Pelaburan saham Elon Musk merangkumi PayPal, Tesla, SpaceX, Boring Company , dan sebagainya. Beberapa pelabur saham menganggap stok Tesla Elon Musk sebagai pelaburan yang menyinggung perasaan.

Stok Elk Musk

:eight_pointed_black_star: 7 Stok Elk Musk Kegemaran

Sebelumnya, Tesla tidak dapat dipisahkan dari kenderaan elektrik (EV). Selanjutnya, dalam beberapa bulan terakhir, saham TSLA telah kembali sekitar 274%. Hari ini, permodalan pasaran syarikat kekal pada $ 585 bilion. Walau bagaimana pun, banyak pemeriksa pada masa ini mengecewakan sama ada kos stok semasa mencerminkan potensi pengembangan masa depannya. TSLA juga tidak dapat diramalkan.

:small_red_triangle_down: Tesla

Rasanya betul untuk menutup perbualan ini mengenai "saham Elon Musk untuk dibeli" dengan EV yang dikasihi lelaki itu sendiri: Tesla. Syarikat ini kini bekerja di dua kilang EV, satu di California dan satu di Shanghai. Selain itu, pembangunan kemudahan industri Berlin dan Texas juga sedang berjalan.

Pada akhir April, Tesla menyatakan pengukuran Q1. Untuk suku tahun, pendapatan mencecah $ 10.4 bilion, kenaikan 74% YOY. Bayaran bersih bukan GAAP hampir $ 1.1 bilion, meningkat 363% YOY. Akhirnya, EPS bukan GAAP yang lemah adalah 93 sen, meningkat 304% YOY.

Secara keseluruhan, transaksi Bitcoin dan kredit pada Q1 membantu syarikat mengimbangi sebahagian daripada kemalangannya. Street telah menggabungkan perspektif mengenai angka-angka ini, yang menunjukkan sejumlah besar keuntungan dari pelaburan Bitcoin daripada menjual kenderaan. Dalam kapasiti itu, sejak kedatangan pengukuran, saham TSLA mengalami tekanan.

:small_red_triangle_down: ETF Penerokaan dan Inovasi Angkasa ARK

Mendapatkan stok Elon Musk yang pertama untuk dibeli ialah stok ARKX. Untuk nama ini, sedar bahawa Elon Musk juga merupakan penganjur Spacex, elemen peribadi yang membuat dan menghantar roket dan ulang-alik. SpaceX melancarkan penghantaran ruang manusia pertama yang berkesan pada tahun 2020.

Selanjutnya, pada akhir-akhir ini, kami juga telah mengetahui tentang pengaturan syarikat untuk Starship , "kerangka kenderaan yang dapat digunakan kembali sepenuhnya yang sesuai untuk menyampaikan hingga 100 individu" ke Mars. Akhirnya, CNBC juga, sejak akhir-akhir ini, mengumumkan bahawa lebih daripada "500,000 pesanan untuk pentadbiran internet satelit [Spacex] Starlink [telah] sampai sekarang."

Oleh itu, perbualan ini berdasarkan pada aset pertukaran perdagangan yang baru dihantar (ETF) yang juga berpusat di sekitar ruang. Sebahagian daripada Cathie Wood's Ark Invest menyokong keluarga, ARK Space Exploration and Innovation ETF mula bertukar pada 30 Mac. Aset ini menawarkan kemasukan ke organisasi penerbangan orbital dan suborbital, memperkasakan inovasi dan organisasi jiran lain .

:small_red_triangle_down: Bitcoin

Walau bagaimanapun, pada masa ini, kami terus maju ke mata wang digital. Ini hanyalah tahun yang mustahak bagi bulls Bitcoin. Oleh kerana pelabur runcit mempercayai kripto yang paling penting, syarikat juga memberi perhatian. Sebagai contoh, JPMorgan Chase (NYSE: JPM) "memberi arah positif" pada crypto, sementara perintis di Blackrock (NYSE: BLK) menganggap bahawa Bitcoin dapat "menggantikan emas secara umum."

Walaupun begitu, yang cukup menonjol adalah ketika Tesla membeli Bitcoin bernilai $ 1.5 bilion pada awal Februari. Pada masa ini, syarikat itu bahkan mengakui wang digital sebagai ansuran. Pada ketika itu, BTC-USD memulakan hari dengan harga hanya $ 39,000. Hari ini, crypto bernilai sekitar $ 56,000. Cap pasarannya kekal pada $ 1.06 trilion.

:small_red_triangle_down: Dogecoin

Kami sering bercakap mengenai stok pengeluar mogul. Namun, ketika 2021 datang, sangat sedikit yang dapat menjangkakan bahawa altcoin kuda gelap ini akan menjadi kripto yang membuat hartawan.

Dogecoin memulakan tahun sekitar $ 0,0047. Hari ini, bernilai sekitar 49 sen, menunjukkan tambahan yang cukup besar. Dengan kata lain, $ 1,000 yang dilaburkan di DOGE pada bulan Januari kini bernilai sekitar $ 85,000. Mulai awal hari ini, crypto mempunyai had pasaran lebih dari $ 63 bilion.

Pengaturcara Billy Markus dan Jackson Palmer pada awalnya menubuhkan Dogecoin pada tahun 2013 sebagai kerangka ansuran yang bergantung pada gambar. Walau bagaimanapun, duit syiling pada akhir-akhir ini menemui angin putus asa terhadap harganya yang menggunakan minat peniaga Reddit, yang diikuti oleh meterai sokongan dari "The Dogefather" sendiri, Elon Musk. Sejak awal tahun ini, Musk telah tweet mengenai altcoin dalam pelbagai kesempatan.

:small_red_triangle_down: ETSY

Stok berikut kami adalah pilihan utama Elon Musk. Stok ETSY menjadi pusat perhatian sebelum tahun ini, ketika Musk menge-tweet sesuatu yang mendasar seperti "Saya agak suka Etsy," merujuk pada topi jahit tangan yang dibelinya untuk anjingnya. Etsy terkenal dengan pusat komersilnya , di mana senarai peniaga membuat produk sama seperti barang baru atau terpakai. Hari ini, syarikat ini melayani hampir 5 juta peniaga dan lebih daripada 80 juta pembeli di seluruh dunia.

Pada 5 Mei, Etsy memberikan keputusan suku pertama. Untuk Q1, pendapatan pepejal adalah $ 550.6 juta, meningkat hampir 142% tahun ke tahun (YOY). Perhimpunan itu juga menunjukkan kenaikan 132% dalam penjualan barang dagangan Gabungan (GMS). Lebih-lebih lagi, gaji bersih mencapai $ 143.8 juta, lompatan besar-besaran 1048% YOY.

:small_red_triangle_down: Krane berkongsi CSI China Internet ETF

Pada akhir tahun 2019, Elon Musk memajukan jalan keluar untuk membina kenderaan di Shanghai, China, negara yang paling ramai di dunia. Oleh itu, Tesla kini menghampiri salah satu pasaran kenderaan terbesar di dunia.

China amat bermakna bagi Elon Musk. Oleh itu, untuk membeli stok Elon Musk ini , saya telah menambah ETF lain yang melabur dalam perniagaan berkaitan internet dengan pendapatan sebahagian besarnya dari China. Di samping itu, sebilangan organisasi ini telah dikenali sebagai Amazon (NASDAQ: AMZN), eBay (NASDAQ: EBAY), Alphabet (NASDAQ: GOOG, NASDAQ: GOOGL), atau Twitter dari China.

Pada 52 minggu sebelumnya, aset ini meningkat hampir 40%, setelah mencapai tahap tertinggi yang tidak tertandingi pada pertengahan Februari. Kita mungkin akan melihat saham-saham ini membuat banyak pertimbangan harga diri pelabur di kemudian hari. Di samping itu, setelah mengalami kemerosotan ke arah $ 70, kelebihan keselamatan telah diperbaiki di sini.

:small_red_triangle_down: Paypal

Elon Musk membantu menemui X.com pada akhir tahun 1999. Syarikat ini kemudian menjadi Paypal, yang ditinggalkan oleh Musk pada tahun 2000. Pada masa ini, Paypal dianggap sebagai salah satu firma inovasi monetari (fintech) terkemuka di luar sana. Susunan ansuran perhimpunan itu merangkumi Paypal yang bersamanya, Venmo arus perdana dan lain-lain.

Selain itu, pelanggan yang berpangkalan di Amerika Syarikat juga boleh membeli dan menjual Bitcoin di pentas PYPL. Pada bulan Mac, pihaknya menghantar pentadbiran "Checkout with Crypto " yang membenarkan pelanggan AS menggunakan harta kripto untuk membayar pedagang dalam talian.

Pada 5 Mei, Paypal menyampaikan pengukuran Q1, mungkin suku paling mendasar dalam pengalamannya. Pendapatan adalah $ 6.03 bilion, meningkat 29% TAHUN. Gaji kerja bukan GAAP meningkat hingga $ 1,67 bilion. Non-GAAP EPS adalah $ 1,22, tambahan pula 84%.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1. Cara membeli saham 2. Cryptocurrency Elon Musk

:eight_pointed_black_star: 6 Risiko Besar Melabur dalam Saham Tesla

Risiko dalam pelaburan Tesla

Banyak individu menetapkannya sebagai saham berisiko tinggi dan berfaedah tinggi; Tesla Motors, Inc. (TSLA) kedudukan antara organisasi awam yang menarik mengenai dunia. Penganjur Elon Musk adalah berita hangat yang boleh dipertikaikan dalam perniagaan inovasi, dan akar Lembah Silikon Tesla telah membantu andaian pelabur. Tesla mendapat pertimbangan yang jauh lebih besar pada pertengahan tahun 2018 setelah Musk mula melihat syarikat itu bersifat peribadi — sesuatu yang, setelah banyak pertikaian, syarikat itu melaporkan bahawa ia tidak dapat dilakukan.

Nasib akhirnya kenderaan Tesla telah memberi tenaga yang berpotensi belum penginapan sukar untuk menjangka. Pelabur TSLA harus meredakan andaian mereka dan mempertimbangkan bagaimana faktor berbahaya yang mungkin dilihat oleh Tesla dalam tempoh lima hingga 10 tahun berikutnya boleh membahayakan pulangan masa depan.

1. Kereta Tesla Akan Kekal Terlalu Mahal

Malah, walaupun dengan motivasi pemerintah yang liberal, seperti pengurangan cukai untuk inovasi elektif, kemungkinan pembeli Model S Tesla masih berhadapan dengan harga pelekat besar yang bermula pada $ 79,990 sebelum dorongan atau had Mei 2021.

Malah pilihan Tesla yang lebih murah, Model 3, adalah $ 39,490 sebelum dorongan dan dana simpanan gas, sehingga Mei 2021 — yang merupakan kos yang tidak menentu bagi sebilangan individu. Kenderaan itu mahal untuk dibeli oleh pembeli, tetapi pada masa yang sama, tidak masuk akal untuk dibuat oleh Tesla. Pakar Vertical Group, Gordon Johnson menilai bahawa syarikat pada amnya kehilangan $ 14,000 bagi setiap kenderaan Model 3 yang dijualnya.

2. Tesla Boleh Kehabisan Bateri

Salah satu masalah awal yang dialami oleh ketua Tesla ialah ketiadaan bateri untuk mengawal barang mereka. Gigafactory yang terkenal di Tesla, yang masih dalam pembangunan di Sparks, Nev., Harus mengatasi masalah kecemasan bateri syarikat. Superstruktur zarah litium, yang mempunyai kesan lebih dari 1,9 juta kaki persegi, berusaha untuk membantu membuat lebih dari 500,000 kenderaan Tesla setiap tahun.

Usaha yang penting, misalnya, Gigafactory, selalu disiksa dengan halangan yang dihitung atau pentadbiran, dan masih belum jelas apakah kilang itu dapat disiapkan mengikut jadual. Kerajaan Nevada telah memberikan penerangan kepada Gigafactory untuk memberikan $ 100 bilion tindakan kewangan tambahan selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, unjuran pembangunan untuk syarikat itu mengusulkan apa-apa selain cegukan dalam pembangunan.

Musk bahkan menyiratkan syarikat akan memerlukan beberapa gigafactories untuk menangani minat bateri, dalam keadaan apa pun, seperti yang ditunjukkan oleh alat pengukur Tesla Powerwall . Ia akan mengambil ukuran penggunaan modal (CapEx) yang luar biasa untuk kekal bertenaga dan pelabur ceria sepenuhnya.

3. Harga Gas Rendah

Ketika kos gas jatuh pada tahun 2014 dan 2015, Tesla kehilangan sebahagian dari kilauannya. Kenderaan yang dikawal bahan api menyaingi barang Tesla, dan kos gas yang menurun menjadikan kenderaan terkawal gas lebih menarik dari segi wang. Kos gas tidak perlu bertahan pada dekad yang rendah untuk merugikan kos stok TSLA; gas hanya perlu tetap murah berbanding dengan memandu barang Tesla.

Isu gas TSLA datang dari dua titik dengan segera. Masalah utamanya ialah pengembangan minyak di seluruh dunia; hipotesis "minyak teratas" yang pernah didominasi oleh semua akaun terdedah, dengan penciptaan minyak di seluruh dunia berkembang setiap tahun dari 2009 hingga 2019. Organisasi minyak bertambah baik dalam menemui minyak dan, dengan bantuan keretakan tekanan dan penembusan tahap, mereka juga lebih menarik pada pengambilan minyak.

Bekalan petrol semakin meningkat, dan, pada masa yang sama, motor pencucuhan dalaman lebih mesra alam. Seperti yang ditunjukkan oleh Biro Statistik Pengangkutan , keramahan ramah lingkungan kendaraan pengembara dengan kewajiban ringan di AS terus meningkat.

Sekiranya Tesla akan berkembang menjadi pembuat kenderaan standard dan menghasilkan pendapatan tetap, ia perlu menjual lebih banyak kenderaan. Pembeli lebih gemar berpindah ke kereta elektrik sekiranya kuasa berasaskan minyak tetap menjadi pilihan lain yang jauh lebih murah.

4. Pertandingan Kenderaan Elektrik yang Diperluas

Tesla bukan syarikat utama untuk membuat kenderaan elektrik. Agak menghairankan, kenderaan elektrik utama telah mungkin dibuat lebih awal daripada jadual sebagai 1834 oleh Thomas Davenport, namun Tesla adalah dengan semua akaun sehingga yang terbaik untuk hal ini.

Dua pesaing luar biasa, Chevrolet Bolt dan Nissan Leaf mengabaikan memperoleh pijakan awal kerana kos runcit yang tinggi dan jangkauan pemanduan yang terhad. Nissan Leaf bermula pada $ 31,670, sebelum memotivasi pasukan, dengan jangkauan hingga 226 batu, pada Mei 2021.

Model 2021 Chevrolet Bolt, bermula pada $ 36,500, sebelum memotivasi kekuatan, dengan ruang lingkup 259 batu, menawarkan lebih daripada skop Model 3 Tesla standard 220 batu, pada Mei 2021. Organisasi yang berbeza berhasrat memasuki kenderaan elektrik dalam beberapa tahun berikut, termasuk Mercedes-Benz , Volkswagen, Subaru, Ford dan BMW. Sekiranya ini berlaku, bahagian Tesla dari keseluruhan industri mungkin mulai sibuk.

Sebilangan organisasi teknologi mungkin turut serta dalam pertengkaran; Apple, Inc. lebih jauh lagi, Google, Inc. menerima mereka boleh mencabar Tesla dalam industri pengangkutan moden. Tesla jujur ​​mengkhawatirkan perniagaan dengan pangkalan pelanggan sedia ada yang lebih luas.

5. Tesla Tidak Pernah Mengambil CapEx Besar-besaran

Musk pernah menyatakan secara meluas mengenai syarikatnya, "Kami akan menghabiskan sejumlah besar wang tunai di CapEx." Banyak pelabur suka melihat penggunaan modal yang tinggi, tetapi pasti ada hasilnya di sebaliknya. Ini nampaknya sangat jelas dalam industri anak yang baru dilahirkan dengan perniagaan baru yang dibom.

Kemajuan untuk kenderaan Model 3 dan Model X telah berjaya memperoleh miliaran dalam CapEx. Kemudahan industri bateri menyertai harga pelekatnya yang kuat. Tesla menghabiskan sekitar seperempat dari CapEx sebagai General Motors Company, walaupun GM menghasilkan lebih banyak pendapatan.

6. Ketua Pegawai Eksekutif Separuh Masa

Tercakup dalam rakaman Tesla 10-K 2015 adalah catatan mengenai ketergantungan Tesla terhadap virtuoso Elon Musk. Ini tidak begitu menakjubkan, terutamanya di kawasan inovasi; fikir Steve Jobs dan Apple. Apa yang mengecewakan adalah perkara yang cepat dilanjutkan dalam laporan. Laporan itu membaca, "Kami sangat bergantung pada layanan Elon Musk", dan dalam fitur kalimat yang sangat berikut, "dia tidak mendedikasikan sepenuh masa dan perhatiannya mengenai Tesla."

Musk adalah pemimpin yang berfungsi. Dia pernah menjadi CEO PayPal sebelum memulakan Tesla dan sejak itu menjadi CEO dan Ketua Pegawai Teknikal (CTO) Space Exploration Technologies. Dia juga merupakan Ketua SolarCity, yang memperkenalkan peralatan berasaskan cahaya matahari yang mahal.

:eight_pointed_black_star: Perkara Yang Perlu Diingat Sebelum Membeli Stok

Perkara yang Perlu Diingat semasa membeli Stok apa pun

Mungkin ruang pelaburan yang paling menuntut, pertukaran sekuriti biasanya merupakan pilihan terbaik bagi sesiapa sahaja yang memasuki tahap gaji. Memang, saya tidak terkejut memandangkan kesannya kepada orang lain, kerana sifatnya yang tidak dapat diramalkan. Di sini, pemikirannya adalah memperhatikan perkara-perkara penting dalam pertukaran. Menyiasat bagaimana pasaran bertindak selama setengah tahun terakhir masa baik dan buruk bergabung dengan pertukaran adalah jelas.

Selama dua puluh tahun, bagi seseorang yang pernah menjadi sebahagian daripada sektor perniagaan, melihat tahun ini bukanlah apa-apa, bukan perjalanan yang menarik. Walaupun begitu, bagaimana saya melihatnya adalah bahawa anda perlu memasuki ruang pada kesempatan dan mempunyai pilihan untuk bertahan, mendekati pelaburan saham dalam reka bentuk yang disusun.

Berikut adalah beberapa panduan yang harus diingat sebelum membeli stok -

:small_red_triangle_down: Fahami keperluan anda:

Peraturan utama pelaburan adalah untuk mencirikan penting di sebalik keperluan untuk membuat pembelian saham. Ini merupakan metodologi pelaburan yang paling penting kerana ia adalah asas bagi setiap orang yang perlu memulakan pelaburan. Pada ketika ditanya 'di mana kita bermula?' Saya biasanya mengemukakan tiga soalan asas-

:arrow_right: Soalan Penjelasan :small_red_triangle_down:
Apakah objektif saya? Penjelasan untuk membuat pelaburan
Berapa lama saya boleh terus dilaburkan? Tempoh yang telah saya dekati untuk memperoleh pulangan positif.
Apakah ketahanan bahaya saya? Bekerja ketika saya dapat bertahan untuk menanggung bahaya, dengan andaian?

:small_red_triangle_down: Lakukan kajian anda

Adalah sangat terkenal untuk memahami bahawa membeli stok secara langsung menunjukkan bahawa anda melabur dalam perniagaan yang tulen. Anda mempunyai pemahaman asas mengenai item, bidang, peraduan, sama seperti kedudukan syarikat itu penting.

Pendekatan ideal untuk melihat mungkin syarikat yang anda perlu laburkan adalah individu yang anda perlukan untuk merekrut untuk mengembalikan faedah untuk anda. Pada masa ini, anda tidak akan meminta individu yang kebetulan, bukan? Anda akan mengadakan perbincangan dengan mereka dan memahami kemampuan mereka. Perkara lain yang perlu diingat adalah bahawa pemeriksaan anda memberi anda kepastian dan bukannya bergantung pada nasihat orang ketiga.

:small_red_triangle_down: Tafsirkan nilai saham:

Semasa menjelajah syarikat, melewati nilai yang dimiliki, sangat penting untuk mengetahui apakah stok itu cukup penting untuk dilaburkan sekarang. Mengukur kepentingan membeli saham adalah sesuatu yang secara tidak sedar kita praktikkan dalam kehidupan seharian di mana kita memikirkan dan membahagikan tugas berdasarkan kesesuaiannya.

Salah satu kaedah untuk menganggarkan nilai saham adalah menggunakan bahagian Keuntungan-ke-Pendapatan (P / E) untuk mengambil jalan raya yang khusus. Bahagian PE menangani nilai yang perlu anda bayar untuk setiap dolar yang diperoleh syarikat. Semakin tinggi bilangannya, semakin banyak anda bersedia membayar untuk setiap dolar keuntungan.

:small_red_triangle_down: Maaf Pulangan

Apa-apa tetapi mengagumkan bahawa keuntungan adalah pandangan asas yang perlu diingat semasa interaksi membeli. Pasti, saham syarikat menunjukkan perkembangan menegak yang konsisten, atau disebut saham blue-chip, yang merupakan antara keputusan pelaburan yang paling digemari untuk pertemuan besar.

Salah satu aksi yang paling biasa dilakukan adalah mengasingkan pembelian tawaran anda di seluruh organisasi dan bukannya meletakkan semua wang tunai di satu tempat kerana ia telah menghasilkan pulangan awal yang konsisten. Keuntungan dari ini adalah bahawa jika satu tawaran tidak berkembang dengan baik, yang lain dengan baik akan menyesuaikan keuntungan, dengan demikian, membuat pengaturan yang saling menguntungkan bagi pelabur.

:small_red_triangle_down: Berfikir tentang Kecairan

Bagi individu yang baru dalam pelaburan pertukaran kewangan , kecairan adalah perspektif kelas yang terbaik untuk diingat. Dalam istilah awam, ini menangani seberapa cepat anda boleh menukar stok menjadi tunai. Motivasi di sebalik mengapa broker baru perlu mengingati kecairan tawaran kerana ia membantu mereka dengan salah faham pertukaran lebih cepat.

Dari sudut pandang orang dalam, saya secara konsisten mengambil perhatian dalam dua cara yang berbeza - satu adalah individu yang memahami ruang dan melabur secara berkesan dan selepas itu individu yang, bagaimanapun, lebih suka tidak melakukannya. Walaupun yang terakhir memiliki pengaturan ketakutan yang bias terhadap memasuki kawasan itu, sebagian tetap berlebihan. Dari pengalaman individu, berhati-hati dan pesakit dapat membawa seseorang jauh, tidak kira sama ada dalam pelaburan pertukaran kewangan atau di tempat lain.

:eight_pointed_black_star: Elon Musk Beberapa Pelaburan Terbaik

Elon Musk telah dipuji sebagai virtuoso. Dia juga telah dinobatkan sebagai "Tony Stark yang canggih." Dan, sekarang, hanya sedikit yang akan menolak bahawa dia seorang yang berwawasan perniagaan yang berbakat. Meskipun demikian, beberapa ukuran reputasinya adalah akibat muslihatnya, terutama pamerannya di pentas media berasaskan laman web Twitter. Pada tahun 2018, pada Hari April Mop , Musk menyampaikan perkembangan siaran di Twitter yang mengatakan bahawa Tesla telah gagal.

Musk adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan penyokong utama Tesla dan CEO dan memimpin fesyen di SpaceX.6 Pada 26 Januari 2021, menurut Indeks Billionaires Bloomberg, dia mempunyai nilai bersih yang diharapkan sebanyak $ 209 bilion, mengatasi Jeff Bezos sebagai individu yang paling boros di planet ini.

:small_red_triangle_down: PayPal

PayPal mempunyai program pemimpin dan pelabur yang terkemuka. Rangka kerja ansuran dalam talian utama memberikan pilihan elektronik berbeza dengan teknik kertas konvensional seperti cek dan pesanan tunai. Penyokong utama PayPal menggabungkan Ken Howery, rakan dermawan Founders Fund dan Utusan AS sebelumnya untuk Kerajaan Sweden; Max Levchin, pelabur awal di Yelp dan pencetus dan Ketua Pegawai Eksekutif Affirm Inc .; dan Peter Thiel, rakan dermawan Palantir Technologies and Founders Fund.

Musk tidak lagi memegang kepentingan di PayPal. Dia meninggalkan keadaannya setelah syarikat perniagaan dalam talian eBay membeli PayPal dengan harga $ 1.5 bilion setiap tahun 2002. Musk konon memperoleh $ 180 juta dalam perjanjian itu.

Pada tahun 1999, Musk menggunakan $ 10 juta untuk membantu mewujudkan X.com , perkhidmatan kewangan dalam talian, dan ansuran e-mel. Selepas setahun, syarikat tersebut bergabung dengan Confinity, yang kemudiannya diganti menjadi PayPal pada tahun 2001.

:small_red_triangle_down: RuangX

Musk menggunakan sebahagian besar dari pengembalian perjanjian PayPal untuk menubuhkan Space Exploration Technologies Corporation , yang biasa dikenali sebagai SpaceX. Berdasarkan rekodnya, Musk menghasilkan $ 100 juta untuk menunjukkan SpaceX pada tahun 2002.

SpaceX telah menjadi pencapaian yang luar biasa , baik secara monetari maupun dalam perkembangan mekanikalnya. NASA memberikan SpaceX perjanjian yang berharga pada tahun 2006. Pada tahun 2009, SpaceX menghantar Falcon 1, roket kekuatan cecair swasta yang pertama, untuk tiba di bulatan. Pada tahun 2010, alat angkasa SpaceX's Dragon tiba di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Pada tahun 2012, NASA membenarkan SpaceX perjanjian berikutnya untuk membantu mengangkut anggota kru antara ISS dan Bumi.

SpaceX adalah perniagaan milik peribadi, jadi memutuskan penilaiannya cukup menyusahkan. Pada tahun 2019, SpaceX mengumpulkan $ 1.33 bilion dari tiga pusingan pembiayaan. Pada bulan Februari 2020, individu yang mengetahui pembiayaan syarikat itu mendedahkan kepada CNBC bahawa SpaceX ingin mengumpulkan $ 250 juta dengan kos $ 220 sesaham.

Ini akan meningkatkan nilai SpaceX menjadi sekitar $ 36 bilion, meningkat dari $ 33.3 bilion sudah. Ini mungkin merupakan perniagaan milik swasta yang paling penting di planet ini, dan kedudukannya antara yang paling popular dari mana-mana organisasi pra-IPO.

Musk adalah pelabur terbesar dan Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, dan syarikat ini pada masa ini bernilai lebih dari $ 100 juta yang pada mulanya dilaburkan oleh Musk untuk membentuk syarikat tersebut. Sekiranya syarikat itu dipublikasikan, hampir pasti, Musk akan memperoleh keseluruhan yang luar biasa.

:small_red_triangle_down: Teknologi DeepMind

Syarikat tenaga otak tiruan DeepMind Technologies telah dihantar pada akhir tahun 2010 dengan Musk sebagai salah satu pelabur utusan suci yang penting. Pada Januari 2014, Google melaporkan bahawa ia telah memperoleh syarikat tersebut untuk jumlah yang tidak didedahkan, namun telah dihipotesiskan bahawa perjanjian itu ada di suatu tempat julat $ 400 dan $ 600 juta.

Musk secara amnya ditekankan terhadap kesedaran buatan yang membanjiri orang. Dia dianggap telah berinvestasi di DeepMind untuk tidak menghasilkan uang tunai, melainkan untuk memberi dia jendela tentang seberapa cepat inovasi di sebalik penaakulan buatan berkembang.

Pembelajaran sokongan mendalam adalah prosedur penaakulan automatik yang menggabungkan pembelajaran mendalam - digunakan untuk melihat reka bentuk - dengan pembelajaran sokongan, dilengkapi pembelajaran bergantung pada isyarat imbuhan, seperti skor dalam permainan. DeepMind memberikan metode ini namanya pada tahun 2013 dalam sebuah makalah, yang mengatasi lompatan ke depan dalam bidang penalaran berkomputer.

DeepMind belum melacak penggunaan iklan praktikal penyesuaian sokongan yang mendalam, walaupun Alphabet telah menerapkan prosedur di dalamnya sebagai strategi untuk mengurangkan kos kuasa untuk menyejukkan pelayan Google.

:small_red_triangle_down: Tesla Motors

Walaupun Musk bukan individu pendiri dari Tesla, dia mengetuai pembiayaan lebih awal daripada jadual pada tahun 2004. Pada tahun 2008, Musk beralih dari menjadi lembaga pengarah dari Tesla kepada CEOnya, walaupun dia mengisi jawatan sebagai CEO SpaceX . Pada 28 Jun 2010, Tesla menghantar penjualan saham pertama (IPO) di NASDAQ. Sebilangan stok rata-rata dapat diakses oleh orang pada umumnya pada $ 17 sesaham. Pada 26 Januari 2021, sebahagian Tesla berharga $ 888.60.

Matlamat utama syarikat adalah mempercepat pengangkutan praktikal dengan mendapatkan kenderaan elektrik pasaran massa dengan pasaran. Pada bulan November 2017, Tesla melaporkan trak separa elektrik sepenuhnya, yang mana organisasi seperti UPS dan PepsiCo telah membuat praorder. Kenderaan elektrik syarikat sederhana dan terkemuka menggabungkan Model S, Model X SUV, kereta Model 3, dan supercar Roadster teratas.

Pada Januari 2020, Reuters mengumumkan bahawa Musk akan memperoleh $ 346 juta penghargaan saham sebagai komponen bundle imbuhan berasaskan pameran. Musk tidak membawa pampasan atau ganjaran wang; sebaliknya, dia mendapat alternatif penghormatan saham yang bergantung pada permodalan pasaran syarikat dan pencapaian pembangunan lain. Musk menuntut sekitar 241 juta bahagian Tesla, atau 25% syarikat.

:small_red_triangle_down: Syarikat yang Membosankan

Musk menubuhkan syarikat pengembangan asas dan laluan The Boring Company pada akhir 2016. Syarikat ini dipilih kerana lalu lintas sangat mengerikan; apabila terdapat batu dan batu dari bumi baru di bawah jalan-jalan, tidak perlu berjalan di atas tanah.

Syarikat itu kemungkinan akan mengurangkan perbelanjaan penggalian sekaligus mempercepat penciptaan. Syarikat yang melelahkan ingin mencapainya dengan membuat jalan yang lebih sederhana dan menjadikan mesin yang melelahkan yang kuat.

Pada tahun 2020, The Boring Company mempunyai proyek yang sedang berjalan di Hawthorne, Calif., Las Vegas, Los Angeles, Chicago, Baltimore, dan Washington , DC Untuk menyokong usaha tersebut, Musk melaporkan bahawa dia akan mulai menjual topi bertanda The Boring Company.

Pada 16 Disember 2017, Musk mengatakan bahawa dia telah menjual 42,000 topi dan mengumpulkan $ 840,000. Setelah mencapai objektifnya untuk menjual 50,000 topi, Musk mula menjual item Syarikat Boring bertanda berikut: sebuah alat pembakar api. Musk menjual senjata api ini dengan harga $ 500, dan hanya dalam beberapa hari, Musk telah mengumpulkan $ 10 juta.

Selain itu, pada pertengahan 2019, The Boring Company menyampaikan laporan setebal 505 halaman yang menunjukkan pengaturan mereka untuk mengembangkan hubungan antara Washington, DC, dan Baltimore menggunakan kerangka perjalanan berkelajuan tinggi.

:arrow_right: Baca Artikel Ini Juga:

1. Pelaburan Cryptocurrency Elon Musk 2. Pasaran saham

Soalan Lazim - Soalan Lazim

:one: Adakah saham SpaceX diperdagangkan di pasaran terbuka?

Syarikat ini telah menerajui pelbagai inovasi dan keinginan untuk suatu hari menjadi syarikat antara planet terkemuka! Sehingga Februari 2021, SpaceX bernilai $ 419,99 sesaham pada nilai $ 74 bilion. SpaceX pada masa ini tidak diperdagangkan di pasaran terbuka. Tawaran mungkin dapat dicapai di sektor perniagaan tambahan.

:two: Adakah Elon Musk melabur dalam Bitcoin?

Sementara dia menjelaskan bahawa dia tidak menjual bitcoinnya, memegang pelaburannya. Dalam tweet bulan lalu, Elon Musk mengatakan bahawa Tesla menjual 10% harta miliknya pada dasarnya untuk menunjukkan kecairan Bitcoin sebagai pilihan berbeza dengan menyimpan tunai pada laporan aset.

:three: Apa itu stok?

Apa itu Stok? Saham (disebut nilai) adalah keselamatan yang menangani tanggungjawab untuk sebahagian organisasi. Ini memberi hak kepada pemilik kedai sejauh sumber dan faedah perkongsian setara dengan berapa banyak stok yang mereka miliki.

:four: Adakah Tesla pelaburan yang mengerikan?

Pengeluar kenderaan elektrik (EV), Tesla, mempunyai pelbagai bahaya utama yang akan dilihatnya dalam 5-10 tahun berikutnya. Risiko yang ketara termasuk kereta Tesla yang terlalu mahal dengan pemotongan cukai dan pengembangan Gigafactory (barisan pengeluaran bateri) memakan masa lebih lama daripada yang dijangkakan.

:five: Sebab apa stok Tesla begitu tinggi?

Inilah yang menghidupkan konvensyen yang membakar. Stok Tesla telah membanjiri lebih 20,000% sejak dibuka ke dunia pada tahun 2010. Konvensyen nyanyian telah didorong oleh pengembangan penciptaan, EV furore, dan frontman Elon Musk

:six: Atas sebab apa individu membeli stok?

Pelabur membelinya dengan bayaran yang mereka hasilkan. Saham yang bernilai mungkin merupakan saham pengembangan atau bayar, dan bahagian PE yang rendah dapat mencerminkan bagaimana mereka menjadi tidak diingini dengan pelabur dengan alasan yang tidak diketahui. Individu membeli saham harga untuk mengharapkan bahawa pasaran telah melampaui batas dan kos saham akan naik semula.

:seven: Siapa yang memiliki sebahagian besar Tesla?

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, Elon Musk, adalah pelabur terbesar dengan 18% tawaran luar biasa. Capital Research and Management Company adalah pelabur terbesar kedua yang menuntut 5.5% daripada stok purata, dan BlackRock, Inc. memegang sekitar 5.3% saham syarikat.

:eight: Atas sebab apa Elon Musk begitu kaya?

Elon Musk menjual barang pertamanya pada usia 12 tahun. Ia hanyalah permainan komputer yang dia kodkan sendiri. Dia mencari cara untuk menjana $ 500 dengan wang sebenar setelah menawarkan apa-apa selain pengedaran PC. Kira-kira lima tahun selepas fakta, pada tahun 1999, Compaq memperoleh produk tersebut, dan Musk merampas $ 300 juta.

:nine: Berapakah nilai bersih SpaceX?

SpaceX Elon Musk kini bernilai $ 74 bilion setelah mengumpulkan lebih banyak modal minggu lalu, dengan minat yang kuat dari para pelabur yang menerima dua usaha bersungguh-sungguh syarikat akan mendorong penilaian itu jauh lebih tinggi.

:keycap_ten:Adakah Elon memiliki PayPal?

Elon Musk - jurutera, perancang moden, dan perniagaan inovasi berwawasan - berada di belakang lebih daripada satu syarikat yang telah mengganggu industri tertentu. Pelaburan terbaik Musk merangkumi PayPal Holdings Inc., SpaceX, DeepMind, Tesla Inc. , dan The Boring Company.

:closed_book: Kesimpulannya

Ketidakstabilan stok Elon Musk tidak melekat pada stok Tesla sahaja. Kenapa? Oleh kerana ia mempunyai kaitan dengan "techno king" sendiri. Beberapa sumber dan perniagaan yang berbeza hampir pasti dapat memanfaatkan aktiviti dan kata-kata Elon Musk yang hebat. Sejalan dengan ini, berikut tujuh saham yang menggabungkan ARK Space Exploration and Innovation ETF, Bitcoin, Dogecoin, Etsy, Kraneshares CSI China Internet ETF, Paypal, dan Tesla. Walaupun beberapa pakar dan pelabur belum mengetahui pujian viral Musk yang menarik, dia dipuji oleh orang lain kerana kemampuannya untuk menarik minat masyarakat umum dalam forum bersama. Musk juga berada di belakang lebih dari satu syarikat yang telah mengganggu industrinya . Ringkasan sebahagian pelaburan terbaik Musk merangkumi PayPal Holdings Inc., SpaceX, DeepMind, Tesla Inc. dan The Boring Company.

artikel berkaitan

1. Bagaimana Melabur Saham 2. Adakah Elon Musk Mendapatkan Pemindahan Rambut? 3. Pelaburan Cryptocurrency Elon Musk