar dari Kennedy Space Center Launch Complex 39A (LC-39A) Kennedy Space Center di Florida .

Pada 19 Ogos 2020, setelah kitaran subsidi US $ 1,9 bilion, salah satu janji pengumpulan tunggal yang paling penting digerakkan oleh mana-mana organisasi yang disembunyikan secara rahsia, penilaian SpaceX meningkat kepada AS $ 46 bilion. Pada bulan Februari 2021, SpaceX mengumpulkan tambahan $ 1.61 bilion dalam pusingan nilai dari 99 penyokong kewangan untuk setiap tawaran bernilai kira-kira $ 420, meningkatkan penilaian organisasi menjadi sekitar US $ 74 bilion. Ini hanyalah jumlah pembiayaan bernilai lebih dari AS $ 6 bilion hingga kini.

Tahap tumpuan modal pada akhir-akhir ini terutama membantu pengendalian operasi badan langit satelit Starlink dan pergantian acara dan pemasangan kenderaan pelancaran Starship. Menjelang 2021, SpaceX telah mengadakan persetujuan dengan Microsoft Azure dan Google Cloud Platform untuk memberikan perkhidmatan pentadbiran angka dan perhitungan untuk Starlink.

:eight_pointed_black_star: Apa itu Starlink Space Elon Musk?

Pautan Bintang Elon Musk

Bercakap, ini adalah kerangka web satelit. Walau bagaimanapun, bagi pengguna laman web rata-rata, itu mungkin hadiah dari syurga. Adakah saya memberi gambaran yang salah? Bukan sebenarnya. Sekiranya anda tinggal di bandar atau pinggir bandar yang ketara, anda mungkin menghargai kelajuan web yang cepat, mungkin pada 1Gbps atau masa lalu. Walau bagaimana pun, bayangkan kelajuan web mencapai 20Mbps, atau bahkan serendah 0,8Mbps, secara konsisten.

Apa yang lebih dikesalkan, rumah anda mempunyai beberapa pembekal akses web untuk dilayari, menjadikan anda terkandas dengan perkhidmatan yang tidak kemas. Malangnya, sebilangan besar individu di seluruh AS, dan dunia, terperangkap dalam keadaan yang tepat ini. Memperkenalkan serat di sebuah bandar dan membawa jalur lebar Gigabit kepada berjuta-juta pelanggan tidak diragukan lagi bermanfaat, tetapi kurang di wilayah luar bandar yang menempatkan dua atau tiga ratus orang.

Sistem web satelit SpaceX disediakan untuk menyampaikan kelajuan web 150Mbps kepada hipotetis apa pun yang ada di dunia. Semua keperluan pelanggan adalah perspektif yang tidak dapat dilupakan di langit. Musim gugur sebelumnya, kerangka kerja mulai melayani pengguna pertamanya, yang banyak di antaranya terletak di daerah Amerika yang jauh atau provinsi — dan reaksi sejauh ini sangat menggembirakan.

:small_red_triangle_down: Arahan untuk Melihat Satelit Starlink di Langit

Pada awal projek Starlink, kecemerlangan satelit tersebut menimbulkan kebimbangan bagi para bintang kerana mereka, di sana sini, akan menghalang persepsi saintifik. Untuk menyelesaikan masalah itu, SpaceX menambah cahaya siang mencekik pelindung di atas semua satelit mulai 13 Jun. Kumpulan pertama "VisorSat" masih tiba di orbit operasi mereka. 57 satelit dalam muatan hari Jumaat juga dilengkapi dengan pelindung.

Ini menunjukkan bahawa satelit yang dilancarkan sebelum 13 Jun mendapat peluang dilihat dengan mata tanpa bantuan. Sama seperti kebanyakan latihan bintang, peluang paling jelas anda untuk melihat Starlink adalah sekitar 30 minit sebelum subuh atau 30 minit selepas malam. Mereka seharusnya muncul seperti kalung mutiara yang melintasi langit malam.

Terdapat aplikasi dan destinasi berikut Starlink yang berbeza, termasuk Tracker Satelit Star Walk, Heavens-Above, dan CalSky, yang akan mendedahkan kepada anda kapan dan di mana untuk melihat bergantung pada kawasan anda .

Soalan Lazim-Soalan Lazim

:one: Adakah kereta Elon Musk masih dalam ruang?

Tesla Roadster milik Elon Musk, yang membawa pemalsu dengan spacesuit SpaceX, baru-baru ini telah menyelesaikan orbitnya yang seterusnya. Laman web WhereIsRoadster menunjukkan bahawa, pada hari Khamis, 25 Februari 2021, kereta Musk telah menyelesaikan dua orbit di sekitar Matahari.

:two: Adakah Tesla melayang di angkasa?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tahap roket berikutnya, dengan Tesla Roadster yang terpasang, telah melintasi ruang di orbit melengkung yang akan diselesaikannya setiap 557 hari, seperti dalam laporan.

:three: Adakah Elon Musk akan pergi ke Marikh?

Elon Musk belum pasti bahawa 2026 akan menjadi tahun organisasi ruangnya SpaceX mendarat orang di Marikh, di mana dia ingin membina penempatan manusia . Pada bulan Oktober, Musk mengatakan organisasi angkasa itu mempunyai "kemungkinan bertempur" untuk mengirim roket Starship yang belum dilancarkan ke Marikh pada tahun 2024 - dua tahun setelah ia dipercayai baru-baru ini.

:four: Apa peranan Elon Musk dalam SpaceX?

Elon Musk adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Arkitek Produk Tesla Motors dan CEO / CTO Space Exploration Technologies (SpaceX). Di SpaceX, Elon adalah perancang pusat, mengarahkan roket dan kapal angkasa ke orbit Bumi dan akhirnya ke planet yang berbeza .

:five: Berapakah jumlah yang dimasukkan Elon Musk ke dalam SpaceX?

Musk adalah pelabur terbesar dan CEO SpaceX, dan organisasi pada masa ini bernilai lebih besar daripada $ 100 juta yang pada mulanya Musk sumbangkan untuk membentuk organisasi.

:closed_book: KESIMPULAN

SpaceX diisytiharkan pada tahun 2015; Ia akan memasuki perniagaan pembuatan satelit dan perniagaan web satelit di seluruh dunia. Organisasi ini menjalankan pemeriksaan dan aktiviti yang signifikan di Redmond, Washington, mendakwa sebuah laman ujian di Texas dan mengusahakan tiga lokasi penghantaran, dengan satu lagi kerja sedang dijalankan. Roket pertama SpaceX adalah Falcon 1, seni berisi dua tahap yang bertujuan untuk menghantar satelit kecil ke orbit Bumi.

SpaceX juga merancang untuk menyajikan peringkat penghantaran meluncur. Ini adalah alat minyak yang dimodifikasi untuk digunakan selama tahun 2020 untuk memberikan pilihan pengiriman laut untuk kenderaan penghantaran generasi kedua mereka: rangka kerja Starship angkat berat, yang terdiri daripada penaja Super Heavy dan tahap kedua Starship. SpaceX ingin menggunakan Starship untuk perjalanan mengelilingi Bulan dengan membawa pengurus wang Jepun Maezawa Yusaku dan beberapa artis pada tahun 2023.

artikel berkaitan

1. Siapakah Pemindahan Rambut Elon Musk? 2. Pengawal Keselamatan Elon Musk 3. Elon Musk Life Insurance