Pengedaran yang luas,

Definisi pengagihan meluas:

  1. Strategi penjualan pengedaran yang luas yang menggunakan pelbagai saluran logistik dan penjualan dengan jumlah yang tinggi untuk menjangkau seberapa banyak bakal pelanggan. Strategi penjualan yang komprehensif digunakan untuk memasuki pasar, memberikan banyak informasi kepada khalayak mengenai produk atau barisan produk serta produknya. Berbeza dengan pengedaran yang dipilih.

Makna Pengedaran luas & Pengedaran luas

Apakah pengedaran yang luas?

Ini adalah strategi pengedaran yang bertujuan menyebarkan maklumat mengenai produk atau barisan produk tertentu kepada sebilangan besar orang. Kerana kerumitannya, strategi pengedaran ini dapat menargetkan banyak saluran pengedaran untuk hasil yang maksimum.

Pengedaran yang luas

Memilih strategi pengedaran yang tepat adalah keputusan penting yang dapat memimpin perniagaan anda untuk berjaya atau menjunamnya. Strategi pengedaran berskala besar mungkin terdengar seperti idea yang baik pada awalnya, tetapi mereka memerlukan banyak sumber untuk dilaksanakan dan tidak sesuai untuk perniagaan kecil. Keputusan anda akhirnya mempengaruhi bagaimana produk anda diterima di pasaran.

Berikut adalah beberapa faktor yang perlu diingat semasa memilih strategi pengedaran:

Jenis Produk: Syarikat yang berurusan dengan keperluan harian mungkin lebih baik dengan jenis strategi ini, berbanding syarikat yang menjual pakaian berjenama.

Anggaran: Anggaran mungkin merupakan salah satu faktor terpenting yang perlu dipertimbangkan ketika memilih strategi terbaik. Bersedia untuk membuat penjimatan di tempat lain, kerana melaksanakan strategi pengedaran besar memerlukan anggaran yang besar.

Broker: Bergantung pada cara kerja, anda mungkin perlu mengupah broker untuk memastikan pengedaran barang dan perkhidmatan dengan cepat dan cekap. Namun, sebelum membuat keputusan, anda mesti memeriksa anggaran anda terlebih dahulu. Sebaik-baiknya, strategi ini sesuai untuk perusahaan besar yang mempunyai kawalan lebih mudah terhadap pelbagai saluran.

Contoh pengedaran yang luas

Syarikat seperti The Coca-Cola Company dan PepsiCo terkenal kerana melaksanakan pelbagai strategi pengedaran. Oleh kerana usaha yang berterusan dan taktik pemasaran yang dicemburui, kedua-dua jenama ini sangat kompetitif dengan jenama minuman ringan yang lain.

Strategi pengedaran yang luas

Memilih strategi pengedaran yang tepat adalah keputusan penting yang boleh membawa perniagaan anda berjaya atau menjatuhkannya. Walaupun strategi pengedaran yang diperpanjang pada awalnya nampaknya seperti ide yang baik, melaksanakannya memerlukan banyak sumber daya, yang menjadikannya bukan pilihan yang sesuai untuk perniagaan kecil.

Keputusan anda akhirnya akan memberi kesan kepada bagaimana produk anda diterima di pasaran.

Apakah tiga jenis pengagihan itu?

3 jenis pengedaran

Pengedaran intensif: sebanyak mungkin kedai. Tujuan pengedaran terpusat adalah untuk menembusi sebanyak mungkin pasaran.

Pembahagian selektif: Pilih outlet di lokasi tertentu.

Jualan eksklusif: Kedai terhad.

Apakah pengedaran eksklusif dan terpusat?

Pengiklanan: Pengedaran eksklusif adalah bentuk pengedaran terpilih yang melampau yang hanya digunakan oleh satu pemborong, peruncit, atau pengedar di wilayah tertentu. Ini adalah bentuk pengedaran yang biasa untuk produk dan jenama yang mencari imej kelas pertama.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Apakah empat saluran pengedaran?

Jenis saluran pengedaran - 4 jenis penting: penjualan langsung, peruncit, pemborong, penjualan melalui pengedar

:point_right: Jualan langsung:

:point_right: Dijual oleh peruncit

:point_right: Dijual oleh pemborong

:point_right: Penjualan melalui ejen

:point_right: Pengedaran yang intensif, terpilih dan eksklusif

S: Apakah kekuatan dan kelemahan pengedaran intensif?

Pengilang telah mengadopsi strategi pengedaran produk secara terpusat yang perlu diisi semula dengan cepat. Manfaat strategi ini termasuk wang, kesedaran produk, dan pembelian dorongan. Kekurangan termasuk turun naik penjualan, harga rendah / margin rendah, dan kurangnya kawalan peruncit.

S: Mengapa pengedaran berpusat itu baik?

Kelebihan menerapkan strategi pengedaran terfokus adalah untuk menjana pendapatan, meningkatkan kesedaran produk dan mendorong impuls pembelian. Semakin banyak produk yang anda jual, semakin banyak wang yang anda hasilkan. Oleh kerana lebih banyak tempat membawa produk, pengeluar mempunyai lebih banyak peluang untuk memperoleh keuntungan.

S: Apakah 5 saluran pengedaran?

Jenis saluran pengedaran

:o: Saluran langsung atau saluran sifar (dari pengeluar ke pelanggan)

:o: Saluran tidak langsung (penjualan melalui perantara)

:o: Pembahagian berganda.

:o: Saluran pengedaran perkhidmatan.

:o: Internet sebagai saluran pengedaran.

S: Syarikat mana yang menggunakan pengedaran eksklusif?

Beberapa syarikat yang sering menggunakan pengedaran eksklusif adalah:

:white_check_mark: Samsung.

:white_check_mark: Gucci.

:white_check_mark: Lamborghini.

:white_check_mark: Epal.

:white_check_mark: BMW.

:white_check_mark: Mercedes.

S: Bagaimana untuk meningkatkan pengedaran intensif?

Enam Cara Meningkatkan Prestasi Saluran

:point_right: Jadikan ia sebagai keutamaan.

:point_right: Kembangkan metrik dan pantau prestasi.

:point_right: Berkomunikasi!

:point_right: Jana pendapatan melalui saluran.

:point_right: Elakkan konflik harga.

:point_right: Menangani konflik dengan cepat.

S: Apakah polisi pengedaran?

Strategi pengedaran adalah kaedah menyampaikan barang atau perkhidmatan kepada pengguna akhir. Melaksanakan kaedah pengagihan yang paling berkesan untuk perniagaan anda adalah mustahak untuk menjana pendapatan dan mengekalkan pelanggan. Beberapa syarikat memilih untuk menggunakan lebih daripada satu kaedah pengedaran untuk bergabung dengan pangkalan pengguna yang berbeza.

Kesimpulannya

Strategi penjualan yang menggunakan pelbagai saluran logistik dan penjualan dengan jumlah yang tinggi untuk menjangkau sebanyak mungkin bakal pelanggan. Strategi penjualan yang komprehensif digunakan untuk memasuki pasar, memberikan banyak informasi kepada khalayak mengenai produk atau barisan produk serta produknya. Berbeza dengan pengedaran yang dipilih.