Etanol (C2H5OH),

Definisi Etanol (C2H5OH):

  1. Cecair mudah terbakar yang tidak mudah terbakar yang dihasilkan oleh fermentasi semula jadi gula; alkohol.

  2. Etil Alkohol. Hidrokarbon beroksigen yang jelas, tidak berwarna dan mudah terbakar. Jenis yang digunakan sebagai minuman beralkohol (brendi, rum, wiski, dll., Dan disebut hanya alkohol) dihasilkan oleh proses semula jadi penapaian anggur, malt, jus tebu, dll. Jenis yang digunakan sebagai penambah oktana atau bahan bakar automotif alternatif adalah berasal dari butiran, jagung, atau penghidratan pemangkin gas etana. Kepekatan etanol yang tinggi dalam tubuh manusia boleh mengganggu fungsi otak dan boleh menyebabkan keracunan. Apabila dicampur dengan petrol (biasanya dalam proporsi 85 persen etanol hingga 15 persen petrol), ia dikenali sebagai gasohol. Juga disebut alkohol bijirin atau semangat bijirin.

Bagaimana menggunakan Ethanol (C2H5OH) dalam ayat?

  1. Ragi yang digunakan untuk membuat bir memetabolisme gula menjadi etanol.
  2. John biasa menanam kentang di ladangnya, tetapi begitu etanol mula digunakan dalam petrol, dia beralih ke menanam jagung.
  3. Etanol, atau alkohol, adalah salah satu ubat yang paling teruk kerana ketagihan dan beracun bagi tubuh apabila ia sering dikonsumsi dan dalam kuantiti yang banyak.
  4. Steven tahu menyedut petrol dengan mulutnya berbahaya dan dia berhati-hati untuk tidak memakan etanol kimia.

Definisi Makna Etanol (C2H5OH) & Etanol (C2H5OH)