Pembayaran dengan kadar tetap,

Definisi pembayaran dengan kadar tetap:

  1. Pembayaran dengan kadar tetap adalah pinjaman ansuran dengan kadar faedah yang tidak dapat diubah sepanjang hayat pinjaman. Jumlah pembayaran juga akan tetap sama, walaupun bahagian yang digunakan untuk membayar faedah dan membayar pokok akan berbeza-beza. Pembayaran dengan kadar tetap kadang-kadang disebut sebagai pembayaran "wafer vanila", mungkin kerana ia sangat dapat diramalkan dan tidak mengejutkan.

  2. Perjanjian pembayaran dengan kadar tetap paling sering digunakan dalam pinjaman gadai janji. Pembeli rumah umumnya mempunyai pilihan pinjaman gadai janji berkadar tetap atau pinjaman gadai janji kadar boleh laras (ARM). Pinjaman gadai janji dengan kadar laras juga dikenali sebagai pinjaman kadar terapung. Pembeli rumah biasanya dapat menentukan jenis pinjaman mana yang lebih baik untuk mereka.

  3. Sejumlah wang yang mesti dibayar oleh peminjam kepada pemberi pinjaman melalui serangkaian pembayaran berkala sehingga pinjaman bunga tetap tetap dibayar sepenuhnya di bawah terma kontrak. Biasanya, istilah ini digunakan dalam industri pinjaman rumah untuk merujuk kepada pembayaran di bawah gadai janji dengan kadar tetap yang diindeks pada carta pelunasan biasa.

Bagaimana menggunakan pembayaran dengan kadar tetap dalam ayat?

  1. Bank umumnya menawarkan pelbagai pinjaman gadai janji pembayaran tetap, masing-masing dengan kadar faedah yang sedikit berbeza.
  2. Pembayaran dengan kadar tetap paling kerap merujuk kepada pinjaman gadai janji. Peminjam mesti memutuskan antara pembayaran kadar tetap dan pembayaran kadar boleh laras.
  3. Dalam pembayaran dengan kadar tetap, jumlah jumlah yang harus dibayar tetap sama sepanjang hayat pinjaman, walaupun kadar faedah dan pokok berbeza.

Makna Bayaran kadar tetap & Definisi pembayaran kadar tetap