Latihan wajah boleh digunakan untuk memperbaiki penampilan wajah , memerangi penuaan, dan meningkatkan kekuatan otot. Rutin kecergasan fizikal yang rapi adalah komponen utama untuk menjalani gaya hidup sihat. Tetapi kita biasanya mengabaikan untuk melakukan otot yang paling banyak dilihat orang - wajah kita. Sama seperti bahagian badan anda yang lain, lebih dari 57 otot di wajah dan leher anda memerlukan senaman agar tetap kencang dan cergas. Senaman wajah yang sederhana ini dapat membantu anda menguatkan otot wajah, mendapatkan wajah langsing, dan juga memerangi tanda-tanda penuaan.

Faedah latihan wajah

Sama seperti senaman yang teratur dapat membantu tujuan penurunan berat badan dan menegangkan badan anda, senaman wajah juga dapat banyak faedah.

Bukan hanya menguatkan otot wajah anda, tetapi juga dapat mengurangkan penampilan kedutan. Selain itu, ia menghilangkan semua ketegangan di sekitar otot muka dan meningkatkan peredaran darah di sekitar kawasan ini. Untuk melihat hasil yang tepat, cubalah dan lakukan latihan wajah anda 3-5 kali seminggu selama sekitar 20 minit.

Cara Menurunkan Lemak Pipi (8 Langkah untuk Muka Lebih Ramping)

Lemak pipi boleh menjadikan wajah anda kelihatan sedikit kembung. Mencari sudut yang tepat untuk selfie anda boleh menjadi cabaran, dan orang mungkin berfikir bahawa anda telah menambah berat badan.

CARA HILANGKAN LEMAK CHEEK

 • MENGURANGKAN LEMAK BADAN KESELURUHAN ANDA

Menurunkan berat badan secara keseluruhan pasti menyumbang kepada wajah yang lebih langsing. Sebenarnya jika anda pernah melihat penurunan berat badan orang lain, ia seperti; bahawa anda akan memberi komen mengenai betapa rampingnya wajah mereka!

Cara optimum untuk menurunkan lemak wajah adalah dengan membuat beberapa perubahan halus pada latihan mingguan dan pengambilan makanan anda. Mengonsumsi lebih sedikit kalori setiap hari daripada yang anda bakar akan membantu menurunkan berat badan secara konsisten (masuk akal bukan!). Ramai orang cenderung menyimpan lemak di kawasan leher, muka, dan rahang. Sekiranya anda ingin menikmati wajah yang lebih langsing, mari kita mulakan program penurunan berat badan secara keseluruhan (kami ingin membantu!)

 • TINGGAL DIBERI

Anda mungkin mengalami pipi yang gemuk kerana badan anda menahan terlalu banyak cecair. Terdapat banyak kemungkinan sebab penahanan air, dan dehidrasi adalah salah satu daripadanya. Badan anda akan menyimpan lebihan air apabila anda merasa tidak cukup minum. Cecair tambahan boleh masuk ke beberapa bahagian badan, termasuk muka. Matlamat untuk minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari untuk menjaga kesihatan diri anda.

 • MELAKUKAN LATIHAN JAWATAN

Anda boleh mendapatkan tulang pipi yang menarik dengan latihan ini. Ia membantu meregangkan otot di sekitar pipi, rahang, dan bibir. Lakukan senaman dengan berdiri atau duduk lurus dan menggerakkan rahang anda seperti anda sedang mengunyah sesuatu. Pastikan bibir anda ditutup semasa anda cuba mengunyah, dan menarik nafas dan keluar dalam-dalam semasa anda bersenandung. Seterusnya, buka mulut anda dengan lidah yang menekan pada gigi bawah anda, dan tahan selama lima saat sebelum bernafas masuk dan keluar semula. Keseluruhan pergerakan membuat satu pengulangan.

 • CUBA LATIHAN UDARA YANG MENGEJUTKAN

Latihan ini membantu menyelesaikan masalah pipi montel anda dengan mengerjakan hampir semua otot leher dan muka. Sebenarnya, ini adalah salah satu senaman wajah terbaik untuk mengurangkan pipi montel dan dagu berganda . Ia akan menjadikan wajah anda angkat semula jadi dan penampilan yang lebih ramping. Cukup ambil kerusi dan duduk dengan punggung lurus, kemudian condongkan kepala ke belakang sehingga anda menghadap ke siling. Langkah seterusnya adalah menarik bibir anda dan berusaha mengeluarkan udara. Lakukan ini selama beberapa saat, dan kemudian berehat.

 • LATIHAN DAN MAKAN SIHAT

Satu-satunya cara untuk menurunkan lemak pipi adalah dengan makan secara sihat dan bersenam secara teratur. Wajah anda akan menjadi lebih langsing apabila anda menurunkan berat badan. Ramai orang sudah melihat hasilnya setelah kehilangan beberapa paun. Sekiranya anda berkomitmen untuk menjalani gaya hidup sihat dan aktif, pipi yang montel itu akhirnya akan menjadi sesuatu dari masa lalu.

 • MENGGALAKKAN MUSLIS FACIAL INI

Gunakan tangan anda untuk meregangkan otot-otot wajah anda dan menegangkannya . Anda boleh melakukannya dengan menurunkan dagu sehingga mendekati dada, dan kemudian menarik kulit dari muka. Cubalah sebut "ah" sebaik sahaja anda meregangkan wajah, dan jaga kedudukan statik sebentar sebelum mengulangi prosesnya. Sebaiknya lakukan peregangan tiga kali sehari.

 • KURANGKAN PENGGUNAAN GAJI DAN GULA ANDA

Makan makanan yang kaya dengan sodium dan gula akan menyebabkan pengekalan air. Apabila badan anda menyimpan lebihan air, bahagian anda akan menjadi kembung - termasuk pipi anda. Anda hanya memerlukan sedikit natrium dan gula sehari, jadi cubalah memotong makanan masin dan bergula dari makanan anda.

 • LEBIH senyum

Senyum memberi anda peluang untuk melatih otot-otot wajah dan mengurangkan lemak pipi. Ini adalah senaman terbaik yang boleh anda lakukan untuk pipi anda. Anda juga mencerahkan hari anda dan semua orang.

Garis rahang

Seiring bertambahnya usia , bentuk wajah mereka mula berubah. Ketika lemak tumbuh di leher, kulit mula kendur dan otot rahang mula mengecut. Ini boleh menyebabkan garis rahang anda menjadi kurang jelas.

Walaupun perubahan pada wajah kerana genetik atau penuaan sangat wajar, ada beberapa latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu menentukan garis rahang anda. Bersenam di leher, dagu, rahang, dan otot muka yang lain boleh menyebabkan perubahan halus pada wajah anda, termasuk tulang pipi yang lebih tajam dan garis rahang yang lebih menonjol. Satu kajian mendapati bahawa melakukan senaman wajah secara berkala selama 20 minggu menyebabkan pipi lebih penuh dan penampilan yang lebih muda.

Latihan ini boleh memberi lebih banyak daripada memberi wajah anda lebih jelas atau kelihatan lebih muda - mereka juga dapat mencegah rasa sakit di leher, kepala, dan rahang. Kajian menunjukkan bahawa latihan rahang dapat membantu mengurangkan kesan gangguan temporomandibular, atau sakit kronik pada otot rahang, tulang, dan saraf.

Latihan untuk Membantu Menentukan Garis Rahang

Otot rahang dan leher jarang dilakukan di tempat senaman. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kulit kendur, rahang yang kurang jelas, atau sakit leher. Latihan rahang ini dapat membantu membuat garis rahang yang ditentukan dan mencegah sakit leher, sakit rahang, dan sakit kepala .

 • Keriting leher

Sakit leher seperti kekejangan perut atau keriting. Ini mengaktifkan otot leher yang jarang digunakan, jadi pastikan untuk mengambilnya perlahan dan berhenti jika anda merasa sakit.

Langkah 1: Berbaring di punggung dan tekan lidah ke bumbung mulut anda.

Langkah 2: Angkat dagu ke dada, angkat kepala sekitar dua hingga tiga inci dari tanah.

Langkah 3: Turunkan perlahan kepala anda ke bawah dan ulangi.

 • Latihan Vokal

Dengan mengeluarkan vokal dan meregangkan mulut, latihan ini mensasarkan otot di bibir anda.

Langkah 1: Buka mulut anda untuk membuat bunyi "O" . Membesar-besarkan vokal untuk mengetatkan otot.

Langkah 2: Kemudian, buka mulut anda untuk mengeluarkan bunyi "E" yang berlebihan.

Langkah 3: Ulangi pergerakan "O" dan "E".

 • Sandaran tulang selangka

Latihan tulang selangka melibatkan otot di bawah dagu anda yang menyokong rahang anda.

 • Mengepalkan

Petunjuk: Genggam dan pegang gigi anda selama 3 saat sambil menggunakan pelindung mulut khas yang dibuat oleh doktor gigi anda — bukan pelindung mulut sukan. Bahan plastik lembut pada pelindung ini akan mengelakkan masalah TMJ dan melindungi sendi anda.

Otot berfungsi: Kawasan rahang

Tempoh: 3 set 10

 • Dagu kendur

Petunjuk: Letakkan siku anda di atas meja dengan penumbuk di bawah dagu. Kemudian cuba buka mulut sambil mengerahkan pergelangan tangan untuk mewujudkan daya tahan. Tahan kemudian lepaskan.

Otot berfungsi: Di ​​bawah bahagian dagu dan garis rahang.

Tempoh: 3 set 10

Senaman wajah segar

Cleaves mengatakan jika anda melakukan latihan ini selama 15 minit, tidak lebih dari 3-5 kali seminggu (selain menggunakan produk penjagaan kulit yang betul dan banyak berehat) anda akan melihat peningkatan dalam dua minggu.

1. Rutin Pengangkut Jowl Bawah

Petunjuk: Letakkan tangan kanan anda di tulang selangka dan bungkus bibir bawah ke atas gigi bawah anda. Kemudian, miringkan kepala ke belakang beberapa inci sambil menggunakan otot muka anda untuk menarik sudut mulut Operasi Mulut Terbuka ke belakang (dengan bibir bawah anda masih covere.) Tahan, kemudian lepaskan kepala anda ke bawah dengan mata anda masih memandang ke atas. Ulangi di sebelah lain (tangan kiri di tulang selangka.)

Otot berfungsi: Kawasan rahang

Tempoh: 4 set 10 (5 kanan dan 5 kiri)

2. Pemulihan Jawbone

Petunjuk: Letakkan kedua-dua ibu jari bersebelahan di hujung dagu dengan jari anda yang lain terletak di bawah setiap telinga. Kemudian, dorong dagu ke ibu jari anda untuk membuat ketahanan, dan geserkan ibu jari anda di sepanjang tulang rahang, dengan tekanan sederhana, berakhir tepat di bawah setiap telinga .

Otot berfungsi: kawasan rahang

Tempoh: 10 kali

3. Gelongsor Dagu Berganda

Petunjuk: Letakkan telapak tangan di bawah dagu, dan dengan mulut tertutup, rentangkan rahang bawah anda sejauh mungkin. Kemudian, tekan dengan telapak tangan semasa anda meluncurkan tangan anda di sepanjang kawasan dagu berkembar, garis rahang, dan sisi wajah yang berakhir di pelipis anda.

Otot berfungsi: di bawah dagu

Tempoh: 10 kali (5 kanan dan 5 kiri)

4. Pipi Pipi

Petunjuk: Letakkan panjang jari telunjuk anda di bawah mata di sepanjang tulang pipi atas. Kemudian buka mulut seluas yang selesa, lengkungkan bibir ke atas gigi bawah, dan senyum dengan sudut mulut anda untuk membuat lenturan, kemudian lepaskan.

Otot berfungsi: kawasan rahang

Tempoh: 40 kali

Senaman Muka untuk kehilangan pipi montel

 • Simha Mudra

Simha Mudra atau Lion Pose merangsang dan menenangkan semua otot muka.

Cara melakukan: Lutut dengan selesa di atas tanah dan letakkan telapak tangan anda di paha anda. Pegang lidah anda di luar dan rentangkan ke bawah dengan kuat. Panjangkan sebanyak yang anda boleh. Semasa melakukan ini, hembuskan nafas dan gemuruh seperti singa.

 • Muka ikan

Sekiranya anda gemar mengambil gambar diri sendiri , maka anda sudah dapat menguasai latihan wajah ini. Ikan nada wajah dan meregangkan otot pipi anda.

Cara melakukan: Sapu pipi dan bibir ke dalam seperti ikan. Pegang posisi ini sebentar dan cuba senyum. Ulangi latihan sepanjang hari untuk melihat hasil yang lebih cepat.

 • Jivha Bandha (Pose Lidah Terkunci)

Cara melakukan: Duduk dengan selesa di tanah dan letakkan hujung lidah anda di dinding atas mulut anda. Paksa lidah anda ke dinding sehingga anda merasakan regangan di leher anda. Ulangi latihan ini selama empat hingga lima kali.

 • Pelepasan rahang

Latihan ini sangat sesuai jika anda mahukan tulang pipi yang menarik dan mengurangkan dagu berganda.

Cara melakukan: Duduk dengan selesa dan gerakkan rahang anda seolah-olah anda cuba makan dengan mulut tertutup. Tarik nafas dari hidung semasa melakukannya. Berehat dan ulangi selepas beberapa kali.

 • Jalandhara Bandha (kunci dagu)

Latihan ini akan membentuk wajah dan nada otot garis rahang wajah anda.

Cara melakukan: Duduk dalam posisi Teratai dan tarik nafas dalam-dalam. Letakkan tangan anda ke atas, angkat bahu ke atas dan bengkok ke hadapan. Pegang dagu dengan kuat ke dada di antara tulang kolar anda. Tahan nafas anda selama mungkin. Berehat dan kemudian ulangi perkara yang sama.

 • Teknik Mencuci Mulut

Teknik ini akan menenangkan pipi anda dan membantu anda menghilangkan dagu berganda.

Cara melakukan: Isi mulut dengan udara dan pindahkan udara dari satu sisi mulut ke yang lain, sama seperti anda membersihkan mulut menggunakan ubat kumur . Teruskan ini sebentar, berehat dan ulangi.

 • Gulung Leher

Gulung leher adalah kaedah paling berkesan untuk kehilangan dagu berganda. Latihan ini juga akan merendahkan otot dagu, rahang dan leher anda.

Cara melakukan: Duduk dengan selesa di tanah dengan kepala menghadap ke depan. Bengkokkan kepala anda ke satu sisi sejajar dengan dagu anda dan putar kepala anda dengan gerakan bulat. Pastikan tulang belakang anda lurus dan bahu ke bawah semasa melakukannya. Ulangi ini ke arah lawan arah jam dan berlawanan arah jam.

 • Tumpuan mata

Latihan ini akan menjadikan kening anda licin.

Cara melakukan: Buka mata anda dengan lebar dan pastikan alis anda tidak berkerut. Tetaplah seperti ini dan fokus pada jarak yang jauh. Berehat dan ulangi selepas beberapa lama.

 • Picit Mata

Petunjuk: Tarik bibir ke bawah untuk mengetatkan wajah anda (seperti watak menjerit), kemudian tarik bibir anda ke kanan, dan tekan satu mata tertutup selama satu saat (secara berdenyut) sepuluh kali. Ulangi dengan mata yang bertentangan.

Otot berfungsi: Otot yang mengelilingi mata anda; semasa mengetatkan mata, anda menarik kulit, tetapi anda tidak berkerut.

Tempoh: 3 set 10, rehat, kemudian 3 set 10 yang lain

 • Jawline Roll

Petunjuk: Dengan wajah anda diketatkan (seolah-olah anda akan ditebuk), picit bibir anda dan gerakkan ke kanan. Sekarang, dengan rahang yang tegang, katakan dengan kuat, "EW Charles." "Bercakap dengan kuat menyalakan otot lebih cepat," kata Georgesku. Dan pastikan untuk tidak menggosok gigi.

Otot berfungsi: Di ​​sini, anda menarik otot di bawah garis rahang. Apabila anda mengucapkan "EW Charles," lidah anda menarik bulatan di mulut anda dan daya tahan berfungsi pada rahang.

Tempoh: 3 set 10, rehat, kemudian 3 set 10 yang lain

 • Tekan Lidah

Petunjuk: Letakkan lidah anda di bumbung mulut anda, tepat di belakang gigi anda. Kemudian tambahkan ketegangan dengan menekan erat lidah anda untuk menutup sepenuhnya bumbung mulut anda, dan mulailah membuat suara "mh mh mh mh." "Sangat penting untuk membuat suara bersenandung / bergetar ketika melakukan latihan ini kerana mereka membantu otot," kata Georgesku.

Otot berfungsi: Ini akan menargetkan kendur di bawah dagu.

 • Pengangkat kening

Petunjuk: Dengan tangan anda dalam bentuk tanda kedamaian tertutup, letakkan kuku jari anda (bukan hujung jari anda) di atas setiap kening dan tekan untuk mendorong kening mata ke bawah. Kemudian, sambil menolak kulit itu ke bawah, perlahan-lahan tekan kening anda ke atas dan ke bawah, dan ulangi.

Otot berfungsi: Di ​​sini, anda membuat berat (tekanan kuku jari anda) untuk mengangkat mata dan membina otot di dahi anda.

Tempoh: 3 set 10, rehat, kemudian 3 set 10 yang lain

RINGKASAN

Sebab mengapa kebanyakan orang bimbang tentang lemak muka adalah kerana anda masih boleh berpakaian untuk menyembunyikan lebam di badan anda tetapi anda tidak dapat menyembunyikan lemak wajah (melainkan anda tahu cara membuat yang boleh melakukan silap mata). Anda mungkin menghabiskan berjam-jam di gim untuk mengurangkan lemak badan tetapi ketika selfie anda menunjukkan bahawa dagu berganda jelek, rasanya semua kerja keras anda sia-sia. Walaupun di mana badan anda menyimpan lebihan lemak bergantung pada genetik dan jenis badan anda, terdapat beberapa senaman wajah yang dapat membantu anda mendapatkan tulang pipi yang terpahat.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Adakah senaman wajah betul-betul berfungsi?

Buku, laman web, dan ulasan produk yang tidak terkira banyaknya menjanjikan hasil yang luar biasa, tetapi bukti yang menunjukkan bahawa senaman wajah berkesan untuk melangsingkan pipi atau mengurangkan kedutan sebahagian besarnya anekdot. Terdapat sedikit penyelidikan klinikal mengenai keberkesanan latihan wajah.

2- Bagaimana saya boleh menipiskan wajah dalam seminggu?

 • Lakukan senaman muka.
 • Tambahkan kardio ke rutin anda.
 • Minum banyak air.
 • Hadkan pengambilan alkohol.
 • Potong karbohidrat halus.
 • Tukar jadual tidur anda.
 • Perhatikan pengambilan natrium anda.
 • Makan lebih banyak serat.

3- Adakah senaman wajah berfungsi menenangkan wajah anda?

Mungkin! Kajian 2018 yang dilakukan di Northwestern University menunjukkan bahawa 20 minggu latihan wajah setiap hari memang menghasilkan kulit yang lebih tegas, dan pipi bahagian atas dan bawah yang lebih penuh. Protokol ini melibatkan 30 minit sehari untuk 8 minggu pertama kajian, dan kemudian setiap hari selepas itu.

4- Bagaimana anda menentukan garis rahang anda?

Langkah 1: Tutup mulut anda dan perlahan-lahan tekan rahang anda ke hadapan. Langkah 2: Angkat bibir bawah dan tekan sehingga anda merasakan otot-otot di dagu dan garis rahang anda meregang. Langkah 3: Kekal dalam kedudukan ini selama kira-kira 10 saat sebelum mengulangi latihan.

5- Mengapa saya kurus tetapi wajah saya montel?

“Lemak muka yang berlebihan biasanya terjadi akibat kenaikan berat badan yang disebabkan oleh diet yang buruk, kurang bersenam, penuaan, atau keadaan genetik. Lemak biasanya lebih kelihatan di pipi, rahang, di bawah dagu dan leher. " Terdapat faktor-faktor lain yang boleh menyumbang kepada wajah yang bengkak atau rahang yang gemuk

6- Bagaimana saya mengetatkan garis rahang saya?

Dengan mulut tertutup, tekan rahang bawah dan angkat bibir bawah. Anda mesti merasakan regangan di bawah dagu dan rahang. Pegang kedudukan selama 10–15 saat, kemudian berehat. Lakukan 3 set 15.

7- Bolehkah kunyah mengurangkan lemak muka?

Tidak tepat. Walaupun permen karet dapat membantu menjaga otot-otot rahang anda kuat dan dapat mengangkat dagu anda sedikit, permen karet tidak dapat mengurangkan simpanan lemak yang terdapat di dagu berkembar anda.

8- Bagaimana saya boleh mengetatkan wajah tanpa pembedahan?

Teknik lain untuk Mengetatkan Kulit Muka dan Leher

 • Frekuensi radio tidak invasif. Non-microneedling rf dan tiada waktu henti.
 • Jarum mikro frekuensi radio invasif minimum. Jarum mikro superfisial dan waktu henti minimum.
 • Jarum mikro frekuensi radio yang paling invasif. Microneedling rf yang mendalam dan waktu henti yang lebih lama.

9- Bagaimana saya boleh mengangkat wajah secara semula jadi?

Terdapat pelbagai cara di mana anda dapat mengangkat dagu: Urut perlahan kawasan di mana otot dagu anda memenuhi otot leher. Amalkan dua kali sehari; satu set mengangkat dagu ke atas dan menundukkannya dalam hitungan 6-8. Pilih senaman wajah dan pergerakan leher untuk penampilan yang lebih langsing secara keseluruhan.

10- Bagaimana anda mendapat wajah yang kencang?

 • Potong lemak wajah dan dapatkan penampilan yang lebih jelas dengan senaman wajah ini:
 • Condongkan kepala ke belakang sehingga anda melihat siling.
 • Gerakkan bibir bawah ke atas bibir atas sejauh yang anda boleh; anda mesti merasakan ini pada otot rahang berhampiran telinga anda.
 • Tahan selama 10 saat.
 • Lengkap 10-15 set.

KESIMPULAN:

Dengan mengencangkan otot wajah anda, latihan wajah dapat menjadikan wajah anda kelihatan lebih langsing. Walaupun kajiannya terbatas, satu kajian mendapati bahawa melakukan latihan otot muka meningkatkan ketebalan otot dan peremajaan wajah.

artikel berkaitan

Bagaimana Mengurangkan Lemak Muka? Bentuk Muka