Makanan yang Bermula dengan O termasuk oat, zaitun, okra, omelet, jeruk, bawang, kelapa sawit, anggur Oregon, susu oat, orangelos, kapur Ogeechee, gurita, dan beberapa yang lain.

Makanan popular yang bermula dengan O

O adalah abjad Inggeris ke-15 dan terdapat beberapa makanan lazat dan popular yang bermula dengan O ini. Makanan ini bukan sahaja merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran tetapi juga makanan dan makanan laut sintetik. Senarai makanan ini termasuk:

Barang Makanan Jenis makanan
1. Gurita Makanan Laut
2. Bawang Sayur-sayuran
3. Oat Biji-bijian penuh
4. Zaitun Buah
5. Oregano Herba
6. Kapur Ogeechee Buah
7. Jeruk Buah
8. Orangelos Buah sitrus
9. Okra Sayur-sayuran
10. Omelet Telur yang dimasak
11. Tiram Makanan Laut
12. Ekstra Daging
13. Oreos Biskut
14. Anggur Oregon Buah
15. Ortanique Buah
16. Olallieberry Buah
17. Oroblanco Buah

Semua makanan ini bermula dengan huruf Inggeris O akan dibincangkan secara terperinci satu persatu. Buah-buahan dan sayur-sayuran kebanyakannya terdapat dalam lingkungan ini.

:octopus: 1. Gurita - Makanan laut

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Octopus adalah moluska bertubuh lembut dan berkaki lapan yang tergolong dalam pesanan Mollusca dan merupakan makanan laut yang boleh dimakan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sebilangan budaya di kalangan manusia memakan sotong. Senjata atau kadang-kadang bahagian gurita yang lain disiapkan dengan menggunakan pelbagai rempah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sekiranya sotong dipanggang dengan sempurna, lembut, lezat, dan rangup. Memiliki banyak otot dan mineral, gurita adalah khasiat yang bagus untuk dimakan.

:onion: 2. Bawang - Sayur

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kedua di antara senarai makanan yang bermula dari abjad O adalah sayur yang sangat terkenal bernama bawang. Bawang - juga dikenali sebagai bawang mentol - digunakan di rumah untuk membuat hampir semua pinggan mangkuk.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bawang mentah mempunyai kandungan kalori yang sangat rendah, kerana hanya terdapat 40 kalori per 100g bawang. Bahan-bahan lain termasuk:

Air 89%
Karbohidrat 9%
Serat 1.7%
Protein 1.1 gram
Gula 4.2 gram
Lemak 0.1 gram

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bawang adalah makanan yang hebat kerana sebatian antioksidan dan anti-radang semula jadi yang terdapat di dalamnya. Ini mengandung potensi menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol sehingga mencegah beberapa masalah jantung.

3. Oat

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oat - nama saintifik Avena sativa - berdiri di antara barang makanan lain yang bermula dengan abjad O dan merupakan bijirin penuh. Biasa digunakan dalam bentuk hancur kerana sukar memasaknya dalam bentuk utuh.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penggunaan oat yang paling biasa adalah dalam makanan ternakan. Sekiranya mereka dimakan secara berkala oleh manusia, gandum akan membantu menurunkan kadar kolesterol darah.

4. Zaitun

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Zaitun adalah buah dengan satu biji di dalamnya. Mereka kaya dengan vitamin seperti vitamin E dan beberapa antioksidan penting lain.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Zaitun jika dimakan sebagai makanan, adalah yang terbaik untuk osteoporosis, masalah jantung, dan juga barah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Minyak zaitun diekstrak dari zaitun dan ia merupakan lemak sihat yang terdapat dalam zaitun. Mereka membantu menurunkan berat badan dan tinggi garam.

:lemon: 5. kapur Ogeechee

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kapur Ogeechee atau kapur liar adalah pokok gugur dan buahnya banyak dimakan oleh burung. Jus yang diperoleh dari buah limau Ogeechee digunakan untuk menambahkan rasa pada minuman dan makanan.

6. Oregano

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oregano adalah ramuan yang digunakan untuk menambah rasa pada makanan seperti pizza atau sos pasta. Apabila zaitun dan oregano digabungkan, minyak oregano berperisa diperolehi.

7. Jeruk

:orange_circle: Buah sitrus yang sangat terkenal adalah oren yang kaya dengan vitamin C. Ia banyak terdapat pada musim sejuk dan jika digunakan dalam jumlah yang berpatutan, oren membantu meningkatkan imuniti.

:orange_circle: Fakta berkhasiat satu oren bersaiz sederhana diberikan sebagai:

Kalori 45
Jumlah lemak 0.1 gram
Karbohidrat 11 gram
Kolesterol 0 gram
Potasium 174 mg
Protein 0.9 gram
Vitamin C 85%

8. Orangelos

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Buah yang serupa dengan limau gedang dimakan sama seperti limau gedang. Perbezaan antara orangelos dan limau gedang adalah bahawa orangelos lebih besar dan lebih manis daripada limau gedang.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Mereka juga dikira antara buah sitrus yang kaya dengan vitamin C dan oleh itu membantu meningkatkan imuniti. Malah orang gemar makan orangel untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam kerana ramuan sihat yang ada di dalamnya.

9. Okra

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Okra adalah buah mengikut klasifikasi biologi. Namun, ia dimasak sebagai sayur di kawasan besar di negara-negara Asia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Biasa dikenali sebagai ladyfinger, okra adalah buah hijau yang berharga. Fakta pemakanan 100 g okra diberikan sebagai:

Kalori 33
Jumlah lemak 0.2 gram
Kolesterol 0 gram
Natrium 7 mg
Potasium 299 mg
Karbohidrat 7 gram
Protein 1.9 gram

10. Omelet

:egg: Omelet bukan makanan mentah. Ini adalah hidangan yang disediakan dengan menggunakan telur dan sayur-sayuran dengan menambahkan rempah ke dalamnya. Sekiranya dimasak dengan cara yang baik, telur dadar adalah makanan yang sihat untuk sarapan pagi.

:egg: Beberapa resipi dengan penambahan beberapa ramuan seperti zaitun, cendawan, sayur-sayuran, dan lain-lain kebanyakan orang ingin makan di sarapan untuk mendapatkan makanan yang sihat sepenuhnya pada awal hari.

:oyster: 11. Tiram

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tiram adalah makanan laut yang penting dan kebanyakannya dimakan oleh orang yang tinggal di pinggir pantai. Fakta berkhasiat yang terdapat dalam 88 gram tiram diberikan sebagai:

Kalori 175
Jumlah lemak 11 gram
Kolesterol 62 gram
Natrium 367 mg
Potasium 215 mg
Jumlah karbohidrat 10 gram
Protein 8 gram

12. Ekstra

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oxtail adalah makanan lain yang dimulakan dengan huruf Inggeris O dan dagingnya kaya dengan gelatin, menjadi ekor lembu. Oxtail tradisional dimasak sebagai rebusan dan penyediaannya melibatkan memasak perlahan.

13. Oreo

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Nah, Oreo tidak boleh dikira sebagai makanan semula jadi atau makanan siap kerana ia adalah nama biskut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Tetapi kerana fakta bahawa biskut juga makanan jadi kita boleh mempertimbangkan barang roti ini antara makanan yang bermula dengan O.

14. Anggur Oregon - buah

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Anggur Oregano sebenarnya bukan anggur tetapi buah beri yang dinamakan sebagai anggur.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Mereka boleh dimakan sebagai buah dan dianggap sebagai buah sitrus kerana jumlah vitamin C yang banyak di dalamnya. Akar dan batang anggur Oregon digunakan untuk membuat ubat.

15. Ortanique - buah

:orange_circle: Ortanique yang mempunyai nama umum tangor adalah makanan lain yang bermula dengan abjad Inggeris O. ia adalah buah yang boleh dimakan dan kelihatan seperti oren khas. Penutupnya yang tebal senang dikeluarkan dan pulpa sangat sedap dimakan.

16. Olallieberry - buah

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Olallieberry - biasanya dicampur dengan blackberry - adalah buah lain yang namanya dimulakan dengan abjad O. Mereka ditanam sebagai buah yang terpisah pada tahap yang jauh lebih kecil dibandingkan dengan blueberry atau blackberry.

17. Oroblanco - buah

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oroblanco adalah buah seperti limau gedang. Perbezaan antara Oroblanco dan limau gedang adalah ketebalan kulitnya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oroblanco - buah yang namanya bermula dengan huruf Inggeris O - sering dimakan dalam sarapan.

Soalan lazim

Terdapat beberapa soalan yang diajukan mengenai makanan yang bermula dengan O. Beberapa soalan ini telah dijawab di bawah:

1. Apakah buah yang dimulakan dengan O?

Tidak ada satu buah yang namanya bermula dengan O tetapi ada banyak. Buah-buahan yang biasa dikenali dengan O merangkumi yang berikut:

 • Jeruk
 • Olallieberry
 • Oroblanco
 • Anggur Oregon
 • Orangelos
 • Zaitun

Semua buah ini boleh dimakan dan mempunyai kandungan yang sangat berkhasiat untuk dijadikan makanan dengan beberapa faedah kesihatan.

2. Apakah jenis makanan yang dimulakan dengan U?

Sama seperti makanan yang dimulakan dengan huruf Inggeris O, terdapat beberapa makanan lain yang memulakannya dengan huruf U.

Sebilangan makanan ini telah disebutkan di bawah:

 • Ube
 • Udon
 • Ugali
 • Buah Ugli
 • Upma
 • Buah payung

3. Apakah makanan yang bermula dengan S?

S adalah abjad Inggeris lain yang terdapat pada permulaan makanan tertentu. Buah-buahan, sayur-sayuran, atau makanan lain dianggap sebagai makanan dan sebahagian daripadanya telah disenaraikan di bawah:

 • Salad
 • Saffron
 • Sage
 • Salmon
 • Salsa
 • Sosej

4. Apakah 10 makanan paling popular?

Terdapat sebilangan barang makanan yang popular di kalangan orang di seluruh dunia. Tidak kira di wilayah mana anda tinggal, beberapa makanan mempunyai populariti sejagat dan ia disebutkan di bawah:

 • Pizza - makanan segera yang terkenal di seluruh dunia
 • Pasta - satu lagi makanan yang terkenal dan disukai
 • Salad - popular di kalangan orang Asia, Amerika, dan semua kaum lain
 • Nasi - makanan yang paling disukai oleh orang Asia
 • Sup - hidangan Cina yang popular di seluruh dunia
 • Burger - makanan segera yang menjadi popular dalam semua makanan lain

Kesimpulannya

:white_check_mark: Makanan yang Memulakan O - abjad Inggeris - termasuk oat, zaitun, okra, omelet, jeruk, bawang, kelapa sawit, anggur Oregon, susu oat, orangelos, kapur Ogeechee, gurita, dan beberapa yang lain.

:white_check_mark: Semua makanan ini yang dimulakan dengan O kaya akan beberapa komponen berkhasiat seperti karbohidrat, lemak, protein, dan lain-lain, dan berfungsi sebagai sumber tenaga.

:white_check_mark: Makanan laut, seperti tiram, sotong, dan lain-lain adalah sumber kalori terbaik dan paling popular di kalangan penduduk yang tinggal di pinggir pantai.

:white_check_mark: Makanan yang paling popular di seluruh dunia termasuk pizza, pasta, burger, sup, salad, dan nasi. Mereka disukai oleh orang Asia dan juga orang Eropah.

Baca artikel berkaitan

Pukul berapa McDonald's menyediakan makan tengah hari? Pukul berapa McDonald's menyajikan sarapannya? Pukul berapa McDonald berhenti menyajikan sarapan? Five Guys sepanjang jalan Adakah makanan pedas baik untuk anda?

3 Suka

Hebat Pos, Kerja bagus untuk berkongsi catatan ini. Terima kasih.

Makanan Yang Bermula Dengan O

Makan dengan itu?

Bawang

Gurita

بھنڈی

zaitun

Jingga

sup bendi

Daging lembu

Gelatin oren

Cincin bawang

Shakti

جئ

Bengkak

Tartella

Ikan laut

جئ

Bengkak

اورزو

Oreos

سیخ تکہ

Minyak

Buka sandwic

Oregon

Jingga

Bawang

Minyak

جئ

zaitun

Shakti

بھنڈی

Gurita

Jeruk, okra, gandum, oatmeal, zaitun, gurita, hinggap, oat,

Jeruk, oregano, oat, bawang, hirisan bawang, okra,

Jingga

Oreos

Gurita

بھنڈی

Bawang

Bengkak

Elips

Shakti

Oregon

Minyak mentah

اورزو

Daging burung unta (tidak digalakkan)

pai

zaitun

Ikan laut

Semua dibakar di dalam ketuhar

Makanan Oriental

sup bendi

Jus Malta

Kek oren

Muka oren

Apa yang salah

Yeah Al yang terdengar cukup omong kosong bagi saya, Nampaknya BT juga tidak sesuai untuk saya

Jeruk, sotong, barli, oat, auryruz, zaitun, bawang (ya, makanannya sedap: P) hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Makanan Yang Bermula Dengan O

Makanan Yang Bermula Dengan O

Halaman ini dapat membantu anda.

Kembali:

Dengan makanan?

Jeli oren

Makanan Yang Bermula Dengan O

Makanan Yang Bermula Dengan O

Foods That Start With O

Bawang

Gurita

بھنڈی

zaitun

Jingga

Sup sup

Daging lembu

Gelatin oren

Cincin bawang

Tiram

Oat

Bengkak

Tartella

Ikan laut

Oat

Bengkak

اورزو۔

Kira-kira

سیخ تکہ

Minyak zaitun

Buka sandwic

Oregon

Jingga

Bawang

Minyak

Oat

zaitun

Tiram

بھنڈی

Gurita

Jeruk, Oriya, Oat, Bawang, Potongan Bawang, Okra,

Jingga

Kira-kira

Gurita

بھنڈی

Bawang

Bengkak

Telur

Tiram

Oregon

Minyak mentah

اورزو۔

Burung unta (tidak digalakkan)

Pai

zaitun

Ikan laut

Semua dibakar di dalam ketuhar

Makanan Oriental

Sup sup

Jus Malta

Kek oren

Fasad oren

ianya sesuatu

Ya, maaf, ini adalah soalan yang sukar.

Makanan Yang Bermula Dengan O

Panduan Makanan MyPlate

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengembangkan MyPlate, panduan makanan yang mudah diikuti, untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan makanan yang sihat dan seimbang untuk anak-anak mereka.

Plat yang dibahagikan dipisahkan menjadi kepingan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan hidangan kaya protein. Ini adalah peningkatan berbanding MyPyramid USDA sebelumnya, yang berbelit-belit dan membingungkan untuk difahami.

Plat terbahagi dibahagikan kepada bahagian sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan probiotik.

Karbohidrat

Karbohidrat, yang sering dikenali sebagai molekul gula, adalah molekul gula. Karbohidrat adalah salah satu daripada tiga nutrien utama yang terdapat dalam makanan dan minuman, bersama dengan protein dan lemak.

Karbohidrat dipecah menjadi glukosa oleh badan anda. Sumber tenaga utama untuk sel, tisu, dan organ tubuh anda adalah glukosa, atau gula darah. Glukosa boleh digunakan dengan segera atau disimpan untuk digunakan kemudian di hati dan otot.

Karbohidrat terbahagi kepada tiga kategori:

Gula. Kerana bentuknya paling asas, mereka juga dikenali sebagai karbohidrat sederhana. Makanan ini dapat dijumpai dalam berbagai makanan, termasuk gula-gula, pencuci mulut, makanan olahan, dan soda biasa. Mereka juga mengandungi huruf k.

Diet Mediterranean

Penyakit jantung, beberapa keganasan, diabetes, dan penurunan kognitif semuanya dapat dibantu oleh diet Mediterranean. Inilah caranya anda dapat membuat perubahan. Makan tengah hari di Laut Tengah di pinggan dengan tetapan meja, pemandangan laut, makanan laut, sayur-sayuran, anggur merah dari sebotol, dan minyak zaitun.

Pizza dan spageti dari Itali, atau daging domba dari Yunani, mungkin terlintas di fikiran anda ketika memikirkan makanan Mediterranean, tetapi makanan ini tidak termasuk dalam diet sihat yang dipromosikan sebagai "Mediterranean." Diet tradisional Mediterranean merangkumi buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, kacang-kacangan, makanan laut, minyak zaitun, dan tenusu, serta segelas atau dua wain merah. Begitulah cara hidup penduduk tempatan.

Memulakan Makanan Pepejal Terlalu Awal

■■■■■■■ susu atau formula yang diperkaya dengan zat besi membekalkan semua nutrien yang diperlukan bayi baru lahir untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat pada tahun pertama kehidupan.

American Academy of Pediatrics (AAP) mencadangkan memulakan makanan pejal dengan susu atau formula ■■■■■■ pada usia enam bulan. Selang mingguan harus digunakan untuk memperkenalkan makanan satu-satu satu demi satu.

Untuk makanan pejal, kesediaan perkembangan bayi harus menjadi faktor penentu. Makanan manis tidak boleh diberikan kepada bayi anda kerana ia boleh menyebabkan kerosakan gigi, kalori berlebihan, dan kenaikan berat badan.

Jangan sekali-kali memberi makan botol bayi atau makanan secara paksa kerana ini dapat mendorongnya untuk mengabaikan apa yang diberitahu oleh tubuhnya, yang boleh menyebabkan kelesuan.

Masalah Pemakanan dan Penyelesaiannya

Anda mungkin mengalami kesukaran untuk makan dan mendapat makanan yang mencukupi jika selera dan selera anda telah diubah oleh penyakit, ubat-ubatan, atau keadaan kesihatan yang lain. Pengubahsuaian ini mungkin memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda. Berikut adalah beberapa cadangan untuk membantu anda memperoleh makanan yang anda perlukan.

Apa sebenarnya masalah pemakanan, dan bagaimana kesannya terhadap saya?

Selera makan anda mungkin dipengaruhi oleh pelbagai masalah perubatan. Masalah-masalah ini mungkin disebabkan oleh penyakit, ubat-ubatan, atau pembedahan anda. Apabila mereka tahu mereka perlu makan untuk menjadi lebih baik tetapi tidak lapar, atau ketika mereka menambah berat badan kerana mereka lesu dan tidak dapat bersenam, banyak orang menjadi tidak puas.

Setiap bahagian berikut membahas aspek pemakanan yang berbeza.

Soalan Lazim

Apa Makna Makan Sihat?

Makan sihat memerlukan memakan pelbagai makanan yang memberi anda nutrien yang anda perlukan untuk tetap sihat, merasa sihat, dan aktif. Protein, karbohidrat, lemak, air, vitamin, dan mineral adalah antara nutrien ini.

Setiap orang memerlukan pemakanan yang betul. Makan dengan sihat, jika digabungkan dengan aktiviti fizikal dan berat badan yang sihat, adalah kaedah yang baik untuk memastikan tubuh anda kuat dan sihat.

Makan secara sihat sangat penting jika anda mempunyai sejarah barah ■■■■■■■ atau sedang menjalani rawatan. Apa yang anda makan boleh memberi kesan pada sistem imun, mood, dan tahap tenaga anda.

Kanser tidak dapat dicegah oleh makanan atau diet apa pun. Semasa saintis sedang berusaha.

Apakah kumpulan makanan asas?

Nutrien yang diperlukan untuk hidup dan pertumbuhan terdapat dalam makanan dari kumpulan makanan utama. Ini juga disebut sebagai "makanan harian." Setiap kategori makanan mengandungi set nutrien yang berbeza, dan semuanya berperanan dalam bagaimana tubuh berfungsi. Sayur-sayuran, kekacang, dan buah khususnya melindungi dari penyakit dan merupakan komponen penting dalam diet seimbang.

Berikut adalah kumpulan makanan asas:

biji-bijian seperti roti, bijirin, beras, pasta, mi, dan lain-lain

kekacang dan sayur-sayuran

buah

Alternatif untuk susu, yoghurt, dan keju

Ikan, unggas, telur, kacang, dan kekacang adalah sumber protein tanpa lemak yang baik.

Diet yang seimbang merangkumi item dari setiap lima kumpulan makanan, serta kepelbagaian rasa dan tekstur.

Apakah Gangguan Makan?

Gangguan makan adalah masalah tingkah laku yang ditandai dengan perubahan tabiat makan yang ketara dan berterusan, serta mengganggu pemikiran dan emosi.

Mereka boleh menjadi penyakit yang mengancam nyawa yang mengganggu fungsi fizikal, psikologi, dan sosial. Anorexia nervosa, bulimia nervosa, gangguan makan pesta, gangguan pengambilan makanan yang terhad, gangguan makan dan makan tertentu, pica, dan gangguan ruminasi adalah contoh gangguan makan.

Gangguan makan memberi kesan sehingga 5% populasi dan paling banyak berlaku pada masa remaja dan dewasa muda. Beberapa, terutama anoreksia nervosa dan bulimia nervosa, lebih kerap terjadi pada wanita, tetapi semuanya boleh menyerang sesiapa sahaja pada bila-bila masa.

Kesimpulannya

Nelayan dan petani berskala kecil adalah komponen penting dalam sistem makanan global yang sihat, serta tulang belakang bekalan makanan dan pemakanan tempatan.

Mereka memberikan makanan dan hasil penting kepada masyarakat luar bandar dan pasaran tempatan, menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang adil dan lestari, dan dapat membantu mengekalkan persekitaran keanekaragaman hayati tinggi di tingkat lokal.

Kerana pengeluar pekebun kecil sangat terkait dengan sumber daya alam, penangkapan ikan berlebihan, penebangan hutan, perubahan iklim, dan kegiatan manusia lain mempunyai pengaruh langsung terhadap bekalan makanan dan mata pencarian mereka.

Membekalkan nelayan dan petani kecil dengan alat yang mereka perlukan untuk menjaga dan melindungi terumbu karang, hutan bakau, dan tanah.

Corak pemakanan berasaskan tumbuhan atau tanaman ke depan menekankan makanan berasaskan tumbuhan. Ini termasuk kacang, biji, minyak, biji-bijian, kekacang, dan kacang, selain buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ini tidak bermaksud bahawa anda adalah vegetarian atau vegan yang tidak memakan daging atau produk tenusu. Sebaliknya, anda menggunakan lebih banyak makanan anda dari sumber tumbuhan.

Makanan vegetarian dan Mediterranean

Apa bukti yang anda ada bahawa tabiat makan berasaskan tumbuhan baik untuk anda? Corak pemakanan nabati, seperti diet Mediterranean dan diet vegetarian, telah menjadi subjek banyak penyelidikan pemakanan. Diet Mediterranean didasarkan pada makanan nabati, dengan ikan, ayam, telur, keju, dan yoghurt yang dimasukkan ke dalam ukuran yang baik.