Pereka fesyen bekerja dengan pelbagai cara dalam merancang pakaian dan perhiasan, misalnya, gelang dan perhiasan. Mengingat masa yang diperlukan untuk membawa sehelai pakaian ke pasar, para fesyen harus berulang kali meramalkan perubahan selera pelanggan. Pereka mengetuai penyelidikan mengenai reka bentuk dan menguraikannya untuk orang ramai. Rancangan khusus mereka digunakan oleh pembuat. Ini adalah pucuk tugas pencipta; walaubagaimanapun, terdapat berbagai hal di dalamnya yang dikendalikan oleh pendekatan pembelian dan promosi, dan kualiti barang; misalnya, peruncit perbelanjaan akan menggunakan tekstur sederhana untuk menguraikan corak, namun peruncit teratas akan menjamin bahawa tekstur yang paling mudah diakses digunakan.

PENJELASAN TERPERINCI

Pencipta gaya berusaha untuk konfigurasi pakaian yang praktikal dan memuaskan. Mereka mempertimbangkan siapa yang mungkin akan memakai artikel pakaian dan keadaan di mana ia akan dipakai, dan mereka bekerja dalam ruang bahan, warna, contoh dan gaya yang luas. Walaupun kebanyakan pakaian yang dipakai untuk pakaian biasa termasuk dalam ruang gaya tradisional yang terhad, pakaian yang tidak biasa biasanya dicari untuk acara yang unik, seperti pakaian malam atau pakaian berkumpul. Beberapa pakaian dibuat secara eksplisit untuk seseorang, kerana fesyen yang tinggi atau pakaian yang dipesan khas. Hari ini, kebanyakan pakaian ditujukan untuk pasaran massa, terutamanya pakaian yang senang dan secara konsisten disebut siap untuk dipakai.

REKA BENTUK FASHION DAN Pereka

Reka bentuk fesyen adalah kerajinan untuk menerapkan kemewahan rancangan, rasa dan ciri khas untuk pakaian dan alat tambahannya. Ini dipengaruhi oleh mental dan sosial mental, dan telah berubah setelah beberapa waktu dan tempat. Reka bentuk sentiasa berubah setelah beberapa ketika dengan cara ini sangat penting untuk mengetahui corak dan gaya.

Pereka fesyen boleh bekerja sepanjang hari untuk rumah gaya satu, sebagai ' arkitek dalaman', yang menuntut rancangan itu, atau mereka bekerja sendiri atau sebagai ciri kumpulan. Pencipta bebas bekerja untuk diri mereka sendiri, menawarkan rancangan mereka untuk merancang rumah, terus ke kedai, atau kepada pembuat pakaian. Potongan pakaian bertanda pembeli. Beberapa perancang gaya menetapkan nama mereka sendiri, di mana rancangan mereka dipromosikan. Beberapa pencipta gaya digunakan secara bebas dan merancang untuk pelanggan tunggal. Perancang gaya teratas lain mengambil kira tuntutan ke kedai terkenal atau kedai runcit berkualiti tinggi. Arkitek ini membuat pakaian yang unik, sama seperti corak gaya yang dibina. Walau bagaimanapun, kebanyakan arkitek gaya bekerja untuk pengeluar pakaian, membuat rancangan reka bentuk lelaki, wanita, dan kanak-kanak untuk pasaran massa. Jenama pencetus besar yang mempunyai 'nama' seperti gambarnya, misalnya, Abercrombie dan Fitch, Justice, atau Juicy mungkin akan dirancang oleh sekumpulan pencipta individu di bawah ketua ketua rancangan.

Ringkasan: ia menceritakan bagaimana fesyen berfungsi dan muncul dari abad sebelumnya hingga hari ini. bagaimana pereka fesyen bekerja keras untuk menghasilkan kain berkualiti.

SEJARAH FASHION

Konfigurasi gaya biasanya dianggap telah dimulai pada abad kesembilan belas dengan Charles Frederick Worth yang merupakan pencetus utama untuk mendapatkan jahitannya ke dalam pakaian yang dibuatnya. Sebelum penyusun pakaian sebelumnya mendirikan kediamannya (rumah gaya) di Paris, rancangan dan penciptaan pakaian ditangani oleh pembetung yang biasanya misterius, dan reka bentuk tinggi terjun dari yang buruk di mahkamah agung. Kemakmuran Worth adalah dengan tujuan akhir bahawa dia mempunyai pilihan untuk mengarahkan kepada pelanggannya apa yang harus mereka pakai, daripada mengikuti petunjuk mereka seperti yang telah dilakukan oleh pembuat pakaian sebelumnya. Istilah couturier sebenarnya dibuat sebelum ini untuk menggambarkannya. Walaupun semua pakaian dari jangka waktu tertentu dipusatkan oleh skolastik sebagai rancangan pakaian, pakaian yang dibuat setelah 1858 dianggap sebagai rancangan gaya. Pada masa inilah banyak rumah rancangan mulai merekrut pengrajin untuk menguraikan atau melukis rancangan untuk barang pakaian. Gambar-gambar itu ditunjukkan kepada pelanggan, yang jauh lebih murah daripada menyampaikan artikel contoh pakaian sebenar di ruang kerja. Sekiranya pelanggan menyukai rancangan mereka, mereka memintanya dan sehelai pakaian seterusnya membawa wang tunai untuk rumah tersebut. Oleh itu, konvensyen pencipta menggambarkan artikel rancangan pakaian berbanding dengan memperkenalkan artikel pakaian siap pada model kepada pelanggan bermula sebagai ekonomi.

Ringkasan: ia menceritakan tentang sejarah fesyen masa lalu dan bagaimana ia dibawa ke generasi ini.

JENIS FASHION

Artikel pakaian yang disampaikan oleh pengeluar pakaian tergolong dalam tiga kelas utama , walaupun ini mungkin dipisahkan ke dalam klasifikasi tambahan yang lebih eksplisit

Haute couture

Sehingga tahun 1950-an, pakaian gaya dirancang dan dibuat berdasarkan premis fesyen yang dibuat untuk mengukur atau fesyen tinggi (Perancis untuk jahitan tinggi), dengan setiap artikel pakaian dibuat untuk pelanggan tertentu. Artikel pakaian couture dibuat khas untuk pelanggan individu, dan biasanya dihasilkan menggunakan tekstur berkaliber tinggi, mahal, dijahit dengan perawatan dan kemasan lembut yang luar biasa, sering menggunakan kaedah yang membosankan dan dilakukan dengan tangan. Kelihatan dan sesuai dengan keperluan perbelanjaan dan masa yang diperlukan untuk membuatnya. [3] [4] Oleh kerana perbelanjaan yang tinggi bagi setiap artikel pakaian, fesyen yang tinggi menghasilkan faedah langsung minimum untuk rumah gaya, namun penting untuk perbezaan dan publisiti.

Sedia untuk dipakai

Bersedia untuk dipakai, atau siap dipakai, pakaian adalah kacukan pasar fesyen dan massa yang tinggi. Mereka tidak dibuat untuk pelanggan tunggal, namun pertimbangan luar biasa diambil dalam keputusan dan potongan tekstur. Pakaian dibuat dalam jumlah yang sedikit untuk memastikan pemilihan, sehingga pakaiannya agak mahal. Pelbagai jenis pakaian siap pakai biasanya diperkenalkan oleh rumah gaya setiap musim dalam tempoh yang dikenali sebagai Minggu Fesyen. Ini berlaku di premis di seluruh bandar dan berlaku dua kali setiap tahun. Tempoh asas Minggu Fesyen merangkumi: musim bunga / musim panas, musim gugur / musim sejuk, tempat peranginan, berenang, dan perkahwinan.

Potongan pakaian di tengah jalan adalah pilihan untuk dipakai untuk dipakai, "off-the-pas", atau gaya prêt-à-doorman. Potongan pakaian di tengah-tengah adalah pakaian yang tidak lengkap dengan tujuan yang memberikan perencanaan bersama antara "perancang penting" pakaian itu, dan apa yang umumnya dapat difikirkan, "pengguna" terpendam. Ini berbeza dengan gaya pemakaian yang sudah siap, kerana pembeli dapat mengambil bahagian dalam masa yang dihabiskan untuk membuat dan merancang bersama pakaian mereka. Semasa bengkel Make {mampu}, Hirscher dan Niinimaki mendapati bahawa penyertaan individu dalam ukuran pembuatan pakaian membuat "akaun" yang signifikan bagi pelanggan, yang membina sambungan item individu dan memperluas perkiraan nostalgia produk terakhir. Otto von Busch juga menyiasat rencana pakaian dan gaya bersama dalam dalilnya , "Reka bentuk yang mampu, Hacktivisme dan menarik dalam Reka Bentuk Fesyen".

Pasar besar-besaran

Buat masa ini, perniagaan gaya lebih bergantung pada tawaran pasaran massa. Pasar massal menyediakan pelbagai jenis pelanggan, memberikan pakaian yang siap dipakai dengan menggunakan corak yang ditetapkan oleh nama-nama terkenal dalam reka bentuk. Mereka secara berkala menjalani musim untuk memastikan gaya diteruskan sebelum membuat penampilan pertama mereka. Untuk mengetepikan wang dan waktu, mereka menggunakan tekstur yang lebih murah dan strategi penciptaan yang kurang sukar yang mungkin dilakukan dengan mudah oleh mesin. Hasil akhirnya dapat dijual dengan harga lebih murah. Terdapat semacam konfigurasi yang disebut "Kutch" bermula dari kata Jerman kitschig, yang menandakan "lusuh" atau "tidak bergaya memuaskan". Kitsch juga boleh menyinggung "memakai atau menunjukkan sesuatu yang sesuai dengan gaya ini tidak lagi bergaya"

Ringkasan: perenggan di atas menerangkan pelbagai jenis fesyen.

REKA BENTUK FASHION NEGARA BERBEZA

Pelan gaya Belgium

Pada bahagian terakhir 1980-an dan pertengahan 1990-an, perancang gaya Belgia membawa gambar reka bentuk lain yang menggabungkan Timur dan Barat, dan membawa visi individu yang sangat tersendiri mengenai reka bentuk. Perancang Belgia yang terkenal ialah Antwerp Six: Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck dan Marina Yee, sama seperti Maison Martin Margiela, Raf Simons, Kris Van Assche, Bruno Pieters, dan Anthony Vaccarello.

Pelan gaya Inggeris

Model pada satu majlis di UK, memakai (dari kiri ke kanan) - seluar pendek, seluar, skirt kecil. London sejak sekian lama menjadi ibu kota industri reka bentuk Inggeris dan mempunyai skop rancangan yang tidak dikenali yang telah digabungkan dengan gaya Inggeris masa kini. Biasa, rancangan Inggeris cerdik namun inventif namun akhir-akhir ini menjadi semakin tidak biasa, menggabungkan gaya adat dengan strategi masa kini. Gaya vintaj memainkan peranan penting dalam industri reka bentuk dan gaya Inggeris. Jurusolek secara rutin 'menggabungkan dan mencocokkan' yang lama dengan yang baru, yang memberikan gaya Inggeris yang istimewa, bergaya bohemia yang sebilangan besar modal reka bentuk lain cuba tiru. Gaya Ireland (baik rancangan dan gaya) juga dipengaruhi oleh reka bentuk dari Britain.

Pelan gaya Perancis

Sebilangan besar rumah reka bentuk Perancis berada di Paris, yang merupakan ibu kota gaya Perancis. Lazimnya, reka bentuk Perancis bergaya dan berkelas , dicirikan oleh kerumitan, potongan, dan perhiasannya yang indah. Reka bentuk Perancis diakui secara universal.

Pelan gaya Sepanyol

"Alpargatas" atau espadrilles adalah gambar reka bentuk musim panas Sepanyol Madrid dan Barcelona adalah kawasan bandar gaya asas di Sepanyol. Gaya Sepanyol selalunya lebih sederhana dan konvensional tetapi lebih 'abadi' daripada masyarakat reka bentuk lain. Orang Sepanyol tahu untuk tidak menghadapi yang luar biasa.

Ringkasan: ia menerangkan bagaimana pelbagai jenis fesyen di pelbagai tempat di dunia.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Apakah peranan pereka fesyen?

Reka bentuk Pereka Fesyen dan membantu pengeluaran pakaian, kasut dan aksesori, mengenal pasti trend, dan memilih gaya , kain, warna, cetakan dan hiasan untuk koleksi. Pereka Fesyen sama ada merancang haute couture atau pakaian yang siap dipakai.

Apa yang diperlukan untuk menjadi pereka fesyen?

Untuk menjadi pereka fesyen, anda mesti mempunyai warna dan bentuk yang baik. Anda memerlukan kemahiran seperti memotong corak dan menjahit. Anda juga mesti dapat melihat trend. Anda biasanya memerlukan kelayakan pendidikan tinggi yang relevan, seperti ijazah, HND atau ijazah untuk menjadi pereka fesyen.

Adakah sukar untuk menjadi pereka fesyen?

Reka bentuk fesyen kini menjadi sangat kompetitif. Sekiranya anda ingin meneruskan kerjaya dalam industri ini, anda harus bekerja lebih keras dan mengembangkan beberapa kemahiran lain. Ini bukan hanya untuk mendapatkan ijazah Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Fesyen tetapi juga mengenai Seni Visual, Reka Bentuk Umum dan juga pengetahuan Reka Bentuk Grafik.

SIAPA PEMAIN FASHION DAN APA YANG MEREKA LAKUKAN?

Pereka fesyen memegang tempat yang istimewa di dunia kita. Bakat dan visi mereka memainkan peranan besar dalam penampilan orang, dan juga menyumbang kepada persekitaran budaya dan sosial. Mereka gemar mempelajari trend fesyen, reka bentuk lakaran, memilih bahan, dan mempunyai bahagian dalam semua aspek pengeluaran reka bentuk mereka. Mereka menyumbang kepada penciptaan berjuta-juta, jika tidak berbilion pakaian dan aksesori yang dibeli oleh pengguna setiap tahun.

Pereka fesyen mencipta pakaian wanita, lelaki dan kanak-kanak. Ini mungkin termasuk pakaian sukan, pakaian bersalin, pakaian luar, seluar dalam, pakaian formal, kacamata dan kasut. Terdapat juga pereka aksesori yang merancang tali pinggang, selendang, topi, beg tangan dan kaus kaki. Terdapat pereka fesyen di pelbagai peringkat industri fesyen, dari couturier terkenal, hingga pereka fesyen yang tidak diketahui yang bekerja untuk rumah siap pakai, hingga stylists fesyen yang mungkin hanya membuat perubahan kecil pada reka bentuk yang ada.

Pereka fesyen mempromosikan diri dengan bantuan pemasaran dan iklan. Beberapa pereka memasarkan fesyen mereka melalui pertunjukan landasan pacu, dan juga melalui kedai runcit mereka sendiri. Ada juga yang memberikan nama mereka kepada produk berlesen lain untuk mengembangkan identiti jenama mereka. Sebenarnya, banyak pereka fesyen selebriti sebenarnya tidak banyak merancang koleksi yang mempunyai nama.

Pereka fesyen kini mulai menggunakan teknologi baru seperti imbasan badan untuk kesesuaian yang lebih baik, atau teknologi merajut yang lancar yang dapat menghasilkan pakaian hanya dengan menekan butang. Sama seperti bagaimana mesin jahit mengubah wajah fesyen pada masa lalu, masa depan akan berubah kerana teknologi, sumber daya, dan alat baru. Tekstil berteknologi tinggi akan membolehkan pereka fesyen membuat barisan produk baru termasuk yang merangkumi perlindungan cahaya matahari, dan kualiti unik yang lain. Permintaan dan pilihan pengguna baru mungkin lebih berkaitan dengan fungsi daripada fesyen.

DARI MANA FASHION ORIGNATE DARI? Generasi fesyen yang luas tersebar dari Eropah ke seluruh dunia dengan ilustrasi visual pakaian Pereka yang terkenal, terkenal dan direka dengan baik pada acara fesyen yang mahal, mewah dan besar di mana model-model berjalan di landasan untuk mencantikkan karya pereka berbakat. Itali dan Perancis sangat terpuji kerana jenama pakaian mereka yang baru tetapi tradisional seperti Gucci, Channel, Dior, Versace, Louis Vitton, Hermes, Renault, Burberry, Addidas dan banyak lagi jenama yang paling mewah dengan berjuta-juta saham dan pereka pemula untuk memperkenalkan fesyen baru ke dunia.

JENIS FASHION CEPAT Jenama fesyen cepat menghasilkan kepingan untuk mendapatkan gaya terbaru di pasaran secepatnya, Mereka menekankan mengoptimumkan aspek tertentu agar tren dirancang dan dihasilkan dengan cepat dan murah dan membolehkan arus perdana membeli gaya pakaian semasa dengan harga yang lebih rendah . Falsafah pembuatan cepat ini dengan harga yang berpatutan digunakan di peruncit besar seperti H&M, Zara, Forever 21. Ia terutama muncul semasa vogue Menurut laporan Jawatankuasa Audit Alam Sekitar UK "Memperbaiki Fesyen," fesyen cepat "melibatkan peningkatan jumlah koleksi fesyen baru setiap tahun, perubahan pantas dan harga yang sering lebih rendah. Beraksi pantas untuk menawarkan produk baru untuk memenuhi permintaan pengguna sangat penting bagi perniagaan ini.

PEMAIN FASHION CEPAT Walaupun mana-mana pereka dalam industri fesyen sangat mementingkan dan telah bekerja sama dalam belajar sesuatu daripada yang lain tetapi pereka yang berjuang untuk mendapatkan tempat mereka berakhir di lubang fesyen yang pantas. Mereka membuat item pakaian dengan tepat dari jenama tinggi tetapi dengan percikan idea mereka sendiri dan sedikit tambahan yang rumit.

MASALAH DENGAN FASHIONS CEPAT Ada sebab mengapa fesyen cepat juga dikenali sebagai fesyen pakai buang; sejumlah besar sampah yang berkaitan dengannya. Dengan pengguna memahami dan menerima kualiti pakaian yang lebih rendah sebagai pengganti harga yang lebih rendah, mereka dengan cepat membuang barang-barang tersebut dan beralih ke arah aliran seterusnya. Walaupun ini bukan perkara baru dalam industri fesyen kerana selalu ada trend yang menyebabkan lebihan; dengan fesyen yang cepat, jumlah pencemaran telah meningkat pada kadar yang luar biasa.

Saya melihat sebuah dokumentari mengenai industri fesyen yang semakin pesat dan mendapat tahu bahawa 100 gelen air digunakan dalam prosesi sekarat jaket kulit yang kami beli dengan harga sangat murah dari fesyen cepat. Bayangkan, air yang banyak ini terbuang hanya untuk sehelai kain yang akan mengakhiri kegemparan seseorang di negara miskin !! Itulah sebabnya kita harus mengelakkan fesyen yang cepat demi persekitaran kita. Kerana kita semua harus hidup dalam krisis sekiranya kita tidak bertindak dengan bijak.

PEMAIN FASHION DARI NEGARA - NEGARA YANG BERBEZA Gaya, kesan dan cara perwakilan para pereka dari pelbagai negara berbeza kerana budaya, seni, tradisi rakyat, cuaca dan cara hidup mereka bahkan kepercayaan agama mereka.

Pereka Fesyen Eropah Pereka Eropah ini mengubah cara kewanitaan untuk digambarkan. Dengan suasana dan keperibadian mereka menambah tekstur yang terang, berwarna-warni dan berani dalam merancang pakaian mereka. Bekerja dengan selebriti A-List dan membuat nama mereka dengan cap maroon ke dalam industri fesyen.

1 Coco Chanel (1883-1971)… 2 Karl Lagerfeld (1933-)… 3 Miuccia Prada (1949-)… 4 Gianni Versace (1946-1997)… 5 Hubert de Givenchy (1927-)… 6 Christian Dior (1905-1957) )… 7 Yves Saint Laurent (1936-2008)… 8 Giorgio Armani (1934-)

FASHION DESIGNERS AMERICA Tidak seperti fesyen Eropah Fesyen Amerika adalah dan sangat bertentangan. Ini menggegarkan dan poppy. Grafik dan kuat pada mata. Terlepas dari pakaian perniagaan profesional, fesyen Amerika hidup dan tidak rasmi. Walaupun orang Amerika mempunyai pelbagai budaya yang tercermin dalam pakaian mereka, terutama pendatang baru-baru ini, topi koboi, but, seluar jeans, dan jaket motosikal kulit adalah lambang gaya Amerika. Ini sangat berakar pada fesyen hitam dan pakaian rakyat mereka tetapi itu perkara lain yang mereka tidak memberi penghargaan kepada mereka kerana kapitalisme mereka.

1 Ralph Lauren 2 Marc Jacobs 3 Tom Ford 4 Betsey Johnson 5 Donna Karran 5 Micheal Kors 7 Vera Wang 8 Carolina Herrera 9 Tory Burch

PEMAIN FASHION ASIA TENGGARA fesyen Asia Selatan sebahagian besarnya berdasarkan seni budaya dan kesopanan agama yang sudah berabad-abad lamanya. Hubungan pereka yang padat, kaya dan mendalam dengan sejarahnya sangat mengagumkan. Ini luas, penuh dengan budaya yang berbeza sebagai satu unit dan setiap orang menghargai pakaian rakyat masing-masing. Asia Selatan merangkumi India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, dan Bhutan. Medan geografi bervariasi dari kawasan pergunungan di sepanjang perbatasan utara, hingga daerah gurun, zon gersang dan semiarid yang bergantung pada hujan monsun untuk pertanian, dataran tinggi Deccan Plateau, tanah lembap tropis, dan lembah yang kaya dengan sungai Indus dan Gangga, tempat duduk budaya kuno.

Walaupun terdapat perbezaan dalam penampilan fizikal, bahasa, dan ciri etnologi lain, orang-orang di Asia Selatan mempunyai warisan budaya yang sama. Bahasa Sanskrit dan Prakrit, bahasa dari teks paling kuno di wilayah ini, masih digunakan dalam ritual keagamaan dan pembelajaran klasik. The Mahabharata dan Ramayana , epik hebat yang berasal dari ca. 500-300 SM , memperkuat hubungan budaya dan rasa tradisi bersama di seluruh

Pakaian yang dibalut dan dibalut adalah bentuk pakaian yang paling biasa bagi lelaki dan wanita di Asia Selatan. Sari (juga dieja saree), dalam berbagai ukuran dan teknik pembungkus, dipakai dengan choli (blus), adalah bentuk pakaian wanita Asia Selatan yang paling khas. Pakaian yang dibalut analog untuk batang tubuh dan kaki bawah, dhoti, dipakai secara meluas oleh lelaki; biasanya dibungkus dan terselip untuk membentuk sejenis pantaloon yang tidak dijahit. Di beberapa kawasan, kedua-dua jantina memakai sarung (juga dikenali sebagai lung), rok yang dibalut. Pakaian jahitan juga dipakai secara meluas di rantau ini oleh lelaki dan wanita; contohnya termasuk seluar longgar yang disebut payjama, dan kumpulan salwar (pantaloon) dan kamiz (jubah panjang) yang telah menjadi pakaian kebangsaan Pakistan.

Pakaian yang dibalut dan dibungkus kelihatan sebagai bentuk pakaian tertua di Asia Selatan. Walaupun begitu, awls dijumpai di tempat-tempat arkeologi peradaban Harappan, di Lembah Indus BC menunjukkan bahawa jahitan dan sulaman kulit dipraktikkan di sana. Pakaian yang dijahit memasuki wilayah ini dengan migrasi kuno orang-orang dari Asia Tengah. Anggapan yang dibuat oleh beberapa sarjana Eropah bahawa orang Islam memperkenalkan jahitan ke Asia Selatan adalah tidak betul. Literatur awal menyimpan kata-kata untuk jarum, bidal, gunting, dan bahkan untuk beg jahit, yang menunjukkan bahawa menjahit telah dilakukan pada zaman kuno.

Arca Harappan awal menggambarkan pakaian imam yang ditutup dengan motif trefoil bersulam. Wanita diperlihatkan memakai penutup kepala yang rumit dan balutan yang sedikit di sekitar pinggul dan kawasan kemaluan, bentuk pakaian yang digunakan hingga kini oleh beberapa orang suku India Tengah.

PERANCANGAN DAN JENAMA ASIA TENGGARA INI TELAH MEMBUAT NAMA MEREKA DI DUNIA

1 Payal Singhal 2 Sana Safinas 3 Sabyaschi 4 Khaadi 5 Sapphire 5 Mrunalini Rao 7 Elan 8 Asim Jofa 9 Harleen Kaur 10 HoliChic oleh Megha

FASHION ASIA Fesyen Asia menghargai garis bersih, tekstur, dan fabrikasi berkualiti. Banyak orang berpakaian sangat sederhana, tetapi siluet pakaian mereka seimbang dengan cara yang sangat sejuk- fikirkan parit bersaiz berlapis di atas t-shirt dan kottot, penampilan monokromatik berlapis dengan cara yang selesa tetapi bergaya, atau gaun yang licin berlapis di atas t-shirt lengan panjang dan dipasangkan dengan kasut. Mereka menguasai asas-asas berpakaian, tetapi menyesuaikan item ruji sederhana agar sesuai dengan keperibadian mereka dan menjadikannya kepunyaan mereka sendiri.

Gaya ini sangat konservatif di Asia yang agak sesuai dengan pemerhatian pertama. Sebenarnya ada seorang gadis Amerika yang saya lihat yang memakai topi tiub dan memotong seluar pendek jean yang menonjol seperti ibu jari yang sakit. Walaupun dalam keadaan panas, mereka berpakaian sangat kemas, disatukan, dan feminin. Mereka menghargai busur, hiasan, renda, dan lain-lain yang menambah keindahan dan menggoda pakaian. Jenama yang saya rasa benar-benar sesuai dengan kategori gaya ini di Asia adalah canggih dan ultra fem. Fikirkan sesuatu yang anda akan pakai untuk makan malam kelab negara yang mewah dan begitulah sebilangan besar wanita Asia suka berpakaian setiap hari.

Di seberang spektrum, kita mempunyai kerumunan Harajuku. Harajuku terkenal di peringkat antarabangsa sebagai pusat budaya dan fesyen belia Jepun. Gaya ini merangkumi hampir semua perkara mulai dari mencampurkan warna berani, cetakan grafik berlapis, kasut platform, rambut neon, kaus kaki tinggi lutut, jaring ikan robek, dan banyak lagi! Sekarang bergantung pada tempat anda pergi, anda tidak akan melihat terlalu banyak perkara ini, tetapi cukup signifikan untuk dikaitkan dengan fesyen Asia dan sesuatu yang unik untuk budaya Jepun.

PERANCANGAN FASHION ASIA 1 Jason Wu. 2 Huishan Zhang. 3 Alexander Wang. 4 Humberto Leon dan Carol Lim. 5 Han Chong. 6 Chitose Abe. 7 Prabal Gurung. 8 Ana Jourden Mak.

EVOLUSI FASHION

Fesyen sentiasa berkembang dan berubah dan dengan setiap era kehidupan muncul gaya dan trend baru. Corak fesyen bergerak ke mana sahaja; maka penilaian masyarakat umum dibina dan mengembangkan tanda dagangan sesuai dengan keyakinan dan budaya mereka. Fesyen baru-baru ini bukanlah gambaran jangka panjang mengenai insentif lama yang layak ditafsirkan untuk memuaskan beberapa keupayaan atau motivasi, tetapi idea yang bernas dan menyegarkan cukup terpuji untuk digambarkan untuk rasa bersyukur masyarakat yang menjadikan kita lebih intuitif. Sebagai aliran keluar dari emosi mereka, para pemuda sekarang berusaha untuk menguraikan reka bentuk cenderung dan merangkul gaya pakaian yang sesuai dengan harga diri dan sifat mereka. Ini mengalir secara berlawanan dengan hipotesis di mana penarikan pengalaman bergaya telah menawarkan peningkatan reka bentuk dan psikologi yang kerap. Pencapaian reka bentuk ini terletak pada cara masyarakat umum menentukan bentuknya dan menilainya.

Semiotik dalam Fotografi Fesyen: Adakah ia mempengaruhi budaya sama seperti budaya yang mempengaruhinya? Pengenalan Fotografi Fesyen cukup meremehkan dari dunia fotografi konvensional. Di mana bentuk fotografi lain secara semula jadi menangkap kecantikan, fotografi fesyen dikatakan terlalu teliti dalam 'mengatur' foto. Brookes menyatakan bahawa, "periklanan fesyen, khususnya, dilihat menafikan kesucian gambar fotografi.

ibu pejabat Sepanyol, dengan cara ini; model “design-on-demand” akan lebih disesuaikan dengan pelbagai spesifik negara. Penyelesaian yang optimum boleh menjadi kombinasi antara kepemimpinan kos dan responsiviti tempatan. Zara adalah salah satu peruncit terbesar dalam industri fesyen. Model perniagaannya unik: Zara mengumpulkan maklumat dari pelanggan dan kemudian bertindak pantas terhadap permintaan mereka.

Pilihan fesyen yang dibuat orang tidak boleh menentukan siapa mereka. Orang harus dinilai berdasarkan tindakan mereka dan bukan dengan pilihan fesyen mereka. Menghakimi berdasarkan penampilan boleh menyakiti orang lain dan menimbulkan masalah dalam masyarakat. Sebilangan orang diharuskan berpakaian dengan cara tertentu, tetapi itu tidak menentukan sama ada mereka baik atau buruk. Saya memilih topik hujah ini kerana ia melibatkan bidang fesyen saya dan juga isu yang boleh saya kaitkan.

Saya perlu membahagikannya kepada tiga kategori wajar. Yang pertama adalah tarikan umum. Oh wanita cantik, hijau! Betapa indahnya lampu elektrik beracun! Sudah sekian lama kita meletakkan diri kita di depan pintu rumahmu yang memerlukan. Yang kedua adalah fesyen. Atas sebab-sebab yang tidak suci, saya, seorang wanita, mendapati diri saya menyukai citarasa fesyen New York City.

Saya menganggap idea awal saya tentang kebaikan dan kejahatan sangat kabur kerana terdapat banyak lagi aspek yang merangkumi apa yang menjadikan seseorang atau bertindak baik atau jahat. Saya mendapati diri saya fokus pada kejahatan yang tersembunyi yang dipamerkan dalam esei pertama dan projek ketiga dan esei untuk kelas.

Bagaimana perubahan dalam fesyen selama beberapa dekad mewakili gaya hidup tertentu Pengenalan Fesyen adalah cara untuk mengekspresikan diri melalui pakaian yang boleh dipengaruhi oleh era atau kumpulan tertentu yang memperjuangkan sesuatu tujuan atau mewakili kumpulan tertentu dengan minat yang sama. Ini menyoroti bagaimana sekelompok orang memiliki persona tertentu yang boleh menjadi 'besar' sehingga akan mempengaruhi cara berpakaian dan kepercayaan serta gaya hidup mereka.

Pengaruh pada Pengenalan Fesyen Saya bertujuan untuk menganalisis peranan utama yang telah dimainkan oleh gerakan surealis terhadap fesyen dan industri fesyen. Baik dari sudut sejarah, dan juga kesannya terhadap fesyen hari ini, sebagai sumber inspirasi bagi pereka fesyen kontemporari. Dalam karangan ini saya akan menjelaskan bagaimana gerakan seni surealis telah mempengaruhi kemajuan dan pertumbuhan fesyen di seluruh dunia dan penampilan kita.

KESIMPULAN Fesyen boleh diabaikan dan sering diturunkan. Fesyen lebih dari sekadar memakai seluar dengan baju. Fesyen dan gaya peribadi bermaksud sesuatu untuk orang. Ini adalah cara untuk menyatakan siapa seseorang atau untuk membuktikan diri mereka kepada orang lain, kerentanan wanita, gaya adalah sesuatu yang dimiliki seseorang dan membuat seseorang merasa unik dan individu. Selagi masa dapat memberitahu fesyen telah memainkan peranan besar di dunia dan sesuatu yang tidak akan diperlukan oleh orang ramai.