Penganalisis Keselamatan juga tidak diketahui kerana penganalisis keselamatan Kewangan adalah profesional, yang mengkaji dan menjalankan penyelidikan mendalam terhadap pelbagai syarikat, menilai risiko dan kadar pulangan hutang, ekuiti dan sekuriti derivatif dan memberikan cadangan kepada pelabur individu dan institusi atas pegangan keselamatan, membeli atau menjual.

Perincian Penganalisis Keselamatan

Penganalisis Keselamatan membuat Laporan berkala mengenai kesihatan kewangan pelbagai syarikat. Mereka melakukannya dengan menganalisis Penyata Kewangan dan data masing-masing yang dapat dicapai melalui beberapa sumber utama dan sekunder. Proses ini secara literal disebut sebagai analisis fundamental , analisis teknikal dan analisis kuantitatif. Sumber data Utama merangkumi Maklumat yang dikongsi oleh penganalisis kewangan, pengurus dan orang dalam syarikat lain. Manakala sumber data sekunder merangkumi Sistem Pengumpulan, Analisis, dan Pengambilan Data Elektronik (EDGAR) , Penerbitan, pangkalan data dalam talian Ie, laman web statistik Kewangan yang sah, Jurnal Penyelidikan dan Artikel dll.

Penyata Kewangan memberikan data yang cukup mengenai nilai keuntungan, aset dan liabiliti syarikat yang dapat membantu penganalisis keselamatan membuat ramalan. Selain itu, penganalisis keselamatan juga berhubung dengan orang dalam syarikat / pengurus yang menyerahkan data yang diperlukan syarikat kepada mereka.

Mereka, dengan bantuan maklumat yang dikumpulkan, membuat model kewangan dan merangkumnya menjadi laporan penting. Model kewangan pada asasnya berdasarkan data kuantitatif dan kualitatif yang menunjukkan ramalan kewangan seperti nilai pasaran firma dan Trend harga sekuriti. Laporan yang dibuat oleh penganalisis keselamatan dapat diakses oleh pelabur hanya jika mereka membayarnya.

Para pelabur bergantung pada maklumat yang diberikan oleh penganalisis ini dan membeli sekuriti yang disyorkan, jika mereka menguntungkan; menjual sekuriti yang dipegang, sekiranya berisiko; dan menahannya, jika mereka dapat meningkatkan nilai dalam jangka masa tertentu.

| KeyPoint Penting- |

  1. Penganalisis Keselamatan berfungsi sebagai jambatan maklumat antara pelabur dan bakal pelanggan yang kebanyakannya merupakan syarikat.

  2. Seorang penganalisis Keselamatan menganalisis laporan kewangan dan data penting syarikat, yang dikumpulkan melalui sumber primer dan sekunder.

  3. Seorang Penganalisis Keselamatan membuat model kewangan dengan bantuan analisis asas, teknikal dan kuantitatif dan merangkum maklumat tersebut ke dalam laporan fakta.

  4. Penganalisis keselamatan membuat laporan berkala mengenai turun naik kewangan (Risiko dan Pulangan) sekumpulan syarikat dan para pelabur harus membayar sejumlah wang tertentu untuk mengaksesnya.

  5. Pelabur yang mempercayakan laporan membeli, menjual atau memegang sekuriti Pelaburan seperti Sekuriti Hutang, Sekuriti Ekuiti dan Derivatif.

Apa tujuan analisis keselamatan?

Analisis keselamatan adalah alat yang berfungsi bagi pihak pelabur untuk membuat keputusan pelaburan yang optimum. Analisis dilakukan untuk ramalan kewangan bahawa sama ada melabur dalam syarikat tertentu akan berisiko atau menguntungkan.

Analisis

Pada dasarnya terdapat tiga jenis analisis keselamatan yang dikendalikan oleh penganalisis keselamatan di mana mereka mengumpulkan data yang tepat. Selain itu, bantuan maklumat yang dikumpulkan untuk menyediakan model kewangan dan memasukkannya ke dalam laporan khas; yang boleh dicapai dengan pertukaran wang. Berikut adalah perincian analisis.

1. Analisis Asas

Dalam jenis ini, sekuriti Pelaburan dinilai dengan bantuan berikut empat faktor utama: penyata kewangan, kadar faedah semasa, daya saing produk dan trend pasaran kewangan .

Setelah melihat faktor-faktor ini, penganalisis keselamatan membuat ramalan mengenai prestasi kewangan korporat dalam bentuk laporan. Ramalan kewangan memaksa para pelabur untuk melabur dalam syarikat, menjual stok dan sekuriti atau menahannya sehingga mereka memperoleh pulangan yang lebih baik.

2. Analisis Teknikal

Penganalisis keselamatan menjalankan Analisis Teknikal dengan menganggarkan trend harga sekuriti yang berbeza yang dikeluarkan oleh pelbagai syarikat. Trend harga dinilai dengan menyiasat data harga dan pasaran sebelumnya. Ini membantu para pelabur meramalkan harga sekuriti yang berterusan pada masa hadapan.

Senario di atas membantu memahami syarikat mana yang berkemungkinan memberikan pendapatan yang lebih tinggi atas keselamatan dan yang memberikan pulangan yang lebih rendah. Pelabur institusi dan runcit membuat keputusan pelaburan mereka berdasarkan laporan yang merangkum perincian yang disebutkan di atas. Jenis anggaran data yang menjalankan analisis trend pasaran dan harga keselamatan.

3. Analisis Kuantitatif

Analisis Kuantitatif adalah jenis analisis keselamatan yang menghasilkan portfolio pelaburan yang ideal dengan bantuan data kuantitatif . Data tersebut adalah hasil dari semua faktor kewangan campuran yang mempengaruhi individu atau pelabur korporat untuk mengambil tindakan.

Seperti, Penyata kewangan, seperti kunci kira-kira, penyata untung atau rugi, penyata pendapatan , penyata aliran tunai; Pulangan sekuriti; Trend pasaran kewangan; Tahap persaingan produk korporat; Perincian harga, Trend harga, dan data pasaran.

Maklumat kelayakan dan Pekerjaan Penganalisis Keselamatan

Penganalisis Keselamatan menangani ramalan kewangan syarikat dengan menganalisis pelbagai aspek kewangan daripadanya. Oleh kerana mereka menangani penilaian sekuriti hutang, ekuiti, dan derivatif dengan demikian, perlu mempunyai latar belakang pendidikan kewangan.

Ijazah sarjana muda dalam bidang kewangan atau pentadbiran perniagaan diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan peringkat permulaan sebagai penganalisis keselamatan. Walau bagaimanapun, pendekatan yang lebih baik akan selalu menggunakan peluang magang sambil melanjutkan pelajaran.

Hampir semua syarikat merekrut penganalisis kewangan, namun penganalisis keselamatan, bekerja di bawahnya kerana tugas pekerjaan mereka terhad dan terbatas dalam bidang yang lebih luas. Terdapat banyak syarikat, rumah broker, syarikat modal ekuiti yang menawarkan program magang.

Ijazah sarjana dalam bidang perakaunan, kewangan, ekonomi atau pentadbiran perniagaan diperlukan untuk mendapatkan peranan yang lebih tinggi. Selain itu, pekerjaan penganalisis Keselamatan berkait rapat dengan penganalisis kewangan oleh itu, banyak profesional memberi nasihat kepada calon baru untuk mendapatkan sijil Penganalisis Kewangan Berkanun (CFA) .

Pensijilan CFA membolehkan seseorang mendapat peranan peringkat kanan dalam bidang penganalisis kewangan dan keselamatan namun tidak wajib.

:zap: Penting: Penganalisis keselamatan boleh dinaikkan pangkat menjadi penganalisis kewangan sementara penganalisis kewangan, termasuk juga, pakar dalam pelbagai bidang lain.

Kemahiran Penganalisis Keselamatan

Penganalisis Keselamatan berfungsi untuk pelbagai syarikat. Perkhidmatan utama mereka merangkumi analisis data mengenai sekuriti dan penyata kewangan syarikat. Mereka berunding dengan syarikat penggabungan dan pemerolehan, membantu menyelesaikan kebankrapan , menggabungkan keputusan pelaburan pelabur runcit dan institusi.

Oleh itu, mereka memerlukan kemahiran analitik, kewangan dan perakaunan yang kuat. Penganalisis keselamatan membuat model kewangan, oleh itu, mereka juga disarankan untuk mendapatkan sijil pemodelan kewangan. Sijil dapat membantu mereka membuat anggaran yang tepat. Penganalisis ini menyajikan data secara lisan dan fizikal melalui spreadsheet sehingga, perintah yang kuat terhadap Microsoft excel dan PowerPoint diperlukan.

Gaji Penganalisis Keselamatan

Gaji Penganalisis Keselamatan adalah $ 121,707 purata. di Amerika Syarikat. Walaupun begitu, menurut data terkini, seorang Penganalisis Keselamatan memperoleh antara $ 112,988 hingga $ 165,890 setiap tahun. Angka-angka di atas telah dikaji oleh laman web ' gaji.com ' yang sah ini pada 28 Disember 2021.

Telah diperhatikan bahawa terdapat skala gaji yang berbeza untuk setiap individu yang melamar pekerjaan penganalisis keselamatan, kerana ia berbeza-beza dari kepercayaan ke orang dan kemampuan seseorang. Pendidikan, kemahiran, perakuan tambahan dan pengalaman mempunyai pengaruh besar terhadap skala pembayaran. Sekiranya anda mendapat ijazah, sijil, kemahiran dan pengalaman yang mencukupi, ada kemungkinan anda menjadi pekerja yang bergaji tinggi.

Kesimpulannya

Penganalisis Keselamatan adalah salah satu orang yang paling penting dalam organisasi, dan pasaran kewangan dari sudut pelaburan. Mereka membuat laporan kewangan yang merangkumi sekumpulan data kewangan syarikat; bergantung pada apa yang pelanggan buat pelaburan dalam sekuriti tertentu, menjual yang lain dan menahan beberapa.

Anggaran mereka mempunyai kemampuan untuk meningkatkan pendapatan syarikat melalui pembelian sekuriti yang berlebihan sementara cadangan yang salah dapat merosakkan keadaan kewangan kedua-dua syarikat, korporat dan pelabur dengan mudah.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Berikut adalah soalan yang paling banyak ditanya mengenai Penganalisis Keselamatan Kewangan.

1. Apa yang dilakukan oleh penganalisis keselamatan ?

Penganalisis keselamatan melakukan kajian mengenai keadaan kewangan organisasi dan mengesyorkan strategi pelaburan. Mereka membuat laporan yang baik dikirimkan ke kepala departemen, jika mereka bekerja di sebuah perusahaan atau membuat diambil dengan menerima wang. Mereka bekerja dengan syarikat penggabungan dan pengambilalihan, firma kompetitif, bank pelaburan , firma ekuiti swasta , syarikat penyelidikan, firma modal teroka dan dana lindung nilai .

2. Bagaimana menjadi Penganalisis Keselamatan?

Terdapat dua pendekatan terbaik untuk menjadi Penganalisis Keselamatan.

  1. Pendekatan pertama merujuk kepada memulakan program sarjana muda dalam bidang kewangan dan memasuki magang menjelang akhir. Setelah tamat pengajian memohon kemasukan atau pekerjaan penganalisis keselamatan peringkat junior. Gaji selalu lebih rendah di titik permulaan karier.
  2. Pendekatan kedua bagaimanapun lebih dekat dengan kenyataan, secara amnya pekerjaan penganalisis keselamatan memerlukan 4 - 7 tahun pengalaman yang lalu di lapangan. Untuk itu, semasa di sarjana boleh mengambil bahagian dalam projek sukarela yang serupa dan menyumbang dalam usaha kolaboratif. Dengan itu, aplikasikan sebanyak mungkin peluang yang anda lihat setelah tamat pengajian, daftarkan diri ke program master dan profesional lain (iaitu CFA). Memohon latihan magang atau program latihan juga merupakan jalan yang sangat baik.

3. Kemahiran apa yang anda perlukan untuk menjadi Penganalisis Keselamatan?

Kemahiran analitik: Penaakulan logik, Meneliti kemahiran Kewangan: Menganalisis Penyata Kewangan Kemahiran perakaunan: Meneliti transaksi secara kritikal. Kemahiran ekonomi: Analisis data pasaran Kemahiran persembahan: Kemahiran Pemodelan Kewangan Komunikasi: Kemahiran Teknikal Ramalan Kewangan: Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint

4. Adakah penganalisis keselamatan dan penganalisis kewangan sama?

Penganalisis Keselamatan mengkaji perbezaan sekuriti modal dan derivatif sementara penganalisis kewangan mempunyai peranan yang lebih besar daripada itu. Mereka bekerja sebagai penganalisis penyelidikan, penganalisis ekuiti, penganalisis pelaburan, penganalisis penarafan dan penganalisis keselamatan sama sekali di bawah satu peranan.

Kita boleh mengatakan bahawa analisis keselamatan hanyalah tugas tunggal penganalisis kewangan sedangkan itu adalah tugas utama sebagai penganalisis keselamatan.

Baca Lagi Artikel