Zon Euro,

Definisi Zon Euro:

 1. Zon euro, yang secara rasmi dikenali sebagai kawasan euro, adalah wilayah geografi dan ekonomi yang terdiri daripada semua negara Kesatuan Eropah yang telah memasukkan euro sepenuhnya sebagai mata wang negara mereka. Sehingga Ogos 2020, zon euro terdiri daripada 19 negara di Kesatuan Eropah (EU): Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Portugal, Slovakia, Slovenia, dan Sepanyol. Kira-kira 340 juta orang tinggal di kawasan zon euro.

 2. Wilayah ekonomi yang dibentuk oleh negara-negara anggota Kesatuan Eropah yang telah mengadopsi euro.

 3. Terdiri daripada 12 negara yang mengadopsi Euro sebagai mata wang nasional mereka adalah sebahagian daripada proses menuju Kesatuan Ekonomi dan monetari (EMU) di bawah perjanjian Maastricht. Mereka adalah: Austria, Belgium, Finland, Perancis, Jerman, Ireland, Itali, Luxembourg, Belanda, Portugal, Sepanyol, dan Yunani.

 4. Zon euro adalah salah satu kawasan ekonomi terbesar di dunia dan mata wangnya, euro, dianggap sebagai salah satu yang paling cair jika dibandingkan dengan yang lain. Mata wang wilayah ini terus berkembang dari masa ke masa dan mengambil kedudukan yang lebih menonjol dalam simpanan banyak bank pusat. Ia sering dijadikan contoh ketika mempelajari trilemma, teori ekonomi yang menyatakan bahawa negara mempunyai tiga pilihan ketika membuat keputusan mengenai dasar monetari antarabangsa mereka.

Bagaimana menggunakan zon euro dalam ayat?

 1. Pada tahun 1992, Perjanjian Maastricht mewujudkan EU dan membuka jalan untuk pembentukan kesatuan ekonomi dan monetari bersama yang terdiri daripada sistem perbankan pusat, mata wang bersama, dan wilayah ekonomi bersama, zon euro.
 2. Tidak semua negara Kesatuan Eropah mengambil bahagian dalam zon euro; ada yang memilih untuk menggunakan mata wang mereka sendiri dan mengekalkan kebebasan kewangan mereka.
 3. Negara Kesatuan Eropah yang memutuskan untuk mengambil bahagian dalam zon euro mesti memenuhi syarat mengenai kestabilan harga, kewangan awam yang baik, ketahanan penumpuan, dan kestabilan nilai tukar.
 4. Ia berlaku di tengah tanda-tanda perlambatan pemulihan ekonomi sementara di zon euro 12 negara.
 5. Zon euro merujuk kepada wilayah ekonomi dan geografi yang terdiri daripada semua negara Kesatuan Eropah (EU) yang memasukkan euro sebagai mata wang negara mereka.
 6. Zon euro terdiri daripada 19 negara berikut di EU: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Portugal, Slovakia, Slovenia, dan Sepanyol .

Makna Definisi Zon Euro & Zon Euro

Zon Euro ,

Bagaimana Menentukan Zon Euro?

 1. Kawasan euro, yang secara formal dikenal sebagai kawasan euro, adalah kawasan geografi dan ekonomi yang merangkumi semua negara Kesatuan Eropah yang telah mengintegrasikan euro sebagai mata wang nasional mereka. Sehingga Ogos 2020, kawasan Euro akan terdiri daripada 19 negara Kesatuan Eropah (EU): Jerman, Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Perancis, Yunani, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta , negara - Kira-kira 340 juta orang tinggal di Boss, Portugal, Slovakia, Slovenia dan Sepanyol.

  • Kawasan euro merujuk kepada kawasan ekonomi dan geografi semua negara di Kesatuan Eropah (EU) yang mengadopsi euro sebagai mata wang tempatan mereka.
  • Pada tahun 1992, Perjanjian Maastricht membentuk Kesatuan Eropah dan membuka jalan untuk pembentukan kesatuan ekonomi dan kewangan bersama yang terdiri daripada sistem bank pusat, mata wang bersama dan zon ekonomi bersama, zon euro.
  • Euro merangkumi 19 negara EU berikut: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Portugal, Slovakia, Slovenia dan Sepanyol.
  • Tidak semua negara EU mengambil bahagian dalam zon euro, ada yang lebih suka menggunakan mata wang mereka sendiri dan mengekalkan kedaulatan kewangan mereka.
  • Negara-negara EU yang memilih untuk bergabung dengan zon euro mesti memenuhi syarat kestabilan harga, kewangan awam yang stabil, kestabilan pertukaran dan kestabilan kadar pertukaran.

Makna Zon Euro

 1. Zon ekonomi yang ditubuhkan oleh negara-negara anggota Kesatuan Eropah yang memperkenalkan euro.

Kalimat Zon Euro

 1. Dia campur tangan di tengah tanda-tanda perlambatan usaha pemulihan di 12 negara zon euro.