Eksperimen,

Definisi Eksperimen:

  1. Prosedur saintifik yang dilakukan untuk membuat penemuan, menguji hipotesis, atau menunjukkan fakta yang diketahui.

  2. Lakukan prosedur saintifik, terutama di makmal, untuk menentukan sesuatu.

  3. Kaedah penyelidikan untuk menguji pelbagai andaian (hipotesis) berdasarkan percubaan dan kesilapan dalam keadaan yang dibina dan dikendalikan oleh penyelidik. Semasa percubaan, satu atau lebih keadaan (disebut pemboleh ubah bebas) dibenarkan untuk berubah secara teratur dan kesan perubahan ini pada keadaan yang berkaitan (disebut pemboleh ubah bersandar) diukur, direkodkan, disahkan, dan dianalisis untuk mencapai kesimpulan.

Sinonim Eksperimen

Ujian, Penyiasatan, Percubaan, Inkuiri, Demonstrasi, Analisis, Analisis, Pendekatan, Pengujian, Percubaan, Tawaran, Bawa untuk menguji, Sahkan, Retak, Potong dan cuba, Usaha, Berusaha, Inkuiri, Esei, Pemeriksaan, Pemeriksaan, Eksperimen, Fling, Gambit, Cubalah, Cobalah, Pergi, Selamat jalan, Inkuiri, Menyiasat, Menyiasat, Menjilat, Bergerak, Menawarkan, Bermain-main dengan, Polisi, Berlatih, Probe, Prosedur, Bukti, Buktikan, Dicuba, Penyelidikan , Uji jalan, Jalankan sampel, Sampel, Teliti, Cari, Goncang, Tembakan, Tikam, Langkah, Pukulan, Tawaran kuat, Kajian, Bahan, Rasa, Tentatif, Uji, Percubaan, Percubaan dan kesalahan, Uji coba, Cuba, Cubalah apa-apa sekali, Cubalah, Cubalah, Ikuti, Validasi, Sahkan, Timbang, Pukul, Lakukan eksperimen, Menjalankan ujian, Menjalankan percubaan, Menjalankan penyelidikan

Bagaimana menggunakan Eksperimen dalam ayat?

  1. Kadang-kadang adalah idea yang baik untuk bereksperimen dengan idea-idea baru untuk melihat apakah mereka mungkin dapat menaikkan margin keuntungan.
  2. Dia bereksperimen pada ayam dan juga tikus.
  3. Semasa eksperimen terakhirnya, saintis itu secara tidak sengaja menumpahkan sejumlah Nitrogen Cair menyebabkan ujian tersebut dibatalkan kerana dia memerlukan jumlah yang telah ditentukan.
  4. Saya telah menguji ini dengan percubaan.
  5. Saya tidak mahu meneruskan rancangan ini, kecuali anda mencubanya sebelum ini. Sekiranya tidak, kami perlu melakukan eksperimen untuk mengetahui jawapannya.

Makna Eksperimen & Definisi Eksperimen