Insurans kesihatan adalah sejenis insurans yang membayar balik insurans untuk perbelanjaan perubatan. Insurans kesihatan di India boleh membayar penyedia perkhidmatan rawatan secara langsung atau memberi ganti rugi kepada pihak yang diinsuranskan atas perbelanjaan yang berlaku akibat penyakit atau kemalangan. Insurans kesihatan individu, insurans kesihatan keluarga, insurans penyakit kritikal, dan lain-lain program insurans kesihatan boleh didapati.

Memandangkan semakin meningkatnya populariti insurans kesihatan di India menjadikan syarikat-syarikat mengembangkan skema mereka. Berikut adalah senarai fakta yang mungkin tidak anda ketahui mengenai insurans kesihatan di india :

Huraian Teks dihasilkan secara automatik

Rawatan Ayush

Rawatan Ayurveda adalah salah satu pilihan rawatan kesihatan yang banyak digunakan untuk merawat keadaan atau masalah perubatan tertentu. Sistem penjagaan kesihatan Ayurveda India telah disesuaikan dari amalan dan kepercayaan perubatan tradisional. Doktor Ayurveda mempunyai

mengembangkan teknik dan falsafah mereka untuk membantu merawat pelbagai penyakit biasa dengan orang yang menderita pelbagai jenis penyakit.

Di negara kita, beberapa orang menjadi lebih biasa dan selesa menggunakan pendekatan Ayurveda untuk menyelesaikan masalah perubatan. Akibat populariti rawatan Ayurveda ini, beberapa syarikat mula menawarkan rancangan insurans kesihatan untuk individu yang memilih jenis rawatan ini. Pemerintah India juga telah mengeluarkan garis panduan untuk pengamal AYUSH di tengah-tengah wabak COVID-19.

Liputan kesihatan antarabangsa

Sekiranya berlaku kehilangan atau kecederaan mana-mana orang, semasa melakukan perjalanan ke peringkat antarabangsa, pemegang polisi [insurans kesihatan India] akan diberi pampasan segera yang meliputi kos perubatan secara keseluruhan atau sebahagian, bergantung pada keadaan yang dinyatakan. Insurans ini berbeza dengan insurans perjalanan lain kerana memberikan perlindungan untuk risiko tertentu seperti kecemasan dan penyakit dan bahaya yang mungkin timbul semasa perjalanan. Penyedia insurans rancangan ini tidak mengehadkan jumlah orang yang boleh mendapatkan insurans termasuk beberapa tanggungan, yang merupakan salah satu faedah penting untuk mendapatkan pelan ini.

Liputan pemeriksaan kesihatan tahunan

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan pada masa ini atau tidak pasti bagaimana untuk mengatasi masalah tersebut tanpa melanggar bank, polisi insurans pemeriksaan kesihatan tahunan mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda. Anda hanya perlu membayar premium tahunan insurans kesihatan ini di India, yang merupakan jumlah nominal berbanding dengan kos untuk mendapatkan bil hospital sekiranya berlaku kecemasan.

Sekiranya anda rasa ini terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, anda boleh mencuba mencari beberapa polisi dalam talian atau berbincang dengan wakil dari syarikat insurans kesihatan pilihan anda. Juga, ingat bahawa tidak semua syarikat insurans yang menawarkan insurans kesihatan di India akan menjual rancangan serupa. Sekiranya anda ingin mendaftar untuk polisi seperti ini, anda mesti menghubungi bahagian insurans kesihatan terlebih dahulu untuk mengetahui syarikat mana yang boleh menawarkan polisi tersebut. Setelah memilih syarikat yang tepat, anda boleh terus mencari-cari dasar yang anda mahukan.

Pemeriksaan kesihatan tahunan biasanya dilakukan untuk seisi keluarga, termasuk ibu bapa, adik beradik, dan tanggungan lain. Sekiranya ada orang dalam keluarga anda yang tidak dilindungi insurans kesihatan, anda boleh mendapatkan pelan keluarga untuk mendapatkan perlindungan payung. Polisi ini biasanya berpatutan dan merangkumi hampir semua masalah yang berkaitan dengan kesihatan.

Anda boleh membeli polisi insurans kesihatan individu India untuk anak anda atau anda sendiri, jadi anda tidak perlu risau untuk membeli polisi insurans yang berasingan setiap tahun. Adalah mustahak untuk melakukan ini jika anda ingin memastikan bahawa orang yang anda sayangi dilindungi dengan secukupnya pada masa-masa kecemasan.

Penutup Kesihatan Baru Lahir

Sekiranya anda merancang untuk melahirkan bayi pada tahun-tahun mendatang, anda perlu mengetahui bahawa beberapa rancangan insurans kesihatan di India dapat membantu anda mempersiapkannya secara kewangan. Sebelum membuat keputusan, lebih baik mengetahui secara terperinci jenis skema yang ditawarkan dan perkara yang perlu anda perhatikan semasa mencari polisi insurans kesihatan yang baru lahir.

Semasa anda mendapatkan insurans kesihatan terbaik di India, mereka sering memberi anda polisi insurans yang disesuaikan dengan keperluan anda. Sebagai pembeli polisi, anda harus memilih syarikat insurans yang boleh dipercayai seperti Penjagaan Kesihatan yang dapat menampung keperluan individu dengan harga yang berpatutan.